Με την ευκαιρία του συνεδρίου των Κρητών της Αμερικής, βρίσκομαι εδώ όπως ξέρετε για να κηρύξω την έναρξη του εντός ολίγου, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τους τοπικούς βουλευτές και το Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Σεραφείμ Τσόκα, για την πορεία των έργων στην Κρήτη την κατάσταση η οποία επικρατεί εν μέσω μίας πολύ μεγάλης και πολύ δύσκολης οικονομικής κρίσης. Πρέπει να πω ότι τα πρώτα μηνύματα τα οποία έχουμε είναι ότι οι φόβοι για κατάρρευση του τουρισμού δεν επιβεβαιώνονται. Θα έλεγα πιο συγκεκριμένα, ότι υπάρχει αναμφισβήτητα μια μικρή μείωση αλλά όχι αυτό το οποίο φοβόμασταν. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια συντονισμένα έτσι ώστε, πρώτον να τελειώσουν όλα τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη, δεύτερον να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση που είναι πάντα η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και τρίτον να βοηθήσουμε και τους αγρότες της Κρήτης οι οποίοι αντιμετωπίζουν ειδικότερα θέματα.
Στη συνέχεια η Υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά τις εναέριες προκλήσεις από τους Τούρκους έχουμε και θαλάσσιες προκλήσεις, με γεωφυσικές έρευνες που ανακοινώνουν ότι θα κάνουν συμπεριλαμβάνοντας και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Έχω ξεκάθαρα τοποθετηθεί σ’ αυτό. Το Διεθνές Δίκαιο είναι η βάση των σχέσεων των χωρών. Αυτή είναι μια διαφορά που σχετίζεται με την περσινή παρουσία του νορβηγικού πλοίου στην περιοχή του Καστελόριζου, το οποίο αποχώρησε μετά από τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Η Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, με ψυχραιμία και πάντοτε βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο αντιμετωπίζει και αντιμετωπίζει με επιτυχία αυτή τη στάση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επισκεφθείτε την Τουρκία;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Έχω καταρχήν αποδεχθεί την πρόσκληση του κυρίου Νταβούτογλου, αλλά έχω ένα εξαιρετικά βεβαρημένο πρόγραμμα αυτό τον καιρό. Δια τη διπλωματικής οδού θα καθοριστούν οι ημερομηνίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα Σκόπια στο Δικαστήριο της Χάγης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Τα Σκόπια είναι στο Δικαστήριο της Χάγης εδώ και πολύ καιρό και θα είναι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι μία δίκη η οποία θα πάρει χρόνο. Έχω ξαναπεί ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικά ισχυρά επιχειρήματα και τα προβάλλει. Πιστεύουμε ότι με τα επιχειρήματα αυτά θα αποδείξουμε ότι το πρόβλημα είναι δυστυχώς στην αδιαλλαξία την οποία έχουν επιδείξει τα Σκόπια μέχρι στιγμής. Τα καλούμε και από εδώ, από το Ηράκλειο, να προσαρμόσουν την πολιτική τους, για το καλό του ίδιου του λαού τους και να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή ονομασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βρίσκεστε στο Ηράκλειο για το 41ο συνέδριο της Παγκρητίου, ποιο είναι το μήνυμά σας για τους ομογενείς μας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Σήμερα φιλοξενούμε εδώ στο Ηράκλειο τα ξενιτεμένα μας αδέλφια της διασποράς, τους Κρήτες της Αμερικής. Για μας είναι πολύ μεγάλη χαρά, είναι χαρά και τιμή. Έρχονται εδώ πιστοί στις ρίζες τους, περήφανοι για την Κρήτη τους. Έρχονται πετυχημένοι, έρχονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσφέρει και στην νέα τους πατρίδα, αλλά και στον ελληνισμό και βεβαίως στην Κρήτη. Και με τις δύο μου ιδιότητες είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και συγκινημένη. Και με την ιδιότητα της Ελληνίδας Υπουργού Εξωτερικών που με έχουν στηρίξει και βοηθήσει ποικιλοτρόπως όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζοντας τα εθνικά μας θέματα. Στηρίζοντας το Κυπριακό, στηρίζοντας τον αγώνα τον οποίο κάνουμε για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, στηρίζοντας βεβαίως και στο θέμα των σχέσεών μας με την Τουρκία. Ταυτόχρονα και ως Κρητικιά, που τους βλέπω να προκόβουν, τους βλέπω να είναι σημαντικά στελέχη στις τοπικές τους κοινωνίες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν μετά την τραγωδία που χτύπησε την Αμερική την 11 Σεπτεμβρίου, όταν πήγα στην Ν. Υόρκη, ο άνθρωπος ο οποίος είχε αναλάβει τη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος ήταν ένας Κρητικός, ένας άνθρωπος που τίμησε και την Ελλάδα και την Κρήτη.