Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στη ΝΕΤ 105,8

Πέμπτη, 10 Σεπ 2009

Στον Θάνο Σιαφάκα.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή την Υπουργό Εξωτερικών, την υποψήφια στην Α’ Αθήνας για τη Νέα Δημοκρατία, την κα Ντόρα Μπακογιάννη. Κυρία Υπουργέ καλημέρα σας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα σας.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Τι κάνετε, πώς πάει η μάχη;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δόξα τω Θεώ, καλά πάει.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Δε μου λέτε, το μεγάλο όνομα είναι πιο εύκολο να συγκεντρώνει ψήφους ή αυτό έχει και κινδύνους με την έννοια ότι θεωρείστε δεδομένη ότι θα εκλεγείτε, κατά συνέπεια αυτό σας προκαλεί περισσότερο άγχος;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα ξέρετε, συνήθως και μόνο η κουβέντα η οποία καμιά φορά ακούγεται, «έλα, δεν έχει ανάγκη», είναι καταστροφή για τον υποψήφιο.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Την έχουν πατήσειμεγάλα ονόματα έτσι..

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Την έχουν πατήσει μεγάλα ονόματα έτσι όπως πολύ σωστά λέτε και γι’ αυτό εγώ που ποτέ δε μπήκα στη λογική ότι δε ζητώ ψήφο και δε ζητώ σταυρό, ζητώ και την ψήφο και το σταυρό διότι πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Για μας τους πολιτικούς η ώρα των εκλογών είναι η ώρα του λογαριασμού, είναι η ώρα που δίνουμε λογαριασμό στον κόσμο και αξιολογούμαστε. Και αυτό είναι ίσως η πιο σημαντική στιγμή κάθε φορά για τον πολιτικό, πάνω απ’ οτιδήποτε άλλο.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Για να περάσουμε στα πολιτικά ερωτήματα των ημερών, για παράδειγμα είπατε, όχι εσείς, ο Πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής, είπε στους πολίτες ότι τα επόμενα δυο χρόνια θα είναι δύσκολα. Είπατε ότι θα παγώσουν οι προσλήψεις, οι συντάξεις, θα κοπούν οι υπερωρίες.

Θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο όμως εσάς: Αν πιστεύετε ότι ταυτόχρονα δώσατε στον πολίτη κι ένα όραμα και μια ελπίδα: Δεν ξέρω αν από το διάγγελμα και τη Θεσσαλονίκη προκύπτει εύκολα κάτι τέτοιο, ένα τέτοιο ζήτημα που σας θέτω ως ερώτημα.

Μήπως λοιπόν έλειπε η προοπτική και η ελπίδα από τον πολιτικό λόγο του Κώστα Καραμανλή;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχετε δίκιο ότι το κέντρο βάρους του λόγου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ήταν για τα επόμενα δυο χρόνια. Πρώτον, διότι αυτό θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες η δική μας κυβερνητική θητεία, εάν δηλαδή δεν είχε προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ στην απόφασή του να κάνει το παιχνίδι αυτό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να εκβιάσει εκλογές, και δεύτερον, διότι αυτά τα δυο χρόνια χρειάζονται για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.Για να βγει η Ελλάδα πιο δυνατή απ’ αυτή την κρίση.

Το πάγωμα των προσλήψεων, η δημοσιονομική πειθαρχία δηλαδή γενικώς, που αυτό είναι ουσιαστικά ο τίτλος, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα, είναι απολύτως απαραίτητη για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες θα πάνε την Ελλάδα μπροστά.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Σύμφωνοι. Ο πολίτης εισέπραξε αυτό, εισέπραξε μια δυσκολία, εισέπραξε ότι ακολουθούν δύσκολες μέρες, χειρότερες ημέρες.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο πολίτης δεν είναι χαζός, κ. Σιαφάκα.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Εισπράττει όμως κι ένα όραμα, μια ελπίδα ότι «κοίταξε να δεις, θα μπούμε όλοι στη στενωπό, θα μπούμε όλοι στο τούνελ για δυο χρόνια αλλά μετά τα πράγματα εν πάση περιπτώσει θα δρομολογηθούν σε μια καλύτερη βάση».

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό θα είναι και ο λόγος ο οποίος θ’ ακολουθήσει. Αλλά είχε πάρα πολύ μεγάλη σημασία να φέρουμε τη συζήτηση για τον πολιτικό διάλογο στην ουσία του. Έχει κουραστεί ο κόσμος ν’ ακούει πολιτικαντισμούς, εξυπνακισμούς, δημαγωγία. Ξέρετε, τα έξυπνα, τα δήθεν, τα παραπολιτικά.Και δεν είναι τυχαίο ότι έχει πέσει τόσο χαμηλά η αξιοπιστία της πολιτικής.

Ήταν λοιπόν ώρα να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια να επαναφέρουμε την ουσία του πολιτικού διαλόγου. Βλέπετε ότι μετά από την κίνηση του Κώστα Καραμανλή να πει την αλήθεια χωρίς ωραιοποιήσεις στο λαό, θα υποχρεωθούν και τα υπόλοιπα κόμματα να το κάνουν. Δε μπορεί να βγαίνουν και να λένε ότι «έχουμε μαγικούς τρόπους να κλείνουμε τα σύνορα», σας λέω ένα παράδειγμα.

Θα πρέπει να μας πει ο εκάστοτε κύριος πώς θα τα κλείσει τα σύνορα ακριβώς. Θα πρέπει να μας πουν με τι λεφτά θα πάρουν πίσω τον ΟΤΕ και από πού θα τα κόψουν αυτά τα χρήματα ήμε τι λεφτά θα πάρουν πίσω την «Ολυμπιακή» και από πούθα κόψουν τα χρήματα.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο η κρίση κατά κάποιον τρόπο επαναφέρει την πολιτική. Η πολιτική επανακάμπτει, δεν ξέρω αν θα μπορούσε να είναι ένα συμπέρασμα αυτό, ενδεχομένως πρέπει να είμαστε ακόμα επιφυλακτικοί, αλλά έχω την εντύπωση, βλέπω κα το ενδιαφέρον των πολιτών για την ομιλία του κ. Καραμανλή για τα οικονομικά, η ατζέντα επικεντρώνεται στα ζητήματα της οικονομίας, αν μη τι άλλο όλα αυτά είναι ενθαρρυντικά.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Κατ’ αρχήν το βλέπετε και διεθνώς. Δεν είναι τυχαίο ότι από κει που η εικόνα ήταν ότι είχαμε παραδοθεί, στην οικονομία…

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Στις αγορές..

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: … οι οποίοι απεδείχθησαν όλοι μη αρμόδιοι τελικά και με λανθασμένες επιλογές, τέλος πάντων εκεί που ουσιαστικά νομίζαμε ότι κυριαρχούσε η αγορά επανέρχεται η πολιτική και επανέρχεται στην ουσία της η πολιτική. Βλέπετε ότι οι πολιτικοί έχουν και ευθύνη αλλά έχουν και υποχρέωση να παρέμβουν σε περίπτωση που ακριβώς τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Αυτή η διεθνής κρίση ξανάφερε την πολιτική στο προσκήνιο. Τώρα λοιπόν κι εδώ στην Ελλάδα πρέπει να κάνουμε το μεγάλο ποιοτικό άλμα. Να σταματήσουμε να δημαγωγούμε, να σταματήσουμε να λαϊκίζουμε και να βγούμε σοβαρά και να πούμε αυτά προτείνει ο καθένας. Και αν σήμερα κάνουμε κριτική στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πάρει τα μηνύματα των καιρών και εξακολουθεί την παλιά σχολή του «τάζουμε λαγούς με πετραχήλια» και «θα κάνουμε και γεφύρια» και αυτά.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Τώρα να το κρατήσουμε αυτό. Υπάρχει η αντίληψη σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής ότι με αυτό τον τρόπο το πάγωμα των μισθών, των συντάξεων κάνεις βουτιά στην ύφεση. Ότι δεν κινείται η αγορά, ότι το δημόσιο δεν εισπράττει. Μήπως στις κρίσεις κα Μπακογιάννη το τελευταίο που πειράζεις είναι τους μισθούς;

Και το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω αρκετοί είπαν ότι ο κ. Καραμανλής πήρε αυτά τα γενναία μέτρα ή μάλλον ανακοίνωσε αυτά τα γενναία μέτρα γιατί γνωρίζει ο ίδιος ότι απλώς δεν θα τα εφαρμόσει. Ενδεχομένως αυτά τα μέτρα λένε κάποιοι θα είχαν διαφορετική σημασία εάν οι πολίτες γνώριζαν ότι οι εκλογές θα γίνουν το Φλεβάρη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είναι έτσι, κ. Σιαφάκα. Ο Καραμανλής το κόστος αυτών των μέτρων το παίρνει με την εξαγγελία τους. Δεύτερον, ακολουθήθηκε αυτή η πολιτική. Ακολουθήθηκε και φέτος. Και φέτος παγώσανε οι μισθοί πάνω από 1.500 ευρώ. Και το ίδιο είναι αυτό το οποίο εξαγγέλλουμε. Δεν εξαγγέλλουμε κάτι που να αφορα στουςμισθούς των πολύ χαμηλόμισθων ή των χαμηλοσυνταξιούχων. Αλίμονο.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Κατά το ερώτημα αφού συνέβησαν όλα αυτά γιατί να πάμε σε εκλογές προκύπτει εκ νέου.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα διότι αυτό το κλίμα στο οποίο θα πηγαίναμε στις εκλογές δηλαδή τις πέντε μήνες προεκλογική περίοδο δεν τις αντέχει καμία οικονομία. Φανταστείτε τώρα επιχειρήσεις, επιχειρηματίες, επενδυτές, ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να δούνε τι θα κάνουν να είναι επιπέντε μήνες σε προεκλογική περίοδο. Πέντε μήνες απόλυτη ένταση, κοινωνική ένταση, λογική, αναμενόμενη πρώτον διότι συμβαίνει πάντα στις προεκλογικές περιόδους, δεύτερον γιατί είμαστε ενόψει προϋπολογισμού, οι πιέσεις οι οποίες ασκούνται από όλες αυτές τις μεριές. Δεν το αντέχει αυτό η οικονομία. Δεν νομίζω πως υπάρχει Έλληνας ο οποίος να μην ξέρει ότι η προεκλογική περίοδος έχει κόστος πάντοτε για τη χώρα.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι το κλίμα των ημερών το προεκλογικό πάντοτε επηρεάζει, αλλά η Κυβέρνηση ψηφίζεται για να κυβερνά. Για να γυρίσω πίσω στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης του 2008 όμως όχι του 2009 ο Πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι δεν θα γίνουν και δεν θα συμβούν πρόωρες εκλογές. Και αλίμονο για μια κυβέρνηση αν άγεται και φέρεται από τις απαιτήσεις και τις επιδιώξεις των κοινωνικών ομάδων που ορθώς κατά τη γνώμη μου απαιτούν και τα κελεύσματα και αν θέλετε τις βουλήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των υπόλοιπων κομμάτων.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα τι λέτε τώρα, κ. Σιαφάκα. Μιλάτε σαν να κάνουμε πολιτική στο κενό. Δεν κάνουμε πολιτική στο κενό ούτε αφορισμούς έχουμε.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πραγματικότητα. Η πραγματικότητα λέει ότι καταχρηστικά το ΠΑΣΟΚ έκανε κάτι το οποίο δεν έχει κάνει ποτέ κανένας άλλος. Έκανε χρήση καταχρηστική του δικαιώματός του να προκαλέσει εκλογές. Τι λέει το Σύνταγμα; Εάν τα δυο μεγάλα κόμματα δεν συμφωνούν στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας επειδή είναι ο κορυφαίος παράγων αυτού του τόπου τότε πάμε σε εκλογές. Αυτή είναι και η λογική και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος.

Έρχεται λοιπόν το ΠΑΣΟΚ και λέει το καταπληκτικό «εγώ συμφωνώ στον Κάρολο Παπούλια πλην όμως θα κάνω εκλογές παρά ταύτα». Αυτό οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μια αλλαγή δεδομένων. Έχουμελοιπόν εκλογές υποχρεωτικά το Φεβρουάριο για να εχουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Μάρτιο.

Η επιλογή λοιπόν του Πρωθυπουργού ήταν «θα κάνω εκλογές το Φεβρουάριο ή θα κάνω εκλογές τον Οκτώβριο και θα ζητήσω νωπή λαϊκή εντολή για να διαχειριστώ την κατάσταση ενόψει και του προϋπολογισμού και χωρίς να επιδεινώσω την ήδη προβληματική οικονομία»..

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Και προκειμένου να απαλλαγώ από αυτό το ήδη βεβαρημένη προεκλογικό κλίμα. Αντιλαμβάνομαι τι μου λέτε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα κοιτάξτε, στοιχειώδες είναι αυτό. Αυτό είναι στοιχειώδης ευθύνη, κ. Σιαφάκα. Στοιχειώδης ευθύνη του οποιουδήποτε έχει την κυβέρνηση γιατί ξέρετε υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του ανθρώπου ο οποίος έχει την ευθύνη και του άλλου ο οποίος είναι απέξω.

Αυτός ο οποίος έχει την ευθύνη και έχει ορκιστεί στο Σύνταγμα να προφυλάξει τα συμφέροντα της χώρας ξέρει ότι η επιβάρυνση αυτή του πενταμήνου είναι δυσβάσταχτη για την οικονομία. Γι’ αυτό το κάνει. Δεν γαντζώνεται στην καρέκλα του και λέει θέλω να μείνω πέντε μήνες ακόμα πρωθυπουργός πριν πάω στις εκλογές. Ή εμείς οι υπουργοί να γαντζωθούμε στην καρέκλα μας και να λέμε θέλουμε να μείνουμε υπουργοί.

Το συμφέρον του τόπου προέχει πάνω απ’ όλα, το συμφέρον του λαού.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Τώρα, κα Μπακογιάννη, όταν συναντάτε τον πολίτη, το φίλο, τον ψηφοφόρο, τον οπαδό της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος όμως επέλεξε την Κυριακή των ευρωπαϊκών εκλογών παραλία. Έτσι έκρινε. Τι του λέτε πρώτον για να πάει να ψηφίσει και τι του λέτε για να πάει να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Ότι πράγματι ζητήματα που είχαμε σημαία μας το 2004 δεν τα λύσαμε, δεν τα λύσαμε το 2004, δεν τα λύσαμε το 2007 και θα σας τα λύσουμε σήμερα; Τί ακριβώς του λέτε και πώς αντιδρά αλήθεια;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σας πω ότι αυτό το οποίο του λέω είναι ότι είμαστε μια κυβέρνηση η οποία έκανε ένα σημαντικό έργο, ότι έβαλε στόχους και τους πέτυχε σε πάρα πολλά θέματα. Πρώτα απ’ όλα έβαλε την οικονομία σε μια ρότα έτσι ώστε να αντέχει την οικονομική κρίση με προβλήματα αλλά όχι με καταστροφή. Οτι η ανεργία την οποία παραλάβαμε παραδείγματος χάρη το 2004 ήταν 11% και σήμερα είναι 8% παρά την κρίση. Σκεφθείτε να μας είχε χτυπήσει η κρίση το 2004 τι θα γινότανε. Τους λέω ότι είχαμε αδυναμίες διότι αυτή είναι η πραγματικότητα, κάνουμε την αυτοκριτική μας και κάνουμε μια γενναία αυτοκριτική για το πού δεν πήγαμε καλά και από κει και πέρα τους λέω να συγκρίνουνε κ. Σιαφάκα, να συγκρίνουνε τι θέλουνε.

Θέλουν πραγματικά τη Νέα Δημοκρατία με τον Καραμανλή ή θέλουνε σ’ αυτή τη δύσκολη κρίση να δώσουνε το τιμόνι στον Γιώργο τον Παπανδρέου; Αυτή είναι η επιλογή την οποία έχουν και αυτό τους λέω. Και πρέπει να σας πω παρά το ότι εγώ τη Νέα Δημοκρατία την ξέρω πάρα πολλά χρόνια, έχω αγωνιστεί σ’ αυτή τη φιλελεύθερη παράταξη από χρόνια πολλά, ξέρω πάρα πολύ καλά τους Νεοδημοκράτες και ξέρω ότι αυτή τη στιγμή όσοι με ακούν το σκέφτονται πάρα πολύ σοβαρά.

Δεν λέω ότι είμαστε τέλειοι, έχουμε κάνει λάθη αλλά θεωρώ ότι την ευθύνη διαχείρισης αυτής της κρίσης πρέπει να την έχει ένας άνθρωπος που έχει αποδείξει ότι μπορεί.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Τώρα κα Μπακογιάννη ο κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ ήταν ξεκάθαρος στο θέμα της επόμενης ημέρας σε ό,τι τον αφορά προσωπικά. Το κάνατε κι εσείς ξεκάθαρο ότι κανείς δεν αμφισβητεί τον Καραμανλή, σύμφωνοι, θέλω να ρωτήσω όμως επειδή όπως πολύ σωστά είπατε έχετε ζήσει την παράταξη αυτή και έχετε ζήσει και καλές στιγμές αλλά και άσχημες στιγμές ελλοχεύει ο κίνδυνος η επόμενη μέρα για τη Νέα Δημοκρατία ένα κακό ενδεχομένως αποτέλεσμα να βγάλει στην επιφάνεια εσωστρέφεια, παλιές διχόνοιες και τι θα γίνει στην περίπτωση που ο ίδιος ο κ. Καραμανλής αποφασίσει να αποχωρήσει.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρώτα απ’ όλα θα σας επαναλάβω αυτό το οποίο παγίως λέω ότι όποιος στον πόλεμο πάει για να πεθάνει στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει. Εγώ λοιπόν δεν μπαίνω στις λογικές της ήττας. Θα μπω στη λογική της νίκης και της ευθύνης την οποία θα έχει η Νέα Δημοκρατία την επόμενη μέρα να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση και να σταθεί αντάξια της εμπιστοσύνης του κόσμου.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Πάντως στην πολιτική οφείλουν και οι πολιτικοί να είναι προετοιμασμένοι και για το καλύτερο και για το χειρότερο αποτέλεσμα, έτσι δεν είναι;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε τώρα ενδεχομένως μπορεί να βολεύει η σεναριολογία. Θα σας επαναλάβω όμως αυτό το οποίο έχω πάρα πολλές φορές πει. Ο Κώστας ο Καραμανλής έχει κάνει ευθέως τη δήλωση κι εγώ έχω κάνει ευθέως τη δήλωση ότι δεν υπάρχει κανείς μες τη Νέα Δημοκρατία να αμφισβητήσει τον Κώστα τον Καραμανλή. Και δεν υπάρχεικανείς κατά τη γνώμη μου και με την εμπειρία την οποία έχω, πουνα δημιουργήσει συνθήκες εσωστρέφειας μέσα στη Νέα Δημοκρατία γιατί αυτό δεν το επιτρέπει η βάση.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Κυρία Μπακογιάννη, να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την επικοινωνία και την ανάλυση και να ευχηθώ καλή επιτυχία στην εκλογική σας μάχη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σας ευχαριστώ να είστε καλά.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο