Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παρασκευή, 6 Νοέ 2009

«Οι 3 υποψήφιοι ανοίγουν τα χαρτιά τους στα “Επίκαιρα”»

Στον Φώτη Σιούμπουρα.

Η εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου, αλλά και από τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται ενόψει της ανάδειξης του νέου αρχηγού παραμένει απογοητευμένη και απρόθυμη να συμμετάσχει στη διαδικασία. Σας προβληματίζει η πιθανότητα μεγάλης αποχής; Και τι προτείνετε για την κινητοποίηση των ψηφοφόρων του κόμματός σας;

Νομίζω πως είναι λογικό, μετά από μία τόσο μεγάλη ήττα, οι Νεοδημοκράτες να νοιώθουν στενοχωρημένοι, απογοητευμένοι, ακόμα και οργισμένοι. Η εκλογή από την βάση και η προεκλογική περίοδος η οποία διανύουμε, σίγουρα θα ξαναζεστάνει το κλίμα σε ένα βαθμό. Θέλω να ελπίζω ότι θα συνειδητοποιήσουν όλοι και είναι σημαντικόνα περάσει αυτό το μήνυμα, ότι στη δημοκρατία, η συμμετοχή παίζει καθοριστικό ρόλο. Και ότι είναι πολύ σημαντική η απόφαση την οποία έλαβε το κόμμα να προχωρήσει σε εκλογή αρχηγού από τη βάση. Είναι ένα νέο, σημαντικό κεφάλαιο για την παράταξη, το οποίο όμως έχει ως προϋπόθεση επιτυχίας την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή. Και γι’ αυτό καλώ όλους τους Νεοδημοκράτες, να μη λείψει κανείς από αυτή τη νέα σελίδα του κόμματός μας.

Το γεγονός ότι πριν την εκλογή του νέου αρχηγού δεν θα προηγηθεί διεξοδικός και σε βάθος διάλογος για τα αίτια της ήττας δεν θεωρείτε ότι είναι τουλάχιστον παράτυπο; Συνδράμει αυτό στην προσπάθεια που θα καταβάλει ο νέος αρχηγός να επουλώσει τα τραύματα και να ανατάξει την τρωθείσα εικόνα της ΝΔ;

Το ότι δεν συζητήσαμε για τα αίτια δεν εξαρτάται από εμένα. Αυτή είναι μία απόφαση την οποία έλαβε ο Κώστας Καραμανλής και η Οργανωτική Επιτροπή. Κι εμείς προσπαθούμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο να βρούμε έναν τρόπο να λειτουργήσει το κόμμα. Γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να περιμένει έξι μήνες. Εάν ο Κώστας Καραμανλής έμενε έξι μήνες, θα είχαμε τη δυνατότητα όλα αυτά τα οποία συζητάμε (προσυνεδριακή διαδικασία, αίτια της ήττας κλπ) να τα θέταμε σε διαβούλευση χωρίς παράλληλα να χάσουμεούτε μία μέρα από την υποχρέωση που έχουμε να ασκούμε σοβαρήαντιπολίτευση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

Διότι έχουμε αναλάβει μία σημαντική υποχρέωση, έχουμε λάβει μια εντολή. Ο λαός δεν μας έστειλε για διακοπές, αλλά μας έδωσε ένα συγκεκριμένο ρόλο, αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτόν πρέπει να ανταποκριθούμε. Ήδη τις πρώτες 20 μέρες η κυβέρνηση έχει εμφανίσει εξαιρετικά μεγάλες αδυναμίες. Δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία να είναι απούσα από αυτές τις διαδικασίες, όταν είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Πρέπει να ασκήσει υπεύθυνα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά τον θεσμικό της ρόλο.

Τώρα βέβαια είναι ανάγκη να κινήσουμε γρήγορα τις διαδικασίες εκλογής προέδρου. Όμως, αμέσως μετά από την εκλογή, πρέπει να ξεκινήσει μία σοβαρή ευρύτατη προσυνεδριακή διαδικασία, που να αρχίζει από τη συζήτηση σε τοπικό επίπεδο και να φτάνει μέχρι το Τακτικό Συνέδριο, μετά από 4 με 5 μήνες.

Τόσο κατά τη διάρκεια της προσυνεδριακής διαδικασίας σε όλη την Ελλάδα όσο και στο ίδιο το Συνέδριο θα συζητηθούν τρεις διαφορετικές θεματικές ενότητες:

Η μία θα είναι τα αίτια της ήττας, τα οποία πρέπει να συζητηθούν όχι με ψυχολογικούς ή συναισθηματικούς όρους, αλλά με καθαρά πολιτικούς για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος

Η δεύτερη ενότητα θα είναι οι αλλαγές του καταστατικού, η δημιουργία δηλαδή του ανοιχτού δημοκρατικού κόμματος το οποίο ονειρευόμαστε και το οποίο θα συγχρονίσει το βάδισμά του με όλα τα σύγχρονα κεντροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα. Ένα κόμμα δηλαδή στο οποίο θα είναι όλοι αιρετοί, θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, στο οποίο ο Πρόεδρός του και όλα του τα αιρετά μέλη θα έχουν ορισμένη θητεία. Ένα κόμμα που θα διασφαλίσει απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά του, αναρτώντας στο Διαδίκτυο την οικονομική του διαχείριση. Σήμερα, δεν μπορεί να υπάρχουν στεγανά και ομάδες ή παρέες στα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να προωθεί την απόλυτη αξιοκρατία και τη συμμετοχή του συνόλου των μελών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Τέλος, το τρίτο κεφάλαιο που θα συζητηθεί είναι η προγραμματική ενότητα, γιατί το πρόγραμμα το οποίο σχεδιάσαμε για το 2004 έχει προ πολλού εξαντληθεί. Το θέμα μας σήμερα δεν είναι η συζήτηση περί της ιδεολογικής φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας. Η ιδεολογική μας φυσιογνωμία είναι δεδομένη. Αυτό που ονομάζουμε κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι σήμερα η κυρίαρχη ιδεολογία σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε όλα τα κεντροδεξιά κόμματα. Και αν συγκρίνετε τη δική μας ιδρυτική διακήρυξη με αυτή του ΠΑΣΟΚ, της 3ης του Σεπτέμβρη, θα διαπιστώσετε ότι ενώ η μία έχει προ πολλού ξεπεραστεί από την ιστορία, η δική μας παραμένει σύγχρονη και επίκαιρη. Χρειαζόμαστε όμως πολιτικές προτάσεις, θέλουμε προγραμματικές θέσεις εντός του πλαισίου της ιδεολογίας μας, οι οποίες πρέπει να συζητηθούν στο Συνέδριο αυτό. Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα στα νέα ρεύματα σκέψης. Θέλουμε να μπορούμε να είμαστε ακριβώς η δύναμη της πρωτοπορίας για το σήμερα και το αύριο. Αυτό θα επιβεβαιώσουμε με το δεύτερο Συνέδριο.

Προσυπογράφετε στο σύνολό σας την ανάγκη ενότητας στη ΝΔ. Αναπτύχθηκαν μάλιστα και πρωτοβουλίες, όπως αυτή της κυρίας Μπακογιάννη, να διασφαλιστεί ένα ήπιο και πολιτισμένο πολιτικό κλίμα καθοδόν προς την ανάδειξη νέου αρχηγού. Ταυτοχρόνως όμως υπήρξαν και έντονες αντιπαραθέσεις και υπονοούμενα ένθεν κακείθεν. Βοηθάει αυτό στη διαφύλαξη της ενότητας;

Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι δεν θα παρασυρθώ σε μία λογική η οποία θα πληγώσει τον Νεοδημοκράτη. Δέχομαι πολλές επιθέσεις, και δέχομαι και επιθέσεις κάτω από τη ζώνη. Βλέπω δε και διάφορα συμφέροντα να κινητοποιούνται, συμφέροντα με προϋπηρεσία. Δεν θα απαντήσω όμως.

Και πιστέψτε με, το κάνω διότι θεωρώ ότι αύριο, την επόμενη ημέρα της εκλογής, όλοι μας θα είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτή τη Νέα Δημοκρατία.

Και εγώ πάντως έχω δεσμευθεί ότι σε αυτή τη Νέα Δημοκρατία θα υπάρξουμε μαζί, θα συνυπάρξουμε Όποιος κι αν εκλεγεί Πρόεδρος, οι άλλοι θα είναι μαζί του. Άρα θα πρέπει πάντοτε κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς προεκλογικής περιόδου να θυμόμαστε την επόμενη μέρα. Εφόσον βέβαια πράγματι στοχεύουμε σε αυτό που βαθύτατα πιστεύω, ένα αύριο δημιουργικό, ένα αύριο ενότητας, συστράτευσης και πρωτοπορίας γι’ αυτή τη μεγάλη παράταξη.

Άρα σε ό,τι με αφορά – γιατί μόνο για τον εαυτό του μπορεί ο καθένας να δεσμευτεί – εγώ αυτοδεσμεύτηκα, ζήτησα από τους φίλους και υποστηρικτές μου να είναι εξαιρετικά κόσμιοι και προσεκτικοί, να μην παρασυρθούν σε καμιάς μορφής όξυνση. Να μην παρασυρθούν, ακόμα και αν προκληθούν, σε συζητήσεις οι οποίες μπορεί να στάξουν δηλητήριο στις καρδιές των Νεοδημοκρατών.

Κάποτε στην ΝΔ μιλούσαν για επανίδρυση του κράτους. Τώρα μιλούν για επανίδρυση της ΝΔ. Προς ποια κατεύθυνση;

«Αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας», έτσι το ονομάζω εγώ. Η Νέα Δημοκρατία ιδρύθηκε το ’74. Και μπορεί σε πολλούς να αρέσει να ηχεί ευχάριστα η έννοια της «επανίδρυσης», αλλά εγώ έχω μεγάλο σεβασμό σε αυτή την παράταξη. Την έχω υπηρετήσει διαχρονικά. Ξέρω δε και τις αδυναμίες της αλλά και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της, τις τεράστιες δυνατότητες που έχει. Και προσέξτε, δεν το λέω τώρα προεκλογικά αυτό, το πιστεύω και το λέω πάντα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει σήμερα μεγάλες δυνάμεις. Μπορεί να είναι πληγωμένη, να είναι λαβωμένη, να είναι στενοχωρημένη, αλλά σίγουρα δεν έχει τελειώσει. Η Νέα Δημοκρατία θα ξανασταθεί στα πόδια της, θα ξανασηκωθεί ψηλά, θα αναγεννηθεί. Για να αναγεννηθεί όμως πρέπει να αλλάξει. Και για να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία, πρέπει ν’ αλλάξουμε εμείς: να αλλάξουμε αντιλήψεις, τρόπο του σκέπτεσθαι, συμπεριφορές. Πιστεύω ότι μπορούμε. Και θα το κάνουμε.

Συμφωνείτε με τον Κώστα Καραμανλή ως προς τη μορφή της αντιπολίτευσης που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα ως αξιωματική αντιπολίτευση, όπως τουλάχιστον την περιέγραψε προσφάτως στη Βουλή ο απερχόμενος πρόεδρος;

Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο κανείς δεν μας αρνείται, αυτό της υπευθυνότητας. Και είναι κάτι που μας πιστώνεται και από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων Κάναμε λάθη, και αν δεν τα είχαμε κάνει δεν θα είχαμε 10 μονάδες διαφορά. Αλλά νομίζω ότι κανείςδε μπορεί να αρνηθεί ότι είμαστε ένα κόμμα ευθύνης. Πάνω σε αυτό θα χτίσουμε.

Η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, η αντιπολίτευση για την κοκορομαχία δεν ήταν ποτέ η λογική της Νέας Δημοκρατίας. Το «όχι σε όλα» ή το «γαία πυρί μειχθήτω» δεν εξέφρασε ποτέ την παράταξη αυτή.

Εάν λοιπόν το ΠΑΣΟΚ προχωρήσει σε ορισμένες θετικές μεταρρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, εμείς δεν θα φοβηθούμε να βγούμε και να πούμε ότι κατά την άποψή μας αυτό είναι σωστό. Εάν το ΠΑΣΟΚ πέσει θύμα του προεκλογικού του λαϊκισμού, όπως δυστυχώς φαίνεται να αρχίζει , -για παράδειγμα με το θέμα του λιμανιού του Πειραιά, τις δηλώσεις για την οικονομία και το θέμα των stage, τότε θα μας βρει συντεταγμένα απέναντί του.

Και όταν λέω συντεταγμένα, εννοώ, μέσα από ένα αναγεννημένο κόμμα. Ένα κόμμα διαλόγου και διαφάνειας, ένα κόμμα ανοιχτό, το οποίο ενωμένο δίνει μία κοινή μάχη, με κοινό στόχο, με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.

Μπορείτε να σκιαγραφήσετε το νέο αρχηγό της ΝΔ; Πώς θα θέλατε ή πώς θα έπρεπε να είναι;

Κοιτάξτε, πιστεύω ότι στην πολιτική πρέπει να έχεις όραμα, πρέπει να ξέρεις πού θέλεις να πας τη χώρα. Πώς βλέπεις την Ελλάδα, την πατρίδα μας, για την οποία όλοι μαζί δουλεύουμε, για ένα καλύτερο αύριο. Πού τη βλέπεις στο διεθνές σκηνικό. Πώς βλέπεις να βελτιώνεις το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Πώς βλέπεις ότι μπορείς να κλείσεις την ψαλίδα των ανισοτήτων σε αυτή τη χώρα. Είμαστε μια ευλογημένη χώρα. Ένα μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων όμως βλέπουν το τρένο των ευκαιριών να χάνεται για αυτούς. Και φαίνεται πως κανείς δεν ενδιαφέρεται να δει αν μπορεί να το σταματήσει ή όχι.

Πιστεύω λοιπόν ότι η πρώτη προτεραιότητα για το κόμμα είναι να αποδείξει ότι θα δουλέψει σκληρά, με σχέδιο, με πρόγραμμα, όχι με λαϊκίστικες κορώνες και με δημαγωγία. Πρέπει να ξέρει πώς θα συμβάλει ώστε να φτάσουν οι Ελλάδα και οι Έλληνες εκεί που στοχεύουν, εκεί που πιστεύω ότι μπορούν. Αυτό λοιπόν είναι το σημαντικότερο για έναν αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και για έναν αρχηγό μιας οποιασδήποτε μεγάλης παράταξης. Το όραμα, ο στόχος και το σχέδιο.

Όμως ξέρω ότι οι Έλληνες άκουσαν πολλές φορές μόνο λόγια – και γι’ αυτό είναι δύσπιστοι και επιφυλακτικοί.

Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει νομίζω αποδείξει διαχρονικά – από το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ευρυτανίας μέχρι το Δήμο Αθηναίων και μετά από αυτόν – ότι πιστεύω στη σκληρή δουλειά, στο σχέδιο και στο έργο, γιατί η δουλειά μας πρέπει να έχει απόδοση για τον πολίτη, πρακτικό αποτέλεσμα στη ζωή και την προοπτική του.

Και το δεύτερο: Δεν πιστεύω ότι ο Πρόεδρος του οποιουδήποτε κόμματος μπορεί να έχει την αφέλεια να πιστεύει ότι θα κάνει τη δουλειά μόνος του. Πιστεύω πάρα πολύ στη συλλογικότητα, στην ομαδική δουλειά. Όπως λέει ο φίλος μου ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο πρόεδρος ενός κόμματος είναι τελικώς μιας μορφής προπονητής μιας ομάδας. Σε αυτή την ομάδα πρέπει όλοι να παίξουν καλά. Δεν μπορεί να παίξει ένας λάθος γιατί θα χάσουμε. Άρα η ομάδα θα κρίνει τελικά το αποτέλεσμα.

Είστε αισιόδοξη ότι η ΝΔ θα ανακάμψει σύντομα, για να διεκδικήσει και πάλι την εξουσία; Αν ναι, από ποιους παράγοντες πιστεύετε ότι εξαρτάται; Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί θεωρείτε ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο;

Βεβαίως, η εκλογή του νέου Προέδρου είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αλλά δεν είναι ο μόνος. Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος ούτε έχω αυταπάτες. Ο δρόμος θα είναι μακρύς, δύσκολος, ανηφορικός.

Πρέπει να χτίσουμε τη Νέα Δημοκρατία από την αρχή, πρέπει να ξαναπείσουμε, πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, ενός κόσμου που μας γύρισε την πλάτη, είτε πηγαίνοντας προς το ΠΑΣΟΚ είτε μένοντας στο σπίτι του. Έχουμε χάσει το ηθικό πλεονέκτημα και πρέπει να το αποκτήσουμε και πάλι. Και να το επανακτήσουμε δίνοντας οι ίδιοι το παράδειγμα. Διότι το ηθικό πλεονέκτημα δεν κερδίζεται με λόγια, κερδίζεται με το παράδειγμα στην καθημερινή μάχη.

Από την άλλη μεριά, ξέρουμε ότι ο πολιτικός χρόνος πλέον δεν είναι ο χρόνος του παρελθόντος, τρέχει πολύ πιο γρήγορα. Ο κόσμος πολύ γρήγορα αλλάζει άποψη, ο κόσμος πολύ γρήγορα απογοητεύεται και άρα η κυβέρνηση αυτή δεν έχει μπροστά της την ανοχή την οποία θα είχε μία κυβέρνηση πριν από 5, 6, 7 ή 8 χρόνια. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη για τη Νέα Δημοκρατία να προετοιμαστεί πολύ πιο γρήγορα.

Με δυο λόγια: θαύματα δεν μπορώ να κάνω, ούτε και τα υποσχεθεί ποτέ στη ζωή μου. Σκληρή δουλειά, όραμα, στόχο, προσήλωση και πάνω απ’ όλα μια ομάδα με πόρτες ανοιχτές, που τους χωρά ισότιμα όλους, αυτό ναι. Γι’ αυτό μπορώ να δεσμευτώ στην αυριανή Νέα Δημοκρατία.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο