Προς
Κύριο Βαγγέλη Παναγόπουλο
Διευθυντή εφημερίδας «Ελευθεροτυπία»
Κύριε Διευθυντά
Σε απάντηση χθεσινού (17/3) δημοσιεύματος της εφημερίδας σας «Ελευθεροτυπία» του δημοσιογράφου Άρη Χατζηγεωργίου, το οποίο αναφέρεται στην αξιοποίηση του δανείου που πήρε ο Δήμος Αθηναίων το 2003 εν’ όψει της προετοιμασίας της πόλης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χρειάζεται να επισημανθούν τα εξής:
Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται μια εικόνα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και την αλήθεια. Παρά την εμφανή προσπάθεια που γίνεται να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα χρήματα από το δάνειο δαπανήθηκαν ως επί το πλείστον σε δημόσιες σχέσεις, με χαρακτηριστικούς τίτλους για «κουβαρντάδες», «άλωση ταμείου» και «υλοποίηση με δεξιώσεις», εντούτοις πουθενά μέσα στο άρθρο δεν υπάρχει το οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει ότι χρήματα δαπανήθηκαν σε σπατάλες και όχι στις επενδύσεις για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί ως Δημοτική Αρχή.
Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από την εικόνα που παρουσιάζει το άρθρο, καθώς στο διάστημα 2003 – 2004 έγινε από τον Δήμο της Αθήνας ιδιαίτερα σημαντικό έργο υποδομής, που αναβάθμισε τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά την πόλη, συνέβαλε στο να δείξει η Αθήνα το πιο φιλόξενο και φιλικό της πρόσωπο στους χιλιάδες επισκέπτες της ολυμπιακής περιόδου, και βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της πόλης, όχι μόνο κατά την διάρκεια της Ολυμπιακής χρονιάς, αλλά και για τα χρόνια που ακολούθησαν.
Πιο συγκεκριμένα, τα χρήματα από το δάνειο που πήρε ο Δήμος Αθηναίων για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της Ολυμπιακής προετοιμασίας της πόλης, αξιοποιήθηκαν στους παρακάτω τομείς:
Στην αποπληρωμή των παλαιότερων δανειακών υποχρεώσεων ύψους 60 εκατομμυρίων Ευρώ του Δήμου, προκειμένου να αξιοποιηθεί το χαμηλότερο επιτόκιο της τάξης του 2,5% (σε σχέση με το επιτόκιο 5,5% των παλαιότερων δανείων ).
Στην μεγαλύτερη επένδυση που είχε γίνει μέχρι τότε στον τομέα της καθαριότητας της πόλης, ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ. Η επένδυση αυτή περιλάμβανε μεταξύ άλλων τον υπερδιπλασιασμό του στόλου των απορριμματοφόρων της Αθήνας και την προμήθεια νέου, σύγχρονου εξοπλισμού.
Στην σημαντική επένδυση για την αύξηση του πράσινου στην Αθήνα, με τη φύτευση περίπου 17.000 μεγάλων δένδρων, την αναδάσωση και την αναμόρφωση χώρων πρασίνου.
Στο πρόγραμμα για την αναβάθμιση των προσόψεων των κτιρίων της Αθήνας, με το οποίο περισσότερο από 3.000 αθηναϊκά κτίρια, αλλά και πλατείες της πόλης άλλαξαν όψη.
Στο τεράστιο πρόγραμμα τεχνικών έργων, το οποίο περιλάμβανε παρεμβάσεις για την βελτίωση της κατάστασης των δρόμων, των πεζοδρομίων και του ηλεκτροφωτισμού σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, αλλά και αναπλάσεις πλατειών και υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας.
Στις νέες πρωτοβουλίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Αθηναίων πολιτών, όπως ήταν η ριζική αναδιοργάνωση και εξοπλισμός της Δημοτικής Αστυνομίας, η δημιουργία 7 νέων ΚΕΠ, και η αναβάθμιση των υπηρεσιών πληροφόρησης κοινού.
Σε έργα για την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, όπως ήταν οι 25 νέες παιδικές χαρές, οι νέοι παιδικοί σταθμοί, η ανακαίνιση όλων των Λεσχών Φιλίας, αλλά και η αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών ιατρείων.
Στο ειδικό πρόγραμμα για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων της Αθήνας
Σε δράσεις προβολής της πόλης, όπως η έκδοση τουριστικού οδηγού της Αθήνας σε 5 γλώσσες και η αναβάθμιση της διαδικτυακής πύλης www.cityofathens.gr .
Ο παρακάτω συνοπτικός πίνακας οικονομικών στοιχείων περιλαμβάνεται στον απολογισμό δράσης της Δημοτικής Αρχής για την τριετία 2003 – 2005:
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ*
σε εκ. ευρώ
2002 2003 2004 2005
298 330 387 411
ΠΛΗΡΩΜΕΣ*
σε εκ. ευρώ
2002 2003 2004 2005
Λειτουργικές δαπάνες 213 235 262 282
Χρηματοδότηση Δημοτικών Οργανισμών*** 62 69 78 83
Νέες Πολιτικές **** 5 12 14
Έκτακτες Ολυμπιακές δαπάνες 10 1
Επενδυτικό/Ολυμπιακό Πρόγραμμα 18 21 84 46
* Στις εισπράξεις δεν υπολογίζονται τα έσοδα από δάνεια και στις πληρωμές οι δαπάνες για αποπληρωμή και εξυπηρέτηση δανείων.
**Δημοτικό Βρεφοκομείο, Πολιτισμικός Οργανισμός, <<Αθήνα 9,84>>, Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης, Νομικό Πρόσωπο Παιδικοί Σταθμοί.
*** Νέες πολιτικές είναι τα ΚΕΠ. Το 195, η Δημοτική Αστυνομία, κοινωνικά προγράμματα (π.χ. <<Βοήθεια στο σπίτι>>), τα οποία επιφέρουν νέες λειτουργικές δαπάνες.
Ο πίνακας αυτός φανερώνει αφ’ ενός την μεγάλη αύξηση των επενδύσεων του Δήμου Αθηναίων που έγιναν στο πλαίσιο του Ολυμπιακού Προγράμματος. Από 18 εκ. ευρώ το 2002, έφτασε τα 105 εκ. ευρώ τη διετία 2003 – 2004, πόροι οι οποίοι αντλήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά από το δάνειο του 2003.
Αφ’ ετέρου, φαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξε ραγδαία αύξηση των εσόδων του Δήμου (πάνω από 100 εκ. Ευρώ), οι δημότες δεν επιβαρύνθηκαν με αυξημένα δημοτικά τέλη (η αύξηση των δημοτικών τελών σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν ξεπέρασε το όριο του πληθωρισμού), αλλά ούτε και οι λειτουργικές δαπάνες του Δήμου Αθηναίων αυξήθηκαν υπέρμετρα, όπως υπονοεί το άρθρο της εφημερίδας.
Η σωστή και συγκροτημένη πολιτική που ακολουθήθηκε και σε σχέση με την οικονομική διοίκηση του Δήμου Αθηναίων επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το 2005 ο Δήμος Αθηναίων αξιολογήθηκε από τον έγκυρο διεθνή οίκο Moody με πιστοποιητικό Α2. Αξιολόγηση την οποία κρατά μέχρι σήμερα ο Δήμος Αθηναίων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο ο Δήμος Αθηναίων πέτυχε ραγδαία αύξηση των πόρων που προέρχονταν από ευρωπαϊκά προγράμματα, που από 2,1 εκ. ευρώ το 2002, έφτασαν τα 51 εκ. ευρώ στο τέλος του 2005.
Θα ήθελα τέλος να σημειώσω ότι το 2006, η συνολική δανειακή επιβάρυνση του Δήμου Αθηναίων ήταν κάτω από το 40% των ετήσιων εσόδων του Δήμου, όταν η δανειακή επιβάρυνση του κράτους είναι έξι φορές τα αντίστοιχα έσοδα του.
Εν’ όψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, στην πόλη της Αθήνας έγινε έργο σημαντικό, το οποίο δεν μπορεί να μηδενίζεται. Έργο που έβγαλε ασπροπρόσωπη την πόλη κατά την Ολυμπιακή περίοδο –κάτι το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνούμε- , αλλά αποτέλεσε και μια σημαντική βάση υποδομών για την συνολική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα για την περίοδο μετά τους Αγώνες. Όλα αυτά είναι γνωστά στους Αθηναίους, και οποιαδήποτε προσπάθειας απαξίωσής τους απλώς στερείται ερεισμάτων και αξιοπιστίας.
Με εκτίμηση
Ντόρα Μπακογιάννη