Στο δημοσιογράφο Λάμπρο Καλλαρίτη.
Ερ. Η διαδικασία “μέτρα- αποκλίσεις – νέα μέτρα” και ξανά από την αρχή επαναλαμβάνεται δύο-τρεις φορές τον χρόνο την τελευταία τριετία και δεν φαίνεται ότι θα τελειώσει. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα με την Τρόικα; Να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα ή να επιχειρήσει να χαράξει “κόκκινη γραμμή”, ακόμα και να προβεί σε σύγκρουση με τους δανειστές;
Aπ. Η ερώτηση αυτή λαμβάνει ως δεδομένα ορισμένα πράγματα που, για μένα, δεν είναι δεδομένα. Πρώτον, ο φαύλος κύκλος ‘’μέτρα- αποκλίσεις-μέτρα’’ οφείλεται, εν πολλοίς, στις ισχυρές αντιστάσεις που υπάρχουν μέσα στο πολιτικό και συντεχνιακό σύστημα της Ελλάδας, αντιστάσεις που εμποδίζουν την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών. Όσο οι διαρθρωτικές αυτές αλλαγές δεν γίνονται θα καταλήγουμε πάντα στο ίδιο σημείο πριν από κάθε έλεγχο της ‘’Τρόικας’’. Δεύτερον, οφείλονται επίσης στην εντελώς αναποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής. Το μήνυμα λοιπόν είναι πρωτίστως μήνυμα προς εμάς τους ίδιους, η αγελάδα που παράγει το γάλα, δηλαδή ο έντιμος φορολογούμενος, έχει πλέον σφαγιασθεί. Την δε χαριστική βολή του την έχει δώσει ο φόρος ακινήτων. Πριν καταφύγουμε λοιπόν σε μεγαλοστομίες και ηρωϊσμούς περί ‘’απαράβατων κόκκινων γραμμών’’, με τα οποία-αφού αναγκαστικώς δεν τηρούνται- γινόμαστε αναξιόπιστοι, ας αρχίσουμε επιτέλους να κάνουμε τη δουλειά μας για να σηκώσουμε πια ανάστημα ως πετυχημένοι σ’ αυτό που οι ίδιοι αναλάβαμε να κάνουμε – και όχι ως ικέτες.
Ερ. Εσείς θα ψηφίσετε νέα μέτρα;
Απ. Νέα οριζόντια μέτρα, όπως οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ασφαλώς δεν θα ψηφίσω. Κι αυτό γιατί πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες και δεν αντέχει άλλες, αλλά και γιατί θέλω να συμβάλλω ουσιαστικά στο να πετύχει στην αποστολή της η κυβέρνηση. Και η κυβέρνηση θα πετύχει στην αποστολή της και θα αλλάξει έτσι τη σημερινή τραγική κατάσταση μόνον αν είναι τολμηρή και πραγματοποιήσει όλες τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Τέτοια μέτρα θα τα ψηφίσω και με τα δύο χέρια, γιατί μόνον αν αυτά ληφθούν θα σταματήσει ο φαύλος κύκλος για τον οποίο σας μίλησα πριν, δηλαδή «μέτρα (οριζόντια)-αποκλίσεις-μέτρα» και ταυτόχρονα θα αλλάξουν η δομή και η λειτουργία του κράτους.
Ερ. Με τη δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας, διότι μάλλον περί αυτού πρόκειται, μέσω της υπερφορολόγησης, τι προβλέπετε ότι θα γίνει; Υπάρχει προφανής αδυναμία του κόσμου να πληρώσει τα χαράτσια.
Απ., Μετά από τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ άρχισε ένας ουσιαστικός διάλογος, τουλάχιστον για το θέμα της υπερφορολόγησης των ακινήτων, και ελπίζω ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ανταποκριθεί και θα διορθώσει τις απίστευτες αδικίες που προβλέπει το πρώτο σχέδιο νόμου. Επί της ουσίας: η υπερφορολόγηση των ακινήτων είναι μία λανθασμένη, αντιαναπτυξιακή και βαθειά αναποτελεσματική πολιτική, όχι μόνον έναντι των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας της, οποίας ένας ζωτικός κλάδος καταστρέφεται. Τα χρήματα που αναζητάμε, να το πούμε ευθέως – και να το κάνουμε – πρέπει να τα βρούμε από τη μείωση των δαπανών, που θα προέλθει όμως από την ορθολογική αναδιάρθρωση του κράτους μας, και από την παραγωγική αξιοποίηση των δημόσιων και ιδιωτικών πόρων μας.
Ερ. Η Γερμανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει στάση και θα επιμείνει, όπως όλα δείχνουν, σε αυτήν την πολιτική. Υπονομεύει με τη στάση της την ευρωπαϊκή ιδέα; Προ ημερών κερδίσατε στο «Ντιμπέιτ της Πέμπτης», που διοργανώνεται από την “Ένωση της Οξφόρδης” εδώ και σχεδόν δυο αιώνες και το οποίο φέτος είχε τίτλο «Η ΕΕ αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία;». Τι είπατε στους ευρωσκεπτικιστές που είχατε απέναντί σας; ότι η γερμανική πρακτική, η ακραία λιτότητα και η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, δεν αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία;
Απ. Η Ευρώπη εξελίσσεται. Είναι ένα επιτυχές πείραμα 60 και πλέον ετών, μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν πρέπει με την πρώτη μείζονα κρίση να σπεύσουμε να τη στείλουμε στα αζήτητα. Μια Ένωση που έγινε οικειοθελώς και όχι δια των κατακτήσεων. Μια Ένωση κρατών με στόχο τη συνεργασία και το κοινό όφελος. Δεν προχώρησε ούτε με δογματισμούς ούτε με απολυτότητες, αλλά με συμβιβασμούς και ισορροπίες. Και η Γερμανία, η οποία λόγω της έλλειψης ισορροπιών εντός της ΕΕ, παίζει σήμερα κυρίαρχο ρόλο, θα υποχρεωθεί γρήγορα να βάλει νερό στο κρασί της, μειώνοντας το χάσμα Βορρά-Νότου αντιλαμβανόμενη ποιό είναι και το δικό της συμφέρον σε μια ενιαία Ευρώπη.
Ερ. Με το χρέος τι εκτιμάτε ότι θα γίνει;
Απ. Εκτιμώ ότι οι εταίροι μας θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, θα προχωρήσουν σε μια μεγάλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, σε μια σαφή μείωση των ήδη χαμηλών επιτοκίων και, ταυτόχρονα, στη δέσμευση ότι τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών δεν θα εγγραφούν τελικώς στο χρέος.
Για την Ελλάδα είναι ουσιαστικό να πετύχουμε η συζήτηση αυτή να γίνει έγκαιρα και όχι κάποια στιγμή μετά τις ευρωεκλογές γιατί έτσι διατηρείται η αβεβαιότητα περί την χώρα, που είναι καταστροφική ως κλίμα και ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Ερ. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε – πολιτική, νομική, κοινοβουλευτική, οι φυλακίσεις των βουλευτών κλπ. – για την Χρυσή Αυγή ήταν κατά τη γνώμη σας η ενδεδειγμένη;
Απ. Επί της ουσίας θα έλεγα ναι, από την ώρα βεβαίως που στοιχειοθετείται η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης. Διαφωνώ πάντως ριζικά με τον τρόπο με τον οποίον τα ΜΜΕ παρουσίασαν το θέμα, δηλ. με την απίστευτη υπερ-προβολή, τα μονοθεματικά δελτία κλπ, .Θέλω να υπογραμμίσω όμως ένα πράγμα. Ο αυξημένος ‘’ζήλος’’ ορισμένων και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σ’ αυτό, ενέχει τον κίνδυνο να παραβιαστούν βασικές αρχές, τόσο του δικονομικού μας πολιτισμού όσο και της λειτουργίας της Δημοκρατίας μας. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τούτο, η Δημοκρατία οφείλει να πολεμάει τους εχθρούς της με τα όπλα και τους κανόνες της Δημοκρατίας, χωρίς ποτέ να αρνείται εαυτόν.
Ερ. Η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, έστω αναγκαία λόγω κοινοβουλευτικών συσχετισμών, κάνει “καλό” στη ΝΔ;
Απ. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η διάσωση της χώρα μας. Ελάχιστα ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό, νομίζω, ποιός ωφελείται κομματικά αυτή τη στιγμή. Το βέβαιο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση εκφράζει τη φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία του λαού στη Βουλή των Ελλήνων και είναι καταδικασμένη να επιτύχει.
Ερ. Πρόωρες εκλογές για να αποφασίσει ο λαός τι πρέπει να γίνει; Βλέπετε πιθανότητα να γίνουν και από «ατύχημα»;
Απ. Έχω επανειλημμένα πει ότι οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφή για την χώρα. Και επειδή ακριβώς θα ήταν καταστροφή θα πρέπει όσοι οδηγούν το όχημα να κάνουν ότι μπορούν ώστε να αποκλεισθεί η περίπτωση του ατυχήματος.
Ερ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί κυβέρνηση τι πιστεύετε ότι θα κάνει με την Τρόικα και το Μνημόνιο;
Απ. Απολύτως τίποτα.
Ερ. “Φλερτάρουν” συνιστώσες ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με το ένα από τα δύο άκρα;
Απ. Ήμουν η πρώτη η οποία, όπως ξέρετε, είχα μιλήσει για την παράσταση επωνύμων στελεχών του τότε Συνασπισμού ως μαρτύρων υπεράσπισης στη δίκη της ‘’17 Νοέμβρη’’ και όχι μόνο σε αυτή. Είναι επίσης ακριβές ότι υπάρχουν τόσο άτομα όσο και ‘’συνιστώσες’’ στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ (και, δυστυχώς, όχι μόνο σε αυτόν) που πιστεύουν στη ‘’νομιμότητα’’ της ‘’καλής βίας’’. Γι’ αυτό και, διαχρονικά, καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, να τους αποκηρύξει. Από αυτά μέχρι τη θέση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι άκρο, είναι κολοσσιαία.