Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη παρουσίασε σήμερα τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του Δήμου Αθηναίων από τον διεθνή οίκο Moody’s που ανακοινώθηκαν το πρωί. Ο Δήμος Αθηναίων αξιολογήθηκε με Α2, κατηγορία που θεωρείται εξαιρετικά υψηλή για τα Ελληνικά δεδομένα καθώς είναι ανάλογη με αυτήν στην οποία βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος ,όλοι οι μεγάλοι δημόσιοι οργανισμοί καθώς και οι μεγαλύτερες ιδιωτικές αλλά και κρατικές τράπεζες.
Ακολουθεί η ομιλία της Δημάρχου Αθηναίων και του αναπληρωτή Δημάρχου Θόδωρου Σκυλακάκη.
«Σας καλέσαμε σήμερα για να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της οικονομικής φερεγγυότητας του Δήμου Αθηναίων από το διεθνή οίκο Moody’s Investor Service.
Όπως γνωρίζετε η πιστοληπτική ικανότητα κρατών, πόλεων, τραπεζών, μεγάλων οργανισμών και επιχειρήσεων αξιολογείται από τρεις παγκοσμίου κύρους οργανισμούς, ένας εκ των οποίων είναι και η Moody’s Investor Service.
Η λήψη του σχετικού πιστοποιητικού και το επίπεδό του καθορίζει τη δυνατότητα των κρατών και οργανισμών να προσφεύγουν για χρηματοδότηση στη διεθνή αγορά κεφαλαίων και το ύψος των επιτοκίων που μπορούν να εξασφαλίσουν. Ταυτόχρονα όμως παρέχουν, μέσω μιας εξονυχιστικής διαδικασίας αξιολόγησης μια πραγματική και αντικειμενική εικόνα της κατάστασης και της πορείας των οικονομικών του υπό αξιολόγηση οργανισμού.
Η Moody’s ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ότι αξιολογεί το Δήμο Αθηναίων με Α2.
Τι σημαίνει το Α2 Για να διαμορφωθεί μια εικόνα της φερεγγυότητας που συνεπάγεται η αξιολόγηση αυτή θα αναφέρω συνοπτικά τα εξής: •Τα μακροχρόνια πιστοποιητικά της Moody’s της κατηγορίας Α θεωρούνται από την Moody’s ως «ανωτέρας κατάταξης με χαμηλό πιστοληπτικό κίνδυνο» («…upper-medium grade and are subject to low credit risk». •Το ελληνικό κράτος στο σύνολό του έχει από την Moody’s αξιολογηθεί με Α1. Πλην αυτού δεν υπάρχει κανένας άλλος οργανισμός ή επιχείρηση στην Ελλάδα με καλύτερη αξιολόγηση από το Α2. Αναλόγου επιπέδου αξιολόγηση φερεγγυότητας από την Moody’s (A2), έχουν αυτή τη στιγμή άλλοι τέσσερις οργανισμοί στη χώρα ένας εκ των οποίων είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι υπόλοιποι οργανισμοί, μεγάλες τράπεζες και επιχειρήσεις που έχουν αξιολογηθεί από την Moody’s έχουν χαμηλότερα πιστοποιητικά (Α3, Βaa1, Βαα2, Βaa3 κ.λπ.). •Η υψηλή αυτή αξιολόγηση ανοίγει μια νέα περίοδο για το Δήμο Αθηναίων αλλά και για τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Ο Δήμος Αθηναίων έχει μια πλεονεκτική θέση και μπορεί να σχεδιάζει την αναπτυξιακή και επενδυτική προοπτική της πόλης, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς να υποθηκεύει τα έσοδα του και τα τέλη που καταβάλλουν οι δημότες. Η αξιολόγηση αυτή αποτυπώνει μια θέση ισχύος, ανοίγει νέες δυνατότητες και καινούργιες ευκαιρίες, τόσο για το Δήμο Αθηναίων όσο και για το σύνολο της αυτοδιοίκησης. Η εποχή που η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν μόνιμος και αναγκαστικός πελάτης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων τελειώνει οριστικά.
Ο Δήμος Αθηναίων έχει πλέον τη δυνατότητα από πλευράς πιστοληπτικής ικανότητας: oΝα προσφεύγει στη διεθνή αγορά ομολόγων. oΝα επιτύχει ακόμα χαμηλότερα επιτόκια για τον υφιστάμενο δανεισμό του (εκτιμούμε ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη, αν αποφασίσει ο Δήμος αναχρηματοδότηση των υφισταμένων δανείων του με αξιοποίηση του πιστοποιητικού που λάβαμε σήμερα και χρήση του εργαλείου των ομολόγων στη διεθνή αγορά, θα προσεγγίσουν τα 7 εκ. Ευρώ). oΝα αποτελεί έναν εξαιρετικά φερέγγυο εταίρο σε οποιοδήποτε εγχείρημα αυτοχρηματοδότησης και συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (Public Private Partnerships).
Ασφαλώς η αξιολόγηση αυτή δεν συνεπάγεται ότι δεν υπάρχουν και θέματα προς αντιμετώπιση και δυνατότητες για βελτίωση της οικονομικής μας πορείας. Αυτές καταγράφονται και θα αποτελέσουν αντικείμενο ιδιαίτερης προσπάθειας του Δήμου στο επόμενο διάστημα. Όμως η αξιολόγηση αυτή αποτελεί μια απόλυτα αντικειμενική καταγραφή του σημείου στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα και μια επίσης αντικειμενική ένδειξη και δικαίωση της προσπάθειας που έχουμε ως τώρα καταβάλλει.
Πως οδηγηθήκαμε στη σημερινή οικονομική θέση του Δήμου.
Ο στόχος ο Δήμος Αθηναίων να ενταχθεί στους οργανισμούς που θα έχουν μια αντικειμενική και ανεξάρτητη αξιολόγηση από διεθνή και έγκυρο φορέα δεν ήταν για εμάς μια συγκυριακή απόφαση. Ούτε υπαγορεύτηκε από σκοπιμότητες ή επιδιώξεις της στιγμής.
Είναι πολιτική απόφαση που ελήφθη από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την ευθύνη του Δήμου Αθηναίων. Η διαδικασία ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2003 και είναι μέρος ενός συγκροτημένου οικονομικού σχεδιασμού στον οποίο εντάσσονταν και το γεγονός ότι όταν πήραμε από τη διεθνή τραπεζική αγορά το δάνειο για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού μας προγράμματος, επιδιώξαμε και πετύχαμε να μην δεσμεύσουμε τα τέλη και τα έσοδα του Δήμου και να μειώσουμε σημαντικά το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού.
Πρέπει να τονίσω ότι ο Δήμος Αθηναίων είναι ένας μεγάλος και ιστορικός οργανισμός, με σημαντική περιουσία και μεγάλες οικονομικές δυνατότητες. Το κλειδί για την αναβάθμισή του ήταν η σωστή αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων. Για τον σκοπό αυτό εφαρμόσαμε μια ολοκληρωμένη πολιτική στα οικονομικά του Δήμου, που στηρίχθηκε στους εξής άξονες: ?Αναλυτική και αντικειμενική καταγραφή της πραγματικότητας. Για μας δεν υπάρχουν πλέον εκπλήξεις από «άσπρες» ή «μαύρες» τρύπες, πλην εκείνων που κατά καιρούς δημιουργεί το κεντρικό κράτος, όταν δεν τηρεί τις νομοθετημένες υποχρεώσεις του ή παρακρατά για να διευκολυνθεί ταμιακά, χρήματα των Δήμων, που έχει εισπράξει για λογαριασμό τους. ?Αποφασιστικότητα στην είσπραξη των εσόδων και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μέσω της μείωσης της φοροδιαφυγής αυξήσαμε σημαντικά τα έσοδα, και ταυτόχρονα συγκρατήσαμε τις αυξήσεις των τελών στα όρια του πληθωρισμού. ?Διαφανής και ορθολογική διαχείριση. ?Αναχρηματοδότηση των παλαιών χρεών με πολύ σοβαρή μείωση των επιτοκίων. ?Έλεγχος και παρακολούθηση των καταναλωτικών δαπανών. ?Μηχανοργάνωση και εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος. ?Στροφή στις επενδύσεις και υλοποίηση ενός τεράστιου επενδυτικού προγράμματος, που το 2003 και 2004 έφτασε τα 112 εκ Ευρώ.
Αναλυτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της πολιτικής μας στους άξονες αυτούς θα σας δώσει αμέσως μετά ο αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος υπεύθυνος για τα οικονομικά κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.
Τι προγραμματίζουμε
Η ενίσχυση και εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου θα συνεχιστεί σε όλα τα μέτωπα και μέχρι το τέλος του 2006 προγραμματίζουμε τα εξής: ?Ένα νέο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο στη φάση αυτή θα στηρίζεται στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και στην αυτοχρηματοδότηση. Έχουμε εξασφαλίσει 56 εκ. Ευρώ ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις (έναντι 1,3 εκ Ευρώ την περίοδο 1994-2002), ενώ ξεκινά με αυτοχρηματοδότηση και το μεγάλο έργο της διπλής ανάπλασης στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και το Βοτανικό. ?Βελτίωση και εκσυγχρονισμό των διαδικασιών είσπραξης των τελών και άλλων εσόδων. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος ανέπτυξε σε συνεργασία με το διεθνή οίκο συμβούλων Mc kinsey & Company, ένα συστηματικό πρόγραμμα είσπραξης οφειλών, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται πιλοτικά από τις αρχές του 2005. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω την Mc kinsey καθώς η συνεργασία αυτή αποτελεί κοινωνική προσφορά της προς την πόλη. Μια προσφορά ουσιαστική αφού η βελτίωση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα χρηματοδοτήσει νέα έργα και νέες κοινωνικές υπηρεσίες. ?Εφαρμογή στο Δήμο των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και της αναλυτικής λογιστικής. ?Πληρωμή των οφειλών στο Δήμο με χρήση πιστωτικών καρτών.
Αλλαγή οικονομικής φιλοσοφίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Η πορεία του Δήμου Αθηναίων δείχνει τις δυνατότητες που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση αν κατευθυνθεί προς ένα νέο οικονομικό μοντέλο, που θα ενθαρρύνει την οικονομική τους αυτονομία και ανεξαρτησία. Ένα μοντέλο που πρέπει κατά τη γνώμη μου να στηρίζεται σε τρεις κατευθύνσεις: ?Χρήση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης από τους Δήμους, με διευκόλυνσή τους να προσφύγουν στη διεθνή αγορά. Οι μεσαίοι και μεγάλοι Δήμοι σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα μετά από αξιολόγησή τους από αναγνωρισμένους πιστοληπτικά οίκους, με απλές διαδικασίες να εκδίδουν δημοτικά ομόλογα και να χρηματοδοτούν έτσι νέες υποδομές και επενδύσεις. Στην Ελλάδα ως τώρα υπάρχουν ασφυκτικοί πολιτικοί και γραφειοκρατικοί περιορισμοί, που σε συνδυασμό με την φτωχή κρατική χρηματοδότηση στραγγαλίζουν οικονομικά την τοπική αυτοδιοίκηση. ?Δυνατότητα τοπικής φορολογίας, με συγκεκριμένο περιεχόμενο και ταυτόχρονη μείωση της κρατικής φορολογίας. ?Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στην υλοποίηση αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, ευέλικτου και προσαρμοσμένου στις ιδιαιτερότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Για να εφαρμοστεί το μοντέλο αυτό εκτός από τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, χρειάζεται επίσης ιδιαίτερη προσπάθεια και από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Χρειάζεται διαφάνεια, αυτοπειθαρχία και προσεκτική διαχείριση των οικονομικών.
Η υψηλή αξιολόγηση για την ελληνική οικονομική πραγματικότητα με Α2 από το διεθνή οργανισμό Moody’s, βάζει σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική την οικονομική πολιτική του Δήμου Αθηναίων. Η σημερινή δημοτική αρχή, έχοντας ακολουθήσει ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο πρόγραμμα οικονομικής διαχείρισης και επενδυτικής δράσης, με σημαντικά οφέλη, δηλώνει ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν χρειάζεται να προσφύγει σε νέο δανεισμό.
Η αξιολόγηση, όμως, δημιουργεί για το Δήμο δυνατότητες και ευκαιρίες σε μια μακροπρόθεσμη βάση.
Προς αυτή την κατεύθυνση η λήψη πιστοποιητικών πιστοληπτικής ικανότητας, τα οποία ως γνωστόν αποτελούν μια διαρκή διαδικασία (επαναλαμβάνονται δηλαδή κάθε χρόνο), έχουν και μια άλλη μεγάλη χρησιμότητα. Προσφέρουν τόσο στη δημοτική αρχή όσο και στους πολίτες την αντικειμενική εικόνα της οικονομικής πορείας του Δήμου, αλλά και ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης, που προφυλάσσει όλους από τους πειρασμούς λαϊκισμού και της οικονομικής ανευθυνότητας.»
Ομιλία αντιδημάρχου Αθηναίων Θόδωρου Σκυλακάκη
«Η αλλαγή οικονομικής φιλοσοφίας στο Δήμο Αθηναίων, ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες της δημοτικής αρχής και στην προσπάθεια που καταβλήθηκε καίριο ρόλο είχε η βούληση της Δημάρχου να εφαρμοστούν με συνέπεια οι πολιτικές που χαράχθηκαν και η αποφασιστικότητά της, ώστε να υιοθετηθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο βασικές επιλογές και δύσκολες αποφάσεις, όχι μόνο από τη δική μας παράταξη αλλά και από σημαντικό μέρος της δημοτικής αντιπολίτευσης.
Η πολιτική που εφαρμόσαμε στηρίχθηκε στους εξής άξονες: ?Αναλυτική και αντικειμενική καταγραφή της πραγματικότητας. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε με χρήση ανεξάρτητων ορκωτών ελεγκτών καταγράψαμε τι παραλάβαμε στο Δήμο και στους εξαρτώμενους από αυτόν οργανισμούς, όπως επίσης και τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και απαιτήσεις του Δήμου, τις οποίες καταγράφουμε κάθε δύο χρόνια με ειδική έκθεση των ορκωτών ελεγκτών, η οποία περιλαμβάνει και τις μη λογιστικοποιημένες υποχρεώσεις (συμβάσεις έργων σε εξέλιξη, μελλοντικές υποχρεώσεις προς εργαζομένους, όσο και τους κάθε είδους κινδύνους από δικαστικές και άλλες εκκρεμότητες). Έκθεση που δεν έχει συντάξει εξ όσων γνωρίζω κάποιος άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε έτσι που βρισκόμαστε και τι μας περιμένει. ?Αποφασιστικότητα στην είσπραξη των εσόδων. Πετύχαμε το 2003 και το 2004 ετήσια αύξηση εσόδων 15%, ενώ οι αυξήσεις των τελών μας κρατήθηκαν στο ύψος του πληθωρισμού. Το πρώτο μήνυμα που στείλαμε στους πολίτες ήδη από το 2003 με αφορμή τις κλήσεις ήταν ότι πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Στάση που τηρήσαμε με συνέπεια και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νέας νοοτροπίας των δημοτών, με μακροχρόνιες θετικές επιπτώσεις στα έσοδα του Δήμου.
Κύριες πηγές αύξησης των ιδίων εσόδων: oΗ προσαρμογή των τελών καθαριότητας και φωτισμού στα σωστά τετραγωνικά μέτρα που είχαν δηλώσει οι δημότες στην υπεύθυνη δήλωση για το ΤΑΠ, την οποία είχαν καταθέσει στο παρελθόν, η οποία δεν είχε αξιοποιηθεί επαρκώς μέχρι το 2002 από το Δήμο. oΗ αλλαγή του συστήματος είσπραξης των κλήσεων. Οι κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας φτάνουν στους πολίτες πλέον μέσα σε ένα μήνα από την πραγματοποίηση της παράβασης, συνοδευόμενες από ταχυπληρωμή, ενώ στο παρελθόν έφταναν με δύο και τρία χρόνια καθυστέρηση. oΗ πραγματοποίηση απογραφών και διασταυρώσεων (με αυτές βρήκαμε πριν λίγες μέρες 1000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν πληρώνουν τον φόρο του 2%και 5%, τα οποία καλούνται ήδη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους). oΗ αυτοσυγκράτηση στην εφαρμογή ευνοϊκών ρυθμίσεων (το Δημοτικό Συμβούλιο δεν προχώρησε στην εφαρμογή ευνοϊκής ρύθμισης για τα πρόστιμα παράνομων καταλήψεων κοινοχρήστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα, που ψηφίστηκε πριν μερικούς μήνες από τη Βουλή και δόθηκε στη διακριτική ευχέρεια των Δήμων).
Ταυτόχρονα διεκδικήσαμε με αποφασιστικότητα και επιτυχία πόρους από το κεντρικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση που ενίσχυσαν τα έσοδά μας και μας διευκόλυναν στην πραγματοποίηση του τεράστιου επενδυτικού προγράμματος, στο οποίο αναφέρθηκε η Δήμαρχος. ?Διαφανής και ορθολογική διαχείριση, η οποία προκύπτει, τόσο από τις εκθέσεις και τους ελέγχους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όσο και από τη διενέργεια την τελευταία τριετία πολλών εκατοντάδων διαγωνισμών χωρίς ούτε μια καταγγελία ή δικαστική προσφυγή. Παράλληλα προχωρήσαμε στην εξυγίανση των δημοτικών επιχειρήσεων ή και το κλείσιμο όσων είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο τους. ?Αναχρηματοδότηση των παλαιών χρεών με μείωση των επιτοκίων (η μέση επιβάρυνση έπεσε από το 5,5% το 2002 στο 2,6% σήμερα) και μετατροπή των δανείων σε μακροπρόθεσμα, με προσφυγή σε διαγωνιστική διαδικασία στη διεθνή τραπεζική αγορά. Από την πολιτική αυτή ο Δήμος μόνο στην πρώτη διετία κέρδισε 4 εκ. Ευρώ. Γενικότερα ο Δήμος έχει σήμερα συγκριτικά χαμηλό επίπεδο δανεισμού (το σύνολο των δανείων του που είναι μακροπρόθεσμα και θα πληρωθούν μέχρι το 2018, βρίσκεται μόλις στο 42% των ετησίων λειτουργικών του εσόδων). ?Έλεγχος και παρακολούθηση των καταναλωτικών δαπανών. ?On line μηχανοργάνωση του διπλογραφικού συστήματος και επέκτασή του διπλογραφικού συστήματος και στους Οργανισμούς που εξαρτώνται από το Δήμο Αθηναίων.
Το σύνολο αυτών των δεδομένων και μια εξαιρετικά αναλυτική παρουσίαση όλων των οικονομικών στοιχείων του Δήμου, παρουσιάστηκε στην Moody’s, η οποία αφού τα εξέτασε εξονυχιστικά και πήρε αναλυτικές απαντήσεις σε όλα τα θέματα που έθεσε, μας αξιολόγησε με Α2.»
Στη συνέχεια η Δήμαρχος Αθηναίων απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταρχήν να ρωτήσω αν αυτή η αξιολόγηση ευνοεί και τα σχέδια για τον Βοτανικό που αν δεν κάνω λάθος ο Δήμος από κοινού με την Εθνική Τράπεζα σκοπεύουν να προσφύγουν σε διεθνή αγορά για δάνειο προκειμένου να υλοποιηθεί;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: H αξιολόγηση αυτή ευνοεί όλες τις επενδυτικές προσπάθειες που μπορεί ο Δήμος να έχει στο μέλλον και βεβαίως και αυτή του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό κυρίες και κύριοι ότι φτάνει σήμερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένας οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχει αυτή την αξιολόγηση. Για πάρα πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται είτε με τα οικονομικά είτε με τα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης πριν από μερικά χρόνια αυτό θα ήταν εκτός κάθε φαντασίας. Φθάνει σήμερα ένας οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης να μπορεί να παρουσιάσει στους δημότες του την αξιολόγηση ενός διεθνούς οίκου για την πορεία των οικονομικών του αλλά και την βεβαιότητα πως οτιδήποτε ο Δήμος προτείνει ως επένδυση στο μέλλον έχει την δυνατότητα να το χρηματοδοτήσει. Αυτό είναι ένα μεγάλο κεκτημένο και για αυτό σήμερα είμαι ιδιαίτερα ευτυχής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι έχετε την αίσθηση ότι η απόφαση σας να ζητήσετε την αξιολόγηση την δεδομένη στιγμή φουντώνει τα σενάρια για την αποχώρηση σας από τον Δήμο. Τι έχετε να απαντήσετε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Την αξιολόγηση όπως σας είπα και από την πρώτη στιγμή που άρχισα να σας μιλώ την είχα προγραμματίσει από την πρώτη μέρα που έγινα Δήμαρχος. Ένας σοβαρός οργανισμός τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορούσε να μείνει στην ξεπερασμένη λογική η οποία επικρατούσε χρόνια στην Ελλάδα. Έπρεπε να κάνει το αυτονόητο που έχουν κάνει όλες οι μεγάλες πόλεις του κόσμου δηλαδή το Παρίσι το Λονδίνο το Βερολίνο κ.λ .Η αξιολόγηση ξεκίνησε όπως σας είπα το Απρίλιο του 2003, σήμερα απλώς είναι η ημέρα της αναγγελίας του αποτελέσματος αυτού του έλεγχου και είναι η ημέρα που η Moody’s ανακοινώνει την οικονομική θέση του Δήμου Αθηναίων, την αξιολόγηση της, σε ολόκληρο τον κόσμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας είπατε ότι η πόλη της Αθήνας δεν χρειάζεται νέο δανεισμό αυτή την στιγμή. Από την άλλη πλευρά μας λέτε ότι αν αποφασίσει να εκμεταλλευτεί τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στην διάθεση του μπορεί να εξοικονομήσει 7 εκατ. Ευρώ στο σύνολο. Οπότε από την στιγμή που έχετε την δυνατότητα να εξοικονομήσετε 7 εκατ. Ευρώ, δεν πρόκειται να το κάνετε, υπάρχει πρόβλημα συναίνεσης στο Δήμο;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Όχι ,αυτό το οποίο σας ανακοινώσαμε είναι οι δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν. Θα προχωρήσουμε κάποια στιγμή, απλώς δεν είμαστε έτοιμοι να σας πούμε το πότε και το πώς, αλλά δεν μιλάμε για νέο δάνειο. Έχει μεγάλη σημασία αυτό, γιατί θέλω οι Δημότες μας να ξέρουν. Όταν έγινα Δήμαρχος έδωσα μια υπόσχεση στους δημότες ότι σε ετήσια βάση θα παίρνουν την οικονομική κατάσταση του Δήμου και θα μπορούν να ελέγξουν την Δημοτική Αρχή. Να γνωρίζουν πού πήγαν οι πόροι μας, να ξέρουνε πως χρησιμοποιήσαμε τα δικά τους χρήματα. Αυτό τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια και σήμερα, το κάναμε και πέρυσι με τον απολογισμό τον οποίο κάναμε. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να γνωρίζουν οι δημότες ότι αυτά τα χρήματα πηγαίνουν για επενδύσεις, αυτά για κοινωνική πολιτική την οποία στο περσινό προϋπολογισμό είχαμε σημαντικά αυξήσει και να γνωρίζουν με πια λογική καταρτίζεται ο προϋπολογισμό μας και ποιες είναι αντικειμενικά οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου. Και βεβαίως έχει την δική του μεγάλη σημασία και για το σύνολο της τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι δεν μένουμε πλέον στις αντιλήψεις του χθες που ήταν η απόλυτη εξάρτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως ο τελευταίος φτωχός συγγενής του Ελληνικού κράτους από όποιες χρηματοδοτήσεις ή από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων αλλά ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει δυνατότητες και έχει και χρέος αυτές τις δυνατότητες να τις χρησιμοποιήσει για να αντλήσει πόρους με σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία.