Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1

Παρασκευή, 25 Σεπ 2009

Στη Σοφία Βούλτεψη.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Καλημέρα, κα Μπακογιάννη, και σιδερένια, είχατε μια περιπέτεια, τώρα είστε καλά..

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με ελευθερώσανε και μπορώ να βγω..

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Αυτό είναι καλό, γιατί είναι μια εβδομάδα πριν τις εκλογές…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ξέρετε, είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σ’ έναν υποψήφιο αυτό. .

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ακριβώς. Δεν ξέρω αν θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τα θέματα της εγκληματικότητας, εγώ άλλο ήθελα να σας ρωτήσω..

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θέλω να πω ότι είναι βέβαιο ότι βεβαίως καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την άθλια κατάσταση η οποία παρουσιάστηκε και εύχομαι ταχεία ανάρρωση και στο παιδί και στο μπαμπά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι βλέπουμε μια μάχη η οποία δίνεται αυτή τη στιγμή, της Αστυνομίας με το έγκλημα. Έχουμε σημαντικές επιτυχίες της ΕΛΑΣ, κα Βούλτεψη, και νομίζω ότι πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε αυτό σε στιγμές δύσκολες και η εξιχνίαση του εγκλήματος χθες στο Ηράκλειο, αλλά και αυτή η γιάφκα, την οποία πιάσανε προχθές και νομίζω πως είναι η αρχή ενός κουβαριού το οποίο θα ξετυλιχθεί τις επόμενες μέρες, είναι μια σημαντική επιτυχία. Βεβαίως ζούμε σε μια δύσκολη πόλη, σε μια δύσκολη εποχή και θα χρειαστεί να τονώσουμε όσο μπορούμε παραπάνω τις δυνάμειςτης αστυνομίας για να μπορέσουμε ν’ ανταπεξέλθουμε σ’ αυτή την πρόκληση.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολα αυτά τα θέματα και ίσως υπάρχουν και παθογένειες που πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν κάποια στιγμή, ποια πρόσωπα διοικούν τι, τι συναινέσεις υπάρχουν, είναι διάφορα…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι όμως πολύ ουσιαστικό αυτό ξέρετε.. Αυτό το οποίο είπατε, η λέξη «συναίνεση». Εγώ πιστεύω ότι η κοινωνία μας είναι μια κοινωνία η οποία απαιτεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου μια ανοιχτή μάχη με το οργανωμένο έγκλημα, όποιο κι αν είναι αυτό. Δεν δίνει πλέον, αν θέλετε, την ανοχή της σε φαινόμενα – όπως ενδεχομένως παλαιότερα – βίας, όπου δήθεν κεκαλυμμένα υποστηρίζονταν κάποιες πολιτικές θέσεις.

Σήμερα η κοινωνία απαιτεί να τελειώσουμε με αυτή την ιστορία και νομίζω ορθώς. Και αρχίζει και υπάρχει και διαφαίνεται μια συμφωνία μεταξύ των μεγάλων κομμάτων στα θέματα του εγκλήματος και τις άλλες πλευρές του. Χθες είχα μια συζήτηση με τον κ. Βενιζέλο στην τηλεόραση για το πανεπιστημιακό άσυλο, αρχίζουμε πλέον και συμφωνούμε, το άσυλο είναι άσυλο ιδεών, δε μπορούμε να δεχθούμε με κανέναν τρόπο να υπάρχουν…

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Εστίες βίας, ας πούμε, με αφορμή το άσυλο λέτε, βεβαίως. Θέλω να πάω σε κάτι άλλο: Ο κ. Παπανδρέου, που έχει διατελέσει Υπουργός των Εξωτερικών, αφού σας ευχήθηκε περαστικά όταν είχατε αυτή την περιπέτεια της υγείας, μετά έριξε τα δηλητηριώδη βέλη του, μπορώ να πω.

Κατά καιρούς επιτίθεται στην εξωτερική πολιτική που ασκείται αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα. Από την Αμερική όπου βρισκόταν είπε ότι η Ελλάδα είναι απούσα από τον ΟΗΕ και τη Γενική του Συνέλευση. Υποστηρίζει ότι έχει εγκαταλειφθεί η Συμφωνία του Ελσίνκι, έχω άποψη γι’ αυτό, αλλά θέλω ν’ ακούσω τη δική σας, ότι δεν υπάρχει αυτή η κόκκινη γραμμή και ότι στην εξωτερική πολιτική πρέπει να ξέρεις πού πας, αν δεν ξέρεις πού πας δε φτάνεις πουθενά. Αυτά λέει ο κ. Παπανδρέου. Τί του απαντάτε;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να απαντήσω και στα τρία που θέσατε: Πράγματι, η Ελλάδα ήταν απούσα από τη Γενική Συνέλευση και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μου απαγόρευσαν οι γιατροί να πετάξω. Είχα κανονίσει να πάω για 23 ώρες στη Νέα Υόρκη, όπου θα είχα τρεις πολύ σημαντικές συναντήσεις και με την κα Κλίντον και με τον κ. Λαβρόφ, το ρώσο υπουργό Εξωτερικών και με τον κ. Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Δυστυχώς με τα θέματα υγείας δεν μπορούσα να τα βάλω, ήταν υπεράνω των δυνάμεών μου. Άρα, σε αυτό το θέμα ο κ. Παπανδρέου έχει δίκιο και δεν μπορούσε να εκπροσωπηθεί η Ελλάδα από κανέναν άλλον. Το ήξερε δε ο κ. Παπανδρέου ότι ήταν μέσα στο πρόγραμμά μου να έχω κι αυτές τις συναντήσεις που σας λέω, αλλά, τι να κάνω, αυτό ήταν υπεράνω των δυνάμεών μου.

Από την άλλη μεριά όμως, αν προσέξατε, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ούτε μία φορά, πέραν των γενικών αφοριστικών δηλώσεών του «δεν πάμε καλά, δεν έχουμε κόκκινες γραμμές» κλπ, δεν έχει μιλήσει ποτέ για κάποια συγκεκριμένη πρόταση ή αμέλεια την οποία να καταλογίζει στην εξωτερική πολιτική. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτά τα χρόνια η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος ήταν και πολυσχιδής, δηλαδή και πανταχού παρούσα, μετά από πάρα πολλά χρόνια που ο κ. Παπανδρέου ας πούμε είχε παντελώς εγκαταλείψει τη Μέση Ανατολή, σε αντίθεση με τον πατέρα του. Εμείς είμαστε παρόντες στη Μέση Ανατολή, εμείς κάναμε το άνοιγμα με τον ΟΑΣΕ και εκμεταλλευτήκαμε την προεδρία του ΟΑΣΕ και δημιουργήσαμε εκείνες τις συνθήκες στην Κέρκυρα με τις οποίες άρχισε ξανά ο διάλογος Ρωσίας-ΝΑΤΟ, λόγω ακριβώς των εξαιρετικών σχέσεων που έχουμε με τη Ρωσία, αλλά είμαστε βεβαίως ταυτόχρονα μέλη του ΝΑΤΟ.

Αυτή η εξωτερική πολιτική έβαλε τις κόκκινες γραμμές στο Σκοπιανό. Επί του κ. Παπανδρέου η πολιτική η οποία ακολουθείτο ήταν ότι με τη FYROM μπορούσαν οι Σκοπιανοί να μπουν παντού και να φτάσουν στο τέλος να είναι μέλη όλων, του ΝΑΤΟ, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλη παντού και βεβαίως με το όνομα «Μακεδονία».

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Διότι η ενδιάμεση συμφωνία του ’95 προέβλεπε ότι μπορούν να μπουν με αυτό το όνομα στους διεθνείς οργανισμούς.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς. Αυτό λοιπόν όμως μας οδήγησε εμάς στο να πετύχουμε τη συμμαχία των εταίρων μας, κα Βούλτεψη, και είναι ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία το ότι εμείς πετύχαμε τη συμμαχία, την κοινή άποψη των εταίρων μας επάνω στο θέμα αυτό. Σήμερα δε, δεν υπάρχει ένας άνθρωπος, συνάδελφός μου στον κόσμο που να μην ξέρει ότι υπάρχει θέμα με το θέμα του ονόματος. Όταν εγώ έγινα Υπουργός Εξωτερικών, το θέμα ήταν τελείως ξεχασμένο, δεν υπήρχε στην ατζέντα. Όλοι το θεωρούσαν λελυμένο, βεβαίως εις βάρος της Ελλάδος.Λοιπόν, αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές στην πράξη, χωρίς λεονταρισμούς, χωρίς υψηλούς τόνους, αλλά στην ουσία κάθε φορά της κάθε περίπτωσης.

Τα θέματα με την Τουρκία: Εμείς επιθυμούμε διακαώς να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, επιθυμούμε τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι σημαντικό και για τους δυο λαούς. Από την άλλη μεριά κατορθώσαμε σε όλα τα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, είναι στην ατζέντα των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων.

Και να σας πω ένα τελευταίο παράδειγμα: Εμείς στο Συμβούλιο Κορυφής, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το τελευταίο, όταν φέραμε το θέμα της λαθρομετανάστευσης, οδηγήσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση στο να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις που ανακοινώθηκαν με την Τουρκία για το θέμα του πρωτοκόλλου επανεισδοχής.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, συγκεκριμένα. Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη, κα Βούλτεψη, να μιλήσει συγκεκριμένα για κάθε θέμα. Αλλά να λέμε τις αλήθειες. Και να μιλήσουμε όχι με αφορισμούς, όχι με «θα», όχι με κρυφές ατζέντες, όχι με το ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε θαύματα και είμαστε περίπου οι ταχυδακτυλουργοί, αλλά να μιλήσουμε σοβαρά και υπεύθυνα και να πούμε τι γίνεται, τι δε γίνεται, ποια είναι η θέση της Ελλάδας στο διεθνές σκηνικό.

Εγώ είμαι περήφανη για τη χώρα μας, κα Βούλτεψη. Είμαι περήφανη, γιατί μας αναγνωρίζουν οι πάντες ότι αυτή τη χώρα η οποία δεν είναι μεγάλη δύναμη, αναμφισβήτητα, είναι μια χώρα η οποία προωθεί την ειρήνη παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει μια εντονότατη ανθρωπιστική παρουσία, είναι μια χώρα η οποία συμβάλλει και σε θέματα που δεν είναι του στενού δικού της ενδιαφέροντος, είναι μια χώρα εν πάση περιπτώσει η οποία εκπροσωπεί αντάξια τον ελληνικό λαό.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Τα εθνικά θέματα τα θυμόμαστε με τρόπο μάλλον αποσπασματικό. Για παράδειγμα: Ακούμε, ο κόσμος, κα Μπακογιάννη, δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει όλα αυτά γιατί έχει την καθημερινότητά του. Όταν ακούει κάποιον να λέει «εγκαταλείψατε το Ελσίνκι», θεωρεί για παράδειγμα ότι πράγματι έχει εγκαταλειφθεί το Ελσίνκι και ότι είναι κάτι πολύ καλό το Ελσίνκι που δεν έπρεπε να εγκαταλειφθεί. Υπάρχει λοιπόν κι ένα θέμα ενημέρωσης γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι αλήθεια ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δυστυχώς, δεν προκαλούν το μεγάλο ενδιαφέρον. Συνήθως όταν προκαλούν το μεγάλο ενδιαφέρον είναι για κακό.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Είναι αργά..

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, είναι κακά νέα. Όταν όμως τα χειρίζεσαι καθημερινά και όταν φροντίζεις ακριβώς να μην υπάρχουν προβλήματα που είναι η καθημερινότητα όταν είσαι πανταχού παρούσα. Εγώ έκανα δύο φορές το γύρο του κόσμου, κα Βούλτεψη. Κατά μέσο όρο πετούσα1 ώρα και 10′ την ημέρα, διότι θεωρούσα ότι η Ελλάδα έπρεπε να είναι παρούσα και, όταν λέει ο κ. Παπανδρέου ότι εγκαταλείψαμε το Ελσίνκι, ξέρει πάρα πολύ καλά ο κ. Παπανδρέου ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείψαμε καμία από τις θέσεις της Ελλάδας, αντίθετα εμείς καταφέραμε και κάναμε τους ελληνικούς προβληματισμούς και ευρωπαϊκούς. Εμείς το κάναμε, επί των δικών μας ημερών.

Και για θέματα εξωτερικής πολιτικής εγώ δεν έχω επιτρέψει ποτέ στον εαυτό μου να κάνω αν θέλετε αντιπολίτευση ή λαϊκισμό. Είμαστε λίγοι εμείς οι Έλληνες. Και ενωμένοι κερδίζουμε, κακά τα ψέματα. Από την ώρα λοιπόν που στις βασικές γραμμές συμφωνούμε δεν είναι προς όφελος κανενός να δίνουμε επιχειρήματα στους ξένους.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Για παράδειγμα, έτσι κι αλλιώς οι Έλληνες, παρότι εμφανίζονται να μην ενδιαφέρονται, κατά βάθος ενδιαφέρονται για τα εθνικά θέματα, δηλαδή είναι θέματα που αγγίζουν το DNA τους, πολύ δε περισσότερο που έχουν και οικονομική διάσταση διότι με αυτά τα προβλήματα που έχουμε με τους γείτονες είμαστε σε μια κούρσα συνεχών εξοπλισμών και λογικό είναι αυτό, δεν μπορεί να παίρνει η Τουρκία όλα και να μην παίρνουμε κι εμείς τ’ αντίστοιχα, και αυτό το πράγμα αποτελεί αιμορραγία, δηλαδή μας λείπουν από την ανάπτυξη αυτά τα χρήματα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς τα μειώσαμε δραστικά τα εξοπλιστικά προγράμματα. Και ένας από τους μύθους, ας πούμε, τους οποίους καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ, «αυξήσατε» λέει «το χρέος κατά 100 δισ.». Και ξεχνούν, ή δεν ξεχνούν, απλούστατα αποκρύπτουν, ότι τα 60 δισ. ήταν οι τόκοι και ταυτόχρονα τα 15 ήταν τα χρήματα για τα εξοπλιστικά.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Από παραγγελίες, λέτε, του παρελθόντος.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Από παραγγελίες του παρελθόντος. Αυτά πρέπει κάποτε να πληρωθούν. Εμείς το αποφύγαμε αυτό, παρά ταύτα. Ο στόχος της εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να είναι η συνέχιση των εξοπλισμών. Δεν μπορεί να είναι αυτή η κούρσα των εξοπλισμών. Ο στόχος της εξωτερικής πολιτικής είναι να τα βρούμε, κα Βούλτεψη. Να τα βρούμε για να μπορέσουμε να έχουμε μια ηρεμία πάνω από το Αιγαίο και να έχουμε ηρεμία στα σύνορά μας.

Όπως σήμερα σ’ εμάς ο παλαιότεροι ημών – και εσείς κι εγώ δεν είμαστε σ’ αυτή τηγενιά η οποία έζησε τα προβλήματα με τη Βουλγαρία – αλλά οι παλαιότεροι ημών τα θυμούνται… Για σκεφτείτε πώς ήταν η σχέση μας με τη Βουλγαρία..

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Και τώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βεβαίως.. Επίσης υπάρχει και μια συζήτηση γύρω από τα θέματα της Χάγης, δηλαδή δίνει ο κ. Παπανδρέου την αίσθηση ότι θα είχαν προχωρήσει καλύτερα τα πράγματα ή θα είχαν λυθεί με ευκολότερο τρόπο εάν είχαν προκριθεί κάποιες λύσεις που είχαν δρομολογηθεί επί ΠΑΣΟΚ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν ξέρω ποιες λύσεις υπονοεί ο κ. Παπανδρέου..

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ούτε εγώ..

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τους ακούω να λένε ότι είχαν έτοιμη τη λύση του Σκοπιανού. Σας διαβεβαιώ ότι δεν την είχαν. Εάν την είχαν, την είχαν τόσο καλά φυλαγμένο μυστικό που όταν παρέλαβα το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έγινε γνωστό. Μετά λένε ότι θα είχαν ενδεχομένως καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία. Αυτά είναι λίγο πολύ στην κατηγορία του μύθου. Δε μπορώ να ισχυριστώ τίποτε παραπάνω.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ξέρετε βέβαια ότι οι μύθοι στην Ελλάδα είναι πάντα ζωντανοί, το ξέρετε αυτό.. Να θυμηθώ για παράδειγμα, επειδή αναφερθήκαμε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι η Ελλάδα είχε την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης το Σεπτέμβριο του 2006 και τότε ήταν πολύ σοβαρά τα θέματα, ο πόλεμος στο Λίβανο, το Μεσανατολικό, τα πυρηνικά του Ιράν, το ενεργειακό, ο πόλεμος στο Ιράκ..

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς τα κάναμε αυτά, κα Βούλτεψη, κι εγώ είμαι πάρα πολύ υπερήφανη ότι μια χώρα..

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Και το καθεστώς του Κοσόβου που μας ενδιαφέρει, ας πούμε..

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς. Μια χώρα η οποία δεν ήταν μόνιμο μέλοςτου Συμβουλίου Ασφαλείας, είχε την προεδρία στη Γενική Συνέλευση και έβγαλε μετά από 27 χρόνια το θέμα της Μέσης Ανατολής και κατάφερε να φέρει όλους τους υπουργούς γύρω από το τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας, ήταν μεγάλη ελληνική επιτυχία. Ακόμα δε οι άραβες φίλοι μας, οποιουδήποτε κι αν με βλέπουν, μουθυμίζουν εκείνη την ημέρα, διότι ήταν η αρχή μιας νέας προσπάθειας επίλυσης του Μεσανατολικού. Θα μου πείτε, λύθηκε το Μεσανατολικό; Όχι. Αλλά έγινε προσπάθεια από μια χώρα μικρή και της το αναγνωρίζουν οι πάντες.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ναι, αλλά να σας πω τώρα κάτι άλλο: Και τότε που υπήρχε αυτή η έντονη ελληνική παρουσία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Ελλάδα δεν το έμαθε κανείς. Να σας θυμίσω ότι τότε ασχολιόμαστε με τους κουμπάρους, τους Πανάγους κτλ. Και αργότερα, το Νοέμβρη του 2006, όταν η φινλανδική προεδρία ήθελε να προχωρήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, έπεσε στο κενό η προσπάθειά της, προφανώς όχι μόνη της. Δηλαδή δεν μπορώ να φανταστώ πώς πέφτει στο κενό μια προσπάθεια προεδρίας, εάν δεν υπάρξουν ανάλογες ενέργειες από την ενδιαφερόμενη χώρα, στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα. Και τότε μιλούσαμε για τα ασημικά του Τέως, τη ζαρντινιέρα… Υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ, κα Μπακογιάννη, και να σας πάω στα εσωτερικά: Υπάρχουν εκθέσεις προόδου που ευνοούν την Ελλάδα που στο παρελθόν δεν ήταν ευνοϊκές και κάθε φορά ο κόσμος δεν το μαθαίνει ποτέ. Υπάρχει ένα ζήτημα εδώ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα και θέτετε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Το πρόβλημα είναιότι στην Ελλάδα ψοφάμε για παραπολιτική. Όπως ψοφάμε για κουτσομπολιό, πολιτικό κουτσομπολιό. Είναι δυο πράγματα τα οποία είναι κυρίαρχα. Δεν μπορώ να σας πω πόσο πολύ με στενοχωρεί να βλέπω ένα δελτίο ειδήσεων, οτιδήποτε είναι κακό να εμφανιστεί, αλλά, βρε παιδί μου, όχι 30 λεπτά. Δεν χρειάζονται..

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ναι, αλλά δεν φταίει μόνο το δελτίο ειδήσεων, κα Μπακογιάννη. Τους όρους του τι λέμε, το λένε οι πολιτικοί που εμφανίζονται εκεί. Άμα δεν ξέρουν τι λένε κι αν δεν ξέρουν να πάνε τη συζήτηση εκεί που πρέπει, όχι εκεί που θέλουν, δεν μιλάω για προπαγάνδα, μιλάω για πραγματική ενημέρωση.. Εντάξει, θα ζητήσουμε ευθύνη απ’ τον άλλον;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, αλλά μπορούμε όμως να πούμε ότι και τα δελτία ειδήσεών μας πρέπει να γίνουν δελτία ειδήσεων και όχι μονοθεματικά δελτία. Η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να έχουμε μια αίσθηση πού πάει ο κόσμος γύρω μας. Η Ελλάδα δεν είναι σαν ένα νησί με γύρω-γύρω θάλασσα και καμία επαφή με τον τρίτο κόσμο. Η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει γείτονες, επηρεάζεται από τα διεθνή θέματα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία είναι κατ’ εξοχήν ανοιχτή, οι δε Έλληνες έχουν όλοι μέσα τους το πνεύμα του Οδυσσέα. Είναι λοιπόν κρίμα αυτή η Ελλάδα της δημιουργίας, της εξωστρέφειας που υπάρχει, να πνίγεται κάθε φορά μέσα στη μιζέρια.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Τώρα, τα δημοσκοπικά τα ξέρετε, την κατάσταση την ξέρετε, δεν χρειάζεται να ωραιοποιείται. Τί έχει πάει στραβά; Να σας πω γιατί σας το λέω: Εντάξει, εσείς είστε Υπουργός Εξωτερικών, θα κάνετε κάποια συγκεκριμένα πράγματα, ούτως ή άλλως, δεν είναι δυνατόν να ανατρέψετε ολόκληρες πολιτικές, ακολουθείτε την οδό που είπαμε, που απαιτεί και συναινέσεις και πρέπει να είναι η οδός αυτή πάντα προς το εθνικό συμφέρον, όποιος κι αν είναι Υπουργός Εξωτερικών, και αυτό κάνετε.

Όμως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, πρέπει να μάθουμε τι πήγε στραβά. Γιατί εμείς ακούμε τον Πρωθυπουργό δυο χρόνια ναλέει, ως ελληνικός λαός, «αναλαμβάνω την ευθύνη, έκανα λάθος, δικό μου είναι το λάθος, κανενός άλλου». Και δεν βλέπουμε ανθρώπους που είναι στην κυβέρνηση πάρα πολλά χρόνια και, ξέρετε, δεν σας εξαιρών γιατί είστε ας πούμε πρωτοκλασάτη, γιατί πρέπει οπωσδήποτε να είστε Υπουργός, αλλά λέω ότι πράγματι ένας πρωθυπουργός θέλει να έχει δύο, τρία, τέσσερα άτομα το πολύ, που να τα έχει μόνιμα σε κάποιες θέσεις, να προχωράει την πολιτική του. Όμως από όλο αυτό το υπουργικό συμβούλιο που έχει παρελάσει, δεν ακούσαμε έναν να πει «εγώ το έκανα το λάθος το συγκεκριμένο». Δηλαδή τί έχει πάει στραβά;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κατ’ αρχάς, κανένας δεν είναι κολλημένος με καμία καρέκλα. Δηλαδή κόλλες στις καρέκλες δεν υπάρχουν. Όπως δεν υπάρχουν στις κυβερνήσεις, έτσι δεν υπάρχουν και στα υπουργεία. Και στην πολιτική αυτό είναι και το νόημά της, αλλάζουν οι άνθρωποι. Αλλάζουν θέσεις, γίνονται από κυβέρνηση αντιπολίτευση και από αντιπολίτευση κυβέρνηση και ούτως ή άλλως αυτό σημαίνει δημοκρατία. Τώρα, τί πήγε στραβά: Είχαμε αναμφισβήτητα και αδυναμίες, έγιναν και λάθη, αναγνωρίστηκαν κι αυτά..

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ναι,αλλά όχι απ’ τους αρμοδίους..

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αναγνωρίστηκαν μερικώς και από τους αρμοδίους..

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Γενικώς, ναι..

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εν πάση περιπτώσει, ο Πρωθυπουργός ο ίδιος, ο οποίος έχει την κεντρική ευθύνη έχει αναγνωρίσει μια σειρά από αδυναμίες. Από ‘κει και πέρα, όμως, δεν θέλουμε να είμαστε χυμένο γάλα.. Οι Έλληνες δεν θαψηφίσουν για το παρελθόν, θα ψηφίσουν για το μέλλον. Δεν έχουμε λοιπόν περιθώρια άλλα. Πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε μια απόφαση και την απόφαση αυτή να την πάρουμε στις 4 Οκτωβρίου για το αύριο. Και το αύριο σημαίνει, ποιον εμπιστεύονται περισσότερο. Αυτή είναι η ουσία.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Σας ευχαριστώ για τη συνομιλία και κυρίως για την ενημέρωση για τα εθνικά, γιατί λείπουν από αυτή την προεκλογική περίοδο. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας, σε εσάς και στο κόμμα σας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο