Συνέντευξη στην εφημερίδα REAL NEWS και τη δημοσιογράφο Χ. Κοραή.
Δεν είναι πολύ βαρύ η Αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για συνταγματική –δημοκρατική εκτροπή κυρία Μπακογιάννη;
Ακούστε κ. Κοραή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει φασιστοειδή αντίληψη και έχω απόλυτη συναίσθηση της βαρύτητας αυτού που λέω. Η αντίληψη «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός» και άρα πρέπει να στοχοποιηθεί είχε να εμφανιστεί στην ελληνική πολιτική σκηνή από τη δεκαετία του ’80. Λυπάμαι που το λέω αλλά υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ των οποίων η συμπεριφορά πιο πολύ μοιάζει με συμπεριφορές ακραίων πολιτικών χώρων παρά της παραδοσιακής Αριστεράς. Οι ωμές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, η ξετσίπωτη προσπάθεια καθιέρωσης νέας διαπλοκής, ο στιγματισμός και η προσπάθεια διαπόμπευσης αντιπάλων είναι λογικές που δεν συμβαδίζουν με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός απέδωσε την φθορά της κυβέρνησης του σε ένα «μεταμοντέρνο μιντιακό πραξικόπημα». Ένα σχόλιο σας.
Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Η φθορά της κυβέρνησης οφείλεται στην ανικανότητα της να κυβερνήσει και να υλοποιήσει της δεσμεύσεις της. Στα ψέματα που είπε στους πολίτες και στη φτωχοποίηση που επιφέρει στην ελληνική κοινωνία. Στις μειώσεις των συντάξεων και την αύξηση της φορολογίας που εξουθενώνουν τα νοικοκυριά. Στους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει σημαία. Αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες της φθοράς της κυβέρνησης, όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
Η διαπλοκή δεν έπρεπε να αντιμετωπιστεί; Ήταν λάθος της ΝΔ που δεν πήρε την πρωτοβουλία για να μπει μια τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο;
Δεν δυσκολεύομαι να σας πω ότι έπρεπε οι δικές μας κυβερνήσεις να έχουμε ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο και να έχουμε επιβάλλει κανόνες λειτουργίας νωρίτερα. Έγινε μια προσπάθεια από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να την ολοκληρώσουμε. Είναι βέβαιο ότι το πολιτικό σύστημα έπρεπε να αντιμετωπίσει τη διαπλοκή και να μειώσει τις εξαρτήσεις του πολιτικού κόσμου από τα συμφέροντα του μιντιακού συστήματος. Αν αυτή ήταν πραγματικά η πρόθεση του κ. Τσίπρα θα είχε δεχθεί την πρόταση της ΝΔ και θα συγκροτούσαν από κοινού το ΕΣΡ, με όλες τις αρμοδιότητες που το Σύνταγμα ορίζει. Όμως η πρόθεση του κ. Τσίπρα ήταν να δημιουργήσει ολιγοπώλιο στην ενημέρωση και να φτιάξει μια νέα διαπλοκή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του.
Η ΝΔ σκέφτεται το ενδεχόμενο να ζητήσει εξεταστική για το θέμα των αδειών;
Η ΝΔ έχει ζητήσει να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τα «πόθεν έσχες» των τεσσάρων υπερθεματιστών. Ο κ. Παππάς επιβάλλεται να προσκομίσει το σύνολο των στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης των τεσσάρων υπερθεματιστών στην Επιτροπή της Βουλής, για να διευκρινιστεί και η νομιμότητα της προέλευσης των χρημάτων τους.
Η ΝΔ να συζητήσει με την κυβέρνηση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε να μην υπάρχει αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα;
Τι να συζητήσεις κατόπιν εορτής για το ΕΣΡ με την κυβέρνηση; Με τον νόμο Παππά εν ισχύ.
Αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση και ακυρώσει το νόμο Παππά τι θα γίνει με τους νέους καναλάρχες που πήραν άδειες έναντι μάλιστα πολύ υψηλού τιμήματος για την ελληνική αγορά; Θα τους επιστρέψετε τα λεφτά;
Η ΝΔ έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι θα καταργήσει τον αντισυνταγματικό νόμο του κ. Παππά. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε τις προθέσεις μας. Θα επανασυστήσουμε το ΕΣΡ και θα δώσουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουν όσοι τηλεοπτικοί σταθμοί επιτρέπει η τεχνολογία. Η κυβέρνηση επικαλείται τα 260 εκατ. που θα εισπράξει από τους 4 υπερθεματιστές, ποσό που θα μπορούσε να εισπράξει το κράτος από την αδειοδότηση μεγαλύτερου αριθμού τηλεοπτικών σταθμών, αν ο στόχος τους δεν ήταν ο έλεγχος της ενημέρωσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «αν τολμάει» να προκηρύξει εκλογές; Διαβλέπετε τέτοια πρόθεση στον πρωθυπουργό;
Πιστεύω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία για όσο περισσότερο μπορεί. Όμως επειδή η κατάσταση των Ελλήνων θα επιδεινώνεται και η πραγματική οικονομία θα βυθίζεται όλο και περισσότερο λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα να επιλέξει ανάμεσα στο να έχει την τύχη του Γιώργου Παπανδρέου ή να παραμείνει παίκτης στην ελληνική πολιτική ζωή. Σε κάθε περίπτωση η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση έχει ξεκινήσει.
Έχει πρόβλημα νομιμοποίησης η κυβέρνηση Τσίπρα λόγω της μεγάλης δυσαρέσκειας;
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο και έχει χάσει κάθε ελπίδα για το αύριο. Αλλά αυτό κυρίως που ενοχλεί τους πολίτες είναι τα ατελείωτα ψέματα που τους είχε πει ο κ. Τσίπρας παραμονές των εκλογών. Αυτή πιστεύω ότι είναι η βασική αιτία της οργής τους που οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα σε τέτοια κατάρρευση.
Από τη στιγμή που και ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρούν μείζον θέμα το πρωτογενές πλεόνασμα να μειωθεί στο 2% από το 2018, δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο εθνικής συναίνεσης;
Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ συγκεκριμένη. Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% συμβαδίζει με ουσιαστικές και γρήγορες διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτές τις αλλαγές που πολεμάει στο εσωτερικό η κυβέρνηση Τσίπρα και προτιμάει να αυξάνει τη φορολογία και να μειώνει τα εισοδήματα. Άρα ναι ο στόχος είναι κοινός αλλά η αξιοπιστία των επιχειρημάτων τελείως διαφορετική.
Στις φωνές που ζητούν οικουμενική κυβέρνηση τι απαντάτε;
Γνωρίζετε ότι από την αρχή αυτής της κρίσης ήμουν οπαδός της εθνικής συνεννόησης για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Μια πορεία που ακολούθησαν όλες οι χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα. Όμως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έδειξε από την πρώτη μέρα τις προθέσεις της. Διχάζει τον ελληνικό λαό και επειδή δεν έχει πια αφήγημα δαιμονοποιεί τους αντιπάλους. Πιστεύω λοιπόν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, με ένα κόμμα που θεωρεί ότι οι πολίτες που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα πρέπει να πληρώσουν και μεγαλύτερους φόρους.
Η ΝΔ μετεκλογικά, αν κερδίσει τις εκλογές, με ποια κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί; Με το ΠΑΣΟΚ; Με το Ποτάμι; Με την Ένωση Κεντρώων;
Η ΝΔ θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συμμαχία και συναίνεση. Οι δυνάμεις που θέλουν να συμβάλουν στο να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που θα στέκεται στα πόδια της, που θα παράγει πλούτο και θα στηρίζει τους κοινωνικά αδύναμους, που θα κρατάει τα παιδιά της στη χώρα και δεν θα τα στέλνει οικονομικούς μετανάστες στο εξωτερικό, μπορούν να είναι εν δυνάμει εταίροι στην κοινή προσπάθεια.
Βλέπετε λύση για το χρέος; Η θα κυριαρχήσει η γραμμή Σοϊμπλε να πάει μετά το 2018;
Η μοναδική φορά που υπήρχε πραγματική γραπτή δέσμευση για το χρέος ήταν στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Η κυβέρνηση Τσίπρα έπρεπε να είχε χτίσει πάνω σ’ αυτό το δεδομένο. Αντ’ αυτού προσπάθησε να πετύχει «δική της» λύση για το χρέος. Αυτό οδήγησε μετά και την βαρουφακιάδα σε τεράστια καθυστέρηση. Φοβάμαι πως τώρα αποκλείεται ο Σόιμπλε να πάει στο γερμανικό κοινοβούλιο με πρόταση ρύθμισης του χρέους, πριν τις γερμανικές εκλογές.
Η κυβέρνηση έκλεισε την πρώτη αξιολόγηση και δεσμεύεται τώρα ότι θα κλείσει και την δεύτερη μέχρι τον Δεκέμβριο. Γιατί να μην την στηρίζουν οι δανειστές;
Δεν ξέρω τι εννοείται ως στήριξη. Αν εννοείται ότι θέλουν να συνεργάζονται με μια βολική κυβέρνηση που δεν αρνείται να μεταφέρει το σύνολο της ελληνικής περιουσίας σε ένα υπερταμείο για 99 χρόνια, δεν έχετε άδικο.
Η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης από τον Ερντογάν τι συνέπειες μπορεί να έχει;
Ποτέ ως σήμερα δεν είχαμε σε αυτό το επίπεδο αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, πάνω στην οποία βασίζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πάνω δε στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, επανήλθε και η θεωρία των γκρίζων ζωνών, γι’ αυτό και ζητάμε την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ώστε να έχουμε πλήρη ενημέρωση, για το τι συζήτησαν Τσίπρας και Ερντογάν στην πρόσφατη συνάντησή τους. Οφείλω πάντως να σημειώσω ότι σε ερώτησή μου στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, για το αν η Τουρκία θα τηρήσει την υπογραφή της στις διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες απάντησε ότι όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, και άρα δεν αμφισβητούνται. Όμως υπάρχουν πολλά ερωτήματα προς την κυβέρνηση και μου προκαλεί εντύπωση ότι παρά το επανειλημμένο αίτημα της ΝΔ για σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής πολιτικής και της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας δεν έχει γίνει τίποτα. Αλλά όταν είσαι πρωθυπουργός και ζητάς από τον Πούτιν τυπογραφείο για να τυπώσεις άλλο νόμισμα της χώρας σου, τι εξωτερική πολιτική να κάνεις;
Η υπαγωγή στα μνημόνια δεν εξασθενεί την θέση της χώρας στην διεθνή σκηνή; Είναι βέβαιο ότι δυσκολεύει την άσκηση εξωτερικής πολιτικής η οικονομική εξάρτηση μια χώρας από δανειστές. Γι΄ αυτό και απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη δραστηριότητα, παρουσία και κυρίως αξιοπιστία στα λεγόμενά μας. Αυτό δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα.