Συνεντεύξεις

Ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας ενισχύει την ανασφάλεια για την ελληνική οικονομία

Δευτέρα, 19 Ιαν 2015

Συνέντευξη στην εφημερίδα Αξία, στη δημοσιογράφο Γ. Σαδανά

Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το πραγματικό διακύβευμα; 

Το που θα βρίσκεται η χώρα, την επόμενη μέρα. Είναι ξεκάθαρο: Αν θα προχωρήσουμε μπροστά και θα γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, δίνοντας την προοπτική της ελπίδας και της ασφάλειας στους πολίτες ή αν θα επιστρέψουμε πίσω, στην αφετηρία της κρίσης. Στην περίοδο των ελλειμμάτων και των αντιαναπτυξιακών πολιτικών.  Γιατί, αυτά τα χρόνια, έγιναν σημαντικές προσπάθειες. Πετύχαμε σημαντικά πράγματα και κατάφερε η ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει τις υποδομές για μια  νέα σύγχρονη και παραγωγική οικονομία. Και αυτό που λέμε, ως ΝΔ, σήμερα στους πολίτες, είναι ότι έχουμε το σχέδιο και τον τρόπο να τα καταφέρουμε. Από την άλλη, ξαναβλέπουμε το «λεφτά υπάρχουν» σε νέα έκδοση. Το πληρώσαμε όμως ακριβά αυτό και οι πολίτες το ξέρουν.

Σας ανησυχεί το αίτημα ένταξης των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών στον ELA; 

Είναι  εξέλιξη που προκαλεί προβληματισμό.  Δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η θέση ισορροπίας της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήδη βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση, μιλά για επανακρατικοποιήσεις τραπεζών και για άλλα τρελά πράγματα, δείχνει  ότι αγνοεί πλήρως την διεθνή οικονομική πραγματικότητα. Να θυμίσω ότι ο ELA δεν είναι τζάμπα είναι ακριβό δανεικό χρήμα.

Πόσο βάσιμη είναι κατά τη γνώμη σας η συζήτηση στους κόλπους της ΕΕ για νέο δάνειο και νέο μνημόνιο; Δεν επαρκεί η δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος για την εξεύρεση λύσης; 

Για να το ξεκαθαρίσουμε. Το μνημόνιο τελειώνει με το πέρας της δίμηνης παράτασης εφόσον υπάρξει συμφωνία στη διαπραγμάτευση για την τελευταία αξιολόγηση. Ακούγεται ήδη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνει σε θέσεις όπως  να ζητήσει παράταση, τεχνική την αποκαλεί. Όταν κλείσει, όπως κλείσει η τελευταία αξιολόγηση στην συνέχεια, περνάμε στο επόμενο στάδιο, στην προληπτική γραμμή πίστωσης, ώστε η Ελλάδα να έχει ένα δίχτυ προστασίας για την έξοδο στις αγορές. Η διαφορά είναι ότι με την προληπτική γραμμή πίστωσης, αποφασίζουμε εδώ, στην χώρα μας για τις πολιτικές που θα ακολουθούμε, στο πλαίσιο βέβαια των δεσμεύσεων που έχουμε και της αποφυγής παραγωγής νέων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά αποφασίζουμε εδώ. Στην Ελλάδα. Όχι κάπου άλλου στο εξωτερικό. Αυτό δεν συνιστά  λοιπόν μνημόνιο, αλλά τέλος του μνημονίου και μετάβαση σε μια νέα εποχή.

Με βεβαιωμένο πρωτογενές πλεόνασμα και θετικό ρυθμό ανάπτυξης, γιατί ενεργοποιούνται σενάρια (μετά και το δημοσίευμα του Der Spiegel)  μη συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ; 

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο, δεν έχει κλείσει το πρόγραμμα  και μεγιστοποιείται ο παράγοντας της πολιτικής αβεβαιότητας. Ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας  ενισχύει  την ανασφάλεια για την ελληνική οικονομία. Ξέρετε, οι εταίροι μας στις αποφάσεις τους συνυπολογίζουν μια σειρά από παράγοντες, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να αγνοεί παντελώς. Όσο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνουν και λένε ότι θα χορεύουμε τις αγορές ή ότι θα ακυρώσουν τις συμφωνίες και δεν θα καλύψουν τις υποχρεώσεις της χώρας, πως είναι δυνατόν να μας εμπιστεύονται και να μας συνυπολογίζουν; Γι αυτό, αυτή η περίοδος πρέπει να τελειώσει άμεσα. Όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα.

Παρακολουθούμε την εκλογική αντιπαράθεση να εξελίσσεται γύρω από τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία ακινήτων. Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης θα μπορούσε να είχε λάβει μια ηπιότερη μορφή, δεδομένων των δημοσιονομικών συνθηκών για τη χώρα; 

Ξέρετε πολύ καλά, ότι φωνάζω εδώ και αρκετό καιρό γι’ αυτό το θέμα, λέγοντας ότι είναι λάθος η πολιτική που ακολουθούμε με την υπερφορολόγηση. Γι αυτό είχα καταθέσει και την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, ζητώντας να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες. Τώρα, όμως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα λαϊκίστικα κόμματα δεν μας οδηγούσαν σε εκλογές,  θα είχαμε την ευκαιρία να κλείσουμε αυτήν την περίοδο και να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, να μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές και να καθορίσουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Εμείς, δεσμευόμαστε σήμερα ότι θα διορθώσουμε τις αδικίες που έγιναν, μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ  και καθιερώνοντας ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με λιγότερους και μικρότερους φόρους, που θα πυροδοτήσουν την ανάπτυξη και θα ΄φερουν θέσεις εργασίας.

Το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ  (Grexit) έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί για σας; 

Ακούστε κα. Σαδανά, τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια. Επιτεύχθηκαν πράγματα που έμοιαζαν ακατόρθωτα. Έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα, προχώρησαν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που ήταν ξεχασμένες στα συρτάρια για χρόνια. Και οι εταίροι μας αναγνωρίζουν αυτή την πρόοδο και η αξιοπιστία και η σοβαρότητα της χώρας ανακτήθηκαν. Τώρα, από εκεί και πέρα, έρχεται μετά από όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ και τάζει πράγματα τρελά. Ισχυρίζεται ότι θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα 12 δις, ευρώ χωρίς να λέει που θα βρει λεφτά να τα κάνει. Λέει ότι δεν θα καλύψει υποχρεώσεις της χώρας αλλά θα παίρνει τα χρήματα της δανειακής σύμβασης.  Πείτε μου, είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Υπάρχει περίπτωση να μας διαγράψει ένα κοινοβούλιο ευρωπαϊκής χώρας  το χρέος και να μας δώσει και νέα δανεικά; Ούτε ένα και σας το λέω υπεύθυνα. Πολύ φοβάμαι λοιπόν ότι οι εταίροι για να κάψουν το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα λαϊκίστικα κόμματα του Νότου θα μας μετατρέψουν σε «σκιάχτρο» της Ευρώπης. Κι αυτό μπορεί να οδηγήσει τον κ. Τσίπρα σε νέο επώδυνο και πολύ χειρότερο μνημόνιο.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση με όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Συμφωνείτε στη δημιουργία «εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας» για εθνικά ζητήματα, όπως η διευθέτηση του ελληνικού χρέους; 

Σαφώς και συμφωνώ. Άλλωστε, είμαι από τους ανθρώπους που εδώ και χρόνια μιλάω για την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας. Ξέρετε, εγώ έχω διαπραγματευτεί στην ζωή μου,  μαζί με τον Κώστα Καραμανλή, κάναμε το Βουκουρέστι, τα καταφέραμε γιατί πίσω μας είχαμε μια ενιαία στάση όλων των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, πλην του Καρατζαφέρη. Παίζει μεγάλο ρόλο να κατεβαίνεις στο γήπεδο και να φοράς την εθνική φανέλα. Όσο περισσότεροι μπορούν να συμμετέχουν στην διαμόρφωση ενός μετώπου εθνικής διαπραγμάτευσης, είναι θετικό και έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, κατά την γνώμη μου.

Πολλά νέα κόμματα συμμετέχουν στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, ενισχύοντας την εντύπωση της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού. Πως κατά τη γνώμη σας πρέπει να τοποθετηθεί η Νέα Δημοκρατία σ’ ένα πολιτικό τοπίο που αλλάζει; 

Με ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και ρεαλισμό. Κι αυτό κάνουμε, αφήνουμε στην άκρη τους λαϊκισμούς και τις δημαγωγίες της αντιπολίτευσης και καταθέτουμε στους πολίτες ένα σχέδιο προοπτικής και ελπίδας. Γιατί η ελπίδα, κα. Σαδανά, δεν κρύβεται στις μεγαλόστομες υποσχέσεις  αλλά υπάρχει σε αυτούς που μιλάνε την γλώσσα της αλήθειας και έχουν συγκεκριμένες προτάσεις  αξιόπιστες  και ρεαλιστικές.

Στην Α΄ Αθηνών, την εκλογική περιφέρεια της πρωτεύουσας της χώρας, τα σημάδια της κρίσης είναι ορατά. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την Αθήνα; Είναι μια σύγχρονη μεγαλούπολη του 21ου αιώνα; 

Κοιτάξτε, αυτό που προέχει σήμερα είναι να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις πληγές που άφησε η κρίση. Και ειδικά στην Αθήνα, όπως και σε όλα τα αστικά κέντρα, οι πληγές αυτές είναι μεγαλύτερες. Κατά την γνώμη μου οι βασικές προτεραιότητες που πρέπει να εστιάσουμε είναι καταρχήν η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η υποστήριξη των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, που θα γίνει μειώνοντας την φορολογία και ανοίγοντας την στρόφιγγα της ρευστότητας. Αυτό θα αντιμετωπίσει και το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που είναι η ανεργία. Επίσης η αντιμετώπιση της  παράνομης μετανάστευσης είναι ένα ζήτημα που απαιτεί ολοκληρωμένες λύσεις, που θα εφαρμοστούν άμεσα, γι’ αυτό και επιβάλλεται να αναθεωρηθεί  το Δουβλίνο 2 και να αντιληφθούν οι εταίροι μας ότι αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα Ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Αυτές οι  βασικές προτεραιότητες και αποτελούν στοίχημα για εμένα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο