H υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, παρουσίασε απόψε στην Αίγλη του Ζαππείου, το πρόγραμμα του συνδυασμού «Αθήνα αύριο» για τον πολιτισμό.
«Η χάραξη πολιτικής για τον πολιτισμό και η επιλογή στρατηγικών για την υλοποίηση της αποτελεί για εμάς καθοριστική πολιτική διαδικασία. Για μας είναι άρρηκτη η σύνδεση των εννοιών Πολιτική – Πολιτισμός- Πολίτης-Πόλη» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού «Αθήνα αύριο» για τον Πολιτισμό που είναι οι εξής:
Ανάδειξη της Αθήνας σε σημαντικό πολιτιστικό κέντρο. Εκδηλώσεις διεθνούς κύρους που προβάλουν την πόλη. Θεσμοθέτηση της «Σχολής των Αθηνών» με την οποία η Αθήνα θα γίνει τόπος συνάντησης ανά διετία , διεθνών προσωπικοτήτων με σκοπό την έρευνα και συζήτηση συγκεκριμένων θεμάτων παγκόσμιου ενδιαφέροντος
Αναβάθμιση και εμπλουτισμός των υπαρχόντων θεσμών πολιτισμού της πόλης. Δημιουργία Αθηναϊκής Πολιτιστικής Αρχής. Ίδρυση Δημοτικού Ωδείου.
Αμφίδρομη σχέση του πολίτη με τον πολιτισμό στο δήμο Αθηναίων. Ειδικό πρόγραμμα για τις υποβαθμισμένες περιοχές.
Ευθύνη για την Αθήνα του μέλλοντος. Συμμετοχή στην πολιτική προστασίας και ανάδειξης των διατηρητέων και στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου
Προβολή της Αθήνας στο εσωτερικό και το εξωτερικό .Ίδρυση Οργανισμού συνολικής προβολής και οικονομικής ανασυγκρότησης της Αθήνας. Έκδοση περιοδικού της πόλης.
Ενημερωτικά περίπτερα με τις ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ σε πέντε κύριες γλώσσες.
Συγκεκριμένα, η Ντόρα Μπακογιάννη για την ανάδειξη της Αθήνας σε σημαντικό πολιτιστικό κέντρο είπε:
«Για την επίτευξη του στόχου αυτού η πολιτική μας θα επιδιώξει:
Πρώτον: την ανάδειξη της πολιτισμικής συνέχειας της Αθήνας. Η Αθήνα, για την συντριπτική πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών της, είναι η Ακρόπολη, περιβαλλόμενη από μια θάλασσα τσιμέντου.
Για τον Δήμο Αθηναίων η ανάδειξη όλων των περιόδων της Αθήνας, κλασσικής, ελληνιστικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής, της φραγκοκρατίας και της τουρκοκρατίας, καθώς και της νεώτερης εποχής δεν είναι απλώς αναγκαία. Είναι πράξη ανασυγκρότησης του πολιτιστικού και πνευματικού υπόβαθρου πάνω στο οποίο ζούμε.
Η πραγματοποίηση εκδόσεων, συνεδρίων, εκθέσεων, περιηγήσεων, η συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού και παιδείας, με τους καλλιτέχνες, και τους συγγραφείς – και η συνακόλουθη προβολή των δράσεων αυτών – θα συμβάλλουν, πιστεύω, στη γέννηση μιας πιο ολοκληρωμένης θεώρησης της Αθήνας. Θα δώσουν τη δυνατότητα στους Αθηναίους να βιώσουν με μεγαλύτερη πληρότητα την πόλη τους.
Δεύτερον: Εκδηλώσεις διεθνούς κύρους και προβολής στην πόλη.
Διεθνή triennale εικαστικών τεχνών.
Ετήσιο βραβείο της πόλης των Αθηνών για αρχιτεκτονικές δημιουργίες νέων (μέχρι 35 ετών) αρχιτεκτόνων από τις χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, το «ξεκίνημα από την πηγή» (“Starting from the Source”)για νέους μουσικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα καλούνται, μετά την επιλογή τους, ως σολίστ στην Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα για να ξεκινήσουν από δω την πορεία τους.
Θεσμοθέτηση, ανά διετία, φεστιβάλ χορού με παράλληλη διεξαγωγή, μαθημάτων και σεμιναρίων από Έλληνες και ξένους επιφανείς διδασκάλους για νέους χορευτές.
Αντίστοιχες διεθνείς παρουσίες θα επιδιωχθούν και για άλλους τομείς, ιδίως για το θέατρο, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και το Εθνικό Θέατρο, στη βάση της ελληνικής, ιδίως, θεματολογίας.
Τρίτον: Σχεδιάζουμε ακόμα την θεσμοθέτηση μιας «Σχολής των Αθηνών».
Η Αθήνα τόπος συνάντησης διεθνών προσωπικοτήτων, με σκοπό την έρευνα και συζήτηση, ανά διετία, συγκεκριμένων, παγκοσμίου ενδιαφέροντος θεμάτων. Για το μείζον αυτό θέμα θα επιδιώξω τη συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών και τα ΑΕΙ της πόλης.
Για την Ολυμπιάδα ειδική επιτροπή προετοιμάζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης. Σχεδιάζουμε:
Οργάνωση μιας εκδήλωσης για κάθε είδος τέχνης, σε συνεργασία και με ξένους φορείς.
Εφήμερες επεμβάσεις νέων καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων, σ’ όλη την έκταση της πόλης».
Για την αναβάθμιση και εμπλουτισμός των υπαρχόντων θεσμών πολιτισμού της πόλης, η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων, τόνισε:
«Δεν γκρεμίζουμε.Εμπλουτίζουμε, ανανεώνουμε και συνεχίζουμε.
Το πρόγραμμά μας προβλέπει:
Ενιαία διοίκηση των πολιτιστικών δράσεων και δημιουργία διατομεακής και ανεξάρτητης Αθηναϊκής Πολιτιστικής Αρχής, της Α.Π.Α.
Αναβάθμιση του ρόλου κάθε χώρου (Τεχνόπολις, Πνευματικό Κέντρο κλπ) και προσδιορισμός της ταυτότητάς και του ρόλου του.
Συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για παρουσίαση ευρωπαϊκών ή επιμέρους συλλογών τους, που δεν παρουσιάζονται στο κοινό λόγω έλλειψης χώρων, υπό την αιγίδα και σε χώρους του Δήμου Αθηναίων.
Αντίστοιχη πολιτική θα υπάρξει και για την έκθεση ιδιωτικών συλλογών.
Συνεργασία με μεγάλους φορείς της πόλης (π.χ. Μέγαρο Μουσικής, Λυρική Σκηνή, Εθνικό Θέατρο, κλπ) για ανάληψη από κοινού μειζόνων πολιτιστικών δράσεων.
Αναβάθμιση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και των λοιπών μουσικών συνόλων. Θα δοθεί:
1. Έμφαση σε Έλληνες συνθέτες σοβαρής – και όχι μόνο – μουσικής.
2. Στον παιδευτικό χαρακτήρα.
3. Στην επαφή με τους πολίτες και τις γειτονιές.
Ο Δήμος θα ενισχύσει τόσο την έντεχνη όσο και την ποιοτική δημοτική, λαϊκή και ελαφρά μουσική και ιδίως τη μουσική παιδεία στους χώρους αυτούς.
Ειδική ομάδα εργασίας θα εξετάσει τη δυνατότητα ίδρυσης Δημοτικού Ωδείου.
Πολιτική μας επιλογή είναι και η ενίσχυση του βιβλίου, ιδίως ως προς τους νέους»
Η Ντόρα Μπακογιάννη για την αμφίδρομη σχέση του πολίτη με τον πολιτισμό στον Δήμο Αθηναίων, είπε:
«Προβλέπουμε:
1. Ειδικό πρόγραμμα για τις υποβαθμισμένες περιοχές όπως ο Ελαιώνας, ο Βοτανικός, η Ακαδημία Πλάτωνος, το Μεταξουργείο. Αν και απέχουν ελάχιστα μόνον χιλιόμετρα από το κέντρο, έχουν πολλαπλές ανάγκες. Αποτελούν, ως εκ τούτου, σημεία επανεστίασης της προσοχής μας στην προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης μας.
2. Επανασχεδιασμό της παρουσίας της Τέχνης στους δημόσιους χώρους, ιδίως των γλυπτών έργων, που σήμερα τοποθετούνται άκριτα και όχι πάντα με αμιγώς καλλιτεχνικά κριτήρια.
3. Διαμερισματική ανάπτυξη:
Τοπικές χορωδίες, μικρά ερασιτεχνικά μουσικά σύνολα.
Τοπικοί θεατρικοί θίασοι και Παναθηναϊκό φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου, με τις ομάδες των διαμερισμάτων.
Κέντρα Διαδικτύου.
Χρήση σχολικών κτιρίων το καλοκαίρι για δωρεάν μαθήματα χορού, μουσικής, ζωγραφικής κλπ, για όλες τις ηλικίες, με ιδιαίτερη έμφαση σε νέους αλλά και ηλικιωμένους.
4. Ανάδειξη των τόπων προέλευσης των κατοίκων της πόλης μας. Ιδιαίτερη εορταστική μέρα για κάθε διαμέρισμα της ελληνικής επικράτειας και συνεργασία με συλλόγους που διατηρούν ζωντανή την παράδοση των περιοχών προέλευσης των σημερινών Αθηναίων (π.χ. την Κρήτη, τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Μικρά Ασία κ.ο.κ.).
Συνεργασία και στήριξη των μεταναστών που φιλοξενεί η Αθήνα για ανάδειξη και της δικής τους πολιτιστικής ταυτότητας.
5. Ενθάρρυνση της δημιουργικότητας της γυναίκας με ανάληψη θετικών υπέρ αυτής μέτρων αλλά και με πρόσκληση για αλληλέγγυα προσφορά γυναικών προς γυναίκες (εργαστήρια όπου οι γυναίκες θα διδάσκουν εικαστικά ή γλώσσες ή μουσική σε νέες Αθηναίες και νέες μετανάστριες)».
Για την Αθήνα του Μέλλοντος, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε:
«Ως συγκεκριμένες δράσεις προβλέπουμε:
Συμμετοχή στην πολιτική προστασίας και ανάδειξης των διατηρητέων κτιρίων και συνόλων.
Συμμετοχή του Δήμου στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου.
Δημιουργία ειδικού Ταμείου για τη διαχείριση των εσόδων από τους κτηθεισομένους Τίτλους Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης για έργα αναβάθμισης και ανάπλασης της πόλης.
Επίβλεψη από τις υπηρεσίες του Δήμου για γενική επιβολή του προβλεπόμενου 2% του προϋπολογισμού ανέγερσης κτιρίων για έργα τέχνης.
Ανάπλαση προσόψεων με συνολική, μελετημένη, δημοτική επίβλεψη. Γι’ αυτό καταρτίσαμε ειδικό πρόγραμμα.
Επεμβάσεις από νέους καλλιτέχνες που θα προσδώσουν χαρακτήρα έξω από τις εισόδους των σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.
Φωτιστικές παρεμβάσεις στην πόλη. Εισαγωγή του «αρχιτεκτονικού φωτισμού» με βάση σύγχρονες αρχές και προδιαγραφές.
Ανάδειξη των λόφων της Αθήνας που είναι σημαντικά στοιχεία αποκορύφωσης του τοπίου της Αττικής»
Για την προβολή της Αθήνας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό η Ντόρα Μπακογιάννη είπε:
«Προβλέπουμε οργανισμό συνολικής προβολής, μαζί και οικονομικής ανασυγκρότησης της Αθήνας. Πολυμερή συνεργασία των φορέων, υπό ενιαία διοίκηση, για την τουριστική και πολιτισμική προβολή της Αθήνας. Στα πλαίσια αυτά θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα:
Έκδοση περιοδικού της πόλης.
Ενημερωτικά περίπτερα στο αεροδρόμιο, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και άλλα επιλεγμένα σημεία της πόλης με τις ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ και με ότι θα έπρεπε να ξέρει κανείς για την πόλη, σε 5 κύριες γλώσσες.
Αναβάθμιση της Αθηναϊκής ιστοσελίδας και συνεργασία με ενημερωτικές ιστοσελίδες για διεθνή ενημέρωση.
Επαφές on line με όλους τους Δήμους – Δίκτυο Πόλεων.
Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε όμως για νέα μέτρα διοίκησης, και συγκεκριμένα είπε:
«Η πολιτιστική πολιτική του Δήμου Αθηναίων για να εφαρμοσθεί απαιτεί, όπως ήδη ανέφερα, και νέα μέτρα διοίκησης, όπως:
Τον εκσυγχρονισμό του τρόπου διοίκησης για θέματα πολιτισμού.
Την οργάνωση επιτελικής ομάδας πολιτισμού και την αναγκαία τεχνολογική προετοιμασία και στελέχωση.
Την οργάνωση της Αθηναϊκής Πολιτιστικής Αρχής και την σύσταση ομάδας εργασίας για την αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αξιοποίηση του θεσμού των χορηγιών, και πολλά άλλα ακόμα».
Τέλος, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε:
«Άξονας βασικός της πολιτικής μου στο Δήμο θα είναι, όπως το τόνισα, ήδη, η αμφίδρομη σχέση του με τους δημιουργούς.
Και θα κάνουμε και θα δεχόμαστε προτάσεις – στο μέτρο του εφικτού – με κοινή μας επιδίωξη την ανάδειξη της πόλης μας σε παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο και την αναζωογόνηση των δημιουργικών δυνάμεων των καλλιτεχνών μας. Βασιζόμαστε σε σας για να στηρίξουμε όλοι μαζί αυτή την πόλη, την Αθήνα μας, την πρωτεύουσα της Ελλάδος».