Εξοχότητες,
Αξιότιμοι καλεσμένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Εκ μέρους της Προεδρίας του ΟΑΣΕ, είναι μεγάλη μου χαρά που σας καλωσορίζω σε αυτή την σημαντική συνάντηση στην Αθήνα, τη δεύτερη και καταληκτική Σύνοδο του Οικονομικού και Περιβαλλοντικού Φόρουμ με τίτλο «Διαχείριση της μετανάστευσης και η διασύνδεσή της με τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πολιτικές προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή του ΟΑΣΕ».
Ο πρωταρχικός στόχος της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ για το 2009 είναι η καλύτερη αξιοποίηση του Οργανισμού και των μηχανισμών του με σκοπό την αντιμετώπιση των σημαντικότερων προκλήσεων των συμμετεχόντων κρατών. Πιο συγκεκριμένα, επιδιώκουμε την επίτευξη του στόχου αυτού με τρόπο ώστε να προωθείται ο διάλογος και η συνεργασία στην περιοχή του ΟΑΣΕ.
Αυτό ακριβώς είναι το έργο μας όσον αφορά τη 2η διάσταση του Οργανισμού. Η οικονομική και περιβαλλοντική διάσταση που βρίσκεται μεταξύ των άλλων δύο πυλώνων του ΟΑΣΕ συνιστά παράγοντα-κλειδί για την ισορροπία. Είναι ζωτικής σημασίας η σαφής εντολή για την παρακολούθηση των οικονομικών και περιβαλλοντικών εξελίξεων και την αντιμετώπιση σχετικών προκλήσεων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή του ΟΑΣΕ.
Έχοντας τούτο κατά νου, θεωρήσαμε απαραίτητο να ασχοληθούμε με το ζήτημα της μετανάστευσης, δίνοντας στα συμμετέχοντα κράτη τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος μέσω της πολιτικής πλατφόρμας του Οικονομικού & Περιβαλλοντικού Φόρουμ του ΟΑΣΕ. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα συμμετέχοντα κράτη για την υποστήριξή και τη συμβολή τους στη διαδικασία του Φόρουμ.
Κυρίες και κύριοι,
Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η συγκεκριμένη θεματική περιοχή αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής μας ατζέντας. Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες των αυξανόμενων ροών μετανάστευσης που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης.Η κλιματική αλλαγή έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στις μεταναστευτικές ροές. Πράγματι, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή προέβλεψε ότι περίπου 150 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να μεταναστεύσουν μέχρι το 2050 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Πέραν τούτου, το πρόβλημα επιτείνεται εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ο πολυσχιδής χαρακτήρας του επιτάσσει μια πιο επικεντρωμένη και πιο συντονισμένη απάντηση από πλευράς της διεθνούς κοινότητας. Σήμερα, τα ζητήματα της μετανάστευσης συζητούνται σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Δεδομένου ότι όλοι οι παράγοντες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις πρέπει να εξετάσουμε από κοινού οποιεσδήποτε πιθανές πολιτικές αντιδράσεις.
Το ζήτημα της μετανάστευσης ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και πέραν τούτου, θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας έχει σχετικά μακρά παράδοση μεταναστευτικών ροών εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης. Ως εκ τούτου, συμμετέχουμε ενεργά στον συνεχιζόμενο διάλογο στο πλαίσιο διαφόρων εταιρικών σχέσεων και πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται υπό την αιγίδα της ΕΕ καθώς και σε διεθνές επίπεδο.
Για τον λόγο αυτό, θίξαμε το θέμα και στο πλαίσιο του Φόρουμ αυτού. Επιθυμούμε να συνεισφέρουμε στις πολυμερείς προσπάθειες και στην ανάπτυξη μιας πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης εξερευνώντας τρόπους να συμπεριλάβουμε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σε έναν ουσιαστικό διάλογο.
Η προπαρασκευαστική διαδικασία για το 17ο Οικονομικό και Περιβαλλοντικό Φόρουμ είναι μακρά και απαιτητική.Υπήρξαν ευρείες διαβουλεύσεις κατά την επιλογή του θέματος και ελήφθησαν υπόψη όλες οι ανησυχίες των συμμετεχόντων κρατών προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση επί του ζητήματος και να αναπτυχθούν καλύτερα οι συζητήσεις για τον εντοπισμό των επιπτώσεων σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης.
Πιστεύοντας στην αρχή της συνέχειας και λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές ευαισθησίες που συνδέονται με διάφορες πτυχές του ζητήματος, πρόθεσή μας είναι να ενθαρρύνουμε μια προσεκτικότερη εξέταση των νέων τάσεων και εξελίξεων στον τομέα της μετανάστευσης από το 2005, παραμένοντας επικεντρωμένοι στην πτυχή της ασφάλειας.
Η τελευταία συζήτηση για τη μετανάστευση υπό την Σλοβενική Προεδρία στόχευε μεταξύ άλλων στη βελτίωση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και στην αναζήτηση συσχετισμών με άλλους τομείς πολιτικής όπως η αναπτυξιακή, η οικονομική, η κοινωνική και η περιβαλλοντική πολιτική. Παράλληλα, στόχος ήταν ο καθορισμός του ρόλου των διαφορετικών φορέων και η εξέταση των διαφόρων πτυχών του διατομεακού χαρακτήρα της μετανάστευσης.
Ως προς τον χαρακτήρα αυτό, δεν συνιστά καινοτομία η δυνατότητα της μετανάστευσης να συμβάλει – εφόσον τύχει σωστής διαχείρισης – στην ανάπτυξη και τη μεγέθυνση των χωρών προέλευσης, διαμετακόμισης και προορισμού. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι μετανάστες είναι άνθρωποι και ότι η κοινωνία φέρει την ηθική ευθύνη να αναπτύξει τα απαραίτητα δίχτυα ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν και να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ακεραιότητα των μεταναστών.
Εξοχότητες,
Αξιότιμοι καλεσμένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Η προπαρασκευαστική διαδικασία του Οικονομικού και Περιβαλλοντικού Φόρουμ απέδωσε επίσης καρπούς, υπό τη μορφή πολλών χρήσιμων ιδεών. Θα ήθελα να επισημάνω τα κύρια ζητήματα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής, τα οποία είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον ΟΑΣΕ στον τομέα της μετανάστευσης:
– η ανάγκη περαιτέρω αύξησης της συνεργασίας σε μεταναστευτικά ζητήματα, ανάπτυξης αποτελεσματικών εταιρικών σχέσεων μεταξύ των χωρών προέλευσης, διαμετακόμισης και προορισμού, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο,
– η ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο, αποτελεσματικό και συνεκτικό πλαίσιο πολιτικής καθώς και για ενίσχυση της εφαρμογής μεταναστευτικών πολιτικών και τη βελτίωση των προσπαθειών ανάπτυξης ικανοτήτων,
– η χρησιμότητα της υιοθέτησης μιας ισορροπημένης προσέγγισης μέσω της προώθησης διόδων για τη νόμιμη μετανάστευση και παράλληλα η ενίσχυση των προσπαθειών για τη μείωση της λαθρομετανάστευσης και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων,
– το θεμελιώδες ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διακινούμενων εργαζομένων και η ενσωμάτωσή τους στις κοινωνίες υποδοχής τους,
– η σημασία για όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες – συμπεριλαμβανομένων των χωρών προέλευσης, διαμετακόμισης, και προορισμού – της ενίσχυσης της θετικής συμβολής της μετανάστευσης στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη,
– η ανάγκη καλύτερης αντιμετώπισης των περίπλοκων αλληλεξαρτήσεων μεταξύ μεταναστευτικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Συμπεραίνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το αποτέλεσμα των συζητήσεων κατά τη διάρκεια των δύο προπαρασκευαστικών συνδιασκέψεων και του πρώτου μέρους του Φόρουμ στη Βιέννη. Όλοι μας διαπιστώσαμε μια ουσιαστική και λεπτομερή ανταλλαγή απόψεων, που από μόνη της συνιστά θετική εξέλιξη.
Κρίνοντας από τις θετικές αντιδράσεις μέχρι σήμερα, είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η καταληκτική Σύνοδος του Φόρουμ θα εκπληρώσει το έργο της. Δηλαδή, να επιτευχθεί συμφωνία επί μιας σειράς απτών συστάσεων επιτρέποντας έτσι να προλειανθεί το έδαφος για περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου και συνέχιση των πρωτοβουλιών στον τομέα της μετανάστευσης.
Τέλος, θα ήθελα να επαναλάβω ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, η οποία είναι καίριας σημασίας, ιδίως για τις πιο αναπτυγμένες χώρες, δεν πρέπει, εξαιτίας της ζοφερής χρηματοοικονομικής κατάστασης, να παραγνωρίζουμε την ανάγκη υιοθέτησης μεσο- και μακρο-πρόθεσμων πολιτικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντί της εσωστρέφειας και της φοβικής αντίδρασης, είναι απαραίτητο – περισσότερο από ποτέ άλλοτε – να συνεχίσουμε τις πολιτικές που κατατείνουν στην αντιμετώπιση ολοένα διογκούμενων προβλημάτων, όπως λ.χ. όσων αφορούν το περιβάλλον ή τη μετανάστευση.
Σας εύχομαι μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνέχεια στις εργασίες σας.
Σας ευχαριστώ.