Θα ήθελα αρχικά να μου πείτε πως σχολιάζετε την αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από την κούρσα της διεκδίκησης. Αρκετοί αναφέρουν πως η απόφαση αυτή, είναι «προϊόν» εσωτερικών συμφωνιών;
Ο καθένας από εμάς λαμβάνει τις αποφάσεις του ελεύθερα με βάση τη διαδρομή και τα βιώματα του και είναι ασφαλώς σεβαστές. Άλλωστε, εν τέλει, όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία.
Πώς βλέπετε τη Νέα Δημοκρατία εάν κερδίσετε εσείς;
Ακούστε, έχω ένα όραμα για μια δυνατή Νέα Δημοκρατία σε μια δυνατή Ελλάδα. Για μια πορεία ανοδική. Μια πορεία για το μέλλον της Ελλάδος. Η δική μας πρόταση είναι σαφής και κρυστάλλινα ξεκάθαρη. Έχουμε τέσσερις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις:
Κατεύθυνση πρώτη. Αυτοκριτική, συνέδριο, ανάλυση των αιτιών της ήττας για να μην επαναληφθούν. Να πούμε τι έφταιξε. Τα ηθικά ατοπήματα στελεχών μας που μας πλήγωσαν όλους. Οι αλαζονικές συμπεριφορές. Η καμαρίλα. Τα σκάνδαλα. Τα καθυστερημένα αντανακλαστικά. Πρέπει να ανακτήσουμε το ηθικό πλεονέκτημα με επιθετικές πρωτοβουλίες. Να μην επιτρέπουμε καμία σκιά πάνω από την πολιτική μας εντιμότητα.
Κατεύθυνση δεύτερη, οι επτά μεγάλες τομές – και όσες ακόμη προτείνει η βάση της ΝΔ στο συνέδριο και εγκριθούν – που θα κάνουν τη Νέα Δημοκρατία σύντομα ένα σύγχρονο, λειτουργικό και δημοκρατικό κόμμα με λογοδοσία παντού. Με εκπροσώπηση της βάσης παντού.
Κατεύθυνση τρίτη, ξεκάθαρη, δυναμική, κοινωνικά ευαίσθητη, φιλελεύθερη ιδεολογία. Η Νέα Δημοκρατία είναι, πρώτα απ΄ όλα, πάνω απ’ όλα και πάνω απ ‘ όλα το κόμμα της ελευθερίας. Αυτό σημαίνει: το κράτος είναι αποκλειστικά και μόνο το όργανο των πολιτών που υπηρετεί. Το κράτος δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είναι κάτι παραπάνω από μας. Τονίζω σε όλους τους τόνους: Τέρμα στο λαό υπηρέτη του κράτους. Αν ηγηθώ της Νέας Δημοκρατίας, θα ξανακάνουμε το κράτος υπηρέτη του πολίτη. Στη Νέα Δημοκρατία εισάγουμε πια τη δημοκρατική λογοδοσία. Ξεκάθαρα λόγια: από δω και πέρα, λογοδοσία στο κόμμα. Λογοδοσία και στο πολιτικό σύστημα. Και στο κόμμα όλοι θα δουλεύουν για όλους. Τέρμα οι ομάδες και οι παρέες!
Κατεύθυνση τέταρτη και τελευταία. Άνοιγμα στην κοινωνία, νέοι υποστηρικτές – πολλοί νέοι υποστηρικτές – η Νέα Δημοκρατία ξανά στην πορεία προς την εξουσία. Η εκλογή της 29ης Νοεμβρίου θα καθορίσει αν θα είμαστε ένα κόμμα εξουσίας ή ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Η λύση για να γίνει κυβέρνηση ξανά η Νέα Δημοκρατία είναι μία, αυτή που είπα και στο Συνέδριο: διεύρυνση και προς τα δεξιά και προς το κέντρο. Αυτό σημαίνει άνοιγμα στην κοινωνία. Δεν περισσεύει κανείς.
Αυτή είναι η στρατηγική της νίκης. Μια στρατηγική που ενώνει την παράταξη και της δίνει προοπτική νίκης.
Η ΝΔ λέτε πως πρέπει να βρει το συγχρονισμό της με την κοινωνία. Πώς θα κινητοποιήσετε αυτή την κοινωνία και πώς θα την πείσετε;
Ονειρεύομαι μια δυνατή Νέα Δημοκρατία, σε μια δυνατή Ελλάδα. Ονειρεύομαι την Ελλάδα ισχυρή και τους Έλληνες να ζουν με ευημερία. Αλλά, για να είναι μια χώρα ισχυρή, πρέπει να έχει και κόμματα ισχυρά. Ένα τέτοιο ισχυρό κόμμα ονειρεύομαι να κάνω τη Νέα Δημοκρατία. Ακούω κάθε μέρα τη φωνή της βάσης. Και η βάση της Νέας Δημοκρατίας βροντοφωνάζει: Αλλάξτε τα όλα! Αλλάξτε πολιτική, οργανωθείτε απ’ την αρχή για να ξανακερδίσουμε την κοινωνία! Αλλά, πριν ξεκινήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζω να κάνω στο κόμμα μας, με την υποστήριξη της βάσης, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ποιοι είμαστε και τι θέλουμε.
Σε αυτό το ερώτημα απαντώ με τέσσερις βασικές δεσμεύσεις: Πρώτον. Για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας λόγου, ώστε να διαμορφώσουμε μια νέα, πειστική προγραμματική πρόταση, συνεπή με την κοινωνικά φιλελεύθερη ιδεολογία μας, αλλά ταυτόχρονα ανοιχτή σε νέα ρεύματα σκέψης. Δεύτερον. Για την ανανέωση της εικόνας του κόμματος, με την ανάδειξη νέων στελεχών σε θέσεις κλειδιά, που θα το μπολιάσουν με σύγχρονες αντιλήψεις. Πιστεύω για παράδειγμα, ότι ο αρχηγός πρέπει να έχει θητεία. Δεν είναι Μητροπολίτης. Γι’ αυτό προτείνω τετραετή θητεία και εκ νέου κρίση. Τρίτον. Για την άμεση άσκηση αξιόπιστης και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην τους αφήσουμε χωρίς θεσμικό έλεγχο και να αναδείξουμε ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν αυτά που δημαγωγικά υπόσχονταν προεκλογικά. Τέταρτον. Για τη δημιουργία ενός κόμματος ανοιχτού και δημοκρατικού, ελκυστικού σε κάθε πολίτη. Έτσι, θα κάνουμε πάλι τους Νεοδημοκράτες και τις Νεοδημοκράτισες υπερήφανους για το κόμμα μας, έτσι θα μπορέσουμε να γίνουμε πάλι πλειοψηφική δύναμη.
Τί απαντάτε στο δίλημμα που τέθηκε κατά την διάρκεια του συνεδρίου σχετικά με το που θα πρέπει να απευθυνθεί την επόμενη μέρα η ΝΔ;
Γίνεται πολύς λόγος για την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η Νέα Δημοκρατία. Δική μου θέση είναι ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να διευρύνει την επιρροή της και προς το κέντρο και προς τα δεξιά. Όχι με ευκαιριακές συμμαχίες και με κινήσεις τακτικής, αλλά με συστηματική εξωστρεφή δράση. Κάνοντας ανοίγματα στα σύγχρονα, στα νέα ρεύματα σκέψης. Βρίσκοντας τον συγχρονισμό μας με την κοινωνία, η οποία μοιάζει να κινείται πιο γρήγορα από μας. Σας θυμίζω δε μια ιστορική αλήθεια: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πάντα διεύρυνε την απήχηση του κόμματός του. Το έκανε με την ΕΡΕ όταν πήρε μαζί του στελέχη από το Κέντρο όπως ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος. Το έκανε και μετά τη χούντα όταν έφερε στη ΝΔ πολιτικούς του παλαιού Κέντρου, αλλά και στελέχη από την Εθνική Παράταξη. Ακολουθούσε πάντα την πολιτική της αμφίπλευρης διεύρυνσης που και εγώ επιθυμώ. Χωρίς να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του κόμματος, χωρίς να νοθεύει τους κεντρικούς πολιτικούς του στόχους, αλλά χτίζοντας πολιτικές συμμαχίες με πλατιά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Η ρήση «Κανείς δεν περισσεύει», στην προσπάθεια «αναμόρφωσης» και επαναπροσδιορισμού του έμψυχου δυναμικού του κόμματος, που θα επιχειρήσει ο επόμενος πρόεδρος, ισχύει και για τα στελέχη εκείνα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προκάλεσαν με την συμπεριφορά τους, τα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;
Ακούστε, εκείνο που αυτή την στιγμή θεωρώ αναγκαίο είναι να ξανακερδίσει η ΝΔ το ηθικό πλεονέκτημα. Να αποδείξει πρώτα στον κόσμο της και, βεβαίως σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ότι συγκεκριμένες νοοτροπίες και συμπεριφορές δεν θα έχουν καμιά θέση στο αύριο της παράταξης. Εμείς στην Νέα Δημοκρατία που πληρώσαμε ακριβά κάποιες συμπεριφορές, πρέπει να μπούμε δυναμικά μπροστά στον αγώνα για τη διαφάνεια. Με συγκεκριμένες προτάσεις. Γιατί μερικές φορές μου δίνεται η εντύπωση ότι στην Ελλάδα όσο περισσότερο μιλάμε για ηθική, τόσα λιγότερα κάνουμε για να την προστάσουμε. Πρέπει με καθαρότητα να μιλήσουμε για τις μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ανάγκη η Ελλάδα. Ξεκινώ από αυτό που θα έπρεπε να είναι το πιο απλό, από το στοιχειώδες και αυτονόητο. Τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Οι πολιτικοί οφείλουν να είναι και νόμιμοι και ηθικοί. Και πρέπει να κρίνονται όπως κάθε πολίτης. Στην Γαλλία ο τέως Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Σιράκ, προσέρχεται στα δικαστήρια, και θέτει τον εαυτό του στην κρίση της Δικαιοσύνης. Ενώ στην Ελλάδα ο κάθε Υπουργός, απολαμβάνει ατιμωρησίας και ασυλίας. Δεν είναι δυνατόν να ισχύουν άλλα για τους πολίτες και άλλα για τους πολιτικούς. Καλή λοιπόν η κουβέντα, αλλά ακόμα καλύτερες οι συγκεκριμένες προτάσεις και κυρίως τα λόγια να γίνονται έργα.
Την επόμενη μέρα, μπορείτε να συνυπάρξετε με τον κ. Σαμαρά;
Οι Νεοδημοκράτισσες και οι Νεοδημοκράτες με γνωρίζουν καλά. Δεθήκαμε μέσα από αγώνες. Μέσα από αγώνες δύσκολους αλλά και ωραίους. Μας ενώνουν οι νίκες, αλλά και οι ήττες. Μας ενώνουν οι μεγάλες μας χαρές αλλά και οι πίκρες. Στιγμές συγκίνησης και πόνου, αλλά και στιγμές ανάτασης όταν με πρώτη την ΟΝΝΕΔ γιορτάζαμε με την γαλάζια μας σημαία. Ήμασταν πάντοτε μαζί, πάντοτε ενωμένοι στους κοινούς μας αγώνες. Το 1990, το 1993, το 1996, το 2000, το 2004, το 2007, το 2009. Πάντα ήμασταν μαζί. Πάντα ήμασταν η μεγάλη Νέα Δημοκρατία. Είμαστε όλοι στελέχη που έχουμε οικοδομήσει μια ειλικρινή και όχι ευκαιριακή σχέση μεταξύ μας. Είχαμε πάντα ένα κοινό και διαρκή στόχο για το κόμμα μας. Να πρωτοπορεί. Να μεγαλώνει και να νικάει. Χωρίς μυστικές νυχτερινές συμφωνίες, χωρίς παζάρια, χωρίς τυχοδιωκτισμούς. Την ενότητα την κάνω πράξη. Δεν είναι κούφια λόγια. Εγώ πάντα έκλεινα πληγές δεν άνοιγα.
Ποια είναι η γνώμη σας για τις μέχρι σήμερα επιδόσεις της κυβέρνησης;
Αν και είναι νωρίς να κρίνουμε μια κυβέρνηση ενός μήνα και κάποιων ημερών, σας λέω ευθέως ότι τα πρώτα δείγματα δεν είναι θετικά. Έχουμε ένα ΠΑΣΟΚ, που καθημερινά αποδεικνύει ότι είναι ανέτοιμο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών. Ανέτοιμο να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ ήδη αρχίζει να πληρώνει το τίμημα του προεκλογικού λαϊκισμού του. Το βλέπουμε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου για να ικανοποιήσουν ελάχιστους προνομιούχους συνδικαλιστές, εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό. Το βλέπουμε στα παιχνίδια που παίζουν με το έλλειμμα και την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Το βλέπουμε και στην αδιαφορία τους για τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους στη λειτουργία του Κράτους και στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, όπως έγινε με τα stage. Όλοι τα βλέπουμε αυτά και όλοι τα αντιλαμβανόμαστε. Εμείς όμως, οφείλουμε να κάνουμε και κάτι παραπάνω, από το να τα παρακολουθούμε. Οφείλουμε να κάνουμε ουσιαστική, αξιόπιστη, δυναμική αντιπολίτευση. Δεν μπορούμε πια να τους αφήνουμε ελεύθερο το γήπεδο να παίζουν. Το μέλλον των Ελλήνων, η προοπτική της χώρας, το κύρος και η αξιοπιστία της δεν είναι παιχνίδι. Η Νέα Δημοκρατία θα βγει δυνατά, συστρατευμένα και συντονισμένα, για να υπηρετήσει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Όσο έπαιξαν, έπαιξαν. Τελείωσαν τα ψέματα. Αυτό είναι το ισχυρό μήνυμά μας προς την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Πολιτικό σας αντικείμενο τα τελευταία χρόνια ήταν η εξωτερική πολιτική. Για τα μεγάλα eθνικά θέματα και ιδιαίτερα για το Σκοπιανό, θα επιχειρήσετε ευρύτερες συνεργασίες με το νέο πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, στην περίπτωση εκλογής σας στην προεδρία του κόμματος;
Αρχικά, αισθάνομαι την υποχρέωση γι’ αυτό το εθνικό θέμα να αναφερθώ και να ευχαριστήσω ένα μεγάλο πολιτικό άνδρα του νομού σας, έναν πρώην υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, έναν πρώην βουλευτή Καβάλας, τον κ. Νικόλαο Μάρτη, ο οποίος με τους αγώνες του κράτησε στην πρώτη γραμμή το θέμα αυτό. Ο κ. Μάρτης υπήρξε ο πολιτικός εκείνος που με τα βιβλία του και την διεθνή του παρουσία ανέδειξε πρώτος, ουσιαστικά και με επιχειρήματα την πλαστογράφηση που επιχειρούν οι Σκοπιανοί στο θέμα της Μακεδονίας. Από εκεί και πέρα, εμείς χαράξαμε τις εθνικές κόκκινες γραμμές της χώρας. Μαζί με τον Κώστα Καραμανλή πετύχαμε τη μεγάλη εθνική νίκη του Βουκουρεστίου, την πολιτική που εισηγήθηκα και υλοποίησα ως αρμόδια υπουργός Εξωτερικών. Μία πολιτική με την οποία οδηγήσαμε ολόκληρη τη συμμαχία και τους Αμερικανούς και τους Τούρκους να δεχτούν τις ελληνικές θέσεις για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ήταν η μεγαλύτερη διπλωματική νίκη στο Σκοπιανό τα τελευταία 17 χρόνια και η νίκη αυτή φέρνει τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι παραλάβαμε το ζήτημα βαλτωμένο, μετά από 11 χρόνια αδράνειας η οποία οδήγησε σε αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα από 100 και πλέον χώρες. Οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ υιοθέτησαν τη δική μας θέση και αυτό ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία μας τα τελευταία χρόνια στο ζήτημα αυτό. Την πολιτική αυτή θα την υπερασπιστούμε και στο μέλλον. Και θα πιέσουμε το ΠΑΣΟΚ να την ακολουθήσει και αυτό γιατί είναι η μόνη υπεύθυνη γραμμή για τη χώρα, ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε την ιστορία και τα συμφέροντά μας.