Δηλώσεις

Δηλωσεις μετά το ΣΓΥΕΣ στις Βρυξέλλες

Δευτέρα, 26 Ιαν 2009

Το σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων επικεντρώθηκε σε τρία κυρίως θέματα:

  • Όσον αφορά στις τελευταίες εξελίξεις και τις διαγραφόμενες προοπτικές μετά από ένα περίπου μήνα βίαιων συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας:

Συμφωνήσαμε ότι πρώτη προτεραιότητα – ζήτημα μεγάλης βαρύτητας- είναι η άμεση πρόοδος στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας που βιώνουν στη Γάζα.

Λυπάμαι, ειλικρινώς, και ήταν κάτι που υπογράμμισα στο Συμβούλιο, ότι δεν έχουν επιτευχθεί πραγματικά, ουσιαστικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δυστυχώς δεν είχαμε την ανταπόκριση που θα περιμέναμε στα αιτήματά μας.

Η άρση του αποκλεισμού και το άνοιγμα των διόδων είναι εκ των ων ουκ άνευ, ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας από την διεθνή κοινότητα.

Οι προτάσεις που έχει καταθέσει η Αίγυπτος για το ζήτημα αυτό, όπως και για την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση, παρέχουν μια στερεή βάση για να υπάρξει ταχεία λύση.

Καμία όμως διεθνής βοήθεια και υποστήριξη δεν είναι από μόνη της αρκετή για να επουλωθούν σύντομα τα βαθιά τραύματα, οι βαθιές πληγές που άφησε η πρόσφατη κρίση.

Χωρίς τη συμφιλίωση και την ενότητα του Παλαιστινιακού λαού, τα μεγάλα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει δεν θα μπορέσουν να βρουν λύση.

Η συμφιλίωση και η ενότητα είναι επιτακτικό πολιτικό ζητούμενο για τον αραβικό κόσμο.

Η Παλαιστινιακή Αρχή και ο Πρόεδρος Αμπάς πιστεύουν σ’ αυτήν. Γι’ αυτό θα πρέπει να ΄χουν αμέριστη και έμπρακτη στήριξη, όχι μόνο της ΕΕ αλλά και γενικότερα.

Η διάνοιξη των διόδων επικοινωνίας και προμήθειας αγαθών είναι, όπως είπα, η πρώτη προτεραιότητα και ανάγκη.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικό τρόπο το πρόβλημα των υπόγειων στοών που είναι ιδιαίτερης σημασίας για το γενικότερο περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή.

Μας απασχόλησε επίσης το ζήτημα της υποστήριξης από πλευράς ΕΕ των προσπαθειών για την ανοικοδόμηση της Γάζας που, όπως γνωρίζετε, έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές υποδομών.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως ΕΕ είναι διττή.

Αφενός να συμβάλουμε με συγκεκριμένες ενέργειες και πολιτικές στην επούλωση των πληγών που άφησε σε ολόκληρη την περιοχή η τελευταία σύγκρουση.

Αφετέρου, να κινηθούμε δραστήρια ώστε να μην επιβραδυνθεί και άλλο, να μην περιπέσει σε αδράνεια, η ειρηνευτική διαδικασία. Είναι ενθαρρυντικό ότι η νέα αμερικανική διοίκηση έχει ήδη στείλει καθαρά μηνύματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την πρόοδο αυτής της προσπάθειας.

  • Το άλλο ζήτημα που μας απασχόλησε ήταν το ζωτικό ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας.

Κάναμε μια αξιολόγηση της πρόσφατης κρίσης, λόγω της οποίας σημαντικός αριθμός κρατών-μελών υπέστη σοβαρές ζημιές και ολόκληρη η Ευρώπη βρέθηκε σε δυσμενή θέση ενός τύπου ομηρίας, εξαιτίας της εμπορικής διαμάχης Ρωσίας- Ουκρανίας.

Η Ένωση, από την πλευρά της, κατόρθωσε να διατηρήσει ενιαία στάση, απέφυγε να λάβει θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, επέδειξε αλληλεγγύη έναντι εταίρων που βρέθηκαν σε πραγματικά δύσκολη θέση και συνέβαλε καθοριστικά στη διευθέτηση της διαμάχης.

Η προεδρία έχει ανάγει το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας ως κύρια προτεραιότητά της κατά το τρέχον εξάμηνο. Προτίθεται να διοργανώσει σειρά σχετικών διεθνών διασκέψεων και να προωθήσει προς υιοθέτηση στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επιχειρησιακά συμπεράσματα με στόχο τη λήψη απτών μέτρων για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης.

Οι παρεμβάσεις των κρατών-μελών συνέκλιναν στα ακόλουθα σημεία:

  1. Ενιαία αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
  1. Υποδομές και διασυνδέσεις. Ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση, τα κράτη-μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή την προώθηση έργων ειδικότερου ενδιαφέροντος τους
  1. Μηχανισμός έγκαιρης αντιμετώπισης κρίσεων
  1. Αλληλεγγύη. Υποστηρίχθηκε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν να επιδεικνύουν πνεύμα αλληλεγγύης υποστηρίζοντας τους εταίρους τους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισα ότι η Ελλάδα είναι πρότυπο εφαρμογής πολιτικών ενεργειακής ασφάλειας, καθώς έχει προχωρήσει σε διαφοροποίηση και πηγών και οδών και μορφώνενέργειας. Θέλω εδώ να σας πω ότι η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες η οποία δεν αντιμετώπισε πολύ μεγάλο πρόβλημα ακριβώς λόγω της πολιτικής που είχε ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Είχαμε δηλαδή διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας, είχαμε τη δυνατότητα λόγω των LNGs να έχουμε επάρκεια σε φυσικό αέριο και είχαμε επίσης τη δυνατότητα να συμβάλλουμε με δικές μας δυνάμεις και να βοηθήσουμε τη Βουλγαρία σε μια δύσκολη στιγμή.

  • Το τρίτο ζήτημα που συζητήθηκε, ήταν η παρουσίαση από την προεδρία των προτεραιοτήτων της για το τρέχον εξάμηνο.

Η προεδρία προσδιόρισε τις προτεραιότητές της ως οικονομία, ενέργεια και ανατολική πολιτική της Ένωσης.

Τέλος να προσθέσω ότι χθες το βράδυ, ενόψει της σημερινής συζήτησης για το Μεσανατολικό, είχα δύο πολύ ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους μου της Ιορδανίας και της Αιγύπτου.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο