Ομιλίες

Ομιλία στο δείπνο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ( EPP Study Days) στο Ζάππειο

Τρίτη, 30 Ιούν 2009

Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Κύριε Πρόεδρε της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ,

Αγαπητοί συνάδελφοι και φυσικά αγαπητά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Όλοι μας στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εκτιμάμε τις στιγμές που περνάμε στους κόλπους της ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας.

Θα ήθελα να καλωσορίσω ιδιαίτερα τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να συγχαρώ την ηγεσία και τη γραμματεία του ΕΛΚ για την επιτυχημένη εκστρατεία τους στις φετινές ευρωεκλογές.

Το ΕΛΚ είναι και πάλι η μεγαλύτερη και η πιο σημαίνουσα πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όμως, η αυξημένη επιρροή φέρει και αυξημένες ευθύνες έναντι όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σημερινή μας συνάντηση διεξάγεται σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία για την Ευρώπη. Μόλις βγήκαμε από μια εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που σήμανε το τέλος μιας πολυτάραχης περιόδου. Ο μακρύς και δριμύς χειμώνας που πέρασε κατάφερε πλήγμα στις οικονομίες μας εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ταυτόχρονα, βρίθουν οι πολιτικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι εντός και εκτός της Γηραιάς Ηπείρου.

Κυρίες και κύριοι,

Το Σεμινάριο «Study Days» που οργάνωσε το ΕΛΚ είναι πολύτιμο εργαλείο προκειμένου οι ευρωβουλευτές να μάθουν και να εξερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να δώσουν ώθηση στην ατζέντα του Κόμματος. Αποτελεί επίσης και μια εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να σταματήσουν προς στιγμήν για να αναλογιστούν πού βρισκόμαστε και προς τα πού οδεύουμε.

Και πρέπει να ξεκινήσουμε, κατά τη γνώμη μου, με το μήνυμα των ευρωεκλογών.

Είναι πάντα παρακινδυνευμένο, όπως γνωρίζετε όλοι σας, να προσπαθεί κανείς να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα που συχνά επηρεάζονται από μύριους εθνικούς παράγοντες ως ένα – τρόπον τινά – «πανευρωπαϊκό μήνυμα».

Θα έλεγα, ωστόσο, ότι κατά το ελάχιστο μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι η χαμηλή προσέλευση των Ευρωπαίων ψηφοφόρων δείχνει ότι χρειάζεται να κάνουμε πολλά ακόμη, ιδίως για να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των Βρυξελλών και των κρατών μελών.

Ως προς αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σε όλες μας τις προσπάθειες.

Κομίζουμε καλές ειδήσεις. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο μέσος Ευρωπαίος εξακολουθεί να θεωρεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα πολύ επιτυχημένο πολιτικό εγχείρημα. Κι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε προς τους ευρωσκεπτικιστές όπου κι αν βρίσκονται. Εξάλλου, τα επιτεύγματα της Ευρώπης έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, σε σημείο που θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε την ήπειρο μας διαφορετικά. Η σειρά των χωρών που περιμένουν στον προθάλαμο της Ένωσης συνιστά ακόμη μια απόδειξη.

Και στις πιο δύσκολες στιγμές, η Ευρώπη παραμένει ελκυστική και η Ένωσή μας είναι συνολικά επιτυχημένη.

Αλλά – υπάρχει ένα «αλλά» – συχνά αποτύχαμε οικτρά να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με τους πολίτες μας.

Η οικονομική κρίση διαπλάθει το πολιτικό μας περιβάλλον. Οι τεκτονικές πλάκες του πολιτικού μας διαλόγου έχουν μετακινηθεί κι αν δεν θέλουμε να παγιδευτούμε μέσα στο ρήγμα, θα πρέπει να προσαρμοστούμε.

Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να επικεντρωθούμε σε δύο κατευθύνσεις:

Καταρχάς, πρέπει να θέσουμε σαφείς και ευρέως αναγνωρισμένες προτεραιότητες. Εμείς οι πολιτικοί έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη να ομιλούμε και να δρούμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια για όλες τις πτυχές της πολιτικής. Οι κοινωνίες μας αναμένουν συγκεκριμένες και χειροπιαστές προτάσεις, οι οποίες θα μπορούν να διαμορφώσουν πολιτικές και να φέρουν αποτελέσματα στην καθημερινή τους ζωή. Οι πολίτες μας περιμένουν την ανάληψη δράσης και όχι απλά ζεστά και συγκεχυμένα λόγια.

Δεύτερον, πρέπει να εγκαταλείψουμε την ξύλινη «γραφειοκρατική» γλώσσα που μας αποξενώνει από το κοινό, τη γνωστή ως «ευρωγλώσσα» (eurospeak) καθώς την θεωρεί ως τη γλώσσα της ελίτ των τεχνοκρατών των Βρυξελλών. Η αλλαγή της γλώσσας σημαίνει να επιστρέψουμε πίσω στη βάση για να μεταφέρουμε το μήνυμά της Ευρώπης σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και σε κάθε γωνιά της. Το ΕΛΚ γνωρίζει πώς να το πραγματοποιήσει αυτό και πώς να μιλήσει ξεκάθαρα στους Ευρωπαίους. Αυτό αντικατοπτρίστηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα, που για τρίτη φορά αναδεικνύει το ΕΛΚ ως την κινητήρια δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά από αυτές τις λίγες εισαγωγικές παρατηρήσεις, θα ήθελα τώρα να αναφερθώ στις ορθές επιλογές του ΕΛΚ για το Σεμινάριο «Study Days».

Τα επιλεγέντα ζητήματα ανταποκρίνονται εξάλλου στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση.

Επιστρέφοντας στην οικονομική κρίση και τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης:

ένα νέο οικονομικό περιβάλλον διαμορφώνεται παγκοσμίως και η Ευρώπη καλείται να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διαδικασία αυτή. Η κρίση επιβάλει σαφή, ταχεία και αποφασιστική δράση. Έχουμε ήδη δει σημαντικές πρωτοβουλίες που κατατείνουν στη μεταρρύθμιση και στην αναδιάρθρωση των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών αγορών. Υπό αυτό το πρίσμα, εξίσου καίριας σημασίας είναι η αναθεώρηση του κοινοτικού πλαισίου εποπτείας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου συστήματος ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος χρηματοοικονομικών κρίσεων στο μέλλον.

Όμως, μένουν να γίνουν πολλά ακόμα. Πράγματι, για να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία χρειάζεται να φτάσουμε στην καρδιά του ζητήματος. Να επανεξετάσουμε τα ισχυρά και τα αδύναμα σημεία του οικονομικού και κοινωνικού μας μοντέλου. Μας έχει υπηρετήσει επάξια για πολλές δεκαετίες, αλλά ίσως έχει φτάσει στο σημείο μειζόνων εντάσεων. Το Συνέδριο του ΕΛΚ εύλογα δήλωσε στο έκτακτο ψήφισμά του, που υιοθετήθηκε στη Βαρσοβία, ότι «τα θετικά αποτελέσματα της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς έχουν καταδείξει ότι ένα κοινωνικά υπεύθυνο και βιώσιμο σύστημα ελεύθερης αγοράς μπορεί να παράσχει ευημερία σε όλους». Τα μέτρα που προτάθηκαν από το ΕΛΚ ήταν σωστά καθώς κατατείνουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς θα «επισκευάζεται» το χρηματοοικονομικό σύστημα, θα ενισχύονται οι κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις και θα οικοδομηθεί μια συμμετοχική, πράσινη, αειφόρος και συνάμα ανταγωνιστική οικονομία. Αυτές οι προτάσεις δείχνουν ότι διαθέτουμε τους σωστούς πόρους, τις δεξιότητες και την προθυμία να αδράξουμε την ευκαιρία για αλλαγή που μας παρουσιάζεται.

Ομολογουμένως, το κοινό ακόμη περιμένει από το κράτος να μεταστρέψει την οικονομική κρίση μέσω συγκεκριμένων πολιτικών και, όπως φάνηκε και από τα εκλογικά αποτελέσματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν θέλει ούτε προστατευτικές πολιτικές ούτε απορρίπτει την οικονομία της αγοράς. Και αυτό πρέπει να το επισημάνουμε. Δεν είναι η ώρα να αποποιηθούμε τις αρχές μας και τα πιστεύω μας. Οι κοινωνίες μας όταν έρχονται αντιμέτωπες με προβλήματα ενστικτωδώς στρέφονται προς τα ευρωπαϊκά ιδεώδη της αλληλεγγύης, της ευθύνης και του ανθρωπισμού ως εγγυήσεις της προόδου και της ασφάλειας. Στην πολιτική μας οικογένεια, λαμβάνουμε στα σοβαρά τις δυνατότητες του κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Οι οικονομίες και οι κοινωνίες ακμάζουν μόνο σε συνθήκες ελευθερίας.

Οι πολίτες μας δεν προσβλέπουν σε μας μόνο για την αποκατάσταση των οικονομιών μας. Περιμένουν από εμάς να ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη τους και να δώσουμε νέα δύναμη στις κοινωνίες μας. Η Ευρώπη διαθέτει ένα επιτυχημένο κοινωνικό μοντέλο που μεριμνά για τους πολίτες της ανταμείβοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών στον πυρήνα της κοινωνίας των πολιτών. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, «ἡ γάρ πόλις πολιτῶν τι πλῆθός ἐστιν».

Κυρίες και κύριοι,

Ο ανθρωπισμός συνεπάγεται την μέριμνά μας για τους μη έχοντες. Κι εδώ θα ήθελα να επισημάνω τη σημασία του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης. Αδιαμφισβήτητα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσανάλογα μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις δια ξηράς και θάλασσας λόγω της γεωγραφικής της θέσης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εγγύτητάς της σε χώρες τόσο προέλευσης όσο και διέλευσης παράνομων μεταναστών.

Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης απαιτεί ευρωπαϊκές συνεργασίες. Η Ελλάδα πιστεύει ότι η παράνομη μετανάστευση και η ανάγκη της συνεργασία για την αντιμετώπισή της τόσο με τις χώρες προέλευσης όσο και διέλευσης θα πρέπει να αποτελεί μέρος της κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής.

Απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα:

Τα κράτη μέλη χρειάζεται να εκπονήσουν ένα σύστημα καταμερισμού των βαρών. Η Υπηρεσία Frontex χρειάζεται να αναβαθμιστεί. Θα πρέπει να πραγματοποιεί κοινές επιχειρήσεις επί μονίμου βάσεως.Να υπάρξουν εξειδικευμένα τμήματα της Frontex, εκ των οποίων ένα στην Ελλάδα για τα νότια θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.Θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ.

Και θέλω να επισημάνω ένα σαφές πολιτικό μήνυμα. Η παράνομη μετανάστευση δεν είναι πρόβλημα που επηρεάζει μόνο τον Νότο ή μόνο την Μεσόγειο, τον πρώτο σταθμό των μεταναστών προτού μεταβούν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί μια ευρωπαϊκή λύση. Είναι επιτακτική η ανάγκη για πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η κοινή Ευρωπαϊκή πρόκληση. Θα ήταν ψευδαίσθηση να πιστέψουμε ότι οποιαδήποτε χώρα μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτό από μόνη της ή να αγνοεί τις συνέπειές του για καιρό.

Κι αυτό είναι το νόημα της Ευρώπης: η συσπείρωση ενάντια στις αντιξοότητες.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της ευρωπαϊκής συνεργασίας είναι η κλιματική αλλαγή.

Τα παγκόσμια προβλήματα χρήζουν παγκόσμιων λύσεων. Κι αυτό καθίσταται πιο προφανές στη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. Παραμένει ένα καίριο ζήτημα τόσο για την περιβαλλοντική όσο και για την πολιτική μας ατζέντα. Συνδέεται με το άμεσο μέλλον του πλανήτη, την ενέργεια που καταναλώνουμε, την υγεία και την ασφάλειά μας, τις συνθήκες διαβίωσης για δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Εμείς είμαστε μια μικρή χώρα με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Ωστόσο, έχουμε ήδη λάβει πολυάριθμες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πριν ένα χρόνο, στο πλαίσιο της Προεδρίας μας στο Δίκτυο Ανθρώπινης Ασφάλειας, φιλοξενήσαμε το πρώτο Διεθνές Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη ασφάλεια. Στόχος μας ήταν να επιστήσουμε την προσοχή στη στενή σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.

Η Ελλάδα έχει επίσης αναλάβει πρωτοβουλίες ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Και φυσικά είναι μεγάλη τιμή για εμάς που η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της συζήτησης. Η Ευρώπη και – τολμώ να πω – το ΕΛΚ θεσπίζουν την ατζέντα κι αυτό δεν είναι κάτι το ασήμαντο. Τέτοιου είδους πολιτικές φέρνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στους ευρωπαίους πολίτες. Με συγκεκριμένες δράσεις όπως αυτές, η ΕΕ μπορεί να ξανακερδίσει την καρδιά και το μυαλό των πολιτών της.

Κυρίες και κύριοι,

Συμπερασματικά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολη πραγματικότητα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Αλλά η μεγαλύτερη δόξα μπορεί να αποκτηθεί μέσα από τους μεγαλύτερους κινδύνους.

Οι πολίτες μας στρέφονται προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και μας ζητούν να τους παράσχουμε σαφείς, ορατές και χειροπιαστές λύσεις για τις προκλήσεις που ταλανίζουν την Γηραιά Ήπειρο. Ζητούν περισσότερη κι όχι λιγότερη Ευρώπη.

Ζητούν σαφήνεια, συνεκτικότητα και αλληλεγγύη. Ζητούν περισσότερη Ευρώπη. Μια καλύτερη Ευρώπη και μια καλύτερη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση.

Αυτό είναι το μήνυμα που ακούω όπου κι αν πάω. Η περιώνυμη απάθεια του εκλογικού σώματος είναι το αποτέλεσμα της πλημελούς μεταφοράς όλων όσων επιτυγχάνει καθημερινά η Ευρωπαϊκή Ένωση για κάθε Ευρωπαίο πολίτη σε τοπικό επίπεδο. Στη γειτονιά μας. Στους δρόμους μας. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι όντως το κόμμα των Λαών.

Εναπόκειται σε μας, στον κάθε βουλευτή, στο κάθε μέλος του ΕΛΚ και στον κάθε πολιτικό να δείξει στους Ευρωπα[ιους πόσα πολλά μπορούμε να πετύχουμε τα επόμενα πέντε χρόνια.

Γνωρίζουμε τα ζητήματα που μετράνε για τους λαούς μας. Σε μας εναπόκειται να δείξουμε σε όσους ψήφισαν και σε όσους απείχαν από τις εκλογές ότι λάβαμε το μήνυμα των ευρωεκλογών.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και σας εύχομαι καλή συνέχεια.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο