Συνεντεύξεις

Εμείς κοιτάζουμε μπροστά

Κυριακή, 3 Σεπ 2017

Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News και το δημοσιογράφο Γ. Σιαδήμα.

Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα κατορθώσει να βγάλει τη χώρα από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 κυρία Μπακογιάννη; Και τι θα συμβεί σε διαφορετική περίπτωση;

Η χώρα κ. Σιαδήμα θα είναι σε πρόγραμμα μέχρι το 2023. Ο κ. Τσίπρας δέσμευσε την πατρίδα μας σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για μια πενταετία και από εκεί και πέρα για τα επόμενα 30 χρόνια με 2%. Επίσης ο κ. Τσίπρας δέσμευσε την χώρα με μείωση του αφορολόγητου, περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων και την κράτησε σε πρόγραμμα με την δική του υπογραφή πολύ πέραν του 2018. Στην ουσία υπέγραψε το τέταρτο μνημόνιο.

Ενόψει της τρίτης αξιολόγησης πιστεύετε ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα; Και τι πιθανότητες δίνετε το ΔΝΤ να επιμείνει και να πετύχει την επίσπευση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για το 2018 και το 2019;

Κατ’ αρχάς θα χρειαστεί να πάρουν μέτρα που θα τους φέρουν αντιμέτωπους με τον ίδιο τον εαυτό τους. Όμως, επειδή προτεραιότητά τους είναι η διατήρηση της καρέκλας τους,  θα τα ψηφίσουν και αυτά. Σε κάθε περίπτωση η υψηλή φορολογία που έχει εξαντλήσει τους πολίτες δημιουργεί συνθήκες μη επίτευξης των στόχων. Αν αυτό συμβεί, σε συνδυασμό και με τις τελικές αποφάσεις του ΔΝΤ, μπορεί οι δανειστές να μας ζητήσουν επίσπευση των μέτρων.

Στον τομέα των επενδύσεων και των αναπτυξιακών μέτρων είστε ιδιαίτερα επικριτική. Γιατί;

Διότι ο κ. Τσίπρας είναι ένας Ιανός. Επισκέπτεται μια βιομηχανία που έχει κάνει μια πραγματικά μεγάλη επένδυση, εκφράζει την πίστη του στις επενδύσεις και ταυτόχρονα οι υπουργοί του κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν την οποιαδήποτε επένδυση. Θέλετε παραδείγματα; Φρενάρουν από την επένδυση του χρυσού στην Χαλκιδική μέχρι την επένδυση στο Ελληνικό που θα δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας. Δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ που ο αναπτυξιακός στόχος μας αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, από το 2,7 στο 2,1 για το 2017 και από 3,1 στο 2,5 για το 2018.

Επιμένετε ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές και η πολιτική αλλαγή;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα μας έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Οι Έλληνες δικαιούνται να έχουν μέρισμα ευημερίας. Η Ευρωζώνη έχει βγει από την κρίση και προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς προς την ανάπτυξη. Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ζώνης του ευρώ που βρίσκεται σε ύφεση. Αυτό μπορεί να το αλλάξει μόνο μια κυβέρνηση που πραγματικά πιστεύει στην επιχειρηματικότητα. Μια κυβέρνηση με σχέδιο, αποφασισμένη να μην χάσει χρόνο.

Ανεξαρτήτως του αιτήματός σας, όμως, πότε εκτιμάτε ότι μπορεί να στηθούν οι κάλπες; Και το λέω, γιατί έως τώρα, ως κόμμα, δεν επιβεβαιωθήκατε στις προβλέψεις σας -και ούτε πετύχατε να τις επιβάλετε...

Γνωρίζαμε, κ. Σιαδήμα, ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε τις εκλογές. Στόχος μας ήταν να αναδείξουμε το μέγεθος της ανικανότητας και της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης. Και το πετύχαμε. Σήμερα δεν υπάρχει Έλληνας που να μην ταυτίζει τον Αλέξη Τσίπρα με την απόλυτη αναξιοπιστία και την απουσία αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα. Από εκεί και πέρα, η εκτίμησή μου είναι ότι εκλογές θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα την άνοιξη του 2018.

Τη σιωπή του Πάνου Καμμένου το τελευταίο διάστημα, πώς την κρίνετε;

Ο κ. Καμμένος σιωπά διότι φοβάται. Γνωρίζει ο ίδιος καλύτερα από κάθε άλλον πως ξεπέρασε τα ανεκτά όρια και για τους εφήμερους συντρόφους του και για τη Δικαιοσύνη.

Εξίσωση του κομμουνισμού με το ναζισμό μπορεί να υπάρχει κυρία Μπακογιάννη; Θυμόμαστε π.χ. τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να είναι από εκείνους που επέμεναν σε δύσκολους καιρούς για την αναγνώριση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας…

Η ΝΔ, όπως επεσήμανε ξεκάθαρα  ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατο άρθρο του, έχει αποδείξει ότι είναι το μεγάλο ευρωπαϊκό δημοκρατικό κόμμα της χώρας. Το κόμμα που θεμελίωσε τη σύγχρονη δημοκρατία στην χώρα. Στην μεταπολίτευση μπορεί κανείς να προσάψει πολλά. Ένα πράγμα όμως δεν μπορεί να της αμφισβητήσει, ότι είναι η περίοδος στην οποία η σύγχρονη Ελλάδα είχε την καλύτερη και μακροβιότερη δημοκρατία. Με την αναγνώριση του κομμουνιστικού κόμματος, με την εθνική συμφιλίωση, με το κλείσιμο των λογαριασμών του χτες, άφησε πίσω τις διαφορές του παρελθόντος και τον διχασμό, ο οποίος επί χρόνια υπονόμευε τη κοινωνική συνοχή. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά. Η οποιαδήποτε προσπάθεια να ξαναδημιουργηθούν τον 21ο αιώνα διαχωριστικές γραμμές και να αναβιώσει ο διχασμός του περασμένου αιώνα, είναι παντελώς καταδικασμένη στην συνείδηση του κόσμου.

Μήπως, πάντως, κυρία Μπακογιάννη οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πρέπει να πέσουν ή τουλάχιστον να επικεντρωθούν σε πολιτικά θέματα; Και ότι σε μείζονα προβλήματα της χώρας πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση;

Η Νέα Δημοκρατία δεν αρνήθηκε ποτέ την εθνική συνεννόηση σε μείζονα θέματα. Δυστυχώς η κυβέρνηση, επειδή δεν έχει κανένα αφήγημα επιδιώκει την πόλωση και τον διχασμό στην προσπάθειά της να συσπειρώσει ένα ποσοστό ψηφοφόρων. Αυτό όμως έχει τεράστιο κόστος για τη χώρα, και η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην το επιτρέψει. Τα παραδείγματα πολλά. Επιτίθεται στη δικαιοσύνη και μιλάει για θεσμικά εμπόδια, επιτίθεται στους πολιτικούς αντιπάλους με πρωτοφανείς ύβρεις και εγκαλεί όσους εκφράζουν διαφορετική άποψη. Δεν περίμενα ποτέ ότι μια ιστορική εφημερίδα όπως η Αυγή θα καταντούσε να έχει τον ίδιο τίτλο με την Αυριανή της δεκαετίας του ’80. Με τέτοιες λογικές η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά. Και εκεί είναι η μεγάλη διαφορά μας. Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την κυβέρνηση.

Τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά πώς τις κρίνετε; Υπό ποίες προϋποθέσεις βλέπετε  να επιτυγχάνει το εγχείρημα που ξεκίνησε η Φώφη Γεννηματά και στο οποίο συμμετέχουν πλέον όλα τα στελέχη του χώρου;

Εύχομαι να πετύχει. Η Νέα Δημοκρατία καθιέρωσε τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες αποτελούν ένα σημαντικό άλμα στον τρόπο εκλογής του αρχηγού ενός μεγάλου κόμματος. Εύχομαι να ανταποκριθεί η ελληνική κοινωνία  στο εγχείρημα, διότι η συμμετοχή θα έχει καταλυτικό ρόλο.

Πιστεύετε ότι ο νέος φορέας που θα συγκροτηθεί, θα πρέπει να συνεργαστεί μετεκλογικά μαζί σας; Γιατί να μην υιοθετήσει την πρόταση Τσίπρα για προγραμματικό διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές; 

Δεν θα αποφασίσω εγώ με ποιόν θα συνεργαστεί ο νέος φορέας. Αυτό θα το αποφασίσουν τα μέλη και τα στελέχη του. Πιστεύω όμως ότι η μέχρι τώρα πολιτική του κ. Τσίπρα έχει αποδείξει ότι προτιμάει τον κ. Καμμένο, ως συνομιλητή και συγκυβερνήτη, παρά κόμματα και στελέχη που βρίσκονται, θεωρητικώς τουλάχιστον, εγγύτερα στις ιδέες και τη φιλοσοφία.

Δεν σας ανησυχεί, αλήθεια, ότι μια ενοποιημένη κεντροαριστερά μπορεί να σας στερήσει την αυτοδυναμία; Και γνώμη σας είναι ότι η ΝΔ αν έρθει πρώτο κόμμα πρέπει να κάνει πρόταση συνεργασίας στην κεντροαριστερά, ακόμα και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατακτήσει την αυτοδυναμία;

Η γνώμη μου είναι ότι η χώρα χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συμμαχία για να πάει μπροστά και να ξεπεράσει οριστικά την κρίση. Μια συμμαχία για το αύριο, μια συμμαχία  για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις, και αυτός ήταν από την αρχή ο σημαντικότερος ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη: να μη φεισθεί καμίας προσπάθειας να ενώσει τους Έλληνες. Και το κάνει με όλες του τις δυνάμεις. Επιδιώκει να ενώσει όλους όσοι ονειρεύονται μια διαφορετική Ελλάδα. Μια Ελλάδα που θα προκόβει, μια Ελλάδα η οποία μπορεί και δικαιούται να έχει θέση στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Και κατά τη γνώμη σας θα μπορούσε να είναι και η πρόταση της ΝΔ στην προεδρική εκλογή του 2020;

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το ποια θα είναι η κατάσταση και η δυναμική του 2020 δεν μπορεί να το ξέρει κανείς.

Για τις γερμανικές εκλογές τι προβλέπετε; Και πού θα κινηθεί το Βερολίνο ως προς την Ευρώπη;

Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, η κ. Μέρκελ  θα είναι πρώτο κόμμα στις γερμανικές εκλογές. Ο συσχετισμός δυνάμεων θα δείξει ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση η οποία μετά βεβαιότητος θα είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού. Η αίσθησή μου είναι ότι η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί, στο νέο διεθνές σκηνικό αστάθειας, για να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τη δυναμική και την παρέμβαση της ενωμένης Ευρώπης.

Και ως προς το ελληνικό χρέος και το ΔΝΤ;

Μετά τις γερμανικές εκλογές, και η ίδια η Γερμανία θα αντιληφθεί ότι αποτελεί υποχρέωση της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το θέμα του ελληνικού χρέους. Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο δεν εξαρτάται μόνο από μια χώρα, αλλά και από τις γενικότερες ισορροπίες. Πιστεύω, λοιπόν, ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα γίνουν προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί θετικά.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο