Η ψήφος στα 16, ο έλεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από τη Βουλή, η ονομαστικοποίηση των εσόδων και των εξόδων των βουλευτών είναι τρεις προτάσεις που κατέθεσε σήμερα (20/5) η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Αντώνη Μακρυδημήτρη με τίτλο «Απρόρρητα. Πολιτικά, πολιτιστικά και άλλα».
Στην παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων «Το Πέρασμα», που έγινε στη Στοά του Βιβλίου, μίλησαν επίσης οι πρώην υπουργοί Κώστας Σκανδαλίδης και Φώτης Κουβέλης και ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.
Στην ομιλία της, η Υπουργός Εξωτερικών, αφού τόνισε ότι το βιβλίο του καθηγητή Μακρυδημήτρη έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί ανοίγει το διάλογο για μια σειρά ζητημάτων που συνήθως δεν βρίσκουν το δρόμο τους για το επίκεντρο της επικαιρότητας, στάθηκε σε τέσσερα θέματα, που θίγονται σε αυτό:
• Στη δυνατότητα να ψηφίζουν οι δεκαεξάρηδες: «Θα το θεωρούσα μια θετική εξέλιξη», ανέφερε στην ομιλία της, γιατί όπως είπε, «η ανανέωση της Δημοκρατίας μας προϋποθέτει η νέα γενιά να έχει ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού». Όπως εξήγησε η Ντόρα Μπακογιάννη, η δυνατότητα συμμετοχής των νέων στην εκλογική διαδικασία θα συμβάλλει στην εξισορρόπηση του ισοζυγίου μεταξύ της διαμαρτυρίας και της ουσιαστικής παρέμβασης στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.
• Ως προς τον έλεγχο της εφαρμογής του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, η Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε να τον αναλάβει η Βουλή των Ελλήνων, σε επίπεδο κάθε κωδικού. Το κέρδος σε αυτή την περίπτωση θα είναι διπλό: αφενός θα υπάρχει δημόσια λογοδοσία προς τους πολίτες – για να ξέρουν που πηγαίνουν τα χρήματά τους – και αφετέρου θα αναβαθμιστεί το κύρος των μελών του κοινοβουλίου αφού θα έχουν ουσιαστικό ρόλο στην εφαρμογή του προϋπολογισμού.
• Για το πολιτικό χρήμα, για το οποίο τόσος λόγος γίνεται τελευταία, η Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε την απλή και εύκολα εφαρμόσιμη λύση: να ονομαστικοποιηθούν τα έσοδα και τα έξοδα όλων των πολιτικών, όλων των βουλευτών, ώστε να μπορεί να τα ελέγχει όποιος θέλει και όποτε θέλει. Και προσέθεσε ότι μέσω του Διαδικτύου ο έλεγχος μπορεί να είναι άμεσος και πλήρης. Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει στην πρόσφατη διαδικτυακή της συνέντευξη, «ένα πολιτικό γραφείο χρειάζεται να έχει δικό του ΑΦΜ».
• Αναφερόμενη, τέλος, στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, για την οποία κάνει εκτενή λόγο ο συγγραφέας του βιβλίου, η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι απαιτήσεις της εποχής μας ωθούν να κοιτάξουμε πέρα από αυτές, πέρα από το διαχωρισμό προοδευτικών/συντηρητικών που έχει ξεπεραστεί, ιδιαίτερα σε μία χώρα σαν τη δική μας, στην οποία «οι κατ΄όνομα προοδευτικοί είναι εκείνοι που ζητούν να μην αλλάξει τίποτα». Στο σημείο αυτό η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι «υπάρχει και η άλλη Ελλαδα», της δημιουργίας, που ενώνει δυνάμεις για μεγάλους κοινούς στόχους, που θέλει να αλλάξει προς το καλύτερο. Μια Ελλάδα που έρχεται σε αντίθεση με τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, που προκύπτει από μια ευρύτερη νοοτροπία, όχι άσχετη με το αξιακό σύστημα της κοινωνίας μας και τα φαινόμενα διαφθοράς.
«Ως πολιτικό σύστημα οφείλουμε υπεύθυνα και αξιόπιστα να εκφράσουμε αυτές τις δυνάμεις της κοινωνίας», προσέθεσε και συνέχισε: «Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να μιλήσουμε καθαρά. Να επενδύσουμε σε έναν σύγχρονο πολιτικό λόγο. Ούτε να χαϊδεύουμε αυτιά με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ούτε να καταστροφολογούμε και να λαϊκίζουμε. Να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που ανταμείβει και προωθεί τη συνέπεια, την παραγωγικότητα, την πρωτοβουλία. Που στιγματίζει την στασιμότητα, την αδιαφορία, τον παρασιτισμό. Που στηρίζεται στις αρχές του ρεαλισμού, της υπευθυνότητας, της λογοδοσίας, της αξιοκρατίας. Έτσι θα δημιουργήσουμε μια νέα ισχυρή συμμαχία που θα ωθεί την χώρα προς τα εμπρός.»