Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στη REAL NEWS

Κυριακή, 15 Νοέ 2009

«Αρχηγό στη ΝΔ δεν θα εκλέξει το σύστημα ΠΑΣΟΚ»

Στη Μαριάνα Πυργιώτη.

Μετά και το Συνέδριο, εσείς είστε ικανοποιημένη από την πορεία και τη συζήτηση που γίνεται για την εκλογή νέου προέδρου; Σας ρωτώ διότι ούτε η προσέλευση αλλά ούτε και η ουσιαστική συμμετοχήαυτό το διήμερο έδειξε ότι πάμε για μια πραγματικά βαθιά πολιτική διαδικασία…

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή εγώ ήμουν εκεί και τις δύο μέρες, άκουσα τους συνέδρους και θεωρώ ότι ακούστηκαν πολλά χρήσιμα πράγματα. Η αναμέτρηση αποκτά καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν εκείνοι που θέλουν μια περιχαρακωμένη ΝΔ και υπάρχει και ηάποψη που υποστηρίζω ότι η ΝΔ πρέπει να αλλάξει, να ανανεωθεί, να απευθυνθεί στην κοινωνία. Νομίζω ότι το μήνυμα αυτό έχει κωδικοποιηθεί καθαρά και οι πολίτες θα αποφασίσουν ποια ΝΔ θέλουν.

Αρκετή κουβέντα γίνεται πλέον για το δίλημμα αυτής της εκλογής. Ο κ. Σαμαράς λέει ότι πρέπει πρώτα να απευθυνθούμε στους δικούς μας ψηφοφόρους. Εσείς τι λέτε;

Το αν θα απευθυνθούμε στους ψηφοφόρους μας ή στην κοινωνία, εγώ το θεωρώ ψευτοδίλημμα. Και στα ψευτοδιλήμματα λέω όχι. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι ψηφοφόροι μας βρίσκονται στην κοινωνία, είναι η κοινωνία.

Η λύση για να γίνει ξανά δυνατή η Νέα Δημοκρατία είναι μία: διεύρυνση και προς τα δεξιά και προς το κέντρο. Άνοιγμα στην κοινωνία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν περισσεύει κανείς. Δεν περισσεύει ούτε ο πιστός ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας που έστω και προβληματισμένος μας ψήφισε και αυτή τη φορά.

Ούτε αυτοί που δεν ψήφισαν καθόλου, ούτε εκείνοι που βρήκαν αποκούμπι στο ΛΑΟΣ, ούτε εκείνοι που στράφηκαν, συγκυριακά ελπίζω, στο ΠΑΣΟΚ. Όταν μιλάω για άνοιγμα στην κοινωνία, εννοώ να απευθυνθούμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, υπεύθυνα και αξιόπιστα.

Ζούμε στο 2009 και πάμε να κερδίσουμε τις εκλογές του 2013. Είναι δυνατόν να αναβιώνουμε λογικές της δεκαετίας του ’80;

Και να σας πω και κάτι άλλο. Τα κόμματα δεν έχουν «κουμπιά», να τα πατάς και να αλλάζεις κατεύθυνση όποτε θες. Αν εκπαιδεύσεις τα στελέχη σου να σκέφτονται με λογικές περιχαράκωσης, όταν μετά θα θες να κάνεις ανοίγματα στην κοινωνία δεν θα μπορείς. Πώς θα κερδίσουμε έτσι εκλογές; Γι’ αυτό λέω ότι η περιχαράκωση είναι συνταγή αποτυχίας.

Δύο ημέρες μετά είχαμε τη συμμαχία Αβραμόπουλου-Σαμαρά. Μήπως θεωρείτε ότι δημιουργείται ένα μπλοκ εναντίον σας;

Ο καθένας κρίνει με βάση τα βιώματα, τη διαδρομή και τα κριτήριά του. Εγώ είπα ότι σέβομαι την επιλογή όλων και το εννοώ. Και φυσικά δεν θα την σχολιάσω περαιτέρω. Σε αυτή τη διαδικασία πήραν θέση. Πολλά σημαντικά στελέχη, όπως ο πρόεδρος ο κ. Έβερτ, ο κ. Κακλαμάνης, δεκάδες βουλευτές κ.α., έχουν τοποθετηθεί υπέρ μου. Κάποιοι άλλοι στηρίζουν τον κ. Σαμαρά, άλλοι τον κ. Ψωμιάδη.

Όμως από τη βάση θα κριθούμε όλοι, με βάση τις θέσεις μας για το πώς θα κάνουμε τη ΝΔ ξανά δυνατή και φυσικά με βάση τη διαδρομή του καθενός μας, ως προάγγελο και για την αποτελεσματικότητά μας την επόμενη μέρα.

Με δεδομένο ότι μετά τη συνάντησή σας με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο δεν αφήσατε να διαρρεύσει κάποιο αρνητικό κλίμα, διερωτώμαι τελικά τι είπατε σε εκείνη τη συνάντηση. Ακούγεται ότι σας ζήτησε κάποιο «διακριτό ρόλο» ο κ Αβραμόπουλος…

Το να τον δω ήταν φυσιολογικό. Ήταν δυνατόν να αρνηθώ συνάντηση με έναν προ ολίγων ωρών συνυποψήφιό μου; Δεν θα σας πω τι συζητήσαμε. Θα σας πω μόνο ότι εγώ έχω ξεκαθαρίσει προς όλους ότι δεν μοιράζω ρόλους πριν από την εκλογές.

Βουλευτές προσκείμενοι σε εσάς λένε ότι τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα που έριξαν την κυβέρνηση του ‘93 δρουν και σήμερα….

Είναι γεγονός ότι το σύστημα ΠΑΣΟΚ, αλλά και κάποια πρόσωπα στα Μέσα Ενημέρωσης δίνουν τα ρέστα τους εναντίον μου. Αυτά τα Μέσα διαχρονικά πολεμούσαν τη ΝΔ, πολεμούσαν και τον Καραμανλή τελευταία. Όμως τον αρχηγό της ΝΔ θα τον εκλέξουν οι Νεοδημοκράτες και όχι το σύστημα ΠΑΣΟΚ.

Εσάς δεν σας προβληματίζει ότι ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε από πολύ χαμηλά βάσει των δημοσκοπήσεων και σήμερα η διαδοχή δείχνει ντέρμπι;

Καθόλου! Αυτό που έχει σημασία είναι το τελικό αποτέλεσμα και όχι οι ενδιάμεσες διακυμάνσεις.

Λάθη δεν έγιναν από τη δική σας πλευρά; Για παράδειγμα δεν αργήσατε με τη διαδικασία εκλογής, Δεν δείξατε στην αρχή ότι δεν θέλετε εκλογή από τη βάση για να δεχτείτε μετά;

Την πρόταση για εκλογή από τη βάση την έχω καταθέσει πρώτη από το 2000, συνεπώς είναι αστείο να λέει κανείς ότι ήμουν αντίθετη. Με την δήλωση αποχώρησης του Κώστα Καραμανλή κινήθηκε η προβλεπόμενη από το καταστατικό διαδικασία που προέβλεπε εκλογή από το συνέδριο.

Κάποιοι ζήτησαν να αλλάξει ο τρόπος εκλογής και όταν είδα ότι ο Καραμανλής δέχεται να μείνει λίγο παραπάνω ως πρόεδρος, το οποίο ήταν προϋπόθεση για την εκλογή από τη βάση, το ζήτησα κι εγώ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό από το οποίο θα κριθούμε είναι η πρότασή μας για το μέλλον του κόμματος. Η κουβέντα για τη διαδικασία είναι άλλοθι στην έλλειψη σοβαρής πρότασης για το κόμμα.

Βάσει πάλι των δημοσκοπήσεων το μεγάλο σας πρόβλημα είναι το όνομα σας. Το 38% αντιδρά σ’ αυτό και το 6 % στο ότι είστε γυναίκα…

Νομίζω ότι μετά από 20 χρόνια βουλευτής δικαιούμαι να κρίνομαι από την δική μου πορεία. Όποιος θέλει να με χτυπήσει ας το κάνει πολιτικά. Ας μου πει, αν μπορεί, ότι δεν στήριξα το κόμμα μου όλα αυτά τα χρόνια. Ας μου πει ότι δεν ήμουν καλή Δήμαρχος και ότι δεν τα κατάφερα στην Ολυμπιάδα. Ας μου πει ότι το Βουκουρέστι δεν ήταν εθνική επιτυχία. Διεκδικώ το δικαίωμανα κρίνομαι δίκαια. Και μια γυναίκα πρέπει να κρίνεται ακριβώς όπως ένας άντρας. Το ότι κάποιοι θεωρούν αρνητικό να διεκδικεί μια γυναίκα την ηγεσία ενός κόμματος δεν νομίζω ότι τους δίνει το δικαίωμα να χτυπούν με τέτοια λύσσα και με τέτοια επιχειρήματα…

Με δεδομένο ότι ….αλλαγή φύλου δεν μπορείτε να κάνετε, μήπως να τοποθετηθείτε σε σχέση με τον Κώστα Μητσοτάκη;

Ο Μητσοτάκης είχε τη δική του πολιτική διαδρομή και θα τον κρίνει η Ιστορία. Τώρα κρίνομαι εγώ. Όπως όλοι όσοι μας διαβάζουν αυτή τη στιγμή, έτσι κι εγώ αγαπώ την οικογένειά μου, είμαι υπερήφανη γι’ αυτήν και μην περιμένετε από μένα να μπω σε τέτοιες απαράδεκτες λογικές. Είναι αδιανόητο να θεωρούν επίθεση την επίκληση στην δική τους προσωπική διαδρομή και ταυτόχρονα να επιτίθενται σε εμένα για τη διαδρομή του πατέρα μου.

Οι ταυτίσεις, πάντως, έχουν κινδύνους τελικά… Με τον Κώστα Καραμανλή γιατί ταυτιστήκατε τόσο έντονα; Μήπως φοβόσασταν ότι αν ασκούσατε κριτική θα σας κατηγορούσανοι «καραμανλικοί» – και όχι μόνο – για υπονόμευση;

Γιατί απλούστατα σέβομαι το κόμμα. Και σέβομαι και τον άνθρωπο που ήταν επικεφαλής της παράταξής μας και μου είχε αναθέσει ένα πολύ κρίσιμο τομέα όπως το Υπουργείο των Εξωτερικών. Δεν θεωρώ ότι είχα ή έχω ανάγκη να αποδείξω τίποτα. Όλη μου η διαδρομή στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή ήταν μια πορεία αγώνα για το καλό της παράταξης. Αυτό θεωρούσα σωστό και αυτό έκανα. Το εύκολο για μένα θα ήταν «να ανέβω στα κεραμίδια», να προστατεύσω το προφίλ μου σε βάρος της παράταξης. Ίσως κάποιοι σήμερα αυτό να το θεωρούν λάθος, αλλά εγώ στην πολιτική πορεύομαι με αρχές και όχι με τυχοδιωκτική λογική.

Μιλάτε για τον Κ. Καραμανλή σαν να μην ζήσατε κι εσείς ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια. Τα σκάνδαλα, τα «Δεκεμβριανά», τη ΔΕΘ…

Με αδικείτε. Προσπαθώντας να μη βλάψω την παράταξη μου σε μια δύσκολη στιγμή δεν έκρυψα ποτέ την αλήθεια. Ήμουν η μόνη που μίλησα από την πρώτη στιγμή για σκάνδαλο στο Βατοπέδι και τα γεγονότα του Δεκεμβρίου. Είναι γνωστό ότι έδωσα μάχη τραβώντας πάνω μου τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης στη στήριξη της αστυνομίας και μίλησα για κάμερες στους δρόμους. Από εκεί και πέρα, ένας υπουργός αυτά που έχει να πει τα λέει στον πρωθυπουργό και έχει ένα δίλημμα αν διαφωνεί: ή παραμένει ή παραιτείται, αξιολογώντας τι σημαίνει αυτό για την κυβέρνηση και την παράταξη. Δεν είδα κανένα να φεύγει…

Τελικά σας στήριξε – έστω με τον τρόπο του – ο Κ. Καραμανλής όσο τον στηρίξατε εσείς; Κάποιοι λένε ότι στο θέμα της ηγεσίας αποδείχτηκε «Πόντιος Πιλάτος».

Δεν στήριξα τον Καραμανλή περιμένοντας κάποια ανταλλάγματα, αλλά επειδή αυτό πίστευα ότι έπρεπε να κάνω ως κομματικό και κυβερνητικό στέλεχος. Ο κ. Καραμανλής είναι λογικό να είναι αμέτοχος στη διαδικασία εκλογής, όπως πρέπει να κάνει ένας απερχόμενος πρόεδρος.

Αν πάντως εκλεγεί ο Αντώνης Σαμαράς πρόεδρος, εσείς πώς ακριβώς βλέπετε τον εαυτό σας δίπλα του;

Θα σεβαστώ το όποιο αποτέλεσμα.

Δηλαδή τότε δεν θα ανησυχείτε για την πορεία του κόμματος; Μήπως συρρικνωθεί για παράδειγμα.Ή τηστάση στα εθνικά θέματα..

Οι θέσεις που ανέπτυξα είναι πολιτικές, για το αύριο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα τις ανέπτυσσα αν δεν ήμουν απολύτως σίγουρη ότι αυτή η εκλογή έχει ουσιαστικό πολιτικό διακύβευμα για την ταυτότητα της παράταξης. Δε θα κουραστώ να λέω ότι μόνο μια μεγάλη, ευρωπαϊκή, σύγχρονη κεντροδεξιά μπορεί να υπηρετήσει τη χώρα και τους πολίτες.

Αν εσείς εκλεγείτε δεν θα αισθάνεστε ένα μπλοκ εσωκομματικής αντιπολίτευσης απέναντι σας;

Καθόλου. Πιστεύω ότι όλοι έχουν την ωριμότητα να καταλάβουν ότι δεν έχουμε περιθώρια νέων διχασμών. Και σε ό,τι με αφορά σας διαβεβαιώνω ότι ως πρόεδρος δεν θα κάνω καμία διάκριση ανάμεσα στους υποστηρικτές του κ. Σαμαρά και στους δικούς μου.

Ως Πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρούσατε αύριο να φέρετε πίσω τον Γιώργο Καρατζαφέρη; Αμφίπλευρη διεύρυνση δηλαδή.

Περισσότερο σημαντικό από το τι θα κάνει ο κ. Καρατζαφέρης έχει το τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του. Σε αυτούς θα απευθυνθώ και ειδικά σε εκείνους τους πικραμένους Νεοδημοκράτες που στράφηκαν συγκυριακά προς το ΛΑΟΣ. Η διεύρυνση πρέπει να είναι αμφίπλευρη. Εξάλλου το ΛΑΟΣ στηρίχθηκε σε δικά μας λάθη. Πράγματα που θα έπρεπε να υποστηρίζουμε εμείς, όπως η ανάγκη σεβασμού της δημόσιας τάξης ή της ποιότητας ζωής στο κέντρο της Αθήνας, βρέθηκαν να τα υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ γιατί εμείς ήμασταν μαγκωμένοι. Αυτά είναι λάθη που δεν πρέπει να ξαναγίνουν…

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο