Δηλώσεις

Δηλωσεις μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων

Δευτέρα, 16 Μαρ 2009

Τα κύρια θέματα των συζητήσεων του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων αφορούσαν:

-Τη συνέχεια των διαβουλεύσεών μας για τη διαμόρφωση και υιοθέτηση του Σχεδίου Ανακάμψεως της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.

-Την προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αναμένεται να επικεντρωθεί στο θέμα της αντιμετώπισης της Διεθνούς Οικονομικής Κρίσης.

-Τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια με έμφαση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και

-Την προετοιμασία της προγραμματισμένης για τις 5 Απριλίου συνάντησης ΗΠΑ- Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα γίνει σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στην Πράγα.

Πέραν αυτών συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λευκορωσία, στο Σουδάν, στη Σρι Λάνκα αλλά και στο Αφγανιστάν.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου είχαμε τη συνάντηση Τρόικα της ΕΕ, με το Μαυροβούνιο και αύριο, μετά από ελληνική πρωτοβουλία θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τρόικα ΕΕ – ΟΑΣΕ.

Όσον αφορά στο Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας συνεχίστηκε η συζήτηση για το πακέτο –δηλαδή την έκτακτη συνεισφορά των 5 δις ευρώ από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό- το οποίο όπως είναι γνωστό είχε συμφωνηθεί στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Ελλάδα μαζί με άλλους εταίρους υποστήριξε έντονα την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία τις αμέσως επόμενες ημέρες, δηλαδή πριν από το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τόνισα ότι πρέπει να υπάρξει ταχύτατα συμφωνία, διότι θα πρέπει να αναλογιστούμε το μήνυμα που δίνει στους πολίτες της η ΕΕ, στην πολύ δύσκολη αυτή περίοδο της Οικονομικής κρίσης.

Εν ολίγοις αυτό το οποίο είπα είναι ότι πρέπει να βάλουμε τον πήχη ψηλά. Ότι έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε στις ελπίδες των Ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι ζητούν κοινή πολιτική, επιτυχημένη και αποτελεσματική πολιτική και ζητούν επίσης βεβαίως να δουν και στην πράξη την αλληλεγγύη της ΕΕ.

Δύο λόγια για την προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αυτή τη φορά δεν θα είναι αφιερωμένο κατά κύριο λόγο στη Στρατηγική της Λισσαβόνας, όπως ήταν η συνήθης πρακτική των Εαρινών Συμβουλίων, αλλά στην αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Πρέπει να επιτύχουμε ξεκάθαρες, χειροπιαστές αποφάσεις με συγκεκριμένα μέτρα. Αυτό είναι το κυρίαρχο θέμα.

Πέραν αυτών, τα άλλα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή είναι η ενέργεια, όπου καλωσορίσαμε τη Δεύτερη Αναθεώρηση της Ενεργειακής Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κλιματική αλλαγή.

Εκεί είχα την ευκαιρία να επαναλάβω την πεποίθηση της Ελλάδας ότι τυχόν σημερινή αδράνεια θα έχει πολλαπλάσιο κόστος και μεγάλες ζημιές για όλους μας στο μέλλον, σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, επισφραγίστηκε η απόφαση να αναλάβει ο Αυστριακός Πρέσβης κ. Inzko την θέση του Ειδικού Εκπροσώπου της ΕΕ, ο οποίος θα έχει διευρυμένα σε σχέση με το παρελθόν καθήκοντα, γεγονός που ενισχύει την θέση, την παρουσία και τον ρόλο της ΕΕ στην περιοχή.

Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουμε ακόμη περισσότερο την χώρα αυτή να προχωρήσει στις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιτύχει ικανοποιητικότερους ρυθμούς προόδου στην Ευρωπαϊκή Πολιτική.

Σε ότι αφορά τη Λευκορωσία διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο εξάμηνο έχει υπάρξει μια κάποια πρόοδος στον τομέα των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να συνεχιστεί επί εννέα μήνες ακόμη η αναστολή των κυρώσεων έναντι ορισμένων αξιωματούχων της χώρας αυτής.

Συζητήσαμε αναλυτικά για τη Μέση Ανατολή. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια του γεύματος, όπου παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον ενδοπαλαιστινιακό διάλογο, στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και στα τελευταία νέα τα οποία παρουσιάζονται από το Ισραήλ στην προσπάθεια σχηματισμού νέας Κυβέρνησης. Η θέση της Ελλάδος ήταν η ίδια την οποία είχα την ευκαιρία πολλές φορές και στο SharmelSheik να υποστηρίξω. Η Ελλάδα υποστηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την αιγυπτιακή μεσολαβητική προσπάθεια. Θεωρούμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει μια Κυβέρνηση τεχνοκρατών αποδεκτή από όλους με στόχο να γίνουν εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη μέχρι τέλος του έτους. Αυτή η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις,με στόχο πάντοτε τα δύο κράτη τα οποία θα ζουν με ασφάλεια και ειρήνη το ένα δίπλα στο άλλο.

Συζητήσαμε αναλυτικά για την προετοιμασία της Διατλαντικής Συνάντησης η οποία θα γίνει στην Πράγα και ποια είναι τα θέματα τα οποία η ΕΕ θα παρουσιάσει και θα εστιάσει. Εκεί βεβαίως το πρώτο θέμα είναι ενέργεια και κλιματική αλλαγή και φαντάζομαι ότι ο κατάλογος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αλλά θα υπάρξει συζήτηση αναλυτική και για τη Μέση Ανατολή και για το Πακιστάν.

Τέλος υπάρχει μια πρωτοβουλία της Τσεχικής Προεδρίας για τις 7 Μαΐου για μια συνδιάσκεψη για την απασχόληση. Κατά τη γνώμη της Ελλάδος αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική συνδιάσκεψη στην οποία η ΕΕ πρέπει να βγει με συγκεκριμένα μέτρα για την απασχόληση. Με μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν την απασχόληση σε όλη την Ευρώπη ένα θέμα το οποίο όπως καταλαβαίνετε ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τη δικιά μας πατρίδα, διότι οποιαδήποτε μέτρα αποφασιστούν, αφορούν άμεσα και τη δική μα προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας και ενίσχυσης της απασχόλησης».

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο