Στον Σωτήρη Λέτσιο
Θα ήθελα να ξεκινήσω ρωτώντας σας πως είδατε την αποχώρηση του κ. Αβραμόπουλου από την κούρσα για την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ;
Κατανοώ τις ανησυχίες και τον προβληματισμό του Δημήτρη Αβραμόπουλου που τον οδήγησαν στην συγκεκριμένη απόφαση. Θέλω όμως να τον διαβεβαιώσω πως σε ό,τι με αφορά θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το κλίμα ενότητας της παράταξής μας. Την επόμενη μέρα της ΝΔ θα είμαστε όλοι μαζί. Θα είμαστε όλοι εκεί. Και θέλουμε κοντά μας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Σε προσωπικό επίπεδο συνεργαστήκαμε στενά στο Δήμο της Αθήνας για να κάνουμε περήφανους τους Έλληνες την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Συνεργαστήκαμε ως Υπουργοί της Κυβέρνησης Καραμανλή. Και θα συνεργαστούμε στενά και στο μέλλον για να κάνουμε ξανά περήφανους τους Νεοδημοκράτες. Και είμαι σίγουρη ότι στην προσπάθεια αυτή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι μαζί μας. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να σηκώσουμε περήφανοι τη σημαία των ιδεών και των αξιών μας.
Την ίδια ημέρα που αποσύρθηκε από την κούρσα διαδοχής ο κ. Αβραμόπουλος, ένας πρώην πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Μιλτιάδης Έβερτ, βγήκε ανοιχτά και στήριξε την υποψηφιότητά σας. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Αρχικά θέλω να σας πω ότι συγκινήθηκα βαθιά. Ο Μιλτιάδης Έβερτ είναι ένας σπουδαίος πολιτικός, που σημάδεψε την εποχή του, αλλά πάνω απ’ όλα αποδεικνύει ότι είναι ένας πολύ γενναίος άνθρωπος. Η πολιτική του διαδρομή ταυτίστηκε με την ιστορία αυτής της παράταξής. Με τη στάση του στο θέμα του ψηφοδελτίου Επικρατείας δίδαξε ήθος και έδωσε δείγματα μεγάλης προσωπικής λεβεντιάς. Και σήμερα αποδεικνύει ξανά ότι αυτό που προσδιορίζει τις επιλογές όλων μας, δεν είναι οι διαφορές του παρελθόντος, αλλά το ειλικρινές ενδιαφέρον για το μέλλον αυτής της παράταξης. Είναι το αόρατο νήμα συγκινήσεων, αγώνων και θυσιών που ενώνει όλους εμάς, που διαχρονικά υπηρετούμε αυτή την παράταξη. Η δήλωση στήριξης του Μιλτιάδη Έβερτ είναι για μένα μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη. Τον ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά και δεσμεύομαι και απέναντί του, όπως δεσμεύομαι και απέναντι στους ψηφοφόρους της μεγάλης μας παράταξης, ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την ενότητα και την προοπτική της Νέας Δημοκρατίας.
Οδεύουμε προς την εκλογή νέου προέδρου της Ν.Δ, αλλά ωστόσο η συζήτηση εξαντλείται στα διαδικαστικά και λιγότερο στα θέματα ιδεολογίας και θέσεων που θα αφορούν μελλοντικά τη Ν.Δ…
Νομίζω ότι έφτασε η ώρα να βάλουμε στην άκρη τα διαδικαστικά και να ασχοληθούμε με την ουσία. Επιτέλους, μετά και την συνεδρίαση της Κεντρικής μας Επιτροπής, τέλειωσε όλη η ατέρμονη συζήτηση επί της διαδικασίας. Είμαστε τώρα σε θέση να κοιτάξουμε μπροστά. Να μιλήσουμε πολιτικά. Η εκλογή Προέδρου από τη βάση, αποτελεί ένα νέο, σημαντικό κεφάλαιο για την παράταξη. Όταν κάποτε πριν από 10 χρόνια είχε προταθεί από κάποιους από εμάς δεν ήταν ώριμη ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε η κοινωνία. Σήμερα όμως είμαστε έτοιμοι. Και οφείλουμε αυτό το νέο κεφάλαιο να το στηρίξουμε και να το περιφρουρήσουμε όλοι. Και αυτό έχει δύο προϋποθέσεις: πρώτον να δώσουμε όλοι τον αγώνα μας με όρους πολιτικής. Με όρους ευπρέπειας, σεβασμού προς όλους, με όρους που διασφαλίζουν την αυριανή μας ενότητα και συμπόρευση. Σε ό,τι με αφορά, αυτό έχω δεσμευτεί να κάνω από την πρώτη μέρα και το τηρώ απαρέγκλιτα. Η δεύτερη προϋπόθεση για την επιτυχία της διαδικασίας που εγκαινιάζουμε είναι η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών. Όσοι περισσότεροι προσέλθουν και ψηφίσουν τόσο μεγαλύτερη δύναμη είναι για το Κόμμα μας, για τη Νέα Δημοκρατία.
Προέχει άμεσα μια απόφαση που θα οδηγούσε στην επανίδρυση της Ν.Δ. ή ακόμη και στην δημιουργία ενός νέου κόμματος υπό άλλο τίτλο;
Ακούστε, κύριε Λέτσιο. Από την πρώτη στιγμή μίλησα για την ανάγκη ανανέωσης της εικόνας του κόμματος. Πιστεύετε ότι το λέω αυτό από προσωπική εμμονή; Φυσικά και όχι. Απλά το απαιτούν οι σύγχρονοι καιροί που ζούμε, το θέλουν οι πολίτες όλων των παρατάξεων, το έχει ανάγκη ο τόπος. Πρέπει να γίνουμε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, κεντροδεξιό κόμμα. Να αναδείξουμε νέα πρόσωπα και στελέχη στην πρώτη γραμμή. Στελέχη που θα φέρουν φρέσκιες ιδέες και αντιλήψεις, για τη λειτουργία και την οργάνωσή μας. Η ανανέωση, χρειάζεται να είναι ουσιαστική, όχι στα λόγια. Δημιουργία ενός ανοιχτού, δημοκρατικού κόμματος. Ενός κόμματος με σύγχρονες οργανωτικές δομές. Η θέσπιση συγκεκριμένης θητείας για τον Πρόεδρο του κόμματος, η συμμετοχή των μελών στην εκλογή του προέδρου, στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών ή των εκπροσώπων για την αυτοδιοίκηση, η τακτική και ουσιαστική λειτουργία των οργάνων, αποτελούν σημαντικές δικλείδες δημοκρατικότητας και εσωκομματικής ηρεμίας. Αλλά κυρίως αποτελούν τον βασικό κρίκο που συνδέει το κόμμα με την κοινωνία, την Αθήνα με την Περιφέρεια, τα γιατί και τα πρέπει της ηγεσίας με τα θέλω του πολίτη. Ένα τέτοιο κόμμα ονειρεύομαι. Μια τέτοια επαφή με την κοινωνία θέλω και επιζητώ. Και να είστε βέβαιος ότι θα το κάνω.
Τα αίτια της εκλογικής ήττας δεν είστε εν τέλει να τα συζητήσετε διεξοδικά, επειδή ίσως έτσι εξυπηρετείται καλύτερα η προοπτική της ενότητας; Θα ήθελα δε να μου πείτε αν έχετε καταλήξει ποια ήταν αυτά;
Ακούστε, αυτοκριτική χρειάζεται αναμφισβήτητα να κάνουμε. Να την κάνουμε όμως με αυστηρά πολιτικούς όρους, και όχι με προσωπικούς ή ψυχολογικούς. Ναι, παρουσιάσαμε αδυναμίες. Ναι, σε ορισμένα ζητήματα ουσίας αργήσαμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που έπρεπε. Ναι, σε κάποια δείξαμε ατολμία και αναποφασιστικότητα. Φτάσαμε έτσι, ακόμα και όταν παίρναμε τη σωστή απόφαση, να το κάνουμε με τέτοια καθυστέρηση που ακύρωνε τα όποια οφέλη. Πάνω απ’ όλα, στις εκλογές πληρώσαμε συμπεριφορές και πράξεις στελεχών μας που ενόχλησαν τους πολίτες. Ξέρετε, ότι ακόμη πριν από της εκλογές, στη μάχη για τη Νέα Δημοκρατία, έχω οργώσει όλη την Ελλάδα. Παντού μιλώ με τους Νεοδημοκράτες, ακούω τις αγωνίες τους, τις προσδοκίες τους, απαντώ στην κριτική τους. Όπου και αν πήγα, το ίδιο πράγμα άκουγα παντού: ότι συμπεριφορές, νοοτροπίες στελεχών έφεραν τους οπαδούς μας σε δύσκολη θέση. Τους έφεραν στη θέση να απολογούνται για πράγματα που και οι ίδιοι θα ήθελαν να στηλιτεύσουν ή να απορρίψουν. Και αυτό βέβαια μας κόστισε ακριβά. Διότι όταν απομακρύνεσαι από την βάση χάνεις το βηματισμό σουμε την κοινωνία, όπως και έγινε. Οφείλουμε να το παραδεχθούμε με ευθύτητα και θάρρος. Και το κυριότερο: οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα το επαναλάβουμε από εδώ και στο εξής. το Νεοδημοκράτη, που δίνει τον αγώνα για την παράταξη καθημερινά στην τοπική του κοινωνία.
Μια τηλεοπτική αντιπαράθεση ανάμεσα στους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος θα έκανε καλό στην παράταξη;
Γνωρίζετε, κύριε Λέτσιο, ότι ποτέ μου δεν έχω αρνηθεί πρόσκληση σε διάλογο και είναι πολύ αργά για να ξεκινήσω τώρα. Το τηλεοπτικό debate όμως έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά ρίχνοντας νερό στον μύλο της πόλωσης και του διχασμού.Καλό ξέρετε είναι να σκεπτόμαστε όχι μόνο την ημέρα εκλογής του νέου αρχηγού αλλά –κυρίως– την επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας όταν ενωμένοι σαν μια γροθιά πρέπει να δώσουμε τον αγώνα για την παράταξη. Για αυτό και με επιστολή μου έγκαιρα προς τους συνυποψήφιους μου πρότεινα να προγραμματίσουμε δύο κοινές δημόσιες εμφανίσεις μας που μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο κομματικών εκδηλώσεων. Με αυτές μπορούμε να πετύχουμε έναν διπλό στόχο: αφενός να κάνουμε σαφείς και ξεκάθαρες τις θέσεις και τις δεσμεύσεις μας για το αύριο της Νέας Δημοκρατίας, αφετέρου να απευθύνουμε –όλοι μαζί– προς τα μέλη μας ένα κοινό προσκλητήριο συμμετοχής στη διαδικασία και ομοψυχίας για την επόμενη ημέρα.
Είναι εύκολο να παραμείνει ενωμένη η Ν.Δ. μετά την εκλογή του νέου αρχηγού της;
Ακούστε, για να είμαστε ξεκάθαροι. Θα είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Δεν έλειψα ποτέ μέχρι τώρα από καμία μάχη της Νέας Δημοκρατίας και δεν σκοπεύω να αρχίσω τώρα ότι και αν γίνει. Η ενότητα του κόμματος είναι η πρώτη προτεραιότητά μου. Ετούτη την κρίσιμη στιγμή για την παράταξή μας, δεν περισσεύει κανείς. Ομαδοποιήσεις και διαχωρισμοί του παρελθόντος δεν έχουν θέση στο κόμμα μας. Στην αυριανή Νέα Δημοκρατία, δεν θα υπάρχουν συστήματα και προσωπικοί μηχανισμοί. Αυτή είναι η ξεκάθαρη δημόσια δέσμευσή μου.
Ο όρος «κοινωνικός φιλελευθερισμός» δεν είναι ένας όρος που δύσκολα ερμηνεύεται και γίνεται αντιληπτός στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα;
Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, δηλαδή η φιλελεύθερη οικονομία με ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και ρυθμιστικό ρόλο του κράτους στην αγορά δεν αμφισβητείται από κανένα. Από εκεί και πέρα εμείς απορρίπτουμε το λαϊκισμό. Δεν μασάμε τα λόγια μας. Λέμε ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ότι ένα υπεύθυνο και αξιόπιστο κόμμα δεν κάνει πολιτική με δανεικά. Ένα υπεύθυνο και αξιόπιστο κόμμα βάζει τάξη και νοικοκυρεύει την οικονομία της χώρας. Λέμε ότι δεν μπορείς να προσελκύσεις επενδύσεις χωρίς ανταγωνιστικότητα. Και ότι χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει ανάπτυξη. Φουντώνει η ανεργία. Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό των κοινωνικά αδύνατων, των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Είμαστε κόμμα αλληλεγγύης και κοινωνικήςσυνοχής. Είμαστε το κόμμα της ελευθερίας, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία.
Και κάτι τελευταίο. Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ήτανβαρύ για τη Ν.Δ. Θεωρείτε αναστρέψιμητην κατάσταση;
Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πράγματι βαρύ, είναι όμως και αναστρέψιμο. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να κάνουμε και πάλι, γρήγορα, την παράταξή μας, ισχυρή, πλειοψηφική δύναμη στην ελληνική κοινωνία. Κρίνοντας από το πόσο γρήγορα, μέσα σε 18 μήνες για την ακρίβεια, άλλαξε ριζικά η κατάσταση για την κυβέρνηση της ΝΔ μου δίνει το δικαίωμα να πιστεύω ότι πολύ σύντομα η παράταξή μας θα κληθεί εκ νέου να παίξει καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Το εκλογικό σώμα είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητο. Το κόμμα μας από το 2004 μέχρι το 2009 έχασε ένα και πλέον εκατομμύριο ψηφοφόρους, ενώ το ΠΑΣΟΚ κέρδισε μόλις οκτώ χιλιάδες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν θα είναι μια εύκολη διαδρομή. Χρειάζεται οργάνωση, ομοψυχία, συντονισμός, αγωνιστικότητα. Είναι όμως μια διαδρομή που πρέπει να τη διανύσουμε με αποφασιστικότητα και τόλμη. Μια διαδρομή που πρέπει να τη διανύσουμε όλοι μαζί. Στη Νέα Δημοκρατία δεν περισσεύει κανείς. ΗΝέα Δημοκρατία είναι το σπίτι μας και ζώνταςμέσαόλοιμαζί, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς, θα δουλέψουμε και όλοι μαζί θ’ αποδώσουμε. Προς όφελος της Ελλάδας, της κοινωνίας, των πολιτών.