Στον Γιώργο Αυτιά.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλή σας μέρα, καλημέρα σε όλους.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τι μου κάνετε, καλά είστε;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δόξα τω Θεώ.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και βέβαια δόξα τω Θεώ, φαίνεται ότι αρχίσανε με προβλήματα, για να λέτε δόξα τω Θεώ μια έμπειρη πολιτικός θα έχει δει κενά ασφαλώς στην πολιτική που ήδη εφαρμόζεται αυτές τις μέρες και θα έχετε πολλές παρατηρήσεις, γιατί σήμερα όλα τα πρωτοσέλιδα μιλούν για ένα αλαλούμ στο ασφαλιστικό, μεγάλα προβλήματα σε ότι αφορά τη διαχείριση θεμάτων. Δεν ξέρω αν έχετε δει τον Τύπο σήμερα..
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχω δει, κ. Αυτιά. Νομίζω ότι επιβεβαιώνεται αυτό το οποίο είχαμε πει, ότι δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων σήμερα. Εύχομαι – το είπα και στη Βουλή – στην Κυβέρνηση καλή επιτυχία, θέλω όμως να ξέρει ότι παρά τα προβλήματα που αναμφισβήτητα αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα και την προεκλογική περίοδο στην οποία βρισκόμαστε, δεν θα μείνει χωρίς θεσμικό έλεγχο. Θα τη ρωτήσουμε να μας εξηγήσει τι είναι αυτά τα οποία έχει σκοπό να κάνει, πως θα τα κάνει, που θα βρει τα χρήματα τα οποία απαιτούνται;
Γιατί, κ. Αυτιά, εδώ παίζουμε με τις ελπίδες τους φόβους και τις αγωνίες ενός ολόκληρου λαού. Οι μητέρες οι οποίες σήμερα διαβάζουν ότι είπε ο κ. Λοβέρδος ότι μπορεί να πάρουν τη σύνταξη στα 50, ενώ πριν ίσχυε το 55, είναι γυναίκες, οι οποίες θέλουν να κάνουν τον προγραμματισμό της ζωής τους και αυτό δεν είναι εύκολο.
Και όταν λέει κάποιος σε μία ομάδα γυναικών ότι «ξέρετε εγώ θα αλλάξω το νόμο», πρέπει να είναι τουλάχιστον βέβαιος ότι αυτό είναι εφικτό, ότι μπορεί να γίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι είναι συμβατό, ότι θα του το επιτρέψουν, ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου που πήγε σήμερα στις Βρυξέλες δεν θα γυρίσει και θα του πει αύριο «αγαπητέ Υπουργέ της Εργασίας η Ευρώπη δεν το επιτρέπει». Διότι εμείς τα ξέραμε αυτά. Διότι την αγωνία γι΄ αυτές τις γυναίκες δεν την έχει μόνο ένα κόμμα, κ. Αυτιά, την έχουμε κι εμείς. Και σε τελική ανάλυση ξέραμε ακριβώς τι σημαίνει να βγει μια γυναίκα πρόωρα στη σύνταξη.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και βέβαια να σημειώσουμε ότι στο θέμα των τριτέκνων είχατε δώσει τη δικιά σας μάχη ώστε σταδιακά να έχουμε και την επιδοματική πολιτική στις οικογένειες με τρία παιδιά και αργά αλλά σταθερά να φτάσουμε σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και θυμάστε ότι είχαμε κατηγορηθεί γι΄ αυτό, κ. Αυτιά.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ναι.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είχαμε κατηγορηθεί, γιατί είχαμε βγει και είχαμε πει ότι οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι έχουν πάρα πολλές ανάγκες. Δώσαμε το επίδομα τότε και μας είπαν ότι το κάνουμε για λόγους ψηφοθηρικούς. Όποιος έχει τρία παιδιά, όποιος ξέρει τι σημαίνει να τα πηγαίνεις σχολείο, να τα πηγαίνεις στο φροντιστήριο και να τα μεγαλώνεις, ξέρει πάρα πολύ καλά ότι δεν ήταν ψηφοθηρικοί λόγοι, ήταν ουσιαστικοί, έπρεπε να βοηθηθούν.
Αν θέλουμε στην Ελλάδα να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα, αν θέλουμε να ευημερήσουμε, πλουτίζει μία χώρα μόνο επενδύοντας πάνω στα παιδιά της, θα πρέπει να δείξουμε την κοινωνική μας αλληλεγγύη προς αυτούς οι οποίοι έχουν την περισσότερη ανάγκη.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ακριβώς. Κυρία Μπακογιάννη, πώς τη φαντάζεστε τη Νέα Δημοκρατία, τί Νέα Δημοκρατία θέλετε; Κοινωνικά φιλελεύθερη, τη θέλετε δεξιά Νέα Δημοκρατία, κεντροδεξιό κόμμα, κόμμα με ανοιχτές πόρτες, κόμμα που να ακούει ο αρχηγός τη βάση; Ποια Νέα Δημοκρατία ονειρεύεστε; Ξεκινάω με αυτή τη γενική ερώτηση, για να πάω μετά και στις υπόλοιπες.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα σας πω, κ. Αυτιά, εγώ μεγάλωσα μέσα σε αυτή την παράταξη. Είναι μία μεγάλη παράταξη, έχει ένανμεγάλο πλούτο και είναι οι άνθρωποί της, είναι οι άνθρωποι που μας εμπιστεύθηκαν διαχρονικά, αυτοί που κατά διαστήματα απογοητεύθηκαν και έφυγαν, αλλά εξακολουθεί η καρδιά τους και είναι μέσα στη Νέα Δημοκρατία.
Η Νέα Δημοκρατία είναι μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα, είναι το σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα, είναι ένα κόμμα με φιλελεύθερη αντίληψη στην οικονομία για να αυξήσει τον πλούτο και με κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη, για να μπορέσει να μοιράσει σωστά την πίτα.
Διότι την πίτα τη μοιράζεις και στηρίζεις τις κοινωνικές ομάδες, κ. Αυτιά, όταν έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις αποτελεσματικά. Είμαστε ένα κόμμα και πρέπει να είμαστε ένα κόμμα ανοιχτό στα νέα ρεύματα σκέψης, ανοιχτό στις νέες ευαισθησίες, ένα κόμμα το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες χωρίς παρωπίδες, χωρίς ταμπού.
Και αν ονειρεύομαι ένα κόμμα σύγχρονο, εγώ δικαιούμαι να το πω διότι είχα καταθέσει προτάσεις σε όλα τα συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να έχει θητεία, δεν είναι δυνατόν να είσαι επ΄ άπειρον και για όλη σου τη ζωή αρχηγός. Κρίνονται οι αρχηγοί, όπως κρινόμαστε όλοι από το λαό.
Θα κρίνεται λοιπόν ο αρχηγός, κάθε τέσσερα χρόνια, διότι θα έχει θητεία, θα έχει ένα ανοιχτό κόμμα στο οποίο όλοι θα έχουν ρόλο και λόγο. Όπου οι παρέες δεν θα κυβερνούν και θα κυβερνούν εκείνοι οι οποίοι δημοκρατικά θα έχουν εκλεγεί, όπου ηαντίθετη άποψηθα είναι σεβαστή και δεν θα είναι υπονόμευση.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κυρία Μπακογιάννη, σε τι διαφέρετε από τον κ. Αβραμόπουλο κι από τον κ. Σαμαρά, που είναι οι βασικοί έως τώρα, γιατί μπορεί στο συνέδριο να έχουμε εξελίξεις. Μπορεί, ενδεχομένως να βγουν κάποιοι και να θέσουν κι αυτοί υποψηφιότητα. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία ποια είναι η διαφορά σας από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και από τον Αντώνη Σαμαρά; Τί λέει η Ντόρα Μπακογιάννη στην παράταξη και στον απλό πολίτη αυτή την ώρα;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν θα το βάλω έτσι εγώ, κ. Αυτιά. Είμαστε όλοι συνυποψήφιοι για μία θέση. Είμαστε όλοι, ο καθένας από μας με τη δική του προσωπική ιστορία και την προσωπική του διαδρομή, την οποία οι Νεοδημοκράτες την ξέρουν πάρα πολύ καλά.
Εγώ δεν δικαιούμαι και δεν θα μιλήσω κιόλας για κανέναν άλλον, διότι θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό κάθε λέξη μας να μην μπορεί αύριο ναβλάψει έστω κατ΄ ελάχιστον τη συνοχή και την ενότητα αυτής της παράταξης, διότι αύριο στη Νέα Δημοκρατία θα είμαστε πάλι όλοι μαζί.
Άρα θα μιλήσω για μένα, θα μιλήσω για τη διαδρομή μου από τα βουνά της Ευρυτανίας, από τη μονοεδρική της Ευρυτανίας, από τις δυσκολίες εκείνης της εποχής, για το Δήμο της Αθήνας, την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, το Υπουργείο Εξωτερικών, στην Α΄ Αθηνών.
Και νομίζω ότι δικαιούμαι να πω ότι πάντα ήμουν στην πρώτη γραμμή των αγώνων αυτής της παράταξης, πάντα σε καλές και κακές μέρες, κ. Αυτιά. Είχαμε στη Νέα Δημοκρατία και καλές και κακές μέρες και νομίζω ότι με μία συνέπεια, απόλυτη συνέπεια σε αυτά τα οποία έλεγα.
Αυτά τα οποία λέω σήμερα, κ. Αυτιά, για το ανοιχτό κόμμα, αυτά τα οποία λέω σήμερα για τη θητεία, αυτά τα οποία λέω σήμερα για τη συλλογικότητα, για την αλληλεγγύη μέσα στη Νέα Δημοκρατία, όποιος μπει στον κόπο να ψάξει να τα βρει σε κείμενά μου εδώ και δέκα χρόνια.
Το πιστεύω αυτό, κ. Αυτιά, τα σύγχρονα κόμματα είναι ανοιχτά κόμματα, είναι δημοκρατικά κόμματα, είναι κόμματα στα οποία όλοι ακούν, δεν είναι αρχηγικά κόμματα παλιάς κοπής, είναι κόμματα στα οποία ο αρχηγός, ο πρόεδρος είναι πρώτος μεταξύ ίσων και δουλεύουμε όλοι μαζί.
Η ομάδα κερδίζει, κ. Αυτιά, το λέει ωραία ο Γιάννης Ιωαννίδης. Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα σου πρέπει να είναι δυνατή και η ομάδα η δική μας θα είναι όλη η Νέα Δημοκρατία.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό που λέτε, δηλαδή λέτε «εγώ δεν έφυγα ποτέ από την παράταξη, δεν είπα γεια σας να μπω και να εγώ», αυτό…
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είπα τέτοιο πράγμα, εγώ μίλησα μόνο για μένα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το ξέρω ότι δεν το είπατε, αλλά είστε απόλυτα σαφής «ήμουνα εδώ, έδωσα τις μάχες μου, δεν πήγα πουθενά και θέλω εμπιστοσύνη σε μένα». Ερώτημα, ένα πολύ-πολύ απλό ερώτημα που ρωτάει ο κόσμος: Έστω ότι ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας λέει «Ντόρα είσαι αρχηγός τράβα μπροστά», τί αλλάζει στο κόμμα την επόμενη μέρα, τί φέρνει, τί είναι το καινούριο που θα φέρει η Ντόρα Μπακογιάννη;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Νομίζω ότι αλλάζουμε πολλά.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όπως;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αλλάζουμε πολλά, με την έννοια ότι η Νέα Δημοκρατία ξαναστήνεται ως κόμμα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Απ΄ την αρχή;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Από την αρχή. Αυτό το οποίο άλλοι ονομάζουν «επανίδρυση» και εγώ ονομάζω «αναγέννηση». Η αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας θα ξεκινήσει από τα θεμέλια.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή από τις τοπικές;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Από την οργάνωση των Τοπικών Επιτροπών, από την οργάνωσή μας ολόκληρη ως κόμμα, από την ανάγκη, κ. Αυτιά, να έχουμε και να ακούμε τις ονομαζόμενες «δεξαμενές σκέψης» της Νέας Δημοκρατίας, τα ιδρύματά μας, το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής, τα διάφορα φόρουμ που έχουν δημιουργηθεί. Χρειαζόμαστε να ακούσουμε πρώτα απ΄ όλα τις νέες ιδέες και να τις ενστερνιστούμε.
Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ξαναγίνει πολύ καλά οργανωμένο κόμμα, με λόγο και ρόλο στα μέλη του, με ψήφο στα μέλη του. Έχω πει παραδείγματος χάρη ότι είμαστε μπροστά στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον επόμενο χρόνο. Έχουμε Δημάρχους εξαιρετικούς, πάρα πολύ επιτυχημένους κι έχουμε και άλλους Δήμους, όπου αναζητούμε υποψηφίους. Θα κάνουμε τοπικές εκλογές, θα ακούσουμε την κοινωνία..
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είναι σημαντικό αυτό!
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα ακούσουμε την κοινωνία, κ. Αυτιά, τι θα μας πει, δε θα έρθουμε από την Αθήνα να αποφασίσουμε ποιος θα είναι ο Δήμαρχος σε έναν Δήμο της Μακεδονίας ή της Ηπείρου.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κυρία Μπακογιάννη, όλους αυτούς που βγαίνουν στα παράθυρα τώρα και συγκρούονταιμεταξύ τους για τα λάθη του Καραμανλή κτλ., αύριο ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αν αποφασίσει το Συνέδριο, πώς θα τους μαζέψετε όλους αυτούς; Ποια θα είναι τα λόγια εκείνα που θα τους πείσουν; «Κύριοι, έχουμε μπροστά μας ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο ασκεί πολιτική. Είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι πρέπει να κάνουμε». Ποιο θα είναι αυτό το στοιχείο που θα ενώσει αυτές τις διαφωνίες, ώστε να βγείτε μπροστά στον κόσμο και τί αντιπολίτευση θα κάνετε;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πιστεύω ότι οι πρόεδροι των κομμάτων κρίνονται στην πράξη. Ό,τι και να πω σήμερα, θα θεωρηθεί ότι το λέω για προεκλογικούς λόγους κτλ. Η πραγματικότητα είναι ότι ένα κόμμα το οποίο έχει υποστεί την ήττα που έχουμε υποστεί εμείς, σας είπα και πριν, τους χρειάζεται όλους. Και η αντιπολίτευση είναι πεδίον δόξης λαμπρό. Μπορείς ν’ αναδειχθείς στην αντιπολίτευση αν είσαι μαχόμενος πολιτικός, αν είσαι άνθρωπος ο οποίος έχει άποψη και είσαι έτοιμος να κάνεις αγώνα. Εγώ λοιπόν αυτό θα κάνω. Θα συντονίσω το κόμμα με ενιαίο πολιτικό λόγο, με σθεναρότητα, με σταθερότητα, αλλά και με αγωνιστικότητα. Όταν είσαι αντιπολίτευση οφείλεις να είσαι παρούσα στη Βουλή, συνεχώς παρούσα στη Βουλή, όχι να κάνεις ακραίο λαϊκισμό ή ακραία δημαγωγία, αυτό εμείς δεν το κάνουμε ποτέ.
Εάν υπάρξουν θετικά θα πούμε ότι είναι θετικά. Δεν θεωρώ ότι ποτέ χάσαμε στην πολιτική, διότι αναγνωρίσαμε στο άλλο κόμμα μια σωστή πρωτοβουλία. Και θα μου επιτρέψετε προσωπικά, επειδή το έχω κάνει και ως προσωπική πολιτική, θέση και στάση, δεν έχω χάσει ποτέ. Έχω με πολύ μεγάλη άνεση αποδεχθεί μια καλή ιδέα, μια καλή πρωτοβουλία ενός άλλου κόμματος. Το ίδιο θα κάνουμε και ως Νέα Δημοκρατία.Αλλά θα είμαστε παρόντες και αν ο λαϊκισμός ο προεκλογικός μεταβληθεί σε κυβερνητική πρακτική, πιστέψτε με, θα μας βρει σκληρά και αποφασιστικά και κυρίως όμως αποτελεσματικά απέναντι.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σε όλα τα θέματα, κα Μπακογιάννη; Δεν θ’ αφήσετε τίποτε να πέσει κάτω δηλαδή; Κοινωνικά θέματα, καθημερινότητα ασφάλεια πολιτών, εξωτερική πολιτική;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτή είναι η δουλειά μας, κ. Αυτιά. Μας έταξε ο λαός την αντιπολίτευση. Θα είμαστε λοιπόν παρόντες, θα είμαστε δυναμικά παρόντες. Το είπα και στη Βουλή προχθές: «Στα θετικά θα είμαστε μαζί σας, στ’ αρνητικά θα είμαστε απέναντι». Τώρα, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής εμείς παραδοσιακά πιστεύουμε, και το κάναμε όταν ήμασταν αντιπολίτευση στο παρελθόν, ότι το εθνικό μέτωπο πρέπει να είναι ενιαίο και αρραγές. Οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Άρα θα παρακολουθήσουμε από πολύ κοντά, θα στηρίξουμε την Κυβέρνηση σε κάθε μάχη που θα δώσει με βάση τις εθνικές κόκκινες γραμμές που έχουμε όλοι από κοινού θέσει. Ήταν χθες ο κ. Παπανδρέου στην Κύπρο. Στηρίζουμε, όπως ξέρετε, το διάλογο που κάνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον κ. Ταλάτ, στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες οι οποίες γίνονται για μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.
Είπα και στη Βουλή στον κ. Παπανδρέου να μην ξεχνά ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη και ότι υπάρχει μια απόφαση στην οποία θα πρέπει ο ίδιος να τοποθετηθεί. Η δική μας κυβέρνηση τοποθετήθηκε και είπε ότι σε τριτοκοσμικές αντιλήψεις περί εγγυήσεων εμείς λέμε «όχι», δεν θεωρούμε ότι μπορούμε την σήμερον ημέρα για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπούμε στην αναχρονιστική λογική, λογική των εγγυήσεων. Δεν έχω ακούσει ακόμα τη θέση του κ. Παπανδρέου, θα είμαστε πάντως εδώ, θα τους στηρίξουμε και θα τους θυμίζουμε κάθε φορά ότι ένα είναι το μέτωπο και αυτό το μέτωπο έχει γραμμές τις οποίες πρέπει όλοι να σεβαστούμε.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να υποθέσω, το πρώτο ταξίδι στην Κύπρο κι εσείς αν εκλεγείτε αρχηγός;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Νομίζω πως ναι, το πρώτο ταξίδι θα είναι σίγουρα στην Κύπρο.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Συμβολικό.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχει τον ιδιαίτερο συμβολισμό του, εγώ άλλωστε είμαι ένας άνθρωπος, ο οποίος πηγαίνω τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο στην Κύπρο με οποιαδήποτε ιδιότητά μου. Χαίρομαι που ο κ. Παπανδρέου μετά από 5,5 χρόνια πήγε τώρα ως Πρωθυπουργός στην Κύπρο και δεν είναι καρφί, αλλά η άποψή μου είναι ότι πράγματι άργησε πάρα πολύ να πάει.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είναι σκληρή η παρατήρηση για τον Πρωθυπουργό. Προβλέπω κόντρες στη Βουλή με τον κ. Παπανδρέου. Δηλαδή και στα εξωτερικά θέματα, αλλά σας βλέπω και στα καθημερινά θέματα, δηλαδή ασφάλειας πολιτών, οικονομίας, θέματα κοινωνίας, να είστε αποφασισμένοι να κάνετε σθεναρή αντιπολίτευση με ουσιώδη επιχειρήματα και σ’ αυτά που ζητά ο κόσμος.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ σας είπα, κ. Αυτιά, θα κάνουμε την αντιπολίτευση, η οποία θα είναι η ουσιαστική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Πιστεύω ότι είναι κατάρα ο λαϊκισμός και η δημαγωγία στην Ελλάδα και δεν θα επιτρέψουμε στη Νέα Δημοκρατία να πέσουμε σε αυτό το οποίο πολεμήσαμε με πάθος. Όλοι μας κάναμε λάθη στο παρελθόν, είτε από την αντιπολίτευση είτε από την κυβέρνηση.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ μεγάλος αριθμός των πολιτών μας γύρισε την πλάτη. Μας τη γύρισε την πλάτη διότι βαρέθηκε να βλέπει κοκορομαχίες οι οποίες δεν είχαν περιεχόμενο. Εμείς θα έχουμε περιεχόμενο. Όταν θα διαφωνούμε, θα διαφωνούμε, γιατί ξέρουμε γιατί διαφωνούμε. Και όταν θα συμφωνούμε θα συμφωνούμε, θα συμφωνούμε πάλι με θάρρος.
Αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης και πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία που έχει ένα μεγάλο κεφάλαιο, το κεφάλαιο της αξιοπιστίας, με όσες αδυναμίες κι αν είχαμε, με όσα λάθη κι αν κάναμε, νομίζω ότι αυτό μας το αναγνωρίζει ο κόσμος. Αυτό το κεφάλαιο θα βάλει μπροστά και σ’ αυτό θα επενδύσει.