Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Πέμπτη, 28 Μάι 2009

Tο μήνυμα των εκλογών, από οποιαδήποτε κάλπη, είτε είναι κάλπη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε κάλπη για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είτε αυτή των Ευρωεκλογών, έχει πάντα και ένα μήνυμα πολιτικό, λέει η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η κυρία Μπακογιάννη εκτιμά ότι το μήνυμα των εκλογών δεν θα δυσκολευτεί ποτέ κανένας να το αναλύσει, και ξεκαθαρίζει ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι εκλογές για κυβέρνηση. «Αυτό είναι σαφές. Η κυβέρνηση θα είναι η ίδια την άλλη μέρα», λέει η υπουργός Εξωτερικών. Σχολιάζοντας τα περί σοσιαλισμού ή βαρβαρότητας η κ.Μπακογιάννη εκφράζει τη λύπη της «όχι διότι με ενόχλησε ή ένιωσα προσβεβλημένη, αλλά διότι δεν περίμενα μια τέτοιου είδους αναφορά από έναν σύγχρονο πολιτικό όπως θέλει να παρουσιάζεται ο Γιώργος Παπανδρέου», όπως σημειώνει. Παράλληλα κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για δημαγωγία και πλειοδοσία υποσχέσεων ή λαϊκισμού. Η κυρία Μπακογιάννη τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών γιατί απλώς θα εντείνουν προβλήματα, ενώ αναφέρεται στα κρίσιμα εξωτερικά θέματα που θα κληθεί να διαχειριστεί το Υπουργείο Εξωτερικών το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Στον Κώστα Μελισσόπουλο


Κυρία Υπουργέ, τι διακυβεύεται σε αυτές τις Ευρωεκλογές;

Αυτό το οποίο διακυβεύεται είναι η ευρωπαϊκή πορεία, η προοπτική της Ευρώπης, τι θα κάνει η Ευρώπη εν όψει πολύ μεγάλων αλλαγών. Περιμένουμε τους Ιρλανδούς να επικυρώσουν με δημοψήφισμα τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, έτσι ώστε να μπορέσουμε ως Ένωση να κάνουμε το βήμα το οποίο απαιτούν οι Ευρωπαίοι πολίτες από εμάς.

Χρειάζεται ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα δίνει μια καθημερινή μάχη με την Επιτροπή. Και θέλω εδώ να πω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πάρα πολύ μεγάλες αρμοδιότητες στην καινούρια φάση που μπαίνουμε.

Άρα είναι πολύ σημαντικό να εκπροσωπηθεί σωστά η χώρα μας από ευρωβουλευτές πεπειραμένους, από ευρωβουλευτές αγωνιστές, από ευρωβουλευτές που είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη τους για όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

Έχει και ελληνικό διακύβευμα, με την έννοια ότι το μήνυμα των εκλογών, από οποιαδήποτε κάλπη, είτε είναι κάλπη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε κάλπη για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είτε αυτή των Ευρωεκλογών, έχει πάντα και ένα μήνυμα πολιτικό. Άποψη μου είναι ότι δεν θα δυσκολευτεί ποτέ κανένας να το αναλύσει. Δεν είναι εκλογές για κυβέρνηση. Αυτό είναι σαφές. Η κυβέρνηση θα είναι η ίδια την άλλη μέρα

Μπορεί το αποτέλεσμα όμως να αποτελέσει αιτία αμφισβήτησης της λαϊκής νομιμοποίησης της κυβέρνησης;

Κατά την γνώμη μου όχι, κ. Μελισσόπουλε. Κατά τη γνώμη μου όχι και με την έννοια ότι όλοι ξέρουμε ότι η λογική των Ευρωεκλογών είναι διαφορετική από τη λογική άλλων εκλογών.

Επαναλαμβάνω ότι κάθε εκλογή έχει τη δική της ταυτότητα και τα δικά της χαρακτηριστικά. Έτσι και οι Ευρωεκλογές έχουν διαφορά από τις εθνικές εκλογές. Και ο πολίτης συμπεριφέρεται διαφορετικά σε Ευρωεκλογές και διαφορετικά σε εθνικές εκλογές, αν πρόκειται δηλαδή να επιλέξει Πρωθυπουργό της χώρας.

Σήμερα έχει μια διαφορετική προσέγγιση, διότι ξέρει ότι ο Πρωθυπουργός θα είναι τη Δευτέρα το πρωί ο Κώστας ο Καραμανλής.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί για πολιτική που οδηγεί σε βαρβαρότητα. Τι απαντάτε εσείς σε αυτό;

Ευθέως σας λέω ότι με λύπησε πάρα πολύ αυτή η φράση του Γιώργου Παπανδρέου. Όχι διότι με ενόχλησε ή ένιωσα προσβεβλημένη, αλλά διότι δεν περίμενα μια τέτοιου είδους αναφορά από έναν σύγχρονο πολιτικό όπως θέλει να παρουσιάζεται ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η πολιτική δεν μπορεί να γίνει με αυτούς τους όρους. Δεν γίνεται ούτε με διαφημιστικά σλόγκαν, ούτε με φράσεις τις οποίες παίρνουμε έξω από κάθε πολιτικό περιβάλλον και τις χρησιμοποιούμε απλώς γιατί ακούγονται ωραία. Η πολιτική θέλει επιχειρήματα, θέλει προγράμματα, θέλει προτάσεις. Και αυτό το οποίο αναμένουμε από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να καταθέσει αυτές τις προτάσεις αντί να καταλήγει μόνο σε δημαγωγία και πλειοδοσία υποσχέσεων ή λαϊκισμού.

Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν μια λύση για τη διέξοδο από τα προβλήματα και την κρίση;

Κατά τη γνώμη μου όχι, κ. Μελισσόπουλε. Οι πρόωρες εκλογές απλώς θα εντείνουν προβλήματα, διότι η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ μεγάλη κρίση. Όλοι συμφωνούν, μα όλοι στον κόσμο, ότι είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929.

Χρέος λοιπόν της κυβέρνησης – και το έχει αναλάβει αυτό με αίσθημα ευθύνης – είναι να βγάλει τη χώρα από αυτή την κρίση και ταυτόχρονα να μετατρέψει την κρίση σε μια ευκαιρία, δηλαδή να βγούμε από την κρίση δυνατότεροι. Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτή είναι η υποχρέωση μας. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, το αντίθετο. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Είναι δύσκολη η μάχη την οποία δίνουμε, αλλά αυτή κληθήκαμε να δώσουμε και πρέπει να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι Έλληνες πολίτες πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Κάτι τελευταίο. Το δεύτερο εξάμηνο του 2009 υπάρχουν κρίσιμα θέματα για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Ανησυχείτε για κάτι αναφορικά με τις εξελίξεις που ενδέχεται να υπάρξουν;

Ακούστε. Ο κόσμος μας γύρω μας αλλάζει κ. Μελισσόπουλε και αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα. Σας μίλησα πριν για την Ευρώπη και για τις νέες προκλήσεις που έχουμε ως ΕΕ. Εμείς πάντοτε υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι δυνατότερη όταν είναι η Ευρώπη δυνατότερη. Είναι ισχυρότερη η χώρα μας ως μέλος της ΕΕ.

Έχουμε μια κρίσιμη αν θέλετε συζήτηση η οποία θα γίνει όταν θα επανεξετάσουμε την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ. Αν δηλαδή η Τουρκία έχει ανταποκριθεί ή όχι στις υποχρεώσεις της. Βασικά δηλαδή για το πρωτόκολλο της Άγκυρας και την εφαρμογή του. Έχουμε το Κυπριακό σε διαπραγματεύσεις. Κρίσιμες διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ. Δύσκολες διαπραγματεύσεις. Θα πρέπει να δούμε πως θα προχωρήσουν αυτές.

Έχουμε το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε εκκρεμότητα. Οι διαπραγματεύσεις πάλι υπό τον κ. Νίμιτς θα αρχίσουν μετά τις εκλογές κατά το τέλος του μηνός. Θα γίνει μια νέα προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης.

Και ταυτόχρονα έχουμε και τον ΟΑΣΕ, είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση για την Ελληνική Προεδρία. Όπως ξέρετε έχουμε καλέσει για πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΑΣΕ 56 Υπουργούς Εξωτερικών στην Κέρκυρα, για να μπορέσουν να αρχίσουν το διάλογο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ένα διάλογο o οποίος όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει, με όλους μέσα, δηλαδή και τη Ρωσία και την Ευρώπη και την Αμερική.

Άρα ναι οι προκλήσεις είναι πολλές. Η Ελλάδα με αυτοπεποίθηση χειρίζεται τα θέματα αυτά τα οποία αφορούν την εξωτερική μας πολιτική, έχοντας εμπιστοσύνη και στα επιχειρήματα μας και στις δυνάμεις μας και στη δράση της ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο