Τη λύπη της και τη βαθύτατη ενόχλησή της για τη νέα καταδίκη της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι εξέφρασε με δήλωσή της η Ντόρα Μπακογιάννη και κάλεσε το καθεστώς της Μυανμάρ να απελευθερώσει την τιμηθείσα με το βραβείο Νομπέλ για την Ειρήνη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης.
Το καθεστώς της χώρας αυτής της Νότιας Ασίας επέβαλε νέα ποινή στη βιρμανή πολιτικό με την αιτιολογία της παραβίασης των όρων της κράτησής της σε κατ΄οίκον περιορισμό, που της είχε επιβληθεί παλαιότερα. Η νέα ποινή είναι νέος περιορισμός διαρκείας 18 μηνών.
Πρόσφατα και με αφορμή τα 64α γενέθλια της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, η Ντόρα Μπακογιάννη είχα πάρει μέρος στη διαδικτυακή πρωτοβουλία «64 for Aung San Suu Kyi», που είχε στόχο την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την απελευθέρωση της διάσημης κρατούμενης. Στο αποτελούμενο από 64 λέξεις μήνυμά της, η Υπουργός Εξωτερικών είχε τονίσει ότι η Αούνγκ αποτελεί σύμβολο του αγώνα του λαού της Βιρμανίας να είναι ελεύθερος.
Μέχρι τώρα η πρωτοβουλία έχει συγκεντρώσει σχεδόν 18.000 μηνύματα υποστήριξης (34 από την Ελλάδα). Τα 99 προερχονται από πολιτικούς, ανθρώπους του πνεύματος, καλλιτέχνες κλπ, μεταξύ των οποίων ο Γκόρντον και η Σάρα Μπράουν, ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο Ρομάνο Πρόντι, η Μαντλίν Ολμπράιτ, η Έμα Μπονίνο, η Μέρι Ρόμπινσον, η Μόνα Σάλιν, η Γκλένις Κίνοκ, ο Πολ Μακάρτνεϊ, ο Μπόνο, η Γιόκο Όνο, ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Σαλμάν Ρούσντι, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, η Τζούλια Ρόμπερτς, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.
Το Σεπτέμβριο του 2007 οι γυναίκες που ήταν τότε μέλη του ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν υπογράψει διακήρυξη με πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη, με την οποία εξέφραζαν την υποστήριξή τους στον αγώνα της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι. «Στο πρόσωπό της, αναγνωρίζουμε τη θεμελιώδη σημασία που έχει ο αδιάκοπος αγώνας για δημοκρατία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού στον κόσμο», είχε τονίσει τότε η Υπουργός Εξωτερικών. «Ο στόχος αυτός, είναι ένας στόχος που μας ενώνει όλες, από όποιο πολιτικό χώρο και αν προερχόμαστε.»
Η ελληνική κυβέρνηση είχε ανταποκριθεί πέρυσι στην διεθνή πρωτοβουλία για την αποστολή βοήθειας στη Μυανμάρ, όταν επλήγη από τον κυκλώνα Ναργκίς, που άφησε πίσω του δεκέαδες χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αστέγους. Ελληνικά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια ήταν από τα πρώτα που έφτασαν εκεί, μαζί με στελέχη της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών (Hellenic Aid), που συντόνισε την όλη προσπάθεια, σε συνεργασία με άλλους φορείς, υπουργεία και ΜΚΟ. Για τον ίδιο λόγο, το Υπουργείο Εξωτερικών είχε απευθύνει τότε έκκληση για την οικονομική ενίσχυση των θυμάτων με την κατάθεση χρημάτων στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.