Ομιλίες

Ομιλία στην παρουσίαση έρευνας για τον απόδημο Ελληνισμό

Πέμπτη, 10 Σεπ 2009

Κυρίες και κύριοι,

Είναι διπλή η χαρά, διότι βρίσκομαι και ανάμεσα σε Έλληνες του εξωτερικού, Έλληνες που ζουν και εδώ, και στη δεύτερή τους πατρίδα, και μας ενώνει η ελληνική μας ταυτότητα.

Πρέπει να σας πω ότι διάβασα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα στοιχεία που παρατίθενται στην έρευνα για την εμπειρία της μετανάστευσης, την οικογενειακή κατάσταση των μεταναστών, τις σχέσεις τους με την Ελλάδα, αλλά και τις απόψεις τη διασποράς για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, για την ελληνική πολιτεία, για όλα τα μεγάλη διεθνή θέματα.

Οι έλληνες απόδημοι, φορείς του ελληνισμού στο εξωτερικό, έχουν σήμερα πολλούς λόγους να χαίρονται για το δρόμο που έχει διανύσει η Ελλάδα σε όλους τους τομείς. Από την πλευρά της η ελληνική πολιτεία στέκεται στο πλευρό των αποδήμων και αναλαμβάνει τα μέτρα που θα καταστήσουν καλύτερη την επικοινωνία του εθνικού κέντρου με τους Έλληνες της διασποράς.

Κυρίες και κύριοι,

Η έρευνα της KAPA RESEARCH είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και αντιπροσωπευτική. Βρίσκουμε σ’ αυτή συγκεκριμένα στοιχεία και μεγέθη που αφορούν την μεταναστευτική διαδικασία. Εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τον τόπο και τον χρόνο στον οποίον επέλεξαν οι Έλληνες να μεταναστεύσουν.

Διαπιστώνουμε ότι περνώντας τις δεκαετίες του ’60 και του΄70 και φτάνοντας στις μέρες μας, οι στόχοι των μεταναστών διαφοροποιήθηκαν. Άλλοτε οι μετανάστες και το ξέρουμε όλοι, έφευγαν από την Ελλάδα για να αναζητήσουν καλύτερα τύχη, ενώ σήμερα οι Έλληνες μεταναστεύουν κυρίως για λόγους σπουδών ή μεγάλης καριέρας.

Παράλληλα πληροφορούμαστε σε ποιες χώρες οι Έλληνες απασχολούνται, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και σε ποιες, σε δημόσιους ή κρατικούς φορείς. Στην παρούσα έρευνα για πρώτη φορά χαρτογραφείται ο ελληνισμός στο σύνολο του, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Επιβεβαιώνουμε ότι οι απόδημοι Έλληνες νιώθουν βαθιά μέσα τους ότι η Ελλάδα είναι η πατρίδα τους, Διατηρούν εν πολλοίς τη γλώσσα, τις παραδόσεις σίγουρα, τα ήθη και τα έθιμα. Όλους τους βασικούς φορείς της ελληνικής συλλογικής μνήμης. Μαθαίνουμε για τις πιθανόν διαφορετικές τάσεις και απόψεις των νεότερων ηλικιών. Γνωρίζουμε την ποικιλομορφία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διαφορετικών κοινοτήτων της διασποράς, καθώς και το πόσο πολύ επηρεάζονται οι απόψεις, οι στάσεις και οι συμπεριφορές τους από τον ξένο τόπο που κατοικούν.

Και έχει μεγάλη σημασία για εμάς να γνωρίζουμε την ταυτότητα και τις σκέψεις του απόδημου Ελληνισμού, προκειμένου να σχεδιάζουμε και να αναπροσαρμόζουμε κατάλληλα τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας. Η ελληνική διασπορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιστορική κοινότητα διασποράς στον κόσμο. Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά το μυστικό της επιτυχίας στο εξωτερικό. Έχουμε την ικανότητα γα γρήγορη προσαρμογή σε έναν ξένο τόπο και μια έμφυτη τάση για μόρφωση. Επιπλέον, ως φορείς του ελληνισμού, είμαστε βεβαίως και περήφανοι για την κληρονομιά μας.

Η ελληνική διασπορά εμφανίζει υψηλό βαθμό ένταξης στις κοινωνίες υποδοχής. Οι σχέσεις των Ελλήνων της διασποράς με τις κοινωνίες υποδοχής είναι περισσότερο συμπληρωματική και λιγότερο ανταγωνιστική. Μέσα στην έρευνα επιβεβαιώνουμε τα μυστικά της γρήγορης και αποτελεσματικής ενσωμάτωσης, που δεν είναι άλλα από τη σχετικά εύκολη απόκτηση υπηκοότητας στις χώρες υποδοχής, τις καλές επαγγελματικές προοπτικές και τις καλές ευκαιρίες μόρφωσης των παιδιών των μεταναστών.

Δεδομένου ότι η ελληνική κοινωνία είναι και αυτή πλέον κοινωνία υποδοχής εκατοντάδων χιλιάδων οικονομικών μεταναστών, είναι χρέος μας να προβούμε σε διαδικασίες καλύτερης ενσωμάτωση όλων αυτών των ανθρώπων που αποτελούν κομμάτι της κοινωνίας μας.

Σήμερα η ελληνική πολιτεία έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα για την ένταξη τους, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει πολλά ακόμα να κάνει. Θεωρώ ότι η εμπειρία της ελληνικής διασποράς είναι πρωταρχικής σημασίας, προκειμένου να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές, απορρίπτοντας ανασταλτικές νοοτροπίες.

Κυρίες και κύριοι,

Εμείς οι Έλληνες πίσω στην πατρίδα έχουμε ανάγκη από τον τρόπο σκέψης των αποδήμων. Η διαφορετική τους ματιά, οι εμπειρίες τους μέσα σε ένα ξένο διαφορετικό περιβάλλον, μας βοηθούν να χαράξουμε και εξωτερική πολιτική με καλύτερη προοπτική και πιο σταθερές βάσεις.

Παραδοσιακά οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν βοηθήσει την Ελλάδα. Στην οικονομική της ανάπτυξη, αλλά και στις διεθνείς σχέσεις της στην άσκησή της εξωτερικής πολιτικής. Είμαστε περήφανοι για τη δράση τους, τόσο στο εξωτερικό, όσο και πίσω στην πατρίδα.

Άλλωστε έχουν κάθε λόγο να είναι και εκείνοι περήφανοι βλέποντας με τη σειρά τους τη χώρα να είναι ενισχυμένη και τη θέση της Ελλάδος στη διεθνή κοινότητα. Υπάρχουν άλλωστε εθνικά θέματα για τα οποία οι Έλληνες Ομογενείς ενδιαφέρονται με πάθος.

Κυρίες και κύριοι,

Η έρευνα αυτή – και θα κλείσω εδώ, το σημείωσε ήδη η κα Γαβρά – ουσιαστικά ενισχύει την άποψη ότι πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο πάγιο αίτημα των Ελλήνων της διασποράς, που είναι η ψήφος των ομογενών.

Και θέλω από τη καρδιά μου να σας πω ότι λυπούμαι, λυπούμαι πάρα πολύ, διότι αυτό το νομοσχέδιο δεν κατέστη δυνατόν να συμφωνηθεί και να ψηφιστεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ειλικρινώς πιστεύω ότι η κυβέρνηση έκανε κάθε προσπάθεια για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε πώς θα ψηφίζουν οι Έλληνες απόδημοι. Να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για μια ψήφο, που ούτως ή άλλως δεν θα ήταν ψήφος που θα δινόταν σε αυτές τις εκλογές. Μιλάμε για τις επόμενες εκλογές.

Αλλά μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Μπορούσαν να είχαν γίνει βήματα προς τα μπρος. Και δυστυχώς είναι ένα παράδειγμα από αυτά που η κομματική ταυτότητα μπαίνει μπροστά στο εθνικό, κατά την άποψη μου, συμφέρον.

Θέλω να ελπίζω ότι στην επόμενη Βουλή ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστεί θα είναι η ψήφος στους ομογενείς. Τους αξίζει, το δικαιούνται και κατά την άποψή μου εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε.

Δικαιούνται να έχουν λόγο για τα τεκταινόμενα στην πατρίδα μας. Δικαιούνται, διότι εκείνοι δίνουν τη δική τους μάχη. Δικαιούνται, γιατί για εμάς είναι δύναμη, για εμάς είναι πλούτος.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο