Στην Ηρώ Πέτσα.
Παίρνει μέρος ο ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Η. ΠΕΤΣΑ: Στο σημείο αυτό να καλησπερίσουμε τους αποψινούς προσκεκλημένους μας. Είναι η κα Ντόρα Μπακογιάννη, υποψήφια βουλευτής της Α’ Αθήνας με την Νέα Δημοκρατία. Καλησπέρα σας, κα Μπακογιάννη.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλησπέρα σας.
Η. ΠΕΤΣΑ: Και ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής. Καλησπέρα σας, κ. Παπακωνσταντίνου.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα.
Η. ΠΕΤΣΑ: Μπήκαμε ήδη στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα. Κυρία Μπακογιάννη, εκτιμάτε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να πετύχετε την ανατροπή των δημοσκοπικών προβλέψεων που μέχρι τώρα έδιναν τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καταρχάς, δεν είμαστε στο ίδιο σημείο που σταμάτησαν οι δημοσκοπήσεις. Έχει παρέλθει ήδη μία βδομάδα, έχουν υπάρξει δύο debate τα οποία είχαν ένα ειδικό βάρος και ένα ειδικό ενδιαφέρον. Και αυτό που διαπιστώνουμε και διαπιστώνει ο καθένας, όταν κάνει και το δικό μου προεκλογικό αγώνα, είναι ότι η συσπείρωση στη Νέα Δημοκρατία ανεβαίνει καθημερινά.
Και η απάντησή μου είναι ναι, πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε την ανατροπή των δημοσκοπήσεων, διότι πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός τώρα που καλείται πλέον να επιλέξει, θα επιλέξει το συγκεκριμένο έναντι του ασαφούς.
Η. ΠΕΤΣΑ: Δηλαδή, κα Μπακογιάννη, ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την αναμέτρηση;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε, εγώ πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε ένα διαφορετικό προεκλογικό αγώνα απ’ αυτόν τον οποίο συνηθίζεται γενικώς σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας. Τόλμησε να βγει μπροστά, να πει τα πράγματα με το όνομά τους, να πει και δυσάρεστες αλήθειες, να προετοιμάσει τους πολίτες για δύο δύσκολα χρόνια, τα οποία όμως θα είναι απαραίτητα εάν θέλουμε να βγούμε στο ξέφωτο, λέγοντας συγκεκριμένα πράγματα.
Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ έμεινε στην παλαιά μέθοδο που συνηθίζεται στην προεκλογική περίοδο, να τάζουμε λαγούς με πετραχήλια, να είμαστε τελείως ασαφείς, να μη μιλάμε για τη φορολογία, να φέρνουμε παραδείγματα – ο κ. Παπακωνσταντίνου φαντάζομαι θα με διορθώσει τώρα – εισοδημάτων άνω των 150 χιλιάδων ευρώ, ακινήτων ενός εκατομμυρίου κλπ, χωρίς να μιλάει γι’ αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνει για να μπορέσει να βγάλει τη χώρα απ’ την κρίση.
Και εγώ πιστεύω ότι και σήμερα κακώς το ΠΑΣΟΚ αρνείται το διάλογο. Κακώς κλείνουν τον πρόεδρό τους και δεν του επιτρέπουν να δώσει καμία συνέντευξη, για να μην κάνει το λάθος αυτή την εβδομάδα. Αφήστε, κ. Παπακωνσταντίνου, τον πρόεδρό σας να απαντήσει στα ερωτήματα των Ελλήνων. Πρέπει, στο κάτω-κάτω της γραφής, όταν θα πάνε την Κυριακή στις κάλπες, να ξέρουν τι τους περιμένει από το ΠΑΣΟΚ. Εμείς τι θα κάνουμε ως Νέα Δημοκρατία το είπαμε.
Η. ΠΕΤΣΑ: Θεωρείτε, κα Υπουργέ, ότι η αλήθεια είναι ένα ελκυστικό στοιχείο και είναι αυτό που θα κάνει τον ψηφοφόρο, έστω και τον αναποφάσιστο, της τελευταίας στιγμής, να προτιμήσει να ρίξει ψήφο στο κόμμα σας;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα σας πω κάτι. Η κα Μέρκελ ακολούθησε την ίδια πολιτική στη Γερμανία. Δύσκολη και μάλιστα μέχρι προχθές το βράδυ, γιατί εμένα ο συνάδελφός μου ο υπουργός Εξωτερικών ο Γερμανός ο οποίος είναι ο πρόεδρος της SPD, μου έλεγε ότι πίστευαν ότι θα καταφέρουν να πάνε έτσι τα ποσοστά των δύο κομμάτων, ώστε να υποχρεωθεί να κάνει η κα Μέρκελ το μεγάλο συνασπισμό.
Τελικώς οι Γερμανοί προτίμησαν τις καθαρές λύσεις, την καθαρή προοπτική. Εμπιστευτήκαν δηλαδή την Άνκελα Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, για μία πολιτική η οποία είναι καθαρή, η οποία θα τους βγάλει απ’ την κρίση, θα τους βγάλει από τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει μεταπολεμικά η Γερμανία, αλλά η οποία είναι συγκεκριμένη. Δεν πιστεύω ότι μέσα στην κρίση ο κόσμος θα εμπιστευτεί νεφελώματα, ασάφειες και υποσχέσεις με κρυφές ατζέντες.
Η. ΠΕΤΣΑ: Να πάω τώρα στον κ. Παπακωνσταντίνου. Ακούσατε, κ. Παπακωνσταντίνου, η κα Μπακογιάννη, όπως και η Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζει ότι πείθει ολοένα και περισσότερο τους πολίτες για την αλήθεια των θέσεών της, εκφράζοντας αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα. Εσάς, η δική σας εικόνα ποια είναι;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άκουσα πολύ φρόνιμα την κα Μπακογιάννη, δεν τη διέκοψα. Καταρχάς μία παρατήρηση για τη Γερμανία. Υποθέτω πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα ήθελε να έχει τα ποσοστά της κας Μέρκελ: 33% πήρε η κα Μέρκελ στις εκλογές αυτές. Κάνει βεβαίως συνασπισμό κεντροδεξιό, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει αυτοδυναμία με το χαμηλό αυτό ποσοστό.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν συνηθίζεται η αυτοδυναμία στη Γερμανία, το ξέρετε αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ας αφήσουμε τη Γερμανία, την κα Μέρκελ και πάμε στα δικά μας. Η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή έχει ένα πολύ βασικό πρόβλημα και είναι ανυπέρβλητο. Και αυτό είναι ότι εμφανίζεται και ζητάει μία τρίτη ευκαιρία από τους έλληνες πολίτες, όταν έχουν μεσολαβήσει τα συγκεκριμένα πέντε χρόνια που έχουν μεσολαβήσει.
Όταν επιχειρεί να πει στους έλληνες πολίτες ότι για όλα τα δεινά που έχουμε αυτή τη στιγμή στην οικονομία, στους θεσμούς, στα κοινωνικά θέματα, για όλα αυτά φταίει η κρίση και, όταν δεν φταίει η κρίση, φταίει το ΠΑΣΟΚ. Οι έλληνες πολίτες ξέρουν όμως ότι για παράδειγμα οι πέντε προϋπολογισμοί έπεσαν έξω και οι πέντε, όχι ένας ή δύο. Η χώρα μπήκε σε επιτήρηση δύο φορές πριν την κρίση. Τα σκάνδαλα και η διαφθορά δεν έχουν να κάνουν με τη διεθνή κρίση. Άρα, ο Έλληνας πολίτης έχει ένα πολύ καθαρό δίλημμα μπροστά του. Δεν είναι ο δρόμος της αρετής…
Η. ΠΕΤΣΑ: Αυτά είναι, κ. Παπακωνσταντίνου, τα σημεία που θεωρεί το ΠΑΣΟΚ ότι υπερέχει έναντι της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή την προεκλογική αναμέτρηση;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Λόγω προτέρου εντίμου βίου.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εμείς λέμε ότι μπροστά του ο έλληνας πολίτης έχει το εξής δίλημμα. Είναι ευχαριστημένος απ’ την πορεία των τελευταίων πεντέμισι ετών; Εάν ναι, θα ψηφίσει Κώστα Καραμανλή και Νέα Δημοκρατία. Εάν δεν είναι, μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε ένα κόμμα, το οποίο είναι μπροστά του με ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου από τη χώρα.
Γιατί ξέρετε, άκουσα και χθες πάλι τον κ. Καραμανλή να λέει «έχουμε σχέδιο». Διάβασα την ομιλία του. Δεν υπάρχει τίποτα. Δεν υπάρχει σχέδιο. Διότι είναι προφανές ότι δεν είναι σχέδιο εξόδου από την κρίση το πάγωμα των μισθών. Να είμαστε σοβαροί. Δεν μπορεί να είναι σχέδιο για το που θα πάει η χώρα, ότι θα πατάξουμε τη σπατάλη και τη φοροδιαφυγή και θα κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές, όταν η σπατάλη αυξήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, η φοροδιαφυγή αυξήθηκε και διαρθρωτικές αλλαγές στο πως λειτουργεί το κράτος, στο πως είναι η παιδεία μας, στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δεν είδαμε.
Άρα, λοιπόν, ο κόσμος χρειάζεται μία νέα πορεία. Εμείς γι’ αυτό δεσμευόμαστε και ερχόμαστε μπροστά του με πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Λέμε για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα 100 ημερών με πέντε νομοσχέδια. Εγώ θα ήθελα να θυμηθούμε όλοι μαζί πότε στο παρελθόν ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, κατέθεσε ένα τόσο συγκεκριμένο σχέδιο, με νομοσχέδια, τα οποία θα υλοποιήσει, θα φέρει στη Βουλή για ψήφιση, μέσα στις πρώτες 100 μέρες.
Λέμε για αλλαγές στο κράτος. Μιλάμε για συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα βελτιωθεί όχι απλώς το δημοσιονομικό, αλλά ζητήματα διαφάνειας, αξιοκρατίας. Θα ξανάρθει αυτή η εμπιστοσύνη του κράτους στον πολίτη.
Η. ΠΕΤΣΑ: Πάντως, κ. Παπακωνσταντίνου, επιτρέψτε μου να σας πω ότι η Νέα Δημοκρατία σας κατηγορεί ότι δεν δημοσιοποιείτε ακριβώς τους τρόπους που θα φορολογήσετε τους πολίτες, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πολύ συγκεκριμένο πάνω σε αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είμαστε απολύτως συγκεκριμένοι και πρέπει να σας πω το εξής: Σήμερα για πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία έβγαλε και ένα «θετικό» σποτ, γιατί μέχρι τώρα όλα τα σποτ της Νέας Δημοκρατίας ασχολούνταν με το ΠΑΣΟΚ. Μας έλεγαν τι δεν κάνει σωστά το ΠΑΣΟΚ και τι απ’ αυτά που λέει το ΠΑΣΟΚ δεν ισχύουν.
Για πρώτη φορά σήμερα αποκαλύφθηκαν. Έβγαλαν ένα σποτ το οποίο λέει θα παγώσουμε τους μισθούς στους υψηλόμισθους. Ξέρετε ποιοι είναι οι υψηλόμισθοι για τη Νέα Δημοκρατία; Είναι ο δημόσιος υπάλληλος που παίρνει πάνω από 1.700 ευρώ το μήνα. Αυτός είναι ο υψηλόμισθος. Και βεβαίως υποθέτουμε ότι αυτός είναι και ο υψηλόμισθος του ιδιωτικού τομέα, διότι δίνει και ένα σήμα το κράτος όταν παγώνει τους μισθούς.
Εμείς λέμε ότι από την ύφεση βγαίνεις τονώνοντας την οικονομία. Δεν έχει βγει ποτέ καμία οικονομία αφαιρώντας πόρους απ’ την οικονομία, παγώνοντας τους μισθούς και αυξάνοντας τους φόρους. Είναι μία συνταγή καταστροφής. Και οι έλληνες πολίτες το ξέρουν αυτό και γι’ αυτό δεν πρόκειται να δώσουν εμπιστοσύνη και πάλι στη Νέα Δημοκρατία, όπως τους τη ζητάει.
Η. ΠΕΤΣΑ: Να έρθω όμως τώρα στην κα Μπακογιάννη.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να ρωτήσω κάτι εγώ στο μεταξύ; Κύριε Παπακωνσταντίνου, σας ακούω με πολύ μεγάλη προσοχή όλες αυτές τις μέρες και μιλάω με έναν άνθρωπο που είναι πεπειραμένος και είστε και ευρωβουλευτής και άρα έχετε μία σαφή αίσθηση τι γίνεται στην Ευρώπη.
Όταν θα πάτε στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες, για να διαπραγματευτείτε, όπως λέτε με επιτυχία, γιατί έχετε εμπειρία, τι ακριβώς θα πείτε στον κ. Αλμούνια που σας έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει να σοβαρευτείτε εγκαίρως διότι δεν έχετε το άλλοθι της άγνοιας;
Θα του πείτε του κ. Αλμούνια ότι εμείς μέσα σε 100 μέρες θα δώσουμε 3,5 δισ., θα αναθερμάνουμε την οικονομία, δεν θα φορολογήσουμε κανέναν, αλλά θα του βρούμε τα χρήματα από κάπου.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υποθέτω πως το ερώτημά σας δεν είναι ρητορικό.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Διότι κάποια στιγμή είναι ωραία τα μεγάλα λόγια, αλλά νομίζω ότι χρωστάμε σε αυτούς τους πολίτες που μας ακούν να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι. Εγώ τη λογική των 100 ημερών, των τριών δισεκατομμυρίων τα οποία θα αναθερμάνουν την οικονομία, τη βρίσκω – επιτρέψτε μου να πω – στα όρια του κωμικού.
Και χρωστάτε μία σοβαρότερη κουβέντα σε αυτούς τους πολίτες και νομίζω ότι δεν μπορούμε να τους υποτιμάμε σε αυτό το σημείο. Κάποια στιγμή εμείς είπαμε…
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Μπακογιάννη, θέσατε κάποια ερωτήματα, να απαντήσω;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μια στιγμή, να τελειώσω τη φράση μου. Εμείς είπαμε, κ. Παπακωνσταντίνου, ότι θεωρούμε ότι δεν θα αυξηθούν οι μισθοί αυτών των υπαλλήλων, πχ μέχρι το ποσό το οποίο είπαμε. Και είπαμε ότι θα δώσουμε τα επιδόματα στους χαμηλόμισθους όπως το έχουμε κάνει και φέτος. Εσείς, πού τον βάζετε τον υψηλό μισθό; Πού βάζετε το εισόδημα το μεσαίο, το μικρό, το μεγάλο; Πέστε μου, κ. Παπακωνσταντίνου, γιατί θα σκάσω απ’ την αγωνία.
Η. ΠΕΤΣΑ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, έχετε το λόγο.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Μπακογιάννη, ξέρετε τι είναι κωμικό; Κωμικό είναι να μην ξέρει ο έλληνας πολίτης που είναι το έλλειμμα αυτή τη στιγμή. Γιατί ακούμε εντελώς διαφορετικά στοιχεία εδώ και καιρό. Το έλλειμμα αλλάζει κάθε βδομάδα. Ακούσαμε για πρώτη φορά το νούμερο 6% στο πρακτορείο Blοοmberg από τον υπουργό Οικονομίας. Αυτό είναι κωμικό. Ένας υπουργός Οικονομίας…
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό γράφει το «Economist».
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ένας υπουργός Οικονομίας ο οποίος δεν έρχεται να πει στους έλληνες πολίτες…
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, εμείς είπαμε για το έλλειμμα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Μπακογιάννη, δεν σας διέκοψα. Θέσατε ερωτήματα, με μεγάλη χαρά να σας απαντήσω.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Απαντήστε μου όμως στα ερωτήματα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το ερώτημα που θέτετε είναι πως θα πάμε να διαπραγματευτούμε και υποθέτω πως αυτό που είπατε…
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τι θα πείτε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: … με επιτυχία δε το λέτε ειρωνικά, γιατί είναι γνωστές οι επιτυχίες του ΠΑΣΟΚ στις διαπραγματεύσεις τις διεθνείς στο παρελθόν. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είχατε επιτυχίες, κ. Παπακωνσταντίνου, και το ξέρετε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ίσως η ένταξη της Κύπρου ή τα ΚΠΣ να μην είναι επιτυχία για εσάς. Αλλά δεν έχει σημασία.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εσείς τη βάλατε την Κύπρο μόνος σας κ. Παπακωνσταντίνου, το ΠΑΣΟΚ;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Μπακογιάννη, εξ όσων γνωρίζω κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ήταν.
Η. ΠΕΤΣΑ: Επιτρέψτε μου σας παρακαλώ, κ. Παπακωνσταντίνου, θα ήθελα την απάντησή σας και αφήστε με να ορίσω εγώ τη συζήτησή μας.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Λίγο περισσότερη σεμνότητα δεν βλάπτει. Αναγνωρίστε και στους Κυπρίους κάτι. Κάτι κάνανε και εκείνοι.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Μπακογιάννη, εξ όσων γνωρίζω κυβέρνηση ήταν τότε το ΠΑΣΟΚ. Αλλά ας αφήσουμε την Κύπρο στην άκρη.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και οι Κύπριοι λέω κάτι κάνανε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, γιατί το ξεχνάτε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αλλά μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε ήταν η Ελλάδα, δεν ήταν η Κύπρος. Η Κύπρος προσπαθούσε.
Η. ΠΕΤΣΑ: Ξέρετε, καλό θα ήταν να περιορίσουμε λίγο το διάλογο και να ακούσουμε ο καθένας τι απάντηση έχει να δώσει ξεχωριστά.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η κα Μπακογιάννη θέτει ερωτήσεις, προφανώς δεν θέλει να ακούσει τις απαντήσεις. Απαντώ. Κυρία Μπακογιάννη, στον κ. Αλμούνια θα πάμε με το ίδιο το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξέρετε τι λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ύφεση στο πρόγραμμα ανάταξης της ευρωπαϊκής οικονομίας; Λέει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να στηρίξουν τη ζήτηση στοχευμένα. Λέει, τα κράτη-μέλη πρέπει να μειώσουν τους φόρους, στοχευμένα. Αυτό λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ταυτόχρονα λέει βεβαίως να γίνει δημοσιονομική προσαρμογή. Εσείς αυτό το πρώτο σκέλος το ξεχάσατε τελείως. Είμαστε η μόνη χώρα, κα Μπακογιάννη, η οποία έχει τα ελλείμματα που έχει σήμερα χωρίς να έχει πακέτο στήριξης για τη ζήτηση. Η μόνη χώρα στην Ευρώπη. Όλες οι άλλες έχουν τα ελλείμματα που έχουν διότι στήριξαν τη ζήτηση.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κάνετε λάθος, κ. Παπακωνσταντίνου, εμείς κάναμε το ΤΕΜΠΜΕ, εμείς στηρίξαμε την τουριστική βιομηχανία.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καταρχάς, κα Μπακογιάννη, το ΤΕΜΠΜΕ δεν το κάνατε εσείς. Το ΤΕΜΠΜΕ το έκανε το ΠΑΣΟΚ και το χρησιμοποιήσατε εσείς μετά. Να τα θυμόμαστε λίγο.
Η. ΠΕΤΣΑ: Θα σας παρακαλέσω μόνο να περιορίσουμε το διάλογο. Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής την κα Μπακογιάννη. Κυρία Υπουργέ, το ΠΑΣΟΚ μας μιλά, δεν ξέρω αν με ακούτε και οι δύο.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και θα πρέπει να τις πείτε αυτές τις αλήθειες.
Η. ΠΕΤΣΑ: Θα σα παρακαλέσω πολύ. Κυρία Μπακογιάννη, απευθύνω σε εσάς το ερώτημα. Το ΠΑΣΟΚ μας μιλάει την πράσινη…
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν πήρα την απάντηση από τον κ. Παπακωνσταντίνου. Δεν πρέπει να την πάρω;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να συνεχίσω, κα Μπακογιάννη, θα σας τη δώσω.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ θα περιμένω να την ακούσω.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η απάντηση, κα Μπακογιάννη, είναι ότι πηγαίνουμε και διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ακριβώς τα ίδια τα εργαλεία που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Χωρίς δημοσιονομική πειθαρχία.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με συγχωρείτε, δημοσιονομική πειθαρχία, μιλάτε εσείς για δημοσιονομική πειθαρχία;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, σας ρωτάω εσάς.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Που αυτή τη στιγμή έχετε αυξήσει το δημόσιο χρέος 100 δισ. από τότε που αναλάβατε; Που είναι δέκα μονάδες παραπάνω του ΑΕΠ απ’ ότι ήταν τότε;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, την απάντηση την ξέρετε και είναι ντροπή να τη λέτε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Για πείτε μου την απάντηση. Γιατί την περιμένω την απάντηση.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όταν ξέρετε και το ξέρει κάθε ένας που έχει πάρει δάνειο σε αυτή τη χώρα ότι πληρώναμε τους τόκους τους δικούς σας πριν 20 ετών, 60 εκατομμύρια.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Μπακογιάννη περίμενα πως θα το πείτε αυτό. Να σας πληροφορήσω ότι οι τόκοι…
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εξοπλιστικά προγράμματα δεκαπέντε. Έλεος. Κάποια στιγμή θα πρέπει να…
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: … είναι χαμηλότεροι τώρα απ’ ότι ήταν άλλες φορές. Οι τόκοι είναι πιο χαμηλά. Είναι αστείο το επιχείρημα.
Η. ΠΕΤΣΑ: Σας παρακαλώ πολύ εάν θέλετε να απευθύνω εγώ τα ερωτήματα. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν μπορεί να με διακόπτετε την ώρα που μιλάω κάθε φορά, διότι αλλιώς δεν ακούγομαι. Επειδή έχω και μια βραχνάδα, δεν γίνεται.
Η. ΠΕΤΣΑ: Κυρία Υπουργέ, ξέρετε, δεν μπορώ όμως, αδυνατώ και εγώ να σας ακούσω όταν μιλάτε ταυτοχρόνως και πολύ περισσότερο όσοι μας ακούν από την τηλεόραση.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εγώ περιμένω και στη συνέχεια θα απαντήσω.
Η. ΠΕΤΣΑ: Θέλω να απευθύνω το εξής ερώτημα κα Μπακογιάννη. Το ΠΑΣΟΚ μας μιλάει για την πράσινη ανάπτυξη. Η Νέα Δημοκρατία σε ποιον πυλώνα στηρίζεται για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση; Τις δικές σας προτάσεις, τους δικούς σας στόχους, τα δικά σας προγράμματα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της εξωστρέφειας, την έχουμε στηρίξει και θα τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αυτό το οποίο το ΠΑΣΟΚ λέει πράσινη ανάπτυξη, είναι η γενικότερη λογική που επικρατεί σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το πρόγραμμά σας είναι η Ελλάδα της εξωστρέφειας, αυτό είναι;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό, κ. Παπακωνσταντίνου, τώρα με διακόπτετε εσείς;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γιατί ήρθατε κατευθείαν στο τι κάνει το ΠΑΣΟΚ.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σας ενοχλεί. Τι να κάνουμε; Θέλετε να σας πω κάτι, κ. Παπακωνσταντίνου; Όταν παραλάβαμε από εσάς ντρεπόμουν να πω σε τι κατάσταση ήταν το περιβάλλον. Ντρεπόμουν να πηγαίνω στην Ευρώπη και να τρώω το ένα πρόστιμο μετά το άλλο από τον Κουρουπητό μέχρι για τις χωματερές. Και εσείς θα έπρεπε σήμερα τουλάχιστον να έχετε το θάρρος να πείτε…
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και υποθέτω, κα Μπακογιάννη, ότι είσαστε περήφανη με την εικόνα με τα καμένα του 2007 και του 2009. Κυρία Μπακογιάννη, λίγη περισσότερη προσοχή…
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, αφήστε τις εξυπνάδες για τα καμένα. Όχι σε εμένα αυτά.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: … στον κόσμο ο οποίος έχασε τη ζωή του στα καμένα. Και στο ενάμισι εκατομμύριο στρέμματα που έχουν καεί σε αυτή τη χώρα. Μη μιλάτε για το περιβάλλον εσείς αν έχετε την καλοσύνη. Διότι νομίζω πως αυτό που έχει συμβεί τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας…
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, σας ενοχλεί τόσο πολύ αυτό το οποίο λέω;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κάθε άλλο, δνε με ενοχλεί. Απλώς σας λέω αυτό που έχει συμβεί στη χώρα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αφήστε με να τελειώσω μια που εμένα ρωτήσαν. Εγώ δε σας εύχομαι, κ. Παπακωνσταντίνου, να καεί ούτε ένα στρέμμα. Και δεν σας εύχομαι, διότι ξέρω πολύ καλά τι μας περιμένει στη Μεσόγειο και το ξέρετε και εσείς. Απλώς κοροϊδεύετε και λαϊκίζετε και λαϊκίζετε επικινδύνως.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν είναι φυσική καταστροφή, κα Μπακογιάννη.
Η. ΠΕΤΣΑ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, σας παρακαλώ να μην απαντήσετε τώρα. Κυρία Υπουργέ τοποθετηθείτε.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είναι φυσική καταστροφή ο Κουρουπητός, δεν είναι φυσική καταστροφή οι χωματερές που μας δώσατε, δεν είναι φυσική καταστροφή η μηδενική απορρόφηση που είχαμε στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας; Εμείς το κάναμε, εμείς βάλαμε μπροστά τα προγράμματα αυτά, εμείς τα χρηματοδοτήσαμε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς έχουμε απορροφήσει σήμερα… Και θα επενδύσουμε πάνω σε αυτά, αλλά θα επενδύσουμε σοβαρά και όχι με λαϊκισμούς και όχι με κουβέντες μεγάλες τις οποίες διατυμπανίζετε περίπου σαν να έχετε το προνόμιο της ευαισθησίας του περιβάλλοντος. Δεν το έχετε, κ. Παπακωνσταντίνου, γιατί δεν γεννηθήκατε χθες. Έχετε μια ιστορία πίσω σας και ιδιαίτερα στον τομέα του περιβάλλοντος έχετε μία τεράστια, μα τεράστια, αποτυχία.
Η. ΠΕΤΣΑ: Κυρία Υπουργέ, θα θέλατε τώρα να απαντήσετε και στο ερώτημα που έθεσα νωρίτερα: ποιο είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Εάν στις 4 Οκτωβρίου είστε και πάλι κυβέρνηση, ποιο είναι το πρόγραμμα για την έξοδο από την οικονομική κρίση της Νέας Δημοκρατίας;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει και το είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη πάρα πολύ ξεκάθαρα. Θα προχωρήσει σε μια σφιχτή δημοσιονομική πολιτική. Οφείλουμε να μαζέψουμε τα χρήματα από τα δικά μας έξοδα, εννοώ του κράτους. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε μια πολύ σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.
Και ταυτόχρονα οφείλουμε να προχωρήσουμε το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων και των ιδιωτικών επενδύσεων, διότι το είπα και πριν, όσο και να ενοχλήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ότι η Ελλάδα της δημιουργίας υπάρχει και υπάρχει και σήμερα. Και παρά αυτή τη διάχυτη μιζέρια η οποία υπάρχει γύρω μας και η οποία μεταδίδεται, σε αυτή την Ελλάδα μπορούμε και εμείς τουλάχιστον θα επενδύσουμε.
Θα βγει η Ελλάδα από την κρίση δυνατότερη, αλλά θα βγει δυνατότερη απ’ αυτή την κρίση αν ακολουθήσουμε σωστή πολιτική και όχι εάν στρουθοκαμηλίσουμε και υποσχεθούμε στους πάντες τα πάντα. Και πιστεύω ότι δεν υπάρχει ένας, μα ένας, πολίτης ο οποίος μας ακούει σήμερα, στη Βόρεια Ελλάδα ή οπουδήποτε και αν βρίσκεται, ο οποίος να πιστεύει ότι υπάρχει τρόπος να βγούμε από την κρίση χωρίς να πούμε το παραμικρό το οποίο να είναι δυσάρεστο ή δύσκολο.
Δεν το πιστεύω. Εγώ πιστεύω στην ωριμότητα των ελλήνων πολιτών και πιστεύω ότι όσο και η πολιτική να έχει απαξιωθεί και τα λόγια των πολιτικών να μη μετράνε, οι Έλληνες πριν πάνε στην κάλπη θα σκεφτούν, θα βάλουν το χέρι στην καρδιά και θα σκεφτούν τι πραγματικά μπορεί να τους προστατεύσει μέσα σε αυτή την κατάσταση, τι θα τους οδηγήσει στο ξέφωτο. Και πιστεύω ότι η δικιά μας πολιτική θα το κάνει αυτό.
Η. ΠΕΤΣΑ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, θα ήθελα τη δική σας απάντηση.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Νομίζω πως όλοι καταλάβαμε από την απάντηση της κας Μπακογιάννη ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ένα σχέδιο για τη χώρα. Διότι δεν μπορεί να είναι σχέδιο για τη χώρα η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική. Είναι ένα μέσο για να πάμε κάπου. Αλλά η χώρα πρέπει να ξέρει που θα πάει τα επόμενα χρόνια, τι θα παράγει, τι θα εξάγει.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Για τις επενδύσεις το ξεχάσατε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Μπακογιάννη, αν έχετε την καλοσύνη, σας άκουσα πολύ προσεκτικά. Που θα επενδύσει, που θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, σε ποιους τομείς, σε ποιους κλάδους. Δεν έχουμε ακούσει απολύτως τίποτα αναπτυξιακού χαρακτήρα απ’ αυτή την κυβέρνηση. Και βέβαια δεν έχουμε και απολύτως τίποτα κοινωνικού χαρακτήρα.
Δεν έχουμε ακούσει τίποτα για το πώς θα στηριχθεί το εισόδημα. Δεν γίνεται αυτή την κρίση να συνεχίσουν να την πληρώνουν αυτοί που την πληρώνουν πάντα, που είναι οι μισθωτοί. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να την πληρώνουμε με υψηλότερους φόρους, με χειρότερες δημόσιες υπηρεσίες.
Λέει η κα Μπακογιάννη για τις επενδύσεις. Αυτή η κυβέρνηση έκανε τα εύκολα. Μείωσε τις δημόσιες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ. Είναι στο επίπεδο του 1996 πλέον σήμερα. Μείωσε τις δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και δεν έκανε τα δύσκολα.
Τα δύσκολα ξέρετε ποια είναι; Τα δύσκολα ήταν να κάνει μια σωστή δημοσιονομική προσαρμογή, να πάρει τον προϋπολογισμό γραμμή – γραμμή και να βρει τις σπατάλες και να μη βλέπουμε την αθλιότητα των stage που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες με τα 500 εκατ. ευρώ από το 2005 που έχουν πάει σε πελατειακής λογικής ρουσφέτια σε όλο το δημόσιο τομέα.
Αυτά θα έπρεπε να κάνει η Νέα Δημοκρατία. Θα έπρεπε να αλλάξει το κράτος και την οικονομία.
Η. ΠΕΤΣΑ: Να περάσουμε στον τρίτο κύκλο της συζήτησής μας.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό μου επιτρέπετε να σχολιάσω δύο πράγματα απ’ αυτά που είπε.
Η. ΠΕΤΣΑ: Πολύ σύντομα, κα Μπακογιάννη.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τα stage δεν τα ανακάλυψε η Νέα Δημοκρατία, κ. Παπακωνσταντίνου, τα ανακαλύψατε εσείς. Εμείς πράγματι τα συνεχίσαμε. Και εάν υπάρχουν φαινόμενα στα stage, τα οποία είναι καταδικαστέα, θα μπορούσαμε από κοινού να τα διορθώσουμε. Αλλά τα stage είναι χρήσιμα και όσοι από εμάς έχουν δει ανθρώπους οι οποίοι χρησιμοποιούν τα stage ακριβώς για μία πρόσθετη εκπαίδευση, θα κάνετε πολύ μεγάλο λάθος να τους απειλείτε σήμερα, όπως απειλεί το ΠΑΣΟΚ ότι θα τους διώξετε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν απειλούμε κανέναν κα Μπακογιάννη. Προφανώς είναι χρήσιμα τα stage.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τους απειλείτε, κ. Παπακωνσταντίνου.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και μην προσπαθείτε να ψαρέψετε σε θολά νερά.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και καλά θα κάνετε να μην το κάνετε, γιατί είναι κρίμα για όλα αυτά τα νέα παιδιά.
Η. ΠΕΤΣΑ: Κυρία Μπακογιάννη, κ. Παπακωνσταντίνου, αν θα θέλατε σας παρακαλώ να αξιοποιήσω το χρόνο και για άλλου είδους θέματα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ξέρετε τι είναι ακόμα μεγαλύτερο κρίμα; Η οργή των παιδιών που βλέπουν με τρόμο με τον οποίο…
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν σας ακούω κ. Παπακωνσταντίνου, γιατί μιλάει και η δημοσιογράφος, μιλάτε και εσείς, οπότε εγώ έχω μεγαλύτερο κρίμα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Λέω ότι είναι μεγαλύτερο κρίμα η οργή που αισθάνονται τα νέα παιδιά, που βλέπουν ότι για να τοποθετηθείς αυτή τη στιγμή σε ένα stage στο Δημόσιο, αρκεί να περάσεις από ένα βουλευτικό γραφείο. Αυτό είναι οργή πραγματικά.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Από εμένα δεν έχει περάσει κανένας, κ. Παπακωνσταντίνου.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν μίλησα προσωπικά για σας.
Η. ΠΕΤΣΑ: Δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας. Κύριε Παπακωνσταντίνου, θα περάσουμε στον επόμενο κύκλο της συζήτησής μας. Έχουμε πάρα πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή μας, περίπου από ένα λεπτό ο καθένας και ήθελα να θέσω ένα ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής. Είναι θέματα τα οποία γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, κα Μπακογιάννη.
Το ΠΑΣΟΚ σας κατηγορεί ότι δείξατε ολιγωρία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και ότι δεν εμποδίσατε την αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα, από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Παρακαλώ ένα πάρα πολύ σύντομο σχόλιό σας, δεν μας περισσεύει άλλος χρόνος.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η εξωτερική πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να λαϊκίσω και για να απαντήσω μέσα σε ένα λεπτό.
Η. ΠΕΤΣΑ: Έχετε δίκιο. Απλώς έχουμε εξαντλήσει όλο μας το χρόνο.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τότε να κάνουμε μια άλλη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, όπως της αξίζει. Αλλά εγώ υπηρετώ τριάμισι χρόνια αυτό το υπουργείο και σε ενάμιση λεπτό δεν μπορώ να απαντήσω. Θα πω μόνο ένα πράγμα. Ότι αυτή η κυβέρνηση το θέμα των Σκοπίων απ’ τα αζήτητα το έφερε στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.
Αυτή η κυβέρνηση πέτυχε στο Βουκουρέστι όλοι οι σύμμαχοί μας να έχουν την ίδια θέση με εμάς. Αυτή η κυβέρνηση έφερε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα δεν υπάρχει κανένας στον κόσμο ο οποίος να μην ξέρει ότι για να μπορέσουν τα Σκόπια να ακολουθήσουν την ευρωατλαντική τους πορεία – που εμείς το ευχόμαστε – θα πρέπει να υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος.
Όσο για το θέμα της Τουρκίας και της Κύπρου, η Ελλάδα ακολουθεί μία σταθερή πολιτική. Πατριωτισμός και πατριδοκαπηλία δεν είναι το ίδιο. Πατριωτισμός είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και θεωρώ ότι την υπηρετήσαμε με μεγάλη επιτυχία.
Και να τελειώσω, για το θέμα της Κύπρου που είναι μπροστά μας και όποια κυβέρνηση και να έρθει θα πρέπει να ρίξει ένα πολύ μεγάλο βάρος. Χάρηκα διότι άκουσα ότι ο κ. Παπανδρέου λέει ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα πάει το πρώτο του ταξίδι στην Κύπρο, λυπούμαι όμως γιατί στα πεντέμισι χρόνια που ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης και που είναι ακόμα, τα μόνα δύο ταξίδια που έκανε στην Κύπρο ήταν για μία κηδεία και ένα μνημόσυνο. Δεν της αξίζει της Κύπρου αυτή η συμμετοχή της Ελλάδος.
Εμείς είμαστε παρόντες. Εύχομαι η οποιαδήποτε κυβέρνηση αύριο το πρωί να είναι ουσιαστικά παρούσα στο Κυπριακό, διότι οι Κύπριοι θα χρειαστούν όλη την υποστήριξή μας.
Η. ΠΕΤΣΑ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, η Νέα Δημοκρατία σας κατηγορεί και εσάς ότι στο πλαίσιο μίας αρνητικής αντιπολίτευσης δεν της αναγνωρίζετε καμία θετική κίνηση στο πλαίσιο των εθνικών μας θεμάτων. Τι απαντάτε;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εγώ θα συμφωνήσω με την κα Μπακογιάννη, τα εθνικά θέματα είναι πολύ σημαντικά για να παίζει κανένας μικροπολιτικά παιχνίδια με αυτά. Θα κάνω δύο σχόλια. Το πρώτο έχει να κάνει με την Κύπρο. Θα παραπέμψω την κα Μπακογιάννη στις δηλώσεις του ομολόγου της του κ. Αναστασιάδη, όχι ομολόγου της υπουργού Εξωτερικών, εννοώ σε αδελφό κόμμα στην Κύπρο, ο οποίος σε συνέντευξή του σε κυπριακή εφημερίδα λέει πολύ καθαρά ότι πέντε χρόνια η Ελλάδα δεν στάθηκε δίπλα στην Κύπρο και το λέει τόσο ξεκάθαρα που νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποια αμφισβήτηση επ’ αυτού.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να ρωτήσετε τον ομόλογό μου. Ομόλογός μου είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν μου επιτρέπετε, κα Μπακογιάννη, θα κάνω ένα γενικότερο σχόλιο για να κλείσουμε την ενότητα αυτή. Νομίζω πως η απάντηση στο πως έχει πάει η Ελλάδα στα εξωτερικά της τα τελευταία χρόνια, δεν έχει να κάνει τόσο με τις συγκεκριμένες κινήσεις στα διάφορα μέτωπα. Εκεί θα είχαμε πάρα πολλά να πούμε, δεν έχουμε και το χρόνο.
Ο έλληνας πολίτης κοιτώντας σήμερα το κύρος και τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και στον κόσμο και συγκρίνοντάς τα με το πως ήταν πριν από πέντε χρόνια, βγάζει ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα. Δυστυχώς δεν είμαστε εκεί που ήμασταν. Δυστυχώς έχουμε υποχωρήσει. Και έχουμε υποχωρήσει και εξαιτίας των χειρισμών στην εξωτερική πολιτική.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα μου επιτρέψετε, κ. Παπακωνσταντίνου, να πω ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται λίγο περισσότερη προσοχή. Είναι κρίμα και ατυχής η δήλωσή σας για το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και μη διακινδυνεύσετε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Δουλέψαμε σκληρά για να τις χτίσουμε. Δεν είναι καλό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέτει τέτοιου είδους ερωτηματικά, τα οποία προκαλούν αντιδράσεις των Ρώσων, που κατά τη γνώμη μου είναι τελείως περιττές.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Μπακογιάννη, μη φοβάστε για τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, καθόλου.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς τις δουλέψαμε, έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να συνεχίσουμε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι μόνο εσείς. Σας παραπέμπω στο γεγονός ότι δεν είμαστε η μόνη χώρα που έχει εκφράσει ενστάσεις για το πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί ο αγωγός και σας θυμίζω ότι πέρα από τη συμφωνία-πλαίσιο που έχει υπογραφεί, υπάρχουν μία σειρά από συμφωνίες από εδώ και πέρα που αφορούν συγκεκριμένα θέματα του αγωγού και εκεί εμείς θα επιχειρήσουμε να βελτιώσουμε τη συμφωνία αυτή για να διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα.
Η. ΠΕΤΣΑ: Να ευχαριστήσουμε πολύ στο σημείο αυτό. Λυπάμαι πολύ, δεν έχουμε άλλο χρόνο, τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Άρα τη συμφωνία την κλείσαμε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι προφανές, κα Μπακογιάννη, το έχουμε πει, εμείς θα υλοποιήσουμε αυτό τον αγωγό.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι πάντα καλό να διορθώνετε τον αρχηγό σας.
Η. ΠΕΤΣΑ: Όπως επίσης και την κα Ντόρα Μπακογιάννη, υποψήφια στην Α’ Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Μπακογιάννη, αυτό έχει πει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η. ΠΕΤΣΑ: Ευχαριστούμε πολύ.