Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard

Παρασκευή, 10 Σεπ 2010

Διαβάστε (στα γερμανικά) τη συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα. Ακολουθεί μετάφραση:

“Με την κρίση η παλιά πολιτική πέθανε”

STANDARD: Πώς τα πάνε οι Έλληνες, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της κρίσης;

Ντόρα Μπακογιάννη: Η ψυχολογία είναι πολή άσχημη. Οι Έλληνες έχασαν ένα μεγάλο κομμάτι της αισιοδοξίας τους και σε πολλά μέρη της Ελλάδας υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα. Οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες εγώ υποστηρίζω, έχουν δυστυχώς καθυστερήσει. Οι Έλληνες τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα, πολύ σκληρή πραγματικότητα.

STANDARD: Το κόμμα στο οποίο ανήκατε, η Νέα Δημοκρατία, φαίνεται να μην δέχεται αυτή την πραγματικότητα της λιτότητας και των περικοπών. Δεν χρειαζόμαστε ούτε την Ε.Κ.Τ, ούτε το Δ.Ν.Τ λέει ο Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς. Η Ελλάδα θα σταθεί μόνη της στα πόδια της.

Ντόρα Μπακογιάννη: Αυτή η Νέα Δημοκρατία ελάχιστη σχέση έχει πλέον με εμένα. Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τη στάση της. Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της Ε.Ε, της Ευρωπαικής Κεντικής Τράπεζας, του Δ.Ν.Τ. Είναι σαφές: Χωρίς αυτά τα χρήματα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Αυτό δε θέλει να το καταλάβει η Νέα Δημοκρατία. Φυσικά η κυβέρνηση έκανε τεράστιο λάθος, δεν κατάλαβε οτι χωρίς ανάπτυξη και χωρίς έσοδα δεν μπορούμε εύκολα να κάνουμε περικοπές.

STANDARD: Τι έπρεπε να κάνει καλύτερα η κυβέρνηση Παπανδρέου;

Ντόρα Μπακογιάννη : Να μην φορολογήσει τις επιχειρήσεις με 40%, για παράδειγμα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στον κόσμο. Γειτονικές μας χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος έχουν ενιαίο συντελεστή φορολόγησης 10% (flat tax). Τώρα πλέον, έχουμε αρνητικό αποτέλεσμα: Δεν εισπράττουμε φόρους και η οικονομία ασφυκτιά – παντού οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν. Αφ’ενός έχουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας και αφ’ετέρου έχουμε μια αντιπολίτευση που αντιδρά λαϊκίστικα, χωρίς να προσφέρει κάποια εναλλακτική λύση στους Έλληνες. Η δική μου άποψη είναι η εξής: Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη συναίνεση, πρέπει να φανούμε θαραλλέοι. Η παλιά πολιτική σκέψη στην Ελλάδα, πέθανε με αυτή την κρίση. Γιατί και αυτή είχε μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην οποία φτάσαμε.

STANDARD: Εσείς η ίδια ανήκατε στη Νέα Δημοκρατία για 25 χρόνια. Ήσασταν Υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν νοιώθετε συνυπεύθυνη για αυτό που συνέβη;

Ντόρα Μπακογιάννη: Κοιτάξτε, συνυπεύθυνοι νοιώθουμε όλοι οι πολιτικοί. Εγώ ποτέ δεν ανέλαβα οικονομικό χαρτοφυλάκιο, Υπουργός Εξωτερικών ήμουν. Αλλά προφανώς σε καθέναν από εμάς αναλογεί ένα μερίδιο ευθύνης. Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να μάθουμε από αυτή την κρίση. Δυστυχώς όμως τα κόμματα δεν το κάνουν. Αρκετή δημαγωγία και λαϊκισμό έχουν αντέξει οι Έλληνες, εΊναι πολύ πιο ώριμοι πιά, δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς.

STANDARD: Όλοι λένε οτι η κυρία Μπακογιάννη θα ιδρύσει νέο κόμμα, το οποίο όμως ακόμη δεν υπάρχει. Τι είναι αυτό που σας καθυστερεί;

Ντόρα Μπακογιάννη: Δε θα καθυστερήσω πολύ. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα που σκέφτονται όπως εγώ. Χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, δεν μπορούμε στην πολιτική να βλέπουμε μόνο τα αρνητικά του άλλου. Πρέπει να δεχτούμε ότι για κάποια θέματα είναι δυνατόν να βρεθεί μια συναίνεση. Τα κόμματα είναι μάλλον αρχηγικά, χωρίς ιδιαίτερη εσωτερική δημοκρατία. Το δικό μας κόμμα δεν θα είναι έτσι. Αναζητούμε δημιουργικούς ανθρώπους.

STANDARD: Το νεοεκλεγέν Σλοβακικό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να συμμετάσχει στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Μπορείτε να καταλάβετε το γιατί;

Ντόρα Μπακογιάννη: Όχι, και συγκεκριμένα γαι δύο λόγους. Κατ’ αρχάς δείτε τις διμερείς μας σχέσεις: Η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε τη Σλοβακία, τη στηρίξαμε όταν ήθελε να ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Δεύτερον και σημαντικότερο, σε σχέση και με την ικανότητα λειτουργίας της Ε.Ε: Όταν μια χώρα επιτρέπεται να αλλάζει γνώμη σε κάθε ψηφοφορία, η Ευρώπη θα μπλοκάρει. Αυτό είναι ουσιώδες πρόβλημα και θα πρέπει να συζητηθεί ανοιχτά στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Μπορεί η Ευρώπη να επιτρέπει σε ένα νέο Κοινοβούλιο να παίρνει πίσω αποφάσεις – όχι εσωτερικής πολιτικής – αλλά Ευρωπαικές; Όταν λαμβάνεται μια απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής, δε μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να έρχεται και να λέει αυτή η απόφαση για εμάς δεν ισχύει. Αυτή η λογική της μη-αλληλεγγύης είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη. Η απάντηση στην κρίση είναι περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη.

STANDARD: Πιστεύετε οτι οι Έλληνες θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την ύφεση και να ξεπληρώσουν τα υπέρογκα δάνεια, ύψους δισεκατομυρίων;

Ντόρα Μπακογιάννη: Θα τα καταφέρουμε. Ξέρω, πως ένας μεγάλος αριθμός αναλυτών δεν εμπιστεύεται την Ελλάδα, αλλά, εγώ τουλάχιστον, αυτό το έχω ξαναζήσει, όταν ήμουν Δήμαρχος Αθηναίων κατα τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν συνάντησα ούτε ένα δημοσιογράφο, ο οποίος να μας εμπιστευόταν για τη διεξαγωγή των Αγώνων. Βρίσκονταν όλοι στο γραφείο μου, όπως εσείς τώρα, και είχαν απόλυτες απόψεις : Οι Έλληνες δεν μπορούν να οργανώσουν τίποτα, η Ελλάδα, μια χώρα της Μεσογείου, πώς θα τα καταφέρει; Τα καταφέραμε όμως. Πιστεύω λοιπόν ότι θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση. Θα είναι μια άλλη Ελλάδα, αυτή που θα βγεί απο την κρίση και – ελπίζω – με διαφορετική νοοτροπία.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο