Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας της Αθήνας. Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας της Δημάρχου Αθηναίων:
«Ο Δήμος Αθηναίων είναι η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Παράλληλα σε άλλους δέκα περίπου φορείς της αυτοδιοίκησης εντός του λεκανοπεδίου Αττικής έχουν προγραμματιστεί συγκεκριμένες και μεμονωμένες ολυμπιακές δράσεις. Η σημερινή συζήτηση γίνεται πάνω στην πιο κρίσιμη καμπή, τώρα που ο χρόνος άρχισε πια να μετρά όχι σε χρόνια, αλλά σε μήνες, εβδομάδες και μέρες. Είναι βέβαιον πλέον, ότι κανείς μας δεν έχει την πολυτέλεια για καθυστερήσεις, για αδράνειες, για παλινωδίες.
Το πρόβλημα του χρόνου είναι πιεστικό.
Οφείλουμε όμως να έχουμε σαφή αντίληψη των υψηλών, των υψηλότατων απαιτήσεων που έχουν από μας οι δημότες της Αθήνας, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, όλοι οι Έλληνες. Και κανείς, μα κανείς, δεν έχει το δικαίωμα να τους απογοητεύσει. Η απογοήτευσή τους θα’ ναι ταπείνωση για την Αθήνα, αλλά και υποβάθμιση για την Ελλάδα.
Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά στη μεγάλη πρόκληση. Όταν τα φώτα θα σβήσουν η Αθήνα, η Ελλάδα, ο Ελληνισμός στο σύνολο του πρέπει να έχουν κερδίσει.
Έχω πει πολλές φορές ότι για να κερδίσουμε, για να πετύχει η Ολυμπιακή προετοιμασία, για να έχουμε, γιατί μπορούμε και θα έχουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν αρκεί να επιτύχει μόνο η αθλητική διοργάνωση των αγώνων, πρέπει να επιτύχει και η Αθήνα ως διοργανώτρια πόλη. Η Αθήνα, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έχει προχωρήσει σημαντικά και έχει δημιουργήσει σύγχρονες υποδομές και τις τεχνικές προϋποθέσεις, οι αγώνες να μείνουν στην Ιστορία των αγώνων. Βεβαίως, μέχρι την τελευταία στιγμή θα υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο.
Η δομή, η ανάπτυξη και η πολυπλοκότητα της λειτουργίας του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος του λεκανοπεδίου, επιβάλλει ως στοιχειώδη προϋπόθεση επιτυχίας οποιουδήποτε σχεδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τη συνεχή, τη συστηματική, την οργανωμένη συνεργασία όλων των φορέων. Και αυτό πρέπει να το κατακτήσουμε.
Η συνεργασία όλων των φορέων, της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της οργανωτικής επιτροπής, δεν επιβάλλεται δια νόμου, δεν θεσμοθετείται με αποφάσεις, δεν πετυχαίνεται με εξαγγελίες και μελέτες.
Η συνεργασία για τη σημερινή Αθήνα, απαιτεί σχέδιο δράσης, σαφείς προτεραιότητες, καθαρό πλαίσιο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, ετοιμότητα για τη διαχείριση κρίσεων και εκτάκτων καταστάσεων, επικοινωνιακός σχεδιασμός.
Για να πετύχουμε αυτή τη στιγμή οφείλουμε λοιπόν εγκαίρως να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους και να δουλέψουμε, ενωμένοι, μεθοδικά και συλλογικά, χωρίς προσωπικούς ανταγωνισμούς, για την αντιμετώπιση των όποιων εκκρεμοτήτων.
ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ο Δήμος της Αθήνας, μετά την ανάληψη της ευθύνης από τη νέα δημοτική αρχή, παρουσίασε το Φεβρουάριο στην κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ολυμπιακής προετοιμασίας της πόλης των Αθηνών.
Μέχρι τότε, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η προετοιμασία της πόλης, η διαχείριση και η λειτουργία της πόλης την περίοδο των αγώνων, ήταν ένα θέμα που δεν είχε αντιμετωπιστεί.
Ο Δήμος Αθηναίων έβαλε τη διαχείριση και τη λειτουργία της πόλης στην ατζέντα και διεκδίκησε και τους σχετικούς πόρους για την πόλη.
Για την ολυμπιακή προετοιμασία της πόλης ο Δήμος Αθηναίων επεξεργάσθηκε το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που έγινε ποτέ στην Αθήνα.
Στόχος μας είναι το πιο σημαντικό μέρος του προγράμματος αυτού να έχει ολοκληρωθεί ως έργο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2004, για να είμαστε έτοιμοι για να υποδεχθούμε τους επισκέπτες της πόλης κατά τη διοργάνωση των Αγώνων του 2004.
Δεν περιοριζόμαστε όμως μόνο σ΄ αυτό. Επιδιώκουμε τα οφέλη για τις Αθηναίες και τους Αθηναίους να είναι μακροπρόθεσμα. Προχωρούμε σε δράσεις και έργα, μακράς πνοής, που θα αλλάξουνε ριζικά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Αθήνας, που θα οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση της πόλης.
Το επενδυτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων είναι φιλόδοξο μεν, αλλά ρεαλιστικό. Πιστεύω όμως ότι με την πρωτοβουλία αυτή ανοίγουμε μια νέα σελίδα για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ολυμπιακής προετοιμασίας της πόλης των Αθηνών διαμορφώθηκε στο ύψος των 112.120.000 Ευρώ.
Από αυτά τα 52.671.000 Ευρώ θα τα καταβάλλει ο Δήμος Αθηναίων και τα υπόλοιπα 59.450.000 Ευρώ θα δοθούν από πόρους της κυβέρνησης. Το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δαπανών και με σαφή κατανομή μεταξύ δήμου και κυβέρνησης.
Για την χρηματοδότηση του προγράμματος επιλέξαμε έναν σύνθετο σχεδιασμό.
Η κυβέρνηση το μερίδιο της το κάλυψε εντάσσοντας τα 30.000.000 Ευρώ σε συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις στο Περιφερειακό Πρόγραμμα.
Το υπόλοιπο μέρος της κυβερνητικής χρηματοδότησης δόθηκε με δάνειο και εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας στο ποσό των 29.450.000 ευρώ.
Από εκεί και πέρα ο Δήμος Αθηναίων για την κάλυψη της δικής του χρηματοδότησης, μαζί με την ορθολογική διαχείριση των ετήσιων πόρων του, απευθύνθηκε στη διεθνή αγορά κεφαλαίου και εξασφάλισε με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους 150.550.000 ευρώ.
Από αυτά τα 52.671.000 Ευρώ θα δοθούν για το πρόγραμμα ολυμπιακής προετοιμασίας, τα 60.000.000 Ευρώ για την αποπληρωμή των παλιών δανείων του δήμου και το υπόλοιπο ποσό των 37.000.000 Ευρώ για τη χρηματοδότηση του τετραετούς επενδυτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων γιατί πρόθεση μας είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της πόλης.
Το πρόγραμμα προετοιμασίας της πόλης έχει ως στόχο την αποφασιστική βελτίωση της εικόνας και της λειτουργικότητας της πόλης. Προβλέπονται συγκεκριμένα: – Τεχνικά έργα ανακατασκευής οδοστρωμάτων και προσβασιμότητας για τα πεζοδρόμια της πόλης σε όλα τα διαμερίσματα. Ήδη η πρώτη φάση έχει ξεκινήσει και έχουν βγει συγκεκριμένες εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το χρονοδιάγραμμα για τις ασφαλτοστρώσεις και τα πεζοδρόμια προβλέπει ότι μέχρι τις 23 Απριλίου του 2004 θα έχουν ολοκληρωθεί το σύνολο των παρεμβάσεων. – Αύξηση του πρασίνου με φύτευση μεγάλων δένδρων και λουλουδιών. Ήδη έχουμε φτάσει τον αριθμό των 4500 μεγάλων δένδρων που καλύπτουν τα κενά στις υφιστάμενες δενδροστοιχίες και ενισχύουν το πράσινο σε συγκεκριμένους λόφους όπως στο Φιλοπάππου, στο Άλσος Συγγρού, στην Ακαδημία Πλάτωνος. – Ριζική αναδιοργάνωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της υπηρεσίας καθαριότητας, δημιουργώντας μέχρι τον Μάρτιο του 2004 τον πιο σύγχρονο στόλο οχημάτων και μηχανημάτων καθαριότητας. Ήδη ολοκληρώσαμε την αγορά 60 νέων σύγχρονων απορριμματοφόρων, αριθμός ο οποίος υπερδιπλασιάζει το στόλο των αυτοκινήτων που έχει στη διάθεση του ο Δήμος Αθηναίων. Ταυτόχρονα προχωρούμε σε διαγωνισμούς για εξοπλισμό ο οποίος θα υπάρξει για πρώτη φορά σε αυτό το εύρος στην Ελλάδα. – Χρηματοδοτούμε το ειδικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση και τον καθαρισμό των προσόψεων των πολυκατοικιών της πόλης. Πέρα από το πρόγραμμα ΠΕΧΩΔΕ που περιορίζεται στον Ολυμπιακό Δακτύλιο, ο Δήμος Αθηναίων ενισχύει τους ιδιοκτήτες σε όλες τις περιοχές της πόλης. – Επεξεργάζεται και θα αρχίσει να «τρέχει» πρόγραμμα διεθνούς προβολής της Αθήνας – Χρηματοδοτεί και υλοποιεί το πρόγραμμα για τη σήμανση, τη στείρωση και τη φροντίδα ων αδέσποτων ζώων. Δημιουργούμε συνολικά τέσσερα δημοτικά κτηνιατρεία για τη φροντίδα των απροστάτευτων ζώων. – Χρηματοδοτούμε ειδικές παρεμβάσεις για αναπλάσεις πλατειών, πεζοδρομήσεις και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, συντήρηση των μνημείων και των αγαλμάτων της πόλης και ανάδειξης συγκεκριμένων σημείων της πόλης όπως είναι η ανάπλαση της Βαρβακείου Πλατείας και αγοράς, το Γκάζι, το εργοστάσιο Δουρούτη στο Μεταξουργείο.
ΑΝΟΙΚΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το πρώτο μεγάλο ανοικτό θέμα είναι η στρατηγική επικοινωνίας της Ελλάδας και της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Είναι βέβαιον ότι υπάρχει ένα σημαντικό επικοινωνιακό έλλειμμα προς τη διεθνή κοινή γνώμη. Οι όποιες δράσεις είναι μεμονωμένες και γινεται μέσα από προσωπικές σχέσεις με το διεθνή Τύπο.
Χρειάζεται εξωστρεφές σχέδιο επικοινωνιακής προβολής και προάσπισης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τα κονδύλια και οι δαπάνες για τη διαφήμιση δεν μπορεί να στρέφονται προς την ελληνική κοινή γνώμη. Οφείλουν να κατευθυνθούν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, να ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδας, των Αγώνων στις διεθνείς κοινωνίες. Δεν χρειάζεται να πείσουμε τους Έλληνες. Έχουμε πειστεί, έχουμε στρατευθεί, έχουμε ταυτιστεί με την υπόθεση αυτή. Επιβάλλεται να πείσουμε τους Ευρωπαίους, τους Αμερικάνους, τους Ασιάτες, τους πολίτες του κόσμου. Οι διαφημιστικές δαπάνες, ο επικοινωνιακός σχεδιασμός οφείλει να απευθύνεται προς τη διεθνή κοινή γνώμη. Μόνο έτσι ανεβάζουμε την Ελλάδα. Ταυτόχρονα χρειάζεται να ενισχυθεί ο μηχανισμός διαχείρισης των κρίσεων. Τόσο στο επικοινωνιακό επίπεδο, όσο και στο ουσιαστικό. Στον τομέα αυτό είμαστε πίσω. Χρειαζόμαστε οργάνωση, χρειαζόμαστε σχέδιο δράσης, χρειαζόμαστε σαφείς οριοθέτηση ευθυνών και αρμοδιοτήτων. Η επικοινωνία είναι η ασπίδα στη διαχείριση των κρίσεων. Είναι αναγκαία. Χρειάζεται όμως και ουσιαστικό περιεχόμενο σε αυτόν τον τομέα. Χρειάζεται να είναι σαφής η πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση των κρίσεων.
ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Η υπόθεση των αγώνων δεν είναι μια υπόθεση τεχνοκρατών. Δεν είναι μια υπόθεση εργολαβιών και έργων. Δεν αφορά μια κλειστή ομάδα ειδημόνων.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες την αίγλη και τη λάμψη τους δεν την αντλούν από τις υποδομές. Πηγάζει από τις ιδέες, τα ιδανικά, τα μηνύματα τους. Οι Αγώνες για να εμπνεύσουν πρέπει να έχουν περιεχόμενο. Δεν αρκεί η επίκληση του μέτρου, του ανθρώπινου μέτρου. Χρειάζεται να πάμε ένα βήμα πιο πέρα και να προβάλουμε καθαρά και δυνατά μηνύματα. Ειρήνη, συναδέλφωση των λαών, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, εκεχειρία, πολιτισμός, δημιουργία, διάλογος, ευγενή άμιλλα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια ευκαιρία για να κάνουμε υπέρβαση. Η υπέρβαση θα φέρει τον Ελληνισμό και τον ελληνικό πολιτισμό στην πρώτη γραμμή.
ΓΚΡΙΖΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Η διοργάνωση των αγώνων έχει «γκρίζες» περιοχές. – Θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης. Καλώς ή κακώς η Ελλάδα θα κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη λειτουργία ενός μόνο ΧΥΤΑ. Που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ειδικό σχέδιο για τη διαχείριση, τη λειτουργία και την προστασία του ΧΥΤΑ τις μέρες εκείνες. – Η προστασία από black out στις κοινωφελείς υπηρεσίες.»