Νέους δρόμους συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων άνοιξε η τριήμερη επίσκεψη της ελληνικής αποστολής υπό την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου.
Οι συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες των ΗΑΕ είχαν σημαντικά αποτελέσματα και έθεσαν τις βάσεις για στενότερη οικονομική και πολιτική συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών.
Η υπουργός Εξωτερικών κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή της και ως προς την πολιτική και ως προς την οικονομική διάσταση της επίσκεψης, χαρακτήρισε τις πολιτικές σχέσεις εξαιρετικές και την επίσκεψη «ως νέα αφετηρία για την διεύρυνση και την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων».
Η κ. Μπακογιάννη στις συναντήσεις της τόσο με τον διάδοχο του Αμπου Ντάμπι στρατηγό Μοχάμεντ Μπιν Ζάγιεντ Αλ Ναχιάν, όσο και με τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Αλ Μακτούμ και τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντάλα Μπιν Ζάγιεντ Αλ Ναχιάν επέδωσε προσκλήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για να επισκεφθούν την χώρα μας επιβεβαιώνοντας τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών.
Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα και επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της Ελλάδος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής το οποίο εκδηλώθηκε ενεργά το καλοκαίρι με την κρίση στο Λίβανο και την συζήτηση του παλαιστινιακού προβλήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η τοποθέτηση της υπουργού Εξωτερικών ότι το Παλαιστινιακό «είναι η καρδιά του Μεσανατολικού προβλήματος» και ότι πρέπει να επιλυθεί με την «δημιουργία δύο κρατών που θα συμβιώνουν ειρηνικά και θα ευημερούν το ένα δίπλα στο άλλο» έτυχε ιδιαίτερα ευνοϊκής αποδοχής τόσο στο επιχειρηματικό ακροατήριο όσο και κατά τις πολιτικές επαφές της. Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι οι δύο πλευρές έχουν κοινούς στόχους και συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής.
Σε επιχειρηματικό και οικονομικό επίπεδο διαπιστώθηκε ότι το ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση επενδύσεων είναι αμφίδρομο καθώς η Ελλάδα θεωρεί ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορούν να αποτελέσουν την έδρα των επενδύσεων των Ελληνικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και τη γενικότερα της Νοτιοανατολική Ασία ενώ τα ΗΑΕ θεωρούν την Ελλάδα στρατηγικό κόμβο επέκτασης στις αγορές των Βαλκανίων και γενικότερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σημαντικά βήματα έγιναν σε επίπεδο τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών δεδομένου ότι το Ντουμπάι ήδη διαθέτει ειδική ζώνη ανάπτυξης και προώθησης της καινοτομίας. Επιπλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από στο Αμπου Ντάμπι για συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις που διαθέτουν καινοτόμα προϊόντα παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές με έμφαση στην ηλιακή ενέργεια.
Ενδεικτικό της επιτυχίας της τριήμερης επίσκεψης είναι το γεγονός ότι υπεγράφησαν επιχειρηματικές συμφωνίες 5 εκ δολαρίων ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 380 επιχειρηματικές συναντήσεις που άνοιξαν το δρόμο για πολύ περισσότερες και πολλαπλάσιας οικονομικής αξίας συμφωνίες στο προσεχές μέλλον. Δείτε τη δήλωση