Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί φίλοι,
Σας ευχαριστώ για τη θερμή σας υποδοχή. Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι κοντά σας, εδώ στα Γιάννενα. Που έρχομαι ξανά στην Ήπειρο, την πατρίδα των μεγάλων Ελλήνων ευεργετών. Είναι μεγάλη η χαρά μου που έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με όλους εσάς, τις Νεοδημοκράτισσες και τους Νεοδημοκράτες των Ιωαννίνων. Όλους εσάς που τόσα χρόνια σηκώνετε με περηφάνια τη σημαία της παράταξης. Που έχετε μάθει να βάζετε τον πήχη ψηλά. Να δίνετε ωραίους αγώνες για τις φιλελεύθερες αρχές μας. Που έχετε μάθει να βγαίνετε πάντα πρώτοι. Πάντα νικητές.
Φίλες και φίλοι,
Συναντιόμαστε σε μια πραγματικά κρίσιμη περίοδο. Δεν έχω καμιά πρόθεση να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Δεν ήρθα εδώ για να σας χαϊδέψω τα αυτιά με υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Δεν το έκανα ποτέ, δεν θα το κάνω και τώρα. Τώρα, που – περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες περιόδους – οι περιστάσεις απαιτούν από όλους μας σοβαρότητα, υπευθυνότητα, απόλυτη προσήλωση στους στόχους μας.
Διανύουμε μια περίοδο υψηλών απαιτήσεων. Ζούμε μέρες ευθύνης. Γνωρίζουμε όλοι ότι η χώρα μας, όπως και η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Η παγκόσμια οικονομική κρίση ξεδιπλώνεται με απρόβλεπτη ένταση. Οι συνέπειές της μας αγγίζουν όλους. Δημιουργούν μια πιεστική πραγματικότητα σε όλους τους τομείς. Μια πιεστική καθημερινότητα για όλους τους πολίτες.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εθνική πρόκληση. Μπροστά σε κρίσιμες επιλογές. Για την κυβέρνησή μας, για τον Κώστα Καραμανλή και για όλους εμάς, δίλημμα δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνον ο δρόμος της υπευθυνότητας. Δεν βάζουμε τίποτα πιο πάνω από το συμφέρον του τόπου. Από το κοινό καλό. Αυτή είναι η επιλογή μας. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε λάβει. Έχουμε πλήρη συναίσθηση του χρέους μας.
Άλλοι είναι εκείνοι που λοξοκοιτάζουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Προς τον δρόμο του λαϊκισμού, προς την ανεύθυνη δημοκοπία, προς την πόλωση και τον διχασμό. Άλλοι είναι εκείνοι που, ακόμη και αυτή την ώρα της κρίσης, δεν δείχνουν καμιά διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας – ούτε για τα αυτονόητα. Που προτάσσουν κομματικές σκοπιμότητες. Που βάζουν πάνω απ’ όλα τα πρόσκαιρα μικροκομματικά τους οφέλη.
Όλοι ξέρουμε ποιοι είναι: είναι το παλιό, γνωστό μας ΠΑΣΟΚ. Αυτό έκαναν πάντα. Αυτό κάνουν και σήμερα. Πρώτα απ’ όλα ο κομματισμός. Πάνω απ’ όλα η κατάκτηση της εξουσίας. Μόνον αντιπολιτευτικές κορώνες και στείρα ισοπέδωση. Υπαναχωρήσεις και παλινωδίες. Καμία υπευθυνότητα. Καμία ουσιαστική πρόταση. Καμία αξιοπιστία. Δεν έμαθαν τίποτα πέντε χρόνια στην αντιπολίτευση. Ούτε στο ελάχιστο δεν έχουν αλλάξει.
Οι πολίτες όμως και μνήμη έχουν και κρίση. Γι’ αυτό και δεν τους ακολουθούν, δεν τους εμπιστεύονται. Γνωρίζουν ότι ο μόνος λόγος που ζητούν εκλογές ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και οι συνεργάτες του είναι για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Για να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα. Στόχος: να καλύψουν την ένδεια των προτάσεών τους, να καλύψουν την ανεπάρκειά τους, ακόμη και για την άσκηση αντιπολίτευσης, πόσο μάλλον για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Φίλες και φίλοι,
Οι πολίτες γνωρίζουν σε αυτή τη δύσκολη ώρα η Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Καραμανλής είναι εκείνοι που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα έξω από την κρίση. Εμείς είμαστε εκείνοι που μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.
Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτόν το στόχο προωθούμε. Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι έχουμε μαγικά ραβδιά. Χωρίς να τάζουμε λαγούς με πετραχήλια.
Η κυβέρνησή μας από πολύ νωρίς έχει εκπονήσει και εφαρμόζει ένα συγκροτημένο, ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ένα σχέδιο που κινείται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες: ανάπτυξη, δημοσιονομική εξυγίανση, στοχευμένη στήριξη στους οικονομικά ασθενέστερους.
Δεν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με κενές υποσχέσεις. Απαντάμε στην κρίση με ενεργητική πολιτική, πολιτική ουσίας. Πολιτική που απλώνει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, προωθώντας ταυτόχρονα τις μεταρρυθμίσεις που θωρακίζουν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας.
Γνωρίζουμε ότι οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Και έχουμε το πολιτικό θάρρος να τα λάβουμε. Δεν βάζουμε το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος πάνω από το κοινό συμφέρον.
Με αυτή την προτεραιότητα ανακοινώσαμε και τα τελευταία μέτρα εισοδηματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Μέτρα που προβλέπουν έκτακτη εισφορά εκείνων των συμπολιτών μας με υψηλά εισοδήματα υπέρ των ασθενέστερων. Που προβλέπουν περικοπή του βουλευτικού μισθού κατά 5% υπέρ του ταμείου κοινωνικής συνοχής. Που προβλέπουν έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 300 και 500 ευρώ σε χαμηλόμισθούς και χαμηλοσυνταξιούχους.
Χωρίς αμφιβολία: αυτές είναι αποφάσεις δύσκολες. Είναι όμως αναγκαίες. Είναι απαραίτητες για να μοιραστεί το κόστος της κρίσης όσο πιο δίκαια γίνεται. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Εξαντλούμε κάθε περιθώριο για τη στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων. Δεν μπορούμε όμως να ξεπερνούμε τις αντοχές της οικονομίες μας. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε όσα πετύχαμε με θυσίες μέχρι σήμερα. Δεν πρέπει – και δεν πρόκειται – να υποθηκεύσουμε το μέλλον του τόπου για να κερδίσουμε μια πρόσκαιρη δημοφιλία.
Φίλες και φίλοι,
Γνωρίζω την πίεση που δέχεστε από τους συντοπίτες σας, ως δραστήρια στελέχη της παράταξής μας. Είναι λογικό, μέσα σε μια τέτοια πιεστική κατάσταση να υπάρχει αγωνία, να υπάρχει ανασφάλεια, να υπάρχει και δυσαρέσκεια. Μην αφήνετε όμως κανέναν να απαξιώνει το έργο που γίνεται. Μιλήστε ανοιχτά για το αποτέλεσμα, για το θετικό αποτέλεσμα που παράγει η πολιτική μας.
Υπενθυμίστε σε όλους ότι η οικονομία μας δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές. Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε μόλις χώρες της ευρωζώνης που προβλέπεται να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης αυτή τη χρονιά, όταν μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της ηπείρου μας βρίσκονται μπροστά στην ύφεση. Μιλήστε για τη σημαντική μείωση που έχουμε πετύχει στην ανεργία – και για τις περαιτέρω προσπάθειές μας μέσα από σύγχρονες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Φανταστείτε πώς θα ήταν η κατάσταση αν στη σημερινή οικονομική κρίση είχαμε την ανεργία του 2004. Αν είχαμε τις δημοσιονομικές ανισορροπίες του 2004. Αν δεν είχαμε δώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
Μιλήστε με αυτοπεποίθηση για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθούμε: Για το σχέδιό μας για ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, που χωρίς να θίγει εργασιακά δικαιώματα, εξασφαλίζει τα δικαιώματα και των επόμενων γενιών. Για τις μεταρρυθμίσεις προς μια Παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και τις απαιτήσεις των νέων μας. Για την έμπρακτη στήριξη του Τουρισμού μας, της «βαριάς μας βιομηχανίας» που πλήττεται σφοδρά από την κρίση. Για τις σωστά σχεδιασμένες αποκρατικοποιήσεις που εξασφαλίζουν έσοδα στο κράτος και απαλλάσσουν τους πολίτες από δυσβάσταχτα χρέη. Γνωρίζετε πόσο χρεωνόμασταν κάθε χρόνο για την Ολυμπιακή; Δίναμε 350 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ενώ τώρα όχι μόνο σταματήσαμε αυτή την αιμορραγία, αλλά θα εισπράττουμε και 150 εκατομμύρια το χρόνο μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Με τόλμη και αποφασιστικότητα προωθούμε τις απαραίτητες αλλαγές, εξασφαλίζοντας για την Ελλάδα συγκριτικό πλεονέκτημα στο αύριο. Ό,τι υποσχεθήκαμε, το υλοποιούμε.
Τονίστε προς όλες τις κατευθύνσεις τη σημασία που έχουν τα μεγάλα έργα υποδομής που προχωρούν και ολοκληρώνονται, αλλάζοντας το τοπίο σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια και δημιουργώντας νέες προοπτικές για δυναμική ανάπτυξη. Εσείς, οι Ηπειρώτες γνωρίζετε καλά ότι κάνουμε πράξη ανεκπλήρωτες υποσχέσεις δεκαετιών. Το ξέρετε καλά γιατί ενώ παραδείγματος χάρη σας έλεγαν ότι η Εγνατία θα ολοκληρωνόταν το 2000, φτάσαμε στο 2004 με το 41% του έργου να έχει δρομολογηθεί.
Σήμερα, μια σειρά σημαντικών έργων υποδομής, αλλάζουν το τοπίο στην Ήπειρο, αναδεικνύοντάς την σε μεταφορικό, ενεργειακό και τουριστικό κόμβο.
Πρώτα απ’ όλα η Εγνατία και πολλοί κάθετοι άξονές της, επιτέλους ολοκληρώνονται. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις και περιστροφές, σε λίγο καιρό, θα μπορεί ο καθένας μας να οδηγεί με ασφάλεια σε ολόκληρο τον υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο, συνολικού μήκους 670 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού περίπου 6 δις ευρώ. Θα μπορεί ο καθένας μας να βρεθεί από την Ηγουμενίτσα στην Θεσσαλονίκη σε τρεις ώρες και από εκεί σε άλλες δυόμιση ώρες στον Έβρο. Η απόσταση της πόλης σας, των Ιωαννίνων, από τη Θεσσαλονίκη γίνεται πλέον λιγότερο από δυόμιση ώρες.
Δύο ακόμη αυτοκινητόδρομοι, η Ιόνια Οδός και ο αυτοκινητόδρομος της Κεντρικής Ελλάδας, που μαζί με την Εγνατία έχουν συνολικό προϋπολογισμό που φτάνει τα 10 δις ευρώ, θα αποτελούν λεωφόρους ανάπτυξης για την Ήπειρο, καθιστώντας την σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης στη νότια Βαλκανική.
Με μεγάλα έργα ανάπλασης, αεροδρόμια και λιμάνια αναπτύσσονται συνεχώς για να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες. Στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα μεγάλα έργα αναβάθμισης έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.
Διεθνείς στρατηγικές συμμαχίες, σε καίριους τομείς όπως η ενέργεια, προωθούνται, αναβαθμίζοντας τον στρατηγικό ρόλο της χώρας μας, αυξάνοντας την ασφάλεια και τις προοπτικές ευημερίας των Ελλήνων. Η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας, αλλά και η προώθηση του αγωγού South Stream, πρόκειται να καταστήσουν την Ήπειρο σημαντικό κέντρο μεταφοράς ενέργειας, δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης για ολόκληρη την περιφέρεια.
Ο αναπτυξιακός νόμος αναδεικνύεται σε ένα σημαντικό εργαλείο στήριξης και ανάπτυξης της Ηπείρου, καθώς θέσπισε σε αυτήν τα ίδια αναπτυξιακά κίνητρα με τις υπόλοιπες παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην ενίσχυση του τουρισμού. Ολόκληρη η Ήπειρος, αλλά και ο δικός σας Νομός συγκεκριμένα, μπορούν να αποτελέσουν ελκυστικούς προορισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εστιάζουμε την προσοχή μας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου σας. Στην μοναδική φύση και την γεωγραφία του, που ενώ μέχρι σήμερα δυσκόλευαν την προσέγγιση σε αυτόν, γίνονται τώρα πόλος έλξης επισκεπτών.
Παρέχονται κίνητρα για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου και του αγροτικού τομέα, με έμφαση σε σύγχρονους τομείς όπως η μεταποίηση, η τυποποίηση, η παραγωγή και διάθεση επώνυμων τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.
Η περιφέρεια της Ηπείρου βρίσκεται στην πρωτοπορία και για την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου για τη νέα προγραμματική περίοδο, καθώς ήδη εκπονούνται μελέτες για έργα που θα αφήσουν το σημάδι τους στην Ήπειρο. Έργα όπως το Πολιτιστικό Πάρκο της Νικόπολης – το πρώτο στο είδος του στη χώρα, η ανάδειξη του Φαραγγιού του Βίκου, οι βιολογικοί καθαρισμοί των δήμων που βρίσκονται γύρω από τον Αμβρακικό Κόλπο, η ανάδειξη του κάστρου των Ιωαννίνων, η δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στην Άρτα, η δημιουργία του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας Ηπείρου και τόσα άλλα.
Ο στόχος της πολιτικής μας είναι ξεκάθαρος: να βάλουμε την Ήπειρο οριστικά στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης. Να ανατρέψουμε την κατάσταση που δημιούργησαν οι πολιτικές και οι πρακτικές του χθες. Να βγάλουμε επιτέλους την Ήπειρο από την απομόνωση. Μια για πάντα.
Και είμαι ιδιαίτερα περήφανη, φίλες και φίλοι, διότι προς τον στόχο αυτόν συμβάλλει και η εξωτερική μας πολιτική. Η πολιτική που με συνέπεια προασπίζεται στο ακέραιο τα εθνικά μας συμφέροντα, διευρύνοντας τα διεθνή ερείσματα της χώρας και αυξάνοντας το κύρος και την επιρροή της διεθνώς. Η πολιτική που με αυτοπεποίθηση ισχυροποιεί την Ελλάδα ως αξιόπιστη δύναμη σταθερότητας και ανάπτυξης για μιαν ευρύτατη περιοχή που περιλαμβάνει τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, και τη Μεσόγειο μέχρι τη Μέση Ανατολή.
Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής μας. Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή τους προοπτική, ενώ με εθνικούς πόρους και με την προώθηση των ελληνικών επενδύσεων, στηρίζουμε την ανάπτυξη και τη σταθερότητά τους.
Συμβάλαμε ενεργά στην επίτευξη του στόχου της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στηρίζουμε και ελέγχουμε την Τουρκία στον δύσκολο δρόμο της προς την Ευρώπη και εργαζόμαστε για την βελτίωση των διμερών μας σχέσεων, γνωρίζοντας βεβαίως ότι η πλήρης εξομάλυνσή τους προϋποθέτει την δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.
Καταφέραμε να γίνει θέση του ΝΑΤΟ, η θέση της Ελλάδας ότι πρέπει πρώτα να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και κατόπιν να στηρίξουμε τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες του γειτονικού μας κράτους.
Ευθέως σας λέω, φίλες και φίλοι, ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανη ως Υπουργός Εξωτερικών, ως μέλος της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που έκανε το μεγάλο βήμα και ανταποκρίθηκε στο πάγιο αίτημα των βορειοηπειρωτών αδελφών μας για πολιτογράφηση και απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν παύουμε ποτέ να επιδιώκουμε συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των βορειοηπειρωτών στην Αλβανία, να στηρίζουμε την ανάπτυξή τους και την προστασία όλων των δικαιωμάτων τους και των πολιτικών και ατομικών τους ελευθεριών. Παράλληλα ενισχύουμε συνεχώς τις σχέσεις μας με την Αλβανία. Μόλις προχθές μάλιστα φτάσαμε σε συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των άλλων θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των χωρών μας, με βάση το διεθνές δίκαιο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διμερείς μας σχέσεις. Είναι στρατηγικός μας στόχος να καταφέρουμε να κάνουμε το ίδιο με όλους τους γείτονές μας.
Το κινητήριο όραμα πίσω από τη στρατηγική μας είναι σαφές: Σε κάποια χρόνια από σήμερα τα Βαλκάνια να εξελιχθούν σε μια σταθερή και ευημερούσα περιοχή της Ευρώπης. Η Ελλάδα να μετατραπεί από περιφερειακή και αποκομμένη γεωγραφικά χώρα της Ένωσης σε επίκεντρο μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές της. Η πατρίδα σας, η Ήπειρος, να εξελιχθεί από μια απομονωμένη περιοχή στην άκρη της Ελλάδας, σε πύλη της Ευρώπης προς τα Βαλκάνια και τις αγορές της Ανατολής.
Αγαπητοί φίλοι,
Σας ανέφερα νωρίτερα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες επιλογές. Δεν αναφερόμουν μόνο στην οικονομία.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας απαράδεκτης και επικίνδυνης κατάστασης. Μιας κατάστασης κοινωνικής ανομίας, μιας κατάστασης που προωθεί τη βία, την τρομοκρατία, τον μηδενισμό, την ανασφάλεια, μιας κατάστασης η οποία δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου που, όπως πρόσφατα είδαμε, συνεχίζονται ακόμη, μας φέρνουν όλους προ των ευθυνών μας.
Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών πλήττεται από την τυφλή βία κάποιων ελάχιστων μειοψηφιών, που θεωρούν ότι μπορούν ατιμώρητα να κλείνουν δρόμους, να καίνε και να ρημάζουν περιουσίες, να βάζουν βόμβες, να προκαλούν τεράστια ζημιά στην οικονομία της χώρας και στη διεθνή της εικόνα.
Κοντεύουμε πια να χάσουμε το μέτρο. Να ξεχάσουμε τα αυτονόητα.
Κοντεύουμε να ξεχάσουμε ότι η ασφάλεια των πολιτών, η δημόσια τάξη είναι και αυτή κοινωνικό αγαθό της δημοκρατίας. Είναι και αυτή δικαίωμα και κατάκτηση. Όπως ακριβώς και το δικαίωμα στη διαμαρτυρία ή την διαδήλωση. Δεν υπάρχει διαβάθμιση μεταξύ των δικαιωμάτων, δεν είναι το ένα σημαντικότερο από το άλλο.
Δυστυχώς ως κοινωνία και ως ηγεσία – πολιτική, ακαδημαϊκή, κοινωνική – οδηγηθήκαμε με δική μας ευθύνη στην απαξίωση των εννοιών της τάξης και της ασφάλειας. Απαξίωση η οποία είναι επικίνδυνη. Αφήνουμε το γήπεδο ανοιχτό σε κάθε ακραία φωνή να καπηλευτεί τα όσα συμβαίνουν. Ταυτόχρονα, αγνοούμε τις ανάγκες, τις απαιτήσεις, τα δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Γιατί υπάρχει μια πλατιά ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία που απαιτεί να αντιδράσουμε σε αυτή την κατάσταση. Το ότι είναι σιωπηλή, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να την αγνοούμε. Το ότι δεν κλείνει δρόμους, δεν καίει και δεν ανατινάζει, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να την υποτιμούμε.
Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε ανοιχτά. Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Χωρίς μισόλογα, χωρίς περιστροφές, χωρίς αστερίσκους. Να πούμε ότι η τρομοκρατία, η κουκούλα, η βία και οι καταστροφές, βρίσκονται στον αντίποδα της δημοκρατίας. Πάντα η επιβολή της θέλησης των λίγων πάνω στους πολλούς αποτελεί κατά βάση φασιστική λογική. Είναι απαραίτητο να πούμε όλοι απερίφραστα ότι καταδικάζουμε τέτοιου είδους λογικές. Η δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει από καμιά θλιβερή μειοψηφία. Η κοινωνία μας είναι ώριμη. Πρέπει να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για την ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου των ασύδοτων κουκουλοφόρων. Χωρίς τα στερεότυπα και τα αντανακλαστικά του παρελθόντος. Να συζητήσουμε για τους τρόπους που μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες ασφάλειας, ώστε επιτέλους να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη αυτοί που προκαλούν τις καταστροφές. Να εφαρμόσουμε επιτέλους το νόμο που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια για το πανεπιστημιακό άσυλο. Να προστατέψουμε εμείς την ουσία του πανεπιστημιακού ασύλου. Αφού είναι οι ίδιοι οι «αυτόκλητοι θεματοφύλακές του» εκείνοι που καθημερινά το υπονομεύουν.
Η κατάσταση αυτή έχει μεγάλο κόστος για την διεθνή εικόνα της χώρας, για την οικονομία μας, για τον τουρισμό, για τις επενδύσεις, αλλά – κυρίως – για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, το οποίο έχουμε εντολή και ευθύνη να περιφρουρούμε. Η κυβέρνηση έχει την τόλμη να προωθεί τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της κοινωνικής ειρήνης. Ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις των πολιτών. Κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατεί την κοινωνία και να μένει ατιμώρητος. Τελεία και παύλα.
Φίλες και φίλοι,
Στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η παράταξή μας αποτελεί τη μόνη δύναμη ευθύνης και συνέπειας για τον τόπο. Αποδεικνύουμε έμπρακτα την προσήλωσή μας στους μεγάλους κοινούς μας στόχους. Δεν καταφεύγουμε σε λαϊκισμούς, που υπονομεύουν το μέλλον της πατρίδας μας. Δεν μοιράζουμε ψεύτικες υποσχέσεις. Υπηρετούμε μόνο το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον.
Έχουμε μπροστά μας τις ευρωεκλογές. Μια κρίσιμη μάχη. Μια μάχη που απαιτεί να βρεθούμε όλοι στην πρώτη γραμμή. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι: ο Πρωθυπουργός μας, ο Κώστας Καραμανλής, εμείς, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όλοι εσείς, τα στελέχη της παράταξης εδώ στα Γιάννενα, στην Ήπειρο σε ολόκληρη την Ελλάδα, όλοι μαζί σαν μια γροθιά θα δώσουμε και πάλι τον ωραίο αγώνα για τη νίκη. Για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά, πιο γρήγορα, πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά. Για να κερδίσουμε ένα καλύτερο, πιο αισιόδοξο αύριο. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.