Η κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ την περασμένη Τετάρτη έδειξε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια σύγκλισης της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητο, τώρα που η κυβέρνηση προσαρμόστηκε στην πραγματικότητα, να κλείσει η εκκρεμότητα της συμφωνίας με τους εταίρους. Αλλωστε η συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα την αναγκαία χρηματοδότηση. Η οικονομία δεν έχει άλλα περιθώρια.
Ποια είναι η εκτίμηση που έχετε για τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα; Θα προχωρήσει σε μια δήλωση προόδου;
Θέλω να ελπίζω πως ναι.
Στην αντίθετη περίπτωση τι προβλέπετε;
Προβλέπω ότι θα αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή ταμειακή δυσκολία που θα λειτουργήσει σαν θηλιά για τη χώρα.
Με όλα όσα έχουν προηγηθεί και τις προβλέψεις που έχουν δώσει Ε.Ε. και ΔΝΤ για την πορεία των οικονομικών και του χρέους, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η συνολική συμφωνία, το λεγόμενο μεσοπρόθεσμο. Εκτιμάτε ότι θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για το χρέος;
Κατ’ αρχήν εκτιμώ ότι θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο πακέτο διαρθρωτικών μέτρων και θα συγκεκριμενοποιεί τις υποχρεώσεις της χώρας. Και θέλω να ελπίζω ότι θα μπορέσει να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιμήκυνση του χρέους με χαμηλό επιτόκιο.
Μπορεί αυτή η συμφωνία να έχει τη μορφή ενός νέου μνημονίου, που έχει αρνητική φόρτιση εδώ αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή θα πρέπει να αναζητηθούν άλλα εργαλεία;
Μπορούμε να βρούμε δεκάδες ονομασίες για να αντικαταστήσουμε τη λέξη «μνημόνιο». Ας την πούμε αναπτυξιακή συμφωνία, πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας ή και ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο. Υπάρχουν πολλοί συνώνυμοι όροι. Ομως η ουσία είναι μία: Θα πρόκειται για συμφωνία που συνεπάγεται χρηματοδότηση αλλά και υποχρεώσεις.
Η όποια συμφωνία πώς πρέπει να κυρωθεί;
Διά της Βουλής των Ελλήνων.
Στην περίπτωση που πάει λοιπόν στη Βουλή, η Ν.Δ. τι στάση θα κρατήσει;
Θέλετε να τοποθετηθώ για μια ανύπαρκτη συμφωνία, για γουρούνι στο σακί;
Από την παρότρυνση του κ. Σαμαρά προς την κυβέρνηση να καταθέσει το πολυνομοσχέδιο και η Ν.Δ. θα βάλει πλάτη, έχει κυλήσει πολύ νερό. Ο κ. Γεωργιάδης προαναγγέλλει ότι δεν θα ψηφίσει, ενώ από την άλλη ο κ. Χατζηδάκης λέει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει επιβοηθητική στάση.
Οταν έρθει η συμφωνία, η Ν.Δ. οφείλει να τη συζητήσει διεξοδικά στην κοινοβουλευτική ομάδα και να λάβει θέση. Μην αμφιβάλλετε ότι η Ν.Δ. θα λειτουργήσει υπεύθυνα και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας.
Λέτε ότι μπορεί να καταψηφιστεί η συμφωνία;
Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι οι περισσότεροι αποφασίζουν αν θα ψηφίσουν τη συμφωνία πριν τη δουν, δηλαδή αποφασίζουν εν κενώ. Αυτή είναι μια κακοδαιμονία που ταλαιπωρεί τη χώρα από το 2010 και μετά.
Εχουμε δει πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια υπό την πίεση των μνημονίων, αλλά πραγματικά θεωρείτε ότι θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλα;
Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση σ’ αυτή τη χώρα γιατί η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος βγαίνουν από τα μνημόνια κι εμείς, πέντε χρόνια μετά, μιλάμε για τρίτο μνημόνιο. Αν αυτή η συζήτηση δεν γίνει με τη σοβαρότητα που της αρμόζει, η Ελλάδα θα σέρνεται και η οικονομία μας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ασφυξίας.
Κυρία Μπακογιάννη, πώς βλέπετε τον ρόλο της Ν.Δ. τις επόμενες ημέρες που όλοι χαρακτηρίζουν κρίσιμες;
Υπεύθυνο.
Είπατε σε προηγούμενη συνέντευξή σας ότι αν κλείσει η συμφωνία, θα ανοίξουν οι διαδικασίες στη Ν.Δ. για το συνέδριο. Θα ανοίξουν από τον κ. Σαμαρά ή με πρωτοβουλία βουλευτών;
Η Ν.Δ. οφείλει να εκφράσει όλους τους δημιουργικούς Ελληνες που πιστεύουν σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή Ελλάδα και αγωνίζονται καθημερινά γι’ αυτό. Η Ν.Δ. πρέπει να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με τους μικρομεσαίους, τους μισθωτούς, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τη νεολαία, όλους εκείνους που αγωνιούν για τη σημερινή κατάσταση και μάχονται για να βγει η χώρα από την κρίση. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα ανοιχτό συνέδριο που θα καθορίσει την πορεία της παράταξης στο μέλλον. Πιστεύω ότι αυτή την αναγκαιότητα την αναγνωρίζουν όλοι.
Θα βλέπατε τις εκλογές ως διαδικασία αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού; Πώς;
Η Ελλάδα μόλις βγήκε από μια εκλογική διαδικασία. Είναι η μόνη χώρα όπου την επομένη των εκλογών αρχίζει η συζήτηση για τις επόμενες εκλογές. Χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία και αντιλήψεις για να προχωρήσουμε στο μέλλον. Από εκεί και πέρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι η κρίση και η αντιμετώπισή της δεν θα αφήσουν αλώβητο κανέναν πολιτικό σχηματισμό. Ομως η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού δεν μπορεί να γίνεται εν θερμώ. Απαιτούνται διάλογος, συναίνεση και σύνθεση και όχι ευκαιριακές συμπράξεις.