Η σημερινή έκτακτη Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών ήταν ουσιαστικά σύνοδος προετοιμασίας της επετειακής Συνάντησης Κορυφής της Συμμαχίας που όπως γνωρίζετε θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου σε μια περιοχή, στη Γαλλία και τη Γερμανία (Στρασβούργο και Κελ) ιδιαίτερης πολιτικής και ιστορικής σημειολογίας.
Έτσι, στις σημερινές συζητήσεις μας, δόθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην προετοιμασία της Δήλωσης για τη Συμμαχική Ασφάλεια. Παρουσιάσθηκε ένα σχέδιο αυτής της Δήλωσης από το Γενικό Γραμματέα, έγιναν οι πρώτες πολιτικές παρατηρήσεις και επισημάνσεις επί του κειμένου αυτού. Η τελική του μορφή, δηλαδή μετά από περαιτέρω επεξεργασία σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, αναμένεται να υιοθετηθεί στη Σύνοδο Κορυφής.
Η συμφωνημένη «Δήλωση για τη Συμμαχική Ασφάλεια» θα αποτελέσει την πολιτική βάση για την αναθεώρηση και διαμόρφωση του επόμενου «Στρατηγικού Δόγματος» («Strategic Concept») της Συμμαχίας.
Η Ελλάδα πιστεύει ότι σημείο εκκίνησης και θεμέλιο και των δύο αυτών σημαντικών κειμένων πρέπει να είναι, πέραν των κοινών συμφερόντων, οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Συμμαχίας,όπως η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών.
Δίνουμε επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη μιας ισότιμης σχέσης, μιας στενής και παραγωγικής συνεργασίας ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που να είναι θεμελιωμένη στην αρχή του σεβασμού της θεσμικής αυτονομίας των δύο οργανισμών.
Το άλλο θέμα που μας απασχόλησε ιδιαίτερα είναι οι σχέσεις μας με τη Ρωσία, οι οποίες πρέπει να είναι σχέσεις ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου, καθώς και σχέσεις συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων όπως, για παράδειγμα, η διεθνής τρομοκρατία,η διασπορά των πυρηνικών όπλων και των όπλων μαζικής καταστροφής και η κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Η πλήρης αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας είναι αναγκαία και χρήσιμη.
Έγινε δεκτή άλλωστε από τους Υπουργούς Εξωτερικών η ενεργοποίηση το συντομότερο δυνατόν, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, του Συμβουλίου αυτού σε υπουργικό επίπεδο.
Στη σημερινή Σύνοδο έγινε επίσης ανασκόπηση και αξιολόγηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν και της συμβολής της Συμμαχίας στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τη σταθεροποίηση, την ανοικοδόμηση και τον εκδημοκρατισμό της χώρας, ιδιαίτερα ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών.
H Ελλάδα πιστεύει ότι οι έως τώρα προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η λύση στο ζήτημα της σταθερότητας της χώρας αυτής και της ευρύτερης περιοχής, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά στρατιωτικού χαρακτήρα.
Το Αφγανιστάν χρειάζεται μία πολυεπίπεδη και σφαιρική προσέγγιση και ξεκάθαρες προτεραιότητες, επικεντρωμένες σε μια σειρά ζητημάτων όπως οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η καταπολέμηση της διαφθοράς και της ναρκο-οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό σημαντική είναι η ανάπτυξη των σχέσεων της Συμμαχίας με το Ισλαμαμπάντ.
Τέλος, έγινε αξιολόγηση και ανασκόπηση της παρουσίας της Συμμαχίας με την KFOR στο Κόσοβο.
Συμπερασματικά: ήταν μία ουσιαστική, χρήσιμη και παραγωγική Σύνοδος, ενόψει της επετειακής Συνάντησης Κορυφής του Απριλίου.
Η συνάντηση αυτή, σε συνδυασμό με τη Συνάντηση Κορυφής Ηνωμένων Πολιτειών – Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προγραμματίζεται να γίνει αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αναμένεται να προσδώσει νέα χαρακτηριστικά στη στρατηγική σχέση Ευρώπης, Ηνωμένων Πολιτειών. Να προσδώσει νέα χαρακτηριστικά στη διατλαντική σχέση που παραμένει θεμελιώδους σημασίας για το κοινό μας μέλλον, για τη διεθνή σταθερότητα και ειρήνη.