ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλωσορίζω με χαρά τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής τον κ. Riad Al Malki στην Αθήνα. Είχαμε μια πολύ καλή και ουσιαστική συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και ευαίσθητη και χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να προστατέψουμε την κατάπαυση του πυρός και να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Ελλάδα απ’ την πρώτη στιγμή της κρίσης καταδίκασε την κλιμάκωση της βίας και απηύθυνε επείγουσα έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, τη διασφάλιση ανθρωπιστικών διαδρόμων και τη διαφύλαξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Στις 31 Δεκεμβρίου οι «27» υιοθετήσαμε ομόφωνα ακριβώς αυτούς τους τρεις στόχους. Η κατάπαυση του πυρός πρέπει τώρα να μετατραπεί σε μια διαρκή εκεχειρία. Αυτό απαιτεί και η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά την έκκληση προς όλες τις πλευρές, να συμμορφωθούν με αυτή την απόφαση.
Είναι χρέος όλων μας να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός. Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη. Ανεξάρτητα από φυλή ή θρησκεία, η απώλειά της είναι αδικαιολόγητη. Γι’ αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να πιέζουμε σε συντονισμό με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη βάση δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα συμβιώνουν πλάι-πλάι με ειρήνη και ασφάλεια.
Λύση όμως δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς παλαιστινιακή εθνική συμφιλίωση και ενότητα. Οι προσπάθειες της Αιγύπτου είναι σημαντικές και έχουν την απόλυτη υποστήριξή μας. Το θέμα του ανοίγματος και της εποπτείας των συνοριακών διαβάσεων της Γάζας, βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων, όπως και η άρση του αποκλεισμού.
Κυρίες και κύριοι, τα περάσματα στη Γάζα πρέπει να ανοίξουν. Είχαμε την ευκαιρία και στις Βρυξέλλες να το ζητήσουμε καθαρά απ’ την Ισραηλινή ομόλογό μας. Όλη η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει.
Είχα την ευκαιρία να πω και στο συνάδελφό μου ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί παιδιά και τραυματίες από τη Γάζα στα ελληνικά δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Είχα επίσης την ευκαιρία να του πω ότι φορείς από όλη την Ελλάδα έχουν έρθει εδώ στο Υπουργείο, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε και στη δεύτερη και στην τρίτη φάση.
Ο ελληνικός και ο παλαιστινιακός λαός συνδέονται με δεσμούς φιλίας και συνεργασίας και οι Έλληνες με την ιδιαίτερη ευαισθησία τους έχουν αποδείξει τη βούλησή τους να συμπαρασταθούν στους Παλαιστίνιους αδελφούς τους.
Σήμερα με την υπογραφή του Μνημονίου για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών, την ανανέωση του διετούς εκτελεστικού μορφωτικού προγράμματος, όπως και με τη φιλοξενία της Περιφερειακής Διάσκεψης των Παλαιστίνιων Πρέσβεων στις ευρωπαϊκές χώρες, επιβεβαιώσαμε τους δεσμούς αυτούς και επαναλάβαμε την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε την ανάπτυξη της διμερούς μας συνεργασίας.
Κλείνοντας, θα πω κάτι που έχω επαναλάβει πολλές φορές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Παλαιστινιακό βρίσκεται στην καρδιά του Μεσανατολικού. Είναι το κλειδί για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό και εμείς, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες όλων των τελευταίων ετών, θα τις εντείνουμε ακόμα περισσότερο, με στόχο μία λύση στο πρόβλημα αυτό, μία λύση η οποία έχει αργήσει πάρα πολύ.
Αγαπητέ Riad ,καλώς ήρθες στην Αθήνα. Θα χαρώ πολύ να συνεχίσουμε την κουβέντα μας κατά τη διάρκεια του γεύματος.
RIAD AL MALKI: Αγαπητή φίλη κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, εξοχότατε Υπουργέ Εξωτερικών της Ελλάδας, θέλω να εκφράσω προσωπικά και εκ μέρους της αντιπροσωπείας που με συνοδεύει τις θερμές ευχαριστίες μας για τη γενναιόδωρη φιλοξενία σας.
Να σας ευχαριστήσω επίσης θερμά για τη φιλοξενία της Περιφερειακής Συνάντησης των Παλαιστινίων Υπουργών που είναι διαπιστευμένοι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συναντιόνται εδώ για να συζητήσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα της ισραηλινής επιδρομής εναντίον του λαού μας στη Γάζα και για να ορίσουμε τις προτεραιότητες στην αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της επιδρομής αυτής.
Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνάντηση. Κάναμε ανασκόπηση και μελετήσαμε τα αποτελέσματα της ισραηλινής επιδρομής. Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί για μας η σταθεροποίηση της εκεχειρίας και η προσφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό μας στη Γάζα.
Το δεύτερο θέμα είναι ο προσδιορισμός των μηχανισμών εκείνων που είναι ικανοί και αναγκαίοι για τη διατήρηση της εκεχειρίας και την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Και αναφερθήκαμε πιο ειδικά στους αναγκαίους μηχανισμούς για το άνοιγμα των περασμάτων μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας, κάτι το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για να μπουν στη Γάζα τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.
Μιλήσαμε επίσης για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας. Και μιλήσαμε για τις προσπάθειες που καταβάλει η Αίγυπτος εδώ και πολλούς μήνες για την παλαιστινιακή συμφιλίωση, ώστε να πετύχουμε την επανένωση των δύο κομματιών της πατρίδας μας.
Μιλήσαμε επίσης για τα σχέδια ανοικοδόμησης της Γάζας, όμως πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η εξασφάλιση στέγης στους ανθρώπους που έχασαν τις οικίες τους. Σταθήκαμε ιδιαίτερα στην τραγική κατάσταση πολλών παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία πέραν του ότι είδαν τα σπίτια τους να βομβαρδίζονται και να καταστρέφονται, είδαν δυστυχώς ακόμα και τις οικογένειές τους να σκοτώνονται.
Μιλήσαμε επίσης για τη σημαντική συνάντηση που θα έχουμε την επόμενη Κυριακή 25 του μηνός στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ομάδα Αράβων Υπουργών Εξωτερικών που θα αποτελείται από τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, ώστε να συντονίσουμε από κοινού τις αναγκαίες προσπάθειες για την προσφορά της αναγκαίας βοήθειας στο λαό μας στη Γάζα.
Μέσα σε όλη αυτή την τραγωδία εμείς δεν ξεχνάμε την ουσία η οποία είναι η ισραηλινή κατοχή η οποία συνεχίζεται εδώ και 41 χρόνια και ότι αν δεν τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή, η περιοχή μας ενδέχεται να ξαναζήσει τέτοιες τραγωδίες.
Εμείς οι Παλαιστίνιοι και οι Άραβες, θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επανέλθει η ειρηνευτική διαδικασία στη σωστή πορεία, όταν αυτό καταστεί δυνατό, με απώτερο στόχο την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης πάνω στη βάση των δύο κρατών, του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και του κράτους του Ισραήλ, που θα ζουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά.
Ευχαριστήσαμε την κυρία Υπουργό προσωπικά και την Ελληνική Κυβέρνηση για τη γενναιόδωρη ανθρωπιστική βοήθεια που έχει ήδη προσφέρει με την αποστολή των αεροσκαφών που μετέφεραν και φάρμακα και τρόφιμα και είδη αναγκαία.
Επίσης ευχαριστήσαμε την κυρία Υπουργό για την πρωτοβουλία της να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα παιδιά τραυματισμένα από τη Γάζα σε ελληνικά νοσοκομεία και συζητήσαμε τους κατάλληλους μηχανισμούς και τρόπους ώστε να μπορέσουν τα παιδιά αυτά να μεταφερθούν σύντομα στην Ελλάδα.
Υπογράψαμε δύο συμφωνίες. Η πρώτη είναι ένα μνημόνιο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων μας και η δεύτερη είναι μία συμφωνία συνεργασίας σε διάφορους τομείς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς.
Τέλος, είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω την κυρία Υπουργό των Εξωτερικών. Η επίσκεψή αυτή και η υπογραφή των συμφωνιών αποδεικνύουν την πολιτική βούληση και των δύο πλευρών μας για περαιτέρω εδραίωση των φιλικών σχέσεων του παλαιστινιακού και του ελληνικού λαού στο πλαίσιο της βοήθειας που προσφέρει η Ελλάδα στην πορεία του λαού μας προς ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω την κα Μπακογιάννη, απ’ την αρχή η Ελλάδα έκανε πολλά καλά πράγματα και ήταν απ’ τις πρώτες χώρες που έστειλε βοήθεια στην Παλαιστίνη. Όμως μετά ήρθε το θέμα του Αστακού και τα όπλα της Αμερικής κλπ. Τι θα μπορείτε να κάνετε, να σταματήσει δηλαδή να στέλνει η Αμερική όπλα μέσω της Ελλάδας.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Επειδή έχει σημασία να μη μένετε με ψευδείς εντυπώσεις και ένας δημοσιογράφος που βρίσκεται στην Ελλάδα πρέπει να ξέρει τι είπε η Ελληνική Κυβέρνηση. Δεν υπήρξε καμία μεταφόρτωση όπλων από την Ελλάδα, τα οποία να πήγαν στο Ισραήλ. Το είπε ρητά και κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός στη Βουλή των Ελλήνων και θέλω παρακαλώ πάρα πολύ έναν τέτοιο ισχυρισμό εσείς ο ίδιος να τον διαψεύσετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως εμείς το έχουμε διαψεύσει αυτό, απλά ο ελληνικός Τύπος είπε αυτά τα πράγματα και λένε για μετά. Η ερώτηση προς τον κ. Υπουργό αφορά την αιγυπτιακή πρωτοβουλία η οποία περιέχει και μερικά αρνητικά στοιχεία. Ποια είναι η θέση σας;
RIAD AL MALKI: Εμείς δε βλέπουμε αρνητικά σημεία στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία. Αντιθέτως θεωρούμε ότι είναι μια καλή πρωτοβουλία η οποία έτυχε της εξ ολοκλήρου αποδοχής απ’ όλες τις αραβικές χώρες.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και τις ευρωπαϊκές.
RIAD AL MALKI: Εμείς γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είναι η μόνη χώρα που είναι ικανή να φέρει σε πέρας μία τέτοια πρωτοβουλία και η αιγυπτιακή πρωτοβουλία εξάλλου είναι η μόνη που βρίσκεται στο τραπέζι και εμείς την έχουμε αποδεχθεί και τη στηρίζουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο εφικτή είναι η παλαιστινιακή συμφιλίωση; Μία ερώτηση προς τον κ. Υπουργό. Και τι περιμένει, αναμένει από τη συνάντηση της Κυριακής από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.
RIAD AL MALKI: Η παλαιστινιακή συμφιλίωση είναι για μας η μέγιστη προτεραιότητα. Η Αίγυπτος έχει κάνει μία πρωτοβουλία εδώ και μήνες, τη στηρίζουμε, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Θεωρούμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να πραγματοποιηθεί η παλαιστινιακή εθνική ενότητα και συμφιλίωση, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις ενώπιόν μας.
Η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη και διατεθειμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες αυτές για την πραγματοποίηση της εθνικής συμφιλίωσης. Ελπίζουμε και θέλουμε να πετύχουν οι προσπάθειες αυτές. Θέλουμε ο λαός μας να πετύχει την ομοψυχία του, την ενότητά του, για να μπορέσουμε να ενωθούμε ξανά στο σπίτι της ίδιας παλαιστινιακής οικογένειας.
Εναποθέτουμε μεγάλες ελπίδες και προσδοκίες απ’ τη συνάντησή μας με τους Ευρωπαίους Υπουργούς των Εξωτερικών στις 25 του μηνός στις Βρυξέλλες και ελπίζουμε η συνάντηση αυτή να δώσει μία περαιτέρω ώθηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την πραγμάτωση και της παλαιστινιακής συμφιλίωσης.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ευχαριστούμε.