Στον Βασίλη Σκουρή και τον Γρηγόρη Τζιοβάρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χαρά και τιμή για μας, στην τηλεφωνική μας γραμμή η Υπουργός Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη. Κυρία Υπουργέ, καλή σας ημέρα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα σας. Καλημέρα και στους ακροατές μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα, καλό προεκλογικό αγώνα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ευχαριστώ, να ‘στε καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και βεβαίως υποψήφια στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών, όπως πάντα, με τη Νέα Δημοκρατία. Μέρες που είναι, πρώτα απ’ όλα να λέμε την περιφέρεια, κυρία Υπουργέ. Τώρα να ξεκινήσουμε λίγο έτσι: Σωστοί οι χειρισμοί για τα ψηφοδέλτια κατά τη γνώμη σας στο κόμμα σας, που δημιουργεί ένα πρόβλημα σημαντικό τις τελευταίες μέρες;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εντάξει, κοιτάξτε. Πάντοτε στα κόμματα μία αναστάτωση με τα ψηφοδέλτια υπάρχει. Πόσο μάλλον όταν παίρνονται κάποιες αναμφισβήτητα δύσκολες αποφάσεις τις οποίες πήρε ο Πρωθυπουργός, αυτή η δυσκολία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Από ‘κει και πέρα όμως τώρα ό,τι έγινε – έγινε, τα ψηφοδέλτια ανακοινώθηκαν. Σε τελική ανάλυση τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρει τόσο πολύ το εκάστοτε πρόσωπο, αλλά οι πολιτικές που τα δύο κόμματα κυρίως, τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας θα ακολουθήσουν. Και νομίζω ότι αυτό πρέπει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το σωστό, αλλά συνήθως τα πρόσωπα παίζουν ρόλο στις πολιτικές που εφαρμόζονται, και σημαντικό.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως. Πάντοτε τα πρόσωπα παίζουν ρόλο, αλλά λέω ότι δεν αρχίζει και τελειώνει μια πολιτική στα πρόσωπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως. Και ένα κόμμα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τα πρόσωπα βεβαίως επικεντρώνουν πάντοτε και το ενδιαφέρον πολύ πιο πολύ, το ξέρω κι εγώ, και των δημοσιογράφων, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές και νομίζω ότι πρέπει και εμείς και εσείς, δηλαδή από κοινού, να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τις διαφορές μεταξύ των κομμάτων, έτσι ώστε οι πολίτες όταν θα πάνε στην κάλπη να είναι όσο πιο ενημερωμένοι γίνεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτό σας ρωτήσαμε αν ήταν σωστοί οι χειρισμοί με τα ψηφοδέλτια, γιατί βγάζουν τη συζήτηση από αυτό το θέμα. Ξαφνικά ακούσαμε δηλαδή έναν πρώην υπουργό της κυβέρνησης να λέει ότι η διαπλοκή είναι εγκατεστημένη στη Ρηγίλλης και στο Μαξίμου και αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα πρόβλημα, όπως καταλαβαίνετε.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εντάξει, καταλαβαίνετε ότι από την ώρα που υπάρχουν κάποιες αποφάσεις, υπάρχουν και διάφορες τοποθετήσεις, οι οποίες προέρχονται και από την πικρία και από τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν, έτσι; Επειδή όμως αυτό αφορά συναδέλφους με τους οποίους έχουμε συμπορευθεί παλαιότερα, εγώ δεν θέλω και δεν θα σχολιάσω καμία από αυτές τις τοποθετήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας το βάλω εγώ σε μια άλλη διάσταση, κυρία Υπουργέ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιο πολιτική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακραιφνώς πολιτική νομίζω. Από τις ευρωεκλογές μέχρι τώρα, κανένα κομματικό όργανο της Νέας Δημοκρατίας, δεν συζήτησε το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν ήταν καλό για σας. Και επιπρόσθετα, όσα διημείφθησαν γύρω από τα ψηφοδέλτια είναι η αποθέωση του αρχηγισμού. Δεν νομίζετε ότι ήρθε η ώρα για μια αλλαγή στον τρόπο που διοικούνται τα κόμματα; Είναι δυνατόν με αυτές τις καταστάσεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα τα κόμματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτό έβαλα τον πληθυντικό, σκόπιμα, Βασίλη. Είναι δυνατόν με αυτές τις καταστάσεις να μιλάμε ότι θα εφαρμοστεί γερμανικό εκλογικό σύστημα, του οποίου απ’ ό,τι ξέρω είστε θιασώτης;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είμαι και στα δύο. Η απάντησή μου είναι πρώτα όχι και δεύτερον ναι. Δηλαδή είναι βέβαιον ότι τα κόμματα στην Ελλάδα είναι αρχηγικά κόμματα. Είναι επίσης βέβαιον ότι αυτό – και έχω τοποθετηθεί χρόνια τώρα – είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το συζητήσουμε και να δούμε πώς λειτουργούμε.
Αλλά είναι νομίζω φαρισαϊσμός να καταθέτουμε την έκπληξή μας τώρα. Όταν ο κ. Παπανδρέου έκοψε, αν θυμάστε καλά τότε, τα δέκα στελέχη, Πάχτας κλπ., από τις λίστες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά, σωστά, βέβαια.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όταν σήμερα δεν επήλθε συμφωνία μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Σημίτη, δεν ερωτήθη η βάση του ΠΑΣΟΚ, η οποία 45% δηλώνει ότι κακώς κόπηκε ο κ. Σημίτης από τα ψηφοδέλτια. Άρα αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πράγματι θα πρέπει να το δούμε. Δεν είναι όμως το διακύβευμα αυτής της περιόδου, έτσι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαφώς, και σε καμία περίπτωση. Αληθές.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτή τη στιγμή όλοι μας είμαστε σε μία προεκλογική μάχη. Οι πολίτες λοιπόν θα έρθουν και θα μας κρίνουν και με βάση το έργο μας, αλλά και με βάση κυρίως τις προτάσεις μας για το μέλλον. Εγώ λοιπόν ισχυρίζομαι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το διακύβευμα λοιπόν για σας ποιο είναι, κυρία Υπουργέ;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα σας πω. Ισχυρίζομαι ότι μέσα σε αυτή την κρίση την οικονομική, οι προτάσεις οι οποίες κατατίθενται είναι εξαιρετικά σημαντικές. Πιστεύω δε ότι οι προτάσεις τις οποίες παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου ως σχέδιο είναι μία ουσιαστική παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Και είναι σοβαρό αυτό το οποίο λέω.
Διότι περίμενα σε μία κρίσιμη στιγμή, όταν το κόμμα το κυβερνητικό αν θέλετε, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προσέρχεται και με τέτοια ειλικρίνεια, που αγγίζει τα όρια της ωμότητας θα έλεγα, και αντίθετα με κάθε προεκλογική λογική καταθέτει τις προτάσεις του για τη διέξοδο από την κρίση και λέει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική για να μπορέσουμε να δούμε φως στο τέλος του τούνελ και για να βγει η Ελλάδα από την κρίση ισχυρότερη, θα περίμενα από το ΠΑΣΟΚ μια πιο υπεύθυνη τοποθέτηση.
Και όχι να διαβάζω σήμερα ας πούμε σε εφημερίδα που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ ότι η Ελλάδα, λέει, είναι η μόνη χώρα που ακούει τον κ. Αλμούνια. Έλεος κύριοι! Δηλαδή πρέπει λίγο να μην υποτιμούμε αυτό τον κόσμο, να τον σεβαστούμε και λιγάκι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, τα περί ειλικρίνειας πάντως έχω μια ένσταση – και δεν αφορά εσάς, γιατί δεν χειριστήκατε τα θέματα – ότι είναι σαν να μιλάμε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου, με την έννοια ότι ακόμα και πριν από τρεις μήνες λέγαμε ότι το έλλειμμα θα είναι 3%, όταν γνωστό ήταν ότι το έλλειμμα θα ήταν πολύ περισσότερο. Μιλούσαμε δηλαδή και παραπλανούσαμε τον ελληνικό λαό με σειρά πράγματα, μέχρι και τις ευρωεκλογές. Και όποιος έλεγε τα αντίθετα, τον λέγανε «πράσινο παπαγαλάκι». Και τώρα φαίνεται ο Πρωθυπουργός να εμφανίζεται ως «πράσινο παπαγαλάκι», κυρία Υπουργέ.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν νομίζω. Εδόθηκε από τον Ιανουάριο και πέρα μία πολύ σκληρή μάχη μέσα σε αυτή την κρίση. Στην οποία πράγματι ανέβηκε το έλλειμμα. Το ερώτημα είναι: γιατί ανέβηκε το έλλειμμα; Το έλλειμμα ανέβηκε, διότι συνειδητά η Κυβέρνηση ακολούθησε μια πολιτική στήριξης της ρευστότητας της οικονομίας και στήριξης της απασχόλησης.
Αυτές οι πολιτικές έχουν κόστος. Όταν στηρίζεις την απασχόληση και δίνεις δηλαδή χρήματα από τον κρατικό κορβανά, για να μας καταλάβουν και οι ακροατές μας, για να στηρίξεις θέσεις εργασίας, είτε αυτό λέγεται στη βαριά βιομηχανία της Ελλάδος που είναι ο τουρισμός είτε αυτό λέγεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Θυμάστε τότε, όταν εξήγγειλε το ΤΕΜΠΜΕ η Κυβέρνηση έγινε ο χαμός, μας είπε το ΠΑΣΟΚ ότι λάθος κάνουμε και γιατί το κάνουμε και είναι αυτό και χίλια πράγματα, κριτική. Σήμερα έρχεται ο κ. Παπανδρέου και λέει: ναι, θα το επεκτείνω ακόμα περισσότερο. Αυτό ακριβώς δείχνει ότι χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση.
Εμείς λοιπόν πράγματι με αυτές τις πολιτικές ανεβάσαμε το έλλειμμα, διότι έπρεπε να δώσουμε χρήματα. Όταν δίνεις χρήματα, και δεν τα έχεις για να τα δώσεις, ανεβαίνει το έλλειμμά σου. Αλλά αυτό ήταν μία συνειδητή πράξη, διότι πιστεύαμε ότι χρειάζεται η οικονομία αναθέρμανση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αυτό ακριβώς που λέει και ο Παπανδρέου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς αυτό επαγγέλλεται όμως τώρα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κα Μπακογιάννη.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι-όχι, μην μπερδευόμαστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πέστε μας τη διαφορά.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να εξηγήσω. Η οικονομία χρειάζεται αναθέρμανση σε αυτό το οποίο λέγεται οικονομία της αγοράς. Ο δημόσιος τομέας, το Δημόσιο δηλαδή, πρέπει να σφίξεις τα λουριά. Διότι το Δημόσιο κοστίζει πάρα πολλά. Το Δημόσιο λοιπόν λέμε εμείς: δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους εφέτος, όπως και…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πέρσι.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και πέρσι, δηλαδή, κατά το χρόνο που διανύουμε. Και με την ίδια λογική εμείς λέμε ότι θα στηρίξουμε τους πιο χαμηλούς, δηλαδή αυτούς που και φέτος πήρανε ή 500 ή 300 ευρώ έκτακτο επίδομα, δηλαδή οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι, γιατί αυτοί δεν αντέχουν, με κανέναν τρόπο δεν αντέχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα και αυτός δεν παίρνει επί των μισθών την αύξηση, άρα ούτε στους μισθούς και στην εξέλιξή τους ούτε στις συντάξεις θα υπολογιστεί. Θα είναι μια διετία χαμένη.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έτσι είναι, σωστό, έχετε απολύτως δίκιο. Πλην όμως και τα 500 ευρώ το μήνα, είναι ουσιαστικά 7% αύξηση, δεν είναι λίγα. Εντάξει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως εγώ πιστεύω ότι με τη συζήτηση αδικούμε την Ντόρα Μπακογιάννη, ένα κορυφαίο στέλεχος της πολιτικής ζωής της χώρας, μπαίνουμε σε μία τέτοια συζήτηση…
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γιατί με αδικείτε; Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον χαμηλόμισθο να ξέρει τι θα πάρει. Όπως είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς την εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ περί φορολόγησης, τη φορολογική του πολιτική η οποία, όταν κάνεις την ανάλυση, οδηγείσαι στο συμπέρασμα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα επιδόματά τους, θα φορολογηθούν στο σύνολό τους στην κλίμακα. Αυτό σημαίνει μείωση ουσιαστική των εισοδημάτων τους. Πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή αυτά να τα πούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ λέτε ότι χάνει ο εργαζόμενος στο Δημόσιο.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, λέω ότι ακολουθείται μία παλιάς μορφής, παλιά, δεν είναι η καινούργια λογική, που λέει: περισσότεροι φόροι, περισσότεροι φόροι, περισσότεροι φόροι; Διότι κακά τα ψέματα, μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν. Όταν θέλεις λοιπόν να καλύψεις τα 10 δισ. που λέμε εμείς, και λέει το ΠΑΣΟΚ – έχω ακούσει δύο εκδοχές- 4 δισ. ή 6 δισ. – δεν ξέρω πώς τα υπολογίζει, αλλά όποια και να πάρεις, εγώ είμαι έτοιμη να δεχθώ όποια και να πάρουμε. Ας πάρουμε λοιπόν το μέσο, που είναι το 6 δισ. Έξι δισ. για να τα δώσεις κάπου πρέπει να τα βρεις, έτσι δεν είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη, 20 μέρες πριν από τις εκλογές και οι δημοσκοπήσεις σας φέρνουν πίσω σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Σήμερα είναι από 6,5 έως 8 μονάδες. Χωρίς σοκ μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση; Πρέπει κάτι να γίνει; Αρκεί απλώς να λέμε μια καλή δουλειά; Ότι να δουλέψουμε και μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση; Και είστε κορυφαίος στέλεχος και σας ρωτώ γιατί πραγματικά θέλω να ακούσω την αγωνία σας. Είναι κρίμα για τον κόσμο που οι δυο εμφανίσεις δεν επιτρέπουν σε σας οι νομοθέτες να βγαίνετε πολύ περισσότερο στις τηλεοράσεις και στα κανάλια για να μπορούμε πραγματικά να έχουμε την άποψή σας.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ή μια εμφάνιση σε κάθε κανάλι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία, ναι.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Οπότε ίσως είναι και ευκαιρία να καταλάβει και ο κόσμος γιατί δεν είμαστε στις τηλεοράσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς γι’ αυτό το βάζω.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με ρώτησε κάποιος σε μια γειτονιά της Αθήνας, χθες μου ‘λεγε «γιατί βρε Ντόρα δεν βγαίνεις στην τηλεόραση»;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, κάνεις λευκή απεργία λέει;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τους λέω, ναι, δεν είναι ότι δεν θέλω. Δεν μπορώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Το ερώτημα είναι το εξής. Τί πρέπει να γίνει τις 20 τελευταίες μέρες;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι ότι πρέπει με αυτοπεποίθηση να εντοπιστεί η συζήτηση στην ουσία της. Αυτό το οποίο προσπάθησα να κάνω και με τη δική σας κουβέντα τώρα. Εδώ πράγματι οι Νεοδημοκράτες δεν έχουν προσέλθει στη Νέα Δημοκρατία ακόμα. Δεν έχουνε πάει όμως και αλλού, γιατί αν είχανε πάει αλλού το ΠΑΣΟΚ θα εμφάνιζε δυναμική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα 7,7 έως 9,9 σύμφωνα με μετρήσεις. Πάνε προς το ΠΑΣΟΚ. Είναι όντως πρόβλημα αυτό λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πάντοτε υπάρχουν αλλαγές μέσα στα κόμματα, αλλά αυτές δεν οδηγούν στο συμπέρασμα το οποίο λέτε. Και οι δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφική απεικόνιση χρήσιμη, αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σ’ αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μέχρι προχθές εμείς ήμασταν έτοιμοι να συγχαρούμε την κα Μέρκελ για δυο εκλογές οι οποίες τις δίνανε 15 μονάδες μπροστά στην CDU και βγήκαν μπροστά οι FDP στη Γερμανία με διαφορά 15 μονάδων. Λοιπόν, ας κρατάμε αν θέλετε την επιφύλαξη ότι τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα τις έχουμε θεοποιήσει. Εγώ τις θεωρώ όλες χρήσιμες, όλες απαραίτητες για τους πολιτικούς, αλλά αυτό το οποίο σίγουρα καταγράφουν είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μια χαμηλή συσπείρωση και το ΠΑΣΟΚ έχει ταβανιάσει.
Εάν η Νέα Δημοκρατία συσπειρωθεί, τότε τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Αφήστε λοιπόν να δούμε αν θα καταφέρουμε μέσα από αυτή την προεκλογική περίοδο να πείσουμε τους Νεοδημοκράτες ότι, ναι κάναμε λάθη, τα αναγνωρίζουμε και προχωράμε μπροστά, διορθώνοντάς τα. Αλλά ότι συγκρίνοντας το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία θα ξέρουν ότι είμαστε μια υπεύθυνη διακυβέρνηση, η οποία μπορεί να είχε αδυναμίες, σίγουρα όμως έχει την ικανότητα να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα η ενότητα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κινδυνεύει μετά τις εκλογές;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοι την εγγυώνται, κα Μπακογιάννη;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς όλοι. Εμείς όλοι. Νομίζω ότι υποτιμάει κανένας πάρα πολύ όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο βεβαίως τον Καραμανλή, εάν πιστεύει ότι κινδυνεύει η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε το ιδεολογικό της εύρος, ούτε η ενότητά της δεν κινδυνεύει.
Από κει και πέρα θα γίνουν συζητήσεις, θα υπάρξουν διάλογοι, θα γίνουν όλα αυτά τα οποία γίνονται στα κόμματα μετά από κάθε εκλογές, είτε είναι νικηφόρες είτε όχι, αλλά η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας δεν κινδυνεύει. Σας το λέει αυτό ένας άνθρωπος ο οποίος γι’ αυτή την ενότητα έχω δώσει μάχη διαχρονικά στην πολιτική μου διαδρομή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ίσως υποστείλατε και πολλές φορές δια της σιωπής σας, να χρησιμοποιήσω έναν όρο.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και δια της σιωπής μου, όπως είπε ο Βενιζέλος που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο το βρήκα πολύ έξυπνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως είπε ο Βενιζέλος, ναι, και δια των πράξεών σας. Είναι απολύτως αληθές και σας αναγνωρίζεται.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και δια των πράξεών μου. Εγώ δεν έχω…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί όμως κάποιοι σας στοχοποιούν κυρία Υπουργέ;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γιατί;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί σας στοχοποιούν προεκλογικά κάποιοι; Τί ελπίζουν για την επόμενη μέρα;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, δεν βλέπω κανένα να με στοχοποιεί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς ο οποίος να έχει βγει και να μου έχει αρνηθεί αυτή τη μάχη την οποία δίνω για την παράταξή μου και για το κόμμα μου. Όχι. Τουλάχιστον εγώ δεν είδα κανένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τώρα κάτι ακόμα. Ο κ. Σημίτης είναι απώλεια για το πολιτικό σύστημα που δεν είναι στη Βουλή κατά τη γνώμη σας;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το ’χω πει πολλές φορές. Ναι. Ακούστε, ένας πρώην πρωθυπουργός είναι τουλάχιστον περίεργο και οξύμωρο από ένα κόμμα το οποίο επαίρεται – και δικαίως θα έλεγα κι εγώ δεν έχω πρόβλημα να τους το αναγνωρίσω – ότι επί των ημερών του μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ. Ότι όλοι οι άνθρωποι οι οποίου δουλέψανε για να μπει η Ελλάδα στην ΟΝΕ είναι εκτός ψηφοδελτίου ΠΑΣΟΚ. Όλοι. Είτε υπουργοί είναι αυτοί και είναι καμιά δεκαπενταριά από αυτούς οι οποίοι προσπάθησαν ή συμβάλλανε – κατά την ΠΑΣΟΚική πάντοτε έκφραση – να μπει η Ελλάδα στην ΟΝΕ και ο πρώην πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης. Εγώ έχω γερά αντιπολιτευθεί τον κ. Σημίτη και το ξέρετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σημαίνει διαφορετική πολιτική από τον Γιώργο Παπανδρέου από αυτή που ακολουθούσε ο Κώστας Σημίτης;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν ξέρω αν θα ακολουθήσει διαφορετική πολιτική ο κ. Παπανδρέου, διότι ο κ. Παπανδρέου έχει αλλάξει πάρα πολλές φορές άποψη. Αν θέλετε, ένα από τα απογοητευτικά τα οποία κρίνουν πιστεύω γενικότερα τη γενιά μας ως πολιτικοί είναι καμιά φορά η έλλειψη σταθερότητας στις θέσεις. Είναι τουλάχιστον περίεργο και εσείς οι ίδιοι με ρωτήσατε πριν, εσείς κα Μπακογιάννη είσαστε οπαδός εδώ και χρόνια του γερμανικού συστήματος, έτσι δεν μου είπατε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι. Δεν θα ήταν τουλάχιστον περίεργο εάν σε δυο, τρία χρόνια ερχόμουν και σας έλεγα ότι ξέρετε είμαι τελείως εναντίον του γερμανικού συστήματος; Δεν θα μου λέγατε, μα κα Μπακογιάννη τι λέγατε τόσα χρόνια;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αληθές.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ, λοιπόν, δικαιούμαι να πω στον κ. Παπανδρέου μα όταν τόσα χρόνια είσαι υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων και το λες μες το κόμμα σου και το λες στα συνέδρια και αρθρογραφείς και τα λοιπά και έρχεται η ώρα της αλλαγής του Συντάγματος – και είναι η κορυφαία στιγμή που αυτό το οποίο υποστήριζες τόσα χρόνια ότι είναι αναγκαίο μπορείς να το κάνεις – και εκείνη την ώρα το καταψηφίζεις για μικροκομματικούς λόγους. Με τι αξιοπιστία μπορεί κανένας από κει και πέρα να πορευθεί; Δηλαδή πόση εμπιστοσύνη μπορεί να σου δείξει από κει και πέρα ο πολίτης;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι λένε ότι μπορεί μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – αν κερδίσει βεβαίως τις εκλογές – να είναι παρένθεση. Συμφωνείτε με αυτή τη γνώμη; Γιατί λένε στηρίχτηκε σε ρεύμα να ’ρθει στην εξουσία.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε, εγώ δεν θέλω να μπω στη λογική των παρενθέσεων. Αυτό το οποίο σίγουρα θα πω είναι ότι καμία κυβέρνηση η οποία δεν έχει σε μια τόσο δύσκολη στιγμή στηριχτεί σε μια ειλικρινή σχέση της με το λαό δεν μπορεί να είναι μακρόβια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάτι ακόμα, τουλάχιστον από εμένα μια ακόμα, αυτή η μάχη για το σταυρό στην Α Αθηνών με τον κ. Αβραμόπουλο είναι πρόκριμα και για την ηγεσία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για την 5η Οκτωβρίου;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχω κάνει τέσσερις εκλογές στην Α Αθηνών και κάθε φορά όλοι με ρωτάνε το ίδιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι η ίδια κατάσταση, κυρία Υπουργέ.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς την ίδια ερώτηση είχα και την προηγούμενη φορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, αυτά δεν ήταν το ίδιο.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε, ο σταυρός στην Α Αθηνών, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι αυτό το οποίο ζητάει ο πολιτικός, διότι είναι η μέγιστη απόδειξη εμπιστοσύνης του κόσμου. Εγώ είχα την τιμή να έρθω ψηλά πρώτη δηλαδή στις εκλογές που έχω κατέβει στην Α Αθηνών. Είναι τεράστια η ευθύνη την οποία έχεις όταν είσαι και σε αυτή τη θέση και είναι και τεράστια – αν θέλετε – η ευγνωμοσύνη που νιώθεις στους πολίτες, οι οποίοι σε επιλέγουν και σε εμπιστεύονται. Δεν είναι μάχη με κανέναν συνυποψήφιο.
Οι συνυποψήφιοι στην Α’ Αθηνών είναι όλοι εξαιρετικοί, αλλά από ‘κει και πέρα προσωπικά – όπως και να το κάνει κανείς – νιώθεις πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους οι οποίοι σε επιλέγουν και ξέρετε μόνο στην Ελλάδα γίνεται αυτό. Σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν υπάρχει. Είναι τεράστια υπόθεση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά είπαμε δεν είναι και αρχηγικά τα κόμματα. Δεν είναι τόσο αρχηγικά τέλος πάντων.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, συμφωνώ αλλά αυτό το ότι σε σταυρώνει ο κόσμος και ότι σε επιλέγει είναι ίσως η μόνη ουσιαστική κορυφαία εκδήλωση της δημοκρατίας, γιατί εδώ δεν σου φοράνε τα κόμματα κάποιον με βάση την ιεραρχία, αλλά ο πολίτης επιλέγει τελικώς και σε τοποθετεί όπου σε τοποθετεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μικροπολιτική, η τελευταία μου ερώτηση και να με συγχωρήσετε γι’ αυτό, κυρία Υπουργέ.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σας αρέσει τώρα αυτό σαν δημοσιογράφος. Η μικρο ή παραπολιτική είναι το σπορ σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, σε μας τουλάχιστον το ξέρετε. Στις 4 του Οκτώβρη θα σας δούμε στο Ζάππειο;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τι εννοείτε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για θέμα ηγεσίας.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, κύριοι. Όχι. Αυτό ρητά και κατηγορηματικά όχι. Θα με δείτε στη Ρηγίλλης όπου θα πάω όπως πηγαίνω σε όλες τις εκλογές στο κόμμα μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ. Ήταν χαρά πραγματικά και σας ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα. Καλή επιτυχία στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας, κυρία Υπουργέ.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να ‘στε καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ’στε καλά.