Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGΑ»

Παρασκευή, 4 Σεπ 2009

Στον Γιώργο Οικονομέα.

Παίρνουν μέρος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαραντάκος.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εδώ είμαστε «Κοινωνία ώρα MEGA». Η κα Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είναι εδώ μαζί μας για να συζητήσουμε την πολιτική επικαιρότητα, πρώτη στην ουσία, τι πρώτη, πρώτη– δεύτερη μέρα της προεκλογικής εκστρατείας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τρίτη μέρα ουσιαστικά.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Α, τρίτη, η Δευτέρα είναι ελεύθερη

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η τρίτη ημέρα από την ημέρα που είπε ότι θα κάνουμε εκλογές.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Α, πάντως Δευτέρα αρχίζουν οι απαγορεύσεις.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από θυροκολλήσεως του Προεδρικού Διατάγματος.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πότε θυροκολλείται αυτό συνήθως;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τώρα προσδιορίστηκε για τη Δευτέρα. Δεν ξέρω.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κάτσε ένα λεπτό γιατί έχει σημασία αυτό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό θα το δουν οι υποψήφιοι που θα έχουν κληθεί.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και τι θα περιμένουμε, αν ας πούμε είσαστε εδώ τη Δευτέρα μαζί μας, λέω τώρα, θα περιμένουμε τι ώρα θα θυροκολληθεί και από εκείνη τη στιγμή …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η ώρα θυροκολλήσεως είναι δήλη. Όποιος θέλει παίρνει το Προεδρείο της Βουλής και μαθαίνει. Δεν συγχωρούνται αφέλειες εδώ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Για να λέμε τώρα την αλήθεια είναι καλό, γιατί μόνο έτσι μπορούν και νέοι υποψήφιοι, άνθρωποι που δεν είναι τόσο γνωστοί και καθιερωμένοι να βγουν στην τηλεόραση. Αλλιώς κακά τα ψέματα η τηλεόραση θα ήταν προνόμιο κάποιων λίγων, ενδεχομένως σαν κι εμάς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συμφωνώ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, υπάρχει μία ανισότητα σ’ αυτό παρ’ ότι εσείς δεν το έχετε ανάγκη, διότι είσαστε γνωστοί στον κόσμο, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν έχουν την ευκαιρία να βγουν και να …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έτσι είναι, είναι μια ανισότητα που ο νόμος προσπάθησε να την αντιμετωπίσει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να σας πω κάτι, συμφωνώ με την Ντόρα. Υπάρχουν δύο προβλήματα άλλωστε. Αυτές οι εκλογές, όπως και άλλες γίνονται με μικρή προεκλογική περίοδο, ο νέος υποψήφιος δεν προλαβαίνει. Και δεύτερον, τα κόμματα δεν συνηθίζουν να καταθέτουν τις λίστες τους πολύ καιρό πριν από τις τυπικές εκλογές, ώστε να προετοιμάζονται οι άνθρωποι …

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έως και 14 μέρες δεν είναι, κ. Λοβέρδο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συγνώμη, 29 μέρες για έναν καινούργιο υποψήφιο που δεν το ήξερε πριν είναι πάρα πολύ βραχύ χρονικό διάστημα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και ειδικά στην περιφέρεια νομίζω ότι είναι το πρόβλημα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άρα οι απαγορεύσεις αυτές είναι καλό.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αν και βέβαια υπάρχουν και κανάλια στην περιφέρεια, όπου έχουν μια τηλεθέαση και μπορούν να βοηθηθούν οι υποψήφιοι της περιφέρειας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό ισχύει και για την Αθήνα. Αλλά το πρόβλημα είναι, ότι όταν σου δίνουν 29 μέρες όλες κι όλες για να πεις στην περιφέρειά σου είτε είναι επαρχιακή με πολλά χωριά, είτε είναι μεγάλες των Αθηνών δεν προλαβαίνεις. Κακοδαιμονία είναι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ θυμάμαι 15 μέρες όταν κατέβηκα για πρώτη φορά στις εκλογές στην Αθήνα από την Ευρυτανία και είχα 15-16 μέρες, νομίζω ότι δεν έχω κάνει τέτοιες εκλογές στη ζωή μου έτρεχα να πω, μα είμαι υποψήφια στην Αθήνα και όχι την Ευρυτανία, ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Άρα νομίζω, ότι αυτές οι απαγορεύσεις πραγματικά για όλους τους νέους βοηθούν. Θα βοηθούσε βέβαια να είχαμε και άλλου είδους διαδικασίες, αλλά πάντως είναι καλό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κυρία Μπακογιάννη, η μισή τουλάχιστον κυβέρνηση παρέλασε τις προηγούμενες μέρες στις τηλεοράσεις και στα παράθυρα και όλα αυτά και οι μισοί υπουργοί εκφράζανε τις απόψεις τους, λέγανε άλλοι θέλουμε εκλογές, άλλοι δεν θέλουμε, μάλλον κυρίως δεν θέλουμε, θα είναι καταστροφή για τον τόπο.

Από εσάς δεν είχαμε ακούσει όλες αυτές τις μέρες κάποια θέση. Ήσασταν υπέρ του να γίνουν οι εκλογές, ήσασταν εναντίον, δεν το ξέρουμε; Προσπαθούσαμε να το μαντέψουμε, μπορείτε να μας πείτε έτσι για την ιστορία για να ξέρουμε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα σας πω. Εγώ ανήκω στην κατηγορία των στελεχών εκείνων τα οποία συζητούν με τον Πρωθυπουργό και αναλύουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια την κατάσταση. Αναλύσαμε τα συν και τα πλην και επειδή πίστευα από την αρχή ότι αυτή είναι μια μεγάλη σημαντική απόφαση, είπαμε τα συν, είπαμε τα πλην, γνωρίζαμε ποια είναι η κατάσταση, βλέπαμε ένα κλίμα το οποίο διαμορφώνεται, του οποίου μέρος εμφανίστηκε νωρίτερα στο MEGA, το είπατε και εσείς κ. Οικονομέα λίγο πριν, ότι εδώ διαμορφώνεται πλέον ένα κλίμα, στο οποίο οι κοινωνικές ομάδες, ενόψει ακριβώς της προεκλογικής περιόδου, αυξάνουν τα αιτήματά τους …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έτσι, αναπόφευκτο είναι αυτό.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυξάνουν και την ένταση των διεκδικήσεών τους και δημιουργείται ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο στη διαχείρισή του. Σκεφτείτε ότι αυτό είναι τώρα 30 μέρες, θα ήταν, εάν δεν είχε πάρει την απόφαση ο Κώστας ο Καραμανλής, έξι μήνες. Έξι μήνες η επιβάρυνση για την οικονομία θα ήταν δυσβάστακτη. Έπρεπε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Από την ώρα που το ΠΑΣΟΚ οριοθέτησε την εκλογή και την οριοθέτησε το Φεβρουάριο και είπε, ότι εγώ θα την επιβάλω και μπορούσε συνταγματικά να την επιβάλει, δεν υπήρχε αμφιβολία γι’ αυτό. Από εκεί τη στιγμή πλέον ήταν πράξη ευθύνης του Κώστα του Καραμανλή να πει, ότι εντάξει, προχωράμε, ο λαός θα κρίνει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα συμπεραίνω ότι κι εσείς εισηγηθήκατε το να γίνουν εκλογές.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν εισηγήθηκα, κατανόησα όμως και συμφώνησα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Συμφωνήσατε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι-ναι. Βεβαίως, συμφώνησα κ. Οικονομέα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ότι εισηγηθήκατε, εντάξει, τώρα τι να εισηγηθείτε …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι θέλω να το πω αυτό, διότι ξέρετε ακούω μία παραφιλολογία …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ήσασταν υπέρ των πρόωρων εκλογών.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Συμφώνησα με τον Κώστα τον Καραμανλή και πιστεύω ότι συμφώνησαν ουσιαστικά όλοι, κ. Οικονομέα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εκ των υστέρων;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ενδεχομένως και εκ των προτέρων. Η ουσία της υποθέσεως είναι ότι μέσα στα κόμματα πρέπει κατ’ αρχήν να έχουμε έναν ενιαίο λόγο, αντιλαμβάνομαι τον προβληματισμό των στελεχών μας και τον αντιλαμβάνομαι και τον σέβομαι. Δεν είναι εύκολο κα το είδατε και χθες στη δημοσκόπηση, 60%-40% εμφανίστηκαν οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας, 60% υπέρ, 40% κατά. 70%-30% εμφανίστηκαν του ΠΑΣΟΚ, 70% υπέρ, 30% κατά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο κόσμος ουσιαστικά δεν θέλει εκλογές ποτέ, γιατί θέλει την ηρεμία του, συνήθως αυτή είναι η τάση και δεύτερον, βεβαίως, ο οπαδός της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλει εκλογές όταν έχει μια κυβέρνηση. Ο υπεύθυνος πρωθυπουργός όμως ο οποίος έχει όλη τη γνώση, αυτό που λένε, όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος, εκείνος πρέπει να κρίνει από την ώρα που ετέθη το θέμα, ότι θα έχουμε ούτως ή άλλως και δεν μπορούμε να εξαντλήσουμε την τετραετία …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό είχε τεθεί όμως από τον περασμένο Φεβρουάριο αν δεν κάνω λάθος.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ποιο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το θέμα ότι δεν θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και θα προκαλέσει εκλογές.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το ΠΑΣΟΚ ζητάει εκλογές από την πρώτη ημέρα που γίναμε κυβέρνηση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι-όχι, για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μόνο που τώρα μπορεί να τις επιβάλει, κα Μπακογιάννη. Το να ζητάω είναι ένα άλλο θέμα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του ζητώ εκλογές, το οποίο εντάξει, δυστυχώς ή ευτυχώς …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και το ότι μπορώ να τις επιβάλω.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και ότι μπορώ να τις επιβάλω.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το ότι θα τις επιβάλει, εμάς το είχε πει ο κ. Παπανδρέου εδώ στην εκπομπή αυτή ξεκάθαρα …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έτσι είναι, κ. Οικονομέα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τότε γιατί αφήσατε, γιατί άφησε ο Πρωθυπουργός να σέρνεται αυτή η ιστορία τόσο καιρό;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γιατί πάρα πολλά λέγονται και πάρα πολλά δεν γίνονται. Αλλά ήταν σαφές πλέον ότι η στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ πυροδοτούσε. Πυροδοτούσε αντιδράσεις, πυροδοτούσε ένταση. Μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα οικονομικής κρίσης που υπάρχει και νομίζω ότι αυτό δεν θα μου το αρνηθεί κανείς, παρά το ότι το ΠΑΣΟΚ λέει ότι εμείς καταστρέψαμε την οικονομία και τα σχετικά, αλλά ότι υπάρχει μια γενικότερη οικονομική κρίση νομίζω μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι. Μέσα, λοιπόν, σ’ αυτή την κρίση δεν αντέχει ο κόσμος, δεν αντέχει η οικονομία εντάσεις. Θα πρέπει, λοιπόν, να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τον κ. Λιάπη δεν τον πείσατε όμως, κα Μπακογιάννη, εννοώ όχι εσείς προσωπικά, ο κ. Καραμανλής.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε κ. Σαραντάκο …

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτά που είπε ο κ. Λιάπης χθες νομίζω ότι …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με τον Μιχάλη τον Λιάπη είμαστε μαζί από την εποχή που ήμασταν εξόριστοι στο Παρίσι. Είναι φίλος μου, είναι ένας άνθρωπος με τις δικές του απόψεις και εγώ πάντως σέβομαι – πόσο μάλλον για ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά για τον οποιοδήποτε – την επιλογή του αν θα δώσει ή δεν θα δώσει μια μάχη. Ο Μιχάλης ο Λιάπης επέλεξε να μην δώσει τη μάχη αυτή …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Οι δηλώσεις όμως που έκανε δεν είναι …

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θεωρείτε ότι δείλιασε ο κ. Λιάπης δηλαδή;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, επέλεξε να μην δώσει, δεν ξέρω, οι λόγοι νομίζω τους εξέφρασε εκείνος.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Οι δηλώσεις όμως που έκανε δεν ήταν απλώς μία εξειδίκευση της επιλογής να μην συμμετάσχει στη μάχη. Ήταν ευθεία επίθεση κατά του Πρωθυπουργού και κατά της Νέας Δημοκρατίας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, δεν συμφωνώ μαζί του. Δεν συμφωνώ ούτε με την επίθεσή του κατά του Πρωθυπουργού, ούτε με την ώρα που επέλεξε να την κάνει, γιατί κακά τα ψέματα όταν είμαστε σε μάχη, είμαστε σε μάχη και κανένας δεν έχει αυταπάτες, όταν δίνουμε έναν αγώνα προεκλογικό, δίνουμε έναν αγώνα προεκλογικόκαι τον δίνουμε για την παράταξη και το δίνουμε για …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Λένε πολλοί από την παράταξή σας: ας καθόταν στην άκρη, σεβαστή η επιλογή του και ας μίλαγε στις 5 Οκτωβρίου.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα μπορούσε να είχε κάνει αυτή την επιλογή, παρά ταύτα …

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν θα ήταν υποτιμητικό κα Μπακογιάννη όμως να έλεγε άλλα την προηγούμενη της προκήρυξης των εκλογών και άλλα την επομένη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Σαραντάκο, εγώ σας είπα …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Προσέξτε, είναι παγίδα αυτό, γιατί θα έχει και άλλους που το έχουν κάνει αυτό. Εγώ το λέω.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εντάξει-εντάξει. Εγώ σας είπα, ότι σέβομαι την απόφασή του. Από εκεί και πέρα η Νέα Δημοκρατία προχωράει μπροστά, η παράταξη προχωράει μπροστά. Δεν έχει νόημα να κοιτάει κανένας πίσω. Νόημα έχει την ώρα …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να σας πω, δεν θα μπορούσατε να πείτε και τίποτε άλλο, όλοι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι-όχι, θυμάστε πόσα χρόνια εδώ …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ ξέρω ότι προχθές …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς δεν είμαστε καινούργιοι, πόσα χρόνια εδώ σας λέω, ότι όποιος στον πόλεμο πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, έχετε δίκιο σ’ αυτό.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ δεν προσέρχομαι σε μία προεκλογική μάχη πιστεύοντας ότι θα χάσουμε κύριοι. Εγώ πιστεύω …

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ακόμα και αν είναι πίσω έξι μονάδες η Νέα Δημοκρατία;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι-ναι, ακόμα και αν είμαστε πίσω έξι μονάδες. Γιατί; Διότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι εμείς έχουμε μία συσπείρωση στο 62%, το ΠΑΣΟΚ έχει μια συσπείρωση στο 85%. Εάν εμείς καλύψουμε και πείσουμε και κάποιος από εσάς νομίζω το είπε σωστά χθες, ναι στην παράταξή μας απευθυνόμαστε και στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες μας εμπιστεύτηκαν την άλλη φορά που μπορεί να είναι απογοητευμένοι, μπορεί να είναι θυμωμένοι, τους οποίους όμως τους καλούμε να κάνουν μια σύγκριση. Μια σύγκριση μεταξύ ημών και του ΠΑΣΟΚ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κυρία Μπακογιάννη, για να πάμε και στον κ. Λοβέρδο, γιατί αισθάνομαι άσχημα …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι-ναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ δεν αισθάνομαι καθόλου άσχημα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ θέλω να σας πω το εξής. Κατ’ αρχήν είπατε ότι είναι πράξη ευθύνης, εντάξει, μας ξεκαθαρίσατε ότι και εσείς συμφωνούσατε να πάτε σε εκλογές, παρ’ ότι η μισή κυβέρνηση επαναλαμβάνω παρήλασε από τα παράθυρα και μιλούσε για εγκληματικό λάθος. Χαίρομαι όμως γιατί αυτό έχει και μια συνέπεια, εάν χάσετε, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, πολλοί θα μιλήσουν και για σας και για τον κ. Σουφλιά που συμφωνήσατε να πάτε σε εκλογές τώρα μαζί με τον κ. Καραμανλή.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όλοι συμφώνησαν, κ. Οικονομέα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν συμφωνήσανε όλοι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όλοι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πώς συμφωνήσανε όλοι;

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μετά συμφωνήσανε όλοι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν συμφωνήσανε, μέχρι προχθές, μέχρι δύο ώρες πριν το εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, οι μισοί υπουργοί το ξέρετε πολύ καλά μιλούσανε για εγκληματικό λάθος το να πάμε σε εκλογές.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Οι μισοί υπουργοί νομίζω ότι είναι μια υπερβολή, τρεις άνθρωποι βγήκαν οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους, οι οποίες ήταν αντίθετες με τις εκλογές. Ο Πρωθυπουργός σίγουρα τις έλαβε και εκείνες υπόψη του και προχώρησε από εκεί και πέρα στις δικές του αποφάσεις. Μην το μεγαλοποιούμε το θέμα. Ακούστε μέσα σε μία παράταξη όπως είναι η Νέα Δημοκρατία …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και πάντως σας απασχολεί ότι είτε χάστε, είτε κερδίσετε έχετε χάσει την αξιοπιστία και στη βάση, σαν κυβέρνηση εννοώ, ότι έχετε χάσει την αξιοπιστία σας. Δεν ξέρω τι θα γίνει, αν θα κερδίσετε ή αν θα χάσετε …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα χάσουμε την αξιοπιστία μας ως προς τι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Την έχετε χάσει.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γιατί;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Την έχετε χάσει, γιατί οι οπαδοί σας δεν είναι απλώς θυμωμένοι, εγώ αυτό είπα στο Γιάννη το πρωί, εγώ μιλάω με οπαδούς και μάλιστα και δικούς σας ανθρώπους, εννοώ ψηφοφόρους σας, είναι απογοητευμένοι, είναι χειρότερο αυτό, από το θυμό χειρότερο είναι η απογοήτευση και η παραίτηση.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Οικονομέα, είναι …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ξέρετε τι μου έλεγε ένας νέος άνθρωπος και μου είπε να σας το πω. Του είπα ότι θα μιλήσουμε σήμερα, ένας νέος άνθρωπος 30 χρονών, με μαλλιά σας τον περιγράφω κιόλας που δεν σου φαίνεται κιόλας ότι θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία, μου λέει, εγώ ένα πράγμα περίμενα από τη Νέα Δημοκρατία: να τιμωρηθεί έστω και ένας για κάτι. Αγωνίζομαι, έχει ένα μαγαζάκι εδώ παραπάνω την Κατεχάκη, να μην σας πω τι πουλάει, γιατί …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα τον βρω και του ζητήσω το σταυρό, πέστε μου.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αγωνίζομαι να επιβιώσω. Έρχονται εδώ ο ένας μου ζητάει φακελάκι, ο άλλος μου ζητάει αυτό, βλέπω στην τηλεόραση να παρελαύνουν εκατομμύρια, να παρελαύνουν μίζες τη μία με τη Siemens, την άλλη με τα Βατοπαίδια, την άλλη μ’ αυτό και περίμενα από την κυβέρνηση την οποία πίστευα εγώ ένας άνθρωπος νέος 30 χρονών την κάθαρση. Κάθαρση είχατε πει το 2004. Περίμενα ένας να τιμωρηθεί, ένας μου λέει, και δεν τιμωρήθηκε. Ήταν σπαρακτικός ειλικρινά σας το λέω. Μ’ αυτή την έννοια λέω ότι υπάρχει θέμα αξιοπιστίας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό, το αν υπάρχει θέμα αξιοπιστίας ή όχι, αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες. Αξιοπιστία σημαίνει …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κι εμείς πολίτες είμαστε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, λέω θα το κρίνουν οι πολίτες στις εκλογές. Εσείς είστε πολίτες που εκφράζεστε καθημερινώς, έχετε την άποψή σας, έχετε μέσο να την πείτε και να την κάνετε γνωστή. Οι πολλοί πολίτες δεν έχουν τέτοια δυνατότητα σαν και σας και θα το κάνουν στις εκλογές.

Από εκεί και πέρα, ότι ναι η Νέα Δημοκρατία δεν κάνει τις ευκολότερες εκλογές της ζωής της, ναι είναι αλήθεια. Ότι είμαστε στην τρίτη προεκλογική περίοδο των τελευταίων ετών, ναι επίσης είναι αλήθεια. Ότι δεν υπήρξαν όλες οι υποσχέσεις μας να έχουν πραγματοποιηθεί κι αυτό είναι αλήθεια.

Από την άλλη μεριά εμείς προσπαθήσαμε, κάναμε μία προσπάθεια ουσιαστική. Αυτή τη στιγμή διερευνώνται από τη δικαιοσύνη τα θέματα τα οποία αναφέρατε σε επίπεδο εφέτη-ανακριτή, δηλαδή στο ανώτερο δυνατό επίπεδο για να μην υπάρξει υποψία συγκάλυψης προς την οποιαδήποτε μεριά.

Η Δικαιοσύνη δεν έχει τηλεοπτικούς, ούτε εκλογικούς χρόνους δυστυχώς, θα ήθελα πολύ να τους είχε ή να είχε εν πάση περιπτώσει πιο γρήγορους χρόνους απονομής της, αλλά απονέμεται τελικά. Σας θυμίζω, ότι …

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σε πολιτικό επίπεδο πάντως κα Μπακογιάννη έχουν τελειώσει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ούτε πολιτική αποδοκιμασία δεν μπορέσατε να κάνετε. Κύριε Λοβέρδο, επειδή …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό. Εντάξει, εγώ δεν θέλω να μονοπωλήσω την εκπομπή, θέλω να πω απλώς ότι αυτή η προσπάθεια θα γίνει και θα γίνει και ένα πράγμα θα γίνει σ’ αυτές τις εκλογές, ότι θα πούμε ξεκάθαρα …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν μπορέσατε να αποδοκιμάσετε πολιτικά ούτε έναν, κα Μπακογιάννη, μην το …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Οικονομέα, αφήστε να δούμε τι θα κάνουμε για το θέμα αυτό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μα πεντέμισι χρόνια κάνετε, τί θα δούμε;

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Υπαινίσσεστε κάτι για τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, αφήστε να δούμε είπα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εσείς πιστεύετε ότι μέσα από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας θα μπορέσει να επέλθει αυτό που λέει και ο Γιώργος και οι πολίτες, ότι να δείξει ο κ. Καραμανλής τα αντανακλαστικά, ότι κάποιος τιμωρείται.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Η αίσθηση ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία. Είναι καταστροφική αυτή η αίσθηση, κ. Λοβέρδο, το λέω και για σας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ δεν προκαταλαμβάνω τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχουν συγκληθεί τα όργανα ακόμα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τη θέση σας ζητάω.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν έχουν συγκληθεί τα όργανα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Προφανώς δεν θα αποφασίσετε εσείς. Η θέση σας ποια είναι, πιστεύετε ότι κάποιοι θα πρέπει να κάνουν ….

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα καταθέσω τη θέση μου πρώτα στα όργανα και μετά σε εσάς.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς αισθάνεστε πληγωμένη ως παράταξη ας πούμε από κάποιους, ας το πούμε διαφορετικά, το συναίσθημά σας μπορείτε να μας το πείτε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, αισθάνομαι. Αισθάνομαι πληγωμένη και αισθάνομαι ότι είναι απίστευτα άδικο και είναι πάρα πολύ δύσκολο κι αυτό δεν ισχύει μόνο για μας ισχύει για όλη την πολιτική, για όλους τους πολιτικούς, αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα όταν ακούω ότι είσαστε πολιτικοί και άρα είσαστε σκουπίδια, άρα είσαστε λαμόγια, άρα είσαστε άχρηστοι. Διότι όταν εγώ έχω δώσει 25 χρόνια της ζωής μου στην πολιτική και δίνω μία μάχη με όσο παραπάνω, όλες τις δυνάμεις τέλος πάντων τις οποίες διαθέτω ως άνθρωπος, η απαξίωση αυτή με στεναχωρεί πάρα πολύ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι άδικο να σας παίρνει όλους η μπάλα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όπως με στεναχωρεί πάρα πολύ η απαξίωση γενικά της δημοκρατικής διαδικασίας. Σου λέει ο άλλος δεν συμμετέχω, είδα προχθές μια κυρία σε ένα μαγαζί, η οποία μου λέει: «κα Μπακογιάννη δεν θα σας ψηφίσω γιατί εγώ δεν θα ψηφίσω καθόλου». Και της λέω: «κυρία μου, κάνετε λάθος, εάν δεν θέλετε να ψηφίσετε εμένα, ψηφίστε π.χ. εδώ πέρα τον κ. Λοβέρδο ή ψηφίστε οποιονδήποτε», αλλά έχει υποχρέωση ως πολίτης να συμμετέχετε στη διαδικασία.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τι λέτε, κ. Λοβέρδο, που σας ευχαριστώ, γιατί με υπομονή μας ακούτε, αλλά …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι κ. Οικονομέα, δεν έχω κανένα λόγο να παρέμβω, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει ο προεκλογικός διάλογος. Τρεις μέρες μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού απασχολείται η Ελλάδα με τα εσωτερικά προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας. Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, ότι αυτά έχουν έναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι κυβερνητικό …

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ναι, αλλά και εσείς κ. Λοβέρδο πρέπει να πείτε τι θα κάνετε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Σαραντάκο, θα μου επιτρέψτε πάρα πολύ να πω αυτά που θέλω, ως εισαγωγή τουλάχιστον, και μετά ρωτήστε ό,τι θέλετε και εγώ είμαι στη διάθεσή σας.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Παρακαλώ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λέω, λοιπόν, ότι τρίτη ημέρα και το θέμα είναι ο διχασμός της Νέας Δημοκρατίας, οι δυο απόψεις που είχαν εκφραστεί και πριν ο κ. Πρωθυπουργός κάνει την εξαγγελία του όπου έλεγαν οι μεν ναι, οι άλλοι έλεγαν όχι. Και στη συνέχεια αυτός ο διχασμός διατηρείται. Ο κ. Λιάπης λέει ότι δεν θα συμμετάσχει και ο δημόσιος διάλογος είναι πάρα πολύ λογικό να επικεντρώνεται εκεί.

Αυτό όμως δεν σημαίνει, κύριοι, ότι θα πρέπει να περάσει όλη η προεκλογική περίοδος χωρίς η χώρα να συζητήσει αυτά που έχει ανάγκη να συζητήσει και τα οποία συνήθως δεν συζητούνται. Τα πολιτικά θέματα της χώρας δεν είναι ο διχασμός της Νέας Δημοκρατίας, αυτό είναι ένα φαινόμενο που αφορά το κόμμα αυτό από τη στιγμή που απέρχεται.

Και κατανοώ ότι θα πρέπει οι άνθρωποι να ασχοληθούν με τα δικά τους θέματα, όμως η χώρα, οι πολίτες πρέπει να συζητήσουν δια των πολιτικών ή και οι ίδιοι αυτά που ταλανίζουν τη χώρα και που θα αποτελέσουν τις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης που θα επιλέξει ο ελληνικός λαός.

Συνεπώς, σημειώνω απλώς ότι τρεις μέρες με όποιο συνάδελφο της Νέας Δημοκρατίας και αν συναντήθηκα τηλεοπτικά, το πρόβλημα δεν ήταν να ανταλλάξουμε επιχειρήματα, η κα Μπακογιάννη σήμερα και εγώ. Το πρόβλημα κατά βάση στις συζητήσεις είναι να κάνετε εσείς ρεπορτάζ τι συμβαίνει στη Νέα Δημοκρατία.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά δεν σας στεναχωρεί και ιδιαίτερα εσάς στο ΠΑΣΟΚ αυτό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν εξηγώ τη συναισθηματική μου κατάσταση, εξηγώ γιατί θεωρώ πάρα πολύ λογικό με τη συνομιλήτριά μου σήμερα να επικεντρώνεστε εκεί, γι’ αυτό και δεν θέλω και να παρέμβω. Θα παρέμβω στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας; Επειδή όμως η Νέα Δημοκρατία ακόμη είναι κυβέρνηση και θα είναι για λίγες μέρες, εν πάση περιπτώσει ο λαός αποφασίζει, καλό θα είναι με την κυβέρνηση που έχει και τον κατάλογο των πεπραγμένων της και τα στοιχεία του κράτους να γίνει και μια δημόσια συζήτηση γι’ αυτά που ο λαός έχει ανάγκη, έτσι και ο τόπος έχει ανάγκη.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως η κα Μπακογιάννη ήταν και χθες το βράδυ, δεν ύψωσε – έχω την αίσθηση τους τόνους – κατά του ΠΑΣΟΚ, άλλοι όμως στη Νέα Δημοκρατία καταλογίζουν με δριμύτητα τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ γι’ αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Προκάλεσε εκλογές …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι-ναι, εντάξει. Συναντήθηκα μ’ αυτό το επιχείρημα …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Η κα Μπακογιάννη τουλάχιστον πρόσθεσε ότι είχε και συνταγματικό δικαίωμα το ΠΑΣΟΚ να το κάνει αυτό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προσέξτε, την παρακολούθησα με πάρα πολύ προσοχή όμως συνήθως κάνω. Όλοι μου οι συνομιλητές …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν κάνω λάθος σ’ αυτή την αίσθηση που είχα, ότι …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε καμία περίπτωση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Υπάρχουν όμως άλλοι, όπως ο κ. Αντώναρος και άλλοι, οι οποίοι περίπου παρουσιάσανε …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο κ. Αντώναρος είναι ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και τα λέει στο briefing αλλιώς.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Περίπου παρουσιάσανε το ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνο.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πάντως το ΠΑΣΟΚ τις επέβαλε, νομίζω ότι σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας παρακαλώ, έχω συναντηθεί …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, υπεύθυνο για όλο αυτό το κλίμα …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν υπάρχει θέμα, έκανε χρήση συνταγματικού του δικαιώματος, αλλά τις επέβαλε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας παρακαλώ. Έχουμε τρεις μέρες …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σας είπε ο κ. Βενιζέλος συγνώμη κ. Λοβέρδο …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι-όχι, κ. Οικονομέα, σας παρακαλώ τώρα εγώ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κάνουμε διάλογο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μου κάνατε μια ερώτηση και εγκαταλείψατε την ερώτησή σας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι δεν την εγκαταλείπω, μην ανησυχείτε καθόλου. Σας είπε ο κ. Βενιζέλος κάτι χθες το βράδυ, ότι αν εσείς δεν είχατε κάνει αυτά που είχατε κάνει και δεν είχατε φτάσει στη δυσμενή θέση να πάτε έξι μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις, δεν θα ήσασταν στην πολιτική αδυναμία να αναγκαστείτε να πάτε σε εκλογές, θα περιμένατε 4-5 μήνες που είναι τεράστιος χρόνος αυτός για να ανατρέψετε κάπως τα πράγματα. Μην ξεχνάτε ότι σε δύο πέρσι από το Σεπτέμβριο – από εκείνη την ώρα που δεν σου απάντησε στην ερώτηση ο Πρωθυπουργός …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μου το είπε ο κ. Βενιζέλος, αλλά δεν είναι αλήθεια. Είπα, απλώς επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπα και χθες και δεν θέλω τώρα, επαναλαμβάνω ότι αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι το κλίμα το οποίο δημιουργείται όταν πλησιάζεις και είσαι τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές και το οποίο πλέον επιβάλει το ΠΑΣΟΚ, διότι έκανε χρήση του συνταγματικού του δικαιώματος, αυτό οδηγεί σε τέτοιου είδους εντάσεις, που είναι καταστροφή για την οικονομία. Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος που να μην σας το πει αυτό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Οικονομέα, σας παρακαλώ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, παρακαλώ κ. Λοβέρδο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, συναντιέμαι σήμερα με την κα Μπακογιάννη και συναντήθηκα και με αρκετούς συναδέλφους αυτές τις τρεις μέρες. Υπήρξε η αλήθεια είναι κάποια επιμονή ορισμένων συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα του ποιος κάνει τις εκλογές. Όμως κατά βάση στις συζητήσεις μέχρι στιγμής δεν ήταν αυτό τοθέμα. Το θέμα ήταν τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας. Για το θέμα αυτό θέλω να σας πω τα εξής. Όταν από τις ευρωεκλογές και μετά λέγανε τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες κλπ., είχεγίνει γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ το Μάρτη, το Φλεβάρη θα έλεγε όχι στη Νέα Δημοκρατία στις επιλογές της και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα εξήγησε αυτά.

Από εκεί και πέρα ο αντίλογος ήταν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει το πρόγραμμά της, έχει ατζέντα πολιτική, δηλαδή έχει μια ημερήσια διάταξη, τη μετανάστευση, ξέρω εγώ τι έλεγε τότε, και θα την προχωρήσει την ατζέντα αυτή, και όποιος θέλει να σταματήσει την πορεία του τόπου προς την επίλυση των προβλημάτων, σας μεταφέρω επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας, και να διακόψει αυτή την πορεία και να πάει τη χώρα στις εκλογές που είναι ανεπιθύμητες για το λαό, να πάρει την ευθύνη του Φλεβάρη, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την ατζέντα της. Αυτά λέγανε.

Ξαφνικά αυτά δεν τα λένε. Γιατί δεν τα λένε; Γιατί εκείνο τον καιρό που έλεγαν για ατζέντα ήταν μια απόπειρα της Νέας Δημοκρατίας να δείξει ότι δουλεύει ως κυβέρνηση, εγώ το είχα πει προσομοίωση εργασίας. Μια κυβέρνηση του αφρού επί πεντέμισι χρόνια, μια κυβέρνηση που στηρίχθηκε στην επικοινωνία επί πεντέμισι χρόνια, ξαφνικά αντιμετωπίζει τη σκληρή πραγματικότητα.

Εγώ το παρομοιάζω, και δεν ξέρω αν το θεωρείτε επιτυχές το παράδειγμά μου, σαν τον άνθρωπο που πέφτει, πέφτει ξαφνικά και χτυπάει στο πρόσωπο, χτυπάει στο σαγόνι, έπαθε αυτό. Και συνεπώς ξέχασε και τα της πολιτικής ημερήσιας διάταξης και ο Πρωθυπουργός κατέστη ο πρώτος μεταπολιτευτικός πρωθυπουργός που παρατάει τη θέση και τις ευθύνες του δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του με εντολή του ελληνικού λαού το 2007.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Λοβέρδο, δεν τις θέλετε τελικά τις εκλογές, γιατί έχω την εντύπωση ότι φοβάστε πολύ. Βλέπω ένα άγχος για τις εκλογές …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη, δεν σας διέκοψα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ε, δεν μπορώ, θα σκάσω.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι-όχι, να σκάσετε, εμένα δεν με πειράζει, δεν θα πάθετε τίποτα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βλέπω μία τέτοια στεναχώρια …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ε, όχι και να σκάσει;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αφού μου λέει ότι θα σκάσει τώρα για ένα επιχείρημα που ακούγεται στην τηλεόραση, είναι ομιλία καθ’ υπερβολή.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι άμα δεν το πω, νομίζω ότι είναι καθ’ υπερβολή ομιλία. Δείχνετε μια στενοχώρια ότι γίνονται εκλογές. Μην στενοχωριέστε, πάντα ο λαός, εμείς στην πολιτική τα ξέρουμε αυτά, ο λαός αποφασίζει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τις συναισθηματικές καταστάσεις δεν θα τις επιβάλετε, ούτε θα τις διαγνώσετε ως ιατρός. Οι συναισθηματικές καταστάσεις …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είμαι γιατρός εγώ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό λέω, δεν μπορείτε να το κάνετε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ούτε εσείς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο συναισθηματισμός κάθε ανθρώπου, μιας παράταξης συλλογικής δηλαδή είναι, πώς να πω, φανερός από πάρα πολλές εκδηλώσεις, από τις συγκεντρώσεις της. Χθες εμείς κάναμε μία συγκέντρωση που μετά από πάρα πολλά χρόνια είχαμε πάρα πολύ κόσμο που ήρθε αυθόρμητα, πάρα πολύ κόσμο που ήρθε αυθόρμητα, όχι αυτές οι κλασικές μεταφορές ας πούμε ανθρώπων εδώ και εκεί. Λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ έχει ένα ρυθμό. Το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές τις ζητάει, τις ζητάει εδώ και πάρα πολύ καιρό.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ωραία, άρα χαίρεται.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η απάντηση και θα χαρεί περισσότερο αν ο λαός το θέλει έτσι, γιατί έχουμε 30 μέρες μέχρι τις εκλογές, την 4η Οκτωβρίου, κα Μπακογιάννη. Όμως …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ωραία, άρα χαίρεστε που γίνονται εκλογές, δεν χρειάζεται λοιπόν να ψάχνεστε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η εξήγηση ενός πρωθυπουργού, της στάσης ενός πρωθυπουργού που αφήνει τις ευθύνες του, αφήνει την καρέκλα του, αφήνει το αξίωμά του δύο χρόνια μετά τις εκλογές, είναι μία – με συγχωρείτε – στάση, κα Μπακογιάννη, που εσείς που έχετε μνήμη θα συμφωνήσετε ότι δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολιτευτική ζωή του τόπου, όπου οι εκλογές ακόμα και όταν ανεδείκνυαν οριακές πλειοψηφίες στη Βουλή – ο κ. Μητσοτάκης είχε μια τέτοια έμεινε τριάμισι χρόνια

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πάντως, κ. Λοβέρδο, αν δεν το άφηνε τώρα, θα το άφηνε σε τέσσερις μήνες. Όχι σε δύο χρόνια σε τέσσερις μήνες δεν θα είχαμε εκλογές ούτως ή άλλως;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Σαραντάκο, έχει διαφορά να ανακόπτει …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν θέλουν να το παραδεχτούν αυτό, ότι σε τέσσερις μήνες θα είχαμε εκλογές.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχει διαφορά να ανακόπτει η αντιπολίτευση ένα ρυθμισμένο κυβερνητικό έργο που προχωρά και έχει μεγάλη διαφορά μία κυβέρνηση να λέει, ελάτε εδώ, πάρτε τώρα την οικονομία για να σας αντιμετωπίζω το Μάρτη, το Φλεβάρη, τον Απρίλη, το Μάη, τον Ιούνιο του 2010 ως αντιπολίτευση …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτός είναι ο φόβος σας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για να μην χειρίζομαι εγώ, λέει η Κυβέρνηση, αυτό το πρόβλημα που είναι μια καυτή πατάτα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτός είναι ο φόβος σας κ. Λοβέρδο; Δεν είναι έτσι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς έχουμε κα Μπακογιάννη …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς το κάνουμε αυτό, διότι έχουμε ευθύνη και πρέπει και εσείς να την επιδείξετε αυτή την ευθύνη.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μπορεί να βαφτίζετε όπως οι καλόγεροι το κρέας – ψάρι, δεν έχω αντίρρηση. Το θέμα είναι τι καταλαβαίνει ο κόσμος. Ο κόσμος κατάλαβε ότι ο Πρωθυπουργός έριξε λευκή πετσέτα, εγκατέλειψε. Και αφού εγκατέλειψε μη παραιτούμενος, ώρα είναι να αφήσουμε τον κ. Λιάπη που τιμώ μία στάση ενός ανθρώπου που όταν δεν γίνεται αυτό που λέει στην πολιτική, αποχωρεί. Δεν το λέω για να τον μειώσω ή να τον προσβάλω, τον τιμώ, αλλά εν πάση περιπτώσει ας συζητήσουμε για το ποιες πρέπει να είναι αναγκαίες αλλαγές για να προχωρήσει αυτό το κράτος και αυτός ο λαός, γιατί αλλιώς δεν γίνεται. Αρκετά με την μικροπολιτική της Νέας Δημοκρατίας, δεν αντέχουμε άλλο.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εντάξει, ωραία. Λοιπόν να πούμε τώρα δύο-τρία πράγματα που νομίζω ότι μπορούμε να …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να κάνουμε ένα διάλειμμα και να το πείτε αμέσως.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Χωρίς ερώτηση θα τα πείτε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι-όχι θα κάνουμε διάλειμμα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Διάλογο κάνουμε κ. Λοβέρδο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, εντάξει, λέω.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εμείς δεν μιλάμε όμως βλέπετε, κάνετε διάλογο.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό είναι και το νόημα της πολιτικής. Νομίζω ότι τώρα πρέπει να συζητήσουμε την ουσία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ας έρθει, λοιπόν, η ώρα της πολιτικής και ας εγκαταλειφθεί η μικροπολιτική. Ποιος έλεγε ναι, ποιος έλεγε όχι, φτάνει πια τώρα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η ουσία των προτάσεων. Έχω πει ότι είναι το πιο καλοφυλαγμένο μυστικό οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως έχει κάποια σημασία κ. Λοβέρδο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για το ρεπορτάζ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι μόνο για το ρεπορτάζ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είδαμε έξι χρόνια την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι, ο ελληνικός λαός …

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μα και τον ΠΑΣΟΚ όταν πέρασε μία κρίση κ. Λοβέρδο κυριάρχησε στην επικαιρότητα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, αλλά στα δύο χρόνια εγκαταλείπει η Νέα Δημοκρατία και στις 4 Οκτωβρίου εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία. Ας ενημερώσουμε τον κόσμο όχι για τα εσωτερικά σας

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, μόνο που προσπαθείτε να βάλετε έξι χρόνια, όταν ο λαός στα τέσσερα μας ξαναεμπιστεύτηκε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ας ενημερώσουμε τη Νέα Δημοκρατία για το τι λέει το ένα και το άλλο κόμμα για τις εκλογές.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Λοβέρδο, συγνώμη που παρεμβαίνω σε αυτή τη χώρα δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει και η Νέα Δημοκρατία, μεγάλη παράταξη με εκατομμύρια ψηφοφόρους οι οποίοι ενδιαφέρονται και πονάνε και ενδιαφέρονται και για την επόμενη μέρα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αναμφίβολα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα λοιπόν το τι έλεγε η κα Μπακογιάννη ή τι λέει ο κ. Σουφλιάς ή θα της λένε της κας Μπακογιάννη και του κ. Σουφλιά, έχει σημασία μεγάλη. Η μισή Ελλάδα ενδιαφέρεται και πονάει. Εάν η κα Μπακογιάννη έχει φιλοδοξίες να γίνει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και πώς θα το, όχι θέλω να πω, λέω ένα παράδειγμαή πώς θα γίνει αυτό την επόμενη μέρα …

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Όπως συνέβαινε και επί ΠΑΣΟΚ Γιώργο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εμείς δεν ασχολούμασταν ένα χρόνο με τα δικά σας;

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μεγάλα κόμματα είστε, δηλαδή γιατί είναι κακό αυτό να ασχολούμαστε με ό,τι γίνεται στα κόμματα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Περάσαμε τόσο επώδυνες στιγμές που κατανοούμε τον άλλον όταν το περνά. Και αυτό το λέω κυριολεκτώντας …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μα εδώ δεν έχουμε μόνο μία επώδυνη στιγμή για τη Νέας Δημοκρατίας …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας μιλώ επί λόγω τιμής, κατανοώ, εκτιμώ και τιμώ και ποτέ δεν θα ήθελα να προσβάλω, ούτε θα προσβάλω, όμως λέω, αφού προκηρύχθηκαν οι εκλογές, ώρα είναι να κλείσει ο διάλογος για τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας για να ανταλλάξουμε κανένα επιχείρημα για τον τόπο.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να το κλείσω λοιπόν εγώ …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ δεν το κλείνω, εγώ θα ρωτήσω την κα Μπακογιάννη μετά το διάλειμμα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ρωτήστε με να απαντήσω.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αφήστε με να κάνουμε ένα διάλειμμα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ένας πολιτικός που θέλει να σπεκουλάρει μπορεί να αφήσει το διάλογο να γίνεται για τη Νέα Δημοκρατία.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχετε δίκιο, εντάξει, σας τιμάει αυτό, αλλά …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ δεν θέλω, το θεωρώ πολιτικά κομπογιαννίτικο.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ναι, μα δεν μπορεί να ακυρωθεί ένα θέμα όμως.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ο άλλος που είναι σε δυσκολία, άσε τον άλλον να τον ….

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Λοβέρδο, επειδή περίπου μας κάνατε παρατήρηση που ασχολούμαστε μ’ αυτά, σας υπενθυμίζω …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, καθόλου. Εγώ θα σας κάνω παρατήρηση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εμείς σας υπενθυμίσαμε ότι ένα χρόνο πέρσι δεν ασχολούμασταν με τίποτα άλλο ένα εξάμηνο, αλλά με τα δικά σας που ήσασταν και αντιπολίτευση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εσείς ξέρετε τη δουλειά σας. Βεβαίως.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με συγχωρείτε, δεν θα ασχοληθούμε με το τι γίνεται και στη Νέα Δημοκρατία; Για έναν κόσμο τριών εκατομμυρίων, ξέρω εγώ, πόσο είναι οι ψηφοφόροι.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είναι υπαρκτό πολιτικό θέμα, αυτό σας λέει ο Γιώργος.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ώρα είναι να μιλήσουμε για τον ελληνικό λαό και αυτή είναι η δική μου επισήμανση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, το καταλαβαίνω.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να σας πω, μια που μιλάτε για τη Νέα Δημοκρατία, μήπως μπορώ να παρέμβω κι εγώ;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς θα απαντήσετε μετά το διάλειμμα αμέσως για να μην σας διακόψουμε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ωραία.

(Διαφημιστικό διάλειμμα)

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με την κα Μπακογιάννη και τον κ. Λοβέρδο είμαστε εδώ και τώρα, που πρέπει να δώσω το λόγο στην κα Μπακογιάννη, θέλω να ρωτήσω το εξής. Θέλεις να το ρωτήσουμε μαζί ή μόνος μου;

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εν χορώ εννοείς να ρωτήσουμε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τι θα γίνει την επόμενη ημέρα; Ναι μεν η εύκολη διαφυγή είναι να λέτε ότι δεν συζητάω υποθετικά σενάρια, υπάρχει ένα σενάριο όμως το οποίο…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι-όχι, εγώ αηδίες δεν λέω. Η επόμενη ημέρα, οποιαδήποτε επόμενη ημέρα άμα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, όπως πιστεύω, ο Καραμανλής θα κάνει την κυβέρνησή του και θα κρίνει τα στελέχη του για τη διανομή τους. Ή σε περίπτωση που δεν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, δεν υπάρχει κανείς κατά τη γνώμη μου – και αυτή την παράταξη την ξέρω πάρα πολύ καλά, την έχω υπηρετήσει από 20 χρονών – δεν υπάρχει περίπτωση κανένας να θέσει θέμα ηγεσίας Κώστα Καραμανλή. Και πάντως εγώ που σας μιλάω, επειδή εμένα ρωτάτε, δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να αμφισβητήσω τον Καραμανλή.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι αυτό το πιστεύουμε απολύτως.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το κλείνουμε λοιπόν το θέμα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι δεν το κλείνουμε.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αν το θέσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το θέμα; Εάν πει ο ίδιος, ήδη υπάρχουν και δηλώσεις υπερκόπωσης κλπ. πει ότι εγώ είμαι 12 χρόνια Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πέντε χρόνια Πρωθυπουργός, πεντέμισι, ευχαριστώ πάρα πολύ, καλημέρα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν νομίζω, για να είμαι τελείως ξεκάθαρη, ότι θα θέσει ο Καραμανλής τέτοιο θέμα. Ο Καραμανλής θα συνεχίσει να είναι αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, είναι ένας νέος άνθρωπος, έχει οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία σε τέσσερις ή πέντε νίκες, εάν δεν νικήσει αυτή τη φορά, που δεν το πιστεύω, επαναλαμβάνω, γιατί πιστεύω ότι ο Νεοδημοκράτης, ο οποίος μας εμπιστεύτηκε θα επανέλθει, μπορεί να είναι στενοχωρημένος, μπορεί να είναι πικραμένος, αλλά τελικώς θα επανέλθει, όπως πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ίχνος δυναμικής, παρά τις ελπίδες τις οποίες στέλνει και καταγράφεται αυτό στις δημοσκοπήσεις ούτως ή άλλως, αυτό πιστεύω πολιτικά. Αλλά επειδή αυτό το θέμα μπορεί να αποτελέσει το κουτσομπολιό, το πολιτικό κουτσομπολιό, είτε των καναλιών είτε των καφενείων, το δηλώνω και δεν βλέπω και κανέναν μέσα στη Νέα Δημοκρατία – για να είμαι τελείως ξεκάθαρη – ο οποίος έχει διαφορετική άποψη από εμένα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αν παρόλα αυτά συμβεί παρά τα όσα λέτε εσείς τα στελέχη, εσείς θα είστε παρούσα την επόμενη ημέρα; Αν;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εάν συμβεί ό,τιδήποτε θα το δούμε, κ. Σαραντάκο, δεν πρόκειται να μπω σε αυτή τη λογική ούτε ένα δευτερόλεπτο αυτή τη στιγμή.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό το καταλαβαίνουμε και το σεβόμαστε αλλά έχετε εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες σας για κάτι παραπάνω; Αυτό είναι το ερώτημα. Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο κ. Καραμανλής. Εσείς δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να θέσετε θέμα, να του πει κανείς φύγε;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Οικονομέα, οι φιλοδοξίες ολονών μας είναι συλλογικές. Αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο η παράταξη χρειάζεται είναι συλλογικότητα, είναι ενότητα και είναι συστράτευση σε έναν αγώνα που μπορεί να είναι δύσκολος προεκλογικός αγώνας, αλλά μπορεί να είναι πετυχημένος.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει συμφωνώ, μα είπατε κανένας δεν πάει στη μάχη για να πεθάνει.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μπορείτε να μην κουράζεστε, μην προσπαθείτε. Δεν υπάρχει περίπτωση να πω τίποτε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το ξέρω, αλλά και εμείς όμως δεν υπάρχει περίπτωση να μην ρωτάμε. Ο φίλος σας ο κ. Λιάπης είπε ότι ορισμένοι παγίδευσαν τον Καραμανλή για ιδιοτελείς σκοπούς να πάει σε εκλογές για να χάσει, για δικά τους συμφέροντα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπε και κάτι ο κ. Λιάπης ότι χρειάζεται ψυχραιμία για τις δύσκολες μέρες που θα έρθουν και η αίσθησή μου είναι ότι δεν εννοεί για τον τόπο, εννοεί για τη Νέα Δημοκρατία.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ας πούμε αυτό που συζητιέται και στη βάση σας, στη Νέα Δημοκρατία, το εξής σενάριο, το οποίο εγώ προσωπικώς δεν το πιστεύω αλλά εν πάση περιπτώσει συζητιέται και το ξέρετε και εσείς. Ότι εάν χάσει με κάποια μεγάλη διαφορά ο…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν νομίζετε ότι είναι πάρα πολύ υποτιμητικό για έναν άνθρωπο που κέρδισε τις εκλογές που είναι δύο φορές πρωθυπουργός να ισχυρίζεται οποιοσδήποτε ότι παγιδεύεται; Δεν νομίζετε ότι όλα τα πράγματα έχουν τα όριά τους στην πολιτική; Μιλάμε για τον πρωθυπουργό της χώρας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Συμφωνώ μαζί σας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μιλάμε για τον Πρωθυπουργό που τήρησε τη στάση την οποία τήρησε στο Βουκουρέστι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ τους το έχω πει χίλιες φορές εδώ, τι είναι, μικρό παιδί είναι ο Πρωθυπουργός για να τον παγιδεύσει κάποιος;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μιλάμε για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος οδήγησε τη Νέα Δημοκρατία δύο φορές σε νίκη. Δεν νομίζετε ότι είναι πολύ υποτιμητικό να ακούγεται;

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μα εδώ έχει ακούσει τα εξ αμάξης, κα Μπακογιάννη, ο κ. Σουφλιάς, ότι οδήγησε τον Πρωθυπουργό σε αυτή την απόφαση, από τα στελέχη σας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο κ. Σουφλιάς είναι επίσης ένα στέλεχος, το οποίο χαίρει γενικής εκτίμησης και φαντάζομαι το βλέπετε και εσείς και καταγράφεται. Ας αφήσουμε την μικροπολιτική έξω από τη συζήτησή μας. Πάντοτε υπάρχει λογική του πολιτικού καφενείου, πάντοτε υπάρχει η πολιτική του πολιτικού κουτσομπολιού.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτοί σας ψηφίζουν, κα Μπακογιάννη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι δεν μας ψηφίζουν αυτοί. Αυτοί που το κάνουν αυτό…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτοί που συζητάνε και αγωνιούν, αυτοί σας ψηφίζουν.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτοί που το κάνουν αυτό είναι συνήθως άνθρωποι, οι οποίοι συμμετέχουν μέσα στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Λέτε ότι ήταν προσωπική απόφαση Καραμανλή οι εκλογές. Δεν μετράνε οι εισηγητές.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Επί της ουσίας θέλω να πω ότι σε αυτό τον αγώνα είμαστε συστρατευμένοι όλοι και γιατί είναι και πραγματικά άδικο για τους πολίτες που μας ακούν να χάνουν την ώρα τους ακούγοντάς με εμένα να σας απαντάω σε αυτές τις ερωτήσεις. Θα πρέπει να μπούμε στην ουσία του πολιτικού διαλόγου και ελπίζω να το κάνουμε αυτό τη Δευτέρα. Τουλάχιστον να μπούμε για να μπορούμε να πούμε με τον κ. Λοβέρδο πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε.

Ποιες είναι οι προτάσεις, τις οποίες έχουμε εμείς, γιατί σε τελική ανάλυση ο λαός και ψηφίζει για το χτες και τη συμπεριφορά μας αναμφισβήτητα, αλλά ψηφίζει και για το αύριο και για τις προσδοκίες του. Να του πούμε ξεκάθαρα και αληθινά τι μπορούμε να κάνουμε, τι προτείνουμε ο καθένας από εμάς. Όχι μεγάλα λόγια και ωραιοποιήσεις, τουλάχιστον εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτή τη λογική, το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει τη δική του για να μας κρίνει. Και αυτή είναι η ουσία του πολιτικού διαλόγου και – λυπάμαι που το λέω – αλλά στην Ελλάδα, δυστυχώς, όλα τα τελευταία χρόνια – και το λέω για όλους – έχει επικρατήσει η λογική της πολιτικής ίντριγκας και του κουτσομπολιού και της μικροπολιτικής, γιατί αυτό είναι πιπεράτο. Είναι πιπεράτο αν θα τσακωθώ και θα πω μια προσωπική κουβέντα με τον κ. Λοβέρδο. Είναι πιπεράτο δε αν έχω και αντιδράσεις μέσα στο κόμμα μου ακόμα περισσότερο.

Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Λοβέρδο. Είναι πιπεράτο να τσακώνονται μέσα στο ΠΑΣΟΚ, να λέει Βενιζέλος, ξέρω εγώ ο Παπανδρέου ή η Ντόρα ο Καραμανλής για να κρατήσω τα… Αυτό μπορεί να πουλάει, δεν ενδιαφέρει όμως τους πολίτες. Τους πολίτες τους ενδιαφέρει αν έχουμε ή δεν έχουμε μια πολιτική πρόταση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δυστυχώς όμως έτσι όπως καταντήσει παράγουν πολιτικές και αυτά τα φαινόμενα, κα Μπακογιάννη, αυτό είναι το θέμα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και οι συγκρούσεις μέσα στα κόμματα δεν μπορεί να μείνουν, αυτό που λέγαμε με τον κ. Λοβέρδο προηγουμένως, συγκρούσεις μέσα στα κόμματα δεν μπορούν να περνάνε από κάτω.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αλλά δεν μπορούν να είναι και η κεντρική συζήτηση του πολιτικού διαλόγου.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ συμφωνώ με την κα Μπακογιάννη, δεν μπορεί με καταθλιπτικό τρόπο να συντρίβουν και να συνθλίβουν ό,τι άλλο υπάρχει. Δηλαδή υπάρχει εξ ανάγκης και χώρος για την άλλη πολιτική που έχει να κάνει με αυτά που οι οικογένειες, οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί έχουν ανάγκη. Και η πατρίδα μας έχει ανάγκη.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είστε κόμματα εξουσίας, εσείς θα καθορίσετε την πολιτική για τις οικογένειες, τους επιχειρηματίες, τον τόπο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η ατζέντα δεν διαμορφώνεται μέσα στο κανάλι.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Προφανώς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι βέβαιο. Η ατζέντα διαμορφώνεται απέξω. Γι΄ αυτό και στο κανάλι θα γίνει συζήτηση αυτών που και έξω συζητούν, δεν θα γίνουμε τρελοί εμείς εδώ, δεν λέω κάτι τέτοιο.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μα θα μιλάμε μόνοι μας άμα γίνετε τρελοί, τι εννοείτε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όμως υπάρχει πραγματικά ανάγκη να διαμορφώσουμε χώρο και εδώ οι πολιτικοί θα κριθούμε γι΄ αυτό στο μέλλον, γιατί πολλές οικογένειες που πολλοί άνθρωποι που μας βλέπουν, σου λέει ρε φίλε εσύ συζητάς για κάτι που δεν με ενδιαφέρει.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έτσι είναι.

. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό που εσύ νοείς ως πολιτική, αν αυτό είναι πολιτική εγώ δεν την θέλω την πολιτική, δεν θα έρθω και να ψηφίσω. Το υποστήκαμε αυτό και χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κανενός κακού, σέβομαι αυτούς που προβλέπουν, τους δημοσκόπους δηλαδή, ότι τα ποσοστά της συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές, το 70%, το 72% είναι παρελθόν και θα συναντηθούμε με συμμετοχές 65% και τέτοια.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ποιοι ευθύνονται γι΄ αυτό κατά τη γνώμη σας;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οι πολιτικοί εμείς.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και εσείς.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι κα Μπακογιάννη. Οι περισσότεροι συνάδελφοί σας υπουργοί ξοδεύουν άπειρες ώρες στα τηλέφωνα….

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όλοι όσοι συμμετέχουμε στο πολιτικό γίγνεσθαι, κ. Οικονομέα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί το παιχνίδι γίνεται έτσι κ. Οικονομέα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί φταίνε. Οι περισσότεροι συνάδελφοί σας υπουργοί έχουν ξοδέψει, κ. Λοβέρδο, άπειρες ώρες στα τηλέφωνα τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον για το τι θα γίνει, πώς θα κρατήσουν την καρέκλα τους, για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έτσι δουλεύει ένα σύστημα ανίκανο και παρδαλό. Γι΄ αυτό έχουμε φτάσει και εκεί που φτάσαμε. Αν υπάρχει μια πράξη ευθύνης, θα χαρώ πάρα πολύ η ζωή να μου δώσει την ευκαιρία να είμαι και εγώ εκεί. Αν υπάρχει μια πράξη πολιτική ευθύνης, είναι αυτή που θα πει, ο πολιτικός θα το ξεκινήσει για να παρασύρει και το υπόλοιπο σύστημα, ότι το πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχει αναπτυξιακές ευκαιρίες, παρά μόνο αν αλλάξει το κράτος εκεί που αυτό συναντά την οικονομία και να σπάσει το κεφάλι του γι΄ αυτό και να φύγει από μια κυβέρνηση γι΄ αυτό, να φύγει από μια Βουλή γι΄ αυτό. Να δώσει μια μάχη αλήθειας. Ή θα κάνει αυτό και θα βρεθούν και άλλοι πολλοί για να γίνει επιτέλους αυτό που έχουμε ανάγκη. Φιλοδοξούμε στο ΠΑΣΟΚ αυτό να κάνουμε, αν ο λαός μας εμπιστευτεί, που πιστεύουμε πως θα μας εμπιστευτεί, και να παρατήσουμε τα υπόλοιπα για τη μικροπολιτική βρε αδελφέ.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είστε έτοιμοι να το κάνετε κ. Λοβέρδο, να σπάσετε το κεφάλι σας με το κράτος ειδικά, γιατί η κατηγορία που ακούγεται του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ουσιαστικά συμμετείχε στη διόγκωση του κράτους.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και είναι αλήθεια. Αν αυτό δεν συμβεί, που για μας είναι πρώτη προτεραιότητα. Αν δείτε ας πούμε μετά το Συνέδριό μας του ΄08 τα κείμενά μας και τις προτάσεις που ο Παπανδρέου καταθέτει και εμείς που αναπαράγουμε ή εμβαθύνουμε σε αυτές, θα δείτε ότι το μείζον, αν θέλετε το μεγάλο εκ των μεγάλων, είναι αυτό.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στα κείμενα όμως, στην πράξη…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα σας πω. Εμένα τι δεν μου άρεσε στον κ. Πρωθυπουργό; Σέβομαι το λειτούργημα και δεν μικρομεγαλίζω, αλλά τι δεν μου άρεσε και το λέω αυτό ως πολιτικός και ως πολίτης. Δεν μου άρεσε ότι τον Γενάρη του ’09 είπε ανασχηματίζω την κυβέρνησή μου και την ανασχηματίζω ριζικά έτσι, αλλάζει τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, μεγάλη αλλαγή, και θέτω πρώτη μου προτεραιότητα να μειώσω τη σπατάλη του κράτους. Θα σας ενημερώνω, είπε ο άνθρωπος, κάθε δύο μήνες, για το πόσο μικραίνουμε το κράτος και τι λεφτά εξοικονομώ και κάθε τέσσερις μήνες τις αλλαγές που χρειάζομαι στην παιδεία πουοι αλλαγές αυτές πασιφανώς χρειάζονται.

Πέρασαν εννέα μήνες. Κάθε δύο μήνες θα ενημέρωνε, ξαναλέω, για τη μείωση της σπατάλης, δεν ενημέρωσε ποτέ, διότι δεν έγινε καμιά μείωση του κράτους και μείωση σπατάλης. Κάθε τέσσερις μήνες θα έλεγε για την Παιδεία, καμιά αλλαγή δεν έλεγε στην Παιδεία. Πέρασαν εννέα μήνες και έρχεται κάνει ένα διάγγελμα και λέει τα ίδια. Αυτό είναι ένα κακό παράδειγμα…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να απαντήσωτώρα αφού μπαίνουμε στην ουσία;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη, ξέρω τώρα μιλώ για τον αρχηγό σας και θέλετε να τον προστατέψετε…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, όχι να μπω στην ουσία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά η ουσία ποια είναι; Και αφορά το ΠΑΣΟΚ, αφορά εμένα προσωπικά που θα είμαι ανάξιος λόγου αν κάτι τέτοιο στη Βουλή έχω σκοπό και ως καθήκον και δεν το κάνω…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, πάντως, με συγχωρείτε που διακόπτω, μην κάνετε πάντως ότι είσαστε αθώοι και εσείς στο ΠΑΣΟΚ, διότι εγώ σας θυμάμαι όταν ήσασταν υφυπουργός…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στον κ. Σαραντάκο απήντησα πριν από λίγο όταν μου λέει ότι εσείς διογκώσατε την οικονομία….

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ σας θυμάμαι ότι προσπαθήσατε ένα απλό πράγμα, κάτι λιμουζίνες είχατε βάλει στόχο τότε να φύγουν από…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το θυμάστε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πώς δεν το θυμάμαι;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το έκανα όμως.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τίποτε δεν κάνατε. Διπλασιαστήκανε οι λιμουζίνες μετά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, όχι στη δική μου θητεία…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όταν φύγατε εσείς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στη δική μου θητεία…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μην κάνετε ότι δεν έχετε καμιά ευθύνη γι΄ αυτό το πράγμα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ μπορώ να πω δυο πράγματα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ορισμένες πολυτέλειες τριτοκοσμικού χαρακτήρα τις σταμάτησα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έτσι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό να απαντήσω, κ. Λοβέρδο, γιατί νομίζω ότι είπατε τρία ουσιαστικά πράγματα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αμέσως τελειώνω.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Λοβέρδο, ας κάνουμε ένα διάλογο, όμως, δεν γίνεται να κάνουμε παράλληλους μονολόγους.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η τελευταία μου φράση είναι…

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πάντως ακούγονται και στελέχη σας που λένε να ξαναγοράσουμε πράγματα που πουλήθηκαν…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι ανάξιος λόγου ο πολιτικός – ο υποφαινόμενος πρώτα απ’ όλα – εάν στη στοχοθεσία που θέσει στον ελληνικό λαό και πάρει τη ψήφο του, φανεί όχι ανεπαρκής, μπορεί να το παλέψει και να χάσει κάτι, φανεί αντίθετος. Δηλαδή, άλλα λέω και άλλα έχω σκοπό να κάνω.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μα έχω ακούσει στελέχη σας να ζητούν να εξαναγοραστούν επιχειρήσεις που επωλήθησαν, άκουσα για τον ΟΤΕ, για την Ολυμπιακή, η θέση σας δεν ήταν…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό. Κύριε Σαραντάκο, μπορώ να πω δύο πράγματα; Καταρχήν είναι θετική η προσέγγιση του κ. Λοβέρδου θέλω να πω. Είναι δε διαφορετική από αυτή την οποία άκουσα τις δύο τελευταίες ημέρες που είμαι στα κανάλια από άλλους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ και το λέω διότι μπήκε στην ουσία σε δύο-τρία πράγματα. Είπε ο κ. Λοβέρδος αυτούς τους οκτώ μήνες δεν κάναμε κάτι, δεν μειώσαμε το κράτος. Πρώτα απ’ όλα 80 οργανισμοί καταργήθηκαν, κ. Λοβέρδο, και συγχωνεύτηκαν. Ογδόντα οργανισμοί είναι 80 Διοικητικά Συμβούλια, είναι 80 καρέκλες, είναι άνθρωποι που προκαλούσαν έξοδα. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι έφυγε η «Ολυμπιακή».

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν θα μας πείτε και ποιοι είναι αυτοί;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα σας τους δώσω γραμμένους. Τους είδατε καταρχήν στα ΦΕΚ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θέλουμε να μας τους δώσετε σε ότι αφορά, ποιο νομικό πρόσωπο και το προϊόν της εξοικονόμησης που προκύπτει.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα σας τα δώσουμε αυτά γραμμένα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς όταν καταργούσαμε ένα νομικό πρόσωπο το λέγαμε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αλλά, κ. Λοβέρδο, δεν σας διέκοψα, αφήστε με να τελειώσω.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παρακαλώ, κα Μπακογιάννη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Διαφωνείτε με την «Ολυμπιακή»κ. Λοβέρδο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν διαφωνώ σε τι;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Διαφωνείτε με την αποκρατικοποίηση της «Ολυμπιακής»;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Την ολοκληρώσατε;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως την ολοκληρώσαμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχετε ρυθμίσει τα θέματα του προσωπικού της «Ολυμπιακής»;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως ολοκληρώσαμε και το ξέρετε πάρα πολύ καλά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη, δεν θέλω να σας προσβάλω. Και στην πρώτη τετραετία και στη δεύτερη…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το ξέρετε πάρα πολύ καλά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θέλω να τελειώσουμε τη συζήτηση πάρα πολύ καλά όπως ξεκινήσαμε. Δεν έχετε ολοκληρώσει τις κανονιστικές πράξεις ρύθμισης των θεμάτων του προσωπικού. Κάνετε εκλογές με ανεύθυνο τρόπο, θα αφήσετε, υπάρχουν προβληματισμοί και στην εταιρεία που ανέλαβε και στο προσωπικό.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Λοβέρδο, σας ενοχλεί.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, κα Μπακογιάννη, να μάθετε, ξέρετε βέβαια, αλλά να μην καλύπτετε αυτά τα οποία δεν κάνατε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σας ενοχλεί διότι 20 χρόνια κρατήσατε…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Διαλύσατε τον εθνικό αερομεταφορέα…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Λοβέρδο, θα με κάνετε να υψώσω τον τόνο της φωνής μου;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι δεν πρέπει να το κάνουμε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μην το κάνετε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι μην το κάνετε και εσείς.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα προσπαθώ να μιλήσω και να ολοκληρώσω. Εγώ δεν σας διέκοψα και εσείς ενοχλείστε μόλις σας λέω πέντε αλήθειες.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παρακαλώ. Να πείτε αν ολοκληρώθηκε η αγοραπωλησία και αν εφαρμόζεται το προϊόν του νόμου που ψηφίσατε στη Βουλή. Γίνεται, κα Μπακογιάννη;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι κ. Λοβέρδο, γίνεται.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλώς, θα πάρω το λόγο μετά.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και κάναμε εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης κάτι το οποίο κανείς δεν πίστευε. Κανείς δεν πίστευε πως θα ήταν δυνατόν μέσα σε αυτή την κρίση, που άγγιξε και τις αεροπορικές εταιρείες να υπάρξει αποκρατικοποίηση και να κλείσουμε ένα θέμα, το οποίο ταλάνιζε τις κυβερνήσεις σας επί 20 χρόνια, όπου είχατε ξεκινήσει 20 χρόνια να ισχυρίζεστε ότι θα προσπαθείτε να κάνετε εξυγίανση και όπου οι φόροι των ελλήνων πολιτών πήγαιναν σε μια γάγγραινα που ονομαζόταν «Ολυμπιακή». Το κάναμε, εσείς δεν είχατε ούτε το θάρρος να πείτε ότι συμφωνείτε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή, συγνώμη, στις εκλογές θα πάτε με αυτό το επιχείρημα ότι δώσατε την «Ολυμπιακή»;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με ρώτησε τι κάναμε τους οκτώ τελευταίους μήνες για να μειώσουμε. Προχωρώ και λέω ότι αυτούς τους τελευταίους οκτώ μήνες πράγματι και άμα δείτε τα στοιχεία, θα δείτε ότι αυξήθηκαν οι δαπάνες σε συγκεκριμένους τομείς. Ρώτησα και χτες και ρωτάω και σήμερα, διαφωνείτε ότι μέσα στην οικονομική κρίση χρειαζόταν στήριξη το τουριστικό προϊόν; Διαφωνείτε ότι χρειαζόντουσαν στήριξη οι άνεργοι, οι οποίοι προστέθηκαν λόγω της κρίσης; Διαφωνείτε ότι έπρεπε να προχωρήσουμε σε πακέτα στήριξης των μικρομεσαίων; Διαφωνείτε στα θέματα, τα οποία μπορούσαν να έχουν τη γενικότερη συναίνεση ολόκληρου του ελληνικού λαού; Αλλά διαφωνήσατε, κ. Λοβέρδο, και διαφωνήσατε για μικροκομματικούς και πολιτικούς λόγους.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ωραία, αν ανοίγουμε τέτοια θέματα, δεν θα τελειώσουμε ούτε μεθαύριο. Όμως, κα Μπακογιάννη, με συγχωρείτε πάρα πολύ, εγώ έχω την αίσθηση και σας μεταφέρω αυτό που λέει η βάση σας, ότι το πρόβλημά σας σαν κυβέρνηση είναι ηθικό πρόβλημα και δεν είναι για το αν δώσατε την «Ολυμπιακή» ή όχι. Είναι ηθικό και πολιτικό το πρόβλημα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Οικονομέα, σας παρακαλώ, μην ακυρώσουμε μια συζήτηση που μόλις πήγε να ανοίξει. Παρότι διαφωνώ χαίρομαι πολύ που συζητάμε αυτά τα θέματα. Μην ξαναμπούμε πάλι στα θέματα…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Λοβέρδο, δεν γίνεται όμως να συζητάμε για την «Ολυμπιακή».

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό, η επανίδρυση του κράτους, έχετε απολύτως δίκιο αν θέλετε να με ρωτήσετε, δεν προχώρησε με τους ρυθμούς, τους οποίους θα θέλαμε, ναι. Είναι αλήθεια όμως…

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν προχώρησε σχεδόν καθόλου, τι εννοείτε; Το γρηγορόσημο το σταματήσατε;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με συγχωρείτε, κ. Σαραντάκο. Να σας πω εγώ ένα απλό παράδειγμα, στο δικό μου υπουργείο. Σήμερα το δικό μου υπουργείο έκανε μια τεράστια προσπάθεια να είναι online με τα προξενεία του, να έχει μια άμεση επαφή. Η Κοινωνία της Πληροφορίας σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα προχώρησε πολύ.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στις πολεοδομίες έχετε πάει;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Στην Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, επειδή ξέρω να σας μιλήσω, μπορώ να σας μιλήσω και πολύ συγκεκριμένα για το Δήμο της Αθήνας. Υπάρχουν θετικά και υπάρχουν και αρνητικά….

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μια φράση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Λοβέρδο, μας πιέζουν οι συνεργάτες ότι πρέπει να φύγετε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το ξέρω, το καταλαβαίνω, εγώ μόνο μια φράση θέλω να πω.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μια φράση ο κ. Λοβέρδος.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τα ΚΕΠ είναι…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με συγχωρείτε τα ΚΕΠ επί ΠΑΣΟΚ εξαγγέλθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας υλοποιήθηκαν. Σήμερα όλες οι δουλειές που γίνονται στα ΚΕΠ είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Σαραντάκο, κ. Οικονομέα, εγκαινίασα εγώ ως υπουργός τρία με τέσσερα ΚΕΠ το καλοκαίρι του 2003.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν έχετε δίκιο σε αυτό, δεν έγινε επί Νέας Δημοκρατίας… Και επί ΠΑΣΟΚ λειτουργούσαν.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ναι ακριβώς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ εγκαινίασα τρία με τέσσερα, θυμάμαι το καλοκαίρι του 2003.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγκαινιάστηκαν επί ΠΑΣΟΚ, η εφαρμογή τους άρχισε επί Νέας Δημοκρατίας….

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μια φράση σας παρακαλώ. Έχουμε επανίδρυση του κράτους ως κεντρικό σύνθημα, με το οποίο η Νέα Δημοκρατία κερδίζει εκλογές το 2004. Μείωση σπατάλης κλπ. Έχουμε σε πέντε χρόνια 600 νέες υπηρεσίες που δημιουργούνται στο Δημόσιο επί Νέας Δημοκρατίας, 600. Και μάλιστα έχουμε και το τραγελαφικό. Βγαίνει ο Πρωθυπουργός και λέει μείωση του κράτους ως κεντρικός στόχος του ανασχηματισμού του ’09 και η Βουλή μετά από δέκα μέρες ψηφίζει τέσσερα με πέντε καινούργια νομικά πρόσωπα και υπηρεσίες. Αυτό είναι απαράδεκτο και πρωτοφανές. Άλλα έλεγε ο Πρωθυπουργός ως Πρωθυπουργός του αφού και άλλα έλεγε στην πράξη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πού τον βρήκατε τον αριθμό των 600, κ. Λοβέρδο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τόσα έγιναν και έχουμε καταθέσει και μάλιστα σχετική…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Για φέρτε μας τα γραμμένα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γραμμένα και σε ερώτηση την οποία έχει απαντήσει ο υπουργός σας των Εσωτερικών.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι φέρτε μας γραμμένα γιατί το ζητώ ευθέως.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Παρακαλώ, δεν γίνεται να συζητάμε εξειδικευμένα θέματα γιατί…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεύτερον. Μιλάμε για την «Ολυμπιακή», μια«Ολυμπιακή», την οποία επί πεντέμισι χρόνια την έκαναν κουρέλι, όχι ότι ήταν καλή, αλλά την απαξίωσαν κάτω – κάτω…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Φωνάζει ο κλέφτης, για όνομα του Θεού. Έλεος.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είναι καλή λέξη αυτή.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Παροιμία είναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, αλλά εντάξει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Παροιμία είναι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλά, μην παρεξηγείστε. Παροιμία είναι που ισχύει δυστυχώς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όλες οι κυβερνητικές παρατάξεις στην Ελλάδα δεν χειρίστηκαν καλά την «Ολυμπιακή». Την πήγατε όσο πιο κάτω δεν γινόταν και αφού κάνατε την απόπειρα…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το πετύχαμε κ. Λοβέρδο. Δεν σας αρέσει αλλά το πετύχαμε. Και στη δυσκολότερη στιγμή.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αφού κάνατε την απόπειρα της πώλησης, πριν αυτή ολοκληρωθεί, γιατί ολοκληρώνεται τέλος του Σεπτεμβρίου, δεν έχετε ρυθμίσει ούτε το τι θα γίνει με την εταιρεία που αναλαμβάνει, ούτε τα θέματα του προσωπικού της«Ολυμπιακής» …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχει παράπονα το προσωπικό της «Ολυμπιακής»; Για το αντίθετο μπορούμε να κατηγορηθούμε κ. Λοβέρδο, για ειδική μεταχείριση του προσωπικού της «Ολυμπιακής». Και το ξέρετε πολύ καλά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε είναι: 1η Οκτωβρίου εκκινεί η λειτουργία του νόμου έτσι όπως ψηφίστηκε; Όλα πάνε καλά ή χρειάζεται να παραιτηθείτε κυβερνητικά τώρα εν μέσω εκλογών για να ρυθμίσετε θέματα;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είκοσι χρόνια παλεύετε εσείς κ. Λοβέρδο. Είκοσι χρόνια και μας λέτε εμάς που το τελειώσαμε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εκείνο, κ. Οικονομέα, που θα ήθελα και μακάρι κάποτε να γίνει, όταν ο Σημίτης παρέδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου είπαν, εμείς κάναμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εμείς κάναμε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, εμείς κάναμε τις υποδομές που κάναμε, κλείσαμε…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Λοβέρδο, μας πιέζουν οι συνεργάτες σας, πρέπει να φύγετε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και η Νέα Δημοκρατία στα πεντέμισι χρόνια τι, ο Πρωθυπουργός και τα στελέχη της; Ένα πράγμα που έκαναν αντάξιο των προηγούμενων κυβερνήσεων που αν κάθε τετραετία γινόταν, η Ελλάδα θα ήταν Ολλανδία αυτή τη στιγμή.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ θέλω από την κα Μπακογιάννη να μας πει μια τελευταία κουβέντα, να μη χάσουμε και τα έθιμα. Να μου πει ένα λάθος που κάνανε, αν κάνατε κανένα λάθος.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως κάναμε λάθη.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί η αυτοκριτική μπορεί να είναι εύκολη, να λέμε και εμείς κάναμε λάθη.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν ήμασταν όλοι τέλειοι που λέει και…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι ένα λεπτό, κ. Οικονομέα…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κάνατε κανένα λάθος;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως κάναμε λάθη και δεν υπάρχουν αλάνθαστες κυβερνήσεις και εγώ εδώ σε αυτό το τραπέζι πάρα πολλές φορές έχω συζητήσει μαζί σας και αδυναμίες που παρουσιάστηκαν και λάθη που παρουσιάστηκαν.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι αλλά τώρα πάτε στην προεκλογική μάχη και τα εξωραΐζετε όλα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, καθόλου δεν τα εξωραΐζω. Και ακριβώς όταν λέμε ότι θα κάνουμε μια αληθινή προεκλογική περίοδο, παρουσιάζοντας τα συν και τα πλην και τις αδυναμίες τις δικές μας…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει αν μιλήσουμε για την «Ολυμπιακή» στην πολιτική περίοδο θα χάσουμε το νόημα, το οποίο νόημα κατά τη γνώμη μου είναι και πολιτικό και ηθικό.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Η εφαρμοσμένη πολιτική είναι αυτή που μετράει. Κανένας από τους πολίτες που μας ακούει σήμερα δεν έχει κέφι να ακούσει τίποτε άλλο παρά από το πώς θα τον αγγίξει η πολιτική.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πολλοί από τους ψηφοφόρους σας πιστεύουν ότι τους προδώσατε, ότι δεν τηρήσατε τις εξαγγελίες σας. Αυτό το εισπράττετε και εσείς, δεν μπορεί να μην το εισπράττετε. Γι΄ αυτό είναι θυμωμένοι και γι΄ αυτό είναι απογοητευμένοι. Δεν θυμώνουν για την «Ολυμπιακή», θυμώνουν γιατί τους δημιουργήσατε την αίσθηση ότι τους προδώσατε, σαν κυβέρνηση εννοώ.

,ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καταρχήν δεν το δέχομαι αυτό και δεν σας επιτρέπω κιόλας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ σας λέω τι λέει η βάση σας. Σαν κυβέρνηση, το είπα πέντε φορές.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ δεν πρόδωσα κανέναν και δεν δέχομαι και τέτοιου είδους κουβέντες. Μπορεί να είχαμε αδυναμίες…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σαν κυβέρνηση, το είπα δέκα φορές κα Μπακογιάννη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είμαστε μια πολύ μεγάλη παράταξη, μπορεί να υπήρξαν αδυναμίες, μπορεί να υπήρξαν προβλήματα, μπορεί να υπήρξαν άνθρωποι, οι οποίοι μας απογοήτευσαν όλους, μπορεί να υπήρξαν πολιτικές που δεν πετύχαμε, αλλά δεν δέχομαι ούτε ότι προδώσαμε τις αρχές και τις αξίες μας, ούτε ότι δεν δώσαμε συνεχώς μάχη γι΄ αυτές. Και δεν δέχομαι επίσης μια προσέγγιση, η οποία προέρχεται τώρα από τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι ο Σημίτης παρέδωσε μια Ελλάδα, η οποία ήταν καταπληκτική, ότι ο ελληνικός λαός είχε…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ότι ο ελληνικός λαός είχε τρελαθεί το 2004 και ψήφισε εμάς…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μια διακυβέρνηση είναι συν και πλην, εμείς δώσαμε συν, η Νέα Δημοκρατία τί παραδίδει στη λαϊκή κυριαρχία; Τί παραδίδει; Ένα συντρίμμι, κα Μπακογιάννη, το οποίο σας κάνει να λέτε επειδή …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλά, κ. Λοβέρδο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μια χώρα σε παρακμή, η οποία πρέπει να…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Παρακαλώ, κ. Λοβέρδο. Κυρία Μπακογιάννη, είναι σεβαστό που δεν το δέχεστε, εγώ σας μετέφερα απλώς τι λένε οι ψηφοφόροι σας…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε κύριε, μπορείτε και οι τρεις να έχετε τις απόψεις σας …

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι επειδή είπατε σε εμένα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και να είμαστε 3-1. Η ουσία της υποθέσεως…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, δεν είμαστε 3-1. Το 85% των ψηφοφόρων σας πιστεύει ότι αφήσατε ατιμώρητα τα σκάνδαλα. Αυτό είτε το δέχεστε εσείς είτε δεν το δέχεστε – είναι έτσι. Επειδή μου κάνατε παρατήρηση.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το 85% των ψηφοφόρων δεν λέει ότι αφήσαμε ατιμώρητα τα σκάνδαλα, δεν προέχει από καμιά δημοσκόπηση αυτό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά, πριν από το καλοκαίρι, πριν από τις ευρωεκλογές αυτό…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν δέχομαι με τίποτε αναληθείς ισχυρισμούς και δεν δέχομαι επίσης ότι μπορεί κάποιος να χρεώνει σε μια παράταξη την οποιαδήποτε μεμονωμένη αδυναμία κάποιων στελεχών. Και δεν πρόκειται να το δεχτώ ποτέ, για να είμαστε ξεκαθαρισμένοι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όταν την ανέχεται η κυβέρνηση, τη χρεώνεται δυστυχώς.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν το ανέχεται η Κυβέρνηση, αυτή η Κυβέρνηση έχει οδηγήσει στους εισαγγελείς τα θέματα, αυτή η Κυβέρνηση δεν τα κουκούλωσε, με αυτή η Κυβέρνηση εξετάζει η δικαιοσύνη τα θέματα. Αλλά δεν είσαστε και εσείς και κανένας από εσάς, οι οποίοι βγάλατε όλα τα συμπεράσματα πριν καν αρχίσουν οι δίκες, πριν καν κατηγορηθεί κάποιος σε ένα κράτος δικαίου, όπου τους έχετε βγάλει ενόχους και τους έχετε κρεμάσει στα μανταλάκια;

Υπάρχουν όρια και αυτά τα όρια πρέπει να μπουν και στην πολιτική. Και αν θέλετε να κάνουμε πολιτική με τέτοιους όρους κάνετε λάθος. Το μόνο πράγμα με το οποίο γίνεται από εκεί και πέρα είναι να απαξιώνετε ένα πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Εγώ δεν το δέχομαι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, ενώ εσείς όταν λέγατε αρχιερέα της διαπλοκής, η κυβέρνησή σας, τον Σημίτη είχε βγει η Δικαιοσύνη και τον είχε κάνει ένοχο ή όταν λέγατε για κλέφτες του ΠΑΣΟΚ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θεωρώ, θέλετε να σας πω κάτι, κ. Οικονομέα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μα με συγχωρείτε, γιατί αυτό έχετε δίκιο, οι πολιτικοί είναι που τα κάνετε…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ δεν είπα ποτέ αρχιερέα της διαπλοκής τον Σημίτη…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς δεν το είπατε, το ξέρω.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Διότι ποτέ δεν θεωρώ ότι στην πολιτική καριέρα, μπορεί ένας άνθρωπος να ονοματίζει τον οποιοδήποτε πολιτικό αν δεν έχει δικαστικές αποφάσεις και δεν είναι βέβαιος.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Προς τιμήν σας. Να σας θυμίσω εγώ ποιοι τον λέγανε αρχιερέα της διαπλοκής; Θέλετε να σας το θυμίσω εγώ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Οικονομέα, τι ωραία που το θυμίσατε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Υπήρχε κεντρική πράγματι τοποθέτηση εκείνη την εποχή μέσα στονοίστρο της προεκλογικής…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μην τα βάζετε μαζί μας, λοιπόν. Εγώ σας τα λέω γιατί δεν σας αφορά εσάς προσωπικά αυτό, αλλά δεν μπορείτε όμως να κλείνουμε και τα μάτια…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ έρχομαι και λέω ότι στο πολιτικό σύστημα κάποτε θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Συμφωνώ μαζί σας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ότι όλες αυτές οι υπερβολές από οπουδήποτε και αν ακούγονται, τελικώς βλάπτουν όλους. Εγώ λοιπόν είμαι έτοιμη να απαντήσω και να απολογηθώ για πράξεις της Νέας Δημοκρατίας ή και για παραλείψεις βεβαίως, εννοείται, διότι αυτή είναι η δουλειά μου, είμαι έτοιμη όμως να υπερασπιστώ και τον αγώνα που κάναμε όλα αυτά τα πεντέμισι χρόνια και δεν δέχομαι την απαξίωση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και σας τιμάει αυτό. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλή σας μέρα, να είστε καλά.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Καλημέρα, να είστε καλά εσείς.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο