Δηλώσεις

Δηλωσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του βραζιλιάνου ομολόγου της μετά τη συνάντησή τους

Παρασκευή, 3 Απρ 2009

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω στην Αθήνα τον Υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας, μιας χώρας με ηχηρή φωνή και σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Με τον κ. Amorim έχουμε συναντηθεί ξανά στο παρελθόν στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε. ενώ οι επισκέψεις των Υφυπουργών Εξωτερικών του κ. Βαληνάκη και του κ. Κασσίμη εντός του 2008 στη Βραζιλία, επιβεβαίωσαν τις παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Με τον κ. Amorim είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από τη διεθνή οικονομική κρίση μέχρι την ενίσχυση των διμερών οικονομικών μας σχέσεων. Στην οικονομία, κοινή είναι η διαπίστωση ότι υπάρχουν πολλοί τομείς, στους οποίους μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία.

Συζητήσαμε τις δυνατότητες αμοιβαίων επενδύσεων καθώς και τη διεύρυνση της συνεργασίας μας στους τομείς του τουρισμού, της αεροναυπηγικής, της ναυτιλίας, του εμπορίου και των γεωργικών προϊόντων.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω το φίλο Υπουργό, για μια σειρά ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα θέματα, όπως το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κλπ.

Η Βραζιλία είναι μία από τις πλέον δραστήριες χώρες στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Γι’ αυτό άλλωστε και η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά, όλα αυτά τα χρόνια, την επιδίωξή της για μια θέση μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως ήδη ανέφερα συζητήσαμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί διεθνώς μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και μετά από τη συνάντηση των 20 στο Λονδίνο, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο.

Τέλος, με τον κ. Υπουργό υπογράψαμε σειρά συμφωνιών, οι οποίες ελπίζω πως θα αποτελέσουν εφαλτήριο, για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας και την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων.

Θα κλείσω λέγοντας ότι και οι δυο εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για τα αποτελέσματα των G-20 χτες στο Λονδίνο. Έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας και ελπίζω ότι θα λειτουργήσουν αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στη διεθνή οικονομία.

Για άλλη μια φορά κ. Υπουργέ σας καλωσορίζω στην Ελλάδα.

κ. Celso Amorim: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Xαίρομαι που βρίσκομαι εδώ σε αυτή την πρώτη διμερή επίσκεψη, σε αυτή την πρώτη επίσημη επίσκεψη Βραζιλιάνου Υπουργού. Εγώ ήμουν ξανά εδώ στην Αθήνα το 2003, αλλά για μια άλλη συνάντηση εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Είναι σχεδόν απίστευτο ότι τώρα έχουμε την πρώτη επίσημη επίσκεψη ενός Υπουργού Εξωτερικών από τη Βραζιλία και θεωρώ ότι αυτό είναι ιστορικό γεγονός. Είμαι επίσης ιδιαίτερα ευτυχής γιατί υπεγράφησαν τέσσερις συμφωνίες, οι οποίες αφορούν τη συνεργασία μεταξύ των διπλωματικών Ακαδημιών, νομικά ζητήματα, ζητήματα περί εκδόσεως οικονομικής συνεργασίας αλλά κι ένα μηχανισμό διαβούλευσης.

Η συνάντησή μας αυτή αποτελεί ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης μιας πιο ενισχυμένης σχέσης, η οποία ήδη είναι εξαιρετική. Οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές, δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω.

Προσκάλεσα μάλιστα τη φίλη Ντόρα, την Υπουργό, να μας επισκεφθεί, παρ’ ότι γνωρίζω ότι το πρόγραμμά της είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο λόγω των υποχρεώσεών της και στους κόλπους του ΟΑΣΕ.

Φυσικά συζητήσαμε κατά τη διάρκεια της συνάντησής και διεθνή ζητήματα, όπως τη χτεσινή συνάντηση της ομάδας των G-20 στην οποία και συμμετείχαμε, η οποία εστέφθη με επιτυχία. Θεωρώ ότι η κατάληξη της συναντήσεως γεννά ελπίδες για την παγκόσμια οικονομία. Αυτό επίσης φαίνεται και στο σχετικό ανακοινωθέν που αφορούσε και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, καθώς εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ταχθεί υπέρ του ελευθέρου εμπορίου.

Επίσης είμαστε ευγνώμονες απέναντι στην Ελλάδα καθώς έχει ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και συνεργαζόμαστε και στο πλαίσιο του Συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική αυτή μας η συνεργασία. Αποτελεί μια εξαιρετική αρχή όπως προείπα. Μάλιστα σήμερα το πρωί συναντήθηκα και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ενώ επίκειται η επίσκεψή μου στον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεπώς θεωρώ ότι αυτή είναι μια εξαιρετική αρχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά πόσο η απόφαση που ελήφθη χτες στο πλαίσιο της ομάδας των 20 στο Λονδίνο αφορούσε αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, ή μελλοντικών κρίσεων.

κ. Celso Amorim: Αφορούσε και την παρούσα κρίση καθώς χρειάζεται να υπάρξουν μέτρα στήριξης και μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επίσης χρειάζονται μέτρα στήριξης για το εμπόριο και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, είναι εξάλλου πολύ σημαντικά αυτά τα συστήματα. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει επίσης να ενισχύσουμε τη ζήτηση. Αυτά ως προς το παρόν.

Ωστόσο, η απόφαση αφορά και το μέλλον γιατί θα χρειαστεί ένα καλύτερα ρυθμισμένο σύστημα. Εξάλλου πάρα πολλές χώρες ανήκουν σε πολλά διαφορετικά fora, στα οποία συνεργάζονται -για παράδειγμα η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία είναι χώρες, οι οποίες συμμετέχουν σε διεθνή fora, όπως και στην Επιτροπή της Βασιλείας. Επομένως η χτεσινή απόφαση αφορά πολύ σημαντικές δεσμεύσεις, που επίσης αγγίζουν και την ολοκλήρωση της ατζέντας για την ολοκλήρωση του γύρου της Ντόχα

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Συμφωνώ απολύτως με τα όσα δήλωσε ο συνάδελφος. Πολλοί θεωρούσαν ότι στη χτεσινή συνάντηση θα υπήρχε εμφανώς ένα χάσμα απόψεων, μια διαφορά μεταξύ των θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη μια πλευρά, και των ΗΠΑ από την άλλη. Τελικά αποδείχθηκε ότι στη συνάντηση των 20 χθες οι αρχικώς ως εμφανιζόμενες διαφορετικές θέσεις, τελικά δεν ήταν και τόσο αντίθετες, αλλά κατέστη εφικτή η σύνθεση των απόψεων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι αποφάσεις που απαιτούνται ελήφθησαν και η σχετική κανονιστική νομοθεσία αναμένεται για το μέλλον.

Η Ελλάδα όπως κι άλλες χώρες που μπορεί να μην συμμετέχουν στην ομάδα των 20 αλλά είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένες με το αποτέλεσμα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο