ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω τον κ. Urmas Paet στην Ελλάδα. Eίναι η πρώτη φορά που Υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας. Ελπίζω ότι αυτή την επίσκεψη θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων των δύο χωρών.
Η Ελλάδα και η Εσθονία είναι σύμμαχοι και εταίροι στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά θέματα που απασχολούν τις χώρες μας σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.
Ξεκινήσαμε από τον τομέα της οικονομίας, όπου συζητήσαμε τις δυνατότητες πραγματοποίησης αμοιβαίων επενδύσεων, καθώς και τα περιθώρια διεύρυνσης της συνεργασίας μας στον τομέα του τουρισμού, όπως και σε άλλους τομείς.
Κοινή διαπίστωση είναι, ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων αυτών προς αμοιβαίο όφελος. Όσον αφορά τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τις προοπτικές της έγκαιρης κύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας, αλλά και την επόμενη μέρα της εφαρμογής αυτής της Συνθήκης.
Συζητήσαμε φυσικά και τις πρόσφατες εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο. Συζητήσαμε το θέμα του Κοσόβου, το αποτέλεσμα των εκλογών στη Σερβία, την τεράστια καταστροφή στη Μυανμάρ και βεβαίως είχα την ευκαιρία να ενημερώσω ξανά τον κ. Υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της FYROM και για τις διαπραγματεύσεις οι οποίες γίνονται.
Θέλω άλλη μία φορά να καλωσορίσω τον φίλο Υπουργό στην Αθήνα. Ελπίζω, ότι θα είναι η πρώτη από πολλές επισκέψεις που θα κάνει ακόμα στη χώρα μας.
κ. URMASPAET: Λοιπόν, θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ την ομόλογό μου, την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, κα Ντόρα Μπακογιάννη για την φιλοξενία, αλλά και για το θερμό καλωσόρισμα που μου επιφυλάξατε όλοι εδώ.
Συμφωνώ απόλυτα ότι είναι εξαιρετικές οι σχέσεις μεταξύ της Εσθονίας και της Ελλάδας και αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι βασίζονται σε πάρα πολύ γερές βάσεις. Αυτό οφείλεται, λοιπόν, στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αναγνώρισε ποτέ την Σοβιετική κατοχή της χώρας μας και μας στήριξε ενεργά στην προσπάθειά μας να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προ τεσσάρων ετών.
Έχουμε πολλές κοινές απόψεις για πάρα πολλά θέματα με την Ελλάδα και ιδιαίτερα όσον αφορά στο διμερές επίπεδο, θα ήθελα να πω, ότι θέλουμε ακόμα περισσότερο να συσφίξουμε τις οικονομικές μας σχέσεις.
Πρέπει επίσης να ομολογήσω ότι η Ελλάδα όντως αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους Εσθονούς, μάλιστα συγκεκριμένα το περασμένο έτος 40.000 Εσθονοί επισκέφτηκαν ως τουρίστες τη χώρα σας και αυτός ο αριθμός συνεχίζει να ανεβαίνει. Θα ήθελα όμως και πολλοί Έλληνες να επιλέγουν τη χώρα μου ως τουριστικό προορισμό και εμείς θα τους δεχτούμε με πάρα πολύ μεγάλη χαρά.
Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Και εδώ πάλι συμμεριζόμαστε την άποψη, ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Εσθονία υποστηρίζει πάρα πολύ αυτή την πολιτική ανοιχτών θυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύουμε, ότι πρέπει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ Βαλκανίων και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χαιρόμαστε που καταφέραμε πρόσφατα, στις 29 Απριλίου, να υπογραφεί η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με τη Σερβία και ελπίζουμε, ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί πάρα πολύ γρήγορα και με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.
Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Σερβία. Χαρήκαμε με τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών, γιατί είναι προευρωπαϊκά και έτσι ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί η ενεργή συνεργασία ανάμεσα στη Σερβία και την Ε.Ε.
Βεβαίως ένα άλλο θέμα το οποίο επίσης είναι πολύ σημαντικό, είναι το θέμα της «visaFreedom», ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων και την Ε.Ε..
Συζητήσαμε επίσης το θέμα του ονόματος και τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Η Εσθονία εκτιμά ιδιαίτερα τις σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και την καλή συνεργασία και αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σ΄ αυτό το πλαίσιο κατανοούμε τις θέσεις της Ελλάδας και θα θέλαμε να βρεθεί μια λύση συμβιβαστική, ώστε να μπορέσουν να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να ανοίξει ο δρόμος ώστε και τα Σκόπια να καταφέρουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στο μέλλον και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης θα ήθελα να πω, ότι μετά απ‘ αυτή τη συνέντευξη Τύπου θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με την Ελλάδα. Και άλλα θέματα που είναι του ενδιαφέροντός μας,είναι τα θέματα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας, όπως και η κατάσταση στη Γεωργία.
Σήμερα πραγματοποιούν επίσκεψη στη Γεωργία τέσσερις συνάδελφοί μας και προσπαθούν να βρεθεί μια λύση σ’ αυτή την σύγκρουση, την αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας.
Ενδιαφέρομαι επίσης να ακούσω τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, στο οποίο επιθυμούμε να βρεθεί σύντομα μία λύση και έτσι η συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ να είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη, με δεδομένο ότι το περιεχόμενο της Τουρκικής ιστοσελίδας έχει αναπτυχθεί εδώ και περίπου ένα μήνα, θα ήθελα να μας πείτε, ποιες ενέργειες έχει κάνει από τότε το Υπουργείο Εξωτερικών για το περιεχόμενο αυτό; Και αν αυτές οι απόψεις, οι οποίες προφανώς απηχούν τις επίσημες τουρκικές θέσεις, σας τις έχει θέσει ο κ. Μπαμπατζάν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που έχετε και τι του έχετε απαντήσει;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είναι ένας μήνας, είναι περίπου 1,5 εβδομάδα, που άλλαξε η ιστοσελίδα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Όπως ξέρετε, οι αρμόδιες Διευθύνσεις και η Πρεσβεία μελετούν σε κάθε τους λεπτομέρεια τις όποιες αλλαγές έχουν υπάρξει.
Οι ισχυρισμοί που αναγράφονται στην ιστοσελίδα είναι παντελώς αβάσιμοι. Έχει γίνει ήδη διάβημα από τον Πρέσβη μας στην Άγκυρα προς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Εκλήθη από τον Γενικό Γραμματέα τον κ. Αγαθοκλή και ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα για να υπάρξει πλήρης διευκρίνιση και ελπίζουμε διόρθωση αυτών των αβάσιμων ισχυρισμών.
Ως προς το αν μου το έχει θέσει ο κ. Μπαμπατζάν ή όχι. Η απάντηση είναι ότι δεν έχει πει ποτέ ο κ. Μπαμπατζάν ένα τέτοιο πράγμα.
Θέλω να ελπίζω, λοιπόν, ότι θα υπάρξει επανόρθωση αυτών των ανακριβών θέσεων. Το Διαδίκτυο κατά τη γνώμη μας είναι βεβαίως ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, αλλά όχι μεταφοράς αβάσιμων ισχυρισμών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε κάποιο νεώτερο από την ανθρωπιστική βοήθεια στη Μυανμάρ και τους ανθρώπους που πήραν από την Ελλάδα εκεί πέρα μαζί με το υλικό;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Στην Μυανμάρ προσγειώθηκε και το δεύτερο αεροπλάνο μας. Το πρώτο αεροπλάνο, όπως ξέρετε, ξεφόρτωσε με επιτυχία περίπου 13 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Προσγειώθηκε και το δεύτερο αεροπλάνο, το οποίο αυτή τη στιγμή ακριβώς προχωράει στην παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αρμοδίους φορείς.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει και ένα καράβι στη Μυανμάρ, το οποίο θα μπορεί να έχει πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια απ’ αυτή την οποία μπορούμε να μεταφέρουμε με τα αεροπλάνα.
Θέλω εδώ να τονίσω ότι η καταστροφή είναι απίστευτη στη Μυανμάρ. Είναι μία ανθρωπιστική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων, ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερη από αυτή η οποία υπήρξε με το τσουνάμι και ο ελληνικός λαός βεβαίως δεν μπορεί να είναι ασυγκίνητος μπροστά σ’ αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή.
Η Ελλάδα ήταν η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία μπόρεσε να φτάσει στη Μυανμάρ αμέσως μετά την Ιταλία. Και ελπίζουμε και κάνουμε έκκληση και προς άλλες τις άλλες τις χώρες να συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια πέρα και πάνω από οποιοδήποτε καθεστώς υπάρχει. Αυτό το οποίο μετράει είναι οι άνθρωποι που χρειάζονται αυτή τη στιγμή τη στήριξή μας.