Ερώτηση στον Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δήμο Παπαδημητρίου
Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων έχει αναρτηθεί ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα διατυπώσει τη γνώμη της επί της κυβερνητικής εισήγησης για το διορισμό των Άννας Νάκου, Μαρίνας Σταυροπούλου, Σωτήριου Καρκαλάκου, Αφροδίτης Αδαμάκου και Μιχαήλ Πολέμη, για τη θέση του Αντιπροέδρου, δύο τακτικών και δύο αναπληρωματικών μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αντιστοίχως.
Η εν λόγω μερική ανασύνθεση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού γίνεται λόγω λήξης της θητείας 5 υπηρετούντων μελών του.
Συγκεκριμένα, η κ. Νάκου, που προορίζεται για τη θέση της Αντιπροέδρου της Αρχής, φέρεται να είναι η στενότερη συνεργάτιδα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκου Παππά, καθώς έχει αποσπαστεί και εργάζεται ως νομική σύμβουλος στο πολιτικό του γραφείο από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και σήμερα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κ. Νάκου, συγκαταλέγεται στους κύριους εισηγητές του αντισυνταγματικού «Νόμου Παππά», με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε ανεπιτυχώς να ελέγξει το χώρο των ΜΜΕ, προσελήφθη μόλις το 2011 στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και παρά το ότι έχει διεκδικήσει στο παρελθόν θέση ευθύνης στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, δεν επιλέχθηκε σε θέση προϊσταμένου. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση την κρίνει ικανή και την προτείνει για τη θέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ως εκ τούτου, η επιλογή της κ. Νάκου για την αντιπροεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού εγείρει σοβαρά ερωτήματα, καθώς πρόκειται για μια καθαρά κομματική επιλογή που αποσκοπεί στον ισχυρότερο έλεγχο της ανεξάρτητης Αρχής και συνδέεται τόσο με τη θέση που μέχρι σήμερα κατέχει δίπλα στον κ. Παππά, όσο και με την προσπάθεια της Κυβέρνησης να ελέγξει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, διορίζοντας μέλη που προέρχονται από τις τάξεις των στελεχών της Αρχής που όλως τυχαίως είχαν αναπτύξει συνδικαλιστική δράση. Άλλωστε, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει επιχειρήσει επανειλημμένα να υποβαθμίσει την ανεξαρτησία της Επιτροπής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η τροπολογία Σταθάκη, τον Ιανουάριο του 2016, με την οποία επιχειρήθηκε χωρίς επιτυχία να αντικατασταθεί η τότε διοίκηση της Επιτροπής και της υποκείμενης Γενικής Διεύθυνσης, καθώς και άλλες ουσιαστικές και διαδικαστικές ρυθμίσεις που έθιγαν ευθέως την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της Αρχής.
Η έγκαιρη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέτρεψε πέρσι την πρωτοφανή παρέμβαση της κυβέρνησης στην οργάνωση και λειτουργία της συγκεκριμένης αρχής, η οποία ωστόσο εξέθεσε τη χώρα διεθνώς για άλλη μια φορά.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αναζητά διαρκώς αφορμή για να δημιουργήσει μηχανισμούς ελέγχου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως άλλωστε έχει συμβεί και με άλλες Ανεξάρτητες Αρχές, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της αγοράς και κατ’ επέκταση της οικονομίας.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης:
1. Με ποια κριτήρια προτείνονται οι ανωτέρω υποψήφιοι για να καταλάβουν θέση αντιπροέδρου και μελών της Ολομέλειας της Αρχής;
2. Για ποιους λόγους προκρίνεται η συγκεκριμένη υποψηφιότητα συνεργάτιδας του υπουργού κ. Νίκου Παππά για τη θέση της Αντιπρόεδρου της Αρχής, έναντι άλλων υποψηφίων;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ντόρα Μπακογιάννη