Κυρίες και κύριοι,
Πριν αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων προ τριάμισι ετών περίπου, είχαμε δεσμευθεί ότι θα «δίνουμε λογαριασμό» στις Αθηναίες και στους Αθηναίους. Συνεπείς στη δέσμευση μας, όπως και πέρσι, ερχόμαστε σήμερα να παρουσιάσουμε μπροστά σας το έργο που έγινε.
Σε όλους τους τομείς δώσαμε το στίγμα μιας πόλης που αλλάζει. Μιας πόλης που γίνεται πιο σύγχρονη, πιο φιλική, πιο λειτουργική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
Κυρίες και κύριοι,
Η υπόσχεσή μου στον αθηναϊκό λαό ήταν ότι «θα βάλω τα δυνατά μου».
Ενώπιόν του λοιπόν είχαμε παρουσιάσει ένα πρόγραμμα συγκροτημένο και κοστολογημένο. Ήταν η πρότασή μας για την Αθήνα, σε μια κρίσιμη για την πόλη καμπή, την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Το πρόγραμμά μας ήταν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πόλη. Βάλαμε τον πήχη ψηλά από την αρχή. Είχαμε υψηλές φιλοδοξίες για την πόλη μας. Απλώς αποφύγαμε να υποσχεθούμε περισσότερα απ’ όσα ήμασταν βέβαιοι ότι μπορούσαμε να κάνουμε. Κάθε χρόνο διαπιστώναμε όμως, με μεγάλη χαρά, ότι, στους περισσότερους τομείς, είχαμε ξεπεράσει τον στόχο που είχαμε θέσει. Αυτό ήταν για μας μια τεράστια ηθική ικανοποίηση και για τους θεσμούς και την αξιοπιστία τους, πιστεύω, μια σημαντική κατάκτηση. Ελπίζω λοιπόν ότι και σήμερα, με την αδιάψευστη δύναμη των αριθμών και των στοιχείων που θα σας παραθέσω, να συμμεριστείτε και σεις την πίστη μας ότι, για άλλη μια φορά, όχι απλώς τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας, αλλά και καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε πολύ περισσότερα απ’ ό,τι υποσχεθήκαμε!
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Τρία χρόνια τώρα, η όμορφη και γοητευτική προσπάθεια στον Δήμο της Αθήνας ήταν μια περίοδος πλούσια σε έργο, σε συγκινήσεις και, ευτυχώς, σε σημαντικές επιτυχίες. Ζήσαμε πολλά! Βλέπουμε την Αθήνα μας να γίνεται πάλι επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής και να αποσπά τον θαυμασμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Βλέπουμε γειτονιές να αλλάζουν όψη. Βλέπουμε τα κεντρικά σημεία της πόλης να ομορφαίνουν. Το πράσινο να αυξάνεται. Κτίρια να αλλάζουν όψη. Την Αθήνα να αποκτά χρώμα. Βλέπουμε να δημιουργούνται νέοι θεσμοί, στην πρόνοια, στον αθλητισμό, στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Βλέπουμε τους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας να ζωντανεύουν, να γεμίζουν από ήχους και εικόνες πολιτισμού. Βλέπουμε τον Δήμο της Αθήνας να γίνεται πιο ισχυρός, πιο δυνατός, να πατά γερά στα πόδια του και να αποτελεί στήριγμα για τους πολίτες του. Και πάνω απ’ όλα, οι Αθηναίοι αισθάνονται ξανά περήφανοι για την πόλη τους. Αγαπούν την Αθήνα!
Αυτό θεωρώ ότι είναι και το μεγαλύτερο κέρδος απ’ αυτή την εμπειρία: Ότι αγαπήσαμε ξανά την Αθήνα! Ότι νοιώσαμε ξανά περήφανοι γι’ αυτήν! Αν κάτι μένει απ’ αυτή την ιστορία είναι η χαρά και η περηφάνια ότι αξιωθήκαμε να ζήσουμε μια απ’ τις πιο μεγάλες στιγμές της χώρας μας, μία απ’ τις πιο μεγάλες στιγμές της Αθήνας μας.Μια εποχή που όμοιά της δεν ξέρω αν η δική μου γενιά θα αξιωθεί να ξαναζήσει.
Αγαπητοί μου φίλοι,
Τώρα που ξεκινήσαμε την τελευταία περίοδο αυτής της διαδρομής, νοιώθω χαρούμενη, πλήρης και με τη συνείδησή μου καθαρή, ότι τήρησα τη δέσμευσή μου: Υποσχέθηκα να βάλω τα δυνατά μου και έβαλα τα δυνατά μου για να κάνω την Αθήνα μας καλύτερη.
Ήταν για μένα μια ευκαιρία ζωής να προσφέρω έργο σε μια καίρια εποχή για την πρωτεύουσα της Ελλάδος. Γι’ αυτό και θέλω να ξεκινήσω την παρουσίαση του απολογισμού εκφράζοντας την απέραντη ευγνωμοσύνη μου στους Αθηναίους και τις Αθηναίες που πριν από τριάμισι χρόνια μου έδωσαν την ευκαιρία, με την εμπιστοσύνη τους, με τη μεγάλη πλειοψηφία του 61%, να εργαστώ συστηματικά και σκληρά για την Αθήνα.
Φίλες και φίλοι,
Το έργο της θητείας μας χωρίζεται σε δύο ουσιαστικά φάσεις: η πρώτη ήταν η περίοδος της Ολυμπιακής προετοιμασίας. Έπρεπε να προετοιμάσουμε την Αθήνα μας για τη μεγαλύτερη πρόκληση της νεότερης ιστορίας της και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες ενός πρωτόγνωρου σε μέγεθος και απαιτητικού σε δυσκολίες εγχειρήματος. Το κορυφαίο αυτό γεγονός, εκ των πραγμάτων, προσδιόρισε τους άξονες και το περιεχόμενο της πολιτικής μας. Η περίοδος της προετοιμασίας της πόλης για τους Αγώνες ήταν ένας δρόμος ταχύτητας, ένα «σπριντ» 18 μηνών, για να προλάβουμε να ετοιμαστούμε για την Ολυμπιάδα.
Για να πετύχουμε τον στόχο μας σχεδιάσαμε, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και υλοποιήσαμε το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που έγινε ποτέ στην πόλη των Αθηνών. Αυτό περιελάμβανε την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της Αθήνας. Σειρά ολόκληρη πολύπλευρων δράσεων και επενδύσεων. Επενδύσεων για τα τεχνικά έργα της πόλης, για το πράσινο, για την καθαριότητα, για τις προσόψεις των κτιρίων, τις αναπλάσεις γειτονιών και πολλών άλλων χώρων της πόλης. Βασικά στοιχεία αυτής της περιόδου ήταν η οικονομική ισχυροποίηση του Δήμου, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων, η ενίσχυση των υποδομών του στην κοινωνική πρόνοια και στη συντήρηση όλων όσων πετύχαμε και κερδίσαμε την περίοδο των αγώνων.
Αυτά στην πρώτη φάση. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το βάρος έπεσε στην υλοποίηση μεγάλων παρεμβάσεων που θα αναδείκνυαν τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του Δήμου. Παράλληλα με αυτά, διαρκής στόχος μας ήταν η προβολή της Αθήνας, η ενίσχυση της εικόνας της στο εσωτερικό και – κυρίως – στο εξωτερικό, η οποία θα στήριζε, με τη σειρά της, την οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Δεν θέσαμε καν το ερώτημα αν θα προχωρούσαμε σε επιλεγμένες παρεμβάσεις – «παρεμβάσεις βιτρίνας» – ή αν θα σχεδιάζαμε ένα πρόγραμμα δράσεων με στόχο τη βελτίωση της πόλης και της ζωής των κατοίκων της Αθήνας. Για μας η μόνη επιλογή ήταν το δεύτερο. Το επιλέξαμε συνειδητά, παρά το ότι γνωρίζαμε ότι συχνά αυτού του είδους τα εγχειρήματα είναι δύσκολα, μια που σε μια πόλη όπως η Αθήνα η ποιότητα της ζωής δεν βελτιώνεται εύκολα.
Γνωρίζαμε ότι η συνείδησή μας δεν θα ήταν ήσυχη, αν δεν δίναμε έμφαση στους τομείς εκείνους που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των κατοίκων της Αθήνας. Στην ποιότητα των δρόμων μας. Στην ποιότητα των πεζοδρομίων μας. Στην ανάγκη για φροντίδα όσων συμπολιτών μας έχουν κινητικά προβλήματα. Στον φωτισμό, ο οποίος έπρεπε και να ενισχυθεί και να ανανεωθεί. Σχεδιάσαμε καλά, μελετήσαμε κάθε θέμα ολοκληρωμένα και πραγματοποιήσαμε περισσότερα απ’ ό,τι σχεδιάσαμε. Αναμφίβολα, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν!
Στην Α’ φάση έγινε τεράστιο έργο με τις πολλαπλές επενδύσεις που κάναμε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων:
· Ασφαλτοστρώθηκαν 450 δρόμοι σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Το συνολικό εμβαδόν ήταν περίπου
783.000 τ.μ. νέας ασφάλτου.
· Ανακατασκευάστηκαν 287.000 τ.μ. πλατειών και πεζοδρομίων.
· Ανανεώθηκε ο ηλεκτροφωτισμός σε 260 δρόμους.
· Δημιουργήθηκαν περισσότερες από 7.000 ράμπες για τους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες και δεκάδες
χιλιόμετρα νέων πεζοδρομίων με όδευση τυφλών.
Ολοκληρώθηκαν επίσης σημαντικά έργα ανάπλασης σε κομβικά σημεία της πόλης, όπως:
· Η συνολική αναβάθμιση της Βαρβακείου Αγοράς, αλλά και της ευρύτερης περιοχής
· σύγχρονος χώρος εκθέσεων και συνεδρίων
· Το Δημαρχιακό Μέγαρο
· Ο κήπος του Αρχαιολογικού Μουσείου
Οι παρεμβάσεις αυτές κάλυψαν το σύνολο των διαμερισμάτων της Αθήνας.
Παράλληλα ενισχύσαμε και ανανεώσαμε τον στόλο καθαριότητας της πόλης με 235 νέα οχήματα. Κυρίως απορριμματοφόρα, μηχανικές σκούπες για το καθάρισμα των δρόμων και πλυστικά κάδων και πεζοδρομίων. Ψηφίσαμε νέο κανονισμό και αναδιοργανώσαμε την Υπηρεσία Καθαριότητας. Ο σύγχρονος εξοπλισμός που προμηθευτήκαμε πριν την Ολυμπιάδα μάς επιτρέπει σήμερα να διατηρούμε υψηλά το επίπεδο της καθαριότητας της πόλης μας.
Ξεκινήσαμε επίσης, και προχωρά πλέον σήμερα, το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου, το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά από το 2005 και σταδιακά θα επεκταθεί σε ολόκληρη την πόλη.
Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι, αν και δαπανήσαμε περίπου 35.000.000 Ευρώ για τον εξοπλισμό της καθαριότητας, αν και αλλάξαμε δομές και σχέδια δράσης ο τομέας της καθαριότητας κινδυνεύει από τις λανθασμένες επιλογές για πολλά χρόνια στον τομέα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αυτοδιοίκησης, αλλά και ένα απ’ τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας μας στο σύνολό της. Το πρόβλημα αυτό το έχουμε σήμερα μπροστά μας, κυρίες και κύριοι.
Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας ότι σήμερα το απόγευμα κλείνει για μια ακόμη φορά ο ΧΥΤΑ της Αττικής και ότι θα γεμίσουν ξανά οι δρόμοι των δήμων του λεκανοπεδίου με απορρίμματα, καταλαβαίνετε το μέγεθος της απειλής. Οφείλουμε όμως να κάνουμε δύο βασικές παραδοχές: η πρώτη είναι ότι η πολιτική – εθνική, περιφερειακή και τοπική- που ακολουθήθηκε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια απέτυχε πλήρως. Οι δημότες της Αθήνας δεν μπορούν να καταβάλουν κάθε χρόνο 14 εκατομμύρια ευρώ στο φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ στην Αττική και να μην έχουν ανάλογη παροχή υπηρεσιών.
Δεύτερη παραδοχή: η αυτοδιοίκηση, με τα συλλογικά της όργανα δεν θέλησε και δεν τόλμησε να αναλάβει, ουσιαστικά καμιά ευθύνη για το θέμα αυτό. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η ανακύκλωση στην ουσία δεν υπάρχει, δεν μπορεί να είναι η μόνη χώρα στην οποία λειτουργούν αυθαίρετες χωματερές.
Ως κοινωνία πρέπει να βάλουμε μια τελεία. Οφείλουμε – αυτοδιοίκηση και κεντρική εξουσία – να αναζητήσουμε νέες πολιτικές. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και νέες τεχνολογίες, αρκεί το κεντρικό κράτος και η αυτοδιοίκηση να έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε.
Φίλες και φίλοι,
Πολύ σημαντικό ήταν και το έργο που έγινε στον τομέα του πρασίνου. Πριν τις εκλογές είχαμε υποσχεθεί 10.000 αναπτυγμένα δέντρα στους δρόμους, τα πάρκα και τις πλατείες της πόλης μας. Φυτεύθηκαν ήδη 16.300 μεγάλα δέντρα, 117.350 θάμνοι και πάνω από 600.000 ανθοφόρα φυτά! Καταφέραμε να ξεπεράσουμε τον στόχο μας κατά πολύ! Πετύχαμε επίσης να αναλάβει ο Δήμος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, την ευθύνη για δύο από τους σημαντικότερους χώρους πρασίνου στην πόλη, τους οποίους διαχειριζόταν ως τώρα το κράτος: τον Εθνικό Κήπο, αλλά και τον λόφο του Λυκαβηττού. Έτσι, για πρώτη φορά, προχωρούν πλέον – και για τους δύο χώρους – σημαντικά έργα ανάπλασης και ανάδειξης του φυσικού πλούτου και της ιστορίας τους. Αναβαθμίζονται επίσης πολλοί άλλοι χώροι πρασίνου. Ενδεικτικά αναφέρω το Άλσος της Σχολής Ευελπίδων, το Άλσος Προμπονά στη Ριζούπολη, το Πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνος και άλλα πολλά. Δεν θα σταματήσουμε όμως εδώ, μια που με την απελευθέρωση και την αξιοποίηση νέων χώρων θα δημιουργηθούν νέες εστίες πρασίνου, το οποίο έτσι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
Κυρίες και κύριοι,
Μια μικρή επανάσταση έγινε, όπως ξέρετε, και στην αισθητική της πόλης. Περίπου 3.000 προσόψεις πολυκατοικιών ανακαινίστηκαν, βάφτηκαν και έδωσαν χρώμα στην πόλη μας. Περιοχές ολόκληρες, όπως το Δουργούτι, αναπλάστηκαν μέσα από το πρόγραμμα «Προσόψεις». Αυτό το πρόγραμμα όμως συνεχίζεται και σήμερα – και αγκαλιάζεται από τους Αθηναίους – ενώ παράλληλα προχωρεί και η ένταξή του στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα Αττικής. Στο σημείο αυτό θέλω να προσθέσω ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων διδάσκεται πλέον ως πρότυπο παράδειγμα επιτυχούς σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πανεπιστήμιο Harvard των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δεν ξεχάσαμε επίσης, φίλες και φίλοι, και τα αδέσποτα της πόλης μας, που ήταν μια συνεχής αιτία δυσφήμισής της, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Με το πρόγραμμα των αδεσπότων, τη στείρωση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περισσότερων των 1.500 ζώων και το πρόγραμμα υιοθεσίας, ο Δήμος Αθηναίων αντιμετώπισε, μόνος αυτός, με επιτυχή και αξιόπιστο τρόπο, ένα πρόβλημα που εξέθετε την χώρα μας διεθνώς.
Το πρόγραμμα εθελοντισμού για την πόλη των Αθηνών αποτέλεσε μια μεγάλη καινοτομία που διαφήμισε την πόλη. Τώρα ανοίγει έναν καινούργιο ορίζοντα συμμετοχικής δράσης των πολιτών στα δρώμενα της πόλης.
Κυρίες και κύριοι,
Ο Δήμος Αθηναίων υλοποιεί πλέον και ένα ευρύτατο πρόγραμμα δημιουργίας σύγχρονων πολιτιστικών χώρων και υποδομών. Στα κτίρια Χάνσεν στο Μεταξουργείο, που έχουν δωρηθεί από το συμπολίτη μας κ. Δούρο Δουρούτη, θα στεγασθεί η νέα, σύγχρονη, Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών. Το παλιό κτίριο του Βουστασίου, στην Κολοκυνθού, θα στεγάσει μετά την ανακαίνισή του το Πρότυπο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες.
Παράλληλα δημιουργήσαμε νέους θεσμούς και αναβαθμίσαμε παλαιότερους όπως την Αθηναϊκή Αποκριά, την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, το Φεστιβάλ Τζαζ, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, την Ελληνική Εβδομάδα Μόδας και τα Ανασυγκροτημένα Μουσικά Σύνολα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, της πρωτοχρονιάς και των Αποκριών, το πολιτιστικό πρόγραμμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και μεγάλες εικαστικές παρεμβάσεις, όπως η έκθεση «Athina by Αrt» με εκατοντάδες έργα που τοποθετήθηκαν σ’ όλη την πόλη, σημάδεψαν τις πολιτιστικές δράσεις της τριετίας.
Η τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας και η καθιέρωσή της ως ελκυστικού προορισμού για όλη την διάρκεια του έτους, είναι στρατηγική επιλογή του Δήμου Αθηναίων. Τα χρόνια αυτά αναλήφθηκαν σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες για τη διεθνή προβολή της Αθήνας. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση της δυναμικής που απέκτησε η πόλη από την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και να αναδειχθεί διεθνώς το «νέο» πρόσωπο της σύγχρονης Αθήνας ως ευρωπαϊκής μητρόπολης.
Γι΄ αυτό συστάθηκε ο Οργανισμός Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών ο οποίος αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία για την αυτοδιοίκηση.
Επανεκδόθηκε και πωλείται πλέον και στα βιβλιοπωλεία ο εξαιρετικός τουριστικός οδηγός της πόλης «Διαδρομή στην ιστορία της Αθήνας» και εκπονήθηκε ένα μακροχρόνιο στρατηγικό σχέδιο δράσης για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη.
Γίνεται μια δουλειά ουσίας που αποδίδει και φέρνει αποτέλεσμα. Απόδειξη είναι τα τελευταία στοιχεία όλων των φορέων της αγοράς που δείχνουν ότι η Αθήνα μπαίνει ξανά στον τουριστικό χάρτη, ως επιλογή τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού τουρισμού.
Σημαντικές δράσεις ανελήφθησαν για την καλύτερη λειτουργία της πόλης. Σπουδαιότερη όλων, ήταν η συγκρότηση της νέας Δημοτικής Αστυνομίας, με 650 αστυνομικούς, σύγχρονη εκπαίδευση και εξοπλισμό, η οποία κάνει την παρουσία της σε όλες της γειτονιές της Αθήνας, με 154 περιπολίες ημερησίως και την οποία βελτιώνουμε συνεχώς. Ιδιαίτερα χρήσιμα επίσης ήταν τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας, αλλά και οι εκστρατείες του Δήμου για κοινωνικά θέματα, όπως π.χ. η εκστρατεία κατά της αντικοινωνικής στάθμευσης.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στάθμευσης και τη διευκόλυνση της κίνησης στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης των Αθηνών, ξεκινά η εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.
Μετά από ολοκληρωμένες μελέτες σκοπιμότητας, κυκλοφοριακών αναγκών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μετά από εξαντλητικές δημόσιες διαδικασίες, καλά οργανωμένες και προσεκτικά θεμελιωμένες, επελέγη από το Δήμο ένα σύγχρονο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Στηρίζεται στη χρήση της κάρτας στάθμευσης και της κινητής τηλεφωνίας.
Το νέο σύστημα, δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Είναι φθηνό και εύχρηστο.
Λαμβάνει ειδική μέριμνα για τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών, και πιστεύουμε ότι θα πετύχει να περιορίσει τα απαράδεκτα φαινόμενα της αντικοινωνικής στάθμευσης και να διευκολύνει την κίνηση στο κέντρο της πόλης.
Φίλες και φίλοι,
Μεγάλη σημασία έχει για την πόλη μας και η δημιουργία από τον «Αθήνα 9,84» του ξενόγλωσσου σταθμού AIR 104,4 που εκπέμπει πρόγραμμα σε δώδεκα γλώσσες. Είναι μια πρωτοβουλία για τους αλλοδαπούς που ζουν στην πόλη μας και για όσους την επισκέπτονται. Μια πρωτοβουλία με την οποία ο Δήμος πετυχαίνει την καλύτερη ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών στην ελληνική κοινωνία.
Κορυφαία προτεραιότητά μας, βεβαίως, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, ήταν η εξυπηρέτηση του πολίτη. Μέσα σε μία διετία δημιουργήθηκαν 7 ΚΕΠ, ένα σε κάθε διαμέρισμα, ενώ αναβαθμίστηκε και διευρύνθηκε η «Γραμμή του Δημότη – 195»., συγκροτώντας έτσι, το «Δίκτυο Αθήνα» και προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στους κατοίκους της πόλης μας.
Αναβαθμίστηκε επίσης η δικτυακή πύλη του Δήμου Αθηναίων, ανοίγοντας έναν αξιόπιστο δίαυλο επικοινωνίας της πόλης στο διαδίκτυο που παρέχει υπηρεσίες και άμεση πληροφόρηση σε όλους τους χρήστες του internet.
Τους τελευταίους 22 μήνες, πάνω από 750 χιλιάδες Αθηναίοι έχουν διεκπεραιώσει αιτήματά τους σε σχέση με τον Δήμο μέσω του Δικτύου Αθήνα.Σημαντική είναι επίσης ή ίδρυση ενός ΚΕΠ για τους αλλοδαπούς της Αθήνας, το οποίο αποτελεί μεγάλο στήριγμα για τις χιλιάδες μεταναστών που ζουν στην πόλη μας.
Φίλες και φίλοι,
Το σημείο, όμως, στο οποίο θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο είναι αυτό της κοινωνικής πρόνοιας. Και αυτό γιατί θεωρώ την κοινωνική πρόνοια ως την κατ’ εξοχήν δραστηριότητα που θα έπρεπε να περνάει μέσα απ’ την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στόχος μας ήταν η ενίσχυση και η αναβάθμιση των υπαρχουσών και η δημιουργία νέων υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας.
Αντιμετωπίσαμε πλέον το ζήτημα με στόχο να δημιουργήσουμε μόνιμες υποδομές, οι οποίες θα στηρίζουν και στο μέλλον τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.
Οργανώθηκε λοιπόν και λειτούργησε το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου, για να καλύψει τις κύριες ανάγκες σίτισης, στέγασης, ένδυσης και υπόδησης. Στα πλαίσια αυτής της κεντρικής πολιτικής επιλογής δημιουργήσαμε μια μόνιμη στέγη για το Κέντρο Σίτισης Αστέγων του Δήμου, σε δημοτικό κτίριο στην οδό Πειραιώς, στο οποίο εξυπηρετούνται καθημερινώς περισσότεροι από 1000 άστεγοι της πόλης μας. Για την ενίσχυση της πολιτικής στήριξης των αστέγων, ο Δήμος Αθηναίων προχωρεί, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με τον Ερυθρό Σταυρό, στη δημιουργία, στο κτίριο της 3ης Σεπτεμβρίου, ενός πρωτοποριακού Κέντρου φροντίδας για τους αστέγους. Μιας σύγχρονης δομής που θα καλύπτει τις ανάγκες σίτισης, φιλοξενίας, ιατρικής περίθαλψης, πλυντηρίων, λουτρών και προσωπικής φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης. Στην Ακαδημία Πλάτωνος επίσης δημιουργήθηκε η πρώτη παιδική χαρά για παιδιά ΑΜΕΑ ενώ συστήθηκε και το πρώτο, σε επίπεδο Δήμων, Γραφείο Ειδικού Αθλητισμού, το οποίο διοργάνωσε πολλές αθλητικές εκδηλώσεις για άτομα με αναπηρία που ζουν στην Αθήνα.
Αναπτύξαμε, παράλληλα, ειδικό πρόγραμμα δράσης και παρεμβάσεων για το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης, με δράσεις στα σχολεία και δημιουργία δικτύου συνεργαζομένων φορέων. Προχωράμε το πρόγραμμα μας για την ίδρυση του κέντρου απεξάρτησης «Επιλογή». Με τη συνεργασία της ΕΡΤ εξασφαλίσαμε στην Αυλίδα μιαν έκταση 30 στρεμμάτων για την κατασκευή του κέντρου, υπό την εποπτεία του ΚΕΘΕΑ.
Σημαντικές εκστρατείες έγιναν επίσης και για θέματα πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την υγεία. Πάνω από 40.000 δημότες μας μετείχαν στα προγράμματα προληπτικής ιατρικής για τον καρκίνο του μαστού, τον διαβήτη και τις αλλεργίες.
Ενισχύθηκαν τα Δημοτικά Ιατρεία, τα οποία μπορούν πλέον να εξετάζουν όλους τους ασφαλισμένους και να συνταγογραφούν, ενώ διαμορφώθηκαν και παραδόθηκαν και τα νέα, πρότυπα, Δημοτικά Ιατρεία στην οδό Σόλωνος.
Ιδιαίτερη μέριμνα λάβαμε για τα θέματα της Τρίτης Ηλικίας. Αναβαθμίστηκαν όλοι οι χώροι που στεγάζουν τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου μας, ενώ, μέσα στο 2005, δημιουργήθηκαν και δύο νέες. Προχωρούμε δε στη δημιουργία 12 ακόμα νέων Λεσχών Φιλίας μέσα στο 2006.
Συνολικά, πάνω από 4.000 μέλη των Λεσχών Φιλίας συμμετείχαν σε προγράμματα εκδρομών, πολιτιστικών περιπάτων και εκδηλώσεων.
Ενισχύθηκε επίσης το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο εξυπηρετεί πλέον γύρω στα 700 άτομα.
Σημαντικές ήταν και οι δράσεις μας για τα παιδιά. Λειτουργούν πλέον 92 Παιδικοί Σταθμοί σ’ όλη την πόλη. Σ’ αυτούς φιλοξενούνται περίπου 6.000 παιδιά, ηλικίας από 18 μηνών έως 6 ετών. Ανακατασκευάστηκαν πλήρως – και λειτουργούν ήδη – δυο νέοι παιδικοί σταθμοί στο Χριστοδουλάκειο Ίδρυμα, στους Αμπελοκήπους, και άλλοι δυο στο Νέο Κόσμο.
Προγραμματίσθηκε επίσης η κατασκευή 8 νέων παιδικών σταθμών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημιουργίας παιδικών σταθμών από τον Δήμο Αθηναίων. Δημιουργήθηκαν , επίσης, 25 νέες παιδικές χαρές, ενώ συνολικά παραδόθηκαν 43 ανανεωμένοι χώροι οι οποίοι είναι κατανεμημένοι και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου.
Φίλες και φίλοι,
Ιδιαίτερη φροντίδα επιδείξαμε και στα θέματα μεταναστών, που αποτελούν πλέον σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Αθήνας. Πέρα από το ειδικό ΚΕΠ για τους αλλοδαπούς και τον ξενόγλωσσο σταθμό, δημιουργήθηκε το Διαπολιτισμικό Κέντρο, μέσα από το οποίο παραδίδονται ειδικά προγράμματα εκμάθησης ελληνικών, Ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και άλλων δεξιοτήτων, σε μετανάστες.
Δημιουργήσαμε επίσης ειδικό παιδικό σταθμό στο Νέο Κόσμο, που υποδέχεται παιδιά από 16 διαφορετικές χώρες.
Παράλληλα αυξήθηκε από 5%, που ήταν πριν δύο χρόνια, σε 25% το ποσοστό των παιδιών μεταναστών στους δημοτικούς μας παιδικούς σταθμούς. Οι γυναίκες μετανάστριες – θύματα κακοποίησης και ενδο-οικογενειακής βίας – αλλά και οι αλλοδαποί άστεγοι έχουν, αντίστοιχα, δωρεάν πρόσβαση στον Ξενώνα που λειτουργεί ο Δήμος Αθηναίων για την στήριξη των θυμάτων κακοποίησης και στο βραδινό πρόγραμμα σίτισης αστέγων. Δωρεάν πρόσβαση έχουν επίσης όλοι οι μετανάστες στα Δημοτικά Ιατρεία.
Κυρίες και κύριοι,
Όλα όσα σας ανέφερα είναι έργα χειροπιαστά. Έργα που δημιουργούν μια πιο σύγχρονη, πιο όμορφη, πιο λειτουργική και φιλική Αθήνα. Έργα που πλέον αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Οι επιτυχίες αυτές ανέτρεψαν πολλά στερεότυπα για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Απέδειξαν ότι οι Δήμοι μπορούν – και πρέπει – να αναλαμβάνουν ευθύνες και πρωτοβουλίες. Μπορούν – και πρέπει – να παράγουν πολιτική, με αναπτυξιακό και κοινωνικό έργο.
Με αυτή την αντίληψη πορευθήκαμε κι εμείς, ειδικά κατά την μετα – ολυμπιακή περίοδο, όταν ρίξαμε το βάρος στην προώθηση αναπτυξιακών έργων του Δήμου και στη δημιουργία υποδομών για την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Για να ανταποκριθούμε στους στόχους μας προωθήσαμε συγκεκριμένες αλλαγές με στόχο την οικονομική ισχυροποίηση του Δήμου, αλλά και την οικονομική αυτονομία και ανεξαρτησία του.
Διεκδικήσαμε τα έσοδα που δικαιούμαστε. Αξιοποιήσαμε επενδυτικές ευκαιρίες και δυνατότητες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους. Περιορίσαμε τις σπατάλες που συνήθως γίνονται από δημόσιους φορείς. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ο Δήμος Αθηναίων να αποκτήσει πλέον οικονομική ισορροπία, ισχύ και ευρωστία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέσα σε μόλις μία τριετία, τα έσοδα του Δήμου αυξήθηκαν από 298 σε 411 εκατομμύρια ευρώ, αύξηση μεγαλύτερη από 35%.
Το κάναμε δε αυτό επιλέγοντας να περιορίσουμε την ετήσια αύξηση των δημοτικών τελών, αυστηρά στο ύψος του πληθωρισμού, αποφεύγοντας έτσι την επιβάρυνση κάθε νοικοκυριού με πρόσθετες δαπάνες.
Θα σταθώ σε μια διάσταση της οικονομικής πολιτικής μας, η οποία αποτυπώνει τις κοινωνικές μας προτεραιότητες: Καθιερώσαμε από φέτος, για πρώτη φορά, τη μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών που πληρώνουν οι πολύτεκνες οικογένειες στον Δήμο Αθηναίων.
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Επειδή πιστεύω ότι ο ετήσιος οικονομικός απολογισμός για την τοπική αυτοδιοίκηση έχει μια ιδιαίτερη σημασία, γιατί πρέπει να «δίνουμε λογαριασμό» στους δημότες μας, θα σας παρουσιάσω, με δύο μόλις αριθμούς, την οικονομική πορεία μας το 2005.
Την χρονιά που πέρασε ο Δήμος είχε πρωτογενές πλεόνασμα 7.000.000 Ευρώ. Οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 7,7%, σε ποσοστό ανάλογο δηλαδή με την αύξηση των λειτουργικών εσόδων, που ήταν 7,3%, γεγονός που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη διατήρηση της οικονομικής ισορροπίας του Δήμου.
Εκεί όμως που η πρόοδος είναι άκρως εντυπωσιακή είναι η αύξηση των πόρων από τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, η οποία από 2 εκατομμύρια το 2002, ξεπέρασε τα 51 εκατομμύρια το 2005. Η οικονομική μας αυτή πολιτική, επιβραβεύθηκε και αναγνωρίσθηκε από την αξιολόγηση του διεθνούς οργανισμού Moody’s Investor Service, ενός από τους τρεις εγκυρότερους οργανισμούς παγκοσμίως, ο οποίος αξιολόγησε τον Δήμο Αθηναίων με πιστοποιητικό Α2, το οποίο θεωρείται ως ανωτέρας κατάταξης και με χαμηλό πιστοληπτικό κίνδυνο.
Είμαστε περήφανοι γιατί ανάλογη αξιολόγηση στην Ελλάδα έχουν μόνον τέσσερις οργανισμοί: η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Τράπεζα, η ΔΕΗ και, τώρα πλέον, ο Δήμος Αθηναίων. Αυτό αρκεί για να αντιληφθεί κανείς την ισχυρή θέση που κατέκτησε ο Δήμος μας μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η υψηλή αυτή αξιολόγηση ανοίγει νέα περίοδο για τον Δήμο Αθηναίων, αλλά και για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην χώρα μας. Ο Δήμος Αθηναίων μπορεί πλέον να σχεδιάζει την αναπτυξιακή και επενδυτική προοπτική της πόλης χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς να υποθηκεύει τα έσοδά του και τα τέλη που καταβάλλουν οι δημότες.
Υπό το ίδιο αυτό πρίσμα, της πολιτικής ενεργητικών παρεμβάσεων, δρομολογήθηκαν μία σειρά δράσεις με στόχο να δώσουν προοπτική ανάπτυξης σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.
Το 1930 ο μεγάλος Κρητικός πολιτικός, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή, για τις χρήσεις γης στην περιοχή Γουδί, έλεγε «Διότι είνε προφανές ότι αν πρόκειται να επιφυλάξωμεν τον χώρο Γουδί, δι΄ ους σκοπούς κοινής ωφελείας υποστηρίζεται, οφείλομεν να απαλλοτριώσωμεν αμέσως και τον χώρον τούτον και να τον παραχωρήσωμεν προς τους σκοπούς τούτους». Έχει σημασία ότι, σήμερα πλέον, έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις ώστε, στο Γουδί, να γίνει ένα μεγάλο, σύγχρονο, οργανωμένο, μητροπολιτικό πάρκο.
Αισθάνομαι όμως ικανοποίηση διότι στο Δήμο Αθηναίων την τριετία αυτή ακολουθήσαμε τη ρήση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Δαπανήσαμε εκατομμύρια Ευρώ για να απαλλοτριώσουμε και να αγοράσουμε τους τελευταίους ελεύθερους χώρους σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Ο Δήμος Αθηναίων έκανε πράξη τη δέσμευσή του για την προστασία των τελευταίων αδόμητων χώρων, από την τσιμεντοποίηση.Τέτοιοι χώροι είναι η έκταση πέντε στρεμμάτων μεταξύ των οδών Λαγουμιτζή και Χέλτντραϊχ, στο Νέο Κόσμο στην οποία έχει ήδη δημιουργηθεί ένα νέο μεγάλο πάρκο για τα παιδιά της περιοχής.Τα τριάμισι στρέμματα του παλιού κινηματογράφου «ΑΒ» στα Πατήσια, τα οποία θα συνδεθούν με το παρακείμενο πάρκο του Φιξ.Τα επτάμισι στρέμματα στο παλιό εργοστάσιο της Θερμίδας, στη Ριζούπολη – και μερικά ακόμη μικρότερης έκτασης που βρίσκονται υπό απαλλοτρίωση.
Κυρίες και κύριοι,
Θα μου επιτρέψτε στο σημείο αυτό μια προσωπική εξομολόγηση: Πριν από 13 χρόνια, ως Υπουργός Πολιτισμού, βρήκα χαμένη στη γραφειοκρατία μια παλιά ιδέα του Πικιώνη, την οποία είχε δουλέψει η Μελίνα Μερκούρη για την περιοχή της Ακρόπολης. Συγκροτήσαμε τότε το σχέδιο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας. Εξασφαλίσαμε επίσης την πρώτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που θα άλλαζε την εικόνα του ιστορικού κέντρου.
Στις αρχές του 2005, με την απαλλοτρίωση της παλιάς «Κορεάτικης Αγοράς», στη διασταύρωση του πεζοδρόμου της Ερμού με την οδό Πειραιώς στον Κεραμεικό, το έργο αυτό ολοκληρώνεται. Σήμερα κατασκευάζεται στο σημείο αυτό ένας μεγάλος χώρος πρασίνου ως κατάληξη του πεζοδρόμου και ως πρόδρομος των μελλοντικών αλλαγών στην περιοχή.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσωπική ικανοποίηση απ’ αυτήν που νιώθει ένας πολιτικός που ονειρεύεται και σχεδιάζει από το να βλέπει ολοκληρωμένο ένα έργο, στη δημιουργία του οποίου έχει συμβάλει. Από το να βλέπει τον ενθουσιασμό των δημοτών και των επισκεπτών της Αθήνας, που σήμερα περπατούν στον πεζόδρομο της ενοποίησης, τον μεγαλύτερο αρχαιολογικό περίπατο της Ευρώπης.
Κυρίες και κύριοι,
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου είχα την ευκαιρία και τη δυνατότητα, μέσα από το Δήμο Αθηναίων, να δρομολογήσω το δεύτερο μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που θα γίνει στην πόλη μετά από εκείνο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Το έργο της διπλής ανάπλασης στον Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Αυτή είναι η κορυφαία παρέμβαση της μετα-Ολυμπιακής περιόδου, με αφορμή το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα αστικής παρέμβασης και αναβάθμισης που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. Δημιουργούνται ελεύθεροι χώροι πρασίνου, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, εγκαταστάσεις εμπορικών και πολιτιστικών χρήσεων, χώροι αναψυχής, υπόγειοι και επιφανειακοί χώροι στάθμευσης – και έργα υποδομής κοινής ωφέλειας. Με το μεγάλο αυτό επενδυτικό σχέδιο δημιουργείται στο Βοτανικό ένα σύγχρονο επιχειρηματικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο δράσης, με αστικό πράσινο, το οποίο θα μεταφέρει ένα σημαντικό τμήμα ανάπτυξης της Αθήνας σε μια περιοχή που θα έχει εξαιρετικές συγκοινωνιακές υποδομές.
Ταυτόχρονα, η κορεσμένη περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αναβαθμίζεται και αποκτά την προοπτική να αναδειχθεί σε σύγχρονο χώρο αναψυχής στην καρδιά της Αθήνας.
Κυρίες και κύριοι,
Με τη διπλή ανάπλαση:
· Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να γίνει πράξη το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί, ως ενιαίος και αποκλειστικός χώρος πρασίνου και αναψυχής.
· Δημιουργούνται 120 στρέμματα πραγματικού αστικού πρασίνου στον Βοτανικό και άλλα 17 στρέμματα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
· Δίνεται, σε κατάλληλο χώρο, μακροπρόθεσμη και ολοκληρωμένη λύση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, παρέχοντας στην ιστορική ομάδα της Αθήνας, μόνιμη στέγη μέσα στα όρια της πόλης.
· Κατασκευάζονται τα αναγκαία έργα υποδομής κοινής ωφέλειας, αξίας 127 εκατομμυρίων Ευρώ, που απουσιάζουν από την περιοχή του Βοτανικού και από την ευρύτερη έκταση του Ελαιώνα.
· Δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης, που προβλέπεται να φτάσουν τις 4000 την περίοδο της κατασκευής και τις 1800 μετά την αποπεράτωση του έργου.
Επαναλαμβάνω, φίλες και φίλοι:
Πρόκειται για την μεγαλύτερη αστική παρέμβαση στην Αττική των τελευταίων χρόνων και σίγουρα την μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ Δήμος. Μια παρέμβαση που θα αλλάξει την εικόνα της Αθήνας μας, θα τονώσει την οικονομία της και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της.
Φίλες και φίλοι,
Τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, με τη βοήθεια των μεγάλων έργων που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και ολοκληρώθηκαν με την ευκαιρία και των Ολυμπιακών Αγώνων, βελτιώθηκε σημαντικά η ζωή των τεσσάρων εκατομμυρίων Ελλήνων που κατοικούν εδώ.
Τώρα ήρθε πλέον η ώρα να σχεδιαστεί η πορεία της πόλης και για τις επόμενες δεκαετίες. Στο σχεδιασμό αυτό, κατά τη γνώμη μου, οι βασικές προτεραιότητες πρέπει να είναι τρεις:
Πρώτον, η συνέχιση της επέκτασης του μετρό και των άλλων μέσων σταθερής τροχιάς. Έτσι ένα πυκνό δίκτυο θα καλύψει όλο το λεκανοπέδιο και θα μειώσει αποφασιστικά την ανάγκη της χρήσης αυτοκινήτου στην πόλη.
Δεύτερον, η σωτηρία των ελεύθερων χώρων και που έχουν απομείνει και η δημιουργία νέων, με διάθεση μεγάλων ποσών για απαλλοτριώσεις, που μόνο από το κεντρικό κράτος μπορεί να προέλθουν.
Τρίτον, το όραμα μιας κυκλοφορικά λειτουργικής Αθήνας, με ελεγχόμενη στάθμευση όπου αυτό απαιτείται, με επέκταση και απρόσκοπτη ροή των μέσων μαζικής μεταφοράς και, τέλος, ακόμα και με αποκλεισμό από καίριες περιοχές της πόλης των μη δημόσιων μέσων μεταφοράς.
Κυρίες και κύριοι,
Όλο αυτό το διάστημα ο Δήμος Αθηναίων πρωταγωνίστησε και στην προσπάθεια συγκρότησης μιας νέας, σύγχρονης, διοικητικής και αυτοδιοικητικής δομής της χώρας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα βρίσκεται σε οριακό σημείο: από τις αποφάσεις και τις επιλογές μας το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί αν θα προσαρμοστούμε στα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα. Είναι ευτυχής συγκυρία το ότι στην κυβέρνηση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, η οποία δείχνει να έχει συνείδηση των απαιτήσεων αυτών.
Οι βασικές επιλογές της κυβέρνησης αποτελούν επιλογές στήριξης της Αυτοδιοίκησης:
Η ρύθμιση ουσιαστικών θεμάτων για την καλύτερη λειτουργία των οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η προώθηση της μερικής απασχόλησης.
Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών των ΟΤΑ. Η άρση των καταλογισμών.
Η ψήφιση του πλαισίου για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Αυτοδιοίκησης, «Θησέας», και η προώθηση της αναθεώρησης του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όλα αυτά είναι σημαντικές, θετικές, αποφάσεις της κυβέρνησης.
Δεν πρέπει όμως να σταματήσουμε εδώ. Πρέπει να ξεκινήσει τώρα ο ουσιαστικός διάλογος της κυβέρνησης, των κομμάτων, της Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών εταίρων για θέματα συγκεκριμένα και επείγοντα.
Φίλες και φίλοι,
Τα τρία αυτά χρόνια συναναστράφηκα και συζήτησα με Δημάρχους απ’ όλη την χώρα και από όλα τα πολιτικά κόμματα. Διαπίστωσα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτει στελέχη με τεράστιες δυνατότητες προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην χώρα συνολικά. Τα στελέχη αυτά αποτελούν ένα ανεκτίμητο, και σε μεγάλο βαθμό, ανεκμετάλλευτο πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες ενός απηρχαιωμένου συστήματος δεν αφήνουν να αξιοποιηθεί. Αγωνίζομαι ως Δήμαρχος, και θα αγωνιστώ και στο μέλλον, να προχωρήσει η μεγάλη μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση και την διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Θα αγωνίζομαι πάντα να γίνουν πράξη τα βασικά αιτήματα και οι κεντρικοί πολιτικοί στόχοι της Αυτοδιοίκησης.
Αυτά είναι:
· Η οικονομική ανεξαρτησία και η αυτονομία της.
· Οι ευέλικτες δομές λειτουργίας της.
· Η δημιουργία Μητροπολιτικών Δήμων στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
· Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη διοικητική δομή της Ελλάδας, με την εκλογή αιρετού Περιφερειάρχη και Περιφερειακού Συμβουλίου
· Η συνταγματική θέσπιση της Περιφέρειας ως δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης.
Όλα αυτά είναι κεντρικές επιλογές για ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος, για ένα κράτος κοντά στον πολίτη.
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Σε μια βραδιά όπως η αποψινή, θέλεις να μιλήσεις από καρδιάς. Να μιλήσεις για συναισθήματα, για εμπειρίες, για ανθρώπινες στιγμές. Έπρεπε όμως να μιλήσω και για αριθμούς και στατιστικές. Και έπρεπε να το κάνω διότι πίσω απ’ τους αριθμούς κρύβεται μια απλή αλήθεια: ότι οι μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται από μόνες τους. Ότι οι επιτυχίες δεν έρχονται χωρίς κόπο.
Και ότι, για να πετύχουμε όσα πετύχαμε, χρειάστηκε θέληση, δουλειά και μεθοδικότητα. Πίσω από κάθε αριθμό που ακούσατε υπήρχε ένας σχεδιασμός. Πίσω από κάθε στατιστικό στοιχείο, υπήρχε ένας μεθοδικός προγραμματισμός και χιλιάδες άνθρωποι που δούλεψαν για να υλοποιηθεί.
Μια αναφορά λοιπόν στους ανθρώπους που δούλεψαν για να αλλάξει η πόλη μας, για να αλλάξει η Αθήνα, είναι η ελάχιστη αναγνώριση που μπορούμε να τους αποδώσουμε. Το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων – και αυτό λειτούργησε προς όφελος της πόλης μας. Όλες οι δημοτικές παρατάξεις, στα περισσότερα κρίσιμα θέματα, λειτούργησαν με υπεύθυνο και εποικοδομητικό τρόπο. Θεωρώ μεγάλο επίτευγμα ότι τα σημαντικότερα θέματα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο αποφασίσθηκαν ομόφωνα. Δημιουργήσαμε, όλοι μαζί, ένα πλαίσιο πολιτικής εμπιστοσύνης – και τολμώ να πω ότι ο Δήμος Αθηναίων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
Μέρος λοιπόν της επιτυχίας για τα όσα κάναμε ασφαλώς ανήκει και σε αυτούς.
Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που δήλωσαν ενεργώς συμμέτοχοι στη δημιουργική προσπάθεια που κάνουμε. Θα σταθώ στους μεγάλες ευεργέτες που προχώρησαν αυτά τα χρόνια σε σημαντικές δωρεές που υπηρετούν το κοινό καλό και την πόλη. Θα επισημάνω επίσης την συμβολή που είχαν οι χορηγοί, μικροί και μεγάλοι, διαφόρων δράσεων του Δήμου. Πρόσωπα και εταιρείες που συνέβαλαν με τις δυνάμεις τους να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες για τους δημότες μας.
Ο Δήμος Αθηναίων την περίοδο αυτή άνοιξε έναν καινούργιο δρόμο. Οικοδόμησε σχέση κοινωνικής εμπιστοσύνης και λειτούργησε με πνεύμα συνεννόησης και αμοιβαιότητας. Θα σταθώ επίσης τώρα και θα ευχαριστήσω από καρδιάς τους αφανείς μας ήρωες: τους εργαζομένους του Δήμου Αθηναίων. Πριν από την εμπλοκή μου με τη διοίκηση του Δήμου, μου είχε δοθεί μια εικόνα αμφισβήτησης και επιφύλαξης, ανάλογη με αυτή που έχουν και πολλοί άλλοι Αθηναίοι.
Ζώντας τους από κοντά, και δουλεύοντας σκληρά μαζί τους, διαπίστωσα ότι διαθέτουν γνώσεις, ικανότητες, φιλότιμο και επαγγελματισμό. Η συνεργασία μου μαζί τους είναι πολύτιμη. Θέλω να τους συγχαρώ για όλα όσα έκαναν, για όσα κάνουν και για όσα θα συνεχίσουν να κάνουν.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ, μέσα απ’ την καρδιά μου, θέλω επίσης να πω στους συνεργάτες μου, στους αντιδημάρχους, στους Προέδρους των Δημοτικών Οργανισμών και στους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους. Με σκληρή καθημερινή δουλειά τίμησαν την εμπιστοσύνη των Αθηναίων και είμαι σίγουρη ότι έχουν πολλά να προσφέρουν ακόμα.
Θέλω επίσης να εκφράσω και δημοσίως την αγάπη και τις ευχαριστίες μου, στα στελέχη του Γραφείου μου. Στους ανθρώπους που με ακολουθούν σε κάθε μου βήμα, σε κάθε μου επιλογή. Στους ανθρώπους που με στηρίζουν με τη δουλειά τους και την αγάπη τους, τόσο στις όμορφες, όσο και στις δύσκολες στιγμές.
Φίλες και φίλοι,
Όλα όμως όσα περιγράφονται σ’ αυτό το συνοπτικό απολογισμό είναι πάνω απ’ όλα επιτυχία των Αθηναίων πολιτών. Γιατί τίποτα από όσα πετύχαμε δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα χωρίς τη συμμετοχή και τη συμπαράσταση των κατοίκων αυτής της πόλης.Το μεγαλύτερο κεφάλαιο της Αθήνας είναι οι πολίτες της. Ο πολιτισμός της σημερινής Αθήνας είναι ο πολιτισμός της καθημερινότητας των κατοίκων της. Εκεί πρέπει να αναζητήσουμε και τις δυνατότητες και τις αδυναμίες μας. Τα χρόνια αυτά περπατώ όλες τις γειτονιές της πόλης. Συζητώ με τους συμπολίτες μου και πιστεύω ότι πιάνω τον σφυγμό τους. Μαζί ζούμε τις ανησυχίες, τα άγχη, την κούραση, τις εντάσεις, τις ελπίδες, τις προσδοκίες μας. Μαζί ζούμε την αγωνία να προλάβουμε να τελειώσουμε τα έργα, τις αναπλάσεις, το νέο μας πράσινο και την καθαριότητα. Αλλά και μαζί δακρύσαμε από συγκίνηση και υπερηφάνεια την στιγμή της επιτυχίας.Τη στιγμή που όλος ο κόσμος κοίταζε την Αθήνα και την καμάρωνε! Γι’ αυτό και το ξαναλέω: το μεγαλύτερο κέρδος απ’ αυτήν την πορεία δημιουργίας είναι ότι αλλάξαμε την ψυχολογία των ανθρώπων αυτής πόλης. Ότι αγαπήσαμε ξανά την Αθήνα!
Ότι είμαστε πια περήφανοι και αισιόδοξοι γι’ αυτήν!
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητές φίλες,
Αγαπητοί φίλοι,
Συμπολίτες μου,
Κοιτάζουμε μπροστά με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και με τη σιγουριά ότι μπορούμε πλέον να κάνουμε πολλά.
Η Αθήνα κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Πιστεύω ότι με σκληρή δουλειά, με σχέδιο και με όραμα, το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο από το παρόν. Αρκεί ο καθένας μας να επιδείξει την προσωπική και ηθική ευθύνη που απαιτείται για να πράξει το σωστό.
Αυτή η πεποίθηση μάς καθοδήγησε τα τρία τελευταία χρόνια στη Δημαρχία της Αθήνας.
Αυτή μας καθοδηγεί και στο μέλλον.
Η Αθήνα, αυτά τα τρία χρόνια, έκανε σημαντικά βήματα προόδου.
Έγινε έργο που δημιουργεί μια πιο όμορφη, πιο σύγχρονη, πιο φιλική Αθήνα.
Έργο που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο.
Ένα αύριο που αξίζει και ανήκει σε όλες τις Αθηναίες και σε όλους τους Αθηναίους.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς.