Ομιλίες

Ομιλία στη Διεθνή Διάσκεψη για το Αφγανιστάν στη Χάγη

Τρίτη, 31 Μαρ 2009

Κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριε Πρόεδρε, κύριε Ειδικέ Γραμματέα, Υπουργοί, αγαπητοί συνάδελφοι,

Η διεθνής κοινότητα έχει επενδύσει πολύ στο Αφγανιστάν από το 2001, τότε που η χώρα προσέλκυσε την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης, υπό τραγικές συνθήκες.

Πολλά έχουν συμβεί από τότε και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Ωστόσο, οχτώ χρόνια μετά, μεγάλα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν. Είναι προφανές ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα μ’ έναν πιο συνθετικό τρόπο.

Η διεθνής κοινότητα έχει δρομολογήσει μια πρωτοφανή δέσμευση για την ασφάλεια, τη σταθεροποίηση και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του Αφγανιστάν.

Με άλλα λόγια, υπάρχει η πολιτική βούληση, γίνονται προσπάθειες, υπάρχουν τα χρήματα, αλλά μας διαφεύγει ακόμη το τελικό αποτέλεσμα, δείχνοντας έτσι ότι η τεράστια δραστηριοποίηση της διεθνούς κοινότητας μπορεί τελικά να μην είναι αρκετή.

Αυτό που νιώθουμε ότι λείπει ακόμα είναι η υλοποίηση μιας πραγματικά συντονισμένης προσπάθειας, μιας συνεργασίας μη στρατιωτικών και στρατιωτικών προσπαθειών, με έμφαση σε σαφείς και ρεαλιστικές προτεραιότητες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του αφγανικού λαού.

Αυτές οι προτεραιότητες θα πρέπει, ταυτόχρονα, να λαμβάνουν υπόψη την ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα της κοινωνίας του Αφγανιστάν.

Προς τούτο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ όλων των διεθνών φορέων για το Αφγανιστάν.

Κύριε Ειδικέ Εκπρόσωπε,

Υποστηρίζουμε πλήρως την δύσκολη αποστολή σας εκεί, σας θεωρούμε ως την ενσάρκωση της έννοιας της «συνθετικής προσέγγισης».

Ωστόσο, η παρουσία της διεθνούς κοινότητας στο Αφγανιστάν αποτελεί μόνον μέρος της συνολικής εικόνας. Η συμμετοχή των πολιτών του Αφγανιστάν είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως σε τομείς όπως η διακυβέρνηση, το κράτος δικαίου, η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και μεγέθυνση.

Προσβλέπουμε σε μια επιτυχή ολοκλήρωση των προσπαθειών να ανταποκριθούμε στη μεγαλύτερη πρόκληση της φετινής χρονιάς: Τη διεξαγωγή στις 20 Αυγούστου ελεύθερων και δίκαιων εκλογών σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Αυτή θα είναι και μια ένδειξη πολιτικής ωριμότητας και ακλόνητη απόδειξη της εδραίωσης της δημοκρατίας στο Αφγανιστάν.

Η δραστηριοποίηση του ΟΑΣΕ στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική προεδρία.

Ο ΟΑΣΕ έχει ήδη αποδείξει την προσήλωσή του σε μια ενισχυμένη συνεργασία με το Αφγανιστάν, μέσω της ανάπτυξης και της διαδικασίας υλοποίησης των 16 προγραμμάτων που εκπονήθηκαν από την Γραμματεία του Οργανισμού πέρυσι.

Παρά την ύπαρξη ευρείας συναίνεσης μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών για την ανάγκη δραστηριοποίησης του ΟΑΣΕ στο Αφγανιστάν, υφίστανται ακόμα διαφορές ως προς το πεδίο και τις συγκεκριμένες μορφές της.

Υπό αυτό το πνεύμα, η Ελληνική Προεδρία – σε στενή συνεργασία με όλα τα συμμετέχοντα κράτη – θα προσπαθήσει να υπερκεράσει τις δυσκολίες αυτές προκειμένου να προσφέρει στο Αφγανιστάν την ανεκτίμητη εμπειρία και τεχνογνωσία του ΟΑΣΕ σε τομείς όπως η διαχείριση συνόρων, οι δυνατότητες επιβολής του νόμου, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα τελωνειακά ζητήματα, και η παράνομη διακίνηση προσώπων.

Οι προσπάθειές μας εξαρτώνται από το μέγεθος της πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης των συμμετεχόντων κρατών.

Υπό το ίδιο πρίσμα, ο ΟΑΣΕ είναι έτοιμος – εφόσον επιτευχθεί συναίνεση – να δραστηριοποιηθεί στο Αφγανιστάν κατόπιν συντονισμού με άλλους διεθνείς φορείς.

Οι εκλογές της 20ης Αυγούστου στο Αφγανιστάν θεωρούνται ως καμπή στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας. Αυτή τη στιγμή, διεξάγονται συνομιλίες στη Βιέννη με σκοπό να υιοθετηθεί απόφαση από το Μόνιμο Συμβούλιο προκειμένου να αποσταλεί μια Ομάδα Υποστήριξης Εκλογικής Διαδικασίας στο Αφγανιστάν. Πιστεύω σθεναρά ότι η τεράστια εμπειρία του ΟΑΣΕ στον τομέα της παρατήρησης εκλογών θα βοηθήσει το Αφγανιστάν με ολοκληρωμένο και ουσιαστικό τρόπο.

Κύριε Ειδικέ Εκπρόσωπε, Υπουργοί, αγαπητοί συνάδελφοι,

Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή των διακεκριμένων συναδέλφων από τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν στην σημερινή Συνδιάσκεψη. Η επίτευξη λύσεων και αμοιβαίας κατανόησης μπορεί μόνο να βασιστεί σε μια διαδικασία συμμετοχικού διαλόγου. Η ασφάλεια και η σταθερότητα στο Αφγανιστάν δεν μπορούν να ιδωθούν εκτός του πλαισίου της ευρύτερης περιοχής.

Η Ελλάδα υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες στο Αφγανιστάν τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσω της συμμετοχής της στην ομάδα ISAF. Από το 2001, έχουμε διοχετεύσει 60 εκατομμύρια ευρώ σε προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας, ανοικοδόμησης και ανάπτυξης στο Αφγανιστάν. Σε οικονομικά χαλεπούς καιρούς, παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση της συνεισφοράς μας.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο