Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο περιοδικό NEMECIS

Δευτέρα, 2 Φεβ 2009

«Η κουκούλα είναι σύμβολο των χαφιέδων»

Στη Χριστίνα Κοραή

Νέο κρας τεστ για την κυβέρνηση μετά από ένα δραματικό τετράμηνο;

Αναμφισβήτητα ήταν ένα πολύ δύσκολο τετράμηνο. Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία. Χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά, αποφασιστικότητα, συλλογικότητα, συντονισμός, αλληλεγγύη.

Αλλαγή στρατηγικής;

Όχι. Η στρατηγική δεν μπορεί παρά να είναι μία, αυτή την οποία έχουμε πολλάκις εξαγγείλει και έχουμε λάβει την λαϊκή εντολή να υλοποιήσουμε. Στρατηγική ανάπτυξης, κοινωνικής ισορροπίας, στήριξης των πιο αδύνατων ομάδων μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον. Με παροχές στοχευμένες, στο μέτρο των δυνατοτήτων της οικονομίας. Κανένας δεν μπορεί να δώσει περισσότερα απ’ αυτά τα οποία έχει, διότι στην αντίθετη περίπτωση το κόστος θα είναι δυσβάστακτο για τα επόμενα χρόνια. Πρέπει, λοιπόν, αυτά που έχεις να τα δώσεις εκεί που θα πιάσουν περισσότερο τόπο και εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Δεν είναι πολύ βαρύ για τον επί πέντε χρόνια «τσάρο» της οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη να βρίσκεται εκτός κυβέρνησης; Εσείς θα τον θέλατε να είναι στην Κυβέρνηση;

Θεωρώ τον Γιώργο Αλογοσκούφη ένα εξαιρετικό στέλεχος, το οποίο θα ήθελα να είναι στην κυβέρνηση. Αλλά ξέρετε κα Κοραή στην πολιτική καμιά φορά το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη θέση για το συγκεκριμένο άνθρωπο δεν πρέπει να εκληφθεί ούτε ως μείωση της προσωπικότητάς του, ούτε ως μείωση της αξίας του.

Ο διάδοχος του Γιάννης Παπαθανασίου πάντως δείχνει να κάνει μια λαϊκή στροφή. Μήπως τάζει περισσότερα απ΄όσα έχει;

Και ο Γιάννης Παπαθανασίου, όπως όλοι μας στο Υπουργικό Συμβούλιο, υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική, με βάση τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού. Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, προσπαθούμε να ανακουφίσουμε κατά το δυνατόν τους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πάντα όμως μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας μας, χωρίς να υπονομεύουμε τη σταθερότητα και τα βήματα προόδου και νοικοκυρέματος που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά μεταξύ της υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής και της λαϊκίστικης παροχολογίας.

Έφυγε ο Αλογοσκούφης και ήρθε ένα διευθυντήριο. Νέο μοντέλο άσκησης της οικονομικής πολιτικής.

Είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. Η διαχείριση των οικονομικών χρειάζεται συλλογικότητα, ο καθένας προσφέρει από το δικό του πόστο. Πάρτε το παράδειγμα του Υπουργείου Εξωτερικών. Ένα υπουργείο το οποίο εθεωρείτο ότι δεν είχε ποτέ σχέση με την οικονομία, ενώ σήμερα το 30% της δουλειάς του είναι η στήριξη της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οι τρόποι αντιμετώπισης των κρίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλοι μαζί οφείλουμε να συμβάλλουμε στους στόχους της οικονομικής πολιτικής. Νομίζω, ότι αυτό το οποίο έκανε ο Πρωθυπουργός ως μια μικρή οικονομική επιτροπή σε σχέση με την Κυβερνητική, ήταν απολύτως επιβεβλημένο από τις εξελίξεις.

Συμμετέχει και ο Γιώργος Σουφλιάς…

Δεν θεωρώ πως υπάρχει κανένας ο οποίος να αμφισβητεί την εμπειρία, τις γνώσεις, το ήθος του Γιώργου Σουφλιά. Η προσφορά του και ο ρόλος του είναι ευρύτερα αποδεκτός.

Η αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της κα Μπακογιάννη; Ο πολίτης μπορεί να αισθάνεται ασφαλής;

Ζούμε σε μια εποχή έξαρσης της εγκληματικότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι καινούργιες μέθοδοι και τα καινούργια εργαλεία τα οποία το οργανωμένο έγκλημα έχει στην διάθεσή του, δημιουργούν όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις για μια σύγχρονη αστυνομία.

Δεν έφταιγε όμως το οργανωμένο έγκλημα όταν η Αθήνα και 5-6 άλλες πόλεις μετά τη δολοφονία του 15χρόνου από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού παραδόθηκαν στο χάος και τους βανδαλισμούς για μέρες. Η αστυνομία απλώς κοίταζε…

Λένε ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Εγώ αναγνωρίζω τις προσπάθειες της ελληνικής αστυνομίας. Οι επιτυχίες της στον τομέα των ναρκωτικών και στην αντιμετώπιση της απαγωγής του Μυλωνά ήταν μεγάλες. Έχουμε όμως την τάση να γιγαντώνουμε τις αποτυχίες – γιατί υπήρξαν και αποτυχίες – και να υποβαθμίζουμε τις επιτυχίες. Επίσης στην Ελλάδα η αστυνομία έχει να αντιμετωπίσει και ένα ουσιαστικό κοινωνικό πρόβλημα λόγω των βιωμάτων από εποχές πολιτικής ανωμαλίας. Πρέπει κάποτε να κουβεντιάσουμε ανοιχτά, σοβαρά και υπεύθυνα για κάποια σημαντικά θέματα, όπως για παράδειγμα τους κουκουλοφόρους. Κανένας μεγάλος επαναστάτης δεν έχει κρυφτεί πίσω από μια κουκούλα. Η κουκούλα ήταν και είναι σύμβολο των χαφιέδων και των δημίων…

Εννοείτε ότι δεν καταδικάζουν τη δράση τους κάποιες πολιτικές δυνάμεις;

Δεν θεωρώ ότι καμία κοινοβουλευτική δύναμη τους καλύπτει. Πιστεύω όμως ότι όλοι πρέπει να έχουμε την ίδια ξεκάθαρη θέση. Πρέπει να πούμε απερίφραστα ότι στεκόμαστε απέναντι σε τέτοιου είδους λογικές. Υπονομεύουν την όποια γνήσια έκφραση διαμαρτυρίας, ακυρώνουν πολλά γνήσια και δίκαια αιτήματα, απειλούν την κοινωνική ηρεμία και το κοινωνικό σύνολο.

Οι κουκουλοφόροι είναι πάντως διαχρονικό φαινόμενο.

Έχετε δίκιο, το φαινόμενο των κουκουλοφόρων διαχρονικά δεν αντιμετωπίστηκε. Κακώς κατά τη γνώμη μου. Δεν αντιμετωπίστηκε διότι υπήρχε πάντοτε η λογική, ότι θα μπορούσαν να υπονομευτούν τα δημοκρατικά δικαιώματα. Τώρα πλέον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο ωριμότητας και χρειάζεται πλέον να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι και πολύ συντονισμένοι.

Αναθέρμανση του μετώπου της τρομοκρατίας πόσο σας ανησυχεί;

Πάρα πολύ. Από την ημέρα της σύλληψης της 17Ν μέχρι και σήμερα έχω επαναλάβει πολλές φορές τη γνώμη μου ότι επιχειρησιακός βραχίονας της 17Ν είναι στη φυλακή αλλά υπάρχουν παρακλάδια τα οποία βρίσκονται έξω. Έτσι ίσως περνούν στη νεότερη γενιά.

Αισθάνεστε ότι κατά κάποιο τρόπο ο Κουφοντίνας δίνει γραμμή μέσα από τις φυλακές ακόμη;

Αισθάνομαι ότι υπάρχει μια «λογική» Κουφοντίνα που πρέπει να πολεμήσουμε. Την «λογική» που λέει ότι υπάρχει δικαίωμα στον οποιονδήποτε να κρίνει ότι μπορεί να γίνει δικαστής και εκτελεστής. Αυτό είναι ο ακραίος φασισμός. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο ακραίας δολοφονικής βίας, το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με δύο πολύ ξεκάθαρους τρόπους. Ο ένας είναι ο επιχειρησιακός, η Ελληνική Αστυνομία, η οποία για ένα χρονικό διάστημα ατόνησε στο κυνήγι της τρομοκρατίας μετά την επιτυχία η οποία υπήρχε στη σύλληψη της 17Ν. Ο δεύτερος, είναι ο κοινωνικός. Θεωρώ ότι έχω την ευθύνη ως Έλληνας πολιτικός να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις προς ένα κοινό μέτωπο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, μακριά από κομματικά καπέλα, μακριά από κομματικές εμπάθειες, διότι αυτό δεν αφορά ένα κόμμα, δεν αφορά τη σημερινή Κυβέρνηση μόνο. Κανείς στην Ελλάδα δεν έχει το άλλοθι της αγνοίας. Τα 20 χρόνια δράσης της «17 Νοέμβρη» τα πληρώσαμε πολύ ακριβά. Εκτός, βεβαίως, από τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, τα πληρώσαμε και οικονομικά, τα πληρώσαμε στην εικόνα της χώρας, είχαν κόστος στην εξωτερική της πολιτική. Δεν πρέπει με τίποτα να επιτρέψουμε να γιγαντωθεί ξανά ένα τέτοιο φαινόμενο στη χώρα.

Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιμένει ότι εάν υπάρχει έξω έστω και ένα μέλος της 17Ν, εκείνος θα παραιτηθεί.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι ένας άνθρωπος τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα, έχω δουλέψει μαζί του, είμαι ένας από τους τρεις βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν εκείνο το βράδυ το νόμο που εκείνος έφερε στη Βουλή. Εκτιμώ ιδιαίτερα τη δουλειά του, αλλά δεν είναι η ώρα για εγωισμούς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος πρότεινε η αστυνομία να λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο κάτω από έναν διακομματικό έλεγχο.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ναι, θα μπορούσε να υπάρξει υπό διακομματικό έλεγχο. Η Αστυνομία όμως διοικείται από τον εκάστοτε Αρχηγό της και την υπηρεσιακή της ηγεσία. Μία από τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι ότι εννοούμε να βρούμε την κομματική ταυτότητα του οποιουδήποτε είναι Αρχηγός, Υπαρχηγόςή σε κάποια θέση στην Ελληνική Αστυνομία. Είναι λάθος. Αντί να είναι κομματικές ή διακομματικές, οι θέσεις αυτές πρέπει να είναι μη κομματικές

Φοβάστε κλιμάκωση της βίας τους επόμενους μήνες λόγω και της κοινωνικής αναταραχής την οποία προκαλεί η διεθνής οικονομική κρίση;

Άλλο είναι η διαμαρτυρία, η διαδήλωση, η κοινωνική πίεση εάν εμφανιστούν και ενδεχομένως οξυνθούν κάποια προβλήματα, και άλλο η τυφλή βία. Αυτήν δεν πρέπει να την επιτρέψουμε. Απλά είναι τα πράγματα.

Έχουν δίκιο οι νέοι που μας αμφισβητούν όπως είπε ο νέος Υπουργός Παιδείας, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος;

Όλοι αμφισβητούσαμε την εξουσία στα νεανικά μας χρόνια, είναι απόλυτα λογικό – και θεμιτό κατά τη γνώμη μου. Αυτό το οποίο ζητάει η νεολαία από εμάς είναι να μιλήσουμε ανοιχτά και με γλώσσα κατανοητή. Δεν ζητάνε ούτε πολιτικάντικους ακροβατισμούς, ούτε προσπάθεια να τους χαϊδέψουμε αυτιά. Θέλουν από εμάς να δουλέψουμε έτσι, ώστε το μέλλον τους να είναι καλύτερο και κατά το δυνατόν πιο σταθερό, μέσα σε αυτό το νέο κόσμο ο οποίος δημιουργείται.

Κυρία Μπακογιάννη, γιατί χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για να καταλάβει ο πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, ότι η υπόθεση Βατοπαιδίου ήταν ένα σκάνδαλο;

Δεν νομίζω, ότι κανένας ήξερε τι πραγματικά συνέβη σ’ αυτή την υπόθεση.

Τώρα νομίζετε ότι ξέρει;

Νομίζω ότι η δουλειά της Εξεταστικής Επιτροπής έχει ξεκαθαρίσει την εικόνα.

Εσείς τι πιστεύετε;

Αυτό που λέει το πόρισμα. Νομίζω ότι ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Είναι βέβαιο ότι υπήρξαν τρομακτικές δυσλειτουργίες σ’ αυτή την υπόθεση. Υπήρξε σαφώς σκάνδαλο.

Ο Αντώνης Σαμαράς συνάδελφος σας στο υπουργικό συμβούλιο. Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε άνετα μαζί του;

Κυρία Κοραή, είπα και θα ξαναπώ ότι λειτουργώ με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Και αυτό σας δίνει την απάντηση….

Το πολιτικό παρελθόν του κ. Σαμαρά που συνδέεται με την Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δεν σας δημιουργεί κάποια αρνητικά συναισθήματα;

Κάθε πολιτικός κρίνεται. Κρίθηκε και ο κ. Σαμαράς για πάρα πολλά χρόνια και θα εξακολουθήσει να κρίνεται, όπως κρινόμαστε όλοι μας.

Πρόωρες εκλογές την άνοιξη βλέπετε;

Όχι. Πρέπει να τελειώνουμε πια με τα σενάρια.

Εάν η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ φτάσει στο όριο του στατιστικού λάθους γύρω στο 1,5%-2% δεν δημιουργεί μία δυναμική πρόωρων εκλογών; Γιατί πολλοί το συζητούν, θα το έχετε ακούσει.

Το μόνο αποτέλεσμα που έχει αυτή η σεναριολογία είναι να υπονομεύει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και, τελικά, την πορεία της χώρας. Είναι εις βάρος του κυβερνητικού έργου η προοπτική των εκλογών. Ελπίζω να υπάρξει κάποια στιγμή αναθεώρηση του Συντάγματος για συγκεκριμένη τετραετή κυβερνητική θητεία. Δεν μπορούμε από την μεθεπόμενη των εκλογών να αρχίζουμε την κουβέντα για τις επόμενες εκλογές.

Το πολιτικό τοπίο δεν θα γίνει πολύ πιο δυσμενές για την Κυβέρνηση καθώς οι πολίτες θα βιώνουν όλο και πιο πολύ την οικονομική κρίση στην καθημερινότητα τους;

Το πολιτικό τοπίο δεν είναι ποτέ σταθερό, έχει πάντα διακυμάνσεις. Σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα διαχειριστεί την κρίση. Και αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει περιθώριο να μην αποδείξει την υπευθυνότητά της και την αποτελεσματικότητά της.

Αισθάνεστε ότι πλέον δεν έχετε καμία ανοχή;

Δεν θεώρησα ποτέ ότι είχαμε ανοχή από την ώρα που ο λαός μας έδωσε μια δεύτερη θητεία. Δεν δίνεται πάντοτε στις κυβερνήσεις και όταν δίνεται, τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα γίνει πρωθυπουργός;

Θα το πει ο λαός. Με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα δεν έχω την αίσθηση ότι έχει πείσει την πλειοψηφία της κοινωνίας. .

Πότε τοποθετείτε την μετά Καραμανλή εποχή;

Δεν είναι η ώρα της.

Η κούρσα διαδοχής; Αργεί κι αυτή;

Είναι αυτονόητο.

Χίλαρι Κλίντον στο τιμόνι του Στριτ Ντιπάρτμεντ.

Σηματοδοτεί ασφαλώς την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει – όπως είναι φυσικό άλλωστε – ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, αναθέτοντας την ευθύνη για την άσκησή της σε μια ικανότατη και πολύ δυναμική πολιτικό που είναι βέβαιο ότι θα αφήσει τη δική της σφραγίδα στην εξωτερική πολιτική της χώρας της. Πιστεύω ότι η Χίλαρι Κλίντον θα είναι μια ιδιαίτερα δραστήρια Υπουργός Εξωτερικών, η οποία με την ευρεία εμπειρία της θα φέρει νέο δυναμισμό στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, πάντα στο πλαίσιο των πάγιων στρατηγικών συμφερόντων της χώρας της. Προσβλέπουμε σε μια γόνιμη συνεργασία με την ίδια και τους συνεργάτες της, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών μας.

Υποθέτω ότι θα επιδιώξετε συνάντηση μαζί της;

Είναι αυτονόητο ότι θα επιδιώξουμε τον προγραμματισμό μιας συνάντησης το συντομότερο δυνατό. Οι τακτικές επαφές είναι πάντα χρήσιμες, ιδιαίτερα μεταξύ χωρών που έχουν τη στενή φιλική και συμμαχική σχέση, που έχει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρώτη συνάντηση, αν και δεν θα έχει τον χαρακτήρα της γνωριμίας, καθώς με την κυρία Κλίντον γνωριζόμαστε και έχουμε συναντηθεί αρκετές φορές και παλαιότερα, πιστεύω ότι θα είναι ιδιαίτερα αποδοτική, μιας και θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε σε ποιό σημείο βρισκόμαστε σε όλο το φάσμα των σχέσεών μας και να προγραμματίσουμε την πορεία της συνεργασίας μας από εδώ και στο εξής. Νομίζω ότι και η ιδιότητά μας ως προεδρεύουσας χώρας του ΟΑΣΕ, θα συντείνει στην γρήγορη πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης.

Θα υπάρξει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε ότι αφορά στα εθνικά μας θέματα;


Νομίζω ότι δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε κάποια εντυπωσιακή στροφή πολιτικής. Η πολιτική χαράσσεται με βάση τα συμφέροντα κάθε χώρας, τα οποία – όπως είναι λογικό – δεν μεταβάλλονται μαζί με τις κυβερνήσεις. Σε πολύ ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ, αυτή η προσήλωση στη συνέχεια της πολιτικής είναι ιδιαίτερα εμφανής. Άρα δεν εκτιμώ ότι μας περιμένει κάποια έκπληξη. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες και απολύτως γνωστές σε όλους τους φίλους και τους συμμάχους μας. Από εκεί και πέρα, τόσο ο ίδιος ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, όσο και οι συνεργάτες του έχουν δείξει ότι έχουν γνώση των ζητημάτων ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος. Γι’ αυτό και περιμένουμε να τα συζητήσουμε όλα στην πρώτη μας συνάντηση μαζί τους.

Σκοπιανό. Βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το επόμενο βήμα;

Τα βέτο ούτε προεξοφλούνται, ούτε προαναγγέλλονται, ούτε βεβαίως αποτελούν στόχο. Στόχος είναι η εξεύρεση λύσης. Η λύση όμως, και γενικότερα η έμπρακτη προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας είναι αυτονόητα προαπαιτούμενα για την ομαλή πορεία των Σκοπίων προς την ευρωπαϊκή οικογένεια. Και αυτήν την διάθεση δυστυχώς δεν την έχουν επιδείξει μέχρι τώρα τα Σκόπια.

Ποιοί είναι οι στόχοι της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ;

Ο ΟΑΣΕ είναι ο μεγαλύτερος περιφερειακός οργανισμός ασφαλείας στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι τις ΗΠΑ, την Ρωσία και 54 ακόμη χώρες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η ανάληψη και η άσκηση της προεδρίας του ΟΑΣΕ αποτελεί μια πολύ απαιτητική αποστολή, για κάθε κράτος μέλος του Οργανισμού. Το σύγχρονο ρευστό διεθνές περιβάλλον, ο πιεστικός τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται παγκοσμίως η οικονομική κρίση, η ασυμμετρία και η πολυπλοκότητα των διεθνών απειλών, αποτελούν παράγοντες που κάνουν ακόμη μεγαλύτερη την πρόκληση επιτυχίας για την χώρα που ασκεί την Προεδρία του ΟΑΣΕ. Ειδικότερα για την χώρα μας η ανάληψη της Προεδρίας του Οργανισμού, αποτελεί μια σημαντικότατη ευκαιρία.Ευκαιρία να ενισχύσουμε το κύρος μας ως μια αξιόπιστη δύναμη σταθερότητας και ανάπτυξης, με θετική συμβολή σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα. Είμαστε απολύτως έτοιμοι να προωθήσουμε τον γόνιμο διάλογο μεταξύ των μελών του οργανισμού και να προσφέρουμε τις καλές μας υπηρεσίες για την διευθέτηση των διαφορών και την ενίσχυση της συνεργασίας. Στόχος μας είναι μια δραστήρια και επιτυχημένη προεδρία προς όφελος της ειρήνης και της ασφάλειας αλλά και προς όφελος του ίδιου του οργανισμού και της αποτελεσματικότητας των θεσμών του.

Γιατί αυτή η έξαρση των τουρκικών προκλήσεων;

Πρόκειται για την γνωστή εδώ και δεκαετίες πρακτική της Τουρκίας. Το ότι είναι γνωστή δεν σημαίνει βεβαίως ότι είναι και αποδεκτή. Αντίθετα είναι απολύτως απαράδεκτη, καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και έρχεται και σε αντίφαση με την διακηρυγμένη δέσμευση της Τουρκίας να εργαστεί για την βελτίωση των σχέσεών μας. Δέσμευση την οποία έχει αναλάβει και διμερώς, αλλά και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ευρωπαϊκή ένωση. Φυσικά, εμείς δεν σταματούμε ποτέ να τονίζουμε το απαράδεκτο της τουρκικής συμπεριφοράς σε διεθνές επίπεδο, αλλά βεβαίως και να υπερασπιζόμαστε πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Θερμό επεισόδιο φοβάστε;

Δεν φοβόμαστε τίποτα, αλλά και δεν κινδυνολογούμε.

«Άλλο ψυχραιμία και άλλο ανοχή» είπε η Αλέκα Παπαρήγα.

Συμφωνώ απόλυτα. Αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψευτοδίλημμα από αυτό μεταξύ υποχωρητικότητας και σύγκρουσης. Ανοχή δεν είναι ούτε η άμεση, επιτόπου απάντηση σε κάθε τουρκική πρόκληση, ούτε η ευρεία στηλίτευσή της στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Οι θέσεις και τα επιχειρήματα της Ελλάδας έχουν ως βάση τους το διεθνές δίκαιο και απολαμβάνουν της αποδοχής και της κατανόησης της διεθνούς κοινότητας.

Οι στρόφιγγες του Πούτιν δημιουργούν νέες σκέψεις για την εξωτερική μας πολιτική;


Η πρόσφατη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επιβεβαιώνει περίτρανα την ορθότητα της πολιτικής της Ελλάδας. Της πολιτικής για την διαφοροποίηση των ενεργειακών οδών και την ανάδειξη της χώρας μας σε ασφαλή και σταθερό ενεργειακό κόμβο. Είναι απολύτως βέβαιο ότι τα ζητήματα της ενέργειας έχουν ανέβει και θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν όλο και πιο ψηλά στη διεθνή πολιτική ατζέντα και η χώρα μας διεκδικεί – και πετυχαίνει – τη συνεχή αναβάθμιση του γεωστρατηγικού της ρόλου και σε αυτόν τον τομέα.”

Γάζα. Μήπως είναι λίγο ασαφής η θέση της Ελλάδας; Μήπως επιχειρούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στους θύτες και τα θύματα;


Καμία ασάφεια και καμία προσπάθεια συμψηφισμών δεν υπάρχει. Είπαμε από την πρώτη στιγμή: εκεχειρία, ανθρωπιστική βοήθεια, συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που βρέθηκε με ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή με συνέπεια και στα ευρωπαϊκά όργανα. Σε κάθε ευκαιρία τονίζουμε την ανάγκη της εκεχειρίας και της διευκόλυνσης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Στόχος είναι ασφαλώς η διαδικασία αυτή να οδηγήσει στην ειρήνευση σε αυτή την πολύπαθη περιοχή και στην δημιουργία δύο κρατών που θα μπορούν να συμβιώνουν με ασφάλεια το ένα δίπλα στο άλλο.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο