Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εκπομπή MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Σάββατο, 20 Ιούν 2009

Συνέντευξη στην εκπομπή MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Στους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Μανώλη Αναγνωστάκη

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να πούμε ότι σε ελάχιστα δευτερόλεπτα θα είναι μαζί μας η Υπουργός Εξωτερικών, η κα Ντόρα Μπακογιάννη. Γιατί χαμογελάτε;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι καλεσμένη είστε εσείς το βράδυ, σας έχουν καλέσει.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αλίμονο, γιατί να μην με έχουν καλέσει;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξεκινήσουμε με χιούμορ το λέω.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με έχουν καλέσει και ως τέως Υπουργό Πολιτισμού.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό είναι αυτό σωστό.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι μια μεγάλη μέρα σήμερα. Είναι μια μεγάλη μέρα και πρέπει να πω, ότι και συγκίνηση και χαρά έχω και νομίζω όλοι οι Έλληνες, το μόνο πράγμα, θα ήθελα να ζει η Μελίνα. Θα ήθελα έτσι να ήταν εδώ και να μπορούσε να το δει. Το δει, να μπει μέσα, να δει το Μουσείο, να δει έτσι τα επιχειρήματα να ενδυναμώνονται, θα ήθελα να ζει.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Χαίρομαι για την τοποθέτησή σας αυτή. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί δείχνετε, ότι ένας λαός χωρίς μνήμη, είναι λαός χωρίς μέλλον. Αν δεν θυμόμαστε τους ανθρώπους που πέρασαν και τι προσέφερε ο καθένας απ’ αυτούς στον τόπο του.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Αναγνωστάκη, να σας πω κάτι. Σε μία εποχή απαξίωσης της πολιτικής εγώ υπηρετώ την πολιτική με πάθος, δεν με έβαλε κανένας με το ζόρι στην πολιτική. Θεωρώ, λοιπόν, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που περάσανε αρχής γενομένης από τη Μελίνα, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο οποίος με πείσμα, όλους τους υπουργούς Πολιτισμού, όλους, εμένα που έλαχε να κάνω τις απαλλοτριώσεις. Ξέρει κανένας ότι για να γίνει ένα Μουσείο χρειάζονται απαλλοτριώσεις, ασχολείται κανείς; Όχι.
Η κα Μπενάκη, πάλι η Μελίνα, ο Μικρούτσικος, ο Βενιζέλος δουλέψανε σκληρά γι’ αυτό το Μουσείο.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πάγκαλος.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο Πάγκαλος, πολιτικοί οι οποίοι συνήθως, ξέρετε πάντα ο καθένας κάνει εύκολα κριτική, όλοι δουλέψανε σκληρά.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και γιατί τώρα να αμφισβητήσει, είναι ορισμένοι που πήγαν να μικρύνουν αυτό το πράγμα, γιατί. Το λέγαμε νωρίτερα το πρωί πως είναι η επικοινωνία. Προσπάθησαν να αναδείξουν ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ναι μεν ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια, δεν είπαν τίποτα ούτε για το μεσοδιάστημα και ξαφνικά γύρισε αυτό τούμπα σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και παίζανε μόνο Μελίνα. Γιατί προσπάθησαν να το κάνουν αυτό;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν ξέρω. Ίσως αυτό το οποίο ελέχθη ήταν, ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας χτίστηκε το μουσείο, αυτό είναι βέβαιον, επί ημερών της Νέας Δημοκρατίας χτίστηκε το μυσείο, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, ναι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είχε κάνει προσπάθεια και πριν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν ήθελε να έχουμε το Μουσείο στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Ήθελε. Αλλά όπως γίνονται όλα τα πράγματα στην Ελλάδα ούτε ξέρω πόσες προσφυγές γίνανε στο Συμβούλιο Επικρατείας, ούτε ξέρω πόσοι άνθρωποι δοκιμάσανε να σταματήσουν αυτό το μουσείο. Σήμερα όμως είναι αυτό το μουσείο ανοιχτό, είναι ένα κόσμημα για τη χώρα, είναι μία τιμή για την Ελλάδα, νιώθεις περήφανος βρε παιδί μου.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να τα ξεχάσουμε, λέτε, όλα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και ξέρετε, δεν βοηθάει να μην αναγνωρίζει κανένας τίποτα σ’ αυτή τη χώρα, δεν βοηθάει. Κάποτε πρέπει να λέμε και τα πράγματα με το όνομά του. Εγώ με τον Κώστα τον Λαλιώτη παραδείγματος χάρη δεν έχουμε τις καλύτερες σχέσεις, το ξέρει όλος ο κόσμος, δεν μπορώ όμως να μην παραδεχτώ, θεωρώ ότι ξεκίνησα την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και είμαι περήφανη γι’ αυτό, ο Κώστας ο Λαλιώτης τη συνέχισε, έφτασε σε ένα βαθμό την ολοκλήρωσή τους, για όνομα του Θεού ρε παιδί μου δεν χάνει κανένας τίποτα να λέει την αλήθεια σ’ αυτή τη χώρα

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Υποθέτω ότι αυτό το λέτε πιο πολύ όχι προς εμάς που είμαστε, που συμφωνούμε απολύτως προς την κατεύθυνση αυτή…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι-όχι, το λέω και προς εσάς διότι κι εσείς θα φωτίσετε τη μία μεριά. Θέλω να πω ότι έχει σημασία να αναγνωρίζουμε όλοι σε όλους αυτό το οποίο κάνανε. Δηλαδή σε μια φάση που τους πολιτικούς μπορεί να τους βαράμε, φταίνε για όλα, λίγο – πολύ καμιά φορά νιώθει κανένας καυσόξυλο. Ε, όχι δουλεύουν πολύ σκληρά οι άνθρωποι για να γίνουν ορισμένα πράγματα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και εσείς οι πολιτικοί πρέπει να το κάνετε αυτό το πράγμα, να αναγνωρίζετε τι έκαναν οι προηγούμενοι, τι θα κάνουν οι επόμενοι, να υπάρχει μια μεγαλοψυχία.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ, κ. Χασαπόπουλε, ποτέ σε καμία φάση της πολιτικής μου ζωής δεν έχει υπάρξει που να μην έχω αναγνωρίσει τα θετικά που γίνανε, ποτέ. Δεν θα με πετύχετε σε καμία φάση, ούτε στις σκληρότερες αντιπολιτευτικές κουβέντες τις οποίες έχουμε κάνει και όπως ξέρετε διακρίνομαι γι’ αυτό, έχω κάνει σκληρά debate στην τηλεόραση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζω στον άλλον κάτι. Θα σας πω ένα παράδειγμα χθεσινό, γιατί έτσι το διάβαζα σήμερα το πρωί. Χθες ήμασταν με τον Πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δώσαμε μία πολύ σκληρή μάχη, πολύ σκληρή μάχη για το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Πήραμε ό,τι ζητήσαμε. Η Ελλάδα μπήκε μέσα στις χώρες αυτές οι οποίες θέλουν στήριξη, η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία γράφεται ρητά ότι πρέπει να υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο μεταξύ ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τη συμφωνία, ό,τι ζητήσαμε.

Επειδή ήταν Παρασκευή η αντιπολίτευση, ο Λοβέρδος δηλαδή για να μπορέσει να είναι στις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου σχολίασε πριν μπούμε καν στη συνεδρίαση για να δώσουμε τον αγώνα τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, τα οποία δεν ήξερε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι πριν.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πριν.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Την ανακοίνωση την έβγαλε αργότερα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Χασαπόπουλε, σας παρακαλώ πολύ, 12:45 ..

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σας το λέω γιατί κάνω και το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ εγώ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με συγχωρείτε και εγώ είμαι καλά οργανωμένη. 12:45, 11:45 ώρα Βρυξελλών, 11:00 επρόκειτο να μπούμε μέσα, δεν μπήκαμε μέσα, διότι το Ιρλανδικό είχε αργήσει και γινόταν η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, δηλαδή της Μεγάλης Βρετανίας και του Ιρλανδού, δεν είχε αρχίσει το Συμβούλιο. Την ώρα που έγινε η δήλωση Λοβέρδου μόλις είχαμε μπει και κουβεντιάζαμε το Ιρλανδικό, δεν είχαμε μπει στο θέμα «Λαθρομετανάστευση».

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Πάντως να σας πω κάτι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό, τα συμπεράσματα, λοιπόν, τα οποία σχολίασε ο κ. Λοβέρδος ήταν τα συμπεράσματα τα οποία υπήρχαν ως βάση συζήτησης και τα οποία μετά αλλάξανε ριζικά.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πόσο αλλάξανε τώρα;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πολύ-πολύ. Πολύ κ. Χασαπόπουλε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, δεν θέλω να τον υπερασπιστώ εγώ, απλώς …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να τον υπερασπιστείτε όσο θέλετε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου – καθόλου. Να σας πω κάτι, αυτοί έχουν ανοιχτή γραμμή με τους ευρωβουλευτές.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα οι ευρωβουλευτές δεν παρίστανται στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, θέλω να σας πω το τι γίνεται στις Βρυξέλλες, ξέρανε πως μπαίνετε μέσα στη σύνοδο.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τι ξέρανε; Μα δεν υπάρχουν ευρωβουλευτές, κ. Χασαπόπουλε. Ακούστε, αυτό το λέω, διότι αυτό δείχνει ότι σε τελική ανάλυση απαξιώνουμε εαυτούς. Εγώ αντιλαμβάνομαι την ανάγκη …

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, ο κ. Πάγκαλος είχε εκπομπή στο ραδιόφωνο και βγήκε και είπε ότι φάγαμε μια μεγάλη σφαλιάρα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς το ίδιο …

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος τώρα το είπε στον αέρα;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Πάγκαλο, μα είναι πώς να το κάνουμε τώρα. Πάρτε τα συμπεράσματα να τα δείτε. Αυτό το λέω, διότι τι γίνεται; Όταν υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης ο ελληνικός λαός ο οποίος άκουσε αυτό νομίζει, ότι πήγαν δύο άνθρωποι στις Βρυξέλλες, μεταξύ των δύο και ο Πρωθυπουργός της χώρας, όπως πήγαν, έτσι γυρίσανε, φάγανε τη σφαλιάρα τους και γυρίσανε. Ε, όχι. Δικαιούται να έχει μια ενημέρωση σωστή ο πολίτης.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σωστό είναι αυτό που λέτε. Όμως ο ελληνικός λαός αυτό που κυρίως καταλαβαίνει είναι ότι όλα αυτά καθυστέρησαν πάρα πολύ να γίνουν. Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα. Και όχι τι είπε ο κ. Πάγκαλος ή το είπε ο κύριος …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Λοιπόν, ελάτε τώρα …

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχατε και καμιά μεγάλη επιτυχία τώρα και δημοσιογραφικά να το δούμε, μπορούμε να το συζητήσουμε άμα θέλετε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αφού δεν το είδατε, κ. Χασαπόπουλε, πώς το ξέρετε τι έγινε.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Εγώ δεν μπαίνω σ’ αυτό το θέμα τώρα, γιατί …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά δεν το είδατε. Και κ. Αναγνωστάκη λέτε κάτι πάρα πολύ σωστό. Άργησε να γίνει, αυτή δεν είναι η κριτική που μας κάνετε;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όχι, η κριτική που σας κάνω είναι γιατί δεν το λέτε και χρειάζεται να το πω εγώ. Αυτή την κριτική σας κάνω.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Διότι δεν το δέχομαι, αφήστε με μια στιγμή να σας απαντήσω.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Δεν δέχεστε τους ανθρώπους που στοιβάζονται, όπως στοιβάζονται στην Αθήνα, με συγχωρείτε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό, ένα λεπτό.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Για τους παράνομους μετανάστες μιλάμε οι οποίοι στοιβάζονται με χίλιους τρόπους, τι άλλο να δεχτούμε. Συγνώμη τώρα που δεν σας κοιτάω στα μάτια, δεν αισθάνομαι και πολύ καλά, αλλά κοιτάω …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ όμως επειδή δεν μπορώ να κοιτάω στο κοινό, προτιμώ να με βλέπετε.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ναι κι εγώ θέλω. Γι’ αυτό σας ζήτησα συγνώμη ναι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Διότι συνήθως όταν ήταν μικρά τα παιδιά μου τους έλεγα, κοιτάξτε με στα μάτια.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γιατί από τα μάτια καταλαβαίνει ο άλλος αν λες αλήθειες ή ψέματα.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Συμφωνώ απολύτως.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η ανάγκη της τηλεόρασης τώρα γι’ αυτό.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αλλά εγώ θέλω να μπορώ να σας κοιτάζω.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Κι εγώ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να πούμε, λοιπόν, δυο πράγματα. Θέμα λαθρομετανάστευση, εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα, πανευρωπαϊκό πρόβλημα όχι μόνο δικό μας, δικό μας όμως σε τεράστιες διαστάσεις μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ευρώπης.
Γιατί; Γιατί είμαστε συνοριακή χώρα και διότι από την Ελλάδα δυστυχώς και από τα χιλιάδες νησιά μας περνάνε πολύ πιο εύκολα οι λαθρομετανάστες κυρίως από την Τουρκία. Η καταγωγή βεβαίως είναι Ιράκ, συν τους Αλβανούς, γιατί έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό Αλβανών λαθρομεταναστών. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο εμάς μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ. Αυτό το οποίο δεν δέχομαι, όχι δεν δέχομαι πως υπάρχει πρόβλημα, προς Θεού μιλάτε και με έναν άνθρωπο που ήταν Δήμαρχος της Αθήνας, ξέρω πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει. Λέω την κατηγορία ότι δεν μας απασχολεί, ότι βρήκαμε την ατζέντα τώρα.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όχι-όχι, εγώ δεν είπα καθόλου αυτό. Εγώ λέω το εξής απλό, κοιτάξτε ο καθένας κρίνεται από τα αποτελέσματα του, κάποιον τον απασχολεί και όταν κυρίως είναι ηγέτης τον απασχολεί το να το δει πριν δημιουργηθεί, να προβλέψει και να μπορέσουμε να το λύσουμε καλύτερα. Τώρα το να πάμε μετά και να το διαπιστώσουμε, αυτό το κάνω κι εγώ ξέρετε, που δεν είναι η δουλειά μου.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλά, κ. Αναγνωστάκη, μπορείτε να μας ψέξετε γι’ αυτό, γιατί δεν προ είδαμε τον πόλεμο του Αφγανιστάν ή τον πόλεμο του Ιράκ, τις πολιτικές ηγεσίες, αλλά …

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όχι, κα Μπακογιάννη, με συγχωρείτε λίγο, δεν είναι το ίδιο πράγμα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό είναι κ. Αναγνωστάκη.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Δεν είναι το ίδιο. Ο πόλεμος είναι εκεί, αλλά το πώς θα έρθουν, αν θα έρθουν, με ποιο τρόπο, αν θα τους καλωσορίσει κάποιος στη Βουλή, είναι άλλο.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Αναγνωστάκη ακούστε, είναι πολύ εύκολο κανένας να κρίνει και είναι επίσης πολύ εύκολο να κάνει έτσι ισοπεδωτική κριτική.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, η δουλειά μου είναι να φωνάζω.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το θέμα της λαθρομετανάστευσης είναι πολύ σύνθετο πρόβλημα. Όταν αρχίσαμε να μιλάμε για τον πλούσιο βορρά, δηλαδή για τον πλούσιο βορρά εννοώ της Μεσογείου και τον φτωχό νότο και λέγαμε, ότι αυτή η πίεση του μεταναστευτικού ρεύματος εκ των πραγμάτων, όπως ιστορικά πάντοτε γίνεται οι πιο φτωχές κοινωνίες διώχνουν τους ανθρώπους τους, τους στέλνουν για ένα καλύτερο αύριο, εμείς έχουμε υπάρξει ήδη μετανάστες οικονομικοί εμείς οι Έλληνες, ξέρουμε τι θα πει.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Βεβαίως, πολύ καλά.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και γι’ αυτό και έχουμε μια ανθρωπιά στην αντιμετώπισή μας. Τώρα, το πρόβλημα όμως οξύνθηκε πάρα πολύ τα δύο τελευταία χρόνια. Δηλαδή ανέβηκαν πλέον οι αριθμοί σε βαθμούς δυσβάστακτους, δεν τους αντέχει ούτε η κοινωνία. Η ίδια η κοινωνία που ήταν πολύ ανεκτική για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν τους αντέχει πλέον, διότι υπερέβησαν τον αριθμό τον οποίο μπορεί να αφομοιώσει η ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα δε αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να παραμείνουν για ένα χρονικό διάστημα στην Ελλάδα και θέλουν τελικώς να πάνε στην Κεντρική Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο από το 2005 προσπαθούμε να πετύχουμε την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, την ενίσχυση της FRONTEX, δηλαδή …

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά δεν το πετύχαμε και δεν εγκαλούμαι γι’ αυτό εγώ, ούτε ο κ. Λοβέρδος.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα σας πω.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν ερχόντουσαν και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εντάξει, μην απολογείστε για τον κ. Λοβέρδο, δεν χρειάζεται.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Καθόλου δεν απολογούμαι, απλώς ξέρετε τι γίνεται κα Μπακογιάννη …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το κάνουν μόνοι τους και φαντάζομαι, ότι, αλλά επειδή, δώστε μου και εμένα τη δυνατότητα, διότι τελικώς ένας υπουργός ο οποίος γυρίζει από ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δικαιούται να πει τι έγινε, για να το μάθει και ο πολίτης.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Βεβαίως.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Διότι άμα περιμένω από εσάς δεν θα το μάθω.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Βεβαίως, αλλά εδώ ξεκινήσατε με το τι είπαν οι άλλοι, όχι το τι έγινε;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σου λέει, ότι έβγαλε πιο νωρίς την ανακοίνωση.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ξεκίνησα λέγοντας ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής που εγώ συνεργάζομαι και με τον κ. Λοβέρδο και με τον κ. Πάγκαλο και πάρα πολύ καλά και τους τιμώ και τους δύο για να είμαι εξηγημένη και πάρα πολλές φορές έχουμε συμφωνήσει σε πολλά πράγματα. Λέω, λοιπόν, ότι το μηντιακό περιβάλλον όταν σε υποχρεώνει για να προλάβεις τις εφημερίδες της Κυριακής να είσαι και να κάνεις τη δομική σου αντιπολίτευση και άρα να δείχνεις, ότι δεν σε ενδιαφέρει τελικώς η ουσία αλλά η αντιπολίτευση, προκαλεί τελικώς αδυναμία στο σύστημα. Αυτό είπα. Και ξέρω ότι μπορεί να μην αρέσει αυτό που είπα, αλλά θεωρώ ότι στην πολιτική πρέπει να κάνεις την κριτική σου, αλλά να είναι τεκμηριωμένη.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το να βγάλει μια ανακοίνωση, που θα παίξει τώρα αυτό το πράγμα, άμα το πάτε έτσι με όρους μέσων ενημέρωσης, δηλαδή και τι θα γίνει που θα μπει τρεις γραμμές μία ανακοίνωση η αντιπολίτευση. Εγώ διαβάζω όλα τα ρεπορτάζ και του Μανόλη του Σπινθουράκη στο «ΒΗΜΑ» και στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και στις υπόλοιπες εφημερίδες, ότι αυτό που πετύχατε ήταν να αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσει λίγο περισσότερο την Τουρκία. Δηλαδή για μας στο κέντρο της Αθήνας, συγνώμη κα Υπουργέ, τι θα αλλάξει δηλαδή αν ο Μπαρόζο πιέσει περισσότερο την Τουρκία, τι θα αλλάξει;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα σας πω. Αυτό το οποίο θα αλλάξει κατ’ αρχήν, να σας πω ένα παράδειγμα. Από την ώρα που υπέγραψε η Ιταλία με τη Λιβύη τη Συμφωνία επανεισδοχής και η Λιβύη την τηρεί σε αντίθεση με την Τουρκία δεν είχαν ούτε έναν λαθρομετανάστη από τη Λιβύη. Από τις 15 Μαρτίου δηλαδή δεν πάτησε κανείς το πόδι τους την Ιταλία.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς το πιστεύετε αυτό ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση; Να μην έχουμε λαθρομετανάστες στο Αιγαίο;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, το πιστεύω. Πιστεύω ότι η Τουρκία μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της άμα το θέλει, ναι το πιστεύω. Μπορεί να μην το κάνει τέλεια, αλλά πιστεύω ότι μπορεί. Όπως πιστεύω ότι χρειάζεται η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, γιατί το δουλεμπόριο είναι οργανωμένο έγκλημα έτσι, δεν είναι παίξε-γέλασε, είναι η χειρότερη μορφή οργανωμένου εγκλήματος μαζί με τα αυτά, χρειάζεται πάταξη.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Εκτός από την Τουρκία, που συμφωνώ και σ’ αυτό μαζί σας, χρειάζεται να γίνουν και πολλά πράγματα στη Σάμο, διότι …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς δεν χρειαζόμαστε χρήματα για να μπορέσουμε να κάνουμε τους χώρους υποδοχής, για να μπορέσουμε να πληρώσουμε, αυτό που τους είπα χθες …

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Τώρα να το κάνουμε, δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει αυτά, με συγχωρείτε; Είστε από το 2004 στην κυβέρνηση και πέντε χρόνια μετά λέτε να γίνουν αυτά.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Αναγνωστάκη, δεν είναι ευρωπαϊκή πολιτική η εσωτερική πολιτική ασύλου και μετανάστευσης της κάθε χώρας. Ένα από τα πράγματα, λοιπόν, τα οποία η Γαλλική Προεδρία είχε θέσει, διότι είναι εύκολο να μιλάμε όταν δεν έχουμε λίγο παρακολουθήσει το θέμα, η Γαλλική Προεδρία είχε θέσει το θέμα της μετανάστευσης πολύ ψηλά με στόχο να αποκτήσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές. Για τις χώρες-μέλη οι πολιτικές που γίνονται μόνο από τις χώρες-μέλη δεν χρηματοδοτούνται.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ένα λεπτό, δεν κατάλαβα τι μου λέτε. Μου λέτε, ότι δεν φταίμε εμείς και φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Μου λέτε δεν φταίμε εμείς και φταίει ο πόλεμος στο Αφγανιστάν; Κοιτάμε τον καθρέφτη και βλέπουμε όλα τα άλλα εκτός από εμάς;
Στη Σάμο υπάρχει ένα κέντρο 250 ανθρώπων που μπορεί να δεχτεί …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρότυπο.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πρότυπο, πραγματικά πρότυπο που μπορεί να δεχτεί μετανάστες και ενώ αυτή είναι η βάση του, το 2008 ήρθαν 15.000 μετανάστες. Αυτό δεν είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που θα έπρεπε να το είχε προβλέψει, να το δει και πολύ πιο γρήγορα να κινηθεί για να το λύσει; Διότι κάνετε το χαρακτηρισμό για εύκολη κριτική, αλλά τουλάχιστον εμένα δεν μ’ ακουμπάει, διότι εγώ σας λέω ότι είναι πρότυπο, πραγματικά είναι πρότυπο, αν και έχει κάποιες ελλείψεις, όμως στο νοσοκομείο, στους κατοίκους στην περιοχή είναι δυσβάστακτο αυτό το πράγμα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως, ακριβώς, αυτό λέω κι εγώ.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και λέμε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ποιες είναι οι λύσεις, εσείς στο μυαλό σας που το βλέπετε ως τρίτος, απέξω τι θα μπορούσε να είχε γίνει, για πέστε μου εσείς με δικά σας λόγια.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Θα πάμε σε ένα διάλειμμα και έχω χρόνο πέντε λεπτά να το σκεφτώ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, εσείς θα το σκεφτείτε τώρα, γιατί εμείς που το σκεφτόμαστε πολύ καιρό έχουμε βρει συγκεκριμένους τρόπους.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σε πέντε λεπτά θα σας απαντήσω.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε εδώ σήμερα μαζί μας τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε την Υπουργό Εξωτερικών, την κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πολύ σωστό γιατί δεν το είχαμε πει αυτό.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι γιατί;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Το εννοώ αυτό που το λέω. Πραγματικά είναι χαρά και τιμή για μας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η οποία ήρθε ορεξάτη από τις Βρυξέλλες και γι’ αυτά όπως λέει η ίδια που πέτυχε, αλλά και γιατί …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πετύχαμε, δεν είπα πέτυχα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, η Κυβέρνηση εννοώ, ως Ελλάδα θέλετε να το πάμε οικουμενικά.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό λέω, πετύχαμε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το χαμόγελό σας και νομίζω, ότι έχετε και άλλους λόγους να χαμογελάτε, διότι και σε όλα αυτά τα οποία είπε ο Πρωθυπουργός δικαιωθήκατε και στα εσωτερικά στα οποία θα πάμε λίγο αργότερα και στα εξωτερικά. Σας κάλυψε πλήρως, δηλαδή φάνηκε ότι είσαστε ένα σώμα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε έχω πει από την πρώτη μέρα που έγινα Υπουργός Εξωτερικών ότι ένα πράγμα δεν αντέχει η χώρα την οποιαδήποτε κατά κεραία διαφορά μεταξύ Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών, ούτε ένα λεπτό. Διότι κακά τα ψέματα όσο και να περνάνε ντούκου στην Ελλάδα τα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να μπορεί κανένας να παίξει σε θέματα εθνικών συμφερόντων ή στόχων. Και γι’ αυτό και νομίζω, ότι έχουμε πετύχει ασχέτως τώρα της όποιας εσωτερικής γκρίνιας και μιζέρια που υπάρχει πάντα σ’ αυτή τη χώρα στα εξωτερικά θέματα να έχουμε και σε επίπεδο ευρύτερης πολιτικής συναίνεση. Δηλαδή οι βασικές στρατηγικές επιλογές της χώρας έχουν την συναίνεση των περισσοτέρων κομμάτων, εξαιρέσω ΄κανα δυο, αλλά των περισσοτέρων κομμάτων το οποίο είναι δύναμη για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος. Και είναι δύναμη διότι κακά τα ψέματα είμαστε λίγοι και πρέπει να αθροίζουμε δυνάμεις τουλάχιστον προς τα έξω.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Και ανάδελφοι. Είμαστε νονοί και ανάδελφοι και έχουμε δύσκολες συμμαχίες.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είμαστε όμως στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτό φάνηκε χθες ξέρετε, όταν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αθροίσανε δυνάμεις, βάλανε κάτω τα ντεζιντεράτα τους και πετύχανε τους στόχους τους. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία.|

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξαναγυρίσουμε στα μικρά. Αυτό που ήθελα, ξέρετε έχουμε πάρα πολλά τηλεφωνήματα, ειλικρινά σας το λέω, εγώ το ξέρω από το ρεπορτάζ τις προηγούμενες μέρες, γιατί μας παίρνανε και εδώ πολλά τηλέφωνα, αλλά βλέπω και εδώ στην εκπομπή και εδώ και στα τηλέφωνα κάτω στα παιδιά με το αεροπλάνο.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να το πω αυτό το θέμα του αεροπλάνου.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό και να σας πω, να το πάμε ένα βήμα λίγο περισσότερο, γιατί ο κ. Παπούλιας όταν ήταν να έρθει ο πρόεδρος των Σκοπίων πριν από πόσο διάστημα, το 2008 νομίζω ότι ήταν, του είπε, ευχαριστούμε πάρα πολύ άμα είναι να έρθεις μ’ αυτό το αεροπλάνο και τώρα δεχόμαστε;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να σας πω. Καταρχήν, αυτή η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση η οποία άλλαξε την πολιτική έναντι των Σκοπίων. Το θυμίζω αυτό διότι είναι βασικό. Εμείς ακολουθήσαμε αυτή τη γραμμή και καταφέραμε να πείσουμε φίλους και εταίρους στο Βουκουρέστι και δεν ακολουθήθηκε η πεπατημένη που ακολουθείται από την Ελλάδα, να μπούνε δηλαδή με FYROM παντού. Θέλω να το θυμίσω αυτό διότι, εδώ κινδυνεύουμε να χρειαστεί να θυμίζουμε τα αυτονόητα. Η Συνδιάσκεψη αυτή είναι μια πάρα πολύ μεγάλη Διάσκεψη. Μια Διάσκεψη με 56 Υπουργούς απ’ όλο το κόσμο. Η Ελλάδα έχει την Προεδρία του ΟΑΣΕ. Ένας οργανισμός για την ειρήνη και την ασφάλεια. Ένας οργανισμός με το καπέλο του οποίου, Πρόεδρος είμαι εγώ σ’ αυτές τις 56 χώρες.

Αυτή η Συνδιάσκεψη της Κερκύρας μαζεύει 300 δημοσιογράφους από ολόκληρο τον κόσμο. Είναι δηλαδή μια πάρα πολύ μεγάλη ιστορία. Διεθνής προβολή για τη χώρα εξαιρετικά σημαντική και για την Κέρκυρα βεβαίως η οποία θα είναι η φιλοξενούσα. Δώσαμε λοιπόν κατ’ εξαίρεση και το τονίζω το κατ’ εξαίρεση άδεια προσγείωσης γιατί δεν θέλαμε με κανένα τρόπο να σκιαστεί μια πάρα πολύ μεγάλη εκδήλωση εμφανίζουσα την Ελλάδα με μικρότητες. Δηλαδή οι συνάδελφοί σας με την ίδια καλοσύνη που κάνουν κριτική σε μας, στο εσωτερικό, κάνουν και στο εξωτερικό στην Ελλάδα. Και θα βγαίνανε και θα λέγανε ότι κάνει μια τόσο μεγάλη Συνδιάσκεψη η Ελλάδα και δεν αφήσανε τον Υπουργό μιας μικρής χώρας να προσέλθει με το αεροπλάνο κλπ και θα γινόταν τεράστιο θέμα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και αν δεν ερχόταν ο Σκοπιανός τι θα γινόταν;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η επίθεση την οποία θα δεχόταν η χώρα άνευ λόγου, γιατί στο κάτω-κάτω της γραφής…

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όχι και άνευ λόγου κα. Μπακογιάννη, ένα λεπτό, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πώς διάλεξε να μην….

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Άνευ λόγου θα ήταν η επίθεση, η επίθεση δηλαδή θα εσκίαζε μια ολόκληρη ιστορία πιασμένη από ένα θέμα του Σκοπιανού το οποίο θα έδινε αντίθετα, η Ελλάδα έδειξε ότι έχει μεγαθυμία, έδειξε ότι δεν φοβάται απολύτως τίποτα, έχουμε μια στρατηγική θέση…

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πάντως εάν κατηγορούμεθα για κάτι είναι για την μεγαθυμία που έχουμε, γι’ αυτό κατηγορούμεθα ότι στα εθνικά θέματα έχουμε μια μεγαθυμία.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι το αντίθετο. Κύριε Αναγνωστάκη με συγχωρείτε πάρα πολύ, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία κατάφερε να περάσει την δική της θέση να την κάνει συμμαχική, να σταματήσει μια χώρα με κοινή απόφαση όλων από το να μπει στο ΝΑΤΟ, μια χώρα η οποία έπεισε, έπεισε φίλους και εταίρους και αυτό δεν έχει ξαναγίνει στα 59 χρόνια που υπάρχει το ΝΑΤΟ. Επειδή νομίζετε καμιά φορά…

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μας το είπατε αυτό, εντάξει.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με συγχωρείτε δεν το είπα για κανένα άλλο λόγο, αλλά διότι αυτή η χώρα και αυτοπεποίθηση έχει και σιγουριά έχει και απόλυτη στις αρχές της είναι και στις κόκκινες γραμμές της και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να δοθεί η εντύπωση ότι κατά οποιονδήποτε τρόπο κάνουμε πίσω σε θέματα αρχής. Είπαμε μια συγκεκριμένη απόφαση είναι, μια προσγείωση είναι ενός συγκεκριμένου αεροπλάνου για τον λόγο τον οποίον αποφασίσαμε. Και είπαμε ότι για τη χώρα και για τα συμφέροντά της είναι πιο σημαντικό η εικόνα να είναι στο βαθμό που πρώτα ο Θεός θα είναι έτσι, γιατί μεγάλη οργάνωση είναι αψεγάδιαστη και να δείξουμε ότι είμαστε μια χώρα που παρεμβαίνει στα θέματα ειρήνης στην Ευρώπη με αποφασιστικότητα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο