Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALTER

Τετάρτη, 2 Σεπ 2009

Στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Παίρνει μέρος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου και οι δημοσιογράφοι Κάτια Μακρή και Γιώργος Τράγκας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω τώρα να καλησπερίσω εδώ στο κεντρικό στούντιο την κα Ντόρα Μπακογιάννη. Καλώς ορίσατε κα Υπουργέ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γεια σας κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω πως κατέληξε η παράταξή σας πως κατέληξε η Νέα Δημοκρατία σε μια τέτοια απόφαση, σαν τη σημερινή. Μια απόφαση, που δημιουργεί ένταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας καθώς είναι δεκάδες τα στελέχη που δημόσια έχουν εκφράσει την αντίθετη άποψη, τόσο έντονα, ώστε να αναρωτιέται κανείς με ποιο «στρατό» θα πάτε στις εκλογές.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τώρα θα μου επιτρέψετε να μιλήσω ως ένα στέλεχος αυτής της παράταξης που έχω υπηρετήσει πάρα πολλά χρόνια και ξέρω καλά. Αυτή η παράταξη έχει δυνάμεις κ. Χατζηνικολάου, αυτή η παράταξη αναμφισβήτητα σήμερα προβληματίζεται και ξέρω ότι πολλά στελέχη και πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρη την Ελλάδα, που άκουσαν τον Κώστα Καραμανλή να προκηρύσσει εκλογές, αναρωτιούνται εάν έπρεπε να το κάνει, εάν ήταν η σωστή απόφαση.

Εγώ πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός έκανε το σωστό. Προκήρυξε εκλογές για λόγους τους οποίους εξήγησε και θα είμαι όσο το δυνατό πιο σαφής κι εγώ με τη σειρά μου.

Η χώρα, κ. Χατζηνικολάου, αντιμετωπίζει πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα και κανένας από εμάς δεν έχει το άλλοθι της άγνοιας. Γνωρίζουμε ότι έχουμε προβλήματα, γνωρίζουμε ότι έχουμε και ευθύνες για τα προβλήματα αυτά, ευθύνες τις οποίες αναλαμβάνουμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αποφασίσατε ότι είναι προτιμότερο να διαχειριστεί τα προβλήματα το ΠΑΣΟΚ;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διότι οι δημοσκοπήσεις σήμερα κα Μπακογιάννη…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι-ναι το ξέρω.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σήμερα, «METRON Analysis» πάνω από έξι μονάδες.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το ξέρω κ. Χατζηνικολάου, αλλά επειδή ξέρω και από την άλλη μεριά ότι αυτές οι δημοσκοπήσεις που κι εσείς κι εγώ διαβάζουμε πολλά χρόνια, κρύβουν πάρα πολλά ερωτηματικά. Όταν η Νέα Δημοκρατία έχει μια συσπείρωση του 62% και το ΠΑΣΟΚ έχει μια συσπείρωση του 84% δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πάρα πολλές δυνατότητες να ζητήσει από τους ψηφοφόρους της να την ξαναεμπιστευτούν.

Η ουσία είναι, κ. Χατζηνικολάου, ότι αυτή η χώρα με αυτά τα δεδομένα προβλήματα – αν κάποια στιγμή έχουμε ίσως λίγο χρόνο να σας πω στην εξωτερική πολιτική τους επόμενους έξι μήνες τι έχει να αντιμετωπίσει -χρειάζεται μια πολιτική συναίνεσης. Χρειάζεται να μπορούμε να συμφωνήσουμε στα στοιχειώδη, κ. Χατζηνικολάου. Στα στοιχειώδη.

Δυστυχώς, όταν ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να συμφωνήσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης προ εξαμήνου, η απάντηση ήταν όχι. Σε αυτό το περιβάλλον, όμως, δεν μπορεί να είμαστε έξι μήνες κ. Χατζηνικολάου. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους του Πρωθυπουργού, ενός ανθρώπου που τον εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός δυο φορές για πρωθυπουργό, να αφήσει τη χώρα έξι μήνες να ξηλώνονται πεζοδρόμια.

Διότι είναι λογικό όταν η αντιπολίτευση υιοθετεί το αίτημα για περισσότερες δαπάνες, οι κοινωνικές ομάδες να στηρίζονται πάνω στην αντιπολίτευση και να ζητούν αυτό το αίτημα με μεγαλύτερη φωνή, ενόψει των εκλογών.

Η χώρα δεν αντέχει έξι μήνες προεκλογικής περιόδου και νομίζω ότι τώρα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα σκεφτούν, θα ακούσουν, θα προβληματιστούν. Χωρίς πολλά έξοδα, διότι είχε δίκιο ο κ. Τριανταφυλλόπουλος: Κανένας δεν έχει δικαίωμα να ξοδέψει αυτή τη στιγμή.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία Μπακογιάννη, θα έχετε ακούσει ότι κατηγορούνται τα ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που εισηγήθηκαν τις εκλογές στον Πρωθυπουργό, ότι τον οδήγησαν σε μια απόφαση πολιτικής ευθανασίας. Έφτασαν να το πουν στελέχη, όπως ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης που είναι και συγγενής του Πρωθυπουργού, ότι τον οδηγούν στην πολιτική ευθανασία.

Και άλλα στελέχη λένε ότι όσοι του εισηγήθηκαν εκλογές, έχουν προσωπική ατζέντα, θέλουν να τον ξεφορτωθούν. Θέλουν να χάσει, για να φύγει. Θέλω το σχόλιό σας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτά είναι γελοία πράγματα κ. Χατζηνικολάου. Πρώτα απ’ όλα κανείς δεν εισηγείται εκλογές. Συζητάνε όλοι μέσα σε ένα κόμμα. Συζητούν, αναλύουν, βλέπουν τα συν και τα πλην και κυρίως έχουν την εικόνα, την πλήρη εικόνα την οποία τελικώς την έχει αυτός ο ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος γνωρίζει σε όλους τους τομείς τι γίνεται και τι μπορεί και τι πρέπει να κάνει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η απόφαση σήμερα το βράδυ δημιουργεί ένα σοκ στους Νεοδημοκράτες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία. Αύριο, όταν θα το σκεφτούν ηρεμότερα, θα δουν ότι όταν η παράταξη κατέβει ενωμένη, στρατευμένη, με ενιαίο και σωστό πολιτικό λόγο και πάνω απ’ όλα, κ. Χατζηνικολάου, με ηθικό και μαχητικότητα, αυτές οι εκλογές κερδίζονται.

Και κερδίζονται από την ώρα που εμείς θα το πιστέψουμε. Εγώ τους καλώ σήμερα το βράδυ, να συνταχτούν ξανά μαζί μας, να ακολουθήσουν τον Κώστα Καραμανλή. Πήρε μια δύσκολη απόφαση, είναι μια απόφαση όμως, την οποία την πήρε για το καλό της χώρας και τους καλώ να ξεπεράσουν το πρώτο συναίσθημα οργής και να σκεφτούν ότι το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν έχει προσφέρει, κ. Χατζηνικολάου, ούτε ένα σχέδιο. Ένα!

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να ακούσουμε και το ΠΑΣΟΚ τώρα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Διεκδικεί να του δώσουν την ευθύνη, ας μας πει τι θα κάνει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία Μπακογιάννη, θέλω να καλησπερίσω και τον πρώην υπουργό, τον κ. Πέτρο Ευθυμίου.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλησπέρα κ. Ευθυμίου.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Καλησπέρα κ. Χατζηνικολάου, καλησπέρα κα Μπακογιάννη.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και να ζητήσω το πρώτο δικό του σχόλιο, την πρώτη αυθόρμητη αντίδρασή του στα όσα άκουσε από τα χείλη του Πρωθυπουργού.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Χατζηνικολάου, ο κ. Καραμανλής χρησιμοποίησε πάνω από δυο χιλιάδες λέξεις στο μήνυμά του, ενώ θα μπορούσε να πει μόνο δυο λέξεις στον ελληνικό λαό, μετά από έξι χρόνια: Συγνώμη και Αντίο! Αυτό είναι το νόημα.

Διότι ο κ. πρωθυπουργός επανέλαβε στον ελληνικό λαό τον Σεπτέμβριο του 2009, ό,τι έλεγε το 2004: Ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές. Μετά από 6 χρόνια, δηλαδή, υπάρχει πρωθυπουργός σε αυτή τη χώρα απερχόμενος, ο οποίος θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός είναι οι λωτοφάγοι του ομηρικού μύθου και ότι θα παρθενογεννούν τον κ. Καραμανλή, κάθε φορά που ντύνει τα αδιέξοδά του, ως εθνική υπόθεση.

Αυτό που ακούσαμε σήμερα, είναι το προσωπικό δράμα του κ. Καραμανλή και μιας αποτυχημένης διακυβέρνησης. Είναι αδιανόητο να παγιδευτεί ο ελληνικός λαός σε μια δημόσια συζήτηση, σε ένα προσωπικό δράμα ενός ανθρώπου, που δεν άντεξε το βάρος της διακυβέρνησης.Άρα όντως χρειάζεται μεγάλη ωριμότητα για να πάμε μπροστά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Ευθυμίου, ένα λεπτό, τι εννοείτε; Γιατί τώρα φεύγετε από τη σφαίρα της πολιτικής ανάλυσης και της πολιτικής παρέμβασης και μπαίνετε σε μια άλλη σφαίρα.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Μιλάω νομίζω επί της ουσίας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι επικίνδυνη η αλαζονεία κ. Χατζηνικολάου στην πολιτική. Είναι πολύ επικίνδυνη.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μιλάτε για το προσωπικό δράμα του Πρωθυπουργού; Μπαίνετε σε μια άλλη σφαίρα, τώρα μπαίνετε στη σφαίρα της ψυχολογίας, της ψυχανάλυσης. Πάντως όχι της πολιτικής.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μπαίνει στη σφαίρα της μεγάλης αλαζονείας.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Δεν αφορά τον ελληνικό λαό καμία ψυχική ανάλυση. Τον ελληνικό λαό αφορούν οι συνθήκες διαβίωσής του.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι εννοείτε «το προσωπικό δράμα»;

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Η συνθήκη ζωής του ελληνικού λαού έχει επιβαρυνθεί από μια αδιέξοδη πολιτική. Αυτή η πολιτική που ανακοινώθηκε το 2004, ξανανακοινώνεται για τρίτη φορά ως προεκλογικό διακύβευμα, από τον ίδιο άνθρωπο που επί 6 χρόνια, δεν την εφάρμοσε. Δεν επιχείρησε καν να την εφαρμόσει.

Άρα, επειδή όντως είναι σοβαρά τα πράγματα, επειδή ο ελληνικός λαός θέλει λύσεις στην οικονομία, στους θεσμούς, στο ηθικό κλίμα της διακυβέρνησης, στη σχέση με το κράτος, πρέπει, πράγματι, να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να γυρίσουμε σελίδα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Ευθυμίου, διαφωνείτε με το επιχείρημα ότι έξι μήνες προεκλογική περίοδος στην παρούσα φάση, εν μέσω οικονομικής κρίσης θα έβλαπτε τη χώρα;

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Χατζηνικολάου, θα σας πω ευθέως: όταν κυβερνάς με σωστό τρόπο, δηλαδή όταν η διακυβέρνησή σου παράγει αποτέλεσμα στους πολίτες, καμία ημερομηνία δεν σε αποτρέπει. Αν υπήρχε, δηλαδή, διακυβέρνηση της χώρας με αποτελέσματα, θα περίμενε την κρίση του ελληνικού λαού το Μάρτιο, δεν θα την επιδίκαζε αυτή την κρίση το ΠΑΣΟΚ.

Το ότι εν ονόματι του μέλλοντος παίρνεις αυτή την απόφαση, είναι φανερό ότι δεν κρίνεις για το μέλλον. Είναι το βάρος της αποτυχίας την οποία ζητάς να επαναληφθεί και στο μέλλον. Δεν είναι δυνατό αυτό να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης. Χρειάζεται αλλαγή σελίδας, κ. Χατζηνικολάου, και τα γεγονότα έρχονται να διευκολύνουν αυτή την πορεία της χώρας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα. Ναι, κα Μπακογιάννη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Χατζηνικολάου, ακούω τον κ. Ευθυμίου και πρέπει να πω ότι μου κάνει εντύπωση ότι από την πρώτη μέρα, αναγνωρίζω το παλιό, καλό, αλαζονικό ΠΑΣΟΚ. Αυτό που θέλω όμως να πω, είναι ότι αν ο κ. Παπανδρέου πραγματικά …

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κυρία Μπακογιάννη, η χειρότερη αλαζονεία είναι να έχουμε αυτό το μήνυμα ως πρόταση λύσης για το μέλλον.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν πειράζω, εγώ θα σχολιάζω, κ. Ευθυμίου, όπως σχολιάζετε κι εσείς τον Πρωθυπουργό. Δικαιούμαι κι εγώ να σχολιάσω και εσάς και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εγώ θα πω όμως ένα πράγμα: εάν ο κ. Παπανδρέου πραγματικά πίστευε ότι επιβάλλοντας τις εκλογές Φεβρουάριο-Μάρτιο, θα έπαιρνε την εξουσία και άρα θα ήταν εκείνος ο οποίος θα διαχειριζόταν τα προβλήματα, θα το έκανε με περισσότερο αίσθημα ευθύνης.

Διότι το να βάλεις τη χώρα έξι μήνες σε προεκλογική περίοδο – αποφύγατε να το απαντήσετε – γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι έχει κόστος. Αυτό θα σας το πει κάθε έλληνας πολίτης. Δεν είχε κανένα λόγο ο κ. Παπανδρέου να αναγγείλει ότι θα εκβιάσει τις εκλογές πριν από έξι μήνες. Μπορούσε να το κάνει το Φεβρουάριο αν ήθελε να προφυλάξει την οικονομία της χώρας. Δεν το ήθελε όμως.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Θέλω να ελπίζω ότι το 1990 επισημάνατε στον κ. Μητσοτάκη που έκανε ακριβώς το ίδιο, ότι έκανε κάτι τόσο λανθασμένο. Θέλω να ελπίζω ότι αυτό το κάνατε το 1990.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Ευθυμίου, εκείνη την εποχή ο κ. Μητσοτάκης έκανε τις δικές του επιλογές.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Γιατί έκανε ακριβώς το ίδιο.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν ήξερα ότι είναι Μητσοτακικός ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά είναι μια χρήσιμη πληροφορία την οποία μαθαίνω σήμερα το βράδυ.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Όχι, απλώς η μνήμη βοηθά την ακρίβεια των επιχειρημάτων.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η ουσία της υπόθεσης είναι, και εγώ, ειλικρινώς, το πιστεύω, ότι αυτό το οποίο έκανε ο κ. Παπανδρέου ήταν ολέθριο. Ήταν ολέθριο και για την οποιαδήποτε κυβέρνηση βγει, αν επρόκειτο να περιμένουμε έξι μήνες, ήταν ολέθριο κυρίως για τη χώρα.

Οι πολίτες θα μας κρίνουν κ. Ευθυμίου. Θα κρίνουν και εμάς αν πετύχαμε, αν αποτύχαμε. Σίγουρα θα μας κάνουν αυστηρότατη κριτική και θα πάρουν την απόφασή τους ως προς το ποιον θα εμπιστευτούν να τους βγάλει από αυτή την κρίση. Είναι μύθος ότι η κατάσταση είναι όπως ήταν παλιά. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, αυτή η κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη άφησε βαθύ και μεγάλο στίγμα. Αυτό το στίγμα στην Ελλάδα υπάρχει και πρέπει να το πολεμήσουμε. Δεν γίνεται δε χωρίς αποφάσεις και χωρίς σχέδιο κ. Ευθυμίου.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κυρία Μπακογιάννημου επιτρέπετε κάτι, γιατί πραγματικά έχει τεράστια αξία να γίνει ένας ουσιαστικός πολιτικός διάλογος.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πέστε μου.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Αν είναι αναγκαίο να γίνουν εκλογές τώρα, στις 4 Οκτωβρίου, γιατί δεν δεχτήκατε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου που τον κατηγορείτε για ανεύθυνο, να γίνουν διπλές εκλογές με τις ευρωεκλογές; Τι άλλαξε από τις 7 Ιουνίου, στις 4 Οκτωβρίου; Απόδειξη λοιπόν ότι εσείς, δεν έχετε την αίσθηση του συμφέροντος της χώρας, αλλά απλώς όλα τα καθοδήγησε το κομματικό συμφέρον.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, κ. Ευθυμίου.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Διότι εάν υπήρχε η αίσθηση συμφέροντος της χώρας, και καθώς τίποτε δεν άλλαξε από τις 7 Ιουνίου έως τώρα, θα δεχόσασταν την πρόταση του Παπανδρέου να γίνουν διπλές εκλογές, να συμφωνήσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ποια πορεία θέλει. Το αρνηθήκατε πριν 3 μήνες, προσδοκώντας βελτίωση της κομματικής σας θέσης, δεν βελτιώθηκε η κομματική θέση και το μετατρέπεται σε εθνικό γεγονός.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Ευθυμίου, εάν η λογική μας ήτανμόνο η κομματική μας θέση, δεν θα έπαιρνε ο Πρωθυπουργός τη σημερινή του απόφαση.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Τότε έπρεπε να δεχτείτε την πρότασή μας που ήταν πάρα πολύ καθαρή. Η πρόταση του Παπανδρέου ήταν διαυγής.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Ευθυμίου, εσείς πρέπει να καταλάβετε ότι όταν πήραμε εντολή, πήραμε μια εντολή τετραετίας.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Γιατί δεν την ολοκληρώνετε τότε;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κάποια στιγμή θα κάνουμε και τη φιλολογική συζήτηση εάν επιτρέπεται κάθε δύο χρόνια να εκβιάζονται εκλογές λόγω Προέδρου Δημοκρατίας την οποία έχουμε κάνει παλαιότερα. Μάλιστα, εσείς κι εγώ είχαμε συμφωνήσει ότι δεν έπρεπε να γίνεται. Εν πάση περιπτώσει, αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ με τη συμπεριφορά του, ουσιαστικά οδήγησε τη χώρα σε εκλογές υπό κακές συνθήκες, ή θα την οδηγούσε μελλοντικά, εάν μέναμε άλλους έξι μήνες.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Οι εκλογές είναι υγιέστερη πράξη μέσα στη Δημοκρατία, κα Μπακογιάννη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Εκτός αν κατηγορείτε τον κ. Καραμανλή ότι κάνει πράξη ανωμαλίας. Άρα λοιπόν όταν μιλάμε για εκλογές, μιλάμε για την απόφαση του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει πιο υγιές πράγμα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σωστά. Συμφωνούμε, λοιπόν, ότι ο κ. Καραμανλής προφύλαξε τη χώρα από 6 μήνες προεκλογικό αγώνα και ελπίζω κ. Ευθυμίου…

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Δεν υπάρχει. Είναι υγεία. Ας πάμε θετικά στις εκλογές, με υγεία, ότι ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Ευθυμίου, ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει όταν θα έχει ακούσει και εσάς και εμένα, με τις προτάσεις τις οποίες έχουμε για τη διέξοδό του από την κρίση. Ελπίζω, ότι θα ακούσει ουσιαστικό πολιτικό λόγο και όχι ανταλλαγή ύβρεων. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να μιλήσουμε σοβαρά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία Μπακογιάννη, εσάς δεν θα σας κρίνει με βάση τις προτάσεις.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως θα μας κρίνει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι. Θα σας κρίνει κυρίως με βάση την πενταετία της κυβερνητικής σας δράσης.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως, αλίμονο, κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και δευτερευόντως με βάση τις προτάσεις.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σωστά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το λέω, γιατί άκουσα τον Πρωθυπουργό σε ορισμένα σημεία των δηλώσεών του …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα μας κρίνει και γι’ αυτά που κάναμε και θα μας κρίνει πιστεύω αυστηρά, θα μας κρίνει, όμως, και για το σχέδιο που έχουμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μου επιτρέπετε μια φράση;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι-ναι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Άκουσα τον Πρωθυπουργό να λέει «… να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα», «να χτίσουμε τα θεμέλια», «να διαλέξουμε το δύσκολο δρόμο και όχι τον εύκολο». Μου έδινε την αίσθηση ότι είναι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο οποίος ομιλεί ενόψει εκλογών. Δηλαδή, ως εάν δεν προηγήθηκε η κυβερνητική πενταετία.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να σας πω κάτι κ. Χατζηνικολάου;

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είπε τη λέξη «αυτοκριτική», αλλά αυτοκριτική δεν έκανε. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι ο πιο εύκολος τρόπος να μην κάνεις αυτοκριτική είναι να λες τη λέξη αυτοκριτική. Θυμίζω το αντίστοιχο του Ανδρέα Παπανδρέου σε κάποια χρονική στιγμή..

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Το mea culpa.

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:To mea culpa, που ήταν ο τρόπος για να μην παραδεχθεί το λάθος του.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Λοιπόν, εγώ θα πω ότι ναι, θα κάνουμε και αυτοκριτική. Κι εγώ που σας μιλάω, δεν έχω κανένα πρόβλημα να την κάνω και να την κάνω καθαρά και να τονίσουμε που είχαμε αδυναμίες, που κάναμε λάθη, γιατί πάντοτε έλεγα, κ. Χατζηνικολάου, κι εσείς νομίζω με ξέρετε αρκετά καλά, ούτε αλάνθαστες Κυβερνήσεις υπάρχουν, ούτε αλάνθαστοι άνθρωποι. Κάναμε λάθη και είχαμε αδυναμίες.

Και ο Πρωθυπουργός έκανε την αυτοκριτική του λέγοντας: «δεν προχωρήσαμε την αποφασιστικότητα την ταχύτητα και τη δύναμη που έπρεπε και το βάθος που χρειαζόταν στις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία».Δεν το προσέξατε; Αυτή είναι η αυτοκριτική του.

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτή κατά τη γνώμη μου είναι αυτοκριτική για το 2007, για τις προηγούμενες εκλογές.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, όχι, αυτή είναι η αυτοκριτική μας.

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πριν από τις προηγούμενες εκλογές έχουν μεσολαβήσει κι άλλα. Μεσολάβησαν Βατοπέδια, μεσολάβησαν διάφορα άλλα τα οποία έκαναν..

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, το πρόβλημα αυτή τη στιγμή της οικονομίας όμως..

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τα οποία έκαναν ρωγμές στην εικόνα σας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως. Υπήρξαν όλα αυτά που έκαναν ρωγμές στην εικόνα μας, αλλά το πρόβλημα του έλληνα πολίτη δεν είναι η δική μας εικόνα, το πρόβλημα του Έλληνα πολίτη είναι πως θα του λύσουμε εμείς τα δικά του προβλήματα. Άρα, αναγνωρίζω πως είχαμε προβλήματα και στην εικόνα μας, αλλά από κει και πέρα είχαμε και μία πολιτική την οποία έπρεπε να είχαμε εφαρμόσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με μεγαλύτερη ταχύτητα, αυτό είχαμε.

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί δεν αξιοποιήσατε το εξάμηνο, κα Μπακογιάννη; Στην πολιτική όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος. Έξι μήνες είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος. Θα μπορούσε και διορθώσεις να κάνει στην κυβέρνησή του, να αλλάξει δυο τρεις υπουργούς που δεν του πάνε, που δεν αποδίδουν. Θα μπορούσε να ανοίξει δυο τρία μεγάλα μεταρρυθμιστικά μέτωπα.. Θα μπορούσε, δηλαδή να κατευθυνθεί προς αυτή τη δύσκολη κατεύθυνση που περιέγραψε στη δήλωσή του.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι και σας εξήγησε ο κ. Καραμανλής νομίζω στη δήλωσή του και ήταν σαφής, ότι το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε και το οποίο έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή με 151 Βουλευτές πλειοψηφία μέσα στη Βουλή, με έναν κόσμο ο οποίος θα προετοιμαζόταν για προϋπολογισμό, με μία αντιπολίτευση η οποία θα ζητούσε της Παναγιάς τα μάτια και θα έταζε λαγούς με πετραχήλια, με διεκδικήσεις στους δρόμους, διότι απλούστατα ο κόσμος θα έλεγε ότι αφού μας το υπόσχεται η αντιπολίτευση ενδεχομένως είναι εφικτό.

Αυτό είχε τέτοιο κόστος για την πραγματική οικονομία, που θα ήταν ανεύθυνο να καθίσουμε γαντζωμένοι στις καρέκλες μας και στους τίτλους του υπουργού ή του δεν ξέρω τι και να περιμένουμε, γιατί με αυτό τον τρόπο θα συμβάλλαμε και εμείς στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα. Πάμε και στον κ. Ευθυμίου και θέλω να μπουν στη συζήτηση και οι συνάδελφοί μου να κάνουν τις ερωτήσεις τους, ο κ. Τράγκας και η κα Μακρή.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Χατζηνικολάου, νομίζω ότι είναι ορατό, ότι οδηγούμαστε στις εκλογές από την αποτυχία μιας πολιτικής που ασκήθηκε επί πεντέμισι χρόνια. Ο κ. Καραμανλής ζήτησε να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη σε αυτή την πολιτική και πιστεύω ότι το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι πεντακάθαρο: χρειάζεται αλλαγή σελίδας για τον τόπο, αλλαγή πολιτικής σε όλους τους τομείς, στην οικονομία, στο κράτος, στην παιδεία, στην υγεία..

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είστε έτοιμοι κ. Ευθυμίου; Είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε; Έχει ανανεωθεί επαρκώς το ΠΑΣΟΚ; Ή θα ξαναδούμε τον ίδιο σκληρό πυρήνα της δεύτερης τετραετίας Σημίτη στη διακυβέρνηση του τόπου;

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Χατζηνικολάου, εμείς πήραμε το μάθημά μας από τις δύο ήττες μας. Το πήραμε γερά και ουσιαστικά από τον ελληνικό λαό. Ανατάξαμε, πριν από όλα, εμείς τα λάθη μας και η ουσία της αυτοκριτικής είναι να μην επαναλαμβάνεις τα λάθη σου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είστε αρκετά ενωμένοι, ώστε να μπορέσετε να κυβερνήσετε; Ή φυσάνε διάφορα ρεύματα;

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Πιστεύω, ότι χάρη σε αυτή τη μακρά και επώδυνη πορεία ανασύνταξης του ΠΑΣΟΚ είμαστε όσο ποτέ ενωμένοι και έτοιμοι και υπεύθυνοι, διδαγμένοι από τα λάθη μας και το τελευταίο πράγμα που υπάρχει σε οποιονδήποτε είναι το ψώνιο της εξουσίας και η αλαζονεία της εξουσίας, γιατί ακριβώς αυτή η κυβέρνηση που θα δώσει ο ελληνικός λαός την εντολή θα είναι κυβέρνηση για να δουλέψει σκληρά, χωρίς μια μέρα ανοχή από κανέναν.

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα. Θέλω να πάω και στον κ. Τράγκα και θέλω να πω ότι με ειδοποιούν από το κοντρόλ ότι ορίστηκε το ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο αύριο στις 12 το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο. Ναι κ. Τράγκα.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Εγώ θέλω να ξεκινήσω από μία φράση της κας Μπακογιάννη, που είπε ότι «ελπίζω να ξεπεράσουν οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας την οργή τους». Βασικός κανόνας στην πολιτική είναι ότι δεν κυβερνάς με την οργή εκείνων που σε υποστηρίζουν, σε ψηφίζουν και αγωνίζονται για να έχεις καρέκλα. Το να ξεπεράσουν την οργή τους οι Νεοδημοκράτες θα έλεγα ότι είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία.

Να ξεπεράσουν τι δηλαδή; Για να οργίζεται ολόκληρος ο λαός της Νέας Δημοκρατίας πάει να πει ότι δεν είναι μόνον η απόφαση να πάμε στις πρόωρες εκλογές που τους οργίζει, είναι και η γενική εικόνα μιας κυβέρνησης ανενεργούς, ενός Πρωθυπουργού που τελικά μίλησε απόψε κι εγώ δεν κρύβω ότι έκανα το σταυρό μου γιατί νόμιζα ότι κάτι είχε τόσες μέρες και θέλω να είναι υγιής.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ελάτε κ. Τράγκα τώρα, ελάτε.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Για να ξεπεράσει λοιπόν, κα Μπακογιάννη, ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας το σοκ δεν..

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Την έκπληξη είπα.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Δεν πρόκειται να το ξεπεράσει επειδή εσείς είχατε απόψε έναν πολύ καλό συνειρμό και αναλύσατε τους λόγους. Λίγο πολύ ο μέσος Έλληνας τους ξέρει τους λόγους και τις δυσκολίες της οικονομίας.

Περίμενε εδώ και πολύ καιρό να δει πράγματα. Δεν τα είδε, δεν είστε θαυματοποιοί. Αλλά περίμενε κινήσεις που να συνεγείρουν τον κόσμο, να δείχνουν ότι υπάρχει μια πρακτική στις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Και τελικά το μόνο που κατάφερε ο κ. Καραμανλής είναι ότι προκάλεσε οργή. Και μάλιστα, με συγχωρείτε, στο Σώμα στο οποίο θα απευθυνθείτε, κα Μπακογιάννη, και θα προσπαθήσετε να αναλύσετε και να κατευνάσετε. Εγώ, λοιπόν, θέλω να σας διαβεβαιώσω, επειδή παίρνω τηλεφωνήματα τις τελευταίες ημέρες, ότι ο κόσμος δεν είναι μόνο οργισμένος, αλλά και πολύ προβληματισμένος για το αν θα ξαναρίξει Νέα Δημοκρατία ή θα μείνει στο σπίτι του, όπως στις ευρωεκλογές.

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα, πάμε και στην κα Μακρή για το δικό της σχόλιο.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, μπορώ να απαντήσω όμως πρώτα;

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα απαντήσετε βεβαίως, αλλά να ακούσουμε και την κα Μακρή. Και, κα Μακρή, πριν έρθω σε σας, με ειδοποιούν από το κοντρόλ ότι έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή το Γιάννη Τσακίρη, ο οποίος βρίσκεται στην Ιπποκράτους στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Γιάννη σε ακούμε.

(…)

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να ευχαριστήσω το Γιάννη Τσακίρη. Πάμε στην κα Μακρή για ένα σύντομο σχόλιό της και μετά στην κα Μπακογιάννη και τον κ. Ευθυμίου.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Θέλω να υποβάλλω ένα ερώτημα στην κα Μπακογιάννη. Σημείωσα, κα Υπουργέ, ακριβώς αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός. Είπε «χρειάζεται νοικοκύρεμα του κράτους», που αυτό αν δεν κάνω λάθος ήταν προγραμματικές δηλώσεις του 2004 και τότε το ποσό ήταν 10 δισεκατομμύρια δραχμές, που ήταν τα περίφημα 10 δισ. που θα εξοικονομούσε η πρώτη Κυβέρνηση Καραμανλή. Αν δεν κάνω λάθος 25% είχαμε αύξηση δαπανών, με τα επίσημα στοιχεία του κ. Παπαθανασίου, το πρώτο εξάμηνο.

Επίσης είπε «χρειάζεται πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής», επίσης προγραμματικές δηλώσεις του 2004. 12 δισ. παραλάβατε – στοιχεία του κ. Παπαθανασίου – είναι περίπου στα 25 με 30 δισ. αυτή τη στιγμή τα ανείσπρακτα βεβαιωμένα.

Μίλησε ο κ. Καραμανλής «οικονομία με γερά θεμέλια», που αν δεν κάνω λάθος ήταν το 2007. Γι΄ αυτό το λόγο ακριβώς για οικονομία με γερά θεμέλια πήγαμε σε εκλογές πρόωρες επίσης το 2007. Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος για τρίτη φορά κα Υπουργέ;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Διότι διαχειριστήκαμε μια πάρα πολύ δύσκολη κρίση κα Μακρή. Και ξέρετε, οι περισσότεροι και οι συνάδελφοί σας αλλά και η Αντιπολίτευση, κάνει πως δεν το βλέπει.

Δεν έχει καταλάβει καν ότι έχουμε ενισχύσει και πράγματι είχαμε αύξηση στις δαπάνες, όμως ενισχύσαμε κλάδους της οικονομίας, ενισχύσαμε παραδείγματος χάρη την τουριστική οικονομία, ενισχύσαμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι μιλάω για τις κρατικές δαπάνες, δεν περιλαμβάνονται, αυτό είναι το σπάταλο δημόσιο κράτος..

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, αν θέλετε να με διακόπτετε μπορείτε να πείτε όλα αυτά τα οποία θέλετε να πείτε εσείς και εγώ να ανταπαντήσω μετά.

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία Μακρή, να ακούσουμε την απάντηση και αν θέλετε θα ρωτήσετε ξανά.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γιατί είσαστε τρεις-ένας και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα τα οποία λέτε.

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σωστά.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Λοιπόν, η οικονομία έχει πρόβλημα, η οικονομία η ελληνική χτυπήθηκε και εκείνη και χτυπήθηκε έχοντας ήδη διαρθρωτικά προβλήματα.

Μας μέμφεστε γιατί δε διορθώσαμε όλα τα διαρθρωτικά προβλήματα και σε αυτό μπορεί να έχετε δίκιο. Θα έπρεπε ενδεχομένως να είχαμε καταφέρει να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή σε σημείο που δεν το έχουμε καταφέρει κι εγώ να κάνω και την αυτοκριτική μου εκεί.

Χρειάζεται όμως η πάταξη της φοροδιαφυγής συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία όταν πέρσι θυμάστε ο κ. Αλογοσκούφης ακόμα είχε τολμήσει να ψελλίσει, έγινε Ο χαμός. Είχε βγει τότε η Αντιπολίτευση κι είχε πει ότι «περίπου με φοροεισπρακτική επιδρομή θα λιώσουμε τους μικρομεσαίους» και θα κάνουμε, θα ράνουμε. Λοιπόν η ουσία της υποθέσεως είναι ότι..

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Όποτε κρίνετε ένα σχόλιο κ. Χατζηνικολάου, όποτε κρίνετε.

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, ναι, βεβαίως.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, να το πείτε. Η ουσία είναι ότι χρειαζόμαστε ένα πολιτικό περιβάλλον ωριμότητας. Σε αυτή τη χώρα χρειάζεται περισσότερη συναίνεση και λιγότερος διχασμός, αν θέλουμε να περάσουμε κάποια από τα αναγκαία αυτά μέτρα.

Ελπίζω λοιπόν ότι αυτό θα καταστεί εφικτό, ελπίζω. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να συζητήσουμε ο κ. Ευθυμίου κι εγώ και γι΄ αυτά τα οποία ενίοτε συμφωνούμε εκτός κάμερας, θα έχουμε το θάρρος να τα πούμε και δυνατά και δημόσια στον ελληνικό λαό.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Με μεγάλη ευχαρίστηση, αλλά να μου πείτε ποια είναι αυτά.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σε ότι αφορά δε αυτά τα οποία είπε ο κ. Τράγκας, είναι πάρα πολύ εύκολοι οι αφορισμοί και είναι πάρα πολύ εύκολο να μιλάει κανένας για την πληγωμένη τιμή της παράταξης.

Ναι, υπάρχουν άνθρωποι σήμερα πληγωμένοι στη Νέα Δημοκρατία, ναι, υπάρχουν άνθρωποι στενοχωρημένοι στη Νέα Δημοκρατία, υπάρχουν όμως άνθρωποι, πεπεισμένοι Νεοδημοκράτες, οι οποίοι μπορεί να έχουν στενοχωρηθεί, αλλά όταν θα δουν το διακύβευμα, όταν θα έχουν τις επιλογές, όταν θα ξέρουν ότι θα επιλέξουν ή τον έναν ή τον άλλον ή αλλιώς ο ένας ή ο άλλος θα γίνει πρωθυπουργός αυτής της χώρας, τότε πιστεύω ότι θα ξαναπροσέλθουν στις κάλπες και δεν θα επαναφέρουν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Άκουσα τον κ. Ευθυμίου με προσοχή που είπε «μάθαμε από τις ήττες μας», μα αν είχατε μάθει από τις ήττες σας δε θα φέρνατε μία πρόταση;

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ναι, δεν είναι σωστό αυτό; Ο άνθρωπος πρέπει να μαθαίνει από τα λάθη του κι από τις ήττες του.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σωστά, αλλά εμείς που μάθαμε κι εμείς, είχαμε μάθει κάποτε τέλος πάντων από τις ήττες μας, φέραμε μία σειρά προτάσεων τότε κ. Ευθυμίου. Μπορεί να μην καταφέραμε να τις υλοποιήσουμε όλες..

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ελπίζω να μου δώσει ο κ. Χατζηνικολάου το λόγο για ένα σχόλιο..

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αμέσως, αμέσως.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εσείς μία πρόταση, μία η οποία να έχει μία αριθμητική συνοχή, να έχει μια λογική συνοχή, η οποία να έχει κάποια αξιοπιστία, δεν τη φέρατε, να μπορέσουμε να την κουβεντιάσουμε κι εμείς. Αρνηθήκατε όμως τα πάντα στη Βουλή και νομίζω κάνατε λάθος κ. Ευθυμίου και πιστεύω ότι όπως θα κριθούμε κι εμείς θα κριθείτε κι εσείς.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Χατζηνικολάου, απλώς επειδή η βάση της συναίνεσης είναι η αλήθεια, η αλήθεια είναι ότι στο πεδίο της οικονομίας τινάχθηκε στον αέρα η ελληνική οικονομία επισήμως μήνες πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση.

Ο κ. Αλογοσκούφης ως Υπουργός Οικονομίας είπε «δυστυχώς πιάσαμε πάτο» τον Ιούλιο του 2008 και η διεθνής οικονομική κρίση ξεκίνησε με την κατάρρευση της LeemanBrothers16 Σεπτεμβρίου, τρεις μήνες μετά.

Άρα δεν μπορεί ένα μεγάλο κόμμα, όπως η Νέα Δημοκρατία, να συμπεριφέρεται προς τον ελληνικό λαό όπως ο πατροκτόνος που σκοτώνει τον πατέρα του πρώτα και μετά έρχεται και λέει στο Δικαστήριο «δείξτε μια επιείκεια, είμαι ορφανός».

Η ελληνική οικονομία ανατινάχθηκε πριν τη διεθνή κρίση, από τις επιλογές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σας η οποία οδήγησε στην κατάρρευση επισήμως δια στόματος κ. Αλογοσκούφη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ελάτε τώρα, κολλήστε τώρα και το νεοφιλελεύθερο ξανά. Κύριε Ευθυμίου, είναι πολιτικός λόγος του ΄89 αυτός, δεν είναι..

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Τότε είχατε και τον κ. Αλογοσκούφη στο μοντέλο του 1989.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτός είναι πολιτικός λόγος του ΄89, εμείς είμαστε στο 2009.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Αυτή είναι η αλήθεια που ζει ο ελληνικός λαός, δε ζει κάποια ευημερία κα Μπακογιάννη ο ελληνικός λαός και δημοσιονομικά και στα οικονομικά της οικογένειας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν πρέπει σήμερα κ. Ευθυμίου όλοι μαζί να βρούμε το θάρρος και να πούμε ορισμένα πράγματα με το όνομά τους;

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Δηλαδή θα πείτε στο λαό ότι του εξασφαλίσατε την ευημερία;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς θα τα πούμε για την ευημερία; Ελάτε τώρα, αυτά θα τα πείτε εσείς.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Και δημοσιονομικά τινάξατε στον αέρα τη χώρα και στο εισόδημα της οικογένειας της ελληνικής.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εσείς θα βγείτε και θα τάξετε λαγούς με πετραχήλια.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κανένα λαγό και κανένα πετραχήλι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα πείτε ότι είσαστε θαυματοποιοί, θα πείτε ότι έχετε μαγικά ραβδιά, ότι θα πολλαπλασιάσετε τις συντάξεις, ότι θα..

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Πολύ συγκεκριμένη σχεδιασμένη οικονομική πολιτική με αντιστροφή..

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ότι θα τινάξετε στον αέρα τα πάντα, αυτό θα πείτε.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Με αντιστροφή των προτεραιοτήτων που είχατε εσείς.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς λοιπόν θα πούμε την αλήθεια. Εγώ θέλω να μπορώ κάνοντας και την κριτική στον εαυτό το δικό μας, κάνοντας και την αυτοκριτική μας, αλλά θέλω να μπορώ να κοιτάξω τους ανθρώπους στα μάτια και να τους πω τι είναι αυτό το οποίο χρειάζεται, τι είναι αυτό το οποίο περιμένουμε, τι είναι αυτό το οποίο προσδοκούμε και ποιος είναι ο οδικός χάρτης, που θα το πάμε.

Εγώ τουλάχιστον θα προσπαθήσω κ. Ευθυμίου, σας καλώ να το κάνετε κι εσείς, διότι η χώρα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή άλλους λαϊκισμούς, δεν χρειάζεται άλλες δημαγωγίες. Και αν θέλετε για να τελειώσω κιόλας τη φράση μου αυτή τη..

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κυρία Μπακογιάννη βλέπω με διαύγεια την πλατφόρμα σας και το εκτιμώ ιδιαιτέρως.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτή τη δημαγωγία την πληρώσαμε πολύ ακριβά. Δε φταίμε μόνο εμείς, μας βοηθήσανε και άλλοι, αλλά την πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά, φτάνει πια.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Είναι ορατή η πλατφόρμα σας, την εκτιμώ ιδιαίτερα, αλλά ο ελληνικός λαός δε θα αποφασίσει αν θα ψηφίσει την Ντόρα Μπακογιάννη στη Νέα Δημοκρατία, θα αποφασίσει αν θα ψηφίσει τον κ. Καραμανλή πρωθυπουργό, ο οποίος για τρίτη φορά ξαναϋπόσχεται τα ίδια πράγματα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα επιλέξει ανάμεσα σε Καραμανλή και Παπανδρέου, κ. Ευθυμίου.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ξαναϋπόσχεται τα ίδια πράγματα για τρίτη φορά ζητώντας και η ουσία της..

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα το σκεφθεί λοιπόν πάρα πολύ καλά, ανάμεσα σε Καραμανλή και Παπανδρέου

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ζητώντας και η ουσία της αλαζονείας φοβάμαι ότι είναι αυτό.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ πιστεύω ότι θα ξαναψηφίσει Καραμανλή στο δίλημμα αυτό.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αξιολογηθεί εδώ και έξι χρόνια, πριν από όλα..

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ανεπιτυχώς.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Πριν από όλα για την απόλυτα υπεύθυνη μετρημένη και σωστή στάση του σε όλα τα μεγάλα θέματα. Όχι λαγούς και πετραχήλια δεν μπορείτε να αποδώσετε στον κ. Παπανδρέου, σε καμία περίπτωση.

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Τράγκα.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Κύριε Ευθυμίου, θέλω να μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω ότι τα τελευταία τουλάχιστον από ότι θυμάμαι εγώ είκοσι χρόνια αυτούς τους διαλόγους του ακούω συνέχεια περί αλαζονείας..

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Όχι ακριβώς.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Περί αυτοκριτικής στο τέλος της διαδρομής της συγκεκριμένης, περί νέων διαγραμμάτων και δρόμων. Αυτό το πράγμα δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί, έχει κουράσει πάρα πολύ έξω τον κόσμο. Δηλαδή, επειδή δεν είμαστε και πολύ νέοι..

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Τράγκα, εγώ είμαι δέκα χρόνια στην πολιτική..

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Ναι, εντάξει, εσείς όμως είστε και παλαιός συνάδελφος και τα λοιπά, η κα Μπακογιάννη..

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ως πολιτικός συντάκτης νομίζω ότι..

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Η κα Μπακογιάννη είναι πολλά χρόνια πολιτικός, αλλά ακούγονται, θέλω να σας διαβεβαιώσω δηλαδή στη μνήμη μου κι έχω καλή μνήμη ακόμα, αυτοί οι διάλογοι περί ποιος είναι αλαζονικός περισσότερο, ποιος έφαγε περισσότερα, ποιος θα φέρει τα θαύματα..

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Τράγκα, ας δοκιμαστούμε στο παλιό κοινό έδαφος του πολιτικού συντάκτη. Επειδή εγώ δέκα χρόνια είμαι στην πολιτική, θυμάστε πραγματικά οποιοδήποτε κόμμα να έκανε τη διαδρομή που έκανε το ΠΑΣΟΚ από το 2004 ως σήμερα; Με ρήξεις, με εσωτερικές εντάσεις, με καθαρές κουβέντες; Εμείς πήραμε όντως το μάθημά μας κι όσοι δεν το πήραν είναι τόσο μειοψηφικοί που δε νομίζω ότι θα εμφανιστούν καν.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Ναι, μακάρι να είναι αλήθεια αυτό, αυτό θα αποδειχθεί στην πράξη.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Μα εγώ δεν το θυμάμαι τουλάχιστον. Δεν το θυμάμαι στην πολιτική ιστορία της μεταπολίτευσης.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτά εκ προοιμίου δεν μπορείς να τα ισχυριστείς, αυτά αποδεικνύονται στην πράξη.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ναι, αλλά εγώ απευθύνομαι στο επαγγελματικό σας κριτήριο.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Κι εγώ άκουγα από τον σημερινό πρωθυπουργό για την επανίδρυση κι επανίδρυση δεν είδα. Άκουγα για συγκρούσεις, συγκρούσεις δεν είδα, ρήξεις δεν είδα, τι να σας κάνω κ. Ευθυμίου; Γι΄ αυτό σας αμφισβητώ κι εσάς τώρα, χωρίς λόγο, επειδή αυτά αποδεικνύονται στην πράξη.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Λυπάμαι που θα το πω, αλλά γενικεύετε κάτι που είναι απόλυτα ορατό.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Όχι δε γενικεύω τίποτα, όχι και έχετε δίκιο να λέτε ότι «εμείς έχουμε πλέον μάθει, έχουμε πάρει τα μαθήματά μας και όταν θα γυρίσουμε δε θα τα επαναλάβουμε».

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Γιατί θα έπρεπε να ζήσετε αυτή την εμπειρία από τα μέσα και θα σας καλούσα αν το ήξερα να δείτε πόσο το ΠΑΣΟΚ άντλησε μαθήματα από το λαό αυτά τα πεντέμισι χρόνια. Τον ίδιο το λαό και τις οργανώσεις του τις ίδιες.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Μάλιστα.

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία Μακρή.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Εγώ αν μου επιτρέπετε, αναρωτιέμαι, ακούω την κα Μπακογιάννη και πολύ σωστά το λέει ότι «εδώ που έχει φτάσει η χώρα χρειάζονται συναινέσεις». Αν ο λαός στις 4 Οκτωβρίου κάνει μία διαφορετική επιλογή από την κυβέρνηση και αναδείξει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, θα δώσετε τη συναίνεσή σας κα Μπακογιάννη την επόμενη μέρα για όλα τα δύσκολα που πρόκειται να γίνουν;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εάν το ΠΑΣΟΚ πάρει πράγματι την εντολή κα Μακρή και ακολουθήσει μία πορεία σοβαρών διαρθρωτικών αλλαγών και οικονομική πολιτική, βεβαίως, εγώ το είπα-ξείπα δεν το έχω υποστηρίξει ποτέ.

Και νομίζω ότι μπορεί κάποιος να κάνει, κριτική από δω ή από κει, αλλά για ένα πράγμα δεν μπορείς να μας ψέξεις, διότι εμείς τηρήσαμε τις αρχές και τις αξίες μας και στην αντιπολίτευση.

Και σας μιλάει ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε την ευθύνη αφού είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής τότε της εξωτερικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Παπανδρέου προσωπικώς γνωρίζει πάρα πολύ καλά πόσες φορές βγήκα δημόσια και τον στήριξα, πόσες φορές συνεργάστηκα μαζί του.

Και για να είμαι και εντάξει και θέλω να το πω, πάρα πολλές φορές στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Ευθυμίου είναι ένας και γι΄ αυτό το λέω, έχουμε συνεργαστεί..

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα στήριξε οτιδήποτε ήταν θετικό για τη χώρα και για την πολιτική και αυτό είναι κέρδος του ελληνικού λαού.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, αυτό προσπαθώ να το πω και προσπαθώ να το αναγνωρίσω και σε σας κ. Ευθυμίου προσωπικώς διότι έχουμε συνεργαστεί και στον ΟΑΣΕ.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Κυρία Μπακογιάννη αν χάσει ο Καραμανλής..

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με συγχωρείτε κ. Τράγκα ένα λεπτό. Και είμαστε αποτελεσματικότεροι όταν είμαστε σαφείς και όταν είμαστε ειλικρινείς. Όταν δεν βάζουμε κομματικές παρωπίδες, αλλά αυτά τα οποία πιστεύουμε τα υπερασπιζόμαστε από τη μία ή από την άλλη θέση.

Και αν σήμερα κάνουμε κριτική στο ΠΑΣΟΚ είναι διότι δεν είναι δυνατόν με αυτές τις δύσκολες συνθήκες – και σας μιλάει ένας άνθρωπος που σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει δει διαφορετική πολιτική – να μην υπάρξει ένα μέτρο, μα ένα μέτρο, στο οποίο να συμφωνήσουν, ποτέ.

Ότι στηρίξαμε και κακώς το στηρίξαμε, μα τον τουρισμό στηρίξαμε, κακώς τον στηρίξαμε. Οτιδήποτε απόφαση, ακόμα και τα laptop στους μαθητές της πρώτης γυμνασίου και αυτό στραβό ήτανε. Έλεος κύριοι. Δεν μπορεί αυτή η χώρα να κυβερνηθεί με αυτόν τον τρόπο, δεν γίνεται.

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο κ. Τράγκας έχει το λόγο.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Κυρία Μπακογιάννη, αν χάσει ο κ. Καραμανλής, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σήμερα κι αν δεν ενωθεί το μέτωπο της Νέας Δημοκρατίας λόγω οργής, η επόμενη μέρα για την παράταξη, την ιστορική, ποια θα είναι, θα υπάρχει εμφύλιος; Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε εμφύλιο. Αυτή τη στιγμή οι μισοί θέλουν να σκοτώσουν το Σουφλιά παραδείγματος χάρη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ελάτε κ. Τράγκα τώρα, σας παρακαλώ, μην τραγικοποιούμε τα πράγματα.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Σας παρακαλώ κα Μπακογιάννη, σας παρακαλώ, μιλάω για αντιδράσεις ανθρώπινες, μιλάω για οργή, μιλάω για φυσικές αντιδράσεις και για λύπη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σας παρακαλώ. Λοιπόν εγώ επειδή αυτή την παράταξη κ. Τράγκα την έχω υπηρετήσει διαχρονικά και ανήκω στα στελέχη εκείνα τα οποία ήταν πάντοτε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και δεν έχω κάτσει από πίσω..

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Την εκτίμησή σας θέλω εγώ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτή η παράταξη και ενωμένη θα είναι και με τον Καραμανλή θα είναι. Λοιπόν μην ανησυχείτε.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Παραμένει δηλαδή ο Καραμανλής;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα παραμείνει και ο Καραμανλής, ο Καραμανλής είναι 53 ετών, έχει μέλλον μπροστά του. Από κει και πέρα και αυτή η μεγάλη παράταξη, αυτή η μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη της χώρας, μπορεί να περάσει καλύτερες ή χειρότερες στιγμές, αλλά και το ιδεολογικό της εύρος θα κρατήσει..

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέτε ότι θα μείνει στην ηγεσία και αν χάσει κα Μπακογιάννη;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αλλά και το ιδεολογικό της εύρος θα κρατήσει και τη στόχευσή της θα κρατήσει και την ενότητά της.

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα λεπτό, είπατε «με τον Καραμανλή», εννοείτε ότι θα μείνει κι αν χάσει;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι βεβαίως.

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα μείνει στην ηγεσία κι αν χάσει;

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Αυτό είναι ειδησάρα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως.

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί λέτε «βεβαίως»;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα πρώτα απ΄ όλα γιατί να χάσει;

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας το έχει πει, έχετε μιλήσει μαζί του και σας το είπε;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα τη δική μου γνώμη δε με ρωτάτε; Εκτός αν θέλετε να πω αλλωνών γνώμη.

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέτε ότι «θα μείνει αρχηγός» κι αν χάσει δηλαδή;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ λέω ότι ο Καραμανλής θα μείνει αρχηγός και αν χάσει και επειδή ανήκω σε αυτούς οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι πάνε σε αγώνες για να χάσουνε, γιατί αρκετές δηλώσεις ηττοπάθειας έχω ακούσει από διάφορα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, κι επειδή εγώ πιστεύω σε αυτόν τον κόσμο και πιστεύω σε αυτή την παράταξη, πιστεύω ότι αυτή η παράταξη θα ξαναδικαιώσει τον Καραμανλή. Αυτό πιστεύω και το λέω.

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μία φράση η κα Μακρή και μετά ο κ. Ευθυμίου.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Με όποια διαφορά κα Υπουργέ; Γιατί ξέρετε συνήθως κάνουμε υποθετικά σενάρια.

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με συγχωρείτε, πρέπει να πάμε στο Γιώργο Παπανδρέου, ξεκινούν οι δηλώσεις του.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θέλετε να κάνουμε σενάρια; Αλλά εγώ δεν είμαι καλή στα σενάρια.

  1. N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας διακόπτω, ζητώ συγνώμη.

(…)

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Παρακολουθήσαμε σε απ’ ευθείας σύνδεση με τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους τη δήλωση του προέδρου του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου. Θα πάω πρώτα, θα μου επιτρέψουν η κα Μπακογιάννη και ο κ. Ευθυμίου στους συναδέλφους μου για ένα πολύ σύντομο σχόλιο και μετά θα πάω στους δυο εκπροσώπους των κομμάτων. Κύριε Τράγκα.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Είχε ένα λαχάνιασμα στη φωνή του! Περιμένει, αδημονεί να φτάσει εκείνη η μέρα, 4 Οκτωβρίου. Κερδίζει και αυτό είναι ανθρώπινο. Πιστεύει ότι θα κερδίσει και το προσωπικό του στοίχημα. Είναι ο τρίτος στη σειρά της οικογένειας, που θέλει και επιδιώκει να γίνει πρωθυπουργός και από ό,τι φαίνεται, θα γίνει.

Από εκεί και πέρα είναι γενικό το κείμενο που διάβασε, ένα κείμενο που λέει «ελάτε να μοιραστούμε τις αξίες μας». Δεν έκανε πουθενά αναφορά σε αυτές τις αξίες, μίλησε για δικαιοσύνη, για επανίδρυση δεν μίλησε. Για δικαιοσύνη μίλησε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απέφυγε να κάνει επίθεση στον Πρωθυπουργό, θα το σημειώσατε.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Ναι το απέφυγε. Δεν θέλει συσπείρωση. Γιατί να θέλει συσπείρωση, την ώρα που έχει αποσυσπείρωση η Νέα Δημοκρατία, την ώρα που η κα Μπακογιάννη, με ειλικρίνεια υπογραμμίζει την οργή.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν θέλει πόλωση.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Δεν θέλει. Γιατί όταν το δεύτερο στέλεχος σε τάξη αυτή τη στιγμή η κα Μπακογιάννη στη Νέα Δημοκρατία εν δυνάμει διάδοχος του κ. Καραμανλή μιλάει για οργή με ειλικρίνεια στο παράθυρο του «Alter»…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσείς τη λέτε «εν δυνάμει διάδοχος», εκείνη είπε όμως ότι θα μείνει ο Καραμανλής.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Εγώ. Είναι η εκτίμησή μου, έχω δικαίωμα να μιλάω ελεύθερα. Η κα Μπακογιάννη μας έδωσε προηγουμένως μια είδηση, ότι θα υπάρξει και ενότητα και παραμονή του Πρωθυπουργού, ανεξάρτητα αποτελέσματος.

Από εκεί και πέρα για τον κ. Παπανδρέου εκτός από το λαχάνιασμα, είδα και κάτι άλλο που είπε προς το τέλος, ότι θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι – ναι.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Το έχει επαναλάβει πολλές φορές.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σωστά.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Και με τα κατεστημένα συμφέροντα. Αυτό δεν ξέρω, μπορεί να είναι και σημαδιακό, δεν ξέρω τι θέλει να υποδηλώσει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία Μακρή;

Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντως είναι σαφές ότι ακολουθεί τελείως διαφορετική τακτική από αυτή του κ. Καραμανλή. Δηλαδή πριν από λίγο παρακολουθήσαμε έναν πρωθυπουργό, που μας έδωσε μια γκρίζα εικόνα μεγάλων προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα και είδαμε ένα Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος ήταν αρκετά πιο αισιόδοξος «μπορούμε», «χρειάζεται συναίνεση αλλά απευθύνομαι στο δημιουργικό Έλληνα». Είχε μια διαφορετική τακτική, δίνει και μια νότα αισιοδοξίας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το οποίο τουλάχιστον είπε τώρα.

Να πούμε απλώς, Νίκο, για την ιστορία ότι αύριο είναι η επέτειος για τα 35 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, άρα ο Γιώργος Παπανδρέου έχει έτοιμη και την πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση. Στις 7 και μισή στο Θησείο, που καταλαβαίνουμε ότι υπό αυτούς τους όρους πλέον …

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Παίρνει άλλο χαρακτήρα.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Παίρνει τελείως διαφορετικό χαρακτήρα γι’ αυτό και έχει γίνει καιμεγάλη κινητοποίηση. Θα τα δούμε τώρα τα μπαλκόνια και από τη μια πλευρά και από την άλλη.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε σιγά – σιγά να κλείσουμε με ένα σχόλιο από την κα Μπακογιάννη κι ένα από τον κ. Ευθυμίου, για τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου. Κυρία Μπακογιάννη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ θα πω κ. Χατζηνικολάου ότι το πιο καλοφυλαγμένο και ίσως μοναδικό μυστικό σε αυτή τη χώρα, είναι οι λύσεις και το σχέδιο του κ. Παπανδρέου. Μέχρι στιγμής δεν μας έχει κάνει κοινωνούς ούτε των λύσεων, ούτε του σχεδίου του και κατά πάσα πιθανότητα, ούτε τον υπόλοιπο ελληνικό λαό μια που κι εμείς δεν το έχουμε πάρει είδηση.

Κατά τα άλλα ο κ. Παπανδρέου έχει δίκιο νομίζω η κα Μακρή, φαντάζομαι ότι θα χρησιμοποιήσει το σύνθημα του Ομπάμα «Μπορούμε». Μπορούμε με κάποιο τρόπο και ξεκινάει την προεκλογική του εκστρατεία και εκείνος με τη φιλοδοξία να ηγηθεί της χώρας και να αναλάβει τις ευθύνες της.

Αλλά θέλω να προσθέσω ότι ελπίζω ότι κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Παπανδρέου θα μας μιλήσει για το σχέδιο και τις λύσεις, για να μπορούμε να τα κουβεντιάσουμε στο δημόσιο διάλογο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Ευθυμίου.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Εγώ, κ. Χατζηνικολάου, αντίθετα από τον κ. Τράγκα, είδα ένα πολιτικό με αίσθημα ευθύνης, με καθαρότητα…

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Και εγώ με αίσθημα ευθύνης, τον είδα. Δεν τον είδα ανεύθυνο. Απλώς για το κείμενο μίλησα.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Με αξιοπρέπεια και κυρίως εμπιστοσύνη σε μια πρόταση για τη χώρα, που ο ελληνικός λαός την αξίζει και μπορεί να τη στηρίξει και όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό είναι το χρέος. Λυπάμαι πάρα πολύ που θα το πω στην κα Μπακογιάννη, αλλά οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι πάρα πολύ δουλεμένες, ο ελληνικός λαός τις έχει ακούσει με πολύ μεγάλη συνέπεια …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μόλις τις μάθουμε κ. Ευθυμίου, θα τις σχολιάσουμε!

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Και κυρίως πιστεύω ότι πραγματικά εκφράζουν ένα άλλο δρόμο, που χρειάζεται η κοινωνία, χρειάζεται η οικονομία, χρειάζεται η πατρίδα μας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μόλις τις μάθουμε, θα τις σχολιάσουμε.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Με μεγάλη ευχαρίστηση θα τις ακούτε συνέχεια.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μόλις τις πείτε, δηλαδή.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Όσο τις έχει ακούσει ο ελληνικός λαός, που εδώ και καιρό έχει γυρίσει σελίδα στην Ελλάδα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Χατζηνικολάου, οι εκλογές να θυμίσω στον κ. Ευθυμίου είναι στις 4 Οκτωβρίου. Τότε θα έχει μιλήσει ο λαός. Νομίζω σήμερα με την προκήρυξη να είστε τόσο βέβαιος για τη βούλησή του, θα κρατούσα μικρότερο καλάθι. Και εμείς οι δυο ξέρουμε καλά τι θα πει αυτό.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Οι εκλογές πάντα είναι μια ανοιχτή υπόθεση, αλλά συνήθως, κα Μπακογιάννη, ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι έχει αξιολογήσει τα πράγματα, έχει κρίνει τις καταστάσεις, έχει συγκρίνει και θα εκδηλωθεί.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ας του δώσουμε την ευκαιρία να ψηφίσει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως έχουμε κι ένα εκλογικό νόμο κ. Ευθυμίου, ο οποίος δεν δίνει εύκολα αυτοδυναμία. Ιδίως μάλιστα αν υπάρχουν πέντε κόμματα στη Βουλή. Αν υπάρχουν πέντε ή περισσότερα κόμματα στη Βουλή, η υπόθεση αυτοδυναμία, είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Είναι σωστό αυτό που λέτε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μπορεί να μπούμε σε περιπέτειες και θέλω να σας ρωτήσω και με αυτό να κλείσουμε, αν δεν έχει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ και είναι πρώτο κόμμα, θα επιδιώξει κάποιο συμμαχικό κυβερνητικό σχήμα, με δυνάμεις της Αριστεράς ή με όποιες άλλες δυνάμεις; Ή θα επιδιώξει να πάμε πάλι στις κάλπες;

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ήταν ξεκάθαρη η θέση όπως είναι γνωστό, αναφέρθηκε και πρόσφατα από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όπως είναι γνωστό προβλέπονται οι διερευνητικές εντολές. Αν θεωρητικά το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα αλλά δεν έχει αυτοδυναμία, αν υπάρξουν κόμματα που συμφωνήσουν στην πλατφόρμα, η συνεργασία είναι κάτι, που εμείς πάντα το επιδιώκαμε. Αν δεν συμφωνήσουν σε μια πλατφόρμα κοινής διακυβέρνησης, υπάρχει χάρις σε ένα Σύνταγμα συγκεκριμένο, ένα δεκαήμερο διαβουλεύσεων και αμέσως επόμενα εκλογές.

Άρα ακυβερνησία δεν υπάρχει. Γιατί οι δέκα μέρες δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι φοβερός χρόνος ακυβερνησίας. Ούτως ή άλλως ο λαός έχει ευχέρεια να δώσει τη λύση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία Μπακογιάννη αν βγαίνουν τα κουκιά, να το πω έτσι, στο Κοινοβούλιο η Νέα Δημοκρατία θα δοκίμαζε να κάνει συμμαχική κυβέρνηση;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τι εννοείτε «θα δοκίμαζε να κάνει συμμαχική κυβέρνηση»;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα σας πω υποθετικό σενάριο. Βγαίνει πρώτο το ΠΑΣΟΚ με μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Κάνει τις διερευνητικές, δεν καταλήγει πουθενά και έρχεται η διερευνητική εντολή στον Καραμανλή. Θα έκανε συζητήσεις για παράδειγμα με το Γιώργο Καρατζαφέρη; Θα συζητούσε με άλλα πολιτικάΚόμματα; Θα συζητούσε ίσως ακόμη και με το ΠΑΣΟΚ, για συγκυβέρνηση των δυο κομμάτων;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Οι διερευνητικές εντολές αυτό προϋποθέτουν. Η ελληνική πολιτική ιστορία, έχει δείξει ότι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο κ. Χατζηνικολάου. Στην πραγματικότητα η χώρα έχει κυβερνηθεί μέχρι τώρα από αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως βλέπετε στην περίπτωση αυτή δεύτερες κάλπες.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η εμπειρία την οποία είχαμε μέχρι τώρα από κάποιες προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν, δεν ήταν καλή. Δεν έχουμε τέτοια κουλτούρα στην Ελλάδα.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Και προγραμματικά το ΠΑΣΟΚ λέει ρητά όχι στη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Να είμαστε ξεκάθαροι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και τα δυο κόμματα θα πάνε για αυτοδυναμία. Και θα πάνε, διότι ακριβώς χρειάζεται καθαρό πρόγραμμα. Όταν μίλησα πριν, το εννοούσα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και οι δυο αρχηγοί όταν θα ανέβουν πάνω στη Θεσσαλονίκη, να μιλήσουν ξεκάθαρα για το τι προτίθενται να κάνουν, με ονόματα και διευθύνσεις, δηλαδή με συγκεκριμένα μέτρα. Όχι με ευχολόγια.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Με τον κ. Καρατζαφέρη θα μπορούσατε να συνεργαστείτε κα Υπουργέ;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι κα Μακρή, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Οι αρχές τις οποίες υποστηρίζει και πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία με αυτές του κ. Καρατζαφέρη, δεν συμβαδίζουν.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Δεν έχουν όλα τα στελέχη βεβαίως της Νέας Δημοκρατίας την ίδια άποψη, τουλάχιστον από τις δημόσιες δηλώσεις τους.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εντάξει. Κυρία Μακρή δεν είναι η Νέα Δημοκρατία ένας στρατός. Είναι μια μεγάλη παράταξη στην οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Εμένα ρωτάτε τη δική μου και επαναλαμβάνω και την επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία έχει εκφράσει ο Πρωθυπουργός. Αυτό δεν σημαίνει ότι βάζουμε φίμωτρο σε κάποιον μέσα στη Νέα Δημοκρατία για να έχει υποχρεωτικά την ίδια άποψη με εμάς.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμότατα όλους.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο