Συνέντευξη Τύπου της ΥΠΕΞ κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη
Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Καλό μεσημέρι, κυρίες και κύριοι. Η Υπουργός των Εξωτερικών θα κάνει μια δήλωση για την ολοκλήρωση των εργασιών της 14ης Συνόδου των Υπουργών του Μεσογειακού Φόρουμ και θα ακολουθήσουν ερωτήσεις. Κυρία Υπουργέ των Εξωτερικών, έχετε το λόγο.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας. Η 14η Σύνοδος του Μεσογειακού Φόρουμ ολοκλήρωσε με ιδιαίτερη επιτυχία εδώ στο Ρέθυμνο τις εργασίες της. Υπό την ελληνική Προεδρία το Φόρουμ, 11 χώρες της Μεσογείου, σε εξαιρετικά φιλική ατμόσφαιρα και με πραγματικά γνήσια εποικοδομητική διάθεση, συζήτησαν σε βάθος κρίσιμα θέματα, τα οποία απασχολούν όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τους μεσογειακούς λαούς, αλλά και τη Διεθνή Κοινότητα στο σύνολο της.
Συζητήσαμε για την πολύ ανησυχητική κατάσταση και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Εξετάσαμε τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της ευρω-μεσογειακής συνεργασίας, την οποία η χώρα μας έχει εντάξει υψηλά στις προτεραιότητες της και στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής.
Κάναμε μια πλήρη ανασκόπηση και συζητήσαμε τις προοπτικές που διαγράφονται στο ζωτικής σημασίας ζήτημα της ενέργειας, καθώς επίσης και για το θέμα της μετανάστευσης που τόσο απασχολεί τα κράτη και τις κοινωνίες μας.
Επιπλέον χθες το βράδυ στο γεύμα εργασίας είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τον Γάλλο συνάδελφο μας, ο οποίος αναφέρθηκε στο περίγραμμα των γαλλικών ιδεών σχετικά με την πρωτοβουλία του Προέδρου Nicolas Sarkozy και τη Μεσογειακή Ένωση. Για όλα αυτά τα θέματα οι συζητήσεις ήταν και χρήσιμες και καρποφόρες.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στη Σύνοδο αυτή, διότι με ειλικρινή διάθεση και ουσιαστικές παρεμβάσεις συνέβαλαν ώστε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να υιοθετηθεί ομόφωνα ένα κοινό ανακοινωθέν που καλύπτει το σύνολο των θεμάτων που μας απασχόλησαν.
Αναδεικνύεται έτσι η ιδιαίτερη σημασία και συμβολή του Μεσογειακού Φόρουμ ως ενός πολύ χρήσιμου, αξιόπιστου και γι’ αυτό σημαντικού εργαστηρίου ιδεών που μπορεί να παράγει προτάσεις και να προάγει ιδέες. Που μπορεί να δημιουργεί νέα ή να ενισχύει ήδη υπάρχουσα δυναμική υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας, της ειρήνης και της οικονομικής ανάπτυξης στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου.
Το κοινό ανακοινωθέν είναι όπως ήδη ανέφερα ένα πολιτικό κείμενο που καλύπτει με σαφήνεια και πληρότητα όλα όσα συζητήσαμε και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να μπω σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Θα ήθελα να αναφερθώ όμως ειδικά στην κατάσταση στην περιοχή και στα όσα καταλήξαμε που πιστεύω πως είναι σημαντικά.
Πρώτον, το παλαιστινιακό, είναι και παραμένει το κομβικό ζήτημα στο πολύπλοκο, ρευστό και εν πολλοίς αλληλοεξαρτώμενο περιβάλλον στη Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό η επίλυση του είναι πρώτη προτεραιότητα και θα πρέπει βεβαίως να είναι η λύση των δύο κρατών. Μια δίκαιη και διαρκής βιώσιμη λύση που θα ανταποκρίνεται στις νόμιμες προσδοκίες του Ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού, οι οποίοι πρέπει να μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια ο ένας δίπλα στον άλλο.
Δεύτερον, στο πλαίσιο αυτό εκφράζουμε την υποστήριξη μας στην ειρηνευτική πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου, όπως επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση κορυφής του Ριάντ στις 29 Μαρτίου του 2007. Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου με τους ομολόγους τους της Ε.Ε. που έγινε πρόσφατα στις Βρυξέλες, ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Υποστηρίζουμε τη συνέχιση των επαφών αυτών με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Αναδεικνύεται έτσι και υπογραμμίζεται ο ουσιαστικός ρόλος που μπορεί να έχει η Ε.Ε. στις προσπάθειες διευθέτησης της αραβο-ισραηλινής διένεξης.
Τρίτον, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία μας για την καθημερινή χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης στα παλαιστινιακά εδάφη.
Τέταρτον, μας απασχόλησε ιδιαίτερα η κατάσταση στο Λίβανο, που παρουσιάζει σημάδια που δικαιολογούν ανησυχία και εγρήγορση.
Τα κράτη μέλη του Μεσογειακού Φόρουμ στηρίζουμε τη νόμιμα, δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Siniora και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του για ένα σταθερό και ειρηνικό Λίβανο.
Ειδικά στο θέμα του Λιβάνου μετά από ελληνική πρωτοβουλία συζητήσαμε και συμφωνήσαμε ότι το εκκρεμές ζήτημα των κτημάτων Shebaa είναι κομβικής σημασίας και θα πρέπει να υπάρξει ταχύτατη διευθέτηση του.
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στις εργασίες της Συνόδου τιμώντας την Ελληνική Προεδρία, τη χώρα μου, και βεβαίως το νησί μας, την Κρήτη.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω αν στη διάρκεια των εργασιών επί του δείπνου, εκφράστηκαν κάποιες απόψεις και την κατάσταση στο Λίβανο αλλά και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, που θα συνεισφέρουν στο ταξίδι που θα κάνετε το επόμενο διάστημα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Υπήρξε μια αναλυτική ενημέρωση των ομολόγων μου για την πρόθεσή μου να κάνω το συγκεκριμένο αυτό ταξίδι στη Μέση Ανατολή και για τους στόχους τους οποίους η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει. Μια εξωτερική πολιτική που όπως ξέρετε πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα στην περιοχή ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μια χώρα που έχει μεγάλη γνώση των ευρύτερων προβλημάτων στην περιοχή και ως μια χώρα η οποία γίνεται αποδεκτή ως ένας τίμιος συνομιλητής, ισότιμος συνομιλητής, ένας συνομιλητής ο οποίος επιδιώκει να βοηθήσει την ειρηνευτική προσπάθεια η οποία τόσο απαραίτητη είναι ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή.
Θέλω εδώ να προσθέσω ότι υπήρξε μια διάχυτη ανησυχία και για την επιδείνωση της κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη, διάχυτη ανησυχία και για την κατάσταση στο Λίβανο.
Το μόνο ενθαρρυντικό μήνυμα το οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχει είναι ότι στη συνέχεια της πρωτοβουλίας την οποία είχαμε, όπως θυμάστε, να προσκληθούν οι Άραβες Υπουργοί της Arab League στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υπάρξει και μια συνέχεια από το Κουαρτέτο, το οποίο θα δει τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς και αργότερα θα υπάρξει και μια συνάντηση, ευρύτερη, με την Arab League και το Κουαρτέτο.
Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στη Μέση Ανατολή. Η Ευρώπη έχει ένα ρόλο να παίξει και πρέπει να τον παίξει αποφασιστικά και εποικοδομητικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ θα μπορούσατε να μας πείτε με δεδομένο το ότι γίνεται η Σύνοδος αυτή στην Κρήτη πόσο μπορεί να ισχυροποιηθεί ο ρόλος του νησιού είτε στο πλαίσιο του Μεσογειακού Φόρουμ, είτε στο απώτερο μέλλον στο πλαίσιο μιας Ευρωμεσογειακής Ένωσης, σύμφωνα με τις προτάσεις των Γάλλων.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με πολύ μεγάλη χαρά συγκάλεσα το Μεσογειακό Φόρουμ στην Κρήτη. Όχι μόνο γιατί είμαι Κρητικιά – βεβαίως και γι’ αυτό για να είμαι τελείως ειλικρινής – αλλά και διότι πιστεύω ότι η Κρήτη έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό: είναι ένα νησί στην καρδιά της Μεσογείου. Ένα νησί που καλύτερα ίσως από πολλές άλλες περιοχές της Μεσογείου, έχει γνωρίσει τους πολιτισμούς ολόκληρης της Μεσογείου.
Είμαστε ένα νησί το οποίο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τέτοιου είδους διασκέψεις με επιτυχία και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι οι ομόλογοί μου που ήρθαν και επισκέφθηκαν την Κρήτη, ακόμη και αν ήρθαν για ένα βράδυ μόνο, ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για την κρητική φιλοξενία και για τον τρόπο με τον οποίο οι Κρητικοί τους αντιμετώπισαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπήρξε κάποια συμφωνία, ή αν αποφασίσατε για κάποιες περαιτέρω κινήσεις, μετά τις προσπάθειες του Γάλλου Υφυπουργού Εξωτερικών σχετικά με τη Μεσογειακή Ένωση. Αν υπάρχει κάποιο επόμενο βήμα δηλαδή στην πρόταση αυτή.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Οι ιδέες του Γάλλου Υφυπουργού Εξωτερικών όπως κατατέθηκαν στο τραπέζι είναι κατ’ αρχήν προκαταρτικές ιδέες. Η βούληση όλων των χωρών της Μεσογείου, είναι να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία. Μια συνεργασία η οποία θα επιτρέψει να αντιμετωπιστούν προβλήματα τα οποία από κοινού έχουμε όλες οι χώρες της Μεσογείου.
Σας ανέφερα ενδεικτικώς το θέμα της μετανάστευσης, τη συνεργασία στην ενέργεια που ήταν και μια πρόταση ελληνική που καταθέσαμε με τον Αλγερινό και τον Ιταλό συνάδελφό μας. Υπάρχουν ιδιαίτερες συνεργασίες οι οποίες πρέπει να προωθηθούν, αλλά η στενότερη συνεργασία όπως την προτείνει ο Γάλλος Πρόεδρος συνάντησε κατ΄αρχήν ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση από όλες τις χώρες της νοτίου Μεσογείου και βεβαίως και από εμάς.
Τώρα, είμαστε ακόμη στην αρχή, θα χρειαστεί μεγαλύτερη επεξεργασία. Θα καταθέσουμε όλες οι χώρες και τις δικές μας ιδέες και τις δικές μας προτάσεις και φαντάζομαι ότι είναι ένας από τους βασικούς στόχους, ιδιαίτερα τώρα που το επόμενο 18μηνο η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανήκει σε μεσογειακές χώρες, δηλαδή πρώτη αναλαμβάνει η Πορτογαλία, η Σλοβενία και μετά η ίδια η Γαλλία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ και πολλά χρόνια η Λιβύη προσπαθεί να είναι μέσα στο Μεσογειακό Φόρουμ. Μήπως υπάρχουν συγκεκριμένα εμπόδια ως προς τη Λιβύη και την Παλαιστίνη να είναι μέσα σε αυτό το Φόρουμ;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι δεν υπάρχουν εμπόδια συγκεκριμένα. Όπως ξέρετε η ελληνική Προεδρία προσκάλεσε τη Λιβύη, η οποία κάθισε στο τραπέζι και είχε και τη δυνατότητα να καταθέσει τις δικές της απόψεις. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες όπως ξέρετε για να γίνει μια χώρα – μέλος. Έχουμε αρκετά αιτήματα από χώρες οι οποίες επιθυμούν να γίνουν μέλη του Μεσογειακού Φόρουμ, τα οποία τα εξετάζουμε γιατί όπως ξέρετε θέλει ομοφωνία η αποδοχή του οποιουδήποτε νέου μέλους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ, είχατε την ευκαιρία να συζητήσετε με τον κ. Apacan για την κατάσταση στην Τουρκία σε σχέση με το Ιράκ που ανησυχούν όλοι; Ευχαριστώ.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο κ. Apacan έκανε μία γενικότερη ενημέρωση για τις θέσεις της Τουρκίας. Πώς βλέπει η Τουρκία και την κρίση στο Ιράκ και ποιες είναι οι απόψεις τους. Αλλά, φαντάζομαι, τις απόψεις της Τουρκίας θα θέλετε να τις ακούσετε από την ίδια την Τουρκία και όχι από μένα. Πάντως υπήρξε μία λεπτομερής ενημέρωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα κυρία Υπουργέ να σας ρωτήσω ως προς την ατζέντα που είχατε με τον κ. Jouyet αν αναφερθήκατε στο πλαίσιο των συνομιλιών σας και στα Βαλκάνια και αν μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια παραπάνω και για τις αντιδράσεις της γαλλικής πλευράς.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον νέο Υφυπουργό για τα ευρωπαϊκά θέματα τον κ. Jouyet, είχαμε μία διμερή συνάντηση σήμερα πρωί-πρωί πριν ξεκινήσουν οι εργασίες.
Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και το θέμα της νέας προσπάθειας της γερμανικής προεδρίας για να βρεθεί κοινός τόπος στην επανεκκίνηση της διαδικασίας για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη.
Πληροφορηθήκαμε τις θέσεις της Γαλλίας σε αρκετά μεγάλη λεπτομέρεια. Κουβεντιάσαμε για τα Δυτικά Βαλκάνια, κουβεντιάσαμε για το θέμα του Κοσόβου. Ενημέρωσα επίσης τον Γάλλο συνάδελφό μου για το πώς βλέπουμε εμείς την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων βασισμένη στην καλή γειτνίαση.
Και είχαμε επίσης και την ευκαιρία να ανταλλάξουμε μερικές σκέψεις για τα θέματα τα οποία μας απασχόλησαν ιδιαίτερα σε αυτή τη Σύνοδο, δηλαδή τα θέματα της Μέσης Ανατολής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερθήκατε στον πρόλογό σας ότι υπήρξε μια συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των μεσογειακών χωρών. Ποια ακριβώς είναι η ελληνική πρόταση και τι συμφωνήσατε;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Συμφωνήσαμε ότι θα συνεργαστούμε. Όπως ξέρετε στα θέματα ενέργειας η συνεργασία μεταξύ των χωρών της Μεσογείου κρίνεται απαραίτητη. Την υλοποίηση της συνεργασίας θα την κάνουν και θα την αποφασίσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί Ενέργειας. Αυτό το οποίο εμείς διαπιστώνουμε είναι ότι χρειάζεται μία στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών.
Όπως ξέρετε η Ελλάς παραδείγματος χάριν, παίρνει φυσικό αέριο από την Αλγερία, προωθείται η συμφωνία με την Αίγυπτο. Η ονομαζόμενη “διαφοροποίηση” των πηγών ενέργειας είναι κεντρική πολιτική επιλογή και για την Ελλάδα αλλά και για την Ένωση. Κατόπιν τούτου μία στενότερη συνεργασία και στον τομέα της ενέργειας μεταξύ των χωρών είναι επιβεβλημένη.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.