Δηλώσεις

Χαιρετισμός σε ημερίδα με θέμα «Το παιδί στο επίκεντρο του κόσμου» στο Μέγαρο Μουσικής

Τετάρτη, 24 Ιούν 2009

Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,

Είναι χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας σε αυτή την σημαντική ημερίδα που διοργανώνουν ο Δήμος Αθηναίων και το Δημοτικό Βρεφοκομείο. Θέλω θερμά να συγχαρώ το Δήμαρχο Αθηναίων, τον Νικήτα Κακλαμάνη, και την Πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου, την Ήρα Βαλσαμάκη, για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης αυτής, αλλά και να τους ευχαριστήσω για την ευγενική τους πρόσκληση.

Θα μου επιτρέψτε να επισημάνω ότι ο τίτλος της σημερινής ημερίδας «Το παιδί στο επίκεντρο του κόσμου», εκφράζει κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Για τον καθένα από εμάς που είτε ως γονιός, είτε στο πλαίσιο της πολιτικής ή κοινωνικής του δράσης, έχει έρθει σε επαφή με παιδιά, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι άπαξ και ασχοληθείς μαζί τους γίνονται αυτομάτως το επίκεντρο του κόσμου. Η προστασία τους, η φροντίδα για τις ανάγκες τους, η εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών διαβίωσης γι’ αυτά, γίνονται αμέσως πρώτη και κύρια προτεραιότητα. Στόχος, στην υπηρεσία του οποίου στρέφουμε όλη μας την προσοχή.

Αντίστοιχα, εικόνες ντροπής που έρχονται στην επικαιρότητα, εικόνες παιδιών που είναι θύματα εκμετάλλευσης, θύματα κακοποίησης, θύματα πείνας και ασθενειών, μας αγγίζουν πολύ περισσότερο απ’ οποιεσδήποτε άλλες. Μας κάνουν να αισθανόμαστε ντροπή και θλίψη για την κοινωνία και τον πολιτισμό μας, που ανέχεται ή και εκτρέφει τέτοια φαινόμενα. Ταυτόχρονα όμως ενισχύουν και την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε τα φαινόμενα αυτά με όλες μας τις δυνάμεις. Ισχυροποιούν την κοινή μας βούληση να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους ώστε σε κάθε γωνιά του κόσμου, τα παιδιά να μπορούν να μεγαλώσουν με ασφάλεια, με φροντίδα και με αισιοδοξία για το μέλλον τους.

Φίλες και φίλοι,

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού. Η ομάδα εκείνη που υφίσταται τις πιο σκληρές συνέπειες από οποιαδήποτε πρόκληση αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα και οι κοινωνίες μας. Αν δούμε ένα προς ένα όλα τα μεγάλα προβλήματα που αποτελούν απειλές για την ανθρωπότητα – τη διεθνή οικονομική κρίση, τις ένοπλες συρράξεις, τα ανελεύθερα και καταπιεστικά καθεστώτα, την εμπορία και διακίνηση ανθρώπων, την φτώχεια, την πείνα και την υπανάπτυξη, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή – όλες αυτές οι παγκόσμιες προκλήσεις για την ανθρώπινη ασφάλεια έχουν ως πρώτα και πιο «εύκολα» θύματά τους τα παιδιά. Τα παιδιά που στρατεύονται με τη βία για να υπηρετήσουν μια εμπόλεμη πλευρά, τα παιδιά που εργάζονται από πολύ μικρή ηλικία, σε εργασίες σκληρές και συνθήκες απάνθρωπες, χωρίς αμοιβή και ασφάλεια για τη μείωση του κόστους παραγωγής, τα παιδιά πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα επιστρέψουν, τα παιδιά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Όσο αυτά τα φαινόμενα εξακολουθούν και υπάρχουν, δεν μπορούμε ποτέ να εφησυχάζουμε, δεν μπορούμε ποτέ να θεωρήσουμε ότι έχουμε πετύχει τους στόχους μας, ότι έχουμε κάνει αρκετά.

Από την πλευρά μας, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο κυρίως της αναπτυξιακής βοήθειας και συνεργασίας, υλοποιούμε και στηρίζουμε σειρά προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που επικεντρώνονται στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και στην ενίσχυση της ασφάλειάς τους μπροστά στους πολλαπλούς κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένα σήμερα. Συνεργαζόμαστε με διεθνείς οργανισμούς, με άλλα κράτη, σε διμερές, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, υλοποιώντας δράσεις με άξονες όπως:
• την προστασία της υγείας των γυναικών και των παιδιών σε αναπτυσσόμενες χώρες και την αναβάθμιση των υποδομών περίθαλψης,
• τη δημιουργία σχολείων για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού,
• τη μείωση των κινδύνων από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες,
• την καταπολέμηση της εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων και βεβαίως των παιδιών, μέσα από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, διακρατικά προγράμματα και διακρατικές συμφωνίες.

Πρόκειται για παγκόσμιες προκλήσεις, που δυστυχώς, δεν έχουν μαγικές λύσεις. Απαιτούν όμως διεθνή κινητοποίηση και συνεργασία. Απαιτούν την ενεργό συμβολή όλων, διεθνών οργανισμών, κυβερνήσεων, τοπικών φορέων, κοινωνικών οργανώσεων, μέσων ενημέρωσης, πολιτών. Εκεί βρίσκεται το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικής δράσης που μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά, να αλλάξει τις ζωές παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο και να κινητοποιήσει δυνάμεις προς τον σκοπό αυτό, ξεπερνώντας μάλιστα τα σύνορα της χώρας μας, αποτελεί η δραστηριότητα της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Τόσο με το έργο της στην «Ελπίδα» όσο και ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, έχει καταφέρει να στρέψει το διεθνές ενδιαφέρον πάνω στα θέματα που αφορούν στην προστασία των παιδιών και στις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Θα ήθελα και εγώ, με την ευκαιρία της σημερινής της βράβευσης να τη συγχαρώ για τις ακούραστες προσπάθειές της, καθώς επίσης και τον Δήμο της Αθήνας και το Δημοτικό Βρεφοκομείο για την πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης. Έχοντας και εγώ θητεύσει στον Δήμο της Αθήνας, γνωρίζω καλά τη συμβολή που μπορεί να έχει – και έχει – τόσα χρόνια το Δημοτικό Βρεφοκομείο και οι υπόλοιπες κοινωνικές δομές του Δήμου στην διασφάλιση ενός καλύτερου επιπέδου διαβίωσης για τα παιδιά της πρωτεύουσας.

Φίλες και φίλοι,

Τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του κόσμου, διότι σε αυτά ανήκει το μέλλον του. Είναι χρέος όλων μας να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε αυτό να είναι ένα μέλλον ασφάλειας, προοπτικής και δημιουργικότητας. Ένα μέλλον αισιοδοξίας. Το μέλλον που τους αξίζει.

Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη στο έργο σας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο