Συνεντεύξεις

Η κυβέρνηση ζωγραφίζει διαβόλους για να καλύψει την ανικανότητά της

Κυριακή, 12 Φεβ 2017

Ερώτηση: Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΝΤ αποτυπώθηκε για πρώτη φορά γραπτώς διάσταση μεταξύ των διευθυντικών στελεχών του για το ελληνικό πρόγραμμα. Πόσο σας ανησυχεί αυτό; 

Η όλη κατάσταση με ανησυχεί πολύ. Έχουμε ένα Δ.Ν.Τ. διχασμένο και μια Ευρώπη επίσης διχασμένη και εν αναμονή εξελίξεων. Το μόνο βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα ρευστό περιβάλλον, σε ένα κόσμο που αλλάζει. Η επιλογή να παίξουμε «καθυστερήσεις» σε αυτό το περιβάλλον, χωρίς ταυτόχρονα να μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελός μας τις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών, έχει μεγεθύνει το πρόβλημα κατά τρόπο άκρως ανησυχητικό και επικίνδυνο. Η καθυστέρηση αυτή, όπως και οι προηγούμενες, βαραίνουν ακόμη περισσότερο τους Έλληνες πολίτες, των οποίων οι αντοχές έχουν ξεπεραστεί.

Ερώτηση: Η κυβέρνηση ωστόσο φέρεται να είναι και «με το Θεό και με τον διάβολο». Και δεν υποχωρεί στο ΔΝΤ και θα κλείσει την αξιολόγηση. Μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει; Πιστεύετε θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση;

Εύχομαι και ελπίζω να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση παρά το ότι δεν βλέπω σταθερές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η κυβέρνηση Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή κατακεραυνώνει τους δανειστές και Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο συμφωνεί μαζί τους και  κλείνει την αξιολόγηση. Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε απαιτείται σοβαρότητα, αξιοπιστία και αίσθημα ευθύνης και όχι καουμποϊλίκια και τσαρλατανισμοί, γιατί στο τέλος το «μάρμαρο» πληρώνουν οι πολίτες.

Ερώτηση: Η αλλαγή των συσχετισμών στη Γερμανία, όπου φαίνεται ότι ο κ. Σουλτς αυξάνει τα ποσοστά του δεν διευκολύνει την κυβέρνηση, που αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με τον κ. Σόιμπλε;

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που έχουμε καλλιεργήσει στη χώρα μας είναι ότι για τη γερμανική πολιτική ευθύνεται ένας άνθρωπος. Δεν έχει γίνει κατανοητό ότι η πολιτική της Γερμανίας καθορίζεται από το κοινοβούλιό τους. Φοβάμαι δε ότι η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, μετά τις εκλογές του φθινοπώρου του 2017, θα είναι πιο πιεστική για τη χώρα και τα συμφέροντά μας. Θέλω να τονίσω ότι η κυβέρνηση με την πρακτική της ενθαρρύνει την άποψη ότι το ευρώ είναι βαρύ νόμισμα για την Ελλάδα. Γι’ αυτό κουραστικά επαναλαμβάνω ότι θα έπρεπε να έχει ποινικοποιηθεί το χάσιμο χρόνου στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

Ερώτηση: Εσείς τελικά είστε με την Ευρώπη ή με το ΔΝΤ, όπως καταγγέλλει η κυβέρνηση;

Η ΝΔ είναι με την Ελλάδα. Μία Ελλάδα η οποία έχει αξιοπιστία στην διαπραγμάτευσή της, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στη διαχείριση του προγράμματος και ταχύτητα στην εφαρμογή του, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το πρόγραμμα και τα μνημόνια. Το δίλημμα που βάζετε δεν υπάρχει γιατί στην πραγματικότητα, είτε θέλουμε είτε όχι , η απόφαση αυτή δεν εξαρτάται από εμάς. Πάντως η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι à la carte. Για την κυβέρνηση, το ΔΝΤ είναι καλό και το καλεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, όταν μιλάει για χαμηλότερα πλεονάσματα και ρύθμιση χρέους. Και είναι κακό, όταν μιλάει για τις εργασιακές σχέσεις και τις μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι το να ζωγραφίζει διαβόλους στο τοίχο δεν τη βοηθάει πια να καλύψει την ανικανότητά της.

Ερώτηση: Το κόμμα σας συνεχίζει να ζητά εκλογές. Τι μπορεί να τις προκαλέσει και ποια είναι η εκτίμησή σας για το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες;

Έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι ο κ. Τσίπρας έχει τρεις επιλογές. Η μία είναι να προσέλθει στη κοινοβουλευτική του ομάδα και να της ζητήσει να ψηφίσει νέα επώδυνα μέτρα, η δεύτερη να βάλει το μανδύα του επαναστάτη και να προσφύγει σε εκλογές και η τρίτη και χειρότερη είναι κωλυσιεργώντας να φτάσουμε στο καλοκαίρι και να ξαναζήσουμε τον Ιούλιο του 2015. Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι ότι όποιο μανδύα και να βάλει, ο βασιλιάς είναι γυμνός. Η ΝΔ αλλά και η ελληνική κοινωνία θέλουν εκλογές διότι κάθε μέρα που περνάει, η χώρα βυθίζεται, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία επιδεινώνεται, επενδύσεις και ανάπτυξη δεν μπορούν να έρθουν και η κοινωνία φτωχοποιείται. Η μεγάλη δυσαρμονία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την κοινωνία είναι αυτή που θα οδηγήσει σε εκλογές. Προσωπικά, σ’ όλη μου τη ζωή έχω υπάρξει οπαδός μιας μίνιμουμ συναίνεσης. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας έκοψε όλες τις γέφυρες. Τώρα το λόγο πρέπει να τον έχει ο λαός.

Ερώτηση: Αν η οικονομία συνεχίσει να «σέρνεται», μέχρι τότε πιστεύετε θα μπορέσει να αντέξει η κοινωνία; Δείτε για παράδειγμα τι γίνεται με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα «μπλοκάκια»…

Η Ελλάδα δεν αντέχει τρίτη αποτυχημένη διαπραγμάτευση. Τα νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα, η ανεργία δεν μειώνεται και η χώρα μας αιμορραγεί, καθώς τα νέα μορφωμένα παιδιά αναζητούν το μέλλον τους στο εξωτερικό. Πάρτε παράδειγμα από τον τραγέλαφο με τα «μπλοκάκια». Η υποτιθέμενη διορθωτική εγκύκλιος βάζει τον εργαζόμενο να βγάλει το φίδι από την τρύπα και να συγκρουστεί με τον εργοδότη, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Ερώτηση: Εσείς είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε; Συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο υπάρχει στη ΝΔ;

Η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και αυτό επεξεργαζόμαστε στη λεπτομέρειά του, με στόχο τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, απαλλαγμένο από τις ακαμψίες του παρελθόντος και ανταγωνιστικό ως προς τις απαιτήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος. Ένα σχέδιο με βασικό άξονα τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, την ενίσχυση της υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό προς την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Ακούστε, κ. Ευθυμίου, δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε ότι ο δρόμος θα είναι ανοδικός και δύσκολος, αλλά ταυτόχρονα ξέρουμε ότι το δικό μας σχέδιο είναι ο μόνος οδικός χάρτης για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Αν δεν εμπιστευτούμε ξανά τους παραγωγικούς Έλληνες, αν δεν παραγάγουμε, αν δεν μεγαλώσουμε την πίτα, τότε η χώρα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.

Ερώτηση: Κυβέρνηση με ποιους θα σχηματίσετε την επόμενη μέρα; Με τον κ. Καμμένο θα καθόσασταν στα ίδια υπουργικά έδρανα;

Προϋπόθεση επιτυχίας της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συμμαχία με όλους εκείνους  που θέλουν να συμβάλουν στο να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που θα δίνει ευκαιρίες, θα παράγει πλούτο και θα στηρίζει τους κοινωνικά αδύναμους. Σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να συμμετέχουν άνθρωποι σοβαροί και αποφασισμένοι να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, μακριά από λαϊκισμούς. Ο κ. Καμμένος δεν νομίζω ότι εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.

Ερώτηση: Με δεδομένο το περιβάλλον που διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό αλλά και γενικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρείτε εφικτό το να γίνει δεκτή η πρόταση της ΝΔ από τους δανειστές; Και γιατί δεν το κάνουν και στην παρούσα κυβέρνηση;

Καταρχήν πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να τους πείσουμε γιατί θα δώσουμε δείγματα γραφής. Για παράδειγμα, θα προχωρήσουμε γρήγορα τις αποκρατικοποιήσεις. Δεν θα δημιουργήσουμε νέα κρατική εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών, ανταγωνιστική της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση πριν στεγνώσει το μελάνι της αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Θα προχωρήσουμε την επένδυση του Ελληνικού, που θα φέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και δεν θα την αφήσουμε στα χαρτιά βάζοντας συνεχώς προσκόμματα. Θα τρέξουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα απελευθερώσουν την αγορά και θα βελτιώσουν τη λειτουργία του δημοσίου. Αυτή τη στιγμή, οι μόνες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει είναι δημοσιονομικής φύσεως. Εμείς χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν πλούτο και θα φέρουν θέσεις εργασίας. Έτσι θα αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, η οποία έχει καταρρακωθεί, και θα μπορέσουμε να πετύχουμε τη μείωση της φορολογίας.

Ερώτηση: Οι απαντήσεις του Μεγάρου Μαξίμου για το ταξίδι Τσίπρα στο Παρίσι γιατί δεν σας ικανοποιούν; Είναι τόσο κακό ο πρωθυπουργός να ψάχνει για επενδύσεις;

Είναι εξαιρετικά καλό ο πρωθυπουργός να ψάχνει για επενδύσεις, αν πραγματικά έψαχνε για επενδύσεις. Αλλά όταν ψάχνεις για επενδύσεις, το κάνεις δημόσια και με διαφάνεια. Με εξέπληξε πολύ η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος είπε ότι ήταν θέληση του πρωθυπουργού να μην γίνει γνωστό το ταξίδι. Σε ποια δημοκρατία του κόσμου ο πρωθυπουργός συναντάται εν κρυπτώ με επιχειρηματίες και τραπεζίτες και αυτό δεν έχει οσμή σκανδάλου;

Ερώτηση: Αν η χώρα χάσει το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης θεωρείτε ότι η ζημιά είναι αναστρέψιμη; Ο κ. Βερναρδάκης δήλωσε προχθές πως υπάρχει ζωή και μετά από αυτό…

Η σοβαρότητα της κυβέρνησης εντοπίζεται ακριβώς στη δήλωση του κ. Βερναρδάκη. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Δραγασάκης επιχειρηματολογούν εδώ και μήνες για το πόσο σημαντική είναι η είσοδος της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, η οποία έλεγαν θα πραγματοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2017.  Επίσης, προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι λύση χωρίς QE είναι μη λύση. Νομίζω ότι και αυτό είναι ένα ακόμη τρανταχτό παράδειγμα της αναξιοπιστίας και ανικανότητας της κυβέρνησης.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο