Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο Πρωινό MEGA

Πέμπτη, 29 Ιούλ 2010

Στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Μανώλη Καψή.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να καλημερίσουμε εδώ στο στούντιο την κα Ντόρα Μπακογιάννη.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα σας.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Με το ωραίο κίτρινο που φοράτε σήμερα, θα μου επιτρέψετε να σας πω.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλοκαίριασα κι εγώ! Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Οι διακοπές καταλαβαίνω ότι δεν έχουν αρχίσει ακόμη, γιατί δεν έχει κλείσει η Βουλή.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Για εμένα ειδικά φέτος θα μείνω στην Αθήνα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνετε στην Αθήνα. Να καλημερίσουμε στο στούντιο τον πολύ καλό φίλο και πολύ συνάδελφο τον κ. Μανώλη Καψή.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Καλημέρα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καψής θέλω να σας πω κα Μπακογιάννη έχει κάνει διακοπές είναι ξεκούραστος και ήρθε φορτσάτος.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το βλέπω, το βλέπω από το χρώμα του και ζηλεύω πολύ.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τουλάχιστον κι εμείς εδώ καταλαβαίνετε …
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τώρα εσείς κι εγώ είμαστε άσπροι κι έχουμε ένα μαυρισμένο Μανώλη στη μέση, αλλά τέλος πάντων.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Έφυγε νωρίς γιατί έχει μπροστά του όλο τον Αύγουστο και η αλήθεια είναι ότι θα τον αφήσουμε μόνο του εδώ.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Θα μου κάνει παρέα η κα Μπακογιάννη από ό,τι καταλαβαίνω.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Οι δυο μας θα μείνουμε!
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τα πούμε μετά για το τι περιμένουμε και γιατί μένετε στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι, θέλω ένα σχόλιο κατ’ αρχήν μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για την επίταξη. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, σήμερα είναι πολύ κρίσιμη ημέρα, γιατί θα βγουν τα φύλλα πορείας.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι είναι σωστή, δηλαδή το κοινωνικό σύνολο προέχει, δεν έχουμε περιθώρια αυτή τη στιγμή. Οι αυτοκινητιστές είναι μια πάρα πολύ συμπαθής κοινωνική ομάδα, εγώ συνδέομαι μαζί τους πάρα πολλά χρόνια και οικογενειακά και είναι θύματα μιας πολιτικής, η οποία ασκήθηκε όλα τα τελευταία χρόνια, που οδήγησε στην απόλυτη στρέβλωση της αγοράς. Και οι ίδιοι είναι θύματα. Μετά το πρώτο νομοσχέδιο Ρέππα, είχαν έρθει και με είχαν δει στο γραφείο και τους είπα ότι «Παιδιά, δεν θα είναι αυτό το νομοσχέδιο» και μου λένε «γιατί το λες;».
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τους είχατε προετοιμάσει.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τους το είπα. Μα διότι τους είπα την αλήθεια, το πρόβλημα κ. Χασαπόπουλε σε αυτή τη χώρα είναι ότι κανένας δεν λέει την αλήθεια. Και βεβαίως αυτό οδηγεί στην ακόμη μεγαλύτερη οργή τους ανθρώπους, διότι νιώθουν ότι τους εμπαίζεις. Τους είπα ότι «αυτό που κατατέθηκε την πρώτη φορά για τη διαβούλευση, δεν θα μπορούσε ποτέ να περάσει, γιατί δεν ήταν απελευθέρωση» και τότε δεν με πίστεψαν και μου λένε «Μα, γιατί το λες αυτό και γιατί έτσι…». Η πραγματικότητα είναι ότι η κρίση πρέπει να μας διδάξει όλους και να μας κάνει να είμαστε πολύ πιο σοβαροί και πολύ πιο υπεύθυνοι με τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες αυτή τη στιγμή τα έχουν χάσει, είναι οργισμένες, δεν ξέρουν τι τους περιμένει. Το ελάχιστο που πρέπει να απαιτήσουμε όλοι, είναι σοβαρότητα και αλήθεια. Να τους πεις των ανθρώπων τι μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί να γίνει.
Εάν αυτό από την πρώτη στιγμή είχε λεχθεί, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μα και ο Ρέππας είχε κόστος Μανώλη, έτσι δεν είναι;
Μ. ΚΑΨΗΣ: Εμένα μου αρέσει πάντως να ακούω την κα Μπακογιάννη, αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι που απελευθερώνονται από τα Κόμματα, απελευθερώνονται ολοκληρωτικά. Ακούω την κα Μπακογιάννη να λέει την αλήθεια, και χαίρομαι πάρα πολύ. Δεν έχω συνηθίσει, δεν θέλω να της κάνω κοπλιμέντο, αλλά δεν έχω συνηθίσει να ακούω βουλευτή της Αντιπολίτευσης να λέει «έπρεπε να γίνει και επιστράτευση, διότι δεν υπήρχε άλλη λύση» και είναι η αλήθεια φυσικά.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Καψή με συγχωρείτε αυτή τη στιγμή …
Μ. ΚΑΨΗΣ: Μην το λέτε εμένα, εγώ χαίρομαι. Αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι απελευθερώνονται όταν φεύγουν από τα Κόμματα. Αυτό αισθάνονται ακούγοντάς σας.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, οι άνθρωποι πράγματι απελευθερώνονται κι εγώ νιώθω απελευθερωμένη, αυτό είναι αλήθεια. Από την άλλη μεριά όμως επειδή με ξέρετε πάρα πολύ καιρό, ξέρετε ότι ακόμη κι όταν ήμουν μέσα στη Νέα Δημοκρατία, ορισμένα πράγματα τα οποία πίστευα, τα έλεγα. Θυμάμαι όταν έγινε τότε η περίφημη πρόταση Γιαννίτση για το ασφαλιστικό είχα βγει και είχα πει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πέσανε να με φάνε!
Και πέσανε να με φάνε οι πάντες, διότι αν είχε τότε γίνει, δεν θα είχαμε φτάσει στο σημερινό ασφαλιστικό το οποίο το πληρώνουν οι άνθρωποι πολύ πιο ακριβά. Θέλω να πω ότι όλοι πρέπει να μπούμε σε άλλες λογικές.
Διάβασα τώρα στις εφημερίδες σήμερα, την εποχή που η Νέα Δημοκρατία πήγε να επιτάξει τους ναυτεργάτες. Θυμάστε; Το γράφουν οι εφημερίδες σήμερα. Είχε βγει το ΠΑΣΟΚ τότε στη Βουλή, είχε πει ο Βενιζέλος ότι πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα να κάνεις επίταξη, είχε γίνει το “έλα να δεις”! Αποτέλεσμα; Σήμερα κάνουν την ίδια δουλειά.
Ο κόσμος δεν μας το συγχωρεί πλέον. Δεν μας το συγχωρεί. Ο κόσμος θέλει να του πεις «αυτό είναι», να το λες και στην Κυβέρνηση, να το λες και στην Αντιπολίτευση, αν θες να ξανακερδίσεις τη χαμένη αξιοπιστία της πολιτικής.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως η Νέα Δημοκρατία δεν βγήκε απέναντι στην Κυβέρνηση σε αυτό το θέμα. Έτσι όπως φάνηκε, έβαλε πλάτη.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Αυτό ήταν προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, η κα Μπακογιάννη θα το θυμάται καλύτερα από εμένα.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων;
Μ. ΚΑΨΗΣ: Πόσες φορές είχε πει ο Κώστας Καραμανλής για την απελευθέρωση;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εκατόν εικοσιπέντε!
Μ. ΚΑΨΗΣ: Όχι, τετρακόσιες εικοσιπέντε!
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εντάξει, δεν θα τσακωθούμε για τον αριθμό!
Μ. ΚΑΨΗΣ: Όποτε μίλαγε ο Κώστας Καραμανλής, τα 6 χρόνια που κυβέρνησε, έλεγε για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι βέβαιο ότι πρέπει να γίνει η απελευθέρωση των επαγγελμάτων; Είναι βέβαιο ότι αυτό θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας; Θέλω να καταλάβει και ο τηλεθεατής μας που μας ακούει αυτή τη στιγμή, το θέμα μας δεν είναι ότι μας επιβάλλει κάποιος, ότι έρχεται η κακιά Τρόικα, ή έρχεται εκείνο ή έρχεται το άλλο.
Αυτή τη στιγμή αυτό και μόνο θα οδηγήσει σε περίπου, λέει ο Στουρνάρας, 1,5% αύξηση του ΑΕΠ. Δεν ξέρω αν θα είναι 1,5% του ΑΕΠ. Τι σημαίνει 1,5% του ΑΕΠ; Σημαίνει ανάπτυξη, σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, σημαίνει μεροκάματα. Αυτό το δικαίωμα σήμερα να στερήσουμε από τον ελληνικό λαό σε ώρα ύφεσης μεροκάματα, δεν το έχουμε.
Άρα πρέπει να προσφέρουμε θέσεις εργασίας. Πρέπει λοιπόν να απελευθερωθούμε από τα δεσμά, να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, να ανοίξουν νέα φαρμακεία, να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας οι συμβολαιογράφοι, να δώσουμε μεροκάματα στον κόσμο. Αυτό είναι απλή κουβέντα.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Μπορώ να προσθέσω κάτι σε αυτό που λέει για τον κ. Στουρνάρα;
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συνήθως αυτές οι απελευθερώσεις πάντως θέλω να σας πω, ξέρετε γιατί δεν προχωρούσαν. Δεν προχωρούσαν αυτές οι απελευθερώσεις, γιατί όταν μια Κυβέρνηση όποια κι αν ήταν αυτή, ή η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ, άνοιγε ένα μέτωπο, οι συνδικαλιστές οι εργαζόμενοι αυτός ο κλάδος, πήγαινε στο άλλο Κόμμα και έπαιρνε άλλες υποσχέσεις. Με αποτέλεσμα όταν ήταν η ώρα της μάχης, κάποιοι είχαν συμμάχους στο αντίπαλο Κόμμα.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Χασαπόπουλε ξέρετε γιατί; Διότι είναι ισχυρές οι συντεχνίες. Μόνο που ο κόσμος ο πολύς, είναι σήμερα έξω από αυτά. Σήμερα τα παιδιά των 20 με 30, σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε θέμα, πραγματικό θέμα νέας μετανάστευσης. Μετανάστευσης όμως μορφωμένων παιδιών, που θέλουν να πάρουν των ομματιών τους και να φύγουν από τη χώρα. Σε αυτά τα παιδιά χρωστάμε να τους δώσουμε μια προοπτική, να τους δώσουμε ένα όραμα για τον τόπο. Δεν μπορούμε να κιοτέψουμε διότι είμαστε φοβητσιάρηδες πολιτικοί και φοβόμαστε μην μας βρίσει κάποιος στο δρόμο.
Χρωστάμε στον κόσμο να του πούμε την αλήθεια. Τη χρωστάμε βρε παιδί μου, δηλαδή εγώ τουλάχιστον το νιώθω πάρα πολύ έντονα και δεν έχει σημασία τώρα εσύ ΠΑΣΟΚ κι εγώ είμαι… εγώ τώρα είμαι ανεξάρτητη είμαι Νέα Δημοκρατία και σκοτωνόμαστε και λέμε ποιος φταίει «εσύ φταις, εγώ φταίω, εσύ φταις», όταν ο κόσμος απ’ έξω ξέρε πάρα πολύ καλά ότι φταίμε όλοι. Άρα ας κάνουμε τουλάχιστον μια προσπάθεια να συμμαχήσουμε, για ένα καλύτερο αύριο σε αυτή τη χώρα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μανώλη τι ήθελες να πεις;
Μ. ΚΑΨΗΣ: Ήθελα να πω σε αυτό που λέει για τον Γιάννη Στουρνάρα τη μελέτη του ΙΟΒΕ, έχει δείξει –δεν ξέρω, δεν μπορώ να ελέγξω την ακρίβεια των στοιχείων- αλλά η μελέτη του ΙΟΒΕ την οποία επικαλείται η κα Μπακογιάννη έχει δείξει ότι σε διάρκεια πενταετίας το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων και το άνοιγμα των υπηρεσιών, μπορεί να δώσει ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία 13%. Το συλλαμβάνεις το ποσοστό; 13% από το άνοιγμα υπηρεσιών και προϊόντων!
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα που έχουμε ύφεση μείον 3%
Μ. ΚΑΨΗΣ: Με ύφεση μείον 4% αυτή τη στιγμή.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, αυτό ο πολύς κόσμος δεν το καταλαβαίνει. Να το απλοποιήσω μια στιγμή;
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Άκουσα πριν τον Σηφουνάκη που έλεγε για την ΕΡΤ. Πόσες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα; Από τον άνθρωπο που είναι πίσω από την κάμερα τον τεχνικό της κάμερας, μέχρι εσάς τους δημοσιογράφους που μας ταλαιπωρείται τα μάλα.
Αυτό και μόνο δείχνει τη διαφορά. Η απελευθέρωση δημιουργεί θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το ζητούμενο. Παλιά στην Ευρυτανία έλεγα ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα Ευρυτανίας πετυχαίνει, όταν έπαιρνα το διευθυντή του ΙΚΑ κάθε 1η του μηνός και του έλεγα «πόσα βιβλιάρια του ΙΚΑ ανοίξανε». Ανοίξανε βιβλιάρια; Πετύχαινε το πρόγραμμα. Δεν ανοίξανε βιβλιάρια; Δεν πετύχαινε το πρόγραμμα. Απλά είναι τα πράγματα.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Χτες μου έλεγε ένας Υπουργός του ΠΑΣΟΚ φίλος σου, ότι έχουν μελέτες που δείχνουν ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι δημοφιλής πολιτική, ότι είναι πάρα πολύς ο κόσμος που θέλει να ανοίξει φαρμακείο και δεν μπορεί, που θέλει να γίνει συμβολαιογράφος και δεν μπορεί, που θέλει να αγοράσει φορτηγό και δεν μπορεί. Είναι δημοφιλής πολιτική, παρά τα φαινόμενα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Νωρίς το πρωί ο εκπρόσωπος από τη Λάρισα μας είπε ότι στη Βουλγαρία έχει 9.000 εταιρείες φορτηγών, που οι περισσότερες είναι από Έλληνες. Φεύγουν από εδώ και πάνε και τα ανοίγουν στη Βουλγαρία.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι αλλά αυτό είναι κέρδος; Αυτό είναι στρουθοκαμηλισμός των πολιτικών όλα αυτά τα χρόνια.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σας υποσχόμαστε κα Μπακογιάννη ότι μετά το διάλειμμα και ο κ. Καψής και εγώ, θα σας ταλαιπωρήσουμε περισσότερο.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πω – πω, ετοιμάζομαι. Φοβάμαι!
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν 9 και τέσσερα πρώτα λεπτά, κα Μπακογιάννη επειδή νομίζετε ότι δεν μπορούμε να σας στριμώξουμε …
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ είπα τέτοιο πράγμα;
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και επειδή είστε πάρα πολύ απελευθερωμένη, να μπούμε λίγο στα βαθιά, να φύγουμε λίγο από την παραλία και να μπούμε λίγο στα βαθιά.
Και να ξεκινήσουμε Μανώλη, αν συμφωνείς κι εσύ, από τα θέματα της Νέας Δημοκρατίας με τις εξεταστικές Επιτροπές με όλα αυτά που είναι σε εξέλιξη και τα οποία θέλω να πω ότι στην επικαιρότητα πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, λόγω ακριβώς αυτού του μεγάλου καθημερινού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε με το θέμα των καυσίμων.
Έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη κουβέντα για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο σκάνδαλο Βατοπαιδίου. Τουλάχιστον στη Βουλή που πηγαίνουμε στις συνεδριάσεις και παρακολουθούμε και μιλούμε με Βουλευτές, περιμένουμε να δούμε πότε και αν θα μιλήσει ο κ. Καραμανλής όσον αφορά το σκάνδαλο Βατοπαιδίου. Γιατί φαίνεται ότι η Δικαιοσύνη στρέφεται σε ένα πολύ στενό του συνεργάτη, τον κ. Αγγέλου.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε αυτό δεν το ξέρω, δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Αυτό το οποίο ξέρω, είναι ότι έχουμε αναλάβει όλοι, όλοι και εννοώ το σύνολο του πολιτικού κόσμου, μια δέσμευση να βγουν όλα στο φως και να λάμψει η αλήθεια. Αυτό είναι το ζητούμενο. Διότι ο πολύς κόσμος που μας βλέπει αυτή τη στιγμή, πιστεύει ότι άμα είσαι πολιτικός ή άμα έχεις σχέση με κάποιο πολιτικό, κάπως θα κουκουλωθούν τα θέματα. Αυτό από την άλλη μεριά δεν μπορεί να οδηγήσει σε «καταδίκες» με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Δεν μπορεί δηλαδή να μην υπάρξει πραγματική απονομή της Δικαιοσύνης. Απονομή της Δικαιοσύνης σημαίνει ότι έχω κατηγορητήριο, έχω αδίκημα και με βάση αυτό το αδίκημα προχωρώ και τιμωρώ τον οποιονδήποτε είναι ένοχος. Αυτό και πρέπει να γίνει. Και δεν πρέπει εμείς οι πολιτικοί να παρασυρθούμε ούτε από τη μία πλευρά, ούτε από την άλλη. Και σας το λέει ένας άνθρωπος, που –ο κ. Καψής νομίζω το θυμάται- έχει καταψηφίσει το νόμο περί ευθύνης Υπουργών και στο Σύνταγμα και ως νόμο. Διότι θεωρούσα πάντοτε και θεωρώ και σήμερα, ότι ο πολιτικός δεν μπορεί να κρίνει τον άλλο πολιτικό. Διότι είτε τον αδικήσει για λόγους κομματικούς, είτε έντιμα τον κρίνει να το πάρω διαφορετικά, θα υπάρχει πάντα η υπόνοια ότι είτε τον αδικεί είτε τον αθωώνει. Η μόνη που τελικώς μπορεί να τον κρίνει, είναι η ελληνική Δικαιοσύνη και η ελληνική Δικαιοσύνη πρέπει να προστατευτεί, έτσι ώστε το δικαίωμα του καθενός να κρίνεται αντικειμενικά, να υπάρχει. Αυτή είναι η δική μου θέση και πιστεύω τελικώς ότι αυτές οι εξεταστικές θα ταλαιπωρήσουν πάρα πολύ, μα πάρα πολύ.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Ευτυχώς δεν ενδιαφέρεται πλέον κανένας.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σύμφωνοι.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Γιατί άλλωστε υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε πλέον στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πολλά.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Τι δεν γνωρίζουμε;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πολλά.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Τι έχουμε να μάθουμε ακόμη;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κατ’ αρχήν δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν χρήματα. Αν υπάρχει άνθρωπος που έχει κερδίσει.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Έχουν ανοίξει όλοι οι λογαριασμοί και δεν έχει βρεθεί τίποτε.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα τι θα πει αυτό; Με αυτή τη λογική τότε δεν υπάρχει αδίκημα. Ένα λεπτό κ. Καψή για να δείτε πόσο εύκολα παρασυρόμαστε όλοι και κρίνουμε τηλεοπτικά, εδώ υπάρχουν άνθρωποι που παίζουν την υπόληψή τους, το όνομά τους, την τιμή τους. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κατηγορούνται για τους οποίους δεν έχει εμφανιστεί τίποτε.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Εγώ δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ που έχει βάλει όλο τον κόσμο τον έχει τσουβαλιάσει σε ένα κατηγορητήριο.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό σας λέω.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Λέω απλώς ότι δεν έχουμε και να μάθουμε πλέον τίποτε.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό όμως για τον πολίτη ξέρετε τι λέει; Αυτό ο πολίτης που το ακούει, σου λέει «τελικώς επειδή ακριβώς τσουβαλιάσαμε όλους, τους βάλαμε όλους μέσα, τους κατηγορούμε όλους συλλήβδην, τελικώς δεν θα τιμωρηθεί κανένας». Αυτό όμως δεν μας το συγχωρεί ο κόσμος. Ο κόσμος θέλει αν υπάρχει αδίκημα να τιμωρηθεί αυτός ο οποίος το έχει διαπράξει.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ ξέρετε που οδηγούμαστε όμως, να μου επιτρέψετε να σας πω; Εσείς ήσασταν στην Κυβέρνηση Καραμανλή, πολλά χρόνια. Υπάρχουν συνάδελφοί σας, ο κ. Δούκας ο κ. Βουλγαράκης ο κ. Μπασιάκος ο κ. Κοντός, που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι το ειδικό Δικαστήριο πλέον.
Χτες είχαμε τον κ. Γιακουμάτο εδώ, ο οποίος μας είπε «Γιατί αυτοί οι άνθρωποι πληρώνουν; Επειδή ακριβώς υπήρχε ένας συντονισμός από τον κ. Αγγέλου, υπήρχε ένας συντονισμός από το Μέγαρο Μαξίμου», αυτό φαίνεται πίσω από αυτό που λέει ο Μανώλης Καψής ότι δεν έχουμε τίποτε άλλο να μάθουμε. Φαίνεται καθαρά.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Λέω λοιπόν ότι υπάρχει η πολιτική απόφαση η οποία είναι μια πολιτική απόφαση ανταλλαγής γαιών, αυτό είναι πολιτική απόφαση. Και υπάρχει και η υλοποίηση αυτής της πολιτικής.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα εσείς λέτε ότι ήταν κεντρική απόφαση της Κυβέρνησης Καραμανλή.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Καλά αυτό το έχει αποδεχτεί.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι σαφές, το έχουν πει όλοι.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Το έχει γράψει στο πόρισμά της η Νέα Δημοκρατία και δεν υπάρχει κάτι το εξαιρετικά επιλήψιμο.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα είναι πολιτική.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Είπαν «να βοηθήσουμε τους Μοναχούς να ανταλλάξουν κάποια εδάφη…».
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Λες, ότι εγώ πιστεύω ότι δεν θέλω να τους δώσω λεφτά και θέλω να τους δώσω γη. Αυτό είναι πολιτική απόφαση. Θέλω να δώσω πίσω στους αγρότες τους ακτήμονες της Ξάνθης τη λίμνη Βιστωνίδα, θέλω να τη δώσω. Αυτό είναι πολιτική απόφαση.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτική απόφαση να ανταλλάξει νερό με γη;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό, όχι – όχι κ. Χασαπόπουλε αυτό δεν είναι νερό, είναι παραλίμνιες περιοχές. Οι άνθρωποι είναι αλιείς, μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Οι φορείς της Ξάνθης ζητούσαν συγκεκριμένα πράγματα.
Εν πάση περιπτώσει αυτό είναι πολιτική απόφαση. Το ερώτημα είναι: υπάρχει σκάνδαλο, διότι στην εφαρμογή αυτής της απόφασης έγιναν πράγματα που δεν έπρεπε να γίνουν; Αυτό είναι το ερώτημα. Εμφανίζεται τώρα ο κ. Τσοχατζόπουλος, ξέρω εγώ ο ξάδελφος του κ. Τσοχατζόπουλου είχε μια offshore εταιρεία, η οποία είχε σχέση με το Βατοπαίδι. Πάρτο το αυγό και κούρευτο!
Ποιος πρέπει να το κάνει; Η Δικαιοσύνη. Ποιος πρέπει να το ψάξει; Να το ψάξει ουσιαστικά. Εμένα ένα πράγμα με ενδιαφέρει: από όλη αυτή την ιστορία δεν θέλω να μείνει στον ελληνικό λαό η εντύπωση ότι τι κάνανε πάλι; Τα ξανακουκούλωσανε, τα ξαναβρήκανε μεταξύ τους. Και ο κίνδυνος αυτός υπάρχει, όταν η κομματική εμπάθεια υπερισχύει του αισθήματος Δικαίου. Τότε υπάρχει ο κίνδυνος. Διότι τότε μένει ο ένας με την αμφιβολία και ο άλλος με το στίγμα και χαμένη είναι η πολιτική.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να καταλάβω δηλαδή ότι η επίθεση που έκανε η Νέα Δημοκρατία στη Δικαιοσύνη με αφορμή το θέμα του κ. Αγγέλου, δεν σας βρήκε σύμφωνη.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καμία ποτέ επίθεση στη Δικαιοσύνη δεν με βρίσκει σύμφωνη. Ούτε η επίθεση που έκανε το ΠΑΣΟΚ κάθε φορά που ήταν στην Αντιπολίτευση όταν ψάχνανε θέματα ΠΑΣΟΚ, ούτε η επίθεση της Νέας Δημοκρατίας, ούτε η επίθεση κανενός. Η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει τη δουλειά της ανεμπόδιστα, είναι βέβαιο ότι δεν πρέπει να επηρεάζεται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που είναι και πάρα πολύ δύσκολο να μην γίνει διότι ας πούμε το μέγεθος των 400.000 που έβαλαν εγγύηση, είναι τρομακτικό όταν ο Ψωμιάδης που έχει καταστρέψει κόσμο και κοσμάκη, πήρε εγγύηση 100.000. Σοκάρει. Από την άλλη μεριά όμως η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της. Και το πρόβλημα είναι ότι όταν μας βολεύει είμαστε υπέρ της Δικαιοσύνης και όταν δεν μας βολεύει, τη βρίζουμε. Και αυτή είναι η πολιτική και των δυο Κομμάτων. Είναι λάθος.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Και να προσθέσω κάτι δημοφιλές. Πολλά μπορείς να πεις για την υπόθεση, να κατηγορήσεις ανθρώπους για υποκινήσεις, για ενέργειες, για υπογραφές.
Το Βουλγαράκη, μπορείς να του πεις ότι έκανε λάθος εκεί, λάθος εκεί, ανόητος εκεί, ανόητος εκεί. Σε αυτή την υπόθεση έχει απόλυτο δίκιο που διαμαρτύρεται και λέει «εμένα τι με βάλατε σε αυτή την υπόθεση, αφού δεν είχα απολύτως καμία σχέση».
Και όντως, σαν Υπουργός Πολιτισμού δεν είχε απολύτως καμία σχέση. Επειδή έχουν ακουστεί τόσα εναντίον του τον έβαλαν οι ΠΑΣΟΚοι και αυτόν μέσα στο κατηγορητήριο.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και όχι μόνο το Βουλγαράκη.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Ποιο είναι το νόημα;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα όχι, μόνο, γιατί…
Μ. ΚΑΨΗΣ: Λέω μια χαρακτηριστική περίπτωση. Δηλαδή το Βουλγαράκη τι νόημα είχαν να τον βάλουν στο κατηγορητήριο;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα για το Ρουσόπουλο είπαν…
Μ. ΚΑΨΗΣ: Και για το Ρουσόπουλο.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είπαν ευθέως ότι είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, για όνομα του θεού. Χάνεις τη σοβαρότητά σου. Ενώ υπάρχει ουσία, χάνεις το δίκιο σου με τέτοιου είδους….Γιατί σας είπα ότι η κομματική εμπάθεια μπορεί να οδηγήσει τελικά σε συγκάλυψη. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Όταν είσαι εμπαθής, όταν δε βλέπεις ότι ο άλλος …
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Για σας πολιτικά πρόσωπα πίσω από το Βατοπαίδι υπάρχουν, έτσι που το συζητάμε;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σας είπα ότι εγώ δεν είμαι δικαστής και δε θέλω, είναι το μόνο…
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτικά να μιλήσουμε.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σέβομαι πολύ τους δικαστές, διότι ξέρω πόσο δύσκολη είναι η θέση τους. Εγώ δεν είμαι δικαστής. Λέω ότι τίποτα ισχυρότερο δεν υπάρχει σε έναν άνθρωπο, κανένα μεγαλύτερο κεφάλαιο δεν έχεις από την τιμή σου. Κι εμένα όταν μου θίγεις την τιμή μου και την υπόληψή μου, μπορώ να, τι να σας πω, μπορώ να πάθω. Θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί την τιμή του και την υπόληψή του, πόσο μάλλον όταν είναι δημόσιο πρόσωπο. Ας περιμένουμε, αυτή η συλλήβδην καταδίκη η οποία υπάρχει, η τηλεοπτική καταδίκη είναι πάρα πολύ επικίνδυνο πράγμα, για όλους μας και για την Ελλάδα. Ας περιμένουμε να δούμε, να κάνει η δικαιοσύνη το χρέος της…
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς τα στοιχεία που βγαίνουν, από τις επιτροπές τα βγάζουμε.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε τώρα, δεν υπάρχει….
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταδικάσαμε κάποιον άνθρωπο, στοιχεία βγάζουμε.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να σας πω κάτι; Εδώ πέρα θεωρητικώς η ανάκριση είναι μυστική και πήγε και κατέθεσε ένας άνθρωπος και την άλλη ώρα είχατε εσείς οι δημοσιογράφοι την κατάθεσή του, η οποία είναι θεωρητικώς μυστική σε ένα κράτος δικαίου και τη λέγατε σε όλα τα δελτία των 8:00. Αυτό είναι δικαιοσύνη, αυτό είναι κράτος…
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μας την έδωσαν…
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα μπορεί…
Μ. ΚΑΨΗΣ: Κι εμάς σχολιάζει αυτός που τα διέρρευσε. Εμείς προφανώς κάναμε καλά τη δουλειά μας.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δηλαδή ξέρετε η δημοκρατία και το κράτος δικαίου προασπίζεται και υπερασπίζεται και τον κατηγορούμενο. Ο κατηγορούμενος έχει δικαιώματα. Αυτό σημαίνει κράτος δικαίου, δεν είναι…
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού σας απαντήσω ότι εδώ οι πολίτες αυτό που λένε, ότι ναι μεν οι δημοσιογράφοι έχουν ένα είδος συνεργασίας και διαπλοκής με τους πολιτικούς, αλλά και πολλές φορές οι πολιτικοί έχουν χρησιμοποιήσει τη δικαιοσύνη.
Δηλαδή αυτά τα λάθη που έγιναν επί των κυβερνήσεών σας πάνω στο θέμα της δικαιοσύνης, γιατί φάνηκε ότι ορισμένες υποθέσεις έκλεισαν ή δε βγήκαν στο φως επειδή προσπαθήσατε να τις χειραγωγήσετε.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτή είναι η δική σας άποψη. Εγώ δεν έχω δει άνθρωπο, πολιτικό και το λέω ειλικρινώς, ο οποίος να τολμήσει να πάρει τηλέφωνο τον εισαγγελέα π.χ. του Αρείου Πάγου. Και σας το λέω εν τιμή. Δεν ξέρω έναν άνθρωπο ο οποίος να τολμήσει. Γιατί; Πρώτα απ’ όλα διότι θα μπορεί να πάρει μια απάντηση η οποία να είναι ευθέως φτυστική.
Και δεύτερον διότι δεν παίζει κανένας με τέτοιου είδους πράγματα. Άρα υπάρχουν πολλά τα οποία λέγονται, υπάρχουν πολλοί μύθοι στην πιάτσα. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να υπερασπιστούμε τη δική μας πολιτική ύπαρξη. Για να το κάνουμε αυτό, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να καταργήσουμε τη βουλευτική ασυλία, να την καταργήσουμε τελείως, πλήρως.
Δεν υπάρχει βουλευτική ασυλία, τι θα πει, που την έχουμε θεωρητικώς, γιατί εγώ μπορώ να πω στον κ. Καψή και να του πω ότι κ. Καψή είσαι άθλιος, για να μη χρησιμοποιήσω άλλη λέξη και αυτό είναι συκοφαντία και έχω βουλευτική ασυλία. Δε χρειάζεται, τον ίδιο νόμο που πρέπει να τηρήσει και ο κ. Καψής να τηρήσω κι εγώ. Σήμερα η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από κανέναν, ίσως από υπερβολές κινδυνεύουμε. Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και αμέσως αλλαγή, μόλις μπορέσουμε και πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτό…
Μ. ΚΑΨΗΣ: Υπάρχει…
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ότι η επόμενη Βουλή…
Μ. ΚΑΨΗΣ: Πάντα ένας κίνδυνος. Το γεγονός ότι πολλές φορές η κυβέρνηση καταφέρνει και μπορεί να χειραγωγεί τη δικαιοσύνη, συνεπώς πάντα υπάρχει ένας κίνδυνος η νυν εξουσία να καταδιώκει τους εκπρόσωπους της προηγούμενης κυβέρνησης στη δικαιοσύνη. Υπάρχει ένα πρόβλημα.
Μ. ΚΑΨΗΣ: …να καταδιώκει τους εκπρόσωπους της προηγούμενης κυβέρνησης στη δικαιοσύνη. Υπάρχει ένα πρόβλημα…
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αν δεν εμπιστευτούμε τους θεσμούς, τότε από εκεί και πέρα μπαίνουμε σε άλλους ατραπούς. Αλλά τώρα να προσθέσω, χρειαζόμαστε να συμφωνήσουμε ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική, ότι θα αλλάξουμε το σύνταγμα της χώρας σε πολλούς τομείς, ένας από αυτούς είναι η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, κατά τη γνώμη μου και η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας. Η πολιτική πρέπει να ξανά κερδίσει την αξιοπιστία της. Την έχουμε τελείως χάσει. Τελείως, πιστέψτε με, εγώ κυκλοφορώ στην πιάτσα, δηλαδή βγαίνω, πάω στα μαγαζιά, γυρίζω, πάω στη λαϊκή. Σας το λέω φτάνεις σε ένα σημείο στο οποίο ο κόσμος σου λέει «δε θέλω να σας ξέρω κύριοι», όχι πρέπει κάπως…
Μ. ΚΑΨΗΣ: Όχι μόνο λόγω του νόμου περί ευθύνης Υπουργών και της ασυλίας. Αυτό το φαινόμενο τώρα έχει να κάνει και με την οικονομική κατάσταση.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μείνατε στην Αθήνα, γιατί μας είπατε ότι δεν πήγατε διακοπές, για κάποιο συγκεκριμένο λόγο;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έμεινα στην Αθήνα γιατί η κόρη μου θα μείνει στην Αθήνα γιατί περιμένει παιδάκια και θα κάτσω με την κόρη μου. Είναι πάρα πολύ απλό και δεν πρέπει να φύγει και πρέπει να μείνω…
Μ. ΚΑΨΗΣ: Και ωραίο, ο μόνος άνθρωπος που νομίζω δε διαμαρτύρεται που δε θα πάει διακοπές.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, δε διαμαρτύρομαι, θα μείνω εδώ πέρα και θα κάτσω με την Αλεξία, αυτό είναι. Είναι πάρα πολύ απλό δηλαδή.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε παιδάκια, δίδυμα είναι;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, πρώτα ο θεός.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μπράβο, με το καλό όλα να πάνε.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ευχαριστώ.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς πήγαμε να βγάλουμε πολιτική είδηση, εσείς μας είπατε…
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με ρωτήσατε, την αλήθεια δε θέλετε;
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, την αλήθεια.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Την αλήθεια σας απάντησα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ πήγα να σας ρωτήσω μήπως ψάχνετε κτήρια, μήπως ψάχνετε γραφεία, μήπως θέλετε να ετοιμαστείτε;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ετοιμάζομαι για όλα αυτά, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου. Η αλήθεια είναι αυτή.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ετοιμάζεστε για όλα τα υπόλοιπα.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Νομίζω ότι το Φόρουμ για την Ελλάδα πάει πολύ καλά. Έχουμε ήδη συμμετοχή ανθρώπων πάνω από 4.500, οι οποίοι συμμετέχουν με ιδέες, με προτάσεις, θέλουν να γίνουν μέλη σε ολόκληρη την Ελλάδα και είμαι πάρα πολύ ευτυχής γι’ αυτό. Και βλέπετε ότι υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος θέλει να συμβάλλει δημιουργικά, θετικά. Έχουμε όλοι, περνάμε μια εποχή εθνικής κατάθλιψης. Δηλαδή δε βλέπουμε τίποτα. «Πώς θα πάει η Ελλάδα», σου λέει ο άλλος, «χειρότερα» είναι η απάντηση. «Τι θα κάνουμε το Σεπτέμβριο;», «θα τιναχτούμε». «Τι θα γίνει, θα καταφέρουμε να γλιτώσουμε τη χρεοκοπία;», αμφιβάλλουν. Υπάρχει όμως ένας κόσμος ο οποίος δε θέλει να το βάλει κάτω. Και σου λέει «ναι, μπορεί η Ελλάδα να πάει καλύτερα» και όχι μόνο μπορεί, πρέπει.
Δεν είναι όραμα η έξοδος από τη χρεοκοπία. Όραμα είναι η δυνατή Ελλάδα, όραμα είναι ότι θα ξαναμπούμε σε μια φάση ευημερίας. Όραμα είναι ότι θα δημιουργήσουμε τις νέες θέσεις εργασίας. Το ερώτημα είναι πώς; Αυτό που λείπει, εντάξει η δημοσιονομική πειθαρχία, έχω βαρεθεί να βλέπω τους Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κλαίγοντας εφαρμόζουν μια πολιτική που δηλώνουν ευθέως ότι δεν την πιστεύουν. Δηλαδή η Ελλάδα είναι η χώρα του παραλόγου.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Έχει δίκιο σε αυτό. Πολλά από αυτά τα οποία μας επέβαλλε η τρόικα, έπρεπε να τα κάνουμε μόνοι μας.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Δεν μπορούσαμε να δίνουμε συντάξεις χωρίς να υπάρχουν λεφτά στα ταμεία, πώς γίνεται.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έρχεται και σου λέει το καταπληκτικό. «Εφαρμόζω μια πολιτική η οποία είναι μονόδρομος για τη σωτηρία της χώρας, αλλά είναι αντίθετη με την ιδεολογία μου και δεν την πιστεύω». Και είπα κι εγώ στη Βουλή, «καλά βρε παιδιά, ή η ιδεολογία σας είναι λάθος ή η πολιτική είναι λάθος», δεν μπορεί και τα δύο να είναι σωστά. Ας ξεκαθαρίσουμε να πούμε θετικά τι πιστεύουμε.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το φόρουμ που λέτε, που έχει ξεκινήσει και έχει 4.000 – 5.000 κόσμο, είναι μια πρωτοβουλία που έχετε πάρει μέσα από το διαδίκτυο.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι μια πρωτοβουλία η οποία είναι μέσα από το διαδίκτυο, όχι μόνο μέσα από το διαδίκτυο και φυσικά μπορείς να έρθεις να γραφείς, αλλά μέσα από το διαδίκτυο γίνονται συζητήσεις. Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα θέματα, εμείς π.χ. βάλαμε τώρα μια ανάρτηση βεβαίως για το θέμα των φορτηγών, αλλά βάλαμε μια ανάρτηση για τη δημοκρατία, για το τι πραγματικά, πώς τη θέλουμε να λειτουργεί.
Διότι νομίζω ότι επειδή από αυτή την κρίση κανένας δε θα είναι ίδιος, εσείς θα είστε ο κ. Χασαπόπουλος, ο Καψής θα είναι ο Καψής, εγώ θα είμαι η Ντόρα, αλλά ίδιοι άνθρωποι δεν είμαστε με πριν από την κρίση.
Καταρχήν ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε έχει αλλάξει, οι αλήθειες που λέμε έχουν αλλάξει. Αν θέλουμε να συμβάλλουμε ας πούμε προτάσεις συγκεκριμένες, ιδέες συγκεκριμένες, διότι πιστεύουμε στη χώρα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το φόρουμ πότε θα δοκιμαστεί; Γιατί είναι πολλοί που λένε ότι στις δημοτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές το φόρουμ μπορεί να δοκιμαστεί.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, γιατί να δοκιμαστεί; Το φόρουμ είναι ένας όμιλος ιδεών και προβληματισμού.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Το πάει σιγά – σιγά.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να κάνω;
Μ. ΚΑΨΗΣ: Θέλει να ρωτήσει πότε θα δημιουργήσετε το νέο κόμμα.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ποιον θα υποστηρίξουμε στις δημοτικές εκλογές; Να σας πω ευθέως. Θα υποστηρίξουμε στις δημοτικές εκλογές ανθρώπους που πιστεύουμε ότι μπορούν σε αυτή τη νέα περίοδο αυτοδιοίκησης, που θα είναι εξαιρετικά προκλητική, να προσφέρουν αποτελεσματικά. Π.χ. ο Παύλος Βογιατζής στη Μυτιλήνη που πιστεύω ότι θα τον στηρίξει και η Νέα Δημοκρατία…
Μ. ΚΑΨΗΣ: Νόμιζα ότι θα έλεγε για το Νικήτα Κακλαμάνη.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο Νικήτας Κακλαμάνης εννοείται. Όχι, το λέω γιατί σήμερα αναγράφεται στον τύπο. Είναι ένας από τους αξιολογότερους ανθρώπους που έχουν προσφέρει αυτοδιοικητικά. Θεωρώ δηλαδή ότι θα είναι ένας Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας, ο οποίος μπορεί να κάνει τη διαφορά, σε μια εποχή που θα κριθεί και ο θεσμός. Βεβαίως θα τον υποστηρίξουμε.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι από τη Νέα Δημοκρατία.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πάρα πολλοί θα είναι από τη Νέα Δημοκρατία. Εγώ δεν..
Μ. ΚΑΨΗΣ: Και η κα Μπακογιάννη από τη Νέα Δημοκρατία προέρχεται.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είμαι κανένας κομπλεξικός άνθρωπος. Όταν υπάρχουν στελέχη, καταρχήν αν θέλετε συνδέομαι και προσωπικώς με την πλειοψηφία αυτών των στελεχών, μου είχαν κάνει και την τιμή να με στηρίξουν στην εσωκομματική εκλογή, τα οποία είναι πετυχημένα….
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα στηρίξετε τον κ. Κακλαμάνη, τον κ. Βογιατζή στη Μυτιλήνη. Τον Κώστα Γκιουλέκα;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό θα το δούμε, δεν μπορώ να σας πω, θα υπάρξει συγκεκριμένη…
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί στη Θεσσαλονίκη έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση, ότι θα κατέβει και άλλος υποψήφιος, ο οποίος είναι πιο κοντά σε σας.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν άνθρωποι, θα δούμε στο σύνολο, είναι πιο εύκολο να μιλήσω για την περιφέρεια, διότι εκεί…
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Παναγιώτη Ψωμιάδη;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Οι υποψηφιότητες είναι ακόμα πιο απλές. Θα δούμε πώς θα τελειώσουν όλες οι υποψηφιότητες και θα επιλέξουμε χωρίς συμπλέγματα και το λέω ευθέως, χωρίς κόμπλεξ δηλαδή, τους ανθρώπους που πιστεύουμε ότι είναι οι καλύτεροι και μπορούν να συμβάλλουν. Όχι με κομματικά καπέλα, αλλά ανθρώπους που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό το νέο θεσμό.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή στη Θεσσαλονίκη μπορεί να στηρίξετε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και όχι τον Κώστα Γκιουλέκα, αλλά τον Μπουτάρη, αν τον στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, σας λέω ένα παράδειγμα.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δε θέλω να μπω σε ονόματα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή να είναι και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, βεβαίως, όποιον πιστεύουμε ότι είναι καλύτερος, απλά είναι τα πράγματα. Εγώ έχω υπηρετήσει αυτό το θεσμό και ξέρω πάρα πολύ καλά ότι η αυτοδιοίκηση ενώνει. Και επειδή θα είναι καταλυτικές αυτές οι εκλογές, διότι πιστεύω ότι αν ο κόσμος κρίνει με κομματικά κριτήρια θα κάνει λάθος. Ο κόσμος πρέπει να κρίνει με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος και οι συνεργάτες του που μπορούν να διασφαλίσουν, με πάρα πολλές αρμοδιότητες μια καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Έχουν δείξει σε αυτή την περίπτωση ότι κατ’ εξοχήν σε αυτές τις εκλογές, που περνάνε και τα κόμματα πολύ μεγάλη κρίση, ο κόσμος θα επιλέξει κυρίως με βάση την προσωπικότητα του υποψηφίου. Θα παίξει πολύ λιγότερο ρόλο η κομματική ταυτότητα και πολύ περισσότερο ρόλο η προσωπικότητα του υποψηφίου.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα και δεν πρέπει να παίξει ρόλο η κομματική ταυτότητα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και πολύ μεγάλη σημασία έχει τι θα κάνετε στην Κρήτη.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να σας πω κάτι; Δεν πρέπει να παίξει ρόλο η κομματική ταυτότητα, διότι πρέπει να παίξει ρόλο ο άνθρωπος, η ποιότητα, οι προτάσεις, οι σκέψεις.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας το λέω αυτό γιατί στην Κρήτη π.χ. η Νέα Δημοκρατία έχει πρόβλημα με τους υποψηφίους. Επειδή έχει μεγάλη δύναμη το ΠΑΣΟΚ και έχετε μεγάλη δύναμη κι εσείς, έχει πολύ μεγάλη σημασία τι στάση θα κρατήσετε εκεί εσείς.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, έχει.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία η ερώτηση, προχωρήστε στην επόμενη.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Και να θυμίσουμε ότι έχει δεύτερο γύρο αυτή τη φορά. Νομίζω ότι δε θα υπάρξει πουθενά με τον πρώτο γύρο. Έχει ενδιαφέρον δηλαδή πώς ο υποψήφιος θα μπορέσει να συγκεντρώσει θετικές γνώμες από τα άλλα κόμματα στο δεύτερο γύρο.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ξέρετε γιατί εγώ ήμουν πάντα οπαδός του 50. Μικροκομματικά είναι πάντα συμφέρον για τα μεγάλα κόμματα να έχεις το 42%.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, σωστό.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πολιτικά αν θέλεις για την αυτοδιοίκηση την ίδια το 50% είναι σωστό. Διότι υποχρεώνει σε συναινέσεις. Αυτή τη στιγμή η χώρα δε θέλει διχασμούς. Η χώρα χρειάζεται συμμαχίες, συναινέσεις, συνεργασία. Δε θέλει στείρες αντιπαλότητες. Αυτό στην αυτοδιοίκηση το πετυχαίνεις εύκολα. Στη Αθήνα εμείς τότε, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, είχαμε 85% των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ομόφωνες.
Και δεν ήταν τίποτα εύκολοι άνθρωποι, ήταν ο Παπουτσής, ήταν ο Φώτης Κουβέλης και…. Και όμως τα καταφέραμε και είχαμε ομόφωνες αποφάσεις. Ήταν συν για την πόλη.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Θέλω να κάνω λόγο για το Φώτη Κουβέλη τώρα που μου το θύμισε η κα Μπακογιάννη.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά, τώρα; Τώρα θα πάμε σε διάλειμμα, αλλά μετά το διάλειμμα.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εύκολα λέμε καλές κουβέντες, γιατί για το Φώτη Κουβέλη είναι δύσκολο να βρεις αρνητικά.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα που είστε απελευθερωμένοι και δεν πάμε σε εκλογές, γιατί το μνημόνιο είχαμε ένα πρόβλημα και υπήρχε άγχος σε σας τους πολιτικούς ότι μπορεί το Νοέμβριο να έχουμε διπλές εκλογές, μετά το διάλειμμα θα προσπαθήσουμε να τη ρωτήσουμε και αν μπορέσουμε να πετύχουμε, πότε αυτό το φόρουμ θα γίνει κόμμα.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το φόρουμ δε θα γίνει κόμμα. Κόμμα μπορεί να γίνει, άλλο φόρουμ, άλλο κόμμα.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπαμε από νωρίς το πρωί ότι στο Καλοχώρι και στον Ασπρόπυργο είναι δυο σημεία όπου σήμερα θα παιχτούν τα πάντα. Η Ελένη Μιμίκου, να ξεκινήσουμε από εσένα, έχει αρχίσει και μαζεύεται ο κόσμος. Υπουργέ και Μανόλη να πάμε να κάνουμε μια σύνδεση για να δούμε…
Μ. ΚΑΨΗΣ: Νόμιζα ότι μίλαγες σε μένα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, το Υπουργέ ήταν για την κα Μπακογιάννη. Πάμε να δούμε τι γίνεται εκεί, γιατί έχουν αρχίσει και μαζεύονται οι ιδιοκτήτες φορτηγών, έτσι δεν είναι Ελένη;
Ε. ΜΙΜΙΚΟΥ: Συγκεντρώνονται, όλοι και περισσότεροι έρχονται το τελευταίο διάστημα εδώ, οι απεργοί. Είναι οργισμένοι θέλω να σας πω, τόσο γιατί θεωρούν ότι χάνουν την αξία των αδειών τους, όσο και για κάτι άλλο.
Καταγγέλλουν ότι ενώ γίνεται κανονικά ο εφοδιασμός με τα ιδιωτικά βυτιοφόρα, αυτά προτιμούν να κάνουν δρομολόγια μέσα στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή σε κοντινούς προορισμούς, παρά εκτός, όπως π.χ. στη Χαλκιδική.
Τι λένε, ότι εσκεμμένα γίνεται αυτό, ότι το κάνουν για να συμπιέζεται εκεί ο τουρισμός και από την άλλη για να υπονομεύεται και ο αγώνας τους.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ελένη, αν μπορείς να μετακινηθείς, να ακούσουμε μερικές απόψεις. Και μέχρι να γίνει αυτό να πάμε στη Μαρία Παύλου να μας δώσει την εικόνα από τον Ασπρόπυργο.
Μ. ΠΑΥΛΟΥ: Καλημέρα και πάλι. Υπάρχουν βυτιοφόρα εδώ συγκεντρωμένα από νωρίς. Υπάρχουν οδηγοί και ιδιοκτήτες. Η αναλογία είναι 80% προς 20%, δηλαδή 80% αναλογικά είναι ιδιοκτήτες που είναι και οδηγοί, αλλά υπάρχει και ένα 20% οδηγών.
Υπάρχουν από νωρίς κάποιοι άνθρωποι εδώ οι οποίοι έχουν συναντηθεί, βρίσκονται σε κάποιες διαπραγματεύσεις μεταξύ τους, ωστόσο δεν έχει αρχίσει ο ανεφοδιασμός.
Ανεπίσημα έχουν πει ότι κάτι τέτοιο θα αρχίσει να γίνεται μετά τις 11:00 το πρωί. Βεβαίως όποιος επιθυμεί να το κάνει μπορεί, η είσοδος των διυλιστηρίων είναι ανοιχτή από τις 5;30 το πρωί, σταματώντας στην πύλη μπορείς να πάρεις μια κάρτα ειδική που δίνεται, όχι μόνο για σήμερα και να μπεις να γεμίσεις και να φύγεις, αλλά έχουν αποφασίσει, οδηγοί και ιδιοκτήτες που βρίσκονται από νωρίς εδώ, να μην το κάνουν.
Βλέπετε κι εσείς τα οχήματα τα οποία βρίσκονται έξω από την κεντρική πύλη, από την είσοδο των διυλιστηρίων, αλλά και μέσα αρκετά. Δεν έχουν ξεκινήσει όμως τον ανεφοδιασμό.
Ως προς τη στάση τους ναι, είναι κάθετοι ότι δε θα υποχωρήσουν σε ό,τι ζητούν και στα αιτήματά τους. Θέλουν μια συνάντηση σήμερα και θα την επιδιώξουν, με την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών.
Θα υπάρξουν αρκετοί από τους εκπρόσωπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ιδιοκτητών, που θα πάνε στο Υπουργείο Μεταφορών για να δουν τον κ. Ρέππα σήμερα.
Από εκεί και πέρα όμως, λένε ότι από τη στιγμή που πλέον δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και είναι φαντάροι, μετά από αυτή την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση χτες, περιμένουν και από την κυβέρνηση να τους δώσει οδηγίες.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και να πούμε σε αυτό το σημείο ότι και έξω από το Υπουργείο Μεταφορών έχουν συγκεντρωθεί ιδιοκτήτες φορτηγών, οι οποίοι έχουν ανεβάσει και πανό και διαμαρτύρονται. Ελένη μου, κατάφερες να βρεις κάποιον εκπρόσωπο;
Ε. ΜΙΜΙΚΟΥ: Βεβαίως, είναι ο κ. Γλυκόπουλος Θανάσης, ο οποίος μου έκανε και την καταγγελία που σας μετέφερα λίγο πριν και είναι εδώ να σας πει τη γνώμη του, να σας πει και τι αισθάνεται για την κατάσταση.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και να τον ρωτήσουμε τι θα γίνει σήμερα. Καλή σας ημέρα.
Θ. ΓΛΥΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας. Αυτό που ήθελα να καταγγείλω αυτή τη στιγμή είναι ότι όλως παραδόξως, εδώ και 3 μέρες που απεργούν τα βυτιοφόρα και τα φορτηγά αυτοκίνητα, στην προκειμένη περίπτωση τον τομέα των καυσίμων, ενώ διεθνώς τα καύσιμα ανέβηκαν 3 λεπτά, δηλαδή 1 δραχμή, όλως παραδόξως στον πίνακα των βενζινάδικων που έχουν καύσιμο έχουν ανέβει 10 λεπτά, ήτοι 30 δρχ.
Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι έργο των πρατηριούχων, αλλά έργο των εταιρειών, οι οποίες προμηθεύουν αυτά τα καύσιμα με Ι.Χ. αυτοκίνητα, αλλά για παράλογους λόγους εκμεταλλεύονται την αδυναμία του καταναλωτή και έχουν βάλει ένα μεγάλο καπέλο στις τιμές.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ένα κομμάτι της ιστορίας.
Θ. ΓΛΥΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θα πάτε σε ένα πρατήριο να του ζητήσετε το τιμολόγιο αγοράς…
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ελένη…
Ε. ΜΙΜΙΚΟΥ: Ναι, ένα λεπτό κ. Γλυκόπουλε.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να μας πει, επειδή δεν έχουμε και πολύ χρόνο…
Ε. ΜΙΜΙΚΟΥ: Τι θα κάνουν.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να μας πει τι θα κάνουν, ακριβώς.
Ε. ΜΙΜΙΚΟΥ: Ακριβώς. Κύριε Γλυκόπουλε, τι θα κάνετε τώρα; Πως σκοπεύετε να αντιδράσετε; Γιατί σε λίγο θα δοθούν τα φύλλα εκτέλεσης.
Θ. ΓΛΥΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς στην προκειμένη περίπτωση επειδή είμαστε νομοταγείς Έλληνες πολίτες και θέλουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους, είμαστε υποχρεωμένοι με το που θα μας επιδώσουν το χαρτί να φέρουμε τα αυτοκίνητα μας έξω από τα διυλιστήρια και να τα παραδώσουμε στους αρμόδιους παράγοντες που θα ορίσουν για που θα φορτώσουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω.
Αν οι αρμόδοι παράγοντες μπορούν να δρομολογήσουν τα χίλια αυτοκίνητα που θα υπάρξουν, να τα δρομολογήσουν και να πάνε δρομολόγιο. Αν δεν μπορούν να τα δρομολογήσουν, πιστεύω ότι θα είναι αδυναμία των αρμοδίων παραγόντων.
Ε. ΜΙΜΙΚΟΥ: Τι εννοείτε, ότι δεν θα τα πάρετε εσείς δηλαδή; Γιατί μέχρι πριν από λίγο εδώ όλοι δήλωναν αμετακίνητοι και ανυποχώρητοι. Σημαίνει δηλαδή ότι θα προχωρήσετε στον εφοδιασμό;
Θ. ΓΛΥΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σημαίνει ότι, σας είπα, θα πάρω το αυτοκίνητο μου εγώ προσωπικά, θα το φέρω έξω από τα διυλιστήρια και θα πω στον κυβερνητικό που θα υπάρχει εκεί «να το αυτοκίνητο μου, δρομολόγησε το». Τι άλλο μπορώ να κάνω; Γι’ αυτό δεν με επιστρατεύει; Για να φέρω το αυτοκίνητο. Τίποτα άλλο δεν μπορώ να κάνω.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σαφές ότι δεν θα ανέβουν πάνω.
Θ. ΓΛΥΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να έρθουν οι παράγοντες να δρομολογήσουν όλα αυτά τα βυτία και να τα στείλουν δρομολόγια.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σαφές ότι δεν θα ανεβούν επάνω για να τα οδηγήσουν οι ίδιοι. Έτσι Ελένη;
Ε. ΜΙΜΙΚΟΥ: Ναι. αυτό και εγώ καταλαβαίνω Ιορδάνη.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι. Θα πάνε να τα παραδώσουν.
Ε. ΜΙΜΙΚΟΥ: Είναι προσωπικά αυτά τα χαρτιά, έτσι; Είναι προσωπικά.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ. Έτσι κι αλλιώς όλη την ημέρα θα είσαι εκεί και θα μας ενημερώνεις. Θα υπάρχει ο κίνδυνος να πάνε να παραδώσουν τα αυτοκίνητα τους και να μην υπάρχουν άνθρωποι να ατ οδηγήσουν.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εντάξει, τώρα αυτό το οποίο κάνουν είναι ότι ουσιαστικά προσπαθούν να ακυρώσουν την επιστράτευση λέγοντας ότι εντάξει «φαντάρος είμαι, δεν πρόκειται να κάνω τίποτα, πέστε μου τι να κάνω». Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι, ούτε μπορεί το κράτος να τους βάλει σε δρομολόγια για να είμαστε ειλικρινείς. Το θέμα είναι ότι πρέπει να καθίσουν κάτω, να αντιληφθούν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης κάποιων …..
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Στο νομοσχέδιο μέσα να γίνουν βελτιώσεις.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μέσα στο νομοσχέδιο. Μπορούν να γίνουν, είτε φορολογικές, είτε να τους στηρίξουν τους ανθρώπους. Από την άλλη μεριά το βασικό κομμάτι του νομοσχεδίου που είναι η απελευθέρωση ….
Μ. ΚΑΨΗΣ: Ναι, αλλά ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, εγώ δεν μασάω τα λόγια μου. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Είτε κάνουν μια μέρα απεργία, είτε κάνουν πέντε, το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Το βασικό θέμα στο φόρουμ ξέρετε όταν βγήκαμε ήταν ένα πράγμα. Αυτή η κρίση μπορεί να οδηγήσει τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης κοινωνικής ομάδας και την οδηγεί σήμερα.
Ο συνταξιούχος βρίζει τον εργαζόμενο. Ο εργαζόμενος βρίζει τον συνταξιούχο γιατί πήρε πρόωρη σύνταξη. Ο ιδιωτικός υπάλληλος τον δημόσιο υπάλληλο. Ο δημόσιος υπάλληλος τον ιδιωτικό. Ο άνεργος όλους και όλοι μαζί τους πολιτικούς. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε απλώς χειρότερη κατάσταση. Εάν λοιπόν συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι όλοι πληρώνουμε την κρίση, βεβαίως πιο πολύ ο πιο αδύνατος, εάν όμως σκοτώσουμε τον τουρισμό διότι πάμε να κλείσουμε τα λιμάνια, εάν σκοτώσουμε τον τουρισμό διότι αποφάσισε ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας ότι θα τινάξει στον αέρα τις εταιρείες και δεν θα επιτρέψει στον τουρίστα να φτάσει ….
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ιδιοκτήτες φορτηγών να μην τροφοδοτούνται με καύσιμα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο ιδιοκτήτης φορτηγών κλπ. κλπ., το αποτέλεσμα θα είναι μια χειρότερη κατάσταση για όλους. Και η έκκληση νομίζω την οποία όλοι από κοινού πρέπει να κάνουμε είναι ότι βεβαίως υπάρχει κατανόηση για τα αιτήματα τα επιμέρους. Ας μη φτάνουμε να εκβιάζουμε το κοινωνικό σύνολο ο καθένας με αυτά που έχει στο χέρι του διότι αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά. Οδηγεί απλώς στην παραλυσία. Αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν έχει κέρδος για κανέναν. Ούτε οι αυτοκινητιστές θα κερδίσουν και πάντως όλοι οι υπόλοιποι θα χάσουν. Άρα δεν έχει νόημα. Είναι ατελέσφορο.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Εγώ πρέπει να πω τον καλό λόγο για τον Φώτη Κουβέλη. Σε αντίθεση με την πολύ συχνά υποκριτική στάση της ελληνικής παραδοσιακής Αριστεράς ο Φώτης Κουβέλης και η «Δημοκρατική Αριστερά» χθες εξέδωσαν μια ανακοίνωση στην οποία φυσικά λένε ότι πρέπει η κυβέρνηση -αυτό που λέει και η κα Μπακογιάννη- πρέπει να βοηθήσει τους επαγγελματίες να αναπληρώσουν μέρος του χαμένου εισοδήματος, το ένα και το άλλο, αλλά δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί το κλειστό επάγγελμα.
Πήρε ευθέως θέση υπέρ του ανοίγματος του κλειστού επαγγέλματος η «Δημοκρατική Αριστερά» του Φώτη Κουβέλη. Επιτέλους, είναι στα πλαίσια της απελευθέρωσης, πώς απελευθερώνονται οι άνθρωποι όταν ξεφεύγουν από τα παραδοσιακά…..
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το οποίο σημαίνει ότι το πολιτικό σκηνικό δεν θα είναι το ίδιο. Διότι σας είπα πριν, ο ίδιος Φώτης Κουβέλης, η ίδια Ντόρα, ο ίδιος Καψής, ο ίδιος Χασαπόπουλος δεν είναι οι ίδιοι. Αλλάξανε νοοτροπία, διότι πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Μη μας τσιγαρίζετε άλλο, διότι ο κ. Φώτης Κουβέλης πήρε το ρίσκο και ανακοίνωσε Δημοκρατική Αριστερά. Το είπε όμως.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Πάλι ξαναγυρίζεις.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς πότε θα το πείτε;
Μ. ΚΑΨΗΣ: Πέστε κα Μπακογιάννη.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σιγά – σιγά. Η υπόθεση ενός κόμματος κ. Χασαπόπουλε δεν είναι απόφαση προσωπική των ανθρώπων. Δεν κάνει κάποιος κόμμα για το ντέρτι του. Είναι μια ευρεία συλλογική προσπάθεια. Και όταν λέω συλλογική, το εννοώ συλλογική. Η παθογένεια του πολιτικού συστήματος μας έχει διδάξει πάρα πολλά. Και επειδή τα ξέρουμε, ξέρουμε ότι αν πρόκειται να υπάρχει ένας νέος φορέας, πρέπει αυτός ο νέος φορέας να έχει τελείως διαφορετικές λογικές και να είναι μια ευρεία προσπάθεια πολλών ανθρώπων. Όταν λοιπόν αυτοί οι πολλοί άνθρωποι βγουν, θα είναι σε θέση να πουν ότι εμείς ξεκινάμε έναν νέο πολιτικό φορέα με αυτές τις ιδέες.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τι περιμένετε δηλαδή; Συστράτευση και άλλων στελεχών;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως. Και συστράτευση άλλων στελεχών και ανθρώπων από όλη την Ελλάδα που μέχρι τώρα δεν έχουν μπει στην πολιτική και ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Νομίζω πάντως ότι έχετε περιθώριο χρόνου. Και όντως να έγινε μια συζήτηση, που δεν την κατάλαβα ποτέ τώρα αν ήταν σοβαρή συζήτηση, εν πάση περιπτώσει όντως έγινε μια συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης μήπως υπήρχε περιθώριο για εκλογές, νομίζω τελείωσε αυτή η συζήτηση.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλά τώρα, δεν ήταν σοβαρό πράγμα. Όλοι ξέρουμε ότι από την ώρα που έχεις ένα σταθεροποιητικό πρόγραμμα το τελευταίο πρόγραμμα που είχε δικαίωμα η κυβέρνηση ….
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα έχετε χρόνο λέτε μπροστά σας εσείς να το ανακοινώσετε, έχετε χρόνο.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο κόσμος σήμερα δεν ενδιαφέρεται για τα κόμματα, καθόλου. Ο κόσμος ενδιαφέρεται για την ουσία της πολιτικής όμως. Ενδιαφέρεται αν μπορούμε ….
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλιώς όμως θα ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη να ήταν μέσα στη Βουλή εκπρόσωπος ενός νέου κόμματος, να αρθρώνει μια φωνή, να στρώσει το έδαφος για τις επόμενες εκλογές και να μην περιμένει τελευταία στιγμή να το κάνει.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μην ανησυχείτε.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου δεν ανησυχώ.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχουμε χρόνο. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι: μπορούμε να συμβάλουμε κ. Χασαπόπουλε; Μπορούμε να συμβάλουμε να βγει η Ελλάδα από την κρίση; Αυτό είναι το ζητούμενο. Το θέμα δεν είναι να κερδίσει κάποιος μικροκομματικά ή πολιτικά. Διαφώνησα με λογικές τις οποίες πραγματικά πιστεύω ότι είναι λογικές του χτες, τις ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, τις ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία, τέλος. Δεν μπορούμε κάθε φορά να πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο βρισκόμαστε. Μπορούμε να διαφωνήσουμε σε χιλιάδες πράγματα. Με την κυβέρνηση αυτή διαφωνώ ριζικά. Στη φορολογία, στον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί κλπ. Από την άλλη μεριά εκεί που έχει δίκιο, γιατί δηλαδή πρέπει να προσπαθώ να βρω λόγους να διαφωνήσω;
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω, να καταλάβουμε από το όνομα στο φόρουμ ότι το όνομα του κόμματος θα είναι «Νέα Ελλάδα»; Και αυτό έχει κλειδώσει από ότι καταλάβαμε.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, δεν έχει κλειδώσει.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει κλειδώσει ακόμα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι. Αφήστε να έχουμε και κάτι….
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είναι σύνθετη ονομασία;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αφήστε να έχουμε και κάτι το οποίο να σας πούμε νέο. Δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ταξιδέψω γιατί έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να πάμε διακοπές …..
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, ας μείνουμε τουλάχιστον με τα όνειρα μας.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ταξιδέψω με το φακό της εκπομπής. Η Έλενα Παπαδημητρίου είναι μαζί μας; Μπορούμε να τη δούμε; Καλημέρα Έλενα.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Καλή σας ημέρα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι το όμορφο χαμόγελο της εκπομπής που έχουμε και θα μας πάει μέχρι το Παρίσι να δούμε διακοπές εκεί.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Διακοπές εκεί, οι Παριζιάνοι να δούμε πώς κάνουν διακοπές, εκείνοι δηλαδή που δεν έχουν φύγει ακόμα από τη γαλλική πρωτεύουσα.
Είναι γνωστή η πρωτοβουλία, από το 2006 στον Σηκουάνα έχει στηθεί μια πλαζ κανονικότατη, με ξαπλώστρες και ένα σωρό δραστηριότητες. Πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε για το φετινό καλοκαίρι. Βλέπετε ότι γίνεται χαμός. Έχει κανονική πλαζ, έχουν ξαπλώστρες, βλέπετε κοιμούνται, έχουν ειδικά πουφ.
Έχουν διαμορφώσει όλο το Σηκουάνα δεξιά και αριστερά σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του σε μια ωραία πλαζ μέσα στην πόλη. Βέβαια δεν βουτάνε.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει και πισίνες εκεί.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Έχει πισίνες, ακριβώς, γι’ αυτό το λόγο. Είναι μια πάρα πολύ έξυπνη ιδέα που εφαρμόστηκε πριν από 4 χρόνια στο Παρίσι. Έχει βρει φοβερή ανταπόκριση από τους Παριζιάνους, οι οποίοι θέλουν ανάσες δροσιάς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Και δεν έχει μείνει μόνο στην πλαζ. Έχουν στηθεί υπαίθριες δραστηριότητες και για παιδιά που είναι πάρα πολύ σημαντικό για όσους μένουν. Υπάρχουν παιδότοποι, κάνουν σπορ ακόμα, αυτές τις τεράστιες μπάλες που μπαίνουν μέσα και περπατάνε. Είναι ένα λούνα-παρκ ας πούμε δίπλα στην πλαζ.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να σου πω Έλενα μου, ποιος το οργανώνει αυτό;
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αυτό είναι του Δήμου.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή το κόστος το αναλαμβάνει ο Δήμος ή ιδιώτες;
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είναι του Δήμου. Βλέπετε εδώ και για να δροσιστούν, και ξαπλώστρες. Και μάλιστα είναι και …
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει εισιτήριο αυτό;
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι, είναι δωρεάν. Και είναι και οι τουρίστες.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Να πούμε και κάτι καλό. Οι ταλαίπωροι Παριζιάνοι για να πάνε στη θάλασσα η πιο κοντινή τους θάλασσα νομίζω πρέπει να είναι στη Νορμανδία, πρέπει να είναι 3 ώρες τουλάχιστον με το αυτοκίνητο. Εμείς ζούμε σε μια πολύ άσχημη πόλη, πολύ δυσάρεστη ….
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι και τόσο, έλα τώρα πια.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Χάλια είναι, αλλά έχουμε αυτή την ευτυχία να πάμε ….
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μια κυλιόμενη γκρίνια είσαι.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Εγώ είμαι γκρινιάρης;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι. Η Αθήνα τον Αύγουστο είναι η ωραιότερη πόλη.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Βέβαια, αφού φεύγουν όλοι …
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, αλλά έχεις περπατήσει να δεις στα σοκάκια της Πλάκας τι γίνεται;
Μ. ΚΑΨΗΣ: Γι’ αυτό έρχομαι εγώ τον Αύγουστο και κάθομαι εδώ πέρα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ είμαι λάτρης του Αυγούστου στην Αθήνα. Η Αθήνα έχει και πολλές ομορφιές.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Τον Αύγουστο ναι. Αλλά εν πάση περιπτώσει θέλω να πω ότι έχουμε αυτή τη χαρά, την ευτυχία να είναι κοντά η θάλασσα και να μπορούμε να πηγαίνουμε να κάνουμε μπάνιο. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι στην Ευρώπη που έχουν αυτή την ευτυχία.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και έχουμε και νησιά σε απόσταση μιας ώρας.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό ήταν μια ιδέα του Ντελανοέ, του Δημάρχου των Παρισίων, πριν από 4-5 χρόνια και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ξανακέρδισε τις εκλογές. Διότι έδωσε τη δυνατότητα στους Παριζιάνους να μαυρίσουν, το οποίο είναι όνειρο πάντοτε για όλους τους Γάλλους. Τους βλέπεις εκεί λοιπόν αραγμένους …
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και να απελευθερωθούν, να βάλουν το μαγιό τους μέσα στο Παρίσι.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να βάλουν το μαγιό τους μέσα στο Παρίσι και κυρίως για τα παιδιά να παίξουν. Οι μεγαλουπόλεις έχουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα, να μη μπορούν τα παιδιά να παίξουν πουθενά. Και είναι θέμα όχι μόνο της Αθήνας.
Μ. ΚΑΨΗΣ: Ένας πιτσιρικάς με το ποδήλατο νομίζω ήταν ο πιο ευτυχής από όλους.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πάνω στην άμμο. Γιατί του δημιούργησε και αμμόλοφο.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η Έλενα έχει και ακόμη ένα θέμα. Έλενα μου;
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θέλετε να προχωρήσουμε στην πολιτιστική ατζέντα ή να δούμε το δεύτερο βίντεο;
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το δεύτερο βίντεο βέβαια.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ωραία. Πάμε λοιπόν να δούμε άλλη μια πολύ δημοφιλή κατηγορία των βίντεο στο Internet. Είναι τα ρεκόρ Γκίνες. Αυτές οι κυρίες που βλέπετε είναι συνολικά 287 και αποφάσισαν να βγουν με το μαγιό τους για να κατακτήσουν το ρεκόρ Γκίνες.
Βέβαια δεν αποφάσισαν έτσι απλώς μια ωραία πρωία να το κάνουν χωρίς σκοπό. Γίνεται για την ενημέρωση και για την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού. Έτσι οι πολύ ωραίες κυρίες στη Νότιο Αφρική περπάτησαν στους κεντρικούς δρόμους φορώντας το μπικίνι τους.
Ανεξάρτητα από το πόσο καλλίγραμμες ή όχι είναι, είχαν το θάρρος και έτσι κατάφεραν τελικά να αποκτήσουν μια θέση στο βιβλίο Γκίνες ως οι περισσότερες γυναίκες που περπάτησαν ποτέ με μαγιό στους κεντρικούς δρόμους μιας πόλης. Στο Γιοχάνεσμπουργκ έγινε αυτό.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νότια Αφρική φέτος είχε την τιμητική της.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Βέβαια.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και με το μουντιάλ και με όλες αυτές τις εκδηλώσεις. Ωραία. Και να κλείσουμε με τις προτάσεις που κάνουμε κάθε μέρα για το που μπορούμε να πάμε απόψε με τις εκδηλώσεις που υπάρχουν.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Να ξεκινήσουμε από τον Άρδα; Βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί το Φεστιβάλ Νέων Άρδα από εχθές μέχρι και την Κυριακή 1η Αυγούστου. Είναι ένα πολύ μεγάλο φεστιβάλ, πολύ ωραίο φεστιβάλ που συγκεντρώνει χιλιάδες νέους και όχι μόνο κάθε χρόνο.
Απόψε λοιπόν στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ θα εμφανιστούν ο Νίκος Πορτοκάλογλου με τον Νίκο Ζιώγαλα και τον Μανώλη Φάμελλο. Αυτοί θα εμφανιστούν ζωντανά σήμερα εκεί. Και έχει και αύριο και μεθαύριο και την Κυριακή εκδηλώσεις.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα εκπληκτικό φεστιβάλ, έτσι;
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ακριβώς.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα πραγματικά εκπληκτικό φεστιβάλ. Στο λέω γιατί πρόσφατα είχες πάει. Είναι κοντά στις Καστανιές …
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Στις Καστανιές του Έβρου, ακριβώς.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι κοντά στις Καστανιές του Έβρου, ένα εκπληκτικό μέρος, όπου μαζεύονται χιλιάδες νέοι κάθε ηλικίας …..
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κάνουν κάμπινγκ εκεί, μένουν μέσα ….
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάνουν μια βδομάδα πολλές εκδηλώσεις. Και μένουν σε σκηνές. Εκπληκτικό μέρος. Από τα καλύτερα φεστιβάλ που γίνονται στη χώρα μας είναι αυτό.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ακριβώς. Και για να κλείσουμε για όσους μένουν εδώ στην Αθήνα, σήμερα γιορτάζονται τα γενέθλια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη του Μίκη Θεοδωράκη στο Λυκαβηττό.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Λυκαβηττό. 85 χρόνια.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ακριβώς. Με μια συναυλία – αφιέρωμα με τη λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και πολύ σπουδαίους ηθοποιούς και τραγουδιστές, που θα βρεθούν στη σκηνή για να τον τιμήσουν απόψε στον Λυκαβηττό.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Ευχαριστούμε Έλενα.
Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Καλημέρα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη ευχαριστώ πάρα πολύ. Να ‘στε καλά.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα σας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο