Η Ελλάδα είναι έντιμος συνομιλητής του Ισραήλ και των Αράβων και θα συνεχίσει να είναι παρούσα σε όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του Μεσανατολικού. Αυτό τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «RealNews», προσθέτοντας ότι η χώρα μας θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπει ένα τέλος στον κύκλο της βίας στη Λωρίδα της Γάζας. Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε τη Δευτέρα (5/1) το μεσημέρι με τον επικεφαλής της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Πρέσβη Σαμίρ Άμπου Γκαζάλεχ, και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και την παροχή πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα.
Όπως δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, σκοπός της συνάντησης ήταν ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος συντονισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. «Η κατάσταση είναι δραματική», τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών. «Χρειάζεται άμεση βοήθεια. Μετά από πολλή προσπάθεια σήμερα μπήκανε τα φορτηγά με την ελληνική βοήθεια μέσα στη Γάζα. Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή οργάνωση της αποστολής βοήθειας. Δόθηκε ήδη εντολή για αγορά των αναγκαίων φαρμάκων και τροφίμων για να ανακουφίσουν τους πολίτες σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.» Από την πλευρά του, ο παλαιστίνιος πρέσβης ευχαρίστησε τη χώρα μας και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει τις τελευταίες ημέρες αλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους της με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Γάζα, ενώ συνομίλησε και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Σε χθεσινή (4/1) δήλωσή της, ανέφερε ότι η έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα αποτελεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη, που επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση και την αστάθεια στην περιοχή. «Πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι χερσαίες επιχειρήσεις και να επιτευχθεί εκεχειρία», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη και προσέθεσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η πολιτική των τριών σημείων (εκεχειρία – ανθρωπιστική βοήθεια – ειρηνευτική διαδικασία) που ήταν εξαρχής η ελληνική θέση και την οποία αποφάσισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την έκτακτη συνάντησή τους στις 30 Δεκεμβρίου στο Παρίσι. Θα πρέπει επίσης, να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί μία διεθνής παρουσία στην περιοχή – όπως για παράδειγμα διεθνείς παρατηρητές – κατέληξε η Υπουργός Εξωτερικών.