Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ΣΕΡΡΑΪΚΟΝ ΘΑΡΡΟΣ

Παρασκευή, 13 Νοέ 2009

Στον Δημήτρη Νάτσιο.

Αναγνωρίζετε ότι ένα κόμμα που έχασε με 10 μονάδες τις εκλογές θέλει πολλή δουλειά και οργάνωση για να ανασυνταχθεί και να εμφανιστεί ξανά ως αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Πώς θα επιτευχθεί αυτό όταν ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας είναι τόσο απογοητευμένος;

Ακούστε, έχω ένα όραμα για μια δυνατή Νέα Δημοκρατία σε μια δυνατή Ελλάδα. Για μια πορεία ανοδική. Μια πορεία για το μέλλον της Ελλάδος. Η δική μας πρόταση είναι σαφής και κρυστάλλινα ξεκάθαρη. Έχουμε τέσσερις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις:
Κατεύθυνση πρώτη. Αυτοκριτική, συνέδριο, ανάλυση των αιτιών της ήττας για να μην επαναληφθούν. Να πούμε τι έφταιξε. Τα ηθικά ατοπήματα στελεχών μας που μας πλήγωσαν όλους. Οι αλαζονικές συμπεριφορές. Η καμαρίλα. Τα σκάνδαλα. Τα καθυστερημένα αντανακλαστικά. Πρέπει να ανακτήσουμε το ηθικό πλεονέκτημα με επιθετικές πρωτοβουλίες. Να μην επιτρέπουμε καμία σκιά πάνω από την πολιτική μας εντιμότητα.
Κατεύθυνση δεύτερη, οι επτά μεγάλες τομές – και όσες ακόμη προτείνει η βάση της ΝΔ στο συνέδριο και εγκριθούν – που θα κάνουν τη Νέα Δημοκρατία σύντομα ένα σύγχρονο, λειτουργικό και δημοκρατικό κόμμα με λογοδοσία παντού. Με εκπροσώπηση της βάσης παντού.
Κατεύθυνση τρίτη, ξεκάθαρη, δυναμική, κοινωνικά ευαίσθητη, φιλελεύθερη ιδεολογία. Η Νέα Δημοκρατία είναι, πρώτα απ΄ όλα, πάνω απ’ όλα και πάνω απ ‘ όλα το κόμμα της ελευθερίας. Αυτό σημαίνει: το κράτος είναι αποκλειστικά και μόνο το όργανο των πολιτών που υπηρετεί. Το κράτος δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είναι κάτι παραπάνω από μας. Τονίζω σε όλους τους τόνους: Τέρμα στο λαό υπηρέτη του κράτους. Αν ηγηθώ της Νέας Δημοκρατίας, θα ξανακάνουμε το κράτος υπηρέτη του πολίτη. Στη Νέα Δημοκρατία εισάγουμε πια τη δημοκρατική λογοδοσία. Ξεκάθαρα λόγια: από δω και πέρα, λογοδοσία στο κόμμα. Λογοδοσία και στο πολιτικό σύστημα. Και στο κόμμα όλοι θα δουλεύουν για όλους. Τέρμα οι ομάδες και οι παρέες!
Κατεύθυνση τέταρτη και τελευταία. Άνοιγμα στην κοινωνία, νέοι υποστηρικτές – πολλοί νέοι υποστηρικτές – η Νέα Δημοκρατία ξανά στην πορεία προς την εξουσία. Η εκλογή της 29ης Νοεμβρίου θα καθορίσει αν θα είμαστε ένα κόμμα εξουσίας ή ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Η λύση για να γίνει κυβέρνηση ξανά η Νέα Δημοκρατία είναι μία, αυτή που είπα και στο Συνέδριο: διεύρυνση και προς τα δεξιά και προς το κέντρο. Αυτό σημαίνει άνοιγμα στην κοινωνία. Δεν περισσεύει κανείς.
Αυτή είναι η στρατηγική της νίκης. Μια στρατηγική που ενώνει την παράταξη και της δίνει προοπτική νίκης.

Θα μιλήσετε στις Σέρρες την Κυριακή. Από εδώ ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ο Κων/νος Καραμανλής. Μπορείτε να μας δώσετε μία μικρή γεύση της ομιλίας. Τί μήνυμα θέλετε να δώσετε στους Σερραίους Νεοδημοκράτες μέσα από τις στήλες του «ΣΘ»;

Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να απευθυνθώ στους Σερραίους, οι οποίοι έχουν μια ξεχωριστή σχέση με το κόμμα μας. Έναν πανίσχυρο, ιστορικό δεσμό, τον οποίο δημιούργησε μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα, ο συντοπίτης σας, ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής. Όταν πριν από τριάντα πέντε χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία, έδωσε το πολιτικό στίγμα στη παράταξή μας. Τόνισε ότι αυτό που διαχρονικά πρέπει να τη χαρακτηρίζει, είναι η αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στην πατρίδα. Έλεγε ότι δύναμή μας είναι η δύναμη της σοβαρότητας, της ευθύνης, του ρεαλισμού. Ότι τα κόμματα «οφείλουν να καθοδηγούν τον λαό αντί να τον κολακεύουν». Οφείλουν να εξισορροπούν το εφικτό με το επιθυμητό, «προσαρμόζοντας με ρεαλισμό και με εντιμότητα τις ανάγκες του λαού στις δυνατότητες της χώρας». Πίστευε ότι το εθνικό συμφέρον δεν επιτρέπεται να υποτάσσεται «σε προσωπικές πικρίες, καμουφλαρισμένες με υπερπατριωτισμό». Αυτά ήταν επί λέξει τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις 23 Οκτωβρίου του 1977 στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η καθαρή στάση απέναντι σε κάθε είδους λαϊκισμό και δημαγωγία ήταν, είναι και θα είναι η μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη αυτής της παράταξης. Αυτή τη πολιτική ευθύνης δεσμεύομαι απέναντι στους Σερραίους, απέναντι στον ελληνικό λαό, να ακολουθήσω. Ακόμη ερχόμενη στις Σέρρες δεν μπορώ να μην θυμηθώ τις μάχες που δώσαμε και κερδίσαμε δίπλα δίπλα με τον Κώστα Καραμανλή στα μεγάλα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα στο Σκοπιανό. Στη μεγάλη εθνική νίκη του Βουκουρεστίου. Από κοινού με τον κ. Καραμανλή σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια πολιτική με την οποία οδηγήσαμε ολόκληρη τη συμμαχία και τους Αμερικάνους και τους Τούρκους να δεχτούν τις ελληνικές θέσεις για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ήταν η μεγαλύτερη διπλωματική νίκη στο Σκοπιανό τα τελευταία 17 χρόνια και η νίκη αυτή φέρνει τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας.

Επομένως, τί λέτε στον Σερραίο Νεοδημοκράτη;

Γίνεται πολύς λόγος για την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η Νέα Δημοκρατία. Δική μου θέση είναι ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να διευρύνει την επιρροή της και προς το κέντρο και προς τα δεξιά. Όχι με ευκαιριακές συμμαχίες και με κινήσεις τακτικής, αλλά με συστηματική εξωστρεφή δράση. Κάνοντας ανοίγματα στα σύγχρονα, στα νέα ρεύματα σκέψης. Βρίσκοντας τον συγχρονισμό μας με την κοινωνία, η οποία μοιάζει να κινείται πιο γρήγορα από μας. Σας θυμίζω δε μια ιστορική αλήθεια: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πάντα διεύρυνε την απήχηση του κόμματός του. Το έκανε με την ΕΡΕ όταν πήρε μαζί του στελέχη από το Κέντρο όπως ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος. Το έκανε και μετά τη χούντα όταν έφερε στη ΝΔ πολιτικούς του παλαιού Κέντρου, αλλά και στελέχη από την Εθνική Παράταξη. Ακολουθούσε πάντα την πολιτική της αμφίπλευρης διεύρυνσης που και εγώ επιθυμώ. Χωρίς να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του κόμματος, χωρίς να νοθεύει τους κεντρικούς πολιτικούς του στόχους, αλλά χτίζοντας πολιτικές συμμαχίες με πλατιά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ένας εκ των υποψηφίων, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, έθιξε μία διαχρονική αδυναμία της παράταξης. Ότι δεν έχει (ή υπολείπεται κατά πολύ έναντι του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς) δυνατό παραταξιακό Τύπο. Παραταξιακό Τύπο που θα στέκεται κριτικά και στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το βλέπετε αυτό στην Αθήνα, υπάρχει και στην περιφέρεια ακόμη και σε νομούς της χώρας που η Νέα Δημοκρατία υπερτερεί συντριπτικά σε ποσοστά τα τελευταία 15 χρόνια. Τί έχετε να σχολιάσετε για αυτό; Θα συνεχίσει να είναι αδυναμία του κόμματος αν αναλάβετε την αρχηγία του;

Ο λεγόμενος παραταξιακός Τύπος πέρα από την ενημερωτική του διάσταση, είναι ένα αξιόπιστο μέσο μεταφοράς της φωνής της βάσης μας. Δυστυχώς το συγκεκριμένο εργαλείο δεν το αξιοποιήσαμε. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Στηρίζοντας τις εφημερίδες του χώρου μας, βοηθάμε το ίδιο μας το κόμμα. Θεωρώ σημαντικό το ρόλο τους, θα σταθώ δίπλα τους και ιδιαίτερα σε επίπεδο περιφερειακό, όπου τα προβλήματα αυτή την περίοδο είναι σοβαρά.

Ποιο το στοίχημα για τον νέο αρχηγό του κόμματος και την προοπτική ανάληψης της εξουσίας;

Ονειρεύομαι μια δυνατή Νέα Δημοκρατία, σε μια δυνατή Ελλάδα. Ονειρεύομαι την Ελλάδα ισχυρή και τους Έλληνες να ζουν με ευημερία. Αλλά, για να είναι μια χώρα ισχυρή, πρέπει να έχει και κόμματα ισχυρά. Ένα τέτοιο ισχυρό κόμμα ονειρεύομαι να κάνω τη Νέα Δημοκρατία. Ακούω κάθε μέρα τη φωνή της βάσης. Και η βάση της Νέας Δημοκρατίας βροντοφωνάζει: Αλλάξτε τα όλα! Αλλάξτε πολιτική, οργανωθείτε απ’ την αρχή για να ξανακερδίσουμε την κοινωνία! Αλλά, πριν ξεκινήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζω να κάνω στο κόμμα μας, με την υποστήριξη της βάσης, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ποιοι είμαστε και τι θέλουμε.
Σε αυτό το ερώτημα απαντώ με τέσσερις βασικές δεσμεύσεις: Πρώτον. Για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας λόγου, ώστε να διαμορφώσουμε μια νέα, πειστική προγραμματική πρόταση, συνεπή με την κοινωνικά φιλελεύθερη ιδεολογία μας, αλλά ταυτόχρονα ανοιχτή σε νέα ρεύματα σκέψης. Δεύτερον. Για την ανανέωση της εικόνας του κόμματος, με την ανάδειξη νέων στελεχών σε θέσεις κλειδιά, που θα το μπολιάσουν με σύγχρονες αντιλήψεις. Πιστεύω για παράδειγμα, ότι ο αρχηγός πρέπει να έχει θητεία. Δεν είναι Μητροπολίτης. Γι’ αυτό προτείνω τετραετή θητεία και εκ νέου κρίση. Τρίτον. Για την άμεση άσκηση αξιόπιστης και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην τους αφήσουμε χωρίς θεσμικό έλεγχο και να αναδείξουμε ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν αυτά που δημαγωγικά υπόσχονταν προεκλογικά. Τέταρτον. Για τη δημιουργία ενός κόμματος ανοιχτού και δημοκρατικού, ελκυστικού σε κάθε πολίτη. Έτσι, θα κάνουμε πάλι τους Νεοδημοκράτες και τις Νεοδημοκράτισες υπερήφανους για το κόμμα μας, έτσι θα μπορέσουμε να γίνουμε πάλι πλειοψηφική δύναμη.

Πώς θα μπορέσει η Νέα Δημοκρατία ως παράταξη του κοινωνικού φιλελευθερισμού, όπως τονίζετε, να κάνει αποτελεσματική αναδιανομή του πλούτου, ώστε να ανταποκριθεί στην ιδρυτική της διακήρυξη;

Η χώρα μπορεί να πήγε μπροστά και οι Έλληνες να ζουν καλύτερα, αλλά μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού έχει την αίσθηση ότι μένει στην άκρη. Και αυτή είναι η βασικότερη αιτία αμφισβήτησης του κοινωνικού μας συστήματος. Η ακραία ανισότητα ευκαιριών αναιρεί τα ίδια τα θεμέλια της δίκαιης κοινωνίας. Και για μένα, η άρση αυτής της αδικίας είναι το βασικότερο κίνητρο για να είναι κανείς στην πολιτική. Για να δημιουργήσει ευκαιρίες, για να δώσει σε όλους τους Έλληνες τη δυνατότητα να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Αυτό πρέπει να είναι το κεντρικό, το θεμελιώδες στοιχείο της πολιτικής μας. Γιατί δεν έχουμε ανάγκη νέας ιδεολογίας. Είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, τον οποίο όμως πρέπει να υπερασπιζόμαστε με αυτοπεποίθηση και να κερδίζουμε τις μάχες των ιδεών. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης με ιδέες και λύσεις που θα μας φέρουν ξανά στην πρωτοπορία του αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ελλήνων. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να προτείνει μια νέα στρατηγική μεταρρυθμίσεων, με στόχο μια πιο σύγχρονη, πιο δίκαιη κοινωνία. Βασική μας στρατηγική επιλογή θα είναι να οικοδομήσουμε και πάλι τις πλατιές κοινωνικές συμμαχίες, με μεγάλες ομάδες. Με τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, που είναι οι πιο αδικημένοι Έλληνες, με τις παραγωγικές μας επιχειρήσεις, πρωτίστως τις μικρές και τις μεσαίες που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Με τους παραγωγικούς αγρότες, αλλά και τις δυναμικές ομάδες -επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες- που ζητούν να ανταμείβεται η δουλειά, η δημιουργικότητα και η καινοτομία. Με τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων που θέλουν να σταδιοδρομήσουν με ήθος, με αξιοπρέπεια, ως δημόσιοι λειτουργοί. Και προπάντων, με τις νέες και τους νέους, που δεν μπορούν να μένουν άλλο στο περιθώριο.

Οι πρώτες εσωτερικές αντιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν να φαίνονται. Ένα από αυτά είναι η εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου και η συνακόλουθη αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Πρόσφατα στη Βουλή ο κ. Κακλαμάνης εμφανίστηκε αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρότι αποτελεί εξαγγελία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ποιο είναι το σχόλιο σας επ’ αυτού;

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το γερμανικό μοντέλο, προσφέρει μια καλή βάση, με την απαιτούμενη προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προϋπάρξει μακρύς διάλογος για τη νέα διοικητική διάρθρωση και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Γενικά, το ΠΑΣΟΚ, καθημερινά αποδεικνύει ότι είναι ανέτοιμο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών. Ήδη αρχίζει να πληρώνει το τίμημα του προεκλογικού λαϊκισμού του. Το βλέπουμε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου για να ικανοποιήσουν ελάχιστους προνομιούχους συνδικαλιστές, εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό. Το βλέπουμε στα παιχνίδια που παίζουν με το έλλειμμα και την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Το βλέπουμε και στην αδιαφορία τους για τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους στη λειτουργία του κράτους και στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, όπως έγινε με τα stage. Εμείς, οφείλουμε να κάνουμε ουσιαστική, αξιόπιστη, δυναμική αντιπολίτευση. Ενωμένοι, συντεταγμένοι, μαχητικοί. Γι’ αυτό μπορώ να δεσμευτώ. Από τις 30 Νοεμβρίου, όλοι σαν μια γροθιά, θα ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και θα ανταποκριθούμε στον αντιπολιτευτικό ρόλο μας. Η Νέα Δημοκρατία θα βγει δυνατά και συντονισμένα, για να υπηρετήσει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Τελείωσαν τα ψέματα. Αυτό είναι το ηχηρό μήνυμά μας προς την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Έχετε πει ότι δεν υπάρχουν Μητσοτακικοί και Καραμανλικοί ή Εβερτικοί κ.τ.λ. Είστε κόρη του τέως πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας στην επαρχία εκτιμάται ότι η κρίση που δημιουργήθηκε με την αποπομπή του κ. Σαμαρά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδέχεται να συνεχίσει να είναι μία πληγή που δεν θα κλείσει ποτέ. Ανεξάρτητα από το αν υπάρχει βάση στον συλλογισμό αυτό ή όχι, εσείς ως υποψήφια πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τί προτίθεστε να κάνετε ώστε αυτή η πληγή να κλείσει στη συνείδηση του νεοδημοκράτη ψηφοφόρου;

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα μεγάλα μου «μειονεκτήματα» είναι, λέει, η οικογενειακή μου προέλευση και το ότι είμαι γυναίκα! Είμαι αυτή που είμαι και οι Νεοδημοκράτισσες και οι Νεοδημοκράτες γνωρίζουν ότι έχω τη δική μου ξεκάθαρα, διακριτή και αυτόνομη πορεία. Διεκδικώ να κρίνομαι δίκαια και αυτόνομα. Διότι, γι’ αυτή την παράταξη έχω δώσει και την ψυχή μου ακόμα. Δεν κρύφτηκα. Δεν έλειψα ποτέ από καμία μάχη. Δεν υπέστειλα ποτέ τη σημαία της. Και παρά το όποιο κόστος – ακόμα και προσωπικό – πολεμούσα και πολεμάω για να τη βλέπω ισχυρή και περήφανη. Όποιος θέλει να με χτυπήσει, ας με χτυπήσει πολιτικά. Για τις πράξεις και τις παραλείψεις μου. Ως στέλεχος της αντιπολίτευσης. Στο Δήμο της Αθήνας. Στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ας μου πει, αν μπορεί, ότι δεν υπηρέτησα το κόμμα μου. Ότι δεν ήμουν πάντα στην πρώτη γραμμή και ας αφήσουν την επιχειρηματολογία για το ’65 και την Μικρασιατική Καταστροφή.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο