Συνέντευξη στο ραδιόφωνο ΣΚΑΙ 100,3 στον Παύλο Τσίμα.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δυστυχώς, έχουν δημιουργηθεί πολλά τείχη στην Ευρώπη. Έχει δημιουργηθεί ένα τείχος Βορρά – Νότου, το οποίο πλέον κανένας δεν αρνείται. Έχει δημιουργηθεί ένα τείχος Κέντρου – Περιφέρειας, το οποίο πρέπει καθένας να το δει και βεβαίως, ένα τείχος πλούσιων και φτωχών, το οποίο παίρνει διαστάσεις στο εσωτερικό των διαφόρων κρατών. Άρα, έχουμε να μιλήσουμε για καινούρια τείχη που καλό θα ήταν να μην αφήσουμε να διατηρηθούν όσο διατηρήθηκε το άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το τείχος, πλούσιων και φτωχών, το είδαμε και χθες, όταν 2 εκατ. Καταλανοί πήγαν και ψήφισαν υπέρ την ανεξαρτησίας την Καταλονίας από την Ισπανία. Μπορεί να υπάρχουν χίλιοι λόγοι, πολιτισμικοί και ιστορικοί, που τους ξέρουμε και τους καταλαβαίνουμε, αλλά υπάρχει επίσης ένα αίσθημα ότι οι πλούσιοι Καταλανοί δεν θέλουν με τους φόρους τους να πληρώνουν τους φτωχούς Ισπανούς των άλλων περιοχών.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς. Και αυτό είναι μια αντίληψη που τείνει να κυριαρχήσει. Πάρτε παράδειγμα την Ιταλία, δεν είναι τυχαία η Λέγκα του Βορρά. Και συνεχίζει να υπάρχει μια αντίληψη η οποία λέει ότι εγώ δεν θέλω να συνεχίσω να συνεισφέρω βοηθώντας του φτωχότερους και συνεχίζει και εμφανίζεται αισθητότητα στα κράτη αλλά και εντός των κρατών παίρνει σάρκα και οστά, η οποία είναι μια πάρα πολύ επικίνδυνη αντίληψη, που καταργεί το βασικό συστατικό στοιχείο της αλληλεγγύης της Ευρώπης. Δηλαδή, είναι τεράστιο το θέμα και δυστυχώς, πάρα πολλοί λίγοι άνθρωποι έχουν αρχίσει και μιλάνε ανοικτά. Στην χώρα μας βέβαια καθόλου, δεν αποτελεί σημείο προβληματισμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι αυτό καλό κάνουμε και την μεταφέρουμε την συζήτηση. Αλλά αυτό που κάνουμε σήμερα, που συζητάμε με κάποια ανησυχία, είναι αυτή η ένταση που κορυφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εσείς έχετε χειριστεί το θέμα αυτό, ως υπουργός εξωτερικών. Έχω την αίσθηση από την δεκαετία του ‘90, ποτέ οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είχαν φθάσει στο σημείο που βρίσκονται σήμερα. Δεν ξέρω αν συμμερίζεστε αυτήν την άποψη και αν εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και χειρότερα.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Την συμμερίζομαι απόλυτα κ. Τσίμα. Και μάλιστα, επειδή ήμουν στην Άγκυρα πριν από 15 μέρες, ειδοποίησα την ελληνική κυβέρνηση, διότι μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι για πρώτη φορά ούτε καν κεκαλυμμένα εξέφραζαν απόψεις οι οποίες είναι άκρως προβληματικές. Θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Θέλει, συσπείρωση του ελληνικού μετώπου. Έχω πει πάρα πολλές φορές, το λέω και σε εσάς μπας και εισακουστώ ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει, τώρα μετά την επιστροφή του ΠΘ από την τριμερή, μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, έτσι ώστε να υπάρξει ένα μήνυμα για τα εθνικά θέματα, θέλω να το τονίσω αυτό, για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ένα μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης του ελληνικού πολιτικού κόσμου προς κάθε κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το βρίσκεται ρεαλιστικό; Πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει μια τέτοια συνάντηση; Γιατί ξέρετε ότι τα πνεύματα είναι οξυμμένα, ξέρετε ότι υπάρχει ο ίσκιος των πρόωρων εκλογών στον ορίζοντα, δεν είναι εύκολο τα κόμματα που θα ανταγωνιστούν στις εκλογές για να κερδίσουν την εξουσία να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και να συναινούν λίγο πριν.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τα κόμματα, έχουν πάρα πολλά να χωρίσουν κ. Τσίμα. Έχουν διαφορετικές πολιτικές, διαφορετικές πολιτικές προτάσεις. Αλλά από την άλλη μεριά στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, εγώ τουλάχιστον από τις δημόσιες δηλώσεις, διακρίνω μια τάση συμφωνίας. Και είναι βέβαιο ότι υπάρχει συμφωνία, γιατί τα εθνικό συμφέρον είναι υπεράνω οποιουδήποτε άλλου συμφέροντος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει όμως και μια καχυποψία, εγώ βλέπω από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, μια καχυποψία. Φοβούνται ότι – και το είπαν με δηλώσεις, κάποια άρθρα – μήπως η κυβέρνηση παραφουσκώσει την ένταση στα ελληνοτουρκικά για να την εκμεταλλευτεί εκλογικά.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτά είναι γελοία πράγματα. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρά σκεπτόμενος άνθρωπος σε αυτήν την χώρα, ο οποίος θα διακινδυνέψει μια οποιαδήποτε όξυνση στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Δηλαδή, δεν το δέχομαι. Το αντιλαμβάνομαι ως ύβρη. Θεωρώ ότι όλοι είναι πατριώτες, για να ξεκινήσω από την βασική αρχή. Από την ώρα, λοιπόν, που όλοι βάζουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από οποιοδήποτε άλλο, μια συζήτηση τέτοια έχει ισχυρό συμβολισμό κ. Τσίμα. Οι συμβολισμοί στην πολιτική αλλά και στην εξωτερική πολιτική έχουν σημασία. Διότι τις δικές μας διαφορές τις χρησιμοποιούν οι άλλοι. Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις σε αυτό. Άρα το να εμφανιζόμαστε μπετόν αρμέ ως προς τις θέσεις τις οποίες υποστηρίζουμε είναι μόνο κέρδος για εμάς και την χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, επειδή ήσασταν στην Άγκυρα πρόσφατα και επειδή ξέρετε το θέμα. Έχετε κάποια εξήγηση τι είναι αυτό που κάνει την Τουρκία να αντιδρά με τον τρόπο αυτό, που είναι πολύ διαφορετικός από τον τρόπο που αντιδρούσε τα τελευταία 15 -20 χρόνια στο ελληνοτουρκικό μέτωπο.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, αφενός μεν πλησιάζει η ώρα της εξόρυξης του φυσικού αερίου, άρα είναι λογικό να υπάρχει ένα τουρκικό ενδιαφέρον αλλά η κυπριακή πολιτική ηγεσία έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό ανήκει σε όλον τον κυπριακό λαό υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα υπάρξει λύση. Η αίσθηση μου είναι ότι το πρόβλημα έχει να κάνει και με το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην Τουρκία. Δηλαδή, η τουρκική πολιτική ηγεσία είναι υποχρεωμένη να κάνει βήματα προς τους Κούρδους και για λόγους εσωτερικούς, θέλει να τους κερδίσει ως ψήφους, στις εκλογές που πιθανότατα θα έρθουν νωρίτερα, αλλά και διότι πιέζεται από την διεθνή κοινή γνώμη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λόγω Συρίας.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι. Λόγω ISIS, του επονομαζόμενου Ισλαμικού Κράτους. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη να παιχτεί ένα σκληρό εθνικιστικό χαρτί, ως προς μια μερίδα της κοινής γνώμης, το οποίο φοβούμαι ότι θα παιχτεί στην Κύπρο. Χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να παρακολουθήσουμε, από την ώρα που πασιφανώς η Τουρκία βρίσκεται στην άλλη μεριά του διεθνούς δικαίου, δηλαδή, καταπατά το διεθνές δίκαιο. Θέλει σύνεση, προσοχή και υπευθυνότητα αυτή η ιστορία. Και θέλει βεβαίως και –επαναλαμβάνω για δέκατη φορά παρά το ότι θα μου πείτε ότι σας κούρασα- αρραγές εθνικό μέτωπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι δεν με κουράσατε, απλά μου δίνετε την ευκαιρία να ρωτήσω. Σύμφωνοι, να κάνουμε μια σύνοδο των πολιτικών αρχηγών, ένα συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στο οποίο να επιδιωχθεί μια κοινή στάση, συνεννόηση για τα εθνικά θέματα κτλ. σε αυτό νομίζω πολλοί λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση. Μπορεί να γίνει μια συνεννόηση και λίγο ευρύτερη; Δηλαδή το βρίσκετε ρεαλιστικό γιατί παλιότερα το είχατε και αυτό προτείνει. Να υπάρξει μια συνεννόηση που να αφορά και τον τρόπο που διαπραγματευόμαστε με την Ευρώπη την επόμενη μέρα και το πολιτικό ημερολόγιο, δηλαδή την εκλογή ΠτΔ, τις εκλογές κτλ.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, για το δεύτερο το οποίο με ρωτάτε έχω πάρα πολλές αμφιβολίες, διότι δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια πολιτική η οποία είναι ακραία στη θέση αυτή, δηλαδή θέλει να χρησιμοποιήσει δυνατότητες που του δίνει το σύνταγμα για να εκβιάσει εκλογές στη μέση της κυβερνητικής θητείας. Δυστυχώς το έργο το έχουμε ξαναδεί, το έκανε ο κ. Παπανδρέου στο παρελθόν, το πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά, κάθε φορά που το κάνουμε αλλά εννοούμε πεισματικά να εμμένουμε. Εμμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στη φάση αυτή σε λογικές οι οποίες είναι εντελώς ξεπερασμένες, τουλάχιστον από την κρίση την οποία όλοι βιώνουμε. Τώρα για το πρώτο που με ρωτήσατε, αν θα μπορούσαμε να μπούμε σε μια λογική διαπραγμάτευσης εγώ εξακολουθώ να λέω, παρά την τάση την οποία καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι εμείς ως Νέα Δημοκρατία πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια. Εμείς έπρεπε να τείνουμε χείρα συνεννόησης. Αυτό πιστεύω και το υποστηρίζω με πάθος εδώ και πάρα πολύ καιρό διότι κακά τα ψέματα δεν είμαστε σε καλή κατάσταση. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, η Ευρώπη μπαίνει σε μια φάση τεράστιας εσωστρέφειας και δυσκολίας, γι’ αυτό που συζητάγαμε πριν, είναι σοβαρό για τη χώρα και για τους πολίτες να έχουμε πετύχει ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης. Σας διαβεβαιώνω δεν υποτιμώ τις δυσκολίες, αλλά θεωρώ ότι εμείς που έχουμε και την κεντρική ευθύνη, που υποχρεωθήκαμε και όλον αυτόν τον καιρό να σύρουμε το κάρο, έχουμε υποχρέωση να κάνουμε την υπέρβαση, που ήτανε και η αγαπημένη λέξη του κ. Σαμαρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι απόπειρες συνεννόησης συνήθως από εκείνον που διαχειρίζεται την εξουσία έπρεπε να ξεκινάνε, όχι από εκείνον που τη διεκδικεί.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Συμφωνώ, μα γι’ αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να την κάνουμε εμείς. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα φτάνατε στο σημείο να λέτε αυτό που είπε ο κ. Αβραμόπουλος όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, και είπε ότι να το ζητήσει ο λαός όλα γίνονται;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, αυτό είναι η βασική αρχή της δημοκρατίας, αυτό το οποίο είπε ο κ. Αβραμόπουλος, δεν είπε τίποτα άλλο. Από την άλλη μεριά μην υποτιμάμε τις ουσιώδεις διαφορές μας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αντιληφθεί ότι αυτά τα οποία λέει δεν έχουν αντίκρισμα, δεν έχουν προοπτική, δεν υπάρχει κανένας σήμερα που να μας διαγράψει το χρέος και ταυτόχρονα να μας δώσει καινούρια λεφτά, δηλαδή δεν υπάρχει κοινοβούλιο στην Ευρώπη, κανένα, όχι ένα, κανένα, το οποίο να δεχθεί σε μια περίοδο κρίσης ότι θα μας χαρίσει εμάς τα χρέη ή έστω το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και ταυτόχρονα θα μας δώσει νέα γραμμή χρηματοδότησης. Αυτό είναι ουσιαστική κοροϊδία κατά τη γνώμη μου την οποία κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή αλλά από κει και πέρα αν όλα αυτά πάψουν να υπάρχουν και η κρίση μας επιβάλλει συνεργασία θα έχουμε συνεργασία.