«Δεν υπάρχουν “παραπλανηθέντες υπουργοί” για το Βατοπέδι»
Συνέντευξη στους Γιάννη Κουρτάκη και Μάκη Πολλάτο.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι περίπου το 80% των πολιτών θεωρεί ότι ο κ. Παυλίδης θα έπρεπε να παραπεμφθεί στην τακτική Δικαιοσύνη. Μήπως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή βρίσκεται σε δυσαρμονία με «τα θέλω» της κοινωνίας; Μήπως έχετε χάσει τη σχέση σας με την κοινωνία;
Όχι, δεν έχουμε χάσει τη σχέση μας με την κοινωνία και μην κάνει κανείς το λάθος να μας υποτιμήσει τόσο. Η ΝΔ είναι μια πολύ μεγάλη παράταξη, η οποία είναι σε ανοιχτή γραμμή με την ελληνική κοινωνία. Ξέρει πάρα πολύ καλά τι ζητάει ο κόσμος από μας. Η ΝΔ είναι μια παράταξη που ούτε εξαγοράζεται ούτε εκβιάζεται από κανέναν.
Λέτε ότι κάποιοι επιχειρούν να σας εκβιάσουν μέσω του κ. Παυλίδη;
Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό: η παράταξη, είπα, δεν εκβιάζεται. Και μην έχετε καμία αμφιβολία για το ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει τη σπίλωση της τιμής και της υπόληψης της παρατάξεως αυτής.
Κόστισε η ιστορία Παυλίδη στη ΝΔ;
Βεβαίως. Όλες οι ιστορίες, που κατά διαστήματα είδαν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες έπληξαν το ηθικό πλεονέκτημα της παράταξης, κόστισαν. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω κάτι εδώ: υπάρχει διαφορά μεταξύ μίας πολιτικής καταγγελίας, η οποία γίνεται για να υπηρετηθούν σκοπιμότητες, και της ουσίας. Επειδή αυτή είναι δυσδιάκριτη όταν δεν έχουμε τα στοιχεία, τα οποία δεν έχετε ούτε εσείς αλλά ούτε κι εγώ, η αρμόδια για να αποφασίσει είναι η Δικαιοσύνη. Γι΄ αυτό και ανήκα σε αυτούς τους πολύ λίγους που καταψήφισαν το άρθρο 86 του Συντάγματος και που έλεγαν ότι είναι λάθος ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Οδηγεί είτε στην εικόνα ότι είναι ένας νόμος συγκάλυψης υπουργών, είτε σε έναν νόμο σπίλωσης υπουργών. Σε κάθε περίπτωση δημιουργεί λάθος εικόνα.
Συμφωνείτε με τη ρητορική περί «παραπλανηθέντων υπουργών»;
Όχι δεν συμφωνώ με αυτή τη λογική, αλλά δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω. Ψήφισα συνειδητά στη Βουλή των Ελλήνων, μόνο αυτό μπορώ να σας πω. Διότι στοιχεία τα οποία να με πείσουν, παρά την προσεκτική ανάγνωση την οποία έκανα του φακέλου που ήρθε στη Βουλή των Ελλήνων, δεν υπήρχαν. Αρα, είναι σαφές ότι για τους συγκεκριμένους ανθρώπους αυτά δεν προέκυψαν. Να το επαναλάβω: δεν θα έπρεπε να βρίσκεται η Βουλή σε αυτή τη θέση. Δεν είναι δουλειά του βουλευτή να είναι δικαστής. Διότι πρώτα απ’ όλα δεν μπορώ να πείσω ούτε εσάς για τις προθέσεις μου. Υπάρχει διάχυτη καχυποψία και μου καταλογίζετε συναδελφική και κομματική αλληλεγγύη, όπως καταλογίζει και ο ελληνικός λαός. Αντίθετα στο ΠΑΣΟΚ, του καταλογίζει κομματική εμπάθεια, λόγω αντιπολιτευτικής διάθεσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν δουλεύει το σύστημα, είναι πολύ απλό.
Με δεδομένο ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι το 2013, πώς κρίνετε την πρόταση του κυρίου Αλαβάνου για επιστροφή της υπόθεσης Παυλίδη στην τακτική δικαιοσύνη;
Ευθέως σας λέω ότι θα συζητούσα την πρόταση Αλαβάνου. Δεν έχω αυταπάτες, γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο. Δεν επιτρέπεται η πολιτική ηγεσία να παρακάμψει το Σύνταγμα και μάλιστα δηλώνοντάς το. Είχαμε ένα πρόσφατο φαινόμενο σε μικρογραφία στη Βουλή. Δεν είναι ωραίο πράγμα. Αλλά ενδεχομένως μπορεί να γίνει μία πολιτική συμφωνία κυρίων η οποία να μπορεί να διευκολύνει. Θα μπορούσε να βρεθεί μια διαδικασία που να μας επιτρέψει να έχουμε το αποτέλεσμα το οποίο σήμερα πια όλοι επιθυμούμε.
Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι ως κυβέρνηση δεν λαμβάνετε αποφάσεις στο κατάλληλο timing. Αν, για παράδειγμα, στην υπόθεση της μονής Βατοπεδίου ο πρωθυπουργός είχε αναλάβει τις ευθύνες και είχε αποπέμψει στη ΔΕΘ τους εμπλεκόμενους υπουργούς, το κόστος για την κυβέρνηση θα ήταν μικρότερο;
Ενδεχομένως. Αλλά ζητάτε από έναν ηγέτη μιας παράταξης να μεταβληθεί σε έναν παντογνώστη, πράγμα το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι. Ένας υπεύθυνος πολιτικός και ένας υπεύθυνος ηγέτης για να πάρει αποφάσεις πρέπει να έχει τα πλήρη στοιχεία, διότι αλλιώς η πολιτική ζωή κινδυνεύει να γίνει ζούγκλα. Να γίνεται κάποιος αποδέκτης της λάσπης του ανεμιστήρα και δια της λάσπης του ανεμιστήρα να εξοντώνεται πολιτικά και ηθικά. Αυτό δεν γίνεται για κανέναν άνθρωπο στον κόσμο, πόσο μάλλον για μία ευνομούμενη πολιτεία όπως είναι η Ελληνική Δημοκρατία.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το φάσμα της πτώχευσης;
Όχι. Η Ελλάδα μπορώ να σας πω ότι είναι και καλύτερα από ορισμένες άλλες χώρες, πράγμα που αρχίζουν και παραδέχονται και διεθνείς παρατηρητές. Η Ελλάδα όμως έχει διαρθρωτικά οικονομικά προβλήματα.
Έγιναν λάθη στο πεδίο άσκησης της οικονομικής πολιτικής;
Δεν υπάρχουν αλάνθαστες κυβερνήσεις, όπως δεν υπάρχουν και αλάνθαστοι άνθρωποι. Κάθε κυβέρνηση έχει και τις αδυναμίες της. Η Νέα Δημοκρατία, όμως καταθέτει ένα συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Δια του σχεδίου αυτού αντιμετωπίζει και οφείλει να αντιμετωπίσει και τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε από την κρίση να βγούμε δυνατότεροι απ’ ό,τι ήμασταν πριν. Περιμένω να ακούσω μια πρόταση από την αντιπολίτευση, η οποία να μην είναι μαγική, να πατά στη σημερινή πραγματικότητα και να εγγυάται ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Επικρίνεστε ότι μεταθέτετε την υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης για μετά τις ευρωεκλογές.
Ξέρω, τη διάβασα αυτή την κριτική, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι ημερομηνίες είναι σταθερές. Στις 8 Ιουνίου είναι το Ecofin, όπου θα κατατεθούν επίσημα οι προθέσεις της κυβερνήσεως, και από κεί και πέρα για το τι έχει σκοπό να κάνει υπάρχουν δύο ημερομηνίες οι οποίες είναι σημαντικές για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες: η 8η Ιουνίου και ο Οκτώβριος. Η κυβέρνηση επικρίνεται στο εσωτερικό γιατί αλλάζει ή προσαρμόζει μέτρα και πολιτικές και δεν εξήγγειλε τον περασμένο Σεπτέμβριο τι θα γίνει αυτόν τον Ιούνιο. Αυτό όμως σε οποιονδήποτε καλόπιστο πολίτη είναι γνωστό ότι γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ευρώπη από τον αρμόδιο επίτροπο μέχρι τις επιμέρους κυβερνήσεις προσαρμόζει σε εβδομαδιαία βάση τις δράσεις και τις αποφάσεις της, με βάση το μέγεθος της κρίσης. Αυτό κάνουμε κι εμείς.
Ευρισκόμενη εκτός κυβέρνησης παρατηρούσατε ότι η κυβέρνηση καθυστερεί το πρόγραμμά της. Μπαίνοντας στην κυβέρνηση ουσιαστικά συμφωνείτε με την ταχύτητα την οποία πορεύεται η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καθυστερήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχετε εντάξει στο πρόγραμμά σας;
Έχω πει και άλλες φορές ότι, δυστυχώς, σε ορισμένους τομείς καθυστερήσαμε και έχουμε χρέος τώρα να πάμε πιο γρήγορα. Δείτε την περίπτωση της «Ολυμπιακής:. έγινε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, ωστόσο έγινε στον πέμπτο χρόνο. Άρα οφείλουμε να προχωρήσουμε ταχύτερα και ειδικά τώρα – λόγω κρίσης – δεν έχουμε πλέον κανένα περιθώριο καθυστερήσεων.
Θα επικροτούσατε το ενδεχόμενο να τεθεί ένα «βαρύ» πολιτικό όνομα επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.;
Είμαι κατά της λογικής του εντυπωσιασμού στην κατάρτιση ψηφοδελτίων μάχης. Το ευρωψηφοδέλτιο για όλα τα κόμματα, πρέπεινα είναι ψηφοδέλτιο μάχης. Οι βουλευτές που θα εκλεγούν πρέπει να είναι επιλεγμένοι αξιοκρατικά, με μοναδικό στόχο η ελληνική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο να είναι λειτουργική, δραστήρια και αποδοτική. Όχι κριτήρια πρόσκαιρου εσωτερικού εντυπωσιασμού. Η Ελλάδα χρειάζεται ευρωβουλευτές οι οποίοι από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο να είναι μάχιμοι.
Οι ευρωεκλογές θα στείλουν πολιτικό μήνυμα; Αν η ήττα της ΝΔ είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη θα τεθεί ακόμα και θέμα διαδοχής στο κόμμα σας;
Δεν υπάρχει εκλογή χωρίς πολιτικό μήνυμα. Άρα βεβαίως και αυτές οι ευρωεκλογές θα στείλουν πολιτικό μήνυμα. Η απάντησή μου στα άλλα δυο είναι: μην προεξοφλείτεή ττα της ΝΔ διότι βλέπετε ποια είναι η τάση στις δημοσκοπήσεις, όπου οι διαφορές μειώνονται μέρα με την ημέρα. Πιστεύω ότι ο λαός θα επιβραβεύσει την υπευθυνότητα. Τέλος, στο τρίτο σκέλος της ερώτησής σας η απάντηση είναι ξεκάθαρη: δεν τίθεται θέμα διαδοχής στη ΝΔ. Η ΝΔ έχει αρχηγό, ο οποίος δεν αμφισβητείται.
Αρκετοί βουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου μετά τις ευρωεκλογές, όπου θα τεθούν θέματα που θα αφορούν την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ, αλλά και την πορεία προς το μέλλον.
Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της ιδεολογικής ταυτότητας της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα έχει συγκεκριμένες ημερομηνίες για συνέδρια τις οποίες τηρεί.
Θα πηγαίνατε σε άλλο Υπουργείο στην περίπτωση που θα σας το πει ο Πρωθυπουργός;
Βεβαίως. Έχω πει ότι ο μεγαλύτερος τίτλος τιμής για έναν πολιτικό είναι την ημέρα που εκλέγεται βουλευτής. Από κει και πέρα σε ένα κόμμα είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, ο πρωθυπουργός τον επιλέγει, ο πρωθυπουργός τον στέλνει σπίτι του.
Συμφωνείτε με την πρόταση που έχει κατατεθεί από συναδέλφους σας να εκλέγεται ο πρόεδρος του κόμματός σας από την κοινωνία;
Δεν είναι η ώρα για τέτοιου είδους συζήτηση.
Μήπως έχει έρθει η ώρα για κυβερνητική συνεργασία των δυο μεγάλων κομμάτων;
Τώρα είναι η ώρα μάχης για τις ευρωεκλογές. Είναι η ώρα να βγούμε και με τα επιχειρήματά μας, σε ένα αναμφισβήτητα δύσκολο επικοινωνιακό περιβάλλον, να πείσουμε για τις επιλογές μας, να προβάλλουμε το έργο της ΝΔ και να αναδείξουμε τις προοπτικές που υπάρχουν για τη διέξοδο από την κρίση. Είναι η ώρα να συζητήσουμε τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και όχι τα του οίκου μας.
Θεωρείτε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα έπρεπε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εθνικές εκλογές;
Υποστηρίζω ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις. Η μεγαλύτερη αδυναμία που μπορεί να ζήσει η χώρα είναι να περάσει μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας. Δεν το αντέχει ούτε η οικονομία, δεν το αντέχει ούτε η κοινωνία. Κατόπιν τούτου πιστεύω σε εκλογικούς νόμους οι οποίοι δίνουν αυτή τη σταθερότητα. Εάν επρόκειτο να συμφωνήσουν τα κόμματα για να ισχύει ο εκλογικός νόμος από σήμερα, εγώ δεν θα είχα καμία αντίρρηση. Αλλά δυστυχώς είμαστε ίσως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου η αντιπολίτευση έχει μια και μοναδική αρχή: να διαφωνεί σε οτιδήποτε προτείνεται από την κυβέρνηση πριν ακόμα το ακούσει.
Η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 βουλευτών δυσχεραίνει τη λήψη αποφάσεων που θα είναι δυσάρεστες στο κοινωνικό σύνολο;
Αναμφισβήτητα, δεν διευκολύνει. Από την άλλη μεριά, 151 είναι και ίσως πιο σταθερό νούμερο γιατί κανείς δεν παίρνει την ευθύνη της πτώσης της κυβέρνησης.
Γιατί δεν δέχεστε να συζητήσετε την πρόταση του κ. Καρατζαφέρη να ενώσετε δυνάμεις για το καλό του τόπου;
Παρακολουθώ την απέλπιδα προσπάθειά του να βρει έναν τρόπο να ενταχθεί ξανά στη ΝΔ είτε παρακαλώντας είτε προσπαθώντας να δημιουργήσει ρήγματα, και έχω πει και αλλη φορά ότι άλλοι, με περισσότερα προσόντα από τον κ. Καρατζαφέρη, το δοκίμασαν και απέτυχαν. Είμαστε δυο διαφορετικά κόμματα, με διαφορετικές αρχές, με διαφορετικές αξίες.
Στην περίπτωση που ο κ. Κάρολος Παπούλιας δεν θελήσει να είναι εκ νέου υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Σημίτης θα ήταν καλή υποψηφιότητα;
Εκτιμώ ιδιαίτερα τον κ. Σημίτη, παρά το ότι του έχει γίνει σκληρή κριτική και από εμένα προσωπικά και από την παράταξή μου, αλλά απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι θέμα νέου προσώπου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν συζητείται.
Έχει τελειώσει η βεντέτα με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά;
Κατ΄αρχάς να σας πω ότι δεν είχα ποτέ βεντέτα. Με τον κ. Σαμαρά είμαστε στο ίδιο κόμμα, είμαστε στην ίδια κυβέρνηση. Το παρελθόν είναι παρελθόν.
Θα διεκδικήσετε την ηγεσία της ΝΔ όποτε κι αν έρθει αυτή η ώρα;
Η ΝΔ έχει αρχηγό, έχει πρωθυπουργό δυναμικό και με απήχηση. Άρα επαναλαμβάνω: δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Πώς αντιδράτε όταν διαβάζετε και ακούτε ότι η Ντόρα θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, ότι πίσω απ’ οτιδήποτε συμβαίνει είναι η Ντόρα, οι συνεργάτες της Ντόρας;
Όποιος λέει ότι δεν στενοχωριέται όταν διαβάζει παντελώς ανυπόστατα πράγματα γι΄αυτόν νομίζω ότι λέει ψέματα. Βεβαίως και στενοχωριέσαι, βεβαίως και είναι πάρα πολλές φορές που οργίζεσαι, αλλά είσαι υποχρεωμένος από κει και πέρα να το ξεπεράσεις. Η πολιτική είναι ένας συνεχής αγώνας. Βεβαίως θα προσθέσω εδώ ότι, αν και κανείς δεν έχει το θάρρος να το παραδεχθεί, υπάρχει ένας λανθάνων μισογυνισμός σε μερίδα κριτικής την οποία δέχομαι. Τόσο εγώ όσο και άλλες γυναίκες που βρίσκονται στην πολιτική και διεκδικούν ρόλο και λόγο για τις εξελίξεις.
Ως γυναίκα, πείτε μας, σας αγχώνει καθόλου το θέμα της ηλικίας;
Ενδεχομένως για μια γυναίκα είναι πάντοτε πιο δύσκολο να συμβιβαστεί με την ηλικία της.Εγώ πιστεύω ότι σ’ αυτό το θέμα είμαι τρομερά ευνοημένη, με την έννοια ότι έκανα πάρα πολύ μικρή τα παιδιά μου, έζησα, μεγάλωσα μαζί τους και δεν είναι καθόλου άγχος πλέον για μένα η ηλικία. Μου αρέσει η ηλικία μου.
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θεωρείται υπέρμαχος της σκληρής γραμμής. Η τοποθέτηση του κ. Νταβούτογλου στην ηγεσία της τουρκικής διπλωματίας συνδυάστηκε με δημοσιεύματα ότι δήθεν «το Αγαθονήσι είναι τουρκικό». Θεωρείτε ότι δυσχεραίνεται η προσπάθεια διαλόγου και συνεννόησης;
Δεν θα ασχοληθώ με μυθεύματα. Το Αγαθονήσι είναι ελληνικό, ελληνικό θα παραμείνει και δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση. Από κει και πέρα, έχω διαβάσει ορισμένα από τα κείμενα του κ. Νταβούτογλου, ορισμένα παλαιότερα, και ξέρουμε όλοι ότι είναι και της γνωστής θεωρίας, του δόγματος το οποίο εφηύρε, του μηδενικού προβλήματος με τους γείτονες. Εύχομαι να έχουμε μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες. Όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την προοπτική και τη θέση της Τουρκίας και στο διεθνές σκηνικό αλλά και στις σχέσεις της με την Ευρώπη.
Του τηλεφωνήσατε για να του ευχηθείτε επί τη ευκαιρία της ανάληψης των νέων καθηκόντων του;
Του έστειλα συγχαρητήρια επιστολή.
Ο κ. Νταβούτογλου έχει υποστηρίξει ότι η Άγκυρα θα πρέπει να ενσωματώσει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς σε όλα τα Βαλκάνια.
Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της λογικής της ενσωμάτωσης και της λογικής του ενδιαφέροντος το οποίο μπορεί να καταθέτει μία χώρα για ομόθρησκες κοινότητες σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Δήλωση λογικής ενσωμάτωσης δεν διάβασα. Λογική ενδιαφέροντος, ναι, την είδα. Ζούμε σε μία εποχή όπου το διεθνές σκηνικό έχει πάρα πολύ αλλάξει. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μία βασική συνθήκη, που δεν είναι άλλη από τη Συνθήκη της Λοζάνης και η οποία περιγράφει λεπτομερώς τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και αυτές μεταξύ των μειονοτήτων. Επίσης είναι γνωστό ότι για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υφίσταται η αρχή της αμοιβαιότητας. Η πραγματικότητα δεκαετιών δυστυχώς έχει οδηγήσει τα πράγματα σε μία κατάσταση όπου η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία έχει δραματική πληθυσμιακή μείωση. Αντίθετα, η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ανθεί και προκόβει, αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική πολιτεία. Το ελληνικό κράτος δεν έχει απολύτως τίποτα να φοβηθεί όσον αφορά στη μεταχείριση της μειονότητας, ούτε απέναντι στην Τουρκία, ούτε απέναντι σε διεθνή οργανισμό, ούτε απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Αντίθετα είναι υπερήφανο για τη μειονοτική πολιτική την οποία ακολουθεί, διότι μην ξεχνάτε ότι μιλάμε πάντα για Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες.
Πιστεύετε ότι η ελληνική κοινή γνώμη είναι έτοιμη να αποδεχτεί μία εξέλιξη κατά την οποία τα Σκόπια θα διατηρήσουν τη συνταγματική τους ονομασία;
Η Ελλάδα το έχει πει από την αρχή και πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση με παρρησία και μεπολιτικό θάρρος δεν διαπραγματεύθηκε κρυφά, ούτε κάτω από το τραπέζι. Πήγαμε στη Βουλή των Ελλήνων, παρουσιάσαμε μια σαφή στρατηγική, είχαμε τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων, πλην ενός, και βάλαμε στόχους. Στόχους κοινούς γι’ αυτή τη διαπραγμάτευση. Ο στόχος λοιπόν είναι μία σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία θα ισχύει έναντι όλων και στην οποία θα έχουν συμφωνήσει και οι δύο χώρες για να λυθεί το θέμα αυτό. Δεν έχω αυταπάτες. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ούτε ευχάριστο είναι ούτε, αν θέλετε, θα ενθουσιαστεί κανείς με το αποτέλεσμα, ακόμη και αν επιτευχθεί το σύνολο των στόχων. Στόχος είναι η βελτίωση των σχέσεων και με τη γειτονική χώρα ώστε να λυθεί το πρόβλημα αυτό που ταλανίζει την ελληνική εξωτερική πολιτική τα τελευταία 17 χρόνια.
Το επόμενο εξάμηνο η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να αξιολογήσει την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και να συναινέσει στη χορήγηση ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Θα βάλετε βέτο και στα δύο;
Κατ΄ αρχάς, όπως ξέρετε, απεχθάνομαι τις μεγάλες κουβέντες. Πρώτη μου τοποθέτηση: η Ελλάδα δεν είναι δεδομένη προς καμία κατεύθυνση. Δεύτερη: η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία ακολουθεί εξωτερική πολιτική που βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες αρχές και αξίες. Τις θέσεις μας για την υπόθεση των Σκοπίων τις παρουσιάσαμε καθαρά τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα εξακολουθήσουμε να τις λέμε. Πιστεύουμε ότι μακροπρόθεσμα είναι προς όφελος και του ίδιου του λαού της ΠΓΔΜ να αντιληφθεί ότι με τους γείτονες τους πρέπει να έχουν καλές σχέσεις και ότι η ευρωπαϊκή και η ευρωατλαντική προοπτική τους εξαρτάται από τις καλές σχέσεις με όλους τους γειτονικούς λαούς. Αυτό ισχύει τόσο για μας όσο και για τη γειτονική Βουλγαρία. Σε ό,τι αφορά τώρα την Τουρκία, πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο θα αξιολογήσει η ίδια την ιεράρχησή της και θα προχωρήσει σε κάποιες αποφάσεις. Εάν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί να προχωρήσει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτονόητη υποχρέωσή της είναι η προσαρμογή στα ευρωπαϊκά κριτήρια και η αποδοχή των υποχρεώσεών της. Το έχω πει πολλές φορές. Ευρώπη a la cart δεν υπάρχει για κανέναν, πόσο μάλλον Ευρώπη a la turka cart.
Ως προεδρεύουσα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τον προσεχή Ιούνιο, προγραμματίζετε να καλέσετε τους ομολόγους σας στον ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα. Ανησυχείτε ότι η ένταση στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ακόμη και να «μποϊκοτάρουν» τη διάσκεψη οι Ρώσοι ή οι Αμερικανοί;
Η Προεδρία του ΟΑΣΕ αποδεικνύει πόσο δύσκολο πράγμα είναι η προσέγγιση και ο διάλογος μεταξύ χωρών οι οποίες παραδοσιακά είχαν μεταξύ τους από εντάσεις μέχρι παρεξηγήσεις. Δεν είχαμε ποτέ αυταπάτες. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελληνική Προεδρία έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους. Εμείς ασκούμε την προεδρία, ως έντιμοι διαμεσολαβητές, με πάρα πολλή δουλειά και θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους τους διπλωμάτες που νυχθημερόν εργάζονται γι΄ αυτή την προσπάθεια. Ξέρουμε ότι κάνουμε αυτή την προσπάθεια σε μία περίοδο έντασης, μετά από την κρίση και τον πόλεμο στη Γεωργία, με ένταση στον Καύκασο, σε δύσκολες στιγμές μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Η Ελλάδα προσπαθεί πάντα να λειάνει τις γωνίες και να φέρει τις χώρες πιο κοντά, έτσι ώστε ο εποικοδομητικός διάλογος να καταστεί εφικτός. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο, είμαστε όμως αποφασισμένοι να το πολεμήσουμε, όχι για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά για λόγους ουσίας. Εάν πετύχει, θα έχει γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός.