ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με χαρά υποδεχθήκαμε στην Αθήνα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Με τον Τζέιμς είχαμε ήδη μια πολύ χρήσιμη συνάντηση τον προηγούμενο Φεβρουάριο όταν επισκέφθηκα την Ουάσιγκτον και είχα την ευκαιρία να συζητήσω και με την κα Κλίντον και έτσι συνεχίσαμε συζητήσεις τις οποίες είχαμε ήδη αρχίσει.
Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις εξελίξεις στον ΟΑΣΕ, για τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας και για τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει μέχρι σήμερα. είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε Βαλκάνια, τα οποία συζητήσαμε αναλυτικά και τον ενημέρωσα για τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Και ταυτόχρονα είχαμε και την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα θέματα τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα την Ελλάδα, τα ευρω-τουρκικά, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και βεβαίως το Κυπριακό.
Ήταν μία εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση η οποία βασίζεται επάνω στις αποφάσεις τις οποίες πήραμε να έχουμε μία στενότερη συνεργασία μετά απ’ το ταξίδι μας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χαίρομαι που βρίσκεται εδώ και εύχομαι να περάσει καλά τις λίγες ώρες που θα μείνει στην Ελλάδα.
ΤΖ. ΣΤΑΪΝΜΠΕΡΓΚ: Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Υπουργέ. Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ και πράγματι η συζήτησή μας απηχεί ακριβώς τις βαθιές, τις στενές σχέσεις τις οποίες έχουμε αναπτύξει και στα πλαίσια της νέας κυβέρνησης που ανέλαβε τα καθήκοντά της προ περίπου 120 ημερών στις ΗΠΑ.
Πράγματι συνεχίζουμε με τρόπο αξιόλογο και εντυπωσιακό τις προσπάθειες που ξεκίνησαν για την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης και θα ήθελα επίσης στο σημείο αυτό να θυμίσω τις αντίστοιχες συναντήσεις που έγιναν μεταξύ ημών στο Μόναχο κατά τη διάρκεια μιας Διάσκεψης για την Ασφάλεια, τη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, την επίσκεψη του Υπουργού Αμύνης της Ελλάδος.
Όλες αυτές οι περιστάσεις μας έδωσαν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε συζητήσεις, αλλά και την όλη ενασχόλησή μας με τα κοινά ζητήματα που μας απασχολούν.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό επίσης να τονίσω πως πράγματι ετέθησαν τα ζητήματα που μόλις αναφέρατε. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνεισφορά της Ελλάδος η οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντική στο Αφγανιστάν. Είναι σημαντική και για το ΝΑΤΟ. Να σας συγχαρώ για τις ηγετικές σας δεξιότητες στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Ο ΟΑΣΕ είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός οργανισμός για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος ελευθερίας στην Ευρώπη.
Θα πρέπει επίσης εδώ να θυμίσω ότι συζητήσαμε και ζητήματα όπως αυτό της πειρατείας, της μη διάδοσης των όπλων, συζητήσαμε τα Βαλκάνια, το Αιγαίο, τα Ελληνοτουρκικά, την Κύπρο και το πολύ σημαντικό πρόβλημα για την κατάργηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων, της βίζας δηλαδή, που ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα έχει μια ευτυχή κατάληξη, καθώς θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε περισσότερες γέφυρες μεταξύ των λαών μας. Και πράγματι οι γέφυρες είναι ένα ζήτημα, ένας όρος που κι εσείς χρησιμοποιήσατε σε μια ομιλία σας στην οποία εκφωνήσατε στην πρόσφατη επίσκεψή σας στην Ουάσιγκτον. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία σας.
Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Υπάρχουν ερωτήσεις; Παρακαλώ, κ. Παπαθανασίου.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Όσον αφορά τη νέα εταιρική σχέση, πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν το στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή.
ΤΖ. ΣΤΑΪΝΜΠΕΡΓΚ: Γεωγραφικώς, πολιτικώς, αλλά και από πλευράς αξιών τις οποίες αντιπροσωπεύει η Ελλάδα, θεωρούμε ότι η Ελλάς διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Αυτή η αντίληψη υπάρχει ευρύτερα όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα συνδέεται με στενούς δεσμούς με τις χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, κάτι που προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας. Μάλιστα κατά την επίσκεψη των ηγετών των κρατών της Μέσης Ανατολής στην Ουάσιγκτον, θεωρούμε ότι θα συζητηθούν ζητήματα που θα επηρεάσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει συνεισφέρει σημαντικά και από την εποχή που εγώ είχα ξανά ασχοληθεί με τα Βαλκάνια και την Ελλάδα στη δεκαετία του ’90. Η Ελλάς έχει προσφέρει οικονομικές ευκαιρίες στα Βαλκάνια, έχει στηρίξει τη σταθερότητα της περιοχής και τη διαδικασία εκδημοκρατισμού. Η Ελλάδα ασκεί επιρροή και θεωρούμε ότι συνεργαζόμαστε άριστα και μέσω του ΝΑΤΟ όπως και στο Αφγανιστάν, αλλά και όταν είμαστε αντιμέτωποι με τις παγκόσμιες προκλήσεις, είναι άριστη η συνεργασία μας, όπως λ.χ., μεταξύ άλλων, σε αυτήν που αφορά τη μη διάδοση των όπλων.
Η Ελλάς επομένως διαθέτει μοναδικές δεξιότητες και μπορεί να διαδραματίσει όπως και όντως πράττει, βάσει και των γνώσεών της, ένα σημαντικό ρόλο. Πιστεύουμε επομένως ότι μπορούμε βάσει αυτών να εμβαθύνουμε τη συνεργασία και τη σχέση μας.